Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kucza21
    Uzależniony
    • 2007
    • 518

A ja jestem bardzo zadowolony !! Zarobiłem dzisiaj 1.20 PLN w przeliczeniu na Polską walute .... Więc teraz jestem pewien, że da się zarobić fakt faktem, że zdjęcie ( tylko jedno ) dałem na fotolie 2 miesiące temu. Lecz wykonanie było dziadowskie, ogólnie to było moje pierwsze zdjęcie ... I wiem, że jeśli ktoś ma motywacje i stopniowo się w to " wciągnie " to z pewnością można troche zarobić, dorobić .... Mnie to akurat nie bawi póki co ... Ale dla zmotywowanych z pomysłem osób, lubiących wrzucać, przerzucać, modyfikować itd. itp. jest to na pewno dobra droga ... Dla zaciekawionych oto zdjęcie - http://www.fotolia.com/id/3525096

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

Zamieszczone przez Hallgerd
      Dreamstime diabli wzięli.
      Tu jest wątek na ten temat. Achilles to jeden z ichnich adminów. Mam nadzieję, że szybko to naprawią, bo czekam na przelew od nich.

dreamstime już działa
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• fotoaloja
        Bywalec
        • 2007
        • 203

mam pytanie do sergi'ego:

pisałeś gdzieś wcześniej, że po pierwszym obfitym w ściągnięcia twoich fotek dniu ściągalność spadła już dnia drugiego. czy nadal spada? jak to wygląda w tej chwili?

pytam, bo tak sobie myślę, że może faktycznie dziś już trudniej się w stocki wstrzelić dla zarobku, bo jest zbyt duży napływ nowych fotek
        canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• sergi
          Początki nałogu
          • 2004
          • 413

tak się dzieje tylko na shutterstock ponieważ tam większość kupujących korzysta z subskrypcji. Ktoś już kilka postów wczesniej o tym pisał.
          Nadal sprzedaję te zdjęcie które uploadowałem pół roku temu jednak już nie w takich ilościach jak w pierwszych dniach.
          Ciągłe wrzucanie nowych zdjęć zdecydowanie poprawia sprzedaż zdjęć starszych.

Na innych stockach jest odmiennie. Początkowo sprzedaz może być niska ale w miare powiększania własnego portfolio sprzedaż rośnie.

Bardzo pomaga gdy dany stock umieści Twoje zdjęcie na stronie głównej. Wtedy sprzedaż wybija się w kosmos

Stocki to nadal młody rynek. Wg mnie nie ma sie co przejmować konkurencją. Najważniejże to aby robić dobre zdjęcia a nie gnioty.

PS. polecam poniższą strone. Mnóstwo ciekawych artykułów i informacji!
          5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
          :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
          :: Motywy wordpress

Komentarz

• fotoaloja
            Bywalec
            • 2007
            • 203

Stocki to nadal młody rynek. Wg mnie nie ma sie co przejmować konkurencją. Najważniejże to aby robić dobre zdjęcia a nie gnioty.
            no nabrałam optymizmu, tym bardziej, że dziś znalazłam nowy (dla mnie nowy) sposób na tę 'najbielszą biel', teraz to ja mogę pracować, wcześniej mnie cholera brała, wycinałam obiekty różdżką, ech, to była masakra
            photoshop jednak jest po prostu the best! bo co sie nie wybieli w pstrykaniu to potem na warstwach się namiesza i białym pędzelkiem dopracuje i heja, jestem dziś wreszcie zadowolona z tego co od kilku dni usiłowałam spreparować
            uf

no faktycznie ktoś już wcześniej o tym pisał, że tylko na sutterstock z tą subskrypcją tak jest, zapomniałam, no ale przecież mogłam zapytać, przystojne masz zdjęcie, to co sę będę żałować;P

polecam poniższą strone. Mnóstwo ciekawych artykułów i informacji!
            http://www.microstockdiaries.com/
            tiaaaaaaa, lektura po angielsku, heh, najpierw muszę się nauczyć słówek przy dopisywaniu słów kluczowych, może za rok wezmę się za gramatykę a za dwa będę czytać książki w j.ang.
            ;D

dz.

ile już zarobiłeś
            canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja

ile już zarobiłeś
              a co to urząd skarbowy?

Komentarz

• Alzail
                Uzależniony
                • 2005
                • 574

Ja się muszę pochwalić że na fotolii mam już 5 lub 6 fotek i w każdej jedną odsłonę

Co do bieli to ja robie tak: robiąc zdjęcie staram się żeby wyszła biel, a jak nie wyjdzie to biorę białą pipetę w levelsach i klikam w tło czasem tylko prześwietla obiekt

Jeszcze kilka pytań

Czy mogę wysłać dwa różne zdjęcia z identyczną nazwą na jeden serwis?
                Dlaczego nie mogę się zalogować na mój ftp na fotoli...? gdy wchodzę w "upload by ftp" pokazuje mi się moje ID i z tego co wyczytałem to login to jest właśnie to ID, a hasło to jest IDhasło ( np. ID = 123456, hasło = 123456mojehaslo ) wpisuję tak i piszę za każdym razem zły login lub hasło... co robię źle?
                350D

Komentarz

• fotoaloja
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 203

a ja się zastanawiam ...
                  chociaż nawet centa nie zarobiłam jeszcze, ani nawet się nie zarejestrowałam na żadnym stocku ...
                  hih
                  czy to jest konieczne to rozliczanie się z dochodów w piach i urzędach? po co?
                  czy jest to do sprawdzenia, czy ktoś się może doczepić do moich wpływów na konto?
                  tak sobie dumam, kończąc przygotowania fotek, jutro chcę wreszcie coś wysłać na stockxsperta, mam nadzieję, że sie uda i już będę zaraz bogata

z tym białym tłem, to rzadko mi się udaje uzyskać podczas pstrykania, mam problem z ustawieniem oświetlenia, mało miejsca w pokoju, brak statywów, wczoraj wbiliśmy gwoździe w szafę, żeby zawiesić jeden halogen, w drugim żarnik się przepalił
                  nie zamierzam na razie przemeblowywać całego mieszkania skoro nic jeszcze nie wiem czy zarobię cokolwiek
                  jestem lepsza w grafice na razie, dlatego łatwiej mi w PS-ie uzyskać efekt tła białego, zdjęcia dopiero się uczę robić tak nieco lepiej niż laik

ja nie urząd skarbowy, ja tylko tak sobie zapytałam, żeby się choć cudzymi sukcesami nacieszyć
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  *w pitach
                  Ostatnio edytowany przez fotoaloja; 11715. Powód: Automerged Doublepost
                  canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Zamieszczone przez fotoaloja
                    a ja się zastanawiam ...
                    chociaż nawet centa nie zarobiłam jeszcze, ani nawet się nie zarejestrowałam na żadnym stocku ...
                    hih
                    czy to jest konieczne to rozliczanie się z dochodów w piach i urzędach? po co?
                    czy jest to do sprawdzenia, czy ktoś się może doczepić do moich wpływów na konto?
                    Pewnie że może się doczepić, kupisz coś - typu samochód czy działka (coś od czego płaci się podatek przy zakupie) i wtedy US może cię zapytać skąd kasa, ty powiesz że z zagranicy - oni spytają z której (nie tylko ciebie - twojego banku też )potem sprawdzą w ichnim USie czy zapłaciłaś podatek i czy w ogóle tam przebywałaś).. i wtedy zamiast 19% zapłacisz 75% czy ile tam jest teraz w KKSie ale zawsze możesz spróbować..

Pozdr
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

Zamieszczone przez Alzail
                      Ja się muszę pochwalić że na fotolii mam już 5 lub 6 fotek i w każdej jedną odsłonę

Co do bieli to ja robie tak: robiąc zdjęcie staram się żeby wyszła biel, a jak nie wyjdzie to biorę białą pipetę w levelsach i klikam w tło czasem tylko prześwietla obiekt

Jeszcze kilka pytań

Czy mogę wysłać dwa różne zdjęcia z identyczną nazwą na jeden serwis?
                      Dlaczego nie mogę się zalogować na mój ftp na fotoli...? gdy wchodzę w "upload by ftp" pokazuje mi się moje ID i z tego co wyczytałem to login to jest właśnie to ID, a hasło to jest IDhasło ( np. ID = 123456, hasło = 123456mojehaslo ) wpisuję tak i piszę za każdym razem zły login lub hasło... co robię źle?
                      zatem - biel w tle:

najlepiej jest ustawić 'custom white balance' w aparacie, jeśli ma taką opcję, potem można obrobić raw'y pobierając pipetą barwy tła i odpowiednio podnosić dla nich krzywe.

odnośnie ftp:

mi ftp na fotoli działa, jak się logujesz to podajesz id jakie Ci podali, a hasło takie samo jakbyś się na stronie logował (z tego co mi się przypomina)

nazwy zdjęć mogą być dokładnie takie same

Pewnie że może się doczepić, kupisz coś - typu samochód czy działka (coś od czego płaci się podatek przy zakupie) i wtedy US może cię zapytać skąd kasa, ty powiesz że z zagranicy - oni spytają z której (nie tylko ciebie - twojego banku też )potem sprawdzą w ichnim USie czy zapłaciłaś podatek i czy w ogóle tam przebywałaś).. i wtedy zamiast 19% zapłacisz 75% czy ile tam jest teraz w KKSie ale zawsze możesz spróbować..
                      zawsze może powiedzieć że kasę ma z nieżądu, z tego co słyszałem to nie ma przepisów zakazujących sponsoringu/sprzedawania się... nie można sprzedawać innych :P

ja nie urząd skarbowy,
                      dałem tyle emotek i wziełaś tego posta na poważnie?

Pozdr.
                      Robert

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

Zamieszczone przez robgr85
                        zawsze może powiedzieć że kasę ma z nieżądu, z tego co słyszałem to nie ma przepisów zakazujących sponsoringu/sprzedawania się... nie można sprzedawać innych :P
                        Może, ale jak udowodni skoro bank wykaże że przelewy szły ze Stanów a podatnik cały rok siedział w Polsce ;-)

Pozdrawiam
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Alzail
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 574

Zamieszczone przez robgr85
                          zatem - biel w tle:
                          najlepiej jest ustawić 'custom white balance' w aparacie, jeśli ma taką opcję, potem można obrobić raw'y pobierając pipetą barwy tła i odpowiednio podnosić dla nich krzywe.
                          Tak robię tzn WB daje na custom, ale biel wolę poprawiać w PS niż przy wywoływaniu RAWa, jakoś tak mi łatwiej

A co do ftp to nie wiem, dalej mi nie działa ;/

W ogóle mam szczęście do ftp, bo ten z BigStockPhoto niby działa ale jak przerzucam fotkę to piszę że nie mam dostępu... ehh
                          350D

Komentarz

• fotoaloja
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 203

dałem tyle emotek i wziełaś tego posta na poważnie?
                            też dałam emotka, gapo
                            canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

Zamieszczone przez arturs
                              Może, ale jak udowodni skoro bank wykaże że przelewy szły ze Stanów a podatnik cały rok siedział w Polsce ;-)

Pozdrawiam
                              może zawsze czekać dłużej i latać po bankach z czekami :P chyba nie rejestrują wypłat poniżej 1000euro czy jakoś tak

też dałam emotka, gapo
                              moglaś dać tyle ile ja... a ja sądziłem że był on odnośnie
                              ja tylko tak sobie zapytałam, żeby się choć cudzymi sukcesami nacieszyć
                              dość offtopa

Komentarz

• fotoaloja
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 203

a słuchajcie, a jak zapisuję info. o pliku w photoshopie, to nie wpisywać nawet mojego nicka w linijce:
                                Autor obrazka

???

sądziłam, że warto dodać ten nick którym zamierzam się posługiwać na stocku, ale może lepiej nie?
                                canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

Pracuję...