Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
O tym pisałem wcześniej. Biorę zadatek, potem część w dniu ślubu i ostatnią część przy oddawaniu zdjęć. Tak moim zdaniem jest najlepiej. Bezpiecznie dla mnie i też klient nie będzie czuł się oszukiwany przez fotografa. Prawdę mówiąc ja jako klient nie podpisałbym z fotografem umowy, w której jest mowa o tym, że mam zapłacić całą sumę jeszcze przed wykonaniem zdjęć. No way
Czy nie uważacie, że to zależy od pozycji na rynku fotografów? Jak tombas napisał, jest w tym "interesie" od wielu lat, ma pewną pozycję i klienci nie mają nawet podstaw myśleć, że zostaną oszukani, no chyba, że znajdzie się taka osoba jak horak. Jeśli ktoś zrobił kilka/kilkanaście ślubów nie może sobie pozwolić aby od PM żądać zapłaty całości z góry, co nie oznacza, że znajdą się tacy, którzy żądają i tacy którzy zapłacą (nawet jeśli nie muszą).
To podobnie jak z zakupami np. na allegro. Jeśli sprzedający ma 1000 komentarzy 100% pozytywnych, to nawet się nie zastanawiam i wpłacam z góry pieniądze, ale jeśli ktoś ma ich kilka (a kupuje od niego coś droższego) to płacę przy odbiorze z możliwością wcześniejszego otwarcia paczki.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4 Moje fotkiMoje fotki II
Ja zasadniczo biorę zadatek, a reszta przy odbiorze zdjęć. Ale już kilka razy trafiły mi się pary, które chciały rozliczyć się na weselu, żeby mieć temat rozliczenia załatwiony. Z mojej strony wolę jednak poczekać z rozliczeniem jak skończę pracę nad materiałem. Może to kwestia, że miałem jeszcze nigdy problemu z płatnością.
6D || 5D || EF 17-40mm f/4 L || EF 35mm f/1.4 || EF 50mm f/1.4 || EF 85 mm f/1.8 || EF 135 mm f/2.0 || SPEEDLITE 580 EX II
Moim zdaniem to przed wykonanie usługi klient nie będzie się chciał rozliczyć, model zaliczka, a po wykonaniu i przygotowaniu zdjęć - zapłata reszty jest uczciwym modelem rozliczeń. Ludzie się boją zapłacić od razu całość, boją się ze nie otrzymają zdjęć, albo ze zdjęcia będą słabej jakość, nic nie przerobione..
model zaliczka, a po wykonaniu i przygotowaniu zdjęć - zapłata reszty jest uczciwym modelem rozliczeń
Jest tak samo uczciwy jak każdy inny.
Zamieszczone przez Michalowski89
Ludzie się boją zapłacić od razu całość, boją się ze nie otrzymają zdjęć, albo ze zdjęcia będą słabej jakość, nic nie przerobione..
Jedni się boją a inni nie. Tak jak to ktoś wyżej napisał - zależy od renomy fotografa. IMO najlepszym dla fotografa jest model zapłaty całości najpóźniej w dniu ślubu. Kompromisem jest rozbicie płatności na trzy (zadatek, część w dniu ślubu, reszta przy odbiorze materiału). Najgorszy z mojego punktu widzenia jest zadatek a cała reszta przy oddaniu materiału. Choć nie! Słyszałem nawet o takich desperatach co nawet nie biorą zadatku tylko całość po oddaniu materiału. Oczywiście bez umowy
Przez kilka ostatnich lat rozliczałem się tak, że najpierw tylko zadatek, a reszta dopiero przy oddawaniu zdjęć. Poza dosłownie jednym przypadkiem kiedy klient zwlekał z zapłatą, nie miałem żadnych problemów. Czyli nie taki diabeł (klient) straszny jak go malują
Rozbijanie na 3 raty (zadatek, wesele, odbiór) wydaje mi się trochę przesadzone, ale w końcu to wolny zawód i każdy sobie.
Mi sprawdza się rozwiązanie zadatek i reszta przy odbiorze. Część klientów sama proponuje rozliczenie na weselu.
Dla mnie płacenie czegokolwiek w dniu ślubu to mało komfortowa sytuacja. Sam na swoim weselu rozliczałem się ze zespołem. Po kilku głębszych lepiej mieć odliczoną sumę.
Fotograf wziął zaliczkę przy podpisywaniu umowy, resztę przy pokazaniu zdjęć, potem tylko przekazał album i płyty dvd.
Z innej beczki.
Czy dostajecie od młodych lub czy młodzi dają po zakończeniu zdjęć na sali ciasto i wódkę (0.5l), tak na odchodne jak gościom weselnym?
Z innej beczki.
Czy dostajecie od młodych lub czy młodzi dają po zakończeniu zdjęć na sali ciasto i wódkę (0.5l), tak na odchodne jak gościom weselnym?
I jak to ewentualnie wpisać w KPiR?
A tak serio, to ciasto często dostaję. Wódkę raz na 10 wesel.
Z innej beczki.
Nie pamiętam kiedy ostatnio dostałem flaszkę od młodych. Ciasta to chyba nigdy nie dostałem, nie licząc kawałka tortu na weselu. Zdarzały się za to takie podarunki jak np. kaszanka, albo kiełbasa. Ale te czasy już minęły, nie spotykam już tak "hojnych" klientów
Po 3 problemach w sezonie z otrzymaniem zapłaty za swoją pracę również dziś biorę całość najpóźniej po weselu. Wszystko opisane jest w umowie i tłumaczone na spotkaniu więc nie wiem kiedy klient miałby się poczuć niekomfortowo... a jeśli poczułby się to chyba nie zdecydowałby się na współpracę, mam racje?
6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0 Paweł Postaleniec fotoBLOG
Komentarz