Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotoaloja
    Bywalec
    • 2007
    • 203

zanim zaczęłam wysyłać zdjęcia na stocki przeczytałam cały wątek, który miał wtedy ze 60 postów, zajęło mi to dużo czasu
    czytałam wtedy również wypowiedzi ludzi, którzy oprócz różnych technicznych pytań pytali też o sprzedaż, a inni się nią chwalili, pisali o tym, że mają z tego satysfakcję zarówno finansową jak i inną
    wątek motywacyjno-emocjonalny odegrał w tym wszystkim dla mnie ważną rolę
    pisała o tym matka wariatka m.in.
    nie wiem czy bez takich wypowiedzi zainteresowałabym się sprzedażą stockową
    swoją drogą, myślę, że jak zarobię tyle, żeby móc zająć się sprawami wypłat i rozliczeń z US, dołączę te informacje do strony w stopce
    może inni też tak zrobią
    a Wam proponuję napisać ten tutorial, dużo się wtedy dowiecie i nauczycie;P
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tfu, miał 65 stron, postów dużo więcej
    ale niech tam, założę nowy wątek, szukajcie
    Ostatnio edytowany przez fotoaloja; 11715. Powód: Automerged Doublepost
    canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

Zamieszczone przez FOTOGRAF
      ten watek jest dluzszy niz z Polski do Chin...
      moglby ktos obeznany w tych stockach napisac ''tutorial'' czy cos w tym stylu jak zaczac? wtedy bedzie znacznie lepiej... a ten watek zostanie jako watek roboczy...?
      sprawdź moją stopkę - tam masz chyba wystarczający opis.

odnośnie limitów na istockphoto - ostatnio mieli istockalypse czy coś tego pokroju i większość ludu tam pojechała, a liczba oczekujących na weryfikację fotek wzrosła do ponad 40tysięcy. stąd teraz limit 10/168 - jak liczba oczekujących wróci do normy to myślę że znowu będzie 25/168.

pozdr.

to, że niektóre osoby mają napisane jakieś informacje w swoich stopkach, nie oznacza, że wszystko można tam znaleźć. I np taka osoba która nie odnajdzie tam czego szuka, musi przeczytać ponad 1000 postów, żeby znaleźć odp na swoje pytanie. z czego ostatnio, większość postów to nic więcej, jak nieprzydatne rozmowy o tym czy ktoś sprzedał jakieś zdjęcie czy nie...
      chętnie usłyszę co zbyt słabo wyjaśniłem na swojej stronie... wtedy będę mógł ją poprawić
      Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• iblip
        Coś już napisał
        • 2007
        • 59

Zamieszczone przez robgr85
        chętnie usłyszę co zbyt słabo wyjaśniłem na swojej stronie... wtedy będę mógł ją poprawić
        nigdzie nie napisałem, że słabo coś wyjaśniłeś
        chodziło mi o to, żeby w tym wątku można było zapytać się np o odprowadzanie podatku, co oznacza komentarz od moderatora który nie przyjął zdjęcia.. itp takie sprawy czysto techniczne ;-)
        na początku, jak zaczynałem ze stockami, dużo mi dała Twoja strona

widzę że fotoaloja założyła już temat na pogawędki stockowe, więc tam przenieśmy naszą dyskusję, a tutaj zostawmy pole dla początkującym, żeby im pomagać na starcie
        "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• rachwal
          Bywalec
          • 2006
          • 125

Zamieszczone przez iblip
          widzę że fotoaloja założyła już temat na pogawędki stockowe, więc tam przenieśmy naszą dyskusję, a tutaj zostawmy pole dla początkującym, żeby im pomagać na starcie
          Gdyby odsaczyc ten watek z pogawedek to duzo by nie pozostalo ... nikt nie bedzie siedzial i analizowal czy cos jest bardziej czy mniej Off Topem ;-) IMO dobrze bylo, nie ma sensu sie dwoic ...
          obecnie na forum stock photography - banki zdjęć - przepisy kulinarne - zdjęcia z wycieczek rowerowych

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Zamieszczone przez iblip
            komentarz zupełnie bez sensu....

to, że niektóre osoby mają napisane jakieś informacje w swoich stopkach, nie oznacza, że wszystko można tam znaleźć. I np taka osoba która nie odnajdzie tam czego szuka, musi przeczytać ponad 1000 postów, żeby znaleźć odp na swoje pytanie. z czego ostatnio, większość postów to nic więcej, jak nieprzydatne rozmowy o tym czy ktoś sprzedał jakieś zdjęcie czy nie...
            Komentarz artursa jak najbardziej sluszny.

Myslisz ze net powstal po to zeby byc na Twoich uslugach 24 godziny na dobe ?
            Boli Cie czytanie 1000 postow i klikanie w stopki ktore ktos zyczliwy zmodyfikowal zebys mial latwiejszy dostep do informacji ?
            Z taka roszczeniowa postawa to daleko nie zajedziesz. Moze zaprezentujesz nam co takiego wniosles do zycia forum ze zasluzyles na szybkie i precyzyjne odpowiedzi, i takie pociecie watkow zeby Ci sie lepiej czytalo ?

Rece opadaja po prostu.
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

trochę już siedzę w stockach, jednak nie rozumiem powodu dla którego odrzucili mi zdjęcie

This file contains an excess of pixel discoloration when viewed at 100%, which we felt too severe and would affect the quality of print production.
              czym jest pixel discoloration i jak się tego pozbyć/ uniknąć jego zaistnienia?

Pozdrawiam,
              Robert

Komentarz

• iblip
                Coś już napisał
                • 2007
                • 59

Zamieszczone przez McKane
                Komentarz artursa jak najbardziej sluszny.

Myslisz ze net powstal po to zeby byc na Twoich uslugach 24 godziny na dobe ?
                Boli Cie czytanie 1000 postow i klikanie w stopki ktore ktos zyczliwy zmodyfikowal zebys mial latwiejszy dostep do informacji ?
                Z taka roszczeniowa postawa to daleko nie zajedziesz. Moze zaprezentujesz nam co takiego wniosles do zycia forum ze zasluzyles na szybkie i precyzyjne odpowiedzi, i takie pociecie watkow zeby Ci sie lepiej czytalo ?

Rece opadaja po prostu.

może Cię to zdziwi, ale watek ten czytałem od dawna... nawet jak nie miałem założonego konta na forum i znam go dość dobrze. napisałem taką propozycję tylko dlatego, że osobom nowym o wiele łatwiej byłoby znaleźć to czego szukają jeżeli zrobiło by się jakoś przejrzyściej (piszę jeszcze raz, że w stopkach niektórych osob, nie można znaleźć wszystkiego) To była tylko propozycja, jak się nie podoba to trzeba było nie zwracać na nią uwagi - a nie pisać same pretensje, prawda?
                a poza tym to masz rację... jak przeczytałem Twój komentarz to ręce mi opadły...
                "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• rypson
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 225

pixel discoloration do jakis blad pixela, czasem wnika ze zlego odczytu matrycy, czasem ( chron nas boze ) jest t dead/ hot pixel, ale na szczescie dla naszego sprzetu najczesciej jest to problem ktory pojawia sie przy zgraniu z karty pamieci, jest to poprostu blad karty... jak uniknac... a no nie da sie taki psikus ale mozna to usunac w PSie :P tylko trzeba znalezc ten pixel.... najczesciej jednak jest to, tak prosciej mowiac to poprostu jakies odbarwienie :P kropka na zdjeciu ktorej nie powinno byc... a uzycie przez stock okreslenia pixel discoloration jest mocno przesadzone... artefakcik gdzies jest

Komentarz

• Karolwe

Witam powiedzcie mi jak to jest z tymi wyszukiwarkami na stockach? na fotolii wpisałem po ok 15 słów kluczowych i wybrałem 7 najważniejszych na początek pomimo to wpisując w wyszukiwarke pierwsze 3 słowa po kolei moje zdjęcie sie nie wyświetla może macie na to jakiś sposób..?

Komentarz

• fotoaloja
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 203

znalazłam genialny sposób na nie dające się usunąć artefakty!!!

otóż. należy umyć monitor. kurdeż.
                      ;P

a tak na marginesie. ponieważ już codziennie jakiś mały DL mi do kieszeni wpada, to teraz mogę pracować wolniej i dokładniej
                      oglądam każde zdjęcie osobno przed i po odszumianiu w 100% wielkości, i faktycznie znajduję różniaste plamki czasem
                      mam nadzieję, że teraz już mnie na shutter nie odrzucą, przyłożę się na maksa i będę jednak bogata
                      canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja
                        znalazłam genialny sposób na nie dające się usunąć artefakty!!!

otóż. należy umyć monitor. kurdeż.
                        ;P

wejdź na forum ss i powiedz im żeby to zrobili zanim prześle kolejny set zdjęć

Komentarz

• Dargrim

Witam serdecznie kolegów i koleżanki,

Chciałbym zapytać, czy ktoś miał okazję oświetlać fotografowane obiekty światłem z żarówek światła stałego podobnych do tej umieszczonej w podanym linku http://www.allegro.pl/item245900759_...00k_energ.html oraz żarówkami błyskowymi (nie równocześnie)?

Zależy mi na uzyskaniu opinii co do tego, z którym oświetleniem pracuje się wygodniej, łatwiej uzyskuje się zaplanowany efekt. I czy warto inwestować w takie żarówki światła stałego biorąc pod uwagę, że zarówno w przypadku takich żarówek jaki i tych błyskowych nie można regulować mocy strumienia światła emitowanego przez nie.

Komentarz

• Eryk
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 151

Używałem na początku tych światła stałego - 1/30 F8
                            Uzywam światła błyskowego - 1/200 F11

Strumien reguluje się poprzez odpowiednie modyfikatory.
                            Z błyskowym pracuje się duzo lepiej, przynajmniej mnie.
                            40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
                            Fototapety

Komentarz

• Dargrim

Zamieszczone przez Eryk

O jakich modyfikatorach mówisz? Czy chodzi Ci o powierzchnie rozpraszające, takich jak np.: kalka techniczna, namiot bezcieniowy?

Komentarz

• robgr85
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1719

Zamieszczone przez Eryk

mi też wygodniej pracuje się z żarówkami błyskowymi...

@dargrim - wydaje mi się że mogło erykowi chodzić o reflektory, parasolki, namioty itp

Pozdr.
                                Robert

Komentarz

Pracuję...