Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

to nie była ironia
    jeżeli ktoś ma Twoje dane osobowe, może się za Ciebie podać
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• sebfoto
      Początki nałogu
      • 2009
      • 380

Mam mały problem
      Mam podpisaną umowę na wykonanie zdjęć ślubnych oraz plenerowych w określonym terminie (czas od .. do ..) oraz w określonej lokalizacji (miejsce A oraz miejsce B). Za wykonanie usługi zażyczyłem sobie określoną kwotę, oraz przyjąłem kilkaset złotych w ramach zaliczki (nie zadatku), która będzie wliczona w cenę końcową. Usługę wykonałem, zleceniodawcy zobowiązali się w umowie do wybrania 20 zdjęć z wszystkich przedstawionych celem stworzenia albumu. Ja zobowiązałem się do wykonania oraz dostarczenia albumu w terminie do 14 dni od otrzymania informacji od zleceniodawców o wybranych zdjęciach. Zleceniodawcy wybrali 19 zdjęć i zostało im jeszcze jedno. Minął już kolejny miesiąc od zlecenia i chyba trzeci tydzień od ostatniej informacji od zleceniodawców. Nudzi mnie to już, a nie lubie mieć ciągnących sie spraw w nieskończoność.

Moje pytania:
      1. Czy mogę wezwać zleceniodawców do wykupu 20 zdjęć w określonym terminie np. 7 dni od otrzymania wezwania?

2. Czy mogę poinformować zleceniodawców, iż jeśli nie wybiorą zdjęć, to umowa wygaśnie, a zdjęcia będą mogli wykupić w innej cenie za szt?

3. Czy zamiast wezwania do wykupu zdjęć w związku z wcześniej spisaną umową mogę wysłać aneks do umowy, w którym określę nowe warunki oraz wyznaczę terminy których będą się musieli trzymać pod rygorem zerwania umowy i kosztów związanych z przechowaniem zdjęć lub brakiem zapłaty za wykonanie zlecenia?

Będę zobowiązany za wszystkie pomysły, a na pytania odpowiem z przyjemnością.
      Ostatnio edytowany przez sebfoto; 29084.
      Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• dominikb
        Coś już napisał
        • 2007
        • 98

Niestety wszystkie znane mi "banki" żądają skanu dowodu tożsamości "przez internet"... Cóż..

Komentarz

• kantor
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 38

Sam powinieneś mieć pomysł na to jak zostać rozpoznawalnym Przede wszystkim musisz robić naprawdę dobre zdjęcia, jak ludzie będą zadowoleni ze zdjęć, które im robisz będą polecać znajomym a Ci znajomi innym znajomym. I tak w kółko Warto się chyba ogłaszać na różnych forach internetowych, np. slubnych albo kobiecych (wiadomo, że każda mamusia chce mieć piękne zdjęcia swoich pociech) Grunt to kreatywność i pomysłowość Kombinuj!

Komentarz

• Tomasz Buttler
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 28

niektórzy zarabiają na fotografii inaczej
            strona domowa, blog

Komentarz

• mastercheat
              Początki nałogu
              • 2008
              • 477

Czy ktoś z Was miał okazję robić fotki w szkołach? Takie tam grupowe klasowe, grupowe po kilka osób, portretowe.
              Dawniej jak ja jeszcze chodziłem to takie coś było co roku organizowane. Ciekaw jestem jak jest teraz ?
              40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
              5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• wiktor2323
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1290

Teraz jak najbardziej też jest. Najczęściej koniec września.
                Facebook

Komentarz

• mastercheat
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 477

Kurcze, ja to mam jakieś dziwne szczęść/nieszczęście.

nastawiłem się na ślubniaki, ale na razie umiarkowana cisza w interesie, ale za to już drugi telefon miałem w sprawie fotografii produktowej. No i znowu będe musiał odmówić

Najpierw przepadła kolekcja płaszczy (sesja z modelkami), bo nie mogłem wystawić faktury.

A teraz znowu pościel dziecięca mi przeleci między palcami bo nie mam jeszcze odpowiedniego oświetlenia. A potrzeba zrobić foty całego łóżeczka przystrojonego w tą pościelą, czyli duże gabaryty.... no i zlecenie tez duże, na to wygląda

normalnie jak by nie mogli poczekać wszyscy te 2 m-ce jak juz będzie oświetlenie i firma zarejestrowana ...

p.s.(tak na przyszłość) ile można krzyknąć za takie foty pościeli. Powiedzmy, że komplet zdjęć do jednego zestawu to jedno całościowe, i 3 detale. Dochodzi prasowanie i ubieranie wszystkiego. zestawów ma być "dużo"

foty w takim stylu :http://www.mamo-tato.fr.pl/ksiezyc/b...siezyckrem.jpg
                  Ostatnio edytowany przez mastercheat; 21323.
                  40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
                  5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Czacha
                    fotograf
                    • 2004
                    • 4868

Zamieszczone przez mastercheat
                    Kurcze, ja to mam jakieś dziwne szczęść/nieszczęście.

nastawiłem się na ślubniaki, ale na razie umiarkowana cisza w interesie
                    reklamowales sie? nawet nikt nie dzwoni z zapytaniem o oferte i cene?
                    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• mastercheat
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 477

Zamieszczone przez Czacha
                      reklamowales sie? nawet nikt nie dzwoni z zapytaniem o oferte i cene?
                      nie no nie jest tak źle. Jakieś tam zapytania są, ale nie jest to to co bym chciał. Na razie 4 zlecenia na ten rok. Mam nadzieję, że po targach ślubnych w moimi mieście się coś ruszy.

Dziwi mnie jednak fakt, że w obszarze, na który jakoś specjalnie się nie nastawiałem jest zainteresowanie. Może to dlatego że w googlach wyskakuję na pierwszej stronie na "zdjęcia reklamowe Częstochowa" , Oj, chyba się będzie porządnie trzeba wziąć za pozycjonowanie w googelkach, tylko jak to zrobić, bo np z tym hasłem o reklamowych to efekt niezamierzony...

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

ja malo ambitnie zalozylem, ze zadowle sie 5-6slubami w tym sezonie aby zbudowac portfolio, ale jeszcze nie zaczalem sie oglaszac. czekam na nowa stronke, potem zaprojektuje foto-album do prezentowania klientom i zaczne sie rozkrecac ... mam nadzieje
                        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• mastercheat
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 477

Zamieszczone przez Czacha
                          ja malo ambitnie zalozylem, ze zadowle sie 5-6slubami w tym sezonie aby zbudowac portfolio, ale jeszcze nie zaczalem sie oglaszac. czekam na nowa stronke, potem zaprojektuje foto-album do prezentowania klientom i zaczne sie rozkrecac ... mam nadzieje

No to powodzonka życzę.
                          Ja tez mocną kampanię reklamową zacznę dopiero jak już forma będzie.
                          Bo na razie trochę się boję, żeby ktoś nie nasłał skarbówki czy innych "świętych"

Komentarz

• maxon52
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 144

Zamieszczone przez mastercheat
                            No to powodzonka życzę.
                            Ja tez mocną kampanię reklamową zacznę dopiero jak już forma będzie.
                            Bo na razie trochę się boję, żeby ktoś nie nasłał skarbówki czy innych "świętych"
                            Jak prowadzisz działalność to czego się boisz US , chyba że .....
                            edynki iątki eki i duperelki

Komentarz

• sebfoto
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 380

Zamieszczone przez maxon52
                              Jak prowadzisz działalność to czego się boisz US , chyba że .....
                              Jak nie prowadzisz działalności, a zdjęcia wykonujesz niezbyt często to Twoje działanie nie ma znamion konieczności rejestracji DG. Tak czy inaczej podatki trzeba płacić
                              Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• maxon52
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 144

Zamieszczone przez sebfoto
                                Jak nie prowadzisz działalności, a zdjęcia wykonujesz niezbyt często to Twoje działanie nie ma znamion konieczności rejestracji DG. Tak czy inaczej podatki trzeba płacić
                                Nawet jeżeli bierzesz za to kasę tak bez umowy o dzieło , choć mały podatek zapłacić trza.:razz:
                                edynki iątki eki i duperelki

Komentarz

Pracuję...