Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alzail
    Uzależniony
    • 2005
    • 574

5 razy juz padlo to pytanie, jesli nie zaznaczysz opcji sell rights (musiaby ktos je jeszcze kupic) to zdjecie jest dalej twoje i mozesz z nim robic co chcesz
    350D

Komentarz

• rachwal
      Bywalec
      • 2006
      • 125

Zamieszczone przez lmfoto
      Zaznaczyłem w SS opcję moneybookers ale nie ma tam potwierdzenia numeru konta lub ID konta z moneybookers, może oni w czasie wyl=płaty pieniędzy zapytają o to?
      a) You can change your payment method after you create your account (Tools > Your Account).
      b) daje 5zl na to, ze ID trzeba bylo wpisac w pole "Payout Email Address" 8)
      obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• lmfoto

Miałem w SS zaznaczoną opcję z odbieraniem czeków za zdjęcia. Zmianiłem na moneybookers i nie ma tam żadnej innej opcji (sprawdź w panelu Your Account).(Daje 50 że tego nie ma).

Komentarz

• rachwal
          Bywalec
          • 2006
          • 125

Zamieszczone przez lmfoto
          Miałem w SS zaznaczoną opcję z odbieraniem czeków za zdjęcia. Zmianiłem na moneybookers i nie ma tam żadnej innej opcji (sprawdź w panelu Your Account).(Daje 50 że tego nie ma).
          Ja nie twierdze, ze teraz jest. Napisalem, ze bylo (w domysle : podczas rejestracji ).

Obecnie, w profilu znajdziesz "Paypal/Moneybookers Email Address (if different):", daje 100zl, ze tam trzeba podac ID z MB.
          obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• fotoaloja
            Bywalec
            • 2007
            • 203

czy jak kupię zwykłe zdjęcie na stocku to jak mogę je wykorzystać?
            np. jednorazowo d jednego projektu jako element pracy graficznej mogę?
            kurdeż, wiem wie, gupie pytanie, ale cóż
            canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• lmfoto

Zakładka o innym e-mailu w moneybookers znalazła się dopiero jak próbowałem zmienić e-mail address. Wcześniej niestety tego pola nie było.
              Napisałem do SS list i zobaczymy co oni na to.

Komentarz

• Tanto
                Coś już napisał
                • 2007
                • 94

No to kolejny raz na temat rozliczeń ze skarbówką ale z innej strony.
                Zastanawiam się jak to wygląda w przypadku prowadzenia działalności 'na karcie podatkowej' +VAT (oczywiście działalność to usługi fotograficzne). Ma ktoś taką sytuację? Żeby rozliczyć zarobioną kasę trzeba wystawić fakturę - ale z jaką stawką VAT?
                Kolejna rzecz - w karcie podatkowej jest określenie "usługi fotograficzne" - jak to się ma do sprzedawania licencji na zdjęcia, bo do tego sprowadza się działalnośc na stokach? Czy przypadkiem nie wyklucza to z rozliczania się w formie karty podatkowej?
                Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że i tak wszystkie opinie trzeba mieć na papierze podstęplowane przez skarbówkę, ale ciężko jest rozmawiać z babką z okienka która nie ma pojęcia o czym się do niej mówi :-(

Komentarz

• pixelman

Witam.
                  Zauważyłem że coraz więcej pojawia się postów na temat związany z podatkami
                  za tę naszą nietypową działalność. Proponowałbym założyć nowy wątek w którym pisalibyśmy tylko o podatkach, prawach autorskich, i innych kruczkach prawnych.Ponieważ jest to dość trochę zagmatwane i nawet w US nie zawsze potrafią to solidnie wytłumaczyć.
                  Wiem co powiecie "znalazł się kolejny ......".
                  pozdrawiam

Komentarz

• rachwal
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 125

W ogole to przydaloby sie podforum o stokach i basta ;]
                    Jakis wladczy moglby szepnac slowko komu trzeba ...

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

Zamieszczone przez pixelman
                      Witam.
                      Zauważyłem że coraz więcej pojawia się postów na temat związany z podatkami
                      za tę naszą nietypową działalność. Proponowałbym założyć nowy wątek w którym pisalibyśmy tylko o podatkach, prawach autorskich, i innych kruczkach prawnych.Ponieważ jest to dość trochę zagmatwane i nawet w US nie zawsze potrafią to solidnie wytłumaczyć.
                      Wiem co powiecie "znalazł się kolejny ......".
                      pozdrawiam
                      to akurat nie jest głupi pomysł... w porówaniniu do poprzedniego w którym była propozycja rozpoczęcia nowego tematu ten wydaje się być nawet sensowny i całkiem uzasadniony...

Pozdr
                      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Karolwe

no w sumie to by sie przydał taki wątek bo z tymi podatkami to zawikłana sprawa może ktoś wie czy jeśli sie człowiek chciałby rozliczyć juz nawet z tych paru złotych to czy US nie powie "słuchaj kolego ty prowadzisz niezarejestrowaną działalność!" krótko mówiąc nie wiem czy "super-urzędnicy" z US nie potraktuja tego jako działalność i czy nie bedzie trzeba zakładać firmy... moze ktos wie cos na ten temat??

Komentarz

• gbh
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 33

Każda dziłalność dochodowa prowadzona w sposob zorganizowany i ciągly traktowana jest jako dziłalność gospodarcza i podlega rejestracji.

Komentarz

• hyzop
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 413

Od jakiegoś czasu są już świetlówki 400W (5500K), ktoś je już stosuje, ewentualnie, jakie wrażenia?

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

Zamieszczone przez hyzop
                              Od jakiegoś czasu są już świetlówki 400W (5500K), ktoś je już stosuje, ewentualnie, jakie wrażenia?
                              ja takich nie stosuję... nawet nie bardzo widziałem (jakiś link czy coś?)...

Pozdr
                              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Tanto
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 94

Zamieszczone przez hyzop
                                Od jakiegoś czasu są już świetlówki ...
                                chyba to odrobinę mija się z tematem :-(

Komentarz

Pracuję...