Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • titit
    Bywalec
    • 2007
    • 153

Zamieszczone przez Alzail
    A ja mam małe pytanko, fotka poniżej jest że tak powiem, poprawnie zrobiona jako właśnie powiedzmy fotka do stocków? Tak na prawde fotka mi była potrzebna do Allegro, ale tak się zapytam pewnie zaraz usłyszę że jest do bani ( Pomijajcie fakt banalnego kadru )
    Moim zdaniem chyba jest ok tylko bym zlikwidowal ten cien z przodu foty ale to tylko moje zdanie a najlepiej niech sie wypowiedza fachmeni

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

Zamieszczone przez titit
      No to jestem mile zaskoczony ze mozna takie pieniadze na tym zarobic Tylko mysle ze jednak lekka inwestycka w sprzet by sie przydala mimo wszystko, bo skoro jest mozliwosc zwrotu kosztow a i tak czlowiek ma zamiar sobie dokupic to czy tamto to po co czekac kolejny rok jak mozna wydac i juz pstrykac powiedz mi jakich szkiel uzywasz do tych stockowych fotek i w jakie warto zainwestowac bo wlasnie jestem przed kupnem, dzieki z gory, pozdr

ale koleżanka ma ponad 1000 fotek w galerii... zanim napstrykasz taką ilość to trochę czasu minie i z początku musisz przygotować się na mniejsze zyski.

A ja mam małe pytanko, fotka poniżej jest że tak powiem, poprawnie zrobiona jako właśnie powiedzmy fotka do stocków? Tak na prawde fotka mi była potrzebna do Allegro, ale tak się zapytam pewnie zaraz usłyszę że jest do bani ( Pomijajcie fakt banalnego kadru )
      wykadruj i będzie ok... nawet bez tego powinni zaakceptowac na większości stocków

Pozdr
      Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Alzail
        Uzależniony
        • 2005
        • 574

Zamieszczone przez robgr85
        wykadruj i będzie ok... nawet bez tego powinni zaakceptowac na większości stockówPozdr
        Tzn, ciąć ile wlezie ?
        350D

Komentarz

• Dominik
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 41

Zamieszczone przez titit
          dlaczego? co sie stalo ze polegles?
          Bo przydało by się, aby doba miała 36 h lub jeszcze lepiej 48 h :-P .
          Poza tym, napływ fotek na stocki jest ostatnio przytłaczający, co odbija się
          na ilości DL. Trzeba cały czas uzupełniać galerię, co wymaga sporo czasu.
          Być albo nie być, oto jest pytanie.

Komentarz

• titit
            Bywalec
            • 2007
            • 153

ale koleżanka ma ponad 1000 fotek w galerii... zanim napstrykasz taką ilość to trochę czasu minie i z początku musisz przygotować się na mniejsze zyski.
            No wiem ze ma "pare" tych fotek ale mi chodzilo o zainwestowanie w jakies szkla ktorymi mozna pstrykac takie foty i od razu zapytam czy 50/1.8 , 100/2.8 macro nadadza sie do takich sesji czy moze warto zainwestowac w inne a jesli inne to jakie? pozdr

Zamieszczone przez Dominik
            Poza tym, napływ fotek na stocki jest ostatnio przytłaczający, co odbija się na ilości DL. Trzeba cały czas uzupełniać galerię, co wymaga sporo czasu.
            Nie siedze jeszcze w tym mozna powiedziec wcale z przyczyny kompletowania sprzetu ale moge sie jedynie domyslac co sie dzieje jak ludzie wyczili ze na tym mozna zarobic te "pare" groszy
            Ostatnio edytowany przez titit; 11406.

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Jedno jest pewne - najlepszy moment do wkroczenia w microstock był jakieś 5 lat temu... niemniej dając dobre słowa kluczowe nasze fotki nadal będą łatwo odnajdywalne przez wyszukiwarkę...

Komentarz

• titit
                Bywalec
                • 2007
                • 153

Jedno jest pewne - najlepszy moment do wkroczenia w microstock był jakieś 5 lat temu... niemniej dając dobre słowa kluczowe nasze fotki nadal będą łatwo odnajdywalne przez wyszukiwarkę...
                Oczywiscie masz racje ale kto to wiedzial ze to tak sie rozwinie a wielu ludzi nie stac bylo na sprzet do fotografowania teraz troche sie sytuacja zmienila na rynku ale i tak nie jest tak kolorowo i wystarczy sobie poczytac nasze forum aby sie przekonac jak ludzie odkladaja grosz do grosza aby cos kupic, a jakich Ty uzywasz obiektywow jesli mozna spytac do swoich zdjec stockowych?

Komentarz

• robgr85
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1719

Zamieszczone przez titit
                  Oczywiscie masz racje ale kto to wiedzial ze to tak sie rozwinie a wielu ludzi nie stac bylo na sprzet do fotografowania teraz troche sie sytuacja zmienila na rynku ale i tak nie jest tak kolorowo i wystarczy sobie poczytac nasze forum aby sie przekonac jak ludzie odkladaja grosz do grosza aby cos kupic, a jakich Ty uzywasz obiektywow jesli mozna spytac do swoich zdjec stockowych?
                  jak na razie to większość moich fot jest zrobiona kitowym obiektywem (ef-s 18-55 3.5-5.6 II). Niemniej planuję sobie w najbliższym czasie zafundować ef [email protected], i pewnie będzie wykożystywany znacznie częściej niż obecny.

Pozdr.

Komentarz

• titit
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 153

jak na razie to większość moich fot jest zrobiona kitowym obiektywem (ef-s 18-55 3.5-5.6 II). Niemniej planuję sobie w najbliższym czasie zafundować ef [email protected], i pewnie będzie wykożystywany znacznie częściej niż obecny
                    aha, ja caly czas sie zastanawiam wlasnie nad 50/1.8 lub 50/1.4 lub 100/2.8 i juz mam taki metlik od tego myslenia i czytania ze w tym to nie chodzi najlepiej a w tym tamto itd ze az mnie glowa boli i tak bede musial zapodac sobie to cacko na raty bo to troche kasiory jest zeby tak na raz wywalic a jakich lamp uzywasz? czy tak jak wszyscy jakies blyskowe, czy zwykle halogeny a moze tak jak Hallgerd swiatlo dzienne?

Komentarz

• Alzail
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 574

robgr85, możesz rozwinąć swoją wypowiedź odnośnie mojej fotki? Chodzi o to żeby na zdjęciu było jak najmniej tła, kadr ma być ciasny?
                      350D

Komentarz

• Eryk
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 151

Wg mnie, idealnym szkłem stockowym jest 100 2.8, choć i tak wiekszość robi 50 1.4/1.8.

Czasem przyda się podejsć bliżej
                        40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
                        Fototapety

Komentarz

• robgr85
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1719

Zamieszczone przez Alzail
                          robgr85, możesz rozwinąć swoją wypowiedź odnośnie mojej fotki? Chodzi o to żeby na zdjęciu było jak najmniej tła, kadr ma być ciasny?

trochę źle to określiłem. Możesz zostawić tak jak jest, możesz też przyciąć żeby zajmował cały kadr ale nie tracił cieni. Ja natomiast dodałbym z po 5%-10% więcej przestrzeni z lewej i z dołu. Może i brzmi to dziwnie, ale dużo ładniej będzie wyglądać.

aha, ja caly czas sie zastanawiam wlasnie nad 50/1.8 lub 50/1.4 lub 100/2.8 i juz mam taki metlik od tego myslenia i czytania ze w tym to nie chodzi najlepiej a w tym tamto itd ze az mnie glowa boli i tak bede musial zapodac sobie to cacko na raty bo to troche kasiory jest zeby tak na raz wywalic a jakich lamp uzywasz? czy tak jak wszyscy jakies blyskowe, czy zwykle halogeny a moze tak jak Hallgerd swiatlo dzienne?
                          ja myślę o 50tce, bo też sporo portretów/stocków zawierających całe postacie będę w warunkach 'domowych' strzelać, a z 100ką bym się nie zmieścił.

odnośnie lamp to najchętniej strzelam przy świetle dziennym z reflektorem (blendą) tak aby całość ładnie doświetlić. Niestety czasem to nie wystarcza - na razie mam kilka halogenów, w najbliższej przyszłości planuję sobie sprowadzić kilka żarówek błyskowych.

Pozdrawiam,
                          Robert
                          Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• fotoaloja
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 203

ej, no to przestańcie już tak mocno reklamować te stocki w swoich stopkach, bo nam za duża konkurencja się zrobi i doopa będzie blada;D
                            canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• titit
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 153

Zamieszczone przez fotoaloja
                              ej, no to przestańcie już tak mocno reklamować te stocki w swoich stopkach, bo nam za duża konkurencja się zrobi i doopa będzie blada;D
                              czy to dyskusja na temat watku? mysle ze od ustawiania ludzi sa moderatorzy jesli cos jest nie tak !!

Komentarz

• fotoaloja
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 203

przecież żartuję, nikogo nie ustawiam, wyluzuj
                                canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

Pracuję...