Ubezpieczenie sprzetu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dziki

to czemu Vitez nie zapytał po prostu - gdzie znaleźć brokera?

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez Dziki
      Vitez (podobnie jak ja) zadał krótkie, precyzyjne pytanie, na które Ty mogłeś odpowiedzieć równie krótko i precyzyjnie: nie wiem, ale zapytajcie tu (lista), zamiast pisać elaboraty. Dobra, nieważne, nie róbmy dyskusji "kto, kiedy, co powiedział i co miał na myśli" ;-) Grunt że jest jakaś informacja.
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Dziki
        Bo zapytalem czy ktos sie orientuje ile taka usluga brokera moze kosztowac (w domysle - z podanymi w tym watku parametrami) a nie gdzie moge znalezc brokera?
        Zauwazasz roznice?

Zanim zaczalbym szukac brokera chcialem poznac orientacyjne kwoty by w ogole miec pojecie - czy warto.

I znowu obszedles akwizytorsko dookola tematu.

Jakbym szuka samochodu tez bym podal kilka interesujacych mnie wyznacznikow i pytal o interesujace mnie kwoty... a ty bys mi wtedy od razu podrzucil adresy dealerow samochodowych i salonow sprzedazy.
        Naprawde mnie dziwi cala ta tajemniczosc i odwracanie kota ogonem

Komentarz

• Dziki

E to zupełnie nie tak.
          Po prostu zapodałem kilka moim zdaniem potrzebnych informacji. Może ważnych tylko z mojego punktu widzenia, a może mam już chorobę zawodową i trzeba mnie tłumaczyć "z polskiego na nasze". Jak zaczniecie dzwonić to się przekonamy:grin:
          Ale, jak zauważył Muflon, to chyba nikogo nie obchodzi, a wątek jest o ubezpieczeniach, więc po prostu wróćmy do tematu, jak pojawi się potrzeba.

Komentarz

• ripek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1486

Odświeżając temat (będąc lekko zaniepokojony wątkiem o uszkodzonym 20d przez "babę") :

Zadzwoniłem do PZU i sprawa wygląda następująco.

- Ubezpieczają tylko działalność gospodarczą
            - Samego sprzętu foto nie ubezpieczą
            - ale mogą ubezpieczyć cos stacjonarnego (np komputer) + do tego właśnie sprzęt przenośny (np. Aparat )
            - Po kilkunastu forwardach na centralce PZU przełączyli mnie do babki która wyliczyła mi że składka na sam aparat foto + obiektywy itp to 368zl rocznie dla wartości sprzętu 10000zł + do tego składka za sprzęt stacjonarny

Czekam na maila od babki z warunkami ubezpieczenia - powiedziała że podeśle info "jak zostać obrabowanym" nie "okradzionym"
            Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• marian_anna

Ubezpieczenie foto w Compensa

Witam,
              może część z was już o tym wie a może i nie.
              Polska zaczyna być krajem "cywilizowanym" a dzieje się tak za sprawą firmy ubezpieczeniowej Compensa, która to ubezpiecza sprzę fotograficzny od rabunku, uszkodzenia. Warunek: sprzęt trzeba ubezpieczyć w chwili zakupu. Jak narazie znalazłem tylko taką opcję w dwóch sklepach:

Napisałem do Compensy prośbę o podanie listy sklepów objętych taką ofertą. Gdy odpiszą to dam znać.
              Jeśli znacie podobne opcje ubezpieczenia to wpiszcie.

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Hem? Ponad 4000 zł nie ma? I czemu tylko przy zakupie?
                Dziwna ta oferta i do zachodu to jeszcze z 20 lat co najmniej...

Komentarz

• starman
                  • 2007
                  • 5

To prawda, daleko.
                  Ale, przy ostatnim ubezpieczaniu mieszkania w PZU agentka powiedziala, ze czesciowo sprzet mozna ubezpieczyc. PZU ma tzw oferte standardowa tzn wybierasz kwote np. 50.000 i rozne rodzaje ryzyka i rozne czesci domowego wyposazenia sa ubezpieczane na jakis procent od tej kwoty. Np bizuteria od krazdziezy do 70%, meble od zalania/spalenia do 30% itd. Generalnie dla mnie bez sensu, wczesniej ubzepieczalem to co chcialem na ile chcialem, korzystajac z innej opcji. Ale... ubezpieczenie to obejmuje rowniez rabunek (nie kradziez) w domu i poza domem sprzetu foto do 10% sumy ubezpieczenia.
                  Jest to zawsze jakies zabezpieczenie. Ja skorzystalem z tej opcji.

Komentarz

• Don_Pedro_123
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 161

Ja ubezpieczyłem w Concordii cały sprzęt foto z opcją "full risks" - bez większych problemów i za niewielkie pieniądze (był już kiedyś o tym wątek).
                    ---------------
                    Don_Pedro_123
                    ---------------

Komentarz

• tomek1906
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 217

Don Pedro napisz pls na jakich warunkach itd

Komentarz

• Don_Pedro_123
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 161

Sprzęt jest prwatny, ale używany również do celów zarobkowych w mojej firmie. Ubezpieczenie "all risks" obejmuje właściwie wszystko (łącznie z własną głupotą) pod kilkoma warunkami:
                        - kradzież z samochodu z bagażnika (nie z siedzenia) z zastrzeżeniem że od god. 22 do 6 musi być na parkingu strzeżonym;
                        - kradzież z domu: ponieważ mieszkam w domku - czyli parter, to mam metalową szafkę przymocowaną do ciężkich mebli (może być do podłoża);
                        -i jeszcze parę innych punktów z warunków ogólnych.
                        W każdym bądź razie mam ubezpieczony sprzęt od kradzieży, rozboju, włamania, wandalizmu, zalania, zniszczenia przez nieuwagę, upadek itp.
                        Składka roczna to 200 zł za sprzęt o zadeklarowanej wartości 10.000.
                        Chyba warto?
                        ---------------
                        Don_Pedro_123
                        ---------------

Komentarz

• rene
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 283

A nie posiadając firmy? Czy klient indywidualny może ubezpieczyć sprzęt?

Komentarz

• Don_Pedro_123
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 161

Moim problemem przy ubezpieczaniu było właśnie to, że miał być używany do celów zarobkowych i tylko Concordia chciała mnie ubezpieczyć na takich warunkach. Myślę, że jako osoba prywatna jest większe pole manewru - ale chyba lepiej po prostu zadzwonić do jakiegoś agenta i zapytać.
                            ---------------
                            Don_Pedro_123
                            ---------------

Komentarz

• marian_anna

Compensa jeszcze nie odpowiedziała na moje pytanie i właściwie to wątpie czy kiedykolwiek odpowiedzą.

Komentarz

• tomek1906
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 217

obdzwoniłem największe firmy , nikt nie ubezpieczy osobie prywatnej... tylko w celach zarobkowych (z działalnością) wchodzi w rachubę

Komentarz

Pracuję...