Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Pewnie chodzi o coś takiego http://www.allegro.pl/item248511211_..._warszawa.html

Komentarz

• hyzop
      Początki nałogu
      • 2006
      • 413

Zamieszczone przez Tanto
      chyba to odrobinę mija się z tematem :-(
      Bez dobrego oświetlenia najlepszy pomysł staje sie nic nie warty.

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Zamieszczone przez hyzop
        Bez dobrego oświetlenia najlepszy pomysł staje sie nic nie warty.
        to kup te żarówki i podziel się wrażeniami.
        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• piotrzuraw

hyzop napisal: Od jakiegoś czasu są już świetlówki 400W (5500K), ktoś je już stosuje, ewentualnie, jakie wrażenia?

Mam podobne zarowki, 105W (500w) 5500K uzywam ich od krotkiego czasu z namiotem bezcieniowym. Jednak czasem pomagam sobie lampa blyskowa, ustawiam ja w roznych miejscach w zaleznosci od potrzeby. Same lampy nie zawsze daja rade, moze gdyby bylo ich trzy kto wie bylo by moze wystarczajaco.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez Kolaj
          Tak to takie same zarowki tylko mocniejsze
          Ostatnio edytowany przez Gość; 7585. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Qbexus
            Uzależniony
            • 2005
            • 562

Ile razy można pisać, że świetlówki są be mają dziury w widmie światła. Czy naprawdę tak trudno kupić flashe ze zwykłym gwintem ?

Komentarz

• piotrzuraw

Zamieszczone przez Qbexus
              Ile razy można pisać, że świetlówki są be mają dziury w widmie światła. Czy naprawdę tak trudno kupić flashe ze zwykłym gwintem ?
              Tak w tym to musze przyznac racje, wlasnie o tym mysle i niebawem kupie;-) a moze jakis link moglbym dostac ktore najlepiej kupic. Dzieki i pozdrawiam

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez piotrzuraw
                Tak w tym to musze przyznac racje, wlasnie o tym mysle i niebawem kupie;-) a moze jakis link moglbym dostac ktore najlepiej kupic. Dzieki i pozdrawiam
                Od niedawna mam do namiotu dwie takie: http://www.allegro.pl/item248521151_...8ws_kabel.html

I póki co mam wrażenie, że są za mocne. ISO ustawiam na 100, czas na 1/250, przysłonę koło 11-16 i jeszcze czasem przejarane. Czasu już się skrócić bardziej nie da bo kawałek kadru będzie nienaświetlony. Ratuję się polarem ale chyba wolałbym słabsze błyskotki. Może jakąś pończochę powinienem na nie zakładać, sam nie wiem...

Komentarz

• Viracocha
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 853

Zamieszczone przez Kolaj
                  Od niedawna mam do namiotu dwie takie: http://www.allegro.pl/item248521151_...8ws_kabel.html

I póki co mam wrażenie, że są za mocne. ISO ustawiam na 100, czas na 1/250, przysłonę koło 11-16 i jeszcze czasem przejarane. Czasu już się skrócić bardziej nie da bo kawałek kadru będzie nienaświetlony. Ratuję się polarem ale chyba wolałbym słabsze błyskotki. Może jakąś pończochę powinienem na nie zakładać, sam nie wiem...
                  A nie możesz ich po prostu dalej odsunąć od fotografowanego przedmiotu?

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez Viracocha
                    A nie możesz ich po prostu dalej odsunąć od fotografowanego przedmiotu?
                    Odsuwam ale w ramach dosyć niewielkiej powierzchni, którą wygospodarowałem na zabawę ze stockami. Generalnie, jakoś sobie radzę, ale drugi raz wybrałbym słabsze lampki.

Komentarz

• Viracocha
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 853

Zamieszczone przez Kolaj
                      Odsuwam ale w ramach dosyć niewielkiej powierzchni, którą wygospodarowałem na zabawę ze stockami. Generalnie, jakoś sobie radzę, ale drugi raz wybrałbym słabsze lampki.
                      Możesz spróbować zrobić coś na podobieństwo softboxów albo skierować żarówki w odwrotną stronę i odbijać światło od jakiegoś ekranu.

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Zamieszczone przez Viracocha
                        Możesz spróbować zrobić coś na podobieństwo softboxów albo skierować żarówki w odwrotną stronę i odbijać światło od jakiegoś ekranu.
                        Nie, no jasne, sposobów jest wiele, nie ma problemu. Po prostu mając słabsze żarówki nie musiałbym rzeźbić, dlatego, jak ktoś jeszcze nie kupił, to polecam słabsze. Tylko tyle. Zresztą wcale się nie upieram, że zawsze i wszędzie słabsze lampy będą lepsze. To się odnosi tylko do mojej sytuacji. BTW widziałem na Allegro lampy z przełącznikiem 68/32 Ws o ile się nie mylę. To może być jakaś alternatywa.

Komentarz

• beetle4
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 60

Zrob z papieru cos na ksztalt przyslony i masz pelna regulacje mocy lamp.
                          |EOS Canon 1D MKIII | Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG | Sigma 70-200mm/f2.8 | Canon 50/f1.8 | Sigma 12-24mm/f4.6-5.6 DG| YN-622 |580EXII |

Komentarz

• tomekde
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 159

Kolaj
                            mam dokładnie ten sam problem, ja na szczęście mam sporo miejsca więc ratuję się odległością i nie muszę konstruować ekranów z papieru śniadaniowego
                            dziś nie kupiłbym już tak mocnych żarówek, chociaż w przyszłości chyba dobrze się sprawdzą przy przepalaniu tła, pod warunkiem że na obiekt świecić będzie coś znacznie mniejszego i regulowanego

pozdrawiam
                            Tomek
                            pozdrawiam
                            Tomek

Komentarz

• beetle4
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 60

Oslabic swiatlo zawsze mozna i to na wiele sposobow ale jesli bedzie potrzeba wiecej mocy to juz zadne ekrany, przyslony nie pomoga. Babcia mowila od przybytku glowa nie boli.
                              |EOS Canon 1D MKIII | Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG | Sigma 70-200mm/f2.8 | Canon 50/f1.8 | Sigma 12-24mm/f4.6-5.6 DG| YN-622 |580EXII |

Komentarz

• Qbexus
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 562

Słuchajcie beetle4 przysłonić lampę czymkolwiek to nie problem a jak będziecie z czasem chcieli pstrykać ludzi z parasolką to przyda się max światła. Oczywiście najlepiej kupić chociaż 100ws z regulacją i pilotem ale to już trochę więcej kasy.

Komentarz

Pracuję...