sprowadzanie sprzętu z USA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mruczek
    Bywalec
    • 2005
    • 240

no to kup. tylko to co teraz nabędziesz bedzie NOWE kilka miesięcy. Potem będzie już tylko stare i tańsze o kilka stówek...
    Wiem, że to błędne koło. Można tak w kółko czekać na sprzęt, ale wiedząć co będzie sie działo w tym roku u Canona warto jeszcze poczekać.

Komentarz

• SimOn!
      Początki nałogu
      • 2005
      • 371

Zamieszczone przez mruczek
      ... ale wiedząć co będzie sie działo w tym roku u Canona warto jeszcze poczekać.
      A kto to wie? :wink: Chyba tylko ludzie od CANONA wiec pewnosci nie ma,
      a napiecie narasta... jak zawsze jak sie na cos czeka...
      podpis...

Komentarz

• no_kya
        Coś już napisał
        • 2005
        • 51

Zamieszczone przez marlon
        no i jestem w kropce
        uff, nie starczyło mi siły by dobrnąć do końca wątku, stąd nie wiem co tam postanowiłeś...ale:

ja nabyłem swoją sigmę 105/2.8 EX właśnie w usa dzięki uprzejmości kolegi;
        wypatrzyłem ją w pewnym sklepie z ofertą w internecie, kolega, który akurat przebywał zamówił z dostawą na miejsce, przy okazji jeszcze sprawdził (a na fotografii się zna) i przewiózł potem za jakiś czas wracając do Polszy;
        dość powiedzieć że za szkło oferowane wtedy w necie za ponad 1900 a w MediaMarkcie nawet za 2100 zapłaciłem trochę ponad 1100 złych wszystkiego; nie miałem gwarancji ale to sigma ;-) po 3 latach wszystko działa; istniało co prawda ryzyko niedopasowania do body (chodzi o współpdziałanie) ale nie wystąpiło, a teraz jeszcze podpinam do innego i też działa;

wiem że to względne, ale jeśli dla kogoś te 3000 złe to nie są oszczędności życia i w razie wpadki pogodzi się ze stratą, to myślę że smiało można zaryzykować i poszukać w ten sposób oszczędności

tyle ja
        no_kya
        canony i sigmy i różne dodatki

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Podepnę się pod ten wątek, bo chodzi o zakupy w USA.
          Kupiłem whibal tutaj http://www.whibal.com/index.html
          Shipment notification mam z 12.12.2005. Do dzisiaj nic nie przyszło, co już mnie niepokoi, bo z Hong Kongu przesyłka szła do mnie tydzień, a tu...
          W mailu mi napisali, że wysłali "USPS: Global Priority Mail". Nie ma trackingu na stronie USPS dla takich przesyłek, chyba że wykupi się wcześniej bardzo drogą usługę (tak mi odpowiedział sprzedawca gdy poprosiłem o USPS label or receipt number). Jednocześnie mnie uspokaja, że to normalne, iż tak długo może iść, że święta itd. Wartość przesyłki $52 więc UC nie powinien tego u siebie trzymać.
          Na razie poprosiłem sprzedawcę o numer przesyłki, bo tylko po czymś takim podobno mogą ją próbować namierzyć w Centrum Ekspedycyjno-Rozdzielczym Poczty Polskiej, czy w ogóle przyszła z zagranicy.
          Do was też tak długo przesyłki z USA idą?

Komentarz

• marlon
            Bywalec
            • 2005
            • 165

nigdy nie kupowałem więc nie wiem
            ale temat głównie dotyczy przywożenia z USA (nie zakupów internetowych z przesyłką do PL)
            a jak już ktoś wcześniej apelował: dobrze by było przykleić post #26 - bardzo rzeczowo wyjaśnia wszystko co związane z zakupami w USA

Sprzedam: EOS3000 + EF 38-76 1:4.5-5.6

Komentarz

• p13ka
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1013

Zamieszczone przez marlon
              ale temat głównie dotyczy przywożenia z USA (nie zakupów internetowych z przesyłką do PL)
              Podpiąłem się pod wątek, bo w poście otwierającym temat nic nie napisałeś o przywożeniu z USA tylko "sprowadzeniu" (potem dopiero w trakcie dyskusji wyszła kwestia przywiezienia).
              Sprowadzić do kraju można też za pośrednictwem poczty, ale jeżeli swoim postem zaśmieciłem Ci wątek to poproszę moderatora o otwarcie nowego tematu.

Komentarz

• marlon
                Bywalec
                • 2005
                • 165

nie no nie ma sprawy faktycznie pierwszy post tego nie uwzględnił
                mea culpa

Komentarz

• bajbus13
                  • 2006
                  • 14

Zamieszczone przez SimOn!
                  A kto to wie? :wink: Chyba tylko ludzie od CANONA ...
                  Jesli chodzi o plany Canona na ten rok to zobacz http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7793
                  Ja swoje klocki kupowalem w USA. Jak dla mnie, roznica w cenie byla na tyle duza, ze warta ryzykowania nie posiadania gwarancji . Gdy juz kupisz, to zawsze mozesz jeszcze na miejscu troche po focic. Wiekszosc urzadzen pada w pierwszych tygodniach uzytkowania, a sam sie przekonasz jak Ci sie sprzet sprawuje i albo go oddasz (to jest prostrze i szybsze niz naprawa- masz odpowiedni papierek juz dolaczony wraz ze sprzetem) albo zabierasz do kraju. Sam musisz policzyc jak potencjalny koszt naprawy w kraju ma sie do roznicy w cenie Twojego sprzetu
                  :grin: 5D|8-15|17-40|24-105|50|85|70-200 |580 & Co.

Komentarz

• feder
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 203

Przez pewien okres czasu sprowadzałem trochę sprzętu do paintballa. Moje obbserwacje sa takie:
                    Jeżeli sklep wysyła paczkę do Polski za pośrednictwem firmy kurierskiej (UPS, DHL itp.) to na 101% zostanie ona oclona.
                    Przesyłki wysyłane amerykańską pocztą (USPS) czasami przechodziły kontrole i odprawę celną. Ale czsami nawet olbrzymie kartony o wymiarach 1x1x0,5 metra z przyklejona na zewnątrz fakturą i zadeklarowaną wartością ponad 2000 USD potrafiły tej odprawy nie przejść. Głównie zależało to od UC w którym lądowały - najczęściej były odprawiane i clone przez UC w Częstochowie. Jak tam nie trafiły to raczej mało prawdopobne było nałożenie cła. Kilka razy zdarzyło mi się odbierać paczki w UC w Gdyni osobiście - wtedy na ładne oczy miła Pani celnik odstępowała od nałożenia cła i VATu - ale raz zamiast mnie pojechał kumpel i musiał płacić.
                    Małe paczki zadeklarowane jako upominki nigdy nie były clone.
                    Edit: Raz mi się zdarzyło, że paczkla nadana USPSem szła przez 1,5 miesiąca - a była dość dużej wartości. Na szczęście dotarła nieuszkodzona do mnie. Inne paczki potrafiły zostać rozerwane w każdy możliwy sposób i przychodziły zafoliowane. Dlatego ważne jest, aby zostały naprawdę porządnie zapakowane przed wysłaniem. Co wyprawia Poczta Polska z paczkami sami wiecie.
                    Ostatnio edytowany przez feder; 1694.
                    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• SimOn!
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 371

Zamieszczone przez bajbus13
                      Jesli chodzi o plany Canona na ten rok to zobacz http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7793
                      Wszyscy chyba to znamy ale wlasnie ile w tym prawdy wiedza tylko chlopaki z CANONA 8) Ja w takie przecieki srednio wierze...
                      podpis...

Komentarz

• bajbus13
                        • 2006
                        • 14

Zamieszczone przez SimOn!
                        Wszyscy chyba to znamy ale wlasnie ile w tym prawdy wiedza tylko chlopaki z CANONA 8) Ja w takie przecieki srednio wierze...
                        Ja tak tylko :rolleyes:, gdyby przypadkiem......gdzies...... komus..... sie to omksnelo. No ale koncowki produkcji maja jedna duuza zalete - brak "choroby dzieciecej"
                        :grin: 5D|8-15|17-40|24-105|50|85|70-200 |580 & Co.

Komentarz

• marlon
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 165

Krąże teraz troche po allegro i widze że 350D nieźle spada z ceną
                          nówka z obiektywem, 1 rok gwar. i instrukcja PL, od SS
                          2770zł czyli powoli przestaje się opłacać sprowadzać z USA...ale poczekam jeszcze tak do lutego/marca, bo pewnie i tam stanieją..OBY!

Komentarz

• Hipek
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 167

no a co sądzicie o kupowaniu od "importerów" z USA dających polską "swoją" gwarancję na sprzęt?
                            20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

Zamieszczone przez Hipek
                              no a co sądzicie o kupowaniu od "importerów" z USA dających polską "swoją" gwarancję na sprzęt?
                              kupowac...
                              Instagram

Komentarz

• Hipek
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 167

Zamieszczone przez Jac
                                kupowac...
                                no to biorę kiecę i lecę.... kupować
                                20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

Pracuję...