ksiazki o fotografii
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Podaję stan na 22.03.2010 do ''nieskończoności''
A co powiesz na temat serii Fotografia bez tajemnic Bryana Petersona (F. kreatywna BT, Czas naświetlenia BT, Zbliżenia i makrofotografia BT, Ekspozycja BT, F. portretowa BT) Warto?
Komentarz
-
Było już w tym wątku o tych, za przeproszeniem, pozycjach.
Wędka:
:-DKomentarz
-
Właśnie zakupiłem polecaną przez was książkę Michaela Freemana "Okiem Fotografa" i rzeczywiście jest świetnie napisana chociaż dość trudna.A nawiązując do tego autora to czy jego pozostałe pozycje a zwłaszcza "Fotografia Zbliżeniowa" oraz "Krajobrazy i Przyroda" są równie dobre i można je kupować w ciemno?
Drugie pytanko dotyczy książki o oświetleniu.Która pozycja jest ciekawsza do przestudiowania: "Światło i Cień w Fotografii" Dederki lub "Światło i Oświetlenie w Fotografii Cyfrowej" Freemana?30D,EOS 1n,EF85mm f/1.8 USM,EF50mm f/1.8,430EX i coś tam jeszcze się znajdzie...Komentarz
-
Ad.1.Obie moim zdaniem są dobre, ale ja nie kupowałem w ciemno tylko oglądałem przed zakupem i tak radzę.czy jego pozostałe pozycje a zwłaszcza "Fotografia Zbliżeniowa" oraz "Krajobrazy i Przyroda" są równie dobre i można je kupować w ciemno?
Drugie pytanko dotyczy książki o oświetleniu.Która pozycja jest ciekawsza do przestudiowania: "Światło i Cień w Fotografii" Dederki lub "Światło i Oświetlenie w Fotografii Cyfrowej" Freemana?
Ad.2.Oglądałem obie. Kupiłem Freemana-jest bardzo dobra, uważam że lepsza od Dederki.Komentarz
-
Znalazłem jeszcze jedną pozycję na temat oświetlenia,która to jest bardzo zachwalana na forach internetowych,mianowicie "Światło w Fotografii - Magia i Nauka" Stevena Bivera i Paula Fuqua.Ktoś czytał i może podzielić się wrażeniami?
A jak wygląda sprawa na naszym rynku jeśli chodzi o fotografię dokumentalną i reportażową? Czytałem już "Fotoamator Reporter" Barchacza i "Zawód Fotoreporterzy" Kosidowskiego,ale są to jednak już dość wiekowe pozycje. Może pokazały się w ostatnich latach jakieś ciekawe książki (niekoniecznie poradniki) na temat pracy fotoreporterów?
Dzięki.30D,EOS 1n,EF85mm f/1.8 USM,EF50mm f/1.8,430EX i coś tam jeszcze się znajdzie...Komentarz
-
sporo teorii odnośnie światła i jago rozkładu na poszczególnych powierzchniach (szkło, metal itp.) - ale takiej podpartej przykładami konkretnymi które baz problemu można sobie przećwiczyć - generalnie trochę mało zdjęć "z życia" ale ogólnie jako taka mocna teoretyczna podstawa jest ok.5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Mam tą książkę i jestem właśnie w trakcie jej czytania.
Książka świetnie nadała by się jako podręcznik do mojej byłem szkoły.
Jest bardzo "techniczna", co nie każdemu może pasować.
Natomiast ładnie opisuje każdy rodzaj oświetlenia, odbić światła itp.
Wszystko poparte jest przykładami nie tylko zdjęciem gotowego przedmiotu, ale także sposobu oświetlenia (schematy).Komentarz
-
Czytal ktos z Was te ksiazki>? Jakies opinie?
1. LAMPY BŁYSKOWE W PRAKTYCE Kirk Tuck
2. FOTOGRAFIA ŚLUBNA W PRAKTYCE Bill Hurter6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4Komentarz
-
roshuu książki mam ale nie mam się kiedy za nie zabrać
tzn FOTOGRAFIA ŚLUBNA do połowy przeczytana generalnie sporo przykładów jak ktoś zrobił cudowne zdjęcie w cudowny sposób
generalnie to książka na plus jak za tą cene. Sporo praktycznych porad jak dla początkującego w tej dziedzinie fotografii.
Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/galleryKomentarz
-
ok, to bioreroshuu książki mam ale nie mam się kiedy za nie zabrać
tzn FOTOGRAFIA ŚLUBNA do połowy przeczytana generalnie sporo przykładów jak ktoś zrobił cudowne zdjęcie w cudowny sposób
generalnie to książka na plus jak za tą cene. Sporo praktycznych porad jak dla początkującego w tej dziedzinie fotografii.
Ciekawe jak ta druga. Jesli jest slabsza od fotojasiu to nie bedze kupowal.
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4Komentarz
-
Komentarz
-
-
Co prawda po angielsku ale zawsze można luknąc co się w niej znajduje http://books.google.pl/books?id=9Anf...page&q&f=false5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6
, C430EX, YN-600EX-RT...i kit 
Komentarz
Komentarz