Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja
    no o to mi się rozchodziło, dzięki, jeszcze tylko kurde skąd ja wezmę 'na jutro' ten paszport cholera jasna
    strasznie sie napaliłam na te stocki, ale paszportu nie mam, nie wystarczy dowód?
    czytałam w tym wątku gdzieś wcześniej, że tylko na shutterstocku czy na wszystkich musi być ten głupi paszport?

no to jutro idę wyrabiać paszport, a miałam sobie dłużej pospać;(
    pozdros
    z tego co pamietam to nie na wszystkich jest on wymagany, bezwzględnie wymagają istockphoto, shutterstock, 123rf i chyba... nie pamietam :P istockphoto masz po polsku, ale mają dość mocną selekcję... reszta z serwisów do których adresy znajdziesz w mojej stopce nie wymaga paszportu.

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• fotoaloja
      Bywalec
      • 2007
      • 203

dz.

i co, jakie już masz zarobki robgr85 będąc na tylu stockach?
      canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

dz.

i co, jakie już masz zarobki robgr85 będąc na tylu stockach?
        w sumie to wyjdzie coś koło 30$ :P - nie tyle kasa jest ważna a raczej satysfakcja.

ale galerie mam małe, zależnie od serwisu - do 80 zdjęć, myślę że ten wynik jak na niecałe dwa miesiące przy takiej liczbie zdjęć nie jest najgorszy... Generalnie cieszy mnie idea połączenia hobby z pożytecznym (a dodatkowo dochodzi świadomość że przygotowanie zdjęcia będzie procentowało jeszcze dla mnie przez wiele lat ).

pozdr.

Komentarz

• fotoaloja
          Bywalec
          • 2007
          • 203

no jak na początek to pewnie dużo, nie wiem, bo ja jeszcze nie zarobiłam ani centa na zdjęciach nigdy w życiu;D

Generalnie cieszy mnie idea połączenia hobby z pożytecznym
          no mnie by też to odpowiadało BARDZO, dlatego nie poddam się łatwo pomimo bycia początkującą 'fotografką' i słabej znajomości angielskiego

(a dodatkowo dochodzi świadomość że przygotowanie zdjęcia będzie procentowało jeszcze dla mnie przez wiele lat ).
          a wiecie, że właśnie ta kwestia budzi moją największą wątpliwość
          skoro fotki mają największe branie pierwszego dnia, bo są w nowościach i wtedy najłatwiej je znaleźć, to za 5 lat może będą już tak głęboko, że nie przyniosą zbytniego dochodu, nie mówię już o tym, ile taki serwis będzie miał wtedy zdjęć, chociaż sądzę, że po jakimś czasie wywalają te fotki które nie mają 'wzięcia"?
          zatem trzeba robić te zdjęcia ciągle nowe i wrzucać i wrzucać
          ale ileż można pstrykać truskawek w kieliszku i takich tam, to przecież może zmęczyć chyba i wyczerpią się pomysły?
          nie wiem, bo ja na razie pomysły mam, gorzej z ich techniczną realizacją
          canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• sergi
            Początki nałogu
            • 2004
            • 413

a wiecie, że właśnie ta kwestia budzi moją największą wątpliwość
            skoro fotki mają największe branie pierwszego dnia, bo są w nowościach i wtedy najłatwiej je znaleźć, to za 5 lat może będą już tak głęboko, że nie przyniosą zbytniego dochodu, nie mówię już o tym, ile taki serwis będzie miał wtedy zdjęć, chociaż sądzę, że po jakimś czasie wywalają te fotki które nie mają 'wzięcia"?
            Ja zacząłem sprzedawać zdjęcia w microstokach relatywnie niedawno bo w połowie marca tego roku. Wydaje mi się jednak że mając naprawde dobre zdjęcia będziemy je sprzedawać przez wiele wiele lat. Moją najlepszą fote sprzedaje kilka razy dziennie na shutterstocku od marca i jak na razie nie widać oznak słabnięcia zainteresowania. A zdjęcie to jest słabiutkie w porównaniu z najlepszymi.
            5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
            :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
            :: Motywy wordpress

Komentarz

• Hallgerd
              Coś już napisał
              • 2005
              • 67

Z tym największym braniem przez pierwsze dni to jest prawda w odniesieniu do stocków opartych o subskrybcję, szczególnie shutterstock. Tam rzeczywiście większość dochodów tworzą nowe zdjęcia. Jednak jeśli jakieś ściągnie się wystarczająco dużo razy (kilkadziesiąt) to plasuje się wyżej w wysukiwaniu od najpopularniejszego i sprzedaje się ciągle. Moje niebieskie bombki, które sprzedawały się rewelacyjnie przez pierwszy tydzień (ładowałam przed świętami) sprzedają się dalej, mimo że to nie sezon. Na innych stockach efekt ten jest mniej odczuwalny lub prawie wcale.
              Pracuję na stockach ponad rok, i rzeczywiście najbardziej boję się o wyczerpanie pomysłów, na razie odpukać same mi się roją w głowie i tylko nie mam czasu na realizację wszystkich. W ostateczności można przeglądać najlepiej spzedające się i szukać inspiracji.
              canon

dreamstime, istockphoto, shutterstock, fotolia, bigstockphoto, stockxpert

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

dobre zdjęcia będą się sprzedawać. Nie ma innej opcji - nie zapominaj że ludzie ich szukający kożystają z wyszukiwarki, jeśli masz dobrze dobrane słowa kluczowe to osoba szukająca konkretnego zdjęcia ma duże szanse znaleźć właśnie twoje (bo wątpie że w bazie zawierającej 3mln zdjęć będzie szukać dwoma wyrazami kluczowymi, znacznie częściej będzie to kombinacja kilku/kilkunastu wyrazów).

Pozdrawiam,

Komentarz

• Hallgerd
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 67

Właśnie o tym pisałam, jak uda się zrobić zdjęcie-hit to będzie sie sprzedawało. Po prawie dwóch latach zauważyłam po prostu, że trochę inaczej wygląda struktura downloandów na stronach opartych o subskrypcję a inaczej na tych o pojedyńcze kredyty. Na tych pierwszych kupujący często ściągają zdjęcia niejako na zasadzie "a może się kiedyś przyda", żeby wyczerpać limit. Dlatego unikają ściągania starych zdjęć, bo przy dziesiątkach sztuk łatwo zapłacić dwa razy za to samo. Z wyszukiwarki korzystają kiedy szukają zdjęć do konkretnego projektu. Stąd część mojej sprzedaży tam to zdjęcia stare, widocznie komuś do czegoś potrzebna a część nowe, ściągane po kilka, kilkanaście razy dziennie przez pierwszy tydzień. Na stronach opartych o kredyt, zdjęcia ściągają się "równomiernie" nie ma tego efektu, że nowe sprzedają się lepiej.
                  canon

Komentarz

• fotoaloja
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 203

no mimo 'wątpliwości', które jak widzę już mi rozwialiście zrobiłam fotkę do paszportu, jutro pojutrze papiery złożę i kupiłam dwie lampy halogenowe
                    przed chwilą wyłamałam w jednej fragment służący do manipulacji, bo jakoś badziewnie chyba zrobione to było, ale nie szkodzi, świeciła chyba będzie ta lampa, zobaczę potem
                    ten stół beztlenowy, yyyyy, znaczy bezcieniowy sobie też zrobię chyba domowymi sposobami, namiot udziergam na szydełku, i heja, zarabiać miliony, rzucę wtedy pracę i niech się wszyscy ode mnie odchrzanią, zamknę się w mojej ciemni czy pracowni czy cokolwiek to będzie i już do końca życia będę zdrowa, bogata bogata bogata i szczęśliwa;D
                    ech, pomarzyłam sobie, trzeba jednak iść i się uczyć robić te zdjęcia, pozdrawiam

p.s.
                    czy stół bezcieniowy to wam się przydaje czy wystarcza dobry namiot?
                    canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

dobry namiot powinien wystarczyć. odnośnie halogenów - lepiej odłożyć pare złotych i kupić "żarówki błyskowe" czy jakoś tak... z tego co pamietam To Ty pisałaś że chcesz sobie jakiś nowy aparat kupić. Dużo wygodniej będzie Ci się fotki do stocków strzelało jeśli będzie można w nim ustawić ręcznie balans bieli, opcja 'custom white balance' naprawdę się przydaje.

Komentarz

• Hallgerd
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 67

Ja mam kawał brystolu i jedną 580-tkę z teletransmiterem. Jako doświetlenie okno. Rok temu ośietlenie główne - okno - doświetlałam blendą wykonaną domowym sposobem lub nawet lampką wbudowaną. Jesienią kupuję drugą 580.Zasadniczo zaczynałam mając tylko 350 i tamrona. Potrzebne rzeczy dokupowałam już z zysków.
                        canon

Komentarz

• fotoaloja
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 203

żarówki błyskowe?

co to?

na razie kupiłam i tak za dużo, kiedy jeszcze nawet nic nie zarobiłam, hiehie, te lampy wzięłam w takiej damskiej wersji z kabelkiem i wtyczką, żebym nie musiała sama tego składać jak co niektórzy, więc były droższe niż te z linka poniżej:

mam bibułę białą na początek i stare pożółkłe prześcieradło;D

nowy aparat?
                          nie, na razie mnie nie stać, poza tym najpierw potrzebny mi lepszy komputer, bo żeby tak duże pliki (przy waszych i tak małe) obrobić na moim komputerze 866 MHz i 128 RAM, czy chociażby otworzyć jeden i zamknąć w byle jakim programie graficznym, to trzeba mieć anielską cierpliwość, wrrrr, marzy mi się szybszy sprzęt, chciałabym na niego zarobić ...

a zdjęcie np. policjanta stojącego tyłem wymaga podesłania jego zgody na piśmie?

a czy zdjęcie dowodu wystarczy czy to musi być zeskanowane?

może już była tu taka info, ale chyba przeoczyłam, albo nie było

fajne masz te kompozycje Hallegerd

my kobiety mamy takie pierdołki, a facety samoloty i sport
                          canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

żarówki błyskowe?

co to?
                            na allegro wpisz "żarówka błyskowa" - takii jakby bardzo okrojony flash, który zasilasz jak żarówkę, wyzwalasz albo z kabla albo fleszem aparatu

nowy aparat?
                            nie, na razie mnie nie stać, poza tym najpierw potrzebny mi lepszy komputer, bo żeby tak duże pliki (przy waszych i tak małe) obrobić na moim komputerze 866 MHz i 128 RAM, czy chociażby otworzyć jeden i zamknąć w byle jakim programie graficznym, to trzeba mieć anielską cierpliwość, wrrrr, marzy mi się szybszy sprzęt, chciałabym na niego zarobić ...
                            to ktoś inny pisał o kupnie aparatu. pomyłka :P

a zdjęcie np. policjanta stojącego tyłem wymaga podesłania jego zgody na piśmie?

jak nie widać jego twarzy to 'model release' nie jest potrzebny

nie rozumiem w jakim kontekście pytasz o zdjęcie dowodu.

Pozdr,

Komentarz

• Viracocha
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 853

Zdjęcie może być

Komentarz

• Hallgerd
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 67

Fotoaloja najlepiej najpierw spróbuj. Po co niepotrzebnie masz się wpędzać w koszty. Ja kupiłam aparat nie jako inwestycję tylko dla siebie, na stocki trafiłam przypadkiem i nie kupiłam ani żaróweczki, ani kawałeczka brystolu za 2 złote z pieniędzy zarobionych gdzie indziej. Moja koleżanka kupiła sprzęt, zrobiła parę zdjęć i uznała, że ten sposób zarabiania nie dla niej. Jak Ci się to spodoba, to zyski będą za parę miesięcy a wtedy kupisz sobie co chcesz ( i nowy komputer i aparat i wyposażenie studia)

A Twój scenariusz o rzucaniu pracy za rok, dwa całkem realny. Ja nie mam odwagi. Zawsze co etat to etat i w rezultacie ciągnę dwa
                                Ostatnio edytowany przez Hallgerd; 2383.
                                canon

Komentarz

Pracuję...