Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Oczywiscie. Z tym jednak "ze" latwiej fotografowi na drodze sadowej wyegzekwowac zaplate niz mlodym obrobke zdjec.
A takie przypadki juz kilka razy mialem.
U mnie jest to zadatek a reszta w momencie odbioru materiału. Nic za darmo nie oddaje i nie czekam ze stresem czy zapłacą. Materiał = kasa. Co do kwestii różnych podpunktów w umowie przekonałem się ze ludzie zazwyczaj albo czytają bez zrozumienia albo w ogóle nie czytają umowy. I mimo że przed podpisaniem słownie przestawiam warunki które są na papierze to raz miałem sytuacje ze po oddaniu płyty dostałem maila ze wszystko ładnie i podoba się ale myślała ze zamiast JPG dostanie RAWy bo "mają lepszą jakość". Oczywiście w umowie widnieje podpunkt ze tylko JPG.
A Cisco dostane praktycznie zawsze. Wódkę raz na 5 wesel. Może dwa wesela miałem ze nie dostałem nic
Nigdy nie dajecie rawow? Pytał o to ktoś przy podpisywaniu umowy?
Przy podpisywaniu nie, ale jak napisałem post wyżej ja miałem przypadek że po oddaniu młoda stwierdziła że myślała że dostanie RAW zamiast JPG mimo że o tym wspomniałem przed podpisaniem i do tego jest napisane to w umowie. Zazwyczaj pytają czy oddaje wszystkie (dosłownie wszystkie) zdjęcia, które zrobię. Ale to z oczywistych powodów nie jest możliwe bo nie oddam nie ostrego czy nie trafionego zdjęcie. Tak i RAWów nie oddaje (możliwe że spora część par nie wiedziałaby co z nimi zrobić )
Od 10 lat w przypadku dużej odległości wysyłam paczki z filmami/zdjęciami klientom pocztą lub kurierem za pobraniem.
Tym razem trafiłem na konfliktowy przypadek.
Pomimo że w umowie stoi jak byk "Wypłata wynagrodzenia następuje po wykonaniu usługi - odbiór osobisty lub przesyłka kurierska pobraniowa" to klient upiera się że "zrobi przelew jak dostanie paczkę".
Problem w tym, że w naszej branży często bywały i zdarzają się nadal przypadki wyłudzeń.
Powie taki jeden z drugim, że mu się nie podoba i nie zapłaci, odeśle płytę oczywiście uprzednio robiąc sobie kopię na swój nośnik...
Osobiście sobie nie odbiorą, bo odległość to 350km. ;D
Co radzicie? Działalność mam legalną, więc żadnego haka pod tym względem nie wynajdą żeby mnie straszyć zusami i skarbówkami.
Mam: R, R6, A7 IV Szkła: 16-35 2.8L II, 35 1.4L, 135 2.0L, 70-200 4L, Sony 24-70 F4
Miałem (dużo tego): Canony: 20D,40D,60D,70D,2x5D,2x5D II,3x5D III,5D IV, 2x6D,6D II,7D,7D mark II. I Nikony: D50, D90, 2xD7000, D200, D610. Sony: A100, A6300, A7 II, A7 III
Od 10 lat w przypadku dużej odległości wysyłam paczki z filmami/zdjęciami klientom pocztą lub kurierem za pobraniem.
Tym razem trafiłem na konfliktowy przypadek.
Pomimo że w umowie stoi jak byk "Wypłata wynagrodzenia następuje po wykonaniu usługi - odbiór osobisty lub przesyłka kurierska pobraniowa" to klient upiera się że "zrobi przelew jak dostanie paczkę".
Problem w tym, że w naszej branży często bywały i zdarzają się nadal przypadki wyłudzeń.
Powie taki jeden z drugim, że mu się nie podoba i nie zapłaci, odeśle płytę oczywiście uprzednio robiąc sobie kopię na swój nośnik...
Osobiście sobie nie odbiorą, bo odległość to 350km. ;D
Co radzicie? Działalność mam legalną, więc żadnego haka pod tym względem nie wynajdą żeby mnie straszyć zusami i skarbówkami.
Co było przedmiotem zlecenia - zdjęcia wydrukowane, czy wyłącznie na płycie?
Jeśli tylko na płycie - może podeślij mu kilka zdjęć z dużym znakiem wodnym do oceny?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Co było przedmiotem zlecenia - zdjęcia wydrukowane, czy wyłącznie na płycie?
Jeśli tylko na płycie - może podeślij mu kilka zdjęć z dużym znakiem wodnym do oceny?
Najgorszy możliwy pomysł. Do oceny ? Panie, nie do końca mi się podoba, zapłacę połowę. Albo wcale.
Skoro klient jest taki podejrzliwy to ja bym wspaniałomyślnie zaprosił po odbiór osobisty. Jak przyjedzie 350km to możesz nawet przed zapłatą pokazać na monitorze. Jeśli się nie spodobają i nie będzie chciał płacić to trudno. Szerokiej drogi
Potem wysyłasz normalnie zdjęcia za pobraniem, zgodnie z umową. Jeśli nie odbierze to wysyłasz wezwanie do zapłaty.
Nie mam wielkiego doświadczenia w branży fotograficznej, ale ilekroć dochodziło do sposobu zapłaty za moje usługi,to nie było jakichś wiekszych problemów.
Był jeden taki dziwny przypadek. Facet przyjechał do mnie po zdjęcia i na wstępie poinformował mnie że jest mały problem ze środkami.
Miał mało gotówki a bankomaty nieczynne i prosił czy mógłby zapłacić część a jutro z samego rana przelać na konto resztę.
Nie uwierzycie, ale oddałem mu pudełeczko z wydrukowanymi wszystkimi zdjęciami. Może jestem trochę naiwny,a le staram się mimo wszystko trochę wierzyć w ludzi
Oczywiście na drugi dzień w poniedziałek środki miałem już na koncie.
To czy klient zdjęcia dostanie, czy nie, czy wrzuci album na półkę i nigdy go nie otworzy, czy nie to mnie najmniej interesuje. Mnie interesuje, czy zapłacił za moją usługę. Dawanie klientowi zdjęć "do oceny" daje jasno do zrozumienia, że obowiązek zapłaty za nie umówionej kwoty nie jest taki oczywisty.
To czy klient zdjęcia dostanie, czy nie, czy wrzuci album na półkę i nigdy go nie otworzy, czy nie to mnie najmniej interesuje. Mnie interesuje, czy zapłacił za moją usługę. Dawanie klientowi zdjęć "do oceny" daje jasno do zrozumienia, że obowiązek zapłaty za nie umówionej kwoty nie jest taki oczywisty.
Rozumiem twoją postawę, ale ty już masz jakąś renomę wyrobioną i pewnie klienci nie wybierają cię przypadkowo.
Nie wiem z czego wynika niechęć do zapłaty za pobraniem przez klienta wątkotwórcy.
Może ma wątpliwości co do ich jakości, a może chce zdjęcia wyłudzić.
Dając "do wglądu" dwa-trzy przykładowe zdjęcia ze znakiem wodnym być może rozwiążemy pierwszy problem (dajemy jasny sygnał, że nie mamy nic do ukrycia i materiał oddany będzie jakościowo zbliżony do portfolio).
Jeśli jednak to ten drugi scenariusz, to pewnie i tak bez sądu wiele się nie zdziała...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Komentarz