Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rypson
    Bywalec
    • 2007
    • 225

No dobrze dobrze a teraz powiedzcie mi ile mozna zarobic tygodniowo, miesiecznie, rocznie bawiac sie w takie stocki tylko niech mi nikt nie pisze ze oo nawet i $10000 jak masz kilka tysiecy zdjec w galerii czy cos takiego... konkrety konkrety ile wy jestescie w stanie zarobic na takich stockach... a i nie bojcie sie skarbowki... piszcie piszcie... ja tak sie zaczalem zastanawiac czy nie zaczac wysylac zdjecia, moze fotograf z gornej polki zaden ale cenie swoja prace, inni tez ja cenia wiec raczej wiem ile jestem warty tu gdzie mieszkam no a dodatkowe pieniadze to zawze mile doznanie czyz nie ?? :P ale z drugiej strony oddac prawa autorskie do swoich prac to troche brak szacunku dla tego co sie robi i swoich umiejetnosci... no ale czekam na jakies podpowiedzi z waszej strony...

Komentarz

• pixelman

Zamieszczone przez rypson
      No dobrze dobrze a teraz powiedzcie mi ile mozna zarobic tygodniowo, miesiecznie, rocznie bawiac sie w takie stocki tylko niech mi nikt nie pisze ze oo nawet i $10000 jak masz kilka tysiecy zdjec w galerii czy cos takiego... konkrety konkrety ile wy jestescie w stanie zarobic na takich stockach... a i nie bojcie sie skarbowki... piszcie piszcie... ja tak sie zaczalem zastanawiac czy nie zaczac wysylac zdjecia, moze fotograf z gornej polki zaden ale cenie swoja prace, inni tez ja cenia wiec raczej wiem ile jestem warty tu gdzie mieszkam no a dodatkowe pieniadze to zawze mile doznanie czyz nie ?? :P ale z drugiej strony oddac prawa autorskie do swoich prac to troche brak szacunku dla tego co sie robi i swoich umiejetnosci... no ale czekam na jakies podpowiedzi z waszej strony...
      Stary to zależy od wielu czynników.
      Od Jakościi i lość oraz przydatności zdjęć.Zazngażowanie,na ilu stockach sprzedajesz i wiele wiele innych.
      A jeśli chodzi o mnie, to ja mam radoche jak uda mi się zarobić 500 dolców na miesiąc, co na nasze realia nie jest tak mało. Mam fotki (około 1000) na pięciu liczących się Stockach . Zdjęcia takie sobie.Ale ja tak naprawdę dopiero zaczynam na poważnie.

Pozdrawiam
      Ostatnio edytowany przez Gość; 12133.

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

rypson: odniosę się do ostatniego zdania.
        Wrzucając zdjęcia na stocka (i nie zaznaczając opcji Exclusive) nie oddajesz praw autorskich.
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• Alzail
          Uzależniony
          • 2005
          • 574

Zamieszczone przez adamek
          rypson: odniosę się do ostatniego zdania.
          Wrzucając zdjęcia na stocka (i nie zaznaczając opcji Exclusive) nie oddajesz praw autorskich.
          nawet jak zaznaczy to ich nie odda musiałby zaznaczyć opcję "sell the rights" i ktoś musiałby kupić prawa do zdjęcia żeby on je stracił
          350D

Komentarz

• rypson
            Bywalec
            • 2007
            • 225

O tego nie wiedzialem Myslalem ze traci sie prawa autorskie automatycznie wysylajac zdjecie na serwer no ale skoro noe to ogromny plus tej akcji... hmm $500 piechota nie chodz ale tysiac zdjec na 5 stockach... troche duzo w tym pracy itp... no ale zobaczymy zobaczymy

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Zamieszczone przez rypson
              O tego nie wiedzialem Myslalem ze traci sie prawa autorskie automatycznie wysylajac zdjecie na serwer no ale skoro noe to ogromny plus tej akcji... hmm $500 piechota nie chodz ale tysiac zdjec na 5 stockach... troche duzo w tym pracy itp... no ale zobaczymy zobaczymy
              dajesz kupującym prawa do wykożystania zdjęcia. niby dużo roboty, ale raz zrobione zdjęcie będzie wisiało w sieci baaardzo długo. Jak chcesz to w mojej stopce masz linki do paru profili na istockphoto - piszesz że masz talent, więc myślę że zostaniesz zauważony.

Pozdrawiam,
              Robert
              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• rypson
                Bywalec
                • 2007
                • 225

ta chyba sie skusze ale tylko zdjecia nizszych lotow dam zobaczymy co z tego wyjdzie a moze jakis grosz wpadnie... i na nowe szkielko nazbieram... dzieki za info

Komentarz

• iblip
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 59

a czemu tylko niższych lotów? skoro chcesz zarabiać, to dawaj najlepsze
                  "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• Qbexus
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 562

rypson a gdzie można oglądać te Twoje świetne zdjęcia bo na stronie w stopce jakoś ich nie widzę. Widzisz w stokach liczy się przede wszystkim jakość zdjęć ich wartość artystyczna jest nie istotna za to istotna jest wartość użytkowa. Stocki to nie sztuka tylko manufaktura. Czysta produkcja masowa i tyle.
                    Ostatnio edytowany przez Qbexus; 3348.

Komentarz

• Alzail
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 574

Żeby nie było nudno to zadam kolejne pytanie

W jaki sposób stocki kontrolują to czy ktoś kto kupił jakieś zdjęcie za powiedzmy 0.25$ do jednorazowego użytku, np. nie nadrukował tej fotki na koszulki? Pytam w sumie z ciekawości, ale jeżeli ktoś może sobie wykorzystać naszą fotkę ile chce razy płacąc te 25 centów to po co są w ogóle te dodatkowe licencje?

apropo właśnie sprzedałem na SS zdjęcie za 20$ i za pewne właśnie ktoś je kupił na dodatkowej licencji, da się zobaczyć która wybrał itp.? jak kogoś by to interesowało fotka: tutaj

Zamieszczone przez Qbexus
                      rypson a gdzie można oglądać te Twoje świetne zdjęcia
                      również bym chciał kilka oglądnąć jeśli można ( te z Twojej stopki są koszmarnej jakości )
                      350D

Komentarz

• speed555
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 200

Zamieszczone przez Alzail

apropo właśnie sprzedałem na SS zdjęcie za 20$ i za pewne właśnie ktoś je kupił na dodatkowej licencji, da się zobaczyć która wybrał itp.? jak kogoś by to interesowało fotka: tutaj

również bym chciał kilka oglądnąć jeśli można ( te z Twojej stopki są koszmarnej jakości )

to zdjecie z linka masz naprawde w rozdzielczosci 6912x4608 ?? czy interpolowane
                        Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• Alzail
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 574

przecież piszę approx., nie nie mam takiego fajnego aparatu co robi tyle MP stocki interpoolują zdjęcia, tak samo jak np. robią tiffy z jpgów ;]
                          350D

Komentarz

• Qbexus
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 562

Raczej nie jest nikt w stanie na bieżąco kontrolować co kto robi z kupionym zdjęciem i jaką ma licencje. Ale na zachodzie raczej nikt nie ryzykuje procesu dla paru marnych dolców no i jak sprzedaje koszulki to nie na stadionie tylko w sieci sklepów lub w necie a tu łatwo wpaść.

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

@alzail - czy pare stron wcześniej nie chwaliłeś się tą sprzedażą? wydaje mi się że czytając twój post miałem de-ja-vu.

Pozdr
                              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Alzail
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 574

Nie i nie napisałem tego posta żeby się pochwalić sprzedażą, a zadałem pytanie na które dostałem w sumie odpowiedź. Zapewniam że nie piszę co minutę nowego posta na forum, a tym bardziej żeby się czymś pochwalić.
                                350D

Komentarz

Pracuję...