Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iza73
    Bywalec
    • 2010
    • 222

Odp: Kursy liturgiczne

Zamieszczone przez wojstek_s
    Witam,
    Czy ktoś się orientuje kiedy w Diecezji Gliwickiej jest organizowany kurs liturgiczny??
    Nie widziałem aby gdzieś wyżej było napisane. A na stronie diecezji nie ma info.
    Ludzie, kto szuka nie błądzi !
    Ciężko zadzwonić, nie wszystko jest w internecie !
    Nie rozumiem, jak można nie poszukać tak prostych spraw !
    W Katowicach w roku 2010 w marcu był taki kurs, i pamiętam, że byli tam ludzie z Gliwic !
    Ale ... było myśleć wcześniej bo info na stronie Kurii Metropolitalnej Katowice pisze :

Zakończyły się zapisy na kurs dla fotografów i kamerzystów

Informujemy, że wszystkie miejsca na kursie dla fotografów i kamerzystów zostały już zarezerwowane i zapisy dobiegły końca.

dodam tylko, że zaświadczenia były wydawane beztermionowo i za tz. "Bóg zapłać" do koszyka, dawali 5zł i 100zł
    Ostatnio edytowany przez iza73; 33553.

Komentarz

• wojstek_s
      • 2009
      • 13

Zamieszczone przez iza73
      Ludzie, kto szuka nie błądzi !
      Ciężko zadzwonić, nie wszystko jest w internecie !
      Nie rozumiem, jak można nie poszukać tak prostych spraw !
      W Katowicach w roku 2010 w marcu był taki kurs, i pamiętam, że byli tam ludzie z Gliwic !
      Ale ... było myśleć wcześniej bo info na stronie Kurii Metropolitalnej Katowice pisze :

Zakończyły się zapisy na kurs dla fotografów i kamerzystów

Informujemy, że wszystkie miejsca na kursie dla fotografów i kamerzystów zostały już zarezerwowane i zapisy dobiegły końca.

dodam tylko, że zaświadczenia były wydawane beztermionowo i za tz. "Bóg zapłać" do koszyka, dawali 5zł i 100zł
      A kto napisał że nie szukamy. Było napisane ze na stronie diecezji gliwickiej nie ma...

Komentarz

• hercle
        • 2011
        • 9

Zamieszczone przez m_o_b_y
        16 godzin szkolenia ???
        O czym ???

Pozdrówka
        Też się do dzisiaj zastanawiam. W sumie nic czego człowiek ze zdrowym rozsądkiem by się nie domyślił.

Z ciekawszych tematów to wykład jednego z prelegentów który tłumacząc co to msza święta udowodnił na przykładzie, że jest to ta przestrzeń między palcami na fresku Michała Anioła - Stworzenie Adama:

a czy innowiercy/ateiści mogą już sobie taki kurs zrobić czy dalej wymagane jest zaświadczenie od proboszcza ???
        Żadne zaświadczenie nie było wymagane ani nikt nikogo o wiarę nie pytał.

Komentarz

• wojstek_s
          • 2009
          • 13

Byłem na szkoleniu teraz w sobotę które trwało 2 godz. Legitymacja bezterminowa- plastik jak karta debet... Widać wszystko zależy od kurii.

Komentarz

• MastaMarek
            Coś już napisał
            • 2010
            • 56

Ja odbylem tez taki kurs ... dwudniowy :] calkiem fajny nawet. Czego sie nauczylem. Kosciol nie lubi Palikota i PO, jak da sie ksiedzu w lape to wszystko mozna zalatwic oprocz tego oczywiscie kilka fajnych praktycznych rozwiazan odnosnie zdjec i video. Licencja bezterminowa.
            Moj Foto Blog

Komentarz

• PioterD
              Początki nałogu
              • 2010
              • 270

Również odbyłem taki kurs - w Warszawie na UKSW, dwa spotkania po 3h. I szczerze polecam tym, którzy myślą o dobrym i w pełni świadomym fotografowaniu podczas Liturgii Mszy Św. To niekoniecznie są "rzeczy", których jest w stanie sie domyślić każdy rozsądny człowiek. No chyba, że jest bardzo mocno zakotwiczony w sprawy wiary. O samym fotografowaniu tak naprawdę było niewiele - więcej o właściwym zachowaniu się, przeżywaniu, rozumieniu w czym się uczestniczy, dawaniu przykładu innym a jednocześnie nie zwracaniu na siebie uwagi. Warto.
              5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Komentarz

• fotom
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 35

Zamieszczone przez hercle
                Żadne zaświadczenie nie było wymagane ani nikt nikogo o wiarę nie pytał.
                U mnie (Kraków) też nie pytał, ale kurs był zakończony obowiązkową mszą św., po której były wręczane legitki.
                Aparat jak kobieta - zanim go poznasz zmieniasz na nowszy model. fotograf ślubny Kraków

Komentarz

• malwes
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 74

Ja też uczestniczyłam. Archidiecezja W-wska. 2 dni po 3h. Według mnie warto. Pierwszy dzień typowo teologiczny, z praktyką fotograficzną nie związany - bo nastawiony na to aby fotografom wytłumaczyć na czym polega liturgia (aby rozumieli w czym uczestniczą). Prowadzony z jednej strony "od podstaw" ale nie nachalny - każdej osobie nie wierzącej czy innej wiary niż katolicka na pewno będzie pomocny. Ja bym na przykład bardzo chciała aby istniały takie kursy nie tylko w kościele katolickim - bo można nieświadomie urazić wiele osób niewłaściwym zachowaniem w miejscu dla nich świętym jeśli nie zna się zasad, które tam panują. Może było długawo - ale dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o słowotwórstwie, historii świąt różnego rodzaju czy też pochodzeniu i znaczeniu znaków - w tym o tym dlaczego przez pierwsze tysiąclecie mężczyźni nie nosili obrączek . Profesor z dużą dozą dystansu i kultury osobistej. Drugi dzień już na temat praktyki - głównie w konwencji czego robić nie należy. Dużo humoru. Kurs wartościowy - warto odbyć.
                  Pozdrawiam,
                  Gosia
                  Moja pasja
                  Facebook

Komentarz

• Preskaler
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 176

Zamieszczone przez malwes
                    .... Kurs wartościowy - warto odbyć.
                    A... jakiej wartości (opłata)?

Komentarz

• p0m
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 698

Zamieszczone przez fotom
                      kurs był zakończony obowiązkową mszą św
                      ebe ebe

Komentarz

• layt
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 34

Gdyby ktoś był z okolic Poznania to... 23 Listopad 2013

Archidiecezja Poznaska - Kurs dla fotografw i operatorw sprztu audiowizualnego 2013

Komentarz

• centur
                          Uzależniony
                          • 2011
                          • 766

Zamieszczone przez fotom
                          U mnie (Kraków) też nie pytał, ale kurs był zakończony obowiązkową mszą św., po której były wręczane legitki.
                          ciekawe jak się poczuli innowiercy i ateiści...
                          http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
                          http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
                          Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Matsil
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2022

Zamieszczone przez centur
                            ciekawe jak się poczuli innowiercy i ateiści...
                            Tak jak na ślubie który chcą focić...
                            R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• iza73
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 222

Zamieszczone przez wojstek_s
                              Byłem na szkoleniu teraz w sobotę które trwało 2 godz. Legitymacja bezterminowa- plastik jak karta debet... Widać wszystko zależy od kurii.
                              A gdzie wydają takie "karty", może da się wymienić na kartkę A5 wydaną w Kurii Metropolitarnej w Katowicach.

Komentarz

• centur
                                Uzależniony
                                • 2011
                                • 766

Zamieszczone przez Matsil
                                Tak jak na ślubie który chcą focić...
                                nie wiem jak inni ale jako nie-katolik inaczej odbieram mszę jako fotograf/kamerzysta (a właściwie jej nie odbieram i nie uczestniczę bo jestem tam jako bierny obserwator) a inaczej gdybym był zmuszony aby w niej uczestniczyć... no chyba ze ta msza to tylko była taka 'pokazówka' z zajęciami praktycznymi w ramach szkolenia....
                                http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
                                http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
                                Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

Pracuję...