Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kanghoy
    Bywalec
    • 2010
    • 209

@Lukas87 najlepiej chyba podzwonić do konkurencji "pod przykrywką" i spytać ile mniej więcej by taka usługa kosztowała .
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• Nippy
      Coś już napisał
      • 2006
      • 89

Zamieszczone przez Lukas87
      Witam, mam zrobić zdjęcia, które trafią później na stronę internetową kancelarii adwokackiej. Mają być fotki wnętrza oraz zdjęcia osób, które tam pracują. Mam zrobić jeszcze parę zdjęć w plenerze jednemu z adwokatów. Ile "krzyknąć" żeby nie zniechęcić i żebym nie był stratny? Dodam, że zdjęcia będą robione w Warszawie.
      Nie mniej, jak 2000 zł

Komentarz

• giebe
        Coś już napisał
        • 2008
        • 80

ile można wołać od firmy państwowej za reportaż o ich pracy powiedzmy 350 zdjęć. wiem tyle, że osoba która podejmie decyzje o wyborze fotografa liczy się z pieniędzmi, więc nie chcę żądać zbyt dużo, z drugiej strony zaniżać stawkę też nie bardzo.
        lokalizacja wwa
        Ostatnio edytowany przez giebe; 20641.

Komentarz

• wiktor2323
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1290

To zależy ile cenisz swój czas. Jeden weźmie 1000 zł i będzie się cieszył, że zarobił a drugi za 2000 nie będzie chciał aparatu z torby wyjąć.. Licząc kwotę jaką zaoferujesz, nie zapomnij o czasie spędzonym przy kompie .. A co do konkretnej wyceny to nie pomogę bo się nie znam.. :P
          Facebook

Komentarz

• giebe
            Coś już napisał
            • 2008
            • 80

właśnie bardziej chodzi mi o opinię osób, które miały podobne doświadczenia lub znają stawki. 1k myślę, że to zdecydowanie za mało jak na wwa.

Komentarz

• tezmarek
              Uzależniony
              • 2009
              • 840

Zamieszczone przez Lukas87
              Witam, mam zrobić zdjęcia, które trafią później na stronę internetową kancelarii adwokackiej. Mają być fotki wnętrza oraz zdjęcia osób, które tam pracują. Mam zrobić jeszcze parę zdjęć w plenerze jednemu z adwokatów. Ile "krzyknąć" żeby nie zniechęcić i żebym nie był stratny? Dodam, że zdjęcia będą robione w Warszawie.
              Adwokat "bierze" około 400 zł za godzinę. Dostosuj się do tej stawki...

Komentarz

• marbo
                Bywalec
                • 2008
                • 134

Kiedyś dawno temu , jak byłem młodym szczylem po szkole , podwykonawca pracujący dla firmy w której byłem zatrudniony zaproponował mi fuchę ... oczywiście nie miałem pojęcia ile powiedzieć ... więc zwróciłem się z pytaniem do starszych stażem pracowników ( niby kolegów ).
                Podpowiedzieli kwotę (powiedzieli że takie są stawki w naszym fachu w tym regionie) , wykonałem swoją pracę u tego pracodawcy tylko jeden raz ... później się nauczyłem , że nie wszystkim można ufać - "koledzy" bali się że tracą zlecenia na rzecz młodszych i wpuścili mnie w maliny.
                Zalecam dużo rozsądku z uwzględnieniem regionu .... nie wszędzie obowiązują te same stawki - najlepiej podzwonić po konkurencji - wskazane jest wykonanie zlecenia lepiej niż w/w konkurencja - wtedy można równać stawki do nich
                55D,16-200
                ----------------------------------------------

Komentarz

• wiktor2323
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1290

Cenę 1000 zł podałem tak z czapy dla przykładu ..
                  Ewentualnie podzwoń po konkurencji, powiedz że chciałeś coś takiego zlecić i niech Ci poda orientacyjną kwotę
                  Facebook

Komentarz

• MM-architekci
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2227

150-250 od godziny pracy
                    no comment...

Komentarz

• HuleLam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1641

Zamieszczone przez tezmarek
                      Adwokat "bierze" około 400 zł za godzinę. Dostosuj się do tej stawki...
                      Piekarz/szewc ma tak samo postępować wobec adwokata... lub fotografa?
                      zdRAWki
                      Fotograf platoniczny

Komentarz

• Nippy
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 89

Według stawek ZPAF przy 4,5 godz. pracy w studiu minimalna stawka za godzinę wynosi ok. 333 zł więc 400 zł wcale nie jest sumą z kosmosu.

Komentarz

• MM-architekci
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2227

Zamieszczone przez Nippy
                          Według stawek ZPAF przy 4,5 godz. pracy w studiu minimalna stawka za godzinę wynosi ok. 333 zł więc 400 zł wcale nie jest sumą z kosmosu.
                          wiesz gdzie sobie te stawki zpFAfauu mozna wsadzic ? ;]
                          no comment...

Komentarz

• Nippy
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 89

no wiem, że są małe, ale jest to jakiś punkt odniesienia

Komentarz

• MM-architekci
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2227

male ? stawki ze zpafu sa nie aktualne dawno i nie byly zmieniane , generalnie o kant tylka mozna je sobie rozbic i raczej tylko mieszaja niz ulatwiaja oszacowanie zlecenia ;]
                              no comment...

Komentarz

• magart
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 378

Zawsze można sobie zastosować uniwersalne stawki w odniesieniu do własnego siebie.
                                Wystarczy przysiąść na kilka minut przy kartce papieru i rozpisać rachunek z poniesionymi wydatkami, amortyzacja sprzętu, roboczogodziny itp. Ogólnie policzyć koszt pracy. Wtedy wyjdzie szacunkowa stawka za dane zlecenie.
                                Oczywiście w przypadku różnych osób koszt konkretnych rzeczy bedzie sie różnił. Jedni koszt roboczogodziny policzą po 5zł, inni po 200zł.
                                Ci co koszt roboczogodziny policzą na 0zł oczywiście będą na minusie, mimo, że wydawać będzie się, że pracują za darmo to faktycznie będą stratni. Choć i w tym jest trochę racji, ponieważ taką pracę będą traktować jako rozrywkę, a za rozrywkę trzeba najczęściej też zapłacić
                                No chyba, że komuś zależy na wejściówce do np. jakiegoś klubu. Wtedy faktycznie dokonujemy wymiany bartelowej czyli pracujemy dajmy na to kilka godzin za np. 20zł - czyli tyle co kosztuje wejściówka.

Tak czy siak z czasem, każdy się zorientuje ile jest warta tak naprawdę jego godzina pracy. Często ta weryfikacja jest w górę ponieważ na pierwsze zlecenia mamy większe ciśnienie i chęć własnego sprawdzenia się - oferujemy minimalna cenę. I dobrze, jest to dobra weryfikacja na co nas stać i ile kosztuje nasz czas.
                                EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
                                www.magaczewski.blogspot.com
                                www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

Pracuję...