ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • basala
    Uzależniony
    • 2008
    • 615

Zamieszczone przez mCKwadrat
    W rodzinie napewno nikt nie skorzysta gdyż ja tylko interesuję się fotografią :-D
    Podajesz "stan na dzień 22.03.2010 r." :-D
    Nigdy nie mów nigdy. :-D

No i bez obaw kup sobie "195 ujęć".

Komentarz

• mCKwadrat

Podaję stan na 22.03.2010 do ''nieskończoności'' A co powiesz na temat serii Fotografia bez tajemnic Bryana Petersona (F. kreatywna BT, Czas naświetlenia BT, Zbliżenia i makrofotografia BT, Ekspozycja BT, F. portretowa BT) Warto?

Komentarz

• basala
        Uzależniony
        • 2008
        • 615

Było już w tym wątku o tych, za przeproszeniem, pozycjach.

Wędka:

:-D

Komentarz

• TylerDurden
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 32

Właśnie zakupiłem polecaną przez was książkę Michaela Freemana "Okiem Fotografa" i rzeczywiście jest świetnie napisana chociaż dość trudna.A nawiązując do tego autora to czy jego pozostałe pozycje a zwłaszcza "Fotografia Zbliżeniowa" oraz "Krajobrazy i Przyroda" są równie dobre i można je kupować w ciemno?

Drugie pytanko dotyczy książki o oświetleniu.Która pozycja jest ciekawsza do przestudiowania: "Światło i Cień w Fotografii" Dederki lub "Światło i Oświetlenie w Fotografii Cyfrowej" Freemana?
          30D,EOS 1n,EF85mm f/1.8 USM,EF50mm f/1.8,430EX i coś tam jeszcze się znajdzie...

Komentarz

• Sunders
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2746

Zamieszczone przez TylerDurden
            czy jego pozostałe pozycje a zwłaszcza "Fotografia Zbliżeniowa" oraz "Krajobrazy i Przyroda" są równie dobre i można je kupować w ciemno?

Drugie pytanko dotyczy książki o oświetleniu.Która pozycja jest ciekawsza do przestudiowania: "Światło i Cień w Fotografii" Dederki lub "Światło i Oświetlenie w Fotografii Cyfrowej" Freemana?
            Ad.1.Obie moim zdaniem są dobre, ale ja nie kupowałem w ciemno tylko oglądałem przed zakupem i tak radzę.
            Ad.2.Oglądałem obie. Kupiłem Freemana-jest bardzo dobra, uważam że lepsza od Dederki.
            http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• TylerDurden
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 32

Znalazłem jeszcze jedną pozycję na temat oświetlenia,która to jest bardzo zachwalana na forach internetowych,mianowicie "Światło w Fotografii - Magia i Nauka" Stevena Bivera i Paula Fuqua.Ktoś czytał i może podzielić się wrażeniami?

A jak wygląda sprawa na naszym rynku jeśli chodzi o fotografię dokumentalną i reportażową? Czytałem już "Fotoamator Reporter" Barchacza i "Zawód Fotoreporterzy" Kosidowskiego,ale są to jednak już dość wiekowe pozycje. Może pokazały się w ostatnich latach jakieś ciekawe książki (niekoniecznie poradniki) na temat pracy fotoreporterów?
              Dzięki.
              30D,EOS 1n,EF85mm f/1.8 USM,EF50mm f/1.8,430EX i coś tam jeszcze się znajdzie...

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Znalazłem jeszcze jedną pozycję na temat oświetlenia,która to jest bardzo zachwalana na forach internetowych,mianowicie "Światło w Fotografii - Magia i Nauka" Stevena Bivera i Paula Fuqua.Ktoś czytał i może podzielić się wrażeniami?
                sporo teorii odnośnie światła i jago rozkładu na poszczególnych powierzchniach (szkło, metal itp.) - ale takiej podpartej przykładami konkretnymi które baz problemu można sobie przećwiczyć - generalnie trochę mało zdjęć "z życia" ale ogólnie jako taka mocna teoretyczna podstawa jest ok.
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• mini21
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 125

Dzięki.
                  Mam tą książkę i jestem właśnie w trakcie jej czytania.
                  Książka świetnie nadała by się jako podręcznik do mojej byłem szkoły.

Jest bardzo "techniczna", co nie każdemu może pasować.
                  Natomiast ładnie opisuje każdy rodzaj oświetlenia, odbić światła itp.
                  Wszystko poparte jest przykładami nie tylko zdjęciem gotowego przedmiotu, ale także sposobu oświetlenia (schematy).

Komentarz

• roshuu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1107

Czytal ktos z Was te ksiazki>? Jakies opinie?

1. LAMPY BŁYSKOWE W PRAKTYCE Kirk Tuck
                    2. FOTOGRAFIA ŚLUBNA W PRAKTYCE Bill Hurter
                    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• deejay24h
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 168

roshuu książki mam ale nie mam się kiedy za nie zabrać tzn FOTOGRAFIA ŚLUBNA do połowy przeczytana generalnie sporo przykładów jak ktoś zrobił cudowne zdjęcie w cudowny sposób generalnie to książka na plus jak za tą cene. Sporo praktycznych porad jak dla początkującego w tej dziedzinie fotografii.
                      Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery

Komentarz

• roshuu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1107

Zamieszczone przez deejay24h
                        roshuu książki mam ale nie mam się kiedy za nie zabrać tzn FOTOGRAFIA ŚLUBNA do połowy przeczytana generalnie sporo przykładów jak ktoś zrobił cudowne zdjęcie w cudowny sposób generalnie to książka na plus jak za tą cene. Sporo praktycznych porad jak dla początkującego w tej dziedzinie fotografii.
                        ok, to biore Ciekawe jak ta druga. Jesli jest slabsza od fotojasiu to nie bedze kupowal.

Komentarz

• allxages
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2549

Co to lamp, to takie rzeczy znalazłem u siebie w bookmarkach:

Fenomenalny poradnik fotografowania z lampą błyskową. Napisany zrozumiałym językiem i zawierający mnóstwo przykładów.

czytałem tylko foto jasia z tego, ale podejrzewam ze warto przeczytac i reszte..

Komentarz

• roshuu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1107

Zamieszczone przez allxages
                            czytałem tylko foto jasia z tego, ale podejrzewam ze warto przeczytac i reszte..
                            podobnie jak ja ale przydaloby sie wiecej przykladow - dlatego pytam o knige

Komentarz

• iREM
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 951

Zamieszczone przez roshuu
                              podobnie jak ja ale przydaloby sie wiecej przykladow - dlatego pytam o knige
                              Ja przeczytałem. Podoba mi się. Nie będziesz żałował. Sporo fajnych informacji nie tylko dla ślubniaków, ale przede wszystkim dla portrecistów.
                              Wszystko można zrobić lepiej.
                              www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• diplo
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 298

Co prawda po angielsku ale zawsze można luknąc co się w niej znajduje http://books.google.pl/books?id=9Anf...page&q&f=false
                                5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Komentarz

Pracuję...