rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2085

rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Chodzi o tę fot.

Po lewej pierwowzór, po lewej kopia.
    Ciekawe jak się zakończy.
    Tutaj artykuł

Czy przeglądając albumy fotograficzne i zapadnie u nas w pamięci pewno ujęcie, które potem sami zrobimy to już plagiat. Czy może bardziej chodzi nie o fakt zrobienia zdjęcia, a o fakt reklamowania się tym zdjęciem.

Sąd rozstrzygnie, jestem ciekaw.
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl
  • sluzalekmichal
    Bywalec
    • 2008
    • 115

Co za bzdura.

Komentarz

• Kito
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 47

temu plagiatowi daleko do oryginału. ale kto z Nas nie wzorował się na kimś innym ? dla mnie głupota taka sprawa w sądzie no ale wyniku jestem ciekaw :-)
      FB - http://www.facebook.com/krzysztof.kito.wierzbicki
      C40D, C5DMKII, 6 szkiełek (w porywach do 10) i kilka lampek
      Ślubne i inne na www.fotoduet.eu

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Również jestem ciekaw wyniku.

I szczerze mówiąc bardziej mi się kopia podoba

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zdjęcie jest dosyć oryginalne, więc IMHO wcale nie bzdura. Plagiat ewidentny, trzymam kciuki za autora pierwowzoru.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• dinderi
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3028

A ja czekam na pozwy o plagiaty zdjęc z walizką na torach, podskakiwanych, na schodach, na Politechnice, i wszystkich tych tkliwych, pozowanych pierdów, które od lat kopiują jedni od drugich.
            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• xxkomarxx
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1456

Zamieszczone przez dinderi
              A ja czekam na pozwy o plagiaty zdjęc z walizką na torach, podskakiwanych, na schodach, na Politechnice, i wszystkich tych tkliwych, pozowanych pierdów, które od lat kopiują jedni od drugich.

Jakby tak każdy zaczął się pozywać to sądy nie wyrobiłyby przed Euro 2012 a tam też będzie co robić.

Komentarz

• jacek_73
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2587

Konieczne jest bowiem udowodnienie, że zachodzące pomiędzy porównywanymi fotografiami podobieństwa nie są przypadkowe i wskazują na celowe wykorzystanie treści zdjęcia oryginalnego.
                A celem jest przedstawienie dopiero co ślubujących Jest to bardzo dyskusyjna sprawa, będą mieć sędziowie ciężki orzech do zgryzienia i jeśli zdecydują że to plagiat to moim zdaniem strzelą sobie w kolano...bo posypią się kolejne pozwy (o przedstawienie pary młodej w dresach, w kufajkach i tym wszystkim co pisał wcześniej dinderi).

Jestę fotografę
                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• xxkomarxx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1456

Zamieszczone przez jacek_73
                  A celem jest przedstawienie dopiero co ślubujących Jest to bardzo dyskusyjna sprawa, będą mieć sędziowie ciężki orzech do zgryzienia i jeśli zdecydują że to plagiat to moim zdaniem strzelą sobie w kolano...bo posypią się kolejne pozwy (o przedstawienie pary młodej w dresach, w kufajkach i tym wszystkim co pisał wcześniej dinderi).

Tylko tak. Zdjęcia na torach, w kufajkach itp są już od lat i robi to bardzo wiele osób, ciężko powiedzieć kto to zaczął. Natomiast w tym przypadku można wziąć pod uwagę oryginalność pomysłu. Zdecydowanie nie spotyka się takiego zdjęcia codziennie więc sprawa jest dyskusyjna

Komentarz

• Franek_
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 206

Jacku - myślę w ten sam sposób. Z jednej strony, wyrok powinien zapaść z korzyścią dla powoda, moim zdaniem 'inspiracja' jest ewidentna. Z drugiej zaś strony, stworzyć to może niebezpieczny precedens. Zauważmy jednak, że precedensy same w sobie nie wiążą polskich sądów do wydawania identycznych orzeczeń w podobnych sprawach.

Jeśli twórca oryginału dowiedzie, że autor drugiej pracy mógł zapoznać się z tym pierwszym zdjęciem i nie było to dla niego kłopotliwe (a kłopotliwym by nie było, gdyby oryginał wisiał np. na oficjalnej stronie autora), zaś za swoje zdjęcie wziął pieniądze, to moim zdaniem Sąd powinien przychylić się do wersji autora oryginalnego zdjęcia, gdyż mamy tu do czynienia z ewidentnym plagiatem pomysłu na zdjęcie, który to pomysł przyniósł kopiującemu pieniądze.

Komentarz

• BAKS
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 106

Było coś takiego we Francji
                      Getty Images, światowy lider w branży gotowych materiałów wizualnych, wygrał precedensową sprawę przed sądem we Francji.

Udowodniono że fotografia użyta w kampanii reklamowej francuskiej organizacji turystycznej została zrobiona na wzór jednego ze zdjęć z kolekcji Getty Images .

Sąd Apelacyjny w Paryżu orzekł, że fotografia wykorzystana w kampanii reklamowej FNOTSI (French National Tourist Office Federation) była zamierzoną kopią jednej z fotografii z kolekcji Getty Images.

Wyrok zwraca uwagę na problematykę ochrony praw autorskich związaną tworzeniem nowych prac, gdy oparte są one bądź nawiązują do innych istniejących już prac. Wyrok sądu apelacyjnego unieważnia decyzję wydaną przez sąd pierwszej instancji rok temu, kiedy to sędzia orzekł, że obiekt widoczny na zdjęciu - całująca się para ludzi - nie może być przedmiotem ochrony prawa autorskiego i nie istnieją dowody na popełnienie plagiatu.

Komentarz

• tombas
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2194

miałem kiedys taka sutuacje na plenerze, młodzi powiedzieli, iz widzieli zdjęcia pary młodej w zbozu ona w jego marynarce a on w jej welonie i ze złozonymi do modlitwy rekami, i takie chca (nie widziałem wczesniej tej foty, wiec pewnie to nie był plagiat) i co miałem powiedziec, że nie zrobie bo ktos juz to wymyslił/pokazał? zrobiłem. byli zadowoleni. sa tacy klienci którym musisz zrobic to co sobie wymyslili i juz
                        Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                        (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• gary
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 158

a jak klienci poproszą żebyś ukradł dla nich samochód to też to zrobisz?
                          co innego zrobić zdjęcie na wzór a co innego prezentować je na www i na targach jako swoje.
                          Sebastian Małachowski

Komentarz

• tombas
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2194

Zamieszczone przez gary
                            a jak klienci poproszą żebyś ukradł dla nich samochód to też to zrobisz?
                            co innego zrobić zdjęcie na wzór a co innego prezentować je na www i na targach jako swoje.
                            nie popadasz czasem w paranoję? pytanie nie trzyma poziomu! ale jak chcesz to odpowiem (pewnie Cie to zadowoli:-P ) TAK, jest to tylko kwestia ceny!*

* żartowałem
                            Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                            (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Inka
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 67

Wiem, że zabrzmi to naiwnie ale jeśli fotograf nie widział pierwowzoru a jedynie zrobił zdjęcie wg pomysłu młodych?

Jeśli młoda para zażyczy sobie określonego zdjęcia a fotograf wg. zaleceń je zrobi to kto jest autorem? Czy fotograf ma prawo wykorzystać ten pomysł pracując dla innej pary? Włączyć do portfolio?
                              :wink:

Komentarz

Pracuję...