Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Czy ktoś się orientuje kiedy w Diecezji Gliwickiej jest organizowany kurs liturgiczny??
Nie widziałem aby gdzieś wyżej było napisane. A na stronie diecezji nie ma info.
Ludzie, kto szuka nie błądzi !
Ciężko zadzwonić, nie wszystko jest w internecie !
Nie rozumiem, jak można nie poszukać tak prostych spraw !
W Katowicach w roku 2010 w marcu był taki kurs, i pamiętam, że byli tam ludzie z Gliwic !
Ale ... było myśleć wcześniej bo info na stronie Kurii Metropolitalnej Katowice pisze :
Zakończyły się zapisy na kurs dla fotografów i kamerzystów
Informujemy, że wszystkie miejsca na kursie dla fotografów i kamerzystów zostały już zarezerwowane i zapisy dobiegły końca.
dodam tylko, że zaświadczenia były wydawane beztermionowo i za tz. "Bóg zapłać" do koszyka, dawali 5zł i 100zł
Ludzie, kto szuka nie błądzi !
Ciężko zadzwonić, nie wszystko jest w internecie !
Nie rozumiem, jak można nie poszukać tak prostych spraw !
W Katowicach w roku 2010 w marcu był taki kurs, i pamiętam, że byli tam ludzie z Gliwic !
Ale ... było myśleć wcześniej bo info na stronie Kurii Metropolitalnej Katowice pisze :
Zakończyły się zapisy na kurs dla fotografów i kamerzystów
Informujemy, że wszystkie miejsca na kursie dla fotografów i kamerzystów zostały już zarezerwowane i zapisy dobiegły końca.
dodam tylko, że zaświadczenia były wydawane beztermionowo i za tz. "Bóg zapłać" do koszyka, dawali 5zł i 100zł
A kto napisał że nie szukamy. Było napisane ze na stronie diecezji gliwickiej nie ma...
Też się do dzisiaj zastanawiam. W sumie nic czego człowiek ze zdrowym rozsądkiem by się nie domyślił.
Z ciekawszych tematów to wykład jednego z prelegentów który tłumacząc co to msza święta udowodnił na przykładzie, że jest to ta przestrzeń między palcami na fresku Michała Anioła - Stworzenie Adama:
Ja odbylem tez taki kurs ... dwudniowy :] calkiem fajny nawet. Czego sie nauczylem. Kosciol nie lubi Palikota i PO, jak da sie ksiedzu w lape to wszystko mozna zalatwic oprocz tego oczywiscie kilka fajnych praktycznych rozwiazan odnosnie zdjec i video. Licencja bezterminowa.
Również odbyłem taki kurs - w Warszawie na UKSW, dwa spotkania po 3h. I szczerze polecam tym, którzy myślą o dobrym i w pełni świadomym fotografowaniu podczas Liturgii Mszy Św. To niekoniecznie są "rzeczy", których jest w stanie sie domyślić każdy rozsądny człowiek. No chyba, że jest bardzo mocno zakotwiczony w sprawy wiary. O samym fotografowaniu tak naprawdę było niewiele - więcej o właściwym zachowaniu się, przeżywaniu, rozumieniu w czym się uczestniczy, dawaniu przykładu innym a jednocześnie nie zwracaniu na siebie uwagi. Warto.
Ja też uczestniczyłam. Archidiecezja W-wska. 2 dni po 3h. Według mnie warto. Pierwszy dzień typowo teologiczny, z praktyką fotograficzną nie związany - bo nastawiony na to aby fotografom wytłumaczyć na czym polega liturgia (aby rozumieli w czym uczestniczą). Prowadzony z jednej strony "od podstaw" ale nie nachalny - każdej osobie nie wierzącej czy innej wiary niż katolicka na pewno będzie pomocny. Ja bym na przykład bardzo chciała aby istniały takie kursy nie tylko w kościele katolickim - bo można nieświadomie urazić wiele osób niewłaściwym zachowaniem w miejscu dla nich świętym jeśli nie zna się zasad, które tam panują. Może było długawo - ale dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o słowotwórstwie, historii świąt różnego rodzaju czy też pochodzeniu i znaczeniu znaków - w tym o tym dlaczego przez pierwsze tysiąclecie mężczyźni nie nosili obrączek . Profesor z dużą dozą dystansu i kultury osobistej. Drugi dzień już na temat praktyki - głównie w konwencji czego robić nie należy. Dużo humoru. Kurs wartościowy - warto odbyć.
nie wiem jak inni ale jako nie-katolik inaczej odbieram mszę jako fotograf/kamerzysta (a właściwie jej nie odbieram i nie uczestniczę bo jestem tam jako bierny obserwator) a inaczej gdybym był zmuszony aby w niej uczestniczyć... no chyba ze ta msza to tylko była taka 'pokazówka' z zajęciami praktycznymi w ramach szkolenia....
Komentarz