Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Zamieszczone przez persival
    jeli moge sie wtracic;-)) to zdjecie nie wymaga MR (zreszta w Image details jesto info ze zdjecie nie ma dolaczonego MR)-
    na thumbnailu zdjecie faktycznie wyglada tak jakby ludzie byli rozpoznawalni lecz.....ogladalem to zdjecie w oryginale (od czterech lat jestem approverem na BP) focus jest na czlowieka w slomkowym kapeluszu, ludzie w tle sa blurriness i wierzcie mi sa nie do rozpoznania,

pozdrawiam
    zdjęcie wymaga MR (jest to zalezne od polityki serwisu) - bynajmniej wedle standardów serwisów istockphoto, shutterstock, czy stockxpert... może w BS jest innaczej (trochę więcej fot kwalifikuje mi się do podesłania )
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• persival
      Coś już napisał
      • 2007
      • 51

Zamieszczone przez robgr85
      zdjęcie wymaga MR (jest to zalezne od polityki serwisu) - bynajmniej wedle standardów serwisów istockphoto, shutterstock, czy stockxpert... może w BS jest innaczej (trochę więcej fot kwalifikuje mi się do podesłania )
      ehh nie chce juz mi sie pisac ale powstalo niedomowienie, robgr85 chcesz powiedziec....ze niby MR jest zalezny od polityki serwisu???....jesli tak to sie mylisz, kwestie MR reguluje prawo a nie polityka serwisu, prawda jest ze na BS bylo kilku ludzi ktorzy aprobowali to co podeszlo...i tak mozna znalezc tam sporo zdjec ktorych byc nie powinno, jednak na tym zdjeciu ludzie nie sa rozpoznawalni wiec mr jest zbedne, z drugiej strony ucziciwie mowiac ja bym nie puscil takiego zdjecia bez mr, mimo wszystko;-)

--------
      odnosnie shutterstock, u nich jest sporo zdjec bez mr i z copyrightami jako 'editorial' - choc tez nie wszystko jest dozwolone...
      Ostatnio edytowany przez persival; 11215.

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Zamieszczone przez persival
        ehh nie chce juz mi sie pisac ale powstalo niedomowienie, robgr85 chcesz powiedziec....ze niby MR jest zalezny od polityki serwisu???....jesli tak to sie mylisz, kwestie MR reguluje prawo a nie polityka serwisu, prawda jest ze na BS bylo kilku ludzi ktorzy aprobowali to co podeszlo...i tak mozna znalezc tam sporo zdjec ktorych byc nie powinno, jednak na tym zdjeciu ludzie nie sa rozpoznawalni wiec mr jest zbedne, z drugiej strony ucziciwie mowiac ja bym nie puscil takiego zdjecia bez mr, mimo wszystko;-)

--------
        odnosnie shutterstock, u nich jest sporo zdjec bez mr i z copyrightami jako 'editorial' - choc tez nie wszystko jest dozwolone...
        ale my mówimy o fotografii na licencjach royalty free. Zdjęcie do którego podano linka też nie było editorial.

wiem że jest to prawnie uregulowane. Wiadomo, iż do sprzedawanych fotek z rozpoznawalnymi postaciami trzeba załączać MR. Ale definicja rozpoznawalności już zależy od polityki serwisu.

np. ponizsze fotki zostały spokojnie zaakceptowane na licencji rf we wszystkich serwisach prócz stockxpert - mimo iż kierowcy nie idzie rozpoznać (można kliknąć w fotke i zrobić zooma na kask). Odrzucili właśnie ze względu na brak załączonego MR:

Stockxpert który jest częścią jupiterimages ostatnio tak zaostrzył wymagania MR, że trzeba go załączać do każdej fotki w której jest cała sylwetka postaci (nawet zdjęcie zrobione z tyłu(!)). I co ma do tego prawo? Wymagają, jak się to nie podoba fotografom to nikt nie zmusza do wysyłania.

więcej info:

Looking for high quality stock photos? Want to sell your work? Go no further: Stockxpert is the place to buy and sell stock images!

Pozdrawiam,
        Robert
        Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• zeber
          Coś już napisał
          • 2007
          • 62

Mi z powodu braku MR odrzucili to:

ale faktycznie to człowiek siedzi i człowiek zatwierdza, czasem ma lepszy, a czasem gorszy dzień.
          wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl

Komentarz

• zeber
            Coś już napisał
            • 2007
            • 62

i kolejny przykład, gdzie powątpiewam w MR wszystkich osób na zdjęciu: http://www.fotolia.com/id/107121
            wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl

Komentarz

• sergi
              Początki nałogu
              • 2004
              • 413

najwidoczniej Fotolia też zaostrzyła ostatnio wymagania co do MR. Mnie wlasnie odrzucili poniższe zdjęcie z powodu braku MR.

5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
              :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
              :: Motywy wordpress

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

Zamieszczone przez sergi
                najwidoczniej Fotolia też zaostrzyła ostatnio wymagania co do MR. Mnie wlasnie odrzucili poniższe zdjęcie z powodu braku MR.

khm.... w takim wypadku skoro zaakceptowane przez istock, to bym się fotolią nie przejmował zbytnio... albo dał kuzynowi formularz, powiedział co i jak i jakby co to poświadczy że to on na nartach był...

bez sensu MR do zdjęć zza pleców...

Pozdr.
                Robert

Komentarz

• asterix
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 793

a na zblizeniu nie widac mniej wiecej tej osoby pod drzewem ? Wydaje mi sie, ze to wlasnie przez nia wymagaja MR
                  Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• sergi
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 413

Nie. Nie widać żadnej twarzy na tym zdjęciu.

Wysłałem raz jeszcze i tym razem przyjęli
                    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                    :: Motywy wordpress

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

Zamieszczone przez sergi
                      Nie. Nie widać żadnej twarzy na tym zdjęciu.

Wysłałem raz jeszcze i tym razem przyjęli
                      pewnie komuś się guziki pomyliły

temat sprzedaży zdjęć rozwinął się bardzo w kierunku microstoków. Mam trochę inne pytanie... czy któryś z forumowiczów korzysta z serwisów takich jak photoshelter lub np zenfolio albo smugmug? Jeśli tak to byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami. Chętnie poczytam nawet bardzo długie posty.
                      Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• wronap

Witam !
                        Mam problem, wysyłam zdjęcia na dreamstime i nić, żadnej odpowiedzi czy zdjęcia zostają przyjęte czy odrzucone a jak tak to z jakiego powodu... Wcześniej już wysyłałem zdjęcia i było wszystko ok

Komentarz

• robgr85
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1719

Zamieszczone przez wronap
                          Witam !
                          Mam problem, wysyłam zdjęcia na dreamstime i nić, żadnej odpowiedzi czy zdjęcia zostają przyjęte czy odrzucone a jak tak to z jakiego powodu... Wcześniej już wysyłałem zdjęcia i było wszystko ok
                          jak wysyłałeś przez ftp czy przez ich stronę?

wejdź na 'managment area' -> 'unfinished files', jeśli tam nie ma żadnych fot to informacje na ich temat powinieneś znaleźć poprzez 'managment area'-> 'pending files'

Komentarz

• wronap

Dzięki wielkie, pomogło...

Komentarz

• fot.draco
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 31

fotolia

Wrzuciłem kilka zdjęć do Fotolia pierwsze trzy 18 grudnia i wczoraj jeszcze cztery. Cały czas jest koło nich komunikat Awaiting validation i File in queue.
                              Długo trzeba czekać na akceptację zdjęć ?? To są moje pierwsze zdjęcia na fotolia.
                              40D / C 17-85 / C 85 1.8 / C 17 - 40 f/4 L / C 70-200 f/4 L /

Komentarz

• hyzop
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 413

Zamieszczone przez fot.draco
                                Wrzuciłem kilka zdjęć do Fotolia pierwsze trzy 18 grudnia i wczoraj jeszcze cztery. Cały czas jest koło nich komunikat Awaiting validation i File in queue.
                                Długo trzeba czekać na akceptację zdjęć ?? To są moje pierwsze zdjęcia na fotolia.
                                Dziwne trochę, Fotolia ,to chyba jest najszybsza w weryfikacji, w tamtym tygodniu weryfikowali mi coś 2-3 godz

Komentarz

Pracuję...