Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Drogis
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 46

Zamieszczone przez UrGuR
    Co wy o tym sądzicie, czy ktoś przechodził przez coś podobnego? Jeśli mówić, że zdjęcia za pieniądze to ile? 50zł za sesje? A może 100zł, w końcu jest to niełatwe i czasochłonne, a wydaje mi się, że zdjęcia nie najgorsze. Polecam zajrzeć na mojego bloga )jest w stopce) , mam tam trochę świeżych zdjęć tego typu. Oceńcie ile mógłbym brać za takie sesje i jak rozwiązać ten dziwny, ale kłopotliwy problem.
    Nie jest to łatwe, ale prędzej czy później musisz zacząć stawiać sprawę jasno. Jeżeli sam wyliczyłeś, że wychodzi Ci 8 godzin pracy z jedną sesją, to mów o tym wprost. To kupa czasu, żeby go poświęcać na działania charytatywne.

Inna sprawa, że teraz Twoi znajomi myślą o naszej-klasie czy facebooku, a za kilka lat przyjdzie czas ślubów. Jak myślisz, do kogo przyjdą, gdy zamiast wydawać kilka tysiaków za ceremonię, plener, itp. będą mogli mieć ładne zdjęcia za darmo?

Komentarz

• Boobsoon
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 37

Zamieszczone przez Drogis

Inna sprawa, że teraz Twoi znajomi myślą o naszej-klasie czy facebooku, a za kilka lat przyjdzie czas ślubów. Jak myślisz, do kogo przyjdą, gdy zamiast wydawać kilka tysiaków za ceremonię, plener, itp. będą mogli mieć ładne zdjęcia za darmo?
      bardzo konkretnie podsumowane . Mysle ze mozesz sie tego trzymac.
      50D + grip + 17-40 L + speed light 580II ex ....
      ps. wsumie to sprzęt skradziony ;( zbieram od nowa !

Komentarz

• Sobiech
        • 2010
        • 12

Tak tylko krótko wtrącę, że po przeczytaniu pierwszych 30 stron wątku właśnie zarejestrował...bym się na iStock'u. Chcąc nadesłać pierwsze 3 fotki testowe wywaliło mi:
        "Service Unavailable - DNS failure
        The server is temporarily unable to service your request. Please try again later.
        Reference #11.6c1cdbc1.1268254980.93f35e9
        "

Trzymajcie kciuki tak ogółem
        Ex-`pracownik` Canon Polska.
        • Canon 40D • Tamron 17-50 VC • Helios 58mm f/2 • Canon Deluxe 10 EG • REVUEtron c35s • Raynox DCR250 • 250, 500, 1000W •
        http://sobiech.deviantart.com
        http://NFSPlanet.pl

Komentarz

• ElSor
          Uzależniony
          • 2008
          • 504

Zamieszczone przez UrGuR
          Co wy o tym sądzicie, czy ktoś przechodził przez coś podobnego? Jeśli mówić, że zdjęcia za pieniądze to ile? 50zł za sesje?
          Kiedys robilem sesje 2 dalszym znajomym dziewczynom - jakies 1,5-2h chodzenia z aparatem, zdjecia na CD bez obrobki poza 2szt - wzialem 80zl za to.
          Innym razem roziblem zdjecia bardzo bliskim znajomym i wzialem 50zl za sesyjke trwajaca ok 1-1,5h ale tez wiecej posiedzialem przed kompem. Ktos powie ze malo ale od czegos trzeba zaczac i przy okazji na kims pocwiczyc Od tamtej pory sie troszke zmienilo moje myslenie i wyposazenie i raczej bym nie wzial mniej jak 100zl za wyjscie ze sprzetem z domu ale tez oddal bym mniej zdjec i nieco bardziej obrobionych - poprostu postawilbym na jakosc zdjec niz na ich ilosc.
          Co do konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie to musisz sam znalezc jakas rownowage i wziasc tyle zeby znajomi nie popatrzeli na Ciebie jak na chama ale i z 2giej strony bys nie musial doplacac do tego Zawsze tez mozesz na ich propozycje powiedziec ze za tyle to Ci sie nie oplaca wychodzic z domu itp.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Jako ciekawostke tylko dodam ze 1dnemu znajomemu corce zrobilem 12 zdjec pod kosciolem z okazji komunii + pozniejsza ich obrobka - nie chcialem za to nic (mimo wszystko wcisnal mi za to conieco) - teraz przyszlo do tego ze jego starsza corka bedzie miala wesele i przyszli do mnie w tej sprawie - zapytali o cene - podalem im "normalna" jaka panuje na rynku i bez zadnych ale sie zgodzili wiec czasem takze "darmowa reklama" moze zaskutkowac tym ze przyjda do ciebie pozniej i zostawia wieksze pieniadze bo beda Ci ufali i beda woleli zaplacic Tobie niz jakiejs firmie x.
          Ostatnio edytowany przez ElSor; 18028. Powód: Automerged Doublepost
          A490+SDK
          Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• Mad_Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1458

Po 3 dniach wtescie zarobilem 1.26 kredytu na fotolii cokolwiek to oznacza
            Co mnie dziwi te same fotki poslalem do dreamstocka i wszystko odrzucili.
            Czy to normalne czekac 5 dni na ocene 3 fotek na istocu?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
            Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• mastercheat
              Początki nałogu
              • 2008
              • 477

Zamieszczone przez Mad_Mac
              Po 3 dniach wtescie zarobilem 1.26 kredytu na fotolii cokolwiek to oznacza
              Co mnie dziwi te same fotki poslalem do dreamstocka i wszystko odrzucili.
              Czy to normalne czekac 5 dni na ocene 3 fotek na istocu?
              tydzień do dwóch to norma..
              40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
              5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• UrGuR
                Początki nałogu
                • 2009
                • 300

Dobra, kwestia sesji portretowych już załatwiona. Narazie stawką minimum 100zł i jeśli ktoś naprawdę będzie chciał to sie zgodzi, a tym, którzy szukają zdjęć za darmo pozostanie szukanie kogoś innego. Ale teraz mam inny dylemat. Otóż mam propozycje robienia zdjęć na ślubie w czerwcu, ale nie wiem jaką stawkę zaproponować. Ślubu jeszcze nie robiłem, ale myślę, że dam sobie radę (wierze w siebie ) Do tego czasu będę miał 5D + 17-40L + 50/1.4 + 85/1.8, lampe, karty, akumulatory i pożyczę 40D od znajomego jako backup. Czy mogli byście doradzić ile sobie za to zawołać? Wiadomo, ze nie mogę krzyknąć ceny rynkowej, bo nie mam doświadczenia, a zależy mi na tym ślubie, bo to i trochę grosza i doświadczenie i reklama jakby nie patrzeć. Nie będę tu podawał mojej propozycji, zdam się narazie na wasze sugestie Mam czas do jutra na odpowiedź co do stawki za to. Będzie to wskazówka na dalsze śluby bo prawdopodobnie będę miał w tym roku jeszcze z 2.

Aha, ma to byś cały dzień, czyli przygotowania, ceremonia, plener, wesele. Liczę na waszą pomoc.
                https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
                C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• Parteq
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1159

Slub we Wronkach? Czy inna miejscowosc?

Znajomi czy obca osoba?

Trudno dac jednoznaczna odpowiedz.
                  Tak jak napisano wyzej - sama sesja/slub to nie tylko dzien zdjeciowy. Pozniej obrobka to kolejne godziny.. wiele godzin.

Chyba ze dajesz plytke z tym co puszka zrobila i juz (nie polecam).

Jesli jednak podac jakas kwote - to w zalenosci od miejsca i cen rynkowych - powiedzialbym 1000pln.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• UrGuR
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 300

O oddaniu nieobrobionych fot oczywiście nie ma mowy, no bez przesady

Ślub we Wronkach, ludzie są mi nie znajomi, póki co tylko rozmowa telefoniczna, w najbliższym czasie mam się z nimi spotkać w jakimś lokalu i porozmawiać przy herbatce. Myślę, że pogadam z nimi żeby dopłacili do ceny mojej usługi jakąś kwotę, która w całości pójdzie na druk odbitek 21x15 albo 30x20 (ile będą chcieli i jakie będą chcieli) w jakimś porządnym labie, po przygotowaniu zdjęć do druku, w tym konkretnym labie, żeby efekty były jak najlepsze, a nie przypadkowe.
                    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
                    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• Parteq
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1159

No to powodzenia na spotkaniu i pochwal sie wynikiem ;D

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• ElSor
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 504

Jesli w Twojej miejscowosci bedzie slub i sa to obce osoby to cena od 800zl w zwyz za same zrobienie zdjec lacznie z ich obrobka i nagraniem na CD. Mysle ze max co mozna wziasc to jakies 3/4 tego co biora lokalne zaklady tym sie zajmujace.
                        I pamietaj by z ksiedzem za wczasu pogadac i/lub ew zrobic kurs liturgiczny by nie bylo niespodzianki w dniu slubu
                        A490+SDK
                        Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• d'plus
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 15

Jeśli chodzi o wyceny usług to jak już się w tym trochę siedzi jest łatwiej bo liczysz sobie:

20k zainwestowane w sprzęcie
                          20% od ceny oddajesz US
                          spędzasz X godzin przy kompie
                          ponosisz koszty w postaci materiałów, czasu i dojazdów

Mówisz to wszystko znajomym i mają już pogląd, że to nie jest takie sobie "cykanie".
                          Zazwyczaj mówię cenę jaką biorę od klienta, a potem przedstawiam im ofertę "po znajomości". Zazwyczaj nie ma przykrego wyciągania usługi za grosze.

Inna sprawa, że staram się od niedawna robić po znajomości tylko plenery ślubne. To jest zazwyczaj prezent. Robienie po znajomości jest na dłuższą metę męczące.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          te 20k jest oczywiście przykładowe
                          Ostatnio edytowany przez d'plus; 19579. Powód: Automerged Doublepost
                          www.karolkepka.com fotograf Gdańsk, Olsztyn

Komentarz

• arfoto

A czy ktoś może podpowiedzieć jak wycenić usługę - robienie regularne zdjęć ubrań do sklepu internetowego. Po mojej stronie modelka, wizaż, zdjęcia.
                            Jedna sesja tygodniowo i od kilku do kilkunastu ubrań.
                            Klienta interesuje ile by płacił za zdjęcie - ale to nie bardzo rozwiązanie dobre gdyż w jednym tygodniu mogę mieć 5 ubrań w następnym 10.
                            Ogólnie czy ktoś wykonuje podobne sesje? proszę o jakąś informację aby podejść do tematu aby klient był zadowolony i ja

Komentarz

• MM-architekci
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2227

70 zł/zdjęcie , publikacja na net bez ograniczeń , tyle ja bym wziął najmniej przy tej ilośći zdjęć tzn powiedzmy min te 5 na sesje + koszta modelka/wizaż

przy większej ilośći 50-60 zł/zdjęcie
                              no comment...

Komentarz

• Loome
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1008

MM - czyli 70 * 5 = 350, wizazystka i modelka ile dostaną?

Komentarz

Pracuję...