Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
huh, "zagranico" za przycięcie sima zapłaciłem funta, ładnie sobie liczą u nas
@Janusz Body, koniecznie zainstaluj nowego IOS (5.1), po aktualizacji bateria trzyma mi ponad 2x dłużej.
To juz zahacza o religie i swiatopoglad "innych systemow"
to jest blog dla kogos, kto chce przeczytac (celowej i nieobiektywnej) krytyki tego, co apple popelnia. sam fakt, ze w odroznieniu od masowych mediow, ktore bija piane na temat bog wie jakiego emejzingu apple'a, ktos krytycznie ocenia te produkty, nie zastrzegajac sobie nawet obiektywnosci, nie czyni z tego jakiejs krucjaty religijnej. to tylko w swiatopogladzie uzytkownikow apple'a popularne jest przekonanie (budowane przez m.in. media), ze tej firmy sie nie krytykuje i wszystko co ona wypuszcza jest idealne. bez uogolniania, ze wszystkich uzytkownikow gadzetow apple'a, bo tego slowo "popularne" nie znaczy...
oczywiscie, podobna krytyke mozna zrobic pod adresem wielu innych firm/produktow...
Zamieszczone przez Janusz Body
Z wylaczonymi ficzerami, czyli ustawiony tak jak "inne systemy" mają jak sa ustawione na maxa , ajfon trzyma ok 10 dni bez ladowania ;-)
........
Z wylaczonymi ficzerami, czyli ustawiony tak jak "inne systemy" mają jak sa ustawione na maxa , ajfon trzyma ok 10 dni bez ladowania ;-)
Ale dzwonić można ? Tak naprawdę ten telefon (?) bez włączonych "ficzerów" traci całkowicie na wartości i "magia" pryska. Inne systemy-telefony też posiadają podobne problemy. Duże wyświetlacze, wi-fi, bluetooth ( chociaż w iphone to nie wiem po co on jest), 3G , różne usługi ( np. lokalizacji) , GPS i co tam jeszcze to zjadacze energii. Nowy ajfon powinien trzymać tak jak kiedyś Nokia 6310i - 10-14 dni. To byłby dopiero bajer ..
______________________________________ Canon 6D 85/1,8 50/1,4 70-200 2,8 IS USM II TCx2III 430EXII
bluetooth ( chociaż w iphone to nie wiem po co on jest),
Po to, żeby nie działał. Min. dlatego mój pierwszy i ostatni ajfon poszedł, po 3 godz. prób sparowania z radiem w samochodzie, do ludzi.
Panowie, powstrzymajcie konie! Moje obiektywne opinie, na jakie sobie pozwoliłem na fejzbuku, na tematy poruszane tutaj przez Akustyka, spowodowały, że 3 znajomych, z którymi miałem dotąd bardzo pozytywne kontakty w naturze, obraziło się na mnie tak śmiertelnie, że przestaliśmy gadać w ogóle, nie tylko w internecie. (uff, co za wielokrotna złożoność!)Trzeba pamiętać, że dla części ludzkości, Apple to wyznanie. A z wiarą się nie dyskutuje. Ona jest, albo jej nie ma. A, że ktoś wierzy w to lub to nie jest wystarczającym powodem, żeby kogos nawracać. Najlepsze nawrócenia są, kiedy dany osobnik chce się nawrócić. Siłą, to tylko płacz i zgrzytanie zębów da się załatwić.
Skoro komuś wygodniej pracuje się na Applu, jego sprawa. Czy jest to dla niego wyznanie, czy tylko preferencja, jego sprawa.
Zamieszczone przez akustyk
to jest blog dla kogos, kto chce przeczytac (celowej i nieobiektywnej) krytyki tego, co apple popelnia.
Nie zgodze się z tym i mam racjonalne powody. Pan "January Ogrodnik", autor bloga, znany mi jest nie tylko poprzez stronę Applefobia. I pomimo, że bardzo stara się być obiektywny, to jednak przy bliższym spotkaniu okazuje się, że jego "fobia" nosi również wszelkie znamiona religii.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Po to, żeby nie działał. Min. dlatego mój pierwszy i ostatni ajfon poszedł, po 3 godz. prób sparowania z radiem w samochodzie, do ludzi....
A właczyles BT? moje sparowaly sie z bez problemu.... aha juz wiem... Auto masz czeskie i tam zapewne jest po czesku czyli na odwrot i BT trza wylaczyc aby dzialal.
A właczyles BT? moje sparowaly sie z bez problemu.... aha juz wiem... Auto masz czeskie i tam zapewne jest po czesku czyli na odwrot i BT trza wylaczyc aby dzialal.
Edit: w aucie oczywiscie.
Oczywiście, że włączałem. Z tym, że nie wykluczam, że w dzisiejszych Ajfonach BT działa. 3 lata temu, nie działał.
Auto mam czeskie, ale radio Parrot hamerykańskie, made in china...
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Po to, żeby nie działał. Min. dlatego mój pierwszy i ostatni ajfon poszedł, po 3 godz. prób sparowania z radiem w samochodzie, do ludzi.
Panowie, powstrzymajcie konie! Moje obiektywne opinie, na jakie sobie pozwoliłem na fejzbuku, na tematy poruszane tutaj przez Akustyka...
Jakaż to niezwykła radość w końcu osobiście spotkać osobę, której opinie są obiektywne.
Oczywiście w odróżnieniu od całej reszty polemistów...
Zechciej przyjąć moje gratulacje !!! :grin:
Pozdrówka
... Pan "January Ogrodnik", autor bloga, znany mi jest nie tylko poprzez stronę Applefobia. I pomimo, że bardzo stara się być obiektywny, to jednak przy bliższym spotkaniu okazuje się, że jego "fobia" nosi również wszelkie znamiona religii.
no ale Ogrodnik na kazdym kroku podkresla, ze co jak co ale obiektywny to on na pewno nie jest. Jak z reszta samo motto bloga wskazuje: Subiektywne, krytyczne i złośliwe spojrzenie na produkty i filozofię Apple. I nie tylko. Absurd inside.
swoja droga swietnie chlop pisze
Ja sie przekonalem do appla jak potrzebowalem databanku do zgrywania zdjec w podrozy, Nie dosc ze dalo sie zgrac, to jeszcze na "duzym" ekranie (iPad'a) mozna bylo zrobic wstepna selekcje. A poniewaz iPad troche duzy, nieporeczny i telefonu nie ma, wiec kupilem iPhona. Tak ze ma databank, telefon i pare innych gadzetow mniej lub wiecej przydatnych. Do tej pory uzywalem HTC z nieszczesnym Windows Mobile, wiec teraz mam zdecydowanie krok do przodu . Pelnej przesiadki na apple pewnie nie bedzie, bo musialbym kupic PS (czyli nastepne kilka tys. ), poza tym w pracy tylko Windows
no wlasnie powtarzam, ze sprobowalem. mam sluzbowego ipada.
jestem zafascynowany... tym jak swobodnie dostepne gdzieindziej rzeczy (np. rozszerzenie RAM, obsluga flash, zarzadzanie multimediami) sa zrobione pokretnie i w sposob krepujacy uzytkownika. na Androida moge film dla dziecka zrzucic ot tak, jak mam na sieciowym NAS, jak zechce to po wifi (chociaz wole szybszy kabelek). w rezerwacie Apple'a musze instalowac jakis itunes, ktory na dodatek psuje jakosc zdjec i/lub napompowuje wazacy normalnie 300MB klip wideo do jakichs 700MB...
z tym ze ja uzywam tego wylacznie do rozrywki. do pracy to sie dla mnie nie nadaje... edycja tekstu to katorga (i przez klawiature i przez brak edycji "od srodka wyrazu")
nie mowie jako hater... probowalem. fajnie mi sie na ipadzie uklada puzzle, ale jak potrzebuje przegladarki internetowej czy edytora tekstu, to z wielka radoscia siegam po zwyklego, windowsowego lapsa...
i to chyba jest podstawowa roznica. ja bym chcial dopasowac konkretne urzadzenie Apple'a do moich zastosowan, a nie swoje zastosowania do konkretnych wymyslow Apple'a.
kwestia potrzeb. dla mnie user friendly konczy sie tam, kiedy corce chce zaktualizowac biblioteke filmow na ipadzie. trace ze 3 godziny czasu na durne konwersje, synchronizacje z itunesem i tego typu bzdury, co pod zwyklym androidowym urzadzeniem trwa moze 15 minut. w tym konkretnym przypadku, nie jest to dla mnie milion razy bardziej juzekfriendly. a wielu innych rzeczy z tym nie robie. windowsowy laps badz komp stacjonarny sprawdza mi sie znacznie lepiej...
Ciekawie piszesz. Po kolei:
1. Mój iTunes np. niczego nie psuje, co więcej ja filmy kupuję na dvd/br więc, czy skonwertuje do avi czy do mp4 to żadna różnica czasowa. Dla mnie iTunes to mega wygoda, to nie tylko soft dający pełny backup urządzenia, świetne zarządzanie multimediami, ale także niezły odtwarzacz pod Windows.
Taki Lightroom dla multimediów. Filmów w divx nie potrzebuję kopiować na iphone/ipad, zresztą pliki w tym formacie zwykle noszą znamiona przestępstwa.
2. Dla mnie, jeśli chodzi o user friendly i andka (na przykładzie mojego HTC) skończyło się jak musiałem zainstalować/skonfigurować 3 aplikacje do poczty (gmail, notes, poczt.fm), jak próbowałem kupić aplikacje, która powiedziała mi, że nie obsługuje mojego urządzenia, jak Skype (dość podstawowe narzędzie dla mnie) nie działa, bo okazało się, że genialni programiści nie przewidzieli, że na HTC po przyłożeniu telefonu do ucha nie tylko wygasza się ekran ale procek zwalnia taktowanie, itp itd. To jest dla mnie ważniejsze, niż poświęcenie 15 minut na konwersje filmu, czy uruchomienie itunes.
3. Jeżeli już bolą cię ograniczenia ios-a, to co Ci broni wykonać jailbreak, wtedy mając VLC nie musisz nic konwertować. Skoro, żeby andek wogóle zaczął sensownie działać z danym sprzętem trzeba i tak ugotować mu custom rom, nie widzę różnicy między tym a jailbreakiem, znaczy widzę, andek nawet po ugotowaniu nie będzie tak sprawnie działał jak ios, taka jego psia natura (koszt otwartości i multiplatformowości)
Żeby nie było zbyt słodko to też mnie w Apple bardzo wiele chorych pomysłów wkurza (nie nie chodzi o brak flesza, ten wynalazek już dawno powinien być na czarnej liście wszelkich urządzeń ze względu na chore zapotrzebowanie na moc procesora) np. brak mass storage (znaczy jest ale read only), ograniczony BT (choć tu akurat ja nie czuję problemów, ale rozumiem na przykładzie mojego nastoletniego syna, że niemożność wymiany plików z innymi urządzeniami może być dla kogoś problemem), brak potwierdzeń dostarczenia SMS-a itp. itd.
Nie wiem jak Ty, ale ja widzę duże analogie między Apple a Canonem. Apple jest producentem (przymknijmy oko na podwykonawców sprzętu i softu, tak jak Canon. Apple tak jak Canon w swoich urządzeniach ma dziwne, często niezrozumiałe ograniczenia, podczas, gdy konkurencja (Android / Nikon-Sony) ich nie mają. Apple i Canon sprzedają najwięcej na świecie urządzeń w swojej kategorii, dziwne nie?
Ja osobiście widzę jeszcze jedną analogię pomiędzy Canonem i Apple, obie firmy pomimo swych ułomności i ograniczeń, sprawiają, że na koniec dnia jestem zadowolony z pracy na tych urządzeniach, że efekty jakie uzyskuję przy ich pomocy dają mi dużą satysfakcję, a chyba o to w życiu chodzi.
Komentarz