Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam mały problem
Mam podpisaną umowę na wykonanie zdjęć ślubnych oraz plenerowych w określonym terminie (czas od .. do ..) oraz w określonej lokalizacji (miejsce A oraz miejsce B). Za wykonanie usługi zażyczyłem sobie określoną kwotę, oraz przyjąłem kilkaset złotych w ramach zaliczki (nie zadatku), która będzie wliczona w cenę końcową. Usługę wykonałem, zleceniodawcy zobowiązali się w umowie do wybrania 20 zdjęć z wszystkich przedstawionych celem stworzenia albumu. Ja zobowiązałem się do wykonania oraz dostarczenia albumu w terminie do 14 dni od otrzymania informacji od zleceniodawców o wybranych zdjęciach. Zleceniodawcy wybrali 19 zdjęć i zostało im jeszcze jedno. Minął już kolejny miesiąc od zlecenia i chyba trzeci tydzień od ostatniej informacji od zleceniodawców. Nudzi mnie to już, a nie lubie mieć ciągnących sie spraw w nieskończoność.
Moje pytania:
1. Czy mogę wezwać zleceniodawców do wykupu 20 zdjęć w określonym terminie np. 7 dni od otrzymania wezwania?
2. Czy mogę poinformować zleceniodawców, iż jeśli nie wybiorą zdjęć, to umowa wygaśnie, a zdjęcia będą mogli wykupić w innej cenie za szt?
3. Czy zamiast wezwania do wykupu zdjęć w związku z wcześniej spisaną umową mogę wysłać aneks do umowy, w którym określę nowe warunki oraz wyznaczę terminy których będą się musieli trzymać pod rygorem zerwania umowy i kosztów związanych z przechowaniem zdjęć lub brakiem zapłaty za wykonanie zlecenia?
Będę zobowiązany za wszystkie pomysły, a na pytania odpowiem z przyjemnością.
Sam powinieneś mieć pomysł na to jak zostać rozpoznawalnym Przede wszystkim musisz robić naprawdę dobre zdjęcia, jak ludzie będą zadowoleni ze zdjęć, które im robisz będą polecać znajomym a Ci znajomi innym znajomym. I tak w kółko Warto się chyba ogłaszać na różnych forach internetowych, np. slubnych albo kobiecych (wiadomo, że każda mamusia chce mieć piękne zdjęcia swoich pociech) Grunt to kreatywność i pomysłowość Kombinuj!
Czy ktoś z Was miał okazję robić fotki w szkołach? Takie tam grupowe klasowe, grupowe po kilka osób, portretowe.
Dawniej jak ja jeszcze chodziłem to takie coś było co roku organizowane. Ciekaw jestem jak jest teraz ?
Kurcze, ja to mam jakieś dziwne szczęść/nieszczęście.
nastawiłem się na ślubniaki, ale na razie umiarkowana cisza w interesie, ale za to już drugi telefon miałem w sprawie fotografii produktowej. No i znowu będe musiał odmówić
Najpierw przepadła kolekcja płaszczy (sesja z modelkami), bo nie mogłem wystawić faktury.
A teraz znowu pościel dziecięca mi przeleci między palcami bo nie mam jeszcze odpowiedniego oświetlenia. A potrzeba zrobić foty całego łóżeczka przystrojonego w tą pościelą, czyli duże gabaryty.... no i zlecenie tez duże, na to wygląda
normalnie jak by nie mogli poczekać wszyscy te 2 m-ce jak juz będzie oświetlenie i firma zarejestrowana ...
p.s.(tak na przyszłość) ile można krzyknąć za takie foty pościeli. Powiedzmy, że komplet zdjęć do jednego zestawu to jedno całościowe, i 3 detale. Dochodzi prasowanie i ubieranie wszystkiego. zestawów ma być "dużo"
reklamowales sie? nawet nikt nie dzwoni z zapytaniem o oferte i cene?
nie no nie jest tak źle. Jakieś tam zapytania są, ale nie jest to to co bym chciał. Na razie 4 zlecenia na ten rok. Mam nadzieję, że po targach ślubnych w moimi mieście się coś ruszy.
Dziwi mnie jednak fakt, że w obszarze, na który jakoś specjalnie się nie nastawiałem jest zainteresowanie. Może to dlatego że w googlach wyskakuję na pierwszej stronie na "zdjęcia reklamowe Częstochowa" , Oj, chyba się będzie porządnie trzeba wziąć za pozycjonowanie w googelkach, tylko jak to zrobić, bo np z tym hasłem o reklamowych to efekt niezamierzony...
ja malo ambitnie zalozylem, ze zadowle sie 5-6slubami w tym sezonie aby zbudowac portfolio, ale jeszcze nie zaczalem sie oglaszac. czekam na nowa stronke, potem zaprojektuje foto-album do prezentowania klientom i zaczne sie rozkrecac ... mam nadzieje
ja malo ambitnie zalozylem, ze zadowle sie 5-6slubami w tym sezonie aby zbudowac portfolio, ale jeszcze nie zaczalem sie oglaszac. czekam na nowa stronke, potem zaprojektuje foto-album do prezentowania klientom i zaczne sie rozkrecac ... mam nadzieje
No to powodzonka życzę.
Ja tez mocną kampanię reklamową zacznę dopiero jak już forma będzie.
Bo na razie trochę się boję, żeby ktoś nie nasłał skarbówki czy innych "świętych"
No to powodzonka życzę.
Ja tez mocną kampanię reklamową zacznę dopiero jak już forma będzie.
Bo na razie trochę się boję, żeby ktoś nie nasłał skarbówki czy innych "świętych"
Jak prowadzisz działalność to czego się boisz US , chyba że .....
Jak prowadzisz działalność to czego się boisz US , chyba że .....
Jak nie prowadzisz działalności, a zdjęcia wykonujesz niezbyt często to Twoje działanie nie ma znamion konieczności rejestracji DG. Tak czy inaczej podatki trzeba płacić
Jak nie prowadzisz działalności, a zdjęcia wykonujesz niezbyt często to Twoje działanie nie ma znamion konieczności rejestracji DG. Tak czy inaczej podatki trzeba płacić
Nawet jeżeli bierzesz za to kasę tak bez umowy o dzieło , choć mały podatek zapłacić trza.:razz:
Komentarz