rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_sokolowski
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

Zamieszczone przez bebesky
    hihihihihihihihihihi
    a niby jak inaczej można stać? na głowie? jak można się trzymać za ręce - za łokcie?

Wątek super - reklamujemy jakiegoś fotopstryka, pozycjonujemy go w wywszukiwarkach, piszą o nim gazety, do tego część zacznie go za chwilę uważać za prekursora fotografii ślubnej.

A gość cieszy się bo ma zaj...ą reklamę na całą Polskę.
    Jak wygra sprawę to wszyscy ślubokręty zamiast robić zdjęcia będą oglądać strony konkurencji i bardzo dobrze.
    A dla tych co twierdzą że to plagiat. Proszę pooglądajcie trochę stocków. Wpiszcie jakieś słowa kluczowe i zobaczcie zdjęcia - plagiatów tam jest miliony i jakoś o pozwach nie słychać.
    Porownujesz ambitna fotografie slubna do stockow? Nie rob sobie jaj, blagam.
    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• bebesky
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1231

Zamieszczone przez michal_sokolowski
      ambitna fotografie slubna

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Zamieszczone przez michal_sokolowski
        ambitna fotografie slubna
        No właśnie. Czy mógłbyś sprecyzować, co oznacza ten termin i dlaczego nie można go porównywać do "stocków"?
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• sluzalekmichal
          Bywalec
          • 2008
          • 115

Dajcie spokój.
          Zdjęcia są fajne albo nie.
          Komuś się podobają, komuś nie podobają.
          Ktoś jest w stanie za nie zapłacić, ktoś nie jest.
          Temat względny.

Problem tak naprawdę tkwi w pewnym zachowaniu pokory w tym wszystkim co się robi.
          Jakieś wywyższanie się co ja to nie jestem bo mam klientów za 3500PLN za wesele, wywyższanie się bo moi znajomi (czytaj - Towarzystwo Wzajemnej Adoracji - TWA) nakręcają mnie jakich to zdjęć nie robię itp jest dla mnie nieporozumieniem.

Zdjęcia same mówią za siebie.
          Wystarczy spojrzeć tylko na pewne grupy fotografów w Polsce - tzw.grupy TWA Ta sama obróbka, te same techniki, ten sam sprzęt. Jedno kopyto.
          A jakie opinie o sobie nawzajem, jaka wzajemna promocja.
          Spróbuj mieć podobny pomysł, ujęcie to jeszcze trafisz do sądu.
          Co za bzdura.
          Pokora - tego nam trzeba.

Komentarz

• pan.kolega
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2817

Wygląda na to, że to zdjecie może być dosyć unikalne, bo jeszcze nikt nie znalazł takiego trzeciego ( a na pewno wielu szukało) . W mojej ocenie szansa jest rzedu 90% że pozwany albo jego klienci widzieli to, co na razie jest uważane za oryginał. Jednak 90% to może być za mało na wyrok sądu o "plagiacie pomysłu".

Składa się to zdjęcie z kilku elementów: pościeli, pozycji wertykalnej bez lóżka, (z łóżkiem i w pozycji horyzontalnej to juz by było co innego), sznurka, i pleneru. Nikt o tym jakoś tutaj nie wspomniał, ale ten sznurek czyli "wedding rope" funkcjonuje, może nie w Polsce ale w niektórych innych krajach europejskich jako stereotypowy symbol małżeństwa ("wedding rope" -- można wpisac w Google -- a jak by to by było po polsku? Ślubny powróz ? :-?). Tak samo łoże i pościel. A plener też narzuca się sam bo tak się teraz slubne zdjecia robi.

Dzieło to składa się więc ze stereotypowych elementów. Najbardziej oryginalna jest ta pionowa pozycja w pościeli bez łoża. Rozsądny sąd nie móglby uznać tego za plagiat. To nie jest wynalazek, patentu nie ma, rzemieślnik nie ma obowiązku sprawdzenia wszystkich zdjęć świata. Najwyżej pomysł (idea) a nie Dzieło zostało skopiowane, a i to nie jest pewne na 100%. Pomysły nie podlegają ochronie (przynajmniej z założenia bo w praktyce urzedy patentowe sie czesto wyglupiają), tylko wynalazki i dzieła tzw. sztuki.

Powództwo oddalam (młotek) prosze się rozejść.
            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

Zamieszczone przez pan.kolega
              Wygląda na to, że to zdjecie może być dosyć unikalne, bo jeszcze nikt nie znalazł takiego trzeciego ( a na pewno wielu szukało) .
              Jak to nikt nie znalazł? Panie Kolego, znalazła Inka i linknęła w tym wątku.
              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• pan.kolega
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2817

Ano właśnie, nie zauważyłem. Spodziewałbym się znaleźć więcej poza Polską. Bo niby jest ten sznurek, a nikt nie wie po co.
                Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
                I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Sergiusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2708

Sznur dla Polaka jest symbolem niewoli. Wystarczy zerknąć na Wesele Wyspiańskiego.
                  Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Bolek02
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 3225

Zamieszczone przez Sergiusz
                    Sznur dla Polaka jest symbolem niewoli. Wystarczy zerknąć na Wesele Wyspiańskiego.
                    To stwierdzenie w zasadzie powinno zakończyć wątek jako dywagacje na temat ...
                    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Sergiusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2708

Ale według kart Tarota będzie symbolem wisielca...

Komentarz

• pank
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

Zamieszczone przez dinderi
                        Jak to nikt nie znalazł? Panie Kolego, znalazła Inka i linknęła w tym wątku.
                        To zdjęcie stąd: http://edytakielianska.pl/?p=820

komentarze pod wpisem:
                        Detektyw inwektyw pisze:
                        14 lutego 2011 o 00:01
                        Gratuluję autorskich pomysłów na fotografie

Odpowiedz
                        Edyta pisze:
                        20 lutego 2011 o 17:24
                        `inspiruje się najlepszymi , ale przede mną jeszcze wiele pracy

Ale zdjęcie tej pani nie usiłuje przynajmniej być kopią.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez ghrond
                        sameś pasztet podlaski
                        Pastet podlaski to najlepszy pasztet w puszce na świecie, nie przygadałeś mi
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez bebesky
                        hihihihihihihihihihi
                        jak można się trzymać za ręce - za łokcie?
                        Twierdzisz że za ręce można się trzymać tylko w jeden sposób, taki jak widzimy na obu zdjęciach? Dość odważna teza.
                        Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost
                        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• darecky
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 256

Zamieszczone przez pank

Pastet podlaski to najlepszy pasztet w puszce na świecie, nie przygadałeś mi
                          Panku, najlepszy na świecie to był prochowicki. Od paru lat jest robiony (chyba) w Szczecinie, ale to już nie to samo co kiedyś oryginał. )

Komentarz

• Sergiusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2708

Nie ma to jak to pasztet zajęczy

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Nie ma to jak to pasztet zajęczy
                              Jeśli nawet pasztet zaczyna jęczeć, to niechybnie oznacza, że zdjęcie nie nadaje się do publikacji.

Komentarz

• ARN
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 757

........................................ Teraz rolę tę pełnią schody w zmurszałej kamiennicy, trzepaki i inne takie jak Most Gdański lub Świętokrzyski w Warszawie.
                                Sergiusz - Most Świętokrzyski zostaw teledyskom Hip-Hopowym (i nie tylko) :-D

Komentarz

Pracuję...