Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mastercheat
    Początki nałogu
    • 2008
    • 477

Zamieszczone przez Mad_Mac
    Teraz jestem w pracy ale wieczorkiem podesle linka. Dopiero co zarejestrowalem sie w pracy na fotoli wiec nie mialem okazji nic uploadowac. Popracuje nad tym wieczorem i przez weekend. Mam pomysly na sporo stockow w stylu biurowym i health and safety a ze wlasnie zamowilem sobie chinskie oswietlenie studyjne kilka dni temu...
    No oświetlenie studyjne by mi też sie przydało. NIestety u nie wszystko zależy od dotacji....

to co mam w swoich profilach, co wygląda na "studyjne", to było robione w namiocie bezcieniowym zrobionym z pudła kartonowego i oświetlane dwoma żarówkami energooszczędnymi 18@75W

Niestety do zdjęci biznesowch itp trzeba miec modeli, ubranie, miejsce itp.
    A model relase jakoś tak a wszystkich dział odpychająco, nie mówiąc już o tym ile z nim jest zachodu.. do każdej sesji nowy...
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Mad_Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1458

Mam fotogeniczna zone i corke wiec je troche wykorzystam. Sam siebie tez wykorzystam w biznesowych bo ze pracujemy w biurach i tak sie ubieramy na codzien...
      Do tego mam kumpele i kumpla ktorzy sie zgodza pomoc wiec powinno byc ok.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
      Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• mastercheat
        Początki nałogu
        • 2008
        • 477

Zamieszczone przez Mad_Mac
        Mam fotogeniczna zone i corke wiec je troche wykorzystam. Sam siebie tez wykorzystam w biznesowych bo ze pracujemy w biurach i tak sie ubieramy na codzien...
        Do tego mam kumpele i kumpla ktorzy sie zgodza pomoc wiec powinno byc ok.
        No to to już coś ps. jakie lampki kupujesz? bo ja się przymierzam do quantum-ów R+300 i PT-200.
        40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
        5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• donald7000
          Początki nałogu
          • 2004
          • 382

Zamieszczone przez Boobsoon
          moze ktos mi powie ilw krzyknac za zrobienie fotek dla 100 par butow na strone sklepu obowniczego. wytyczne sa astepujace:

-zdjecia beda robione w studio firmy " x " a wiec lampy i tlo nie sa moje, jedynie moj aparat i moje umiejetnoci do tego moja ewentualna korekta w ps
          -ow firma " x " otrzymala zlecenie od klijenta na zrobienie strony www i sfocenie owych butow

wsumie to chyba wszystko. czekam na jakies wypowiedzi. pzdr
          100PLN/1h czas licz od przygotowania sesji do ostatniego zdjęcia.
          To chyba uczciwa propozycja dla firmy która akurat takich zdjęć potrzebuje.
          Czy x a x nie są sobie równe ? Bo jeśli są równe to Co tam robisz ?

Komentarz

• Mad_Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1458

Zamieszczone przez mastercheat
            No to to już coś ps. jakie lampki kupujesz? bo ja się przymierzam do quantum-ów R+300 i PT-200.
            To juz chyba wysokie loty :wink:
            Ja kupilem szajs z chin ktory ma sluzyc zeby popstrykac pare fotek zonie corce i do paru sesji na moj uzytek. Nic zarobkowego, czysta zabawa.
            Kupilem taki wypasiony ;-) zestaw
            http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...=STRK:MEWAX:IT
            Do tego mam softboxa i 2 lampy i blede. Bede sie bawil wieczorami.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
            Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

Zamieszczone przez Boobsoon
              moze ktos mi powie ilw krzyknac za zrobienie fotek dla 100 par butow na strone sklepu obowniczego. wytyczne sa astepujace:
              kilka zł za zdjęcie
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Boobsoon
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 37

Zamieszczone przez donald7000
                100PLN/1h czas licz od przygotowania sesji do ostatniego zdjęcia.
                To chyba uczciwa propozycja dla firmy która akurat takich zdjęć potrzebuje.
                Czy x a x nie są sobie równe ? Bo jeśli są równe to Co tam robisz ?
                heh 2 x w mojej wypowiedzi to ta sama firma. To klijent zlecil firmie zrobienie www i zdjec na nia. Moja fucha to tylko zdjecia no i tak wlasnie kiedys czytalem ze studia fot. za takie zlecenia biora okolo 5 zl za zdjecie. Z tego co mowisz 100pln/h to chyba dobra cena zwlaszcza ze oferuja mi 250 zl a sadze ze wlasnie zajelo by mi to z 2,5godziny.. Czy nie tak? ;d
                50D + grip + 17-40 L + speed light 580II ex ....
                ps. wsumie to sprzęt skradziony ;( zbieram od nowa !

Komentarz

• Qbexus
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 562

Trochę marny to sklep który daje 250zł na 100 fotek produktów. Żeby dobrze wyeksponować buty potrzeba przynajmniej 3 fotek pary do tego kwestia obróbki wyciągnięcie max ze zdjęcia to nie jest 5min.

Komentarz

• UrGuR
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 300

Witam, a ja mam taki nietypowy problem. Ostatnimi czasu dużo ludzi chce żebym im zrobił sesje. W rzeczywistości to nic innego jak 'fotki do lansu' na naszą-klase, czy facebooka, ale każdy chce mieć jak najlepsze. Najgorsze jest to, że nikt nawet nie myśli o zapłaceniu za zdjęcia, bo myślą, że to jest proste, a ja robię to dla zajawki i na bank każdemu z chęcią zrobię. Najgorsze, że jestem młody, mam ogrom znajomych, łatwo do mnie dotrzeć i wiadomo każdy by chciał zdjęcia. Powiem szczerze, że nie mam najmniejszej ochoty poświęcać 2 godzin gdzieś w plenerze na robienie zdjęć, a potem jeszcze z 6 godzin na obróbke tylko po to żeby usłyszeć - "ooo, super zdjęcia, dziękuje bardzo." po czym znaleźć je na wszystkich możliwych portalach społecznościowych. Jeśli chce zrobić zdjęcia dla siebie to mogę zaprosić na nie jakąś koleżanke, która mi odpowiada w roli 'modelki'. Myślę czy nie zacząć mówić wszystkim chętnym wprost, że mogę im zrobić zdjęcia, ale nie za darmo. O ile nieznajomym można mówić to bez problemu, to ze znajomkami jest już gorzej.

Co wy o tym sądzicie, czy ktoś przechodził przez coś podobnego? Jeśli mówić, że zdjęcia za pieniądze to ile? 50zł za sesje? A może 100zł, w końcu jest to niełatwe i czasochłonne, a wydaje mi się, że zdjęcia nie najgorsze. Polecam zajrzeć na mojego bloga )jest w stopce) , mam tam trochę świeżych zdjęć tego typu. Oceńcie ile mógłbym brać za takie sesje i jak rozwiązać ten dziwny, ale kłopotliwy problem.
                    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
                    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

50zl? zartujesz wycen swoja godzine pracy na przedzial 75-500zl w zaleznosci od tego jak dobry jestes. plenerowa sesja slubna (4godzinna) to koszt minmum 1000zl ... a czym te sesje roznia sie od slubnych, oprocz tego ze nie ma sukni slubnej?
                      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Zamieszczone przez UrGuR
                        Co wy o tym sądzicie, czy ktoś przechodził przez coś podobnego? Jeśli mówić, że zdjęcia za pieniądze to ile?
                        Każda relacja ze znajomymi powinna być bez niedomówień, od poczatku do końca. Jeśli czujesz dyskomfort, robiąc takie sesje za darmo, czemu o tym nie powiedziec?
                        Zrób to tak samo szczerze, jak napisaleś tutaj. Powiedz, że to Ciebie kosztuje kupe czasu (sesja, dojazd, obróbka), że sprzet kosztuje, oprogramowanie kosztuje i nie dostałeś tego za darmo. Powiedz to tak, jak sam chcialbyś usłyszeć, zeby nie poczuć się źle.
                        A jeśli ktos tego nie akceptuje, są aparaty w telefonach i można poprosic przechodnia na ulicy, żeby cyknął fotę.
                        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• MM-architekci
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2227

Zamieszczone przez Czacha
                          50zl? zartujesz wycen swoja godzine pracy na przedzial 75-500zl w zaleznosci od tego jak dobry jestes. plenerowa sesja slubna (4godzinna) to koszt minmum 1000zl ... a czym te sesje roznia sie od slubnych, oprocz tego ze nie ma sukni slubnej?
                          on ma 17 lat , robi to nielegalnie ( w sensie braku DG ) , wiec porownanie do komercyjnej sesji slubnej troche nie bardzo ;]

bierz 200 zl od sesji ( bez wizazu itp rzeczy ), oddawaj z 10-15 zdjec , a jak dla kogos 200 zl to duzo to niech buja sie na drzewo , inaczej bedziesz mial co dzien prosby o zdjecia za "50 zl" ...
                          no comment...

Komentarz

• Czacha
                            fotograf
                            • 2004
                            • 4868

Zamieszczone przez MM-architekci
                            on ma 17 lat , robi to nielegalnie ( w sensie braku DG ) , wiec porownanie do komercyjnej sesji slubnej troche nie bardzo ;]
                            i tak wiekszosc fotografow slubnych nie wystawia faktury ani nie rozlicza sie z US z tego co robia

200 zl od sesji ( bez wizazu itp rzeczy ), oddawaj z 10-15 zdjec , a jak dla kogos 200 zl to duzo to niech buja sie na drzewo , inaczej bedziesz mial co dzien prosby o zdjecia za "50 zl" ...
                            faktycznie, 200zl na 'dzien dobry' powinno wystarczyc
                            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

on ma 17 lat , robi to nielegalnie ( w sensie braku DG )
                              Brak DG i wiek poniżej 18 lat nie oznacza niemożności rozliczenia się z US a więc nie implikuje nielegalności.

"Nieletnie dzieci, które osiągnęły dochody z tytułu umów cywilno-prawnych, zobowiązane są rozliczyć się samodzielnie tak jak osoba dorosła. Dochodów tych nie łączy się z dochodami rodziców. Nieletnie dziecko powinno złożyć zeznanie na formularzu PIT-37 ze swoimi danymi osobowymi oraz swoim numerem NIP. Zeznanie to podpisuje w imieniu dziecka rodzic."

Komentarz

• MM-architekci
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2227

Zamieszczone przez Czacha
                                i tak wiekszosc fotografow slubnych nie wystawia faktury ani nie rozlicza sie z US z tego co robia

faktycznie, 200zl na 'dzien dobry' powinno wystarczyc

wiekszosc ? a no tak mowimy o szare strefie , jesli ktos dziala legalnie to by byl bez sens

fakt w sumie nie trzeba odraz DG
                                no comment...

Komentarz

Pracuję...