rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sergiusz
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2708

Most Świętokrzyski już dawno został zostawiony sam sobie. Jest to fenomen już nie na skalę Europy ale Wszechświata. Zamiast wykopać tunel zamiast mostu pod Wisłą wykopano go równolegle do niej. I wybudowano piękny most ale zapomniano o połączeniu z tunelem.

Zaczyna jęczeć a zajęczy to subtelna różnica. A co do zdjęć to z góry wiadomo. W większości przypadków.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• _igi
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2035

A swoją drogą, mam małe pytanie, dot prawa i fotografii, podobieństwa zdjęć i tego następstw.

Mam umowę z redakcją, na rzecz której prawa autorskie go fotografii przechodzą na redakcję, jednak mogę wykorzystywać zdjęcia na swój użytek nieprofesjonalny, ewentualnie muszę się pytać o zgodę za każdym razem, gdy chcę zdjęcie wykorzystywać w celach zarobkowych.

I tutaj pytanie, czy jeśli zrobię zdjęcia serią, do redakcji wybiorę np. IMG_9500, to mogę bez większych problemów wykorzystywać IMG_9501, które jest marginalnie inne od pierwszego, po zastosowaniu tej samej metody obróbki na obu, czy to nie jest takie proste?

Ewentualnie, jeśli mamy ten sam plik, powiedzmy IMG_9500, który sprzedałem w wersji kolorowej (przy w/w umowie), a po jakimś czasie obrobiłem je do czarno-bieli, jak to jest rozumiane w języku prawa? Bo plik ten sam, dwie kopie, wizualnie od siebie różne w dosyć dużym stopniu.

Pytam się przyszłościowo, nie zamierzam robić żadnych przekrętów, ale niektóre foty lubię, i chciałbym móc je kiedyś wykorzystywać, bez zbędnego szlajania się po różnych instytucjach.

Pozdrawiam
      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5499

IMHO dziełem tu będą zarówno zródłowy RAW, ale także każda inna wersja finlana uzyskana z tego RAWA (przetworzona, obrowbiona inaczej, itp) , ale mogę się aż tak nie znać.
        Tak czy owak problem wydaje się skomlikowany.
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• jacek_73
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2587

igi: zdjęcia które dajesz (sprzedajesz) gazecie wraz z copyrightem są własnością owej gazety i jest spore prawdopodobieństwo, że jak wydasz swój - powiedzmy - autorski album ze zdjęciami, należącymi do gazety tylko zrobionymi pół sekundy później, to popłyniesz na odszkodowaniu. Dlatego najlepsze zdjęcia trzyma się TYLKO dla siebie :grin:

Pozdrawiam.
          Jestę fotografę
          miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• pewex
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 20

Najlepiej przedstaw treść umowy to będzie można spekulować bo tak "na oko" to chłop w szpitalu umarł.
            5D i graciarnia

Komentarz

• marbo
              Bywalec
              • 2008
              • 134

Uff... przeczytałem wszystko
              Otóż zdjęcia się różnią i to diametralnie - na jednym jest welon (symbol czystości) a na drugim nie - jedna z par jest już po nocy poślubnej
              Reklama działa - odwiedziłem stronę autora (pozywającego) i zauważyłem w galerii zdjęcie które ewidentnie splagiatował od Camerona Ciekawe ilu fotografuf mógłby pozwać ...

Stawiam piwko temu który pokaże mi zdjęcie na jachcie , statku , zrobione wcześniej niż film Titanic
              Myślę , że nie czytał tekstu " ...kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień." albo nie zrozumiał . albo co gorsze - jego to nie dotyczy
              55D,16-200
              ----------------------------------------------

Komentarz

• Tibby
                Coś już napisał
                • 2008
                • 51

Kolekcja Viktor&Rolf, Bedtime Story , Fall/Winter 2005-2006.
                a to nie wiem czy ta sama kolekcja:

Komentarz

• diplo
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 298

Ciekawostka, ale plakat na wykopie w linku podanym w pierwszym poscie jest ostro wzorowany na plakacie Kaliny, która swojego czasu ostro sie reklamowala z PM zedzącą jakiegoś hot-doga czy co to tam było. A jeśli chcecie zobaczyć plagiaty to pooglądajcie włoskie magazyny wnętrzarskie lub/i katalogi meblowe a później popatrzcie na Polskich producentów - TO jest plagiat. Albo wzory mebli. Pozatym jest takie powiedzonko o naśladownictwie, jest podobno najszczerszą formą uznania
                  5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Komentarz

• Tibby
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 51

nihil novi sub sole...

Komentarz

• Goomis
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1893

Zamieszczone przez _igi
                      A swoją drogą, mam małe pytanie, dot prawa i fotografii, podobieństwa zdjęć i tego następstw.

Mam umowę z redakcją, na rzecz której prawa autorskie go fotografii przechodzą na redakcję, jednak mogę wykorzystywać zdjęcia na swój użytek nieprofesjonalny, ewentualnie muszę się pytać o zgodę za każdym razem, gdy chcę zdjęcie wykorzystywać w celach zarobkowych.

I tutaj pytanie, czy jeśli zrobię zdjęcia serią, do redakcji wybiorę np. IMG_9500, to mogę bez większych problemów wykorzystywać IMG_9501, które jest marginalnie inne od pierwszego, po zastosowaniu tej samej metody obróbki na obu, czy to nie jest takie proste?

Ewentualnie, jeśli mamy ten sam plik, powiedzmy IMG_9500, który sprzedałem w wersji kolorowej (przy w/w umowie), a po jakimś czasie obrobiłem je do czarno-bieli, jak to jest rozumiane w języku prawa? Bo plik ten sam, dwie kopie, wizualnie od siebie różne w dosyć dużym stopniu.

Pytam się przyszłościowo, nie zamierzam robić żadnych przekrętów, ale niektóre foty lubię, i chciałbym móc je kiedyś wykorzystywać, bez zbędnego szlajania się po różnych instytucjach.

Pozdrawiam
                      To jest dosyć ciekawe pytanie i też się już nad tym zastanawiałem.
                      Z tym, że tu kolor a tu BW to raczej wątpię żeby przeszło, chyba, że coś na zasadzie, że BW jest Twoją autorską interpretacją tego zdjęcia i w sumie to jest wtedy inne zdjęcie.
                      Chociaż jak by doszło do sporu sądowego to krucho bo sądzę jednak, że agencję stać na lepszego prawnika
                      A co do IMG_9500 a IMG_9501 no to moim zdaniem już jest ewidentnie inne zdjęcie i koniec kropka. To tak jak byś robił na analogu masz dwie prawie identyczne klatki, sprzedajesz reprodukcję na papierze + wycinek kliszy jedną klatkę jako oryginał.
                      No ale masz drugie, co prawda podobne ale jednak przecież inne!
                      Cyfra czy analog IMHO bez różnicy. Sprzedajesz gazecie IMG_9500 i jego tyczy się umowa. IMG_9501 to już inny plik - inne zdjęcie.
                      Co innego jak robisz jakiś materiał konkretny dla agencji. Np. masz umowę typu: zdjęcia z meczu Polska-Hiszpania i wszystkie wykonane podczas tego meczu zdjęcia są własnością agencji. Praktykuje się raczej umowy w tej formie. Podpisujesz umowę na event i wszystko co zrobisz jest z góry własnością agencji.
                      5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• grzegorzki
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 369

Pamiętacie może nagie zdjęcie w ciąży Demi Moore (dawno mogę coś pomylić). Zdjęcie to jest początkiem całego działu fotografii ciążowej. Cały świat robi plagiaty ?

Zamieszczone przez dinderi
                        No właśnie. Czy mógłbyś sprecyzować, co oznacza ten termin i dlaczego nie można go porównywać do "stocków"?
                        Właśnie, też mi nie pasują przymiotniki 'ambitna' i 'ślubna', ale nie spierajmy się o słówka.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez Sergiusz
                        Sznur dla Polaka jest symbolem niewoli. Wystarczy zerknąć na Wesele Wyspiańskiego.
                        Mnie tu bardziej pasuje Redliński niż Reymont czy Wyspiański.
                        Notabene sznur dla Polki może być symbolem prania, tzn. suszenia.
                        Ostatnio edytowany przez grzegorzki; 25197. Powód: Automerged Doublepost
                        6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                        Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• diplo
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 298

grzegorzki - to było Vanity Fair, później Bruce Willis zrobił podobne , plagiat?!
                          5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Komentarz

• jacek_73
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2587

Zamieszczone przez grzegorzki
                            Pamiętacie może nagie zdjęcie w ciąży Demi Moore (dawno mogę coś pomylić). Zdjęcie to jest początkiem całego działu fotografii ciążowej. Cały świat robi plagiaty ?...
                            Tak pamiętamy ;-) Porównanie twórczości Annie Leibovitz do fotografa ślubnego jest jednak mocno 'na wyrost'. A tak BTW: Demi w ciąży to jedno ze słabszych zdjęć artystki.

Pozdrawiam.
                            Jestę fotografę

Komentarz

• Tibby
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 51

Zamieszczone przez grzegorzki
                              Pamiętacie może nagie zdjęcie w ciąży Demi Moore (dawno mogę coś pomylić). Zdjęcie to jest początkiem całego działu fotografii ciążowej. Cały świat robi plagiaty ?
                              I też sądy miały zajęcie w tym przypadku: http://www.benedict.com/Visual/Nakedgun/Nakedgun.aspx

Komentarz

• jacek_73
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2587

Tylko cała Naga broń to jedna wielka parodia A parodia to podobnie jak kicz... niby niesztuka ale zawsze. I rządzi się swoimi prawami
                                Jestę fotografę

Komentarz

Pracuję...