Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
no o to mi się rozchodziło, dzięki, jeszcze tylko kurde skąd ja wezmę 'na jutro' ten paszport cholera jasna
strasznie sie napaliłam na te stocki, ale paszportu nie mam, nie wystarczy dowód?
czytałam w tym wątku gdzieś wcześniej, że tylko na shutterstocku czy na wszystkich musi być ten głupi paszport?
no to jutro idę wyrabiać paszport, a miałam sobie dłużej pospać;(
pozdros
z tego co pamietam to nie na wszystkich jest on wymagany, bezwzględnie wymagają istockphoto, shutterstock, 123rf i chyba... nie pamietam :P istockphoto masz po polsku, ale mają dość mocną selekcję... reszta z serwisów do których adresy znajdziesz w mojej stopce nie wymaga paszportu.
i co, jakie już masz zarobki robgr85 będąc na tylu stockach?
w sumie to wyjdzie coś koło 30$ :P - nie tyle kasa jest ważna a raczej satysfakcja.
ale galerie mam małe, zależnie od serwisu - do 80 zdjęć, myślę że ten wynik jak na niecałe dwa miesiące przy takiej liczbie zdjęć nie jest najgorszy... Generalnie cieszy mnie idea połączenia hobby z pożytecznym (a dodatkowo dochodzi świadomość że przygotowanie zdjęcia będzie procentowało jeszcze dla mnie przez wiele lat ).
no jak na początek to pewnie dużo, nie wiem, bo ja jeszcze nie zarobiłam ani centa na zdjęciach nigdy w życiu;D
Generalnie cieszy mnie idea połączenia hobby z pożytecznym
no mnie by też to odpowiadało BARDZO, dlatego nie poddam się łatwo pomimo bycia początkującą 'fotografką' i słabej znajomości angielskiego
(a dodatkowo dochodzi świadomość że przygotowanie zdjęcia będzie procentowało jeszcze dla mnie przez wiele lat ).
a wiecie, że właśnie ta kwestia budzi moją największą wątpliwość
skoro fotki mają największe branie pierwszego dnia, bo są w nowościach i wtedy najłatwiej je znaleźć, to za 5 lat może będą już tak głęboko, że nie przyniosą zbytniego dochodu, nie mówię już o tym, ile taki serwis będzie miał wtedy zdjęć, chociaż sądzę, że po jakimś czasie wywalają te fotki które nie mają 'wzięcia"?
zatem trzeba robić te zdjęcia ciągle nowe i wrzucać i wrzucać
ale ileż można pstrykać truskawek w kieliszku i takich tam, to przecież może zmęczyć chyba i wyczerpią się pomysły?
nie wiem, bo ja na razie pomysły mam, gorzej z ich techniczną realizacją
a wiecie, że właśnie ta kwestia budzi moją największą wątpliwość
skoro fotki mają największe branie pierwszego dnia, bo są w nowościach i wtedy najłatwiej je znaleźć, to za 5 lat może będą już tak głęboko, że nie przyniosą zbytniego dochodu, nie mówię już o tym, ile taki serwis będzie miał wtedy zdjęć, chociaż sądzę, że po jakimś czasie wywalają te fotki które nie mają 'wzięcia"?
Ja zacząłem sprzedawać zdjęcia w microstokach relatywnie niedawno bo w połowie marca tego roku. Wydaje mi się jednak że mając naprawde dobre zdjęcia będziemy je sprzedawać przez wiele wiele lat. Moją najlepszą fote sprzedaje kilka razy dziennie na shutterstocku od marca i jak na razie nie widać oznak słabnięcia zainteresowania. A zdjęcie to jest słabiutkie w porównaniu z najlepszymi.
Z tym największym braniem przez pierwsze dni to jest prawda w odniesieniu do stocków opartych o subskrybcję, szczególnie shutterstock. Tam rzeczywiście większość dochodów tworzą nowe zdjęcia. Jednak jeśli jakieś ściągnie się wystarczająco dużo razy (kilkadziesiąt) to plasuje się wyżej w wysukiwaniu od najpopularniejszego i sprzedaje się ciągle. Moje niebieskie bombki, które sprzedawały się rewelacyjnie przez pierwszy tydzień (ładowałam przed świętami) sprzedają się dalej, mimo że to nie sezon. Na innych stockach efekt ten jest mniej odczuwalny lub prawie wcale.
Pracuję na stockach ponad rok, i rzeczywiście najbardziej boję się o wyczerpanie pomysłów, na razie odpukać same mi się roją w głowie i tylko nie mam czasu na realizację wszystkich. W ostateczności można przeglądać najlepiej spzedające się i szukać inspiracji.
dobre zdjęcia będą się sprzedawać. Nie ma innej opcji - nie zapominaj że ludzie ich szukający kożystają z wyszukiwarki, jeśli masz dobrze dobrane słowa kluczowe to osoba szukająca konkretnego zdjęcia ma duże szanse znaleźć właśnie twoje (bo wątpie że w bazie zawierającej 3mln zdjęć będzie szukać dwoma wyrazami kluczowymi, znacznie częściej będzie to kombinacja kilku/kilkunastu wyrazów).
Właśnie o tym pisałam, jak uda się zrobić zdjęcie-hit to będzie sie sprzedawało. Po prawie dwóch latach zauważyłam po prostu, że trochę inaczej wygląda struktura downloandów na stronach opartych o subskrypcję a inaczej na tych o pojedyńcze kredyty. Na tych pierwszych kupujący często ściągają zdjęcia niejako na zasadzie "a może się kiedyś przyda", żeby wyczerpać limit. Dlatego unikają ściągania starych zdjęć, bo przy dziesiątkach sztuk łatwo zapłacić dwa razy za to samo. Z wyszukiwarki korzystają kiedy szukają zdjęć do konkretnego projektu. Stąd część mojej sprzedaży tam to zdjęcia stare, widocznie komuś do czegoś potrzebna a część nowe, ściągane po kilka, kilkanaście razy dziennie przez pierwszy tydzień. Na stronach opartych o kredyt, zdjęcia ściągają się "równomiernie" nie ma tego efektu, że nowe sprzedają się lepiej.
no mimo 'wątpliwości', które jak widzę już mi rozwialiście zrobiłam fotkę do paszportu, jutro pojutrze papiery złożę i kupiłam dwie lampy halogenowe
przed chwilą wyłamałam w jednej fragment służący do manipulacji, bo jakoś badziewnie chyba zrobione to było, ale nie szkodzi, świeciła chyba będzie ta lampa, zobaczę potem
ten stół beztlenowy, yyyyy, znaczy bezcieniowy sobie też zrobię chyba domowymi sposobami, namiot udziergam na szydełku, i heja, zarabiać miliony, rzucę wtedy pracę i niech się wszyscy ode mnie odchrzanią, zamknę się w mojej ciemni czy pracowni czy cokolwiek to będzie i już do końca życia będę zdrowa, bogata bogata bogata i szczęśliwa;D
ech, pomarzyłam sobie, trzeba jednak iść i się uczyć robić te zdjęcia, pozdrawiam
p.s.
czy stół bezcieniowy to wam się przydaje czy wystarcza dobry namiot?
dobry namiot powinien wystarczyć. odnośnie halogenów - lepiej odłożyć pare złotych i kupić "żarówki błyskowe" czy jakoś tak... z tego co pamietam To Ty pisałaś że chcesz sobie jakiś nowy aparat kupić. Dużo wygodniej będzie Ci się fotki do stocków strzelało jeśli będzie można w nim ustawić ręcznie balans bieli, opcja 'custom white balance' naprawdę się przydaje.
Ja mam kawał brystolu i jedną 580-tkę z teletransmiterem. Jako doświetlenie okno. Rok temu ośietlenie główne - okno - doświetlałam blendą wykonaną domowym sposobem lub nawet lampką wbudowaną. Jesienią kupuję drugą 580.Zasadniczo zaczynałam mając tylko 350 i tamrona. Potrzebne rzeczy dokupowałam już z zysków.
na razie kupiłam i tak za dużo, kiedy jeszcze nawet nic nie zarobiłam, hiehie, te lampy wzięłam w takiej damskiej wersji z kabelkiem i wtyczką, żebym nie musiała sama tego składać jak co niektórzy, więc były droższe niż te z linka poniżej:
mam bibułę białą na początek i stare pożółkłe prześcieradło;D
nowy aparat?
nie, na razie mnie nie stać, poza tym najpierw potrzebny mi lepszy komputer, bo żeby tak duże pliki (przy waszych i tak małe) obrobić na moim komputerze 866 MHz i 128 RAM, czy chociażby otworzyć jeden i zamknąć w byle jakim programie graficznym, to trzeba mieć anielską cierpliwość, wrrrr, marzy mi się szybszy sprzęt, chciałabym na niego zarobić ...
a zdjęcie np. policjanta stojącego tyłem wymaga podesłania jego zgody na piśmie?
a czy zdjęcie dowodu wystarczy czy to musi być zeskanowane?
może już była tu taka info, ale chyba przeoczyłam, albo nie było
fajne masz te kompozycje Hallegerd
my kobiety mamy takie pierdołki, a facety samoloty i sport
na allegro wpisz "żarówka błyskowa" - takii jakby bardzo okrojony flash, który zasilasz jak żarówkę, wyzwalasz albo z kabla albo fleszem aparatu
nowy aparat?
nie, na razie mnie nie stać, poza tym najpierw potrzebny mi lepszy komputer, bo żeby tak duże pliki (przy waszych i tak małe) obrobić na moim komputerze 866 MHz i 128 RAM, czy chociażby otworzyć jeden i zamknąć w byle jakim programie graficznym, to trzeba mieć anielską cierpliwość, wrrrr, marzy mi się szybszy sprzęt, chciałabym na niego zarobić ...
to ktoś inny pisał o kupnie aparatu. pomyłka :P
a zdjęcie np. policjanta stojącego tyłem wymaga podesłania jego zgody na piśmie?
a czy zdjęcie dowodu wystarczy czy to musi być zeskanowane?
jak nie widać jego twarzy to 'model release' nie jest potrzebny
nie rozumiem w jakim kontekście pytasz o zdjęcie dowodu.
Fotoaloja najlepiej najpierw spróbuj. Po co niepotrzebnie masz się wpędzać w koszty. Ja kupiłam aparat nie jako inwestycję tylko dla siebie, na stocki trafiłam przypadkiem i nie kupiłam ani żaróweczki, ani kawałeczka brystolu za 2 złote z pieniędzy zarobionych gdzie indziej. Moja koleżanka kupiła sprzęt, zrobiła parę zdjęć i uznała, że ten sposób zarabiania nie dla niej. Jak Ci się to spodoba, to zyski będą za parę miesięcy a wtedy kupisz sobie co chcesz ( i nowy komputer i aparat i wyposażenie studia)
A Twój scenariusz o rzucaniu pracy za rok, dwa całkem realny. Ja nie mam odwagi. Zawsze co etat to etat i w rezultacie ciągnę dwa
Komentarz