Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Co wy o tym sądzicie, czy ktoś przechodził przez coś podobnego? Jeśli mówić, że zdjęcia za pieniądze to ile? 50zł za sesje? A może 100zł, w końcu jest to niełatwe i czasochłonne, a wydaje mi się, że zdjęcia nie najgorsze. Polecam zajrzeć na mojego bloga )jest w stopce) , mam tam trochę świeżych zdjęć tego typu. Oceńcie ile mógłbym brać za takie sesje i jak rozwiązać ten dziwny, ale kłopotliwy problem.
Nie jest to łatwe, ale prędzej czy później musisz zacząć stawiać sprawę jasno. Jeżeli sam wyliczyłeś, że wychodzi Ci 8 godzin pracy z jedną sesją, to mów o tym wprost. To kupa czasu, żeby go poświęcać na działania charytatywne.
Inna sprawa, że teraz Twoi znajomi myślą o naszej-klasie czy facebooku, a za kilka lat przyjdzie czas ślubów. Jak myślisz, do kogo przyjdą, gdy zamiast wydawać kilka tysiaków za ceremonię, plener, itp. będą mogli mieć ładne zdjęcia za darmo?
Inna sprawa, że teraz Twoi znajomi myślą o naszej-klasie czy facebooku, a za kilka lat przyjdzie czas ślubów. Jak myślisz, do kogo przyjdą, gdy zamiast wydawać kilka tysiaków za ceremonię, plener, itp. będą mogli mieć ładne zdjęcia za darmo?
bardzo konkretnie podsumowane . Mysle ze mozesz sie tego trzymac.
50D + grip + 17-40 L + speed light 580II ex ....
ps. wsumie to sprzęt skradziony ;( zbieram od nowa !
Tak tylko krótko wtrącę, że po przeczytaniu pierwszych 30 stron wątku właśnie zarejestrował...bym się na iStock'u. Chcąc nadesłać pierwsze 3 fotki testowe wywaliło mi:
"Service Unavailable - DNS failure
The server is temporarily unable to service your request. Please try again later.
Reference #11.6c1cdbc1.1268254980.93f35e9 "
Co wy o tym sądzicie, czy ktoś przechodził przez coś podobnego? Jeśli mówić, że zdjęcia za pieniądze to ile? 50zł za sesje?
Kiedys robilem sesje 2 dalszym znajomym dziewczynom - jakies 1,5-2h chodzenia z aparatem, zdjecia na CD bez obrobki poza 2szt - wzialem 80zl za to.
Innym razem roziblem zdjecia bardzo bliskim znajomym i wzialem 50zl za sesyjke trwajaca ok 1-1,5h ale tez wiecej posiedzialem przed kompem. Ktos powie ze malo ale od czegos trzeba zaczac i przy okazji na kims pocwiczyc Od tamtej pory sie troszke zmienilo moje myslenie i wyposazenie i raczej bym nie wzial mniej jak 100zl za wyjscie ze sprzetem z domu ale tez oddal bym mniej zdjec i nieco bardziej obrobionych - poprostu postawilbym na jakosc zdjec niz na ich ilosc.
Co do konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie to musisz sam znalezc jakas rownowage i wziasc tyle zeby znajomi nie popatrzeli na Ciebie jak na chama ale i z 2giej strony bys nie musial doplacac do tego Zawsze tez mozesz na ich propozycje powiedziec ze za tyle to Ci sie nie oplaca wychodzic z domu itp.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jako ciekawostke tylko dodam ze 1dnemu znajomemu corce zrobilem 12 zdjec pod kosciolem z okazji komunii + pozniejsza ich obrobka - nie chcialem za to nic (mimo wszystko wcisnal mi za to conieco) - teraz przyszlo do tego ze jego starsza corka bedzie miala wesele i przyszli do mnie w tej sprawie - zapytali o cene - podalem im "normalna" jaka panuje na rynku i bez zadnych ale sie zgodzili wiec czasem takze "darmowa reklama" moze zaskutkowac tym ze przyjda do ciebie pozniej i zostawia wieksze pieniadze bo beda Ci ufali i beda woleli zaplacic Tobie niz jakiejs firmie x.
Ostatnio edytowany przez ElSor; 18028.
Powód: Automerged Doublepost
A490+SDK Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy
Po 3 dniach wtescie zarobilem 1.26 kredytu na fotolii cokolwiek to oznacza
Co mnie dziwi te same fotki poslalem do dreamstocka i wszystko odrzucili.
Czy to normalne czekac 5 dni na ocene 3 fotek na istocu?
Po 3 dniach wtescie zarobilem 1.26 kredytu na fotolii cokolwiek to oznacza
Co mnie dziwi te same fotki poslalem do dreamstocka i wszystko odrzucili.
Czy to normalne czekac 5 dni na ocene 3 fotek na istocu?
Dobra, kwestia sesji portretowych już załatwiona. Narazie stawką minimum 100zł i jeśli ktoś naprawdę będzie chciał to sie zgodzi, a tym, którzy szukają zdjęć za darmo pozostanie szukanie kogoś innego. Ale teraz mam inny dylemat. Otóż mam propozycje robienia zdjęć na ślubie w czerwcu, ale nie wiem jaką stawkę zaproponować. Ślubu jeszcze nie robiłem, ale myślę, że dam sobie radę (wierze w siebie ) Do tego czasu będę miał 5D + 17-40L + 50/1.4 + 85/1.8, lampe, karty, akumulatory i pożyczę 40D od znajomego jako backup. Czy mogli byście doradzić ile sobie za to zawołać? Wiadomo, ze nie mogę krzyknąć ceny rynkowej, bo nie mam doświadczenia, a zależy mi na tym ślubie, bo to i trochę grosza i doświadczenie i reklama jakby nie patrzeć. Nie będę tu podawał mojej propozycji, zdam się narazie na wasze sugestie Mam czas do jutra na odpowiedź co do stawki za to. Będzie to wskazówka na dalsze śluby bo prawdopodobnie będę miał w tym roku jeszcze z 2.
Aha, ma to byś cały dzień, czyli przygotowania, ceremonia, plener, wesele. Liczę na waszą pomoc.
Trudno dac jednoznaczna odpowiedz.
Tak jak napisano wyzej - sama sesja/slub to nie tylko dzien zdjeciowy. Pozniej obrobka to kolejne godziny.. wiele godzin.
Chyba ze dajesz plytke z tym co puszka zrobila i juz (nie polecam).
Jesli jednak podac jakas kwote - to w zalenosci od miejsca i cen rynkowych - powiedzialbym 1000pln.
O oddaniu nieobrobionych fot oczywiście nie ma mowy, no bez przesady
Ślub we Wronkach, ludzie są mi nie znajomi, póki co tylko rozmowa telefoniczna, w najbliższym czasie mam się z nimi spotkać w jakimś lokalu i porozmawiać przy herbatce. Myślę, że pogadam z nimi żeby dopłacili do ceny mojej usługi jakąś kwotę, która w całości pójdzie na druk odbitek 21x15 albo 30x20 (ile będą chcieli i jakie będą chcieli) w jakimś porządnym labie, po przygotowaniu zdjęć do druku, w tym konkretnym labie, żeby efekty były jak najlepsze, a nie przypadkowe.
Jesli w Twojej miejscowosci bedzie slub i sa to obce osoby to cena od 800zl w zwyz za same zrobienie zdjec lacznie z ich obrobka i nagraniem na CD. Mysle ze max co mozna wziasc to jakies 3/4 tego co biora lokalne zaklady tym sie zajmujace.
I pamietaj by z ksiedzem za wczasu pogadac i/lub ew zrobic kurs liturgiczny by nie bylo niespodzianki w dniu slubu
A490+SDK Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy
Jeśli chodzi o wyceny usług to jak już się w tym trochę siedzi jest łatwiej bo liczysz sobie:
20k zainwestowane w sprzęcie
20% od ceny oddajesz US
spędzasz X godzin przy kompie
ponosisz koszty w postaci materiałów, czasu i dojazdów
Mówisz to wszystko znajomym i mają już pogląd, że to nie jest takie sobie "cykanie".
Zazwyczaj mówię cenę jaką biorę od klienta, a potem przedstawiam im ofertę "po znajomości". Zazwyczaj nie ma przykrego wyciągania usługi za grosze.
Inna sprawa, że staram się od niedawna robić po znajomości tylko plenery ślubne. To jest zazwyczaj prezent. Robienie po znajomości jest na dłuższą metę męczące.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
te 20k jest oczywiście przykładowe
Ostatnio edytowany przez d'plus; 19579.
Powód: Automerged Doublepost
A czy ktoś może podpowiedzieć jak wycenić usługę - robienie regularne zdjęć ubrań do sklepu internetowego. Po mojej stronie modelka, wizaż, zdjęcia.
Jedna sesja tygodniowo i od kilku do kilkunastu ubrań.
Klienta interesuje ile by płacił za zdjęcie - ale to nie bardzo rozwiązanie dobre gdyż w jednym tygodniu mogę mieć 5 ubrań w następnym 10.
Ogólnie czy ktoś wykonuje podobne sesje? proszę o jakąś informację aby podejść do tematu aby klient był zadowolony i ja
70 zł/zdjęcie , publikacja na net bez ograniczeń , tyle ja bym wziął najmniej przy tej ilośći zdjęć tzn powiedzmy min te 5 na sesje + koszta modelka/wizaż
Komentarz