Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
[QUOTE=rypson;429615]Mowiac o tych $100 na rok nie mowie do Rob czy Sergio mowie do RICO ktory nie ma pojecia o stockach, to ze wy zarabiacie wiecej to mnie nie dziwi bo macie szerokie pojecie o fotografi, duza wiedze o stockach i nie pstrykacie kompaktem... tylko niech nikt mi tu nie wyjedzie z tekstem ze kompaktem tez mozna ladne zdjecia na stocki robic... pewnie ze mozna ale przy obecnym poziomie konkurencji i ilosci zdjec bedzie ciezko sie przebic.... na start pewnie to wystarczy i tutaj wlasnie mowie o zarobku $100 rocznie....
rypson,to że nie mam lustrzanki to nie świadczy o tym,ze nie mam pojęcia o fotografowaniu.Fotografią interesuje się już któryś rok i nie obrażaj mnie mówiąc,że nie znam się na fotografii,skoro wogóle mnie nie znasz.
Mam jeszcze pytanie.Zarejestrowałem się właśnie na FOTOLII i przesłaniu swoich danych,mogę już wysyłać swoje zdjęcia-czy to normalne?Nie muszę czekać na przyjęcie mnie?
to ja wtrącę swoje pięć groszy:
zaczynałam od kompakta w lipcu 2007 nie mając pojęcia zbytniego o fotografii oraz nie znając zbytnio angielskiego (co ma miejsce do dziś;DDD) w listopadzie kupiłam lustrzankę, chociaż nie zarobiłam jeszcze na nią.
potwierdzam, że z kompaktem przebić się będzie trudno. ale skoro ja, ciemnota fotograficzna w lipcu zaczęłam zarabiać trochę na stockach, to ktoś, kto zna się na fotografii ma szanse. pytanie tylko co zacznie fotografować i czy ma pojęcie o kompozycji, czy będzie mieć coś ciekawego do zaproponowania. myślę, że mnie się jakoś powiodło, bo jestem po pierwsze uparta, po drugie pomysłowa, po trzcie mam oko, bom plastyczka - ot i co
ktoś zielony w temaci fotografii i nie mający 'oka' może mieć kiepsko sądzę, może ponieść porażkę, chyba, że opanuje technikę i powysyła ciekawe obiekty, ładne dziewczyny, po prostu trafi w niszę.
(dobre, wrzucę to na moją www w stopce)
mnie się udało, ale nie mogę powiedzieć, żebym dziś zarabiała krocie. nie mam jednak zupełnie zdjęć ludzi, co być może znacznie obniża mi poziom sprzdaży (w sumie tylko tak zgaduję)
na shutter wypłaciłam już pierwsze dolarki i rośnie nowa ich kupka
na innych stockach jest nieco słabiej, wiadomo, ale też grosz się zbiera.
zakup lustrzanki z pewnością był dobrym pomysłem, gdyż cenię swoją "twórczość" za pomysły i szkoda mi je było marnować na kompakcie
podsumuję: sądzę, że niemal każdy, kto czuje "foto-żyłkę" ma szanse na rozwój sprzedaży, tylko kwestia tego, jak podejdzie do sprawy i czy wytrwa w pracy, która nie od razu się każdemu wydaje opłacalna
ktoś, kto zarejestrował się niedawno chwalił się, że na istock ma już ponad 100 DL, ale ten ktoś od dawna zajmuje się fotografią
a ja na istock mam dopiero ok. 20 DL ;DDD
zatem kazdy ma inną drogę
nikt nikogo do niczego nie zmusza, kto się zapali do fotografii ten chyba "wygra"
ale chyba, bo na pewno to przecież nikt nie wie jak będzie
hm, dodam jeszcze, że zarobkami ogólnie na dzień dzisiejszy nieco jestem roczarowana, marzyło mi się mieć dziś je większe, ale zdawałam sobie sprawę, że ci co mnie zachęcali (ci od linków referencyjnych) chęci mięli dobre, w sumie chyba bez ich pomocy i otuchy bym nie wytrwała? nie wiem sama, teraz już inaczej patrzę na cały stockowy biznes, ale nie zamierzam tego porzucić, chyba, żeby zarobki pozostawały na tym samym poziomie przez następny rok, to wtedy ... kto wie?
zatem nie będę nikomu kitu wciskć że będzie gwiazdą i miliony skasuje, bo nie chcę aby się ktoś przykro rozczarował. no a kto mam być gwiazdą - ten będzie. kto ma zarobić krocie - ten zarobi. podpowiedzi z forum i stron z linkami referencyjnymi to tylko takie małe schodki, mały kop na początek, potem każdy sam musi zbierać własne doświadczenia, uczyc się na własnych błędach, ewentualnie pytać, pytać, ja nie mam czasu pilnować swoich "referalków", przynajmniej na razie, bo mam mnóstwo pracy, już gdzieś pisałam, że sytuacja moja zawodowa nieciekawa i stocki mają mi pomóc w jej zmianie
Mam jeszcze pytanie.Zarejestrowałem się właśnie na FOTOLII i przesłaniu swoich danych,mogę już wysyłać swoje zdjęcia-czy to normalne?Nie muszę czekać na przyjęcie mnie?
hmmm powiem szczerze że nie do końca pamiętam jak tam było z weryfikacją... wysyłaj fotki, przypisz kategorie, a jak za kilka/kilkanaście godzin pojawią się przy nich 'zielone światełka' to znaczy że zostały zaakceptowane, i w ciągu najbliższego dnia/dwóch będzie można je znaleźć w wyszukiwarce.
Nie przejmuj się że masz kompakta, czasami mogą się czepiać bo więcej szumów (zatem czeka Ciebie trochę więcej roboty aby je usunąć w PS'ie) ale nie ma jakiegoś konkretnego wymogu strzelania lustrzanką. Wątpię, żeby mogli czepiać się czegoś prócz szumów/artefaktów (których przy pracy lustrzanką, strzelaniem w RAWach jest znacznie mniej) jeśli będziesz przesyłał dobre zdjęcia.
Dzięki.To wyślę parę fotek.Co do szumów to jestem na to przewrażliwiony i jeśli mam wyjdzie zaszumione zdjęcie to nawet go nie poprawiam tylko odrazu kasuję.
Problem z moim aparatem, bo nie każde zdjęcie mogę nim zrobić.Ustawienia manualne są ale ograniczone.
Dlatego chcę kupić lustrzankę.Na razie amatorskąMyślę o Nikonie D40x, bo na profesjonalną mnie nie stać-może kiedyś....chociaż kompakt, który mam nie szumi tak bardzo.
Dlatego chcę kupić lustrzankę.Na razie amatorskąMyślę o Nikonie D40x, bo na profesjonalną mnie nie stać-może kiedyś....chociaż kompakt, który mam nie szumi tak bardzo.
Jeśli mogę się wtrącić i coś poradzić nie kupuj Nikona bo się okaże że kwestia szumów sie nie rozwiązała. Nikon D40X ma matryce CCD, Canon z najniższej pułki dysponuje matrycą CMOS która charakteryzuje znacznie mniejszą ilością szumów. Różnice porównywałem co prawda na przykładzie Sony, ale jest kolosalna. Wiem Canon jest droższy ale uwież mi warto dołożyć.
PS. Jeśli chodzi o Stockxpert to przyjeli mnie za pierwszym razem nawet nie odżucając dużo choć nie mam doświadczenia w sztokach a moje fotki wogule nie były sztokowe tylko wrzuciłem co miałem . Jeśli chodzi o czas oczekiwania to rzeczywiście tutaj możesz poczekać tak jak już ktoś pisał 3 tygodnie może nawet i dłużej czekałem choć nie liczyłem czasu ale ok miesiąca. Nie wiem czy to u nich normalne czy ostatnio mają tak ale już miałem smarowac im maila
Pozdro
RICO ja nikogo nie osadzam... Fotolaloja dobrze powiedziala ze liczyla na wieksze zarobki jak zaczynala... ja cie RICO nie osadzam moze i masz pojecie o fotografi ale miec pojecie a robic dobre zdjecia to jest roznica... fotoaloja nie miala pojecia o fotografi ale robila dobre zdjecia bo jej kreatywnosc moim zdaniem jest mega niespotykana i jeest to przypadek 1 na 1000 wybacz ale uwazam ze zbyt male prawdopodobienstwo jest ze pojawi sie drugi na forum ktos tak uzdolniony jak fotoaloja.... ja ci zycze jak najlepiej chcialem pomoc, chcialem dobrze wyszlo inaczej... mam nadzieje ze pochwalisz sie portfolio swoim juz niedlugo tutaj na forum....
Właśnie mi zaakceptowali na Stockxpert fotki wczoraj wysłane (3 odrzucone z 10 też mało sztokowe ;-) ) . Może to była chwilowa nie dyspozycja Stockxpert
janzwolinski dzięki za dobra radę, ale na cannonie sie przejechałem.Zauważyłem , że ma złą optykę-tak ja uważam.Z reguły nie ustawiam dużej czułości, więc mało które zdjęcie wychodzi mi zaszumione.Ale na początku brałem pod uwagę cannona 400D.Różni sie tylko od nikona czyszczeniem matrycy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
rypson a skąd możesz wiedzieć jakie ja robię zdjęcia?nie widziałeś, nie osądzaj.
Ostatnio edytowany przez RICO; 15243.
Powód: Automerged Doublepost
ojeja, ale mi przyrypsłodziłeś rypson, aż sie wzruszyłam
no właśne, może rico ma coś fajnego w rękawie, trudno teraz to oceniać, na stockach akurat kreatywność czasem nie jest w cenie, ludzie-graficy, mają swoje pomysły, gotowce (gotowe pomysły) im nie są aż tak potrzebne, jak ja potrzebuję je tworzyć;D
często dobre tematycznie i jakościowo zdjęcie jest chyba cenniejsze
Komentarz