Rozliczenie z klientem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Odp: Rozliczenie z klientem

Oczywiscie. Z tym jednak "ze" latwiej fotografowi na drodze sadowej wyegzekwowac zaplate niz mlodym obrobke zdjec.
    A takie przypadki juz kilka razy mialem.

Komentarz

• Norberto
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 47

U mnie jest to zadatek a reszta w momencie odbioru materiału. Nic za darmo nie oddaje i nie czekam ze stresem czy zapłacą. Materiał = kasa. Co do kwestii różnych podpunktów w umowie przekonałem się ze ludzie zazwyczaj albo czytają bez zrozumienia albo w ogóle nie czytają umowy. I mimo że przed podpisaniem słownie przestawiam warunki które są na papierze to raz miałem sytuacje ze po oddaniu płyty dostałem maila ze wszystko ładnie i podoba się ale myślała ze zamiast JPG dostanie RAWy bo "mają lepszą jakość". Oczywiście w umowie widnieje podpunkt ze tylko JPG.
      A Cisco dostane praktycznie zawsze. Wódkę raz na 5 wesel. Może dwa wesela miałem ze nie dostałem nic

Komentarz

• PiKa
        Bywalec
        • 2015
        • 105

Nigdy nie dajecie rawow? Pytał o to ktoś przy podpisywaniu umowy?

Komentarz

• Norberto
          Dopiero zaczyna
          • 2013
          • 47

Zamieszczone przez PiKa
          Nigdy nie dajecie rawow? Pytał o to ktoś przy podpisywaniu umowy?
          Przy podpisywaniu nie, ale jak napisałem post wyżej ja miałem przypadek że po oddaniu młoda stwierdziła że myślała że dostanie RAW zamiast JPG mimo że o tym wspomniałem przed podpisaniem i do tego jest napisane to w umowie. Zazwyczaj pytają czy oddaje wszystkie (dosłownie wszystkie) zdjęcia, które zrobię. Ale to z oczywistych powodów nie jest możliwe bo nie oddam nie ostrego czy nie trafionego zdjęcie. Tak i RAWów nie oddaje (możliwe że spora część par nie wiedziałaby co z nimi zrobić )

Komentarz

• TomekCanon
            Coś już napisał
            • 2016
            • 50

Od 10 lat w przypadku dużej odległości wysyłam paczki z filmami/zdjęciami klientom pocztą lub kurierem za pobraniem.
            Tym razem trafiłem na konfliktowy przypadek.
            Pomimo że w umowie stoi jak byk "Wypłata wynagrodzenia następuje po wykonaniu usługi - odbiór osobisty lub przesyłka kurierska pobraniowa" to klient upiera się że "zrobi przelew jak dostanie paczkę".
            Problem w tym, że w naszej branży często bywały i zdarzają się nadal przypadki wyłudzeń.
            Powie taki jeden z drugim, że mu się nie podoba i nie zapłaci, odeśle płytę oczywiście uprzednio robiąc sobie kopię na swój nośnik...
            Osobiście sobie nie odbiorą, bo odległość to 350km. ;D
            Co radzicie? Działalność mam legalną, więc żadnego haka pod tym względem nie wynajdą żeby mnie straszyć zusami i skarbówkami.
            Mam: R, R6, A7 IV Szkła: 16-35 2.8L II, 35 1.4L, 135 2.0L, 70-200 4L, Sony 24-70 F4
            Miałem (dużo tego): Canony: 20D,40D,60D,70D,2x5D,2x5D II,3x5D III,5D IV, 2x6D,6D II,7D,7D mark II. I Nikony: D50, D90, 2xD7000, D200, D610. Sony: A100, A6300, A7 II, A7 III

Komentarz

• 7four
              Uzależniony
              • 2009
              • 850

Zamieszczone przez TomekCanon
              Od 10 lat w przypadku dużej odległości wysyłam paczki z filmami/zdjęciami klientom pocztą lub kurierem za pobraniem.
              Tym razem trafiłem na konfliktowy przypadek.
              Pomimo że w umowie stoi jak byk "Wypłata wynagrodzenia następuje po wykonaniu usługi - odbiór osobisty lub przesyłka kurierska pobraniowa" to klient upiera się że "zrobi przelew jak dostanie paczkę".
              Problem w tym, że w naszej branży często bywały i zdarzają się nadal przypadki wyłudzeń.
              Powie taki jeden z drugim, że mu się nie podoba i nie zapłaci, odeśle płytę oczywiście uprzednio robiąc sobie kopię na swój nośnik...
              Osobiście sobie nie odbiorą, bo odległość to 350km. ;D
              Co radzicie? Działalność mam legalną, więc żadnego haka pod tym względem nie wynajdą żeby mnie straszyć zusami i skarbówkami.
              Robisz tak jak jest na umowie. Koniec problemu.

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez TomekCanon
                Co było przedmiotem zlecenia - zdjęcia wydrukowane, czy wyłącznie na płycie?
                Jeśli tylko na płycie - może podeślij mu kilka zdjęć z dużym znakiem wodnym do oceny?
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Zamieszczone przez Merde
                  Co było przedmiotem zlecenia - zdjęcia wydrukowane, czy wyłącznie na płycie?
                  Jeśli tylko na płycie - może podeślij mu kilka zdjęć z dużym znakiem wodnym do oceny?
                  Najgorszy możliwy pomysł. Do oceny ? Panie, nie do końca mi się podoba, zapłacę połowę. Albo wcale.
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Merde
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez Cichy
                    Najgorszy możliwy pomysł. Do oceny ? Panie, nie do końca mi się podoba, zapłacę połowę. Albo wcale.
                    To zdjęć nie dostanie. Czasem upierdliwemu klientowi trzeba powiedzieć kulturalnie "do widzenia", bo szarpanie się nie ma sensu.

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Skoro klient jest taki podejrzliwy to ja bym wspaniałomyślnie zaprosił po odbiór osobisty. Jak przyjedzie 350km to możesz nawet przed zapłatą pokazać na monitorze. Jeśli się nie spodobają i nie będzie chciał płacić to trudno. Szerokiej drogi
                      Potem wysyłasz normalnie zdjęcia za pobraniem, zgodnie z umową. Jeśli nie odbierze to wysyłasz wezwanie do zapłaty.

Komentarz

• michalab
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1580

Zamieszczone przez aptur
                        Jeśli nie odbierze to wysyłasz wezwanie do zapłaty.
                        To już nie takie oczywiste.
                        Zapraszam

Komentarz

• robson999
                          Uzależniony
                          • 2013
                          • 716

Nie mam wielkiego doświadczenia w branży fotograficznej, ale ilekroć dochodziło do sposobu zapłaty za moje usługi,to nie było jakichś wiekszych problemów.
                          Był jeden taki dziwny przypadek. Facet przyjechał do mnie po zdjęcia i na wstępie poinformował mnie że jest mały problem ze środkami.
                          Miał mało gotówki a bankomaty nieczynne i prosił czy mógłby zapłacić część a jutro z samego rana przelać na konto resztę.
                          Nie uwierzycie, ale oddałem mu pudełeczko z wydrukowanymi wszystkimi zdjęciami. Może jestem trochę naiwny,a le staram się mimo wszystko trochę wierzyć w ludzi
                          Oczywiście na drugi dzień w poniedziałek środki miałem już na koncie.
                          5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                          600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                          CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Zamieszczone przez Merde
                            To zdjęć nie dostanie.
                            To czy klient zdjęcia dostanie, czy nie, czy wrzuci album na półkę i nigdy go nie otworzy, czy nie to mnie najmniej interesuje. Mnie interesuje, czy zapłacił za moją usługę. Dawanie klientowi zdjęć "do oceny" daje jasno do zrozumienia, że obowiązek zapłaty za nie umówionej kwoty nie jest taki oczywisty.
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Merde
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez Cichy
                              To czy klient zdjęcia dostanie, czy nie, czy wrzuci album na półkę i nigdy go nie otworzy, czy nie to mnie najmniej interesuje. Mnie interesuje, czy zapłacił za moją usługę. Dawanie klientowi zdjęć "do oceny" daje jasno do zrozumienia, że obowiązek zapłaty za nie umówionej kwoty nie jest taki oczywisty.
                              Rozumiem twoją postawę, ale ty już masz jakąś renomę wyrobioną i pewnie klienci nie wybierają cię przypadkowo.
                              Nie wiem z czego wynika niechęć do zapłaty za pobraniem przez klienta wątkotwórcy.
                              Może ma wątpliwości co do ich jakości, a może chce zdjęcia wyłudzić.
                              Dając "do wglądu" dwa-trzy przykładowe zdjęcia ze znakiem wodnym być może rozwiążemy pierwszy problem (dajemy jasny sygnał, że nie mamy nic do ukrycia i materiał oddany będzie jakościowo zbliżony do portfolio).
                              Jeśli jednak to ten drugi scenariusz, to pewnie i tak bez sądu wiele się nie zdziała...

Komentarz

• aptur
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3837

Najlepiej znak wodny z napisem "nie zapłacono".

Komentarz

Pracuję...