ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KMV10
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2320

Fotografujemy ptaki

"Fotografujemy ptaki" - Grzegorz i Tomasz Kłosowscy (ISBN 9788370735036, 216 stron, ok. 55 zł).

Szczerze polecam, książka w dobrym formacie, zawierająca ciekawe zdjęcia. Od nich tak naprawdę rozpocząłem czytanie(?). Książka zawiera ciekawe podejście do prezentacji zdjęć - oprócz parametrów technicznych (korpus, mm, f, ISO), zdjęcia są umieszczane w konkretnym kontekście, tj. czy np. w trakcie wykonywania ujęcia ptaki mogły być niepokojone, itd. Spostrzeżenia autorów są wyróżnione poza głównym tekstem w formie adnotacji na marginesach, często zawierają jakąś historię. Treść zasadnicza jest napisana lekko i przystępnie, nie ma za dużo rozwodzenia się na tematy dot. np. sprzętu, aczkolwiek są pewne przemyślenia. Na końcu umieszczono galerię zdjęć, z małą niespodzianką - są nią fotografie podopiecznego autorów. Zdjęcia w książce są udane, tekst interesujący, zahaczający o takie tematy jak choćby Natura 2000. Z drobniejszych wad - nie ustrzeżono się kilku pustych odwołań (tabelka jest na innej stronie niż w treści wskazano, użyto nieopisanego symbolu w tabeli), całkowicie nie rzutujących na bardzo dobrą jakość opisywanej pozycji. Jak dla mnie - perełka na rynku.

Komentarz

• K9G
      • 2009
      • 10

Co sądzicie o książce FOTOGRAFIA CYFROWA EDYCJA ZDJĘĆ - S.Kelby? Opłaca się kupić, czy jest jakaś lepsza napisana w podobny sposób?

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez K9G
        Co sądzicie o książce FOTOGRAFIA CYFROWA EDYCJA ZDJĘĆ - S.Kelby? Opłaca się kupić...
        Tak opłaca - dobra i ciekawa pozycja.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• K9G
          • 2009
          • 10

To mam jeszcze jedno pytanie. Bardzo rozni sie wydanie III od IV? Mam opcje kupienia wydania 3 nie zbyt drogo. Oplaca sie to brac czy lepiej kupic juz nowsze? Duzo sie roznia?

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez K9G
            To mam jeszcze jedno pytanie. Bardzo rozni sie wydanie III od IV? Mam opcje kupienia wydania 3 nie zbyt drogo. Oplaca sie to brac czy lepiej kupic juz nowsze? Duzo sie roznia?
            Każde wydanie jest do konkretnej wersji Photoshopa. Kup to, które traktuje o Twojej wersji. Wyd III jest do CS2, Wyd IV do CS3 itp.

Komentarz

• Loome
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1008

mial ktos to w łapach: http://helion.pl/ksiazki/czarno.htm ?
              fajne?

Komentarz

• DrMike
                Coś już napisał
                • 2007
                • 52

Ja niedawno zakupilem dwie ksiazki Scotta Kelby'ego 195 UJEC oraz NOWE UJECIA. W tych dwoch ksiazkach Scott wyjawia swoje tajniki co do roznych sytuacji w ktorych fotograf sie znalazl...... kazdy dzial to inny problem i porady Scota ( tj. jak on sam komponuje fote w danej sytuacji ) a rowniez wyjasnia co nalezy zrobic o czym pamietac itd. Wszystko w bardzo fajny sposob tzn czyta sie naprawde fajnie i wchodzi w glowe.... Dlatego te dwie ksiazki od razu staly sie bestsellerami na rynku swiatowym....goraco polecam

Komentarz

• Rob.K
                  • 2008
                  • 13

Nie wiem czy można dostać tą książkę po Polsku ale jeżeli zna się angielski to polecam "Photojournalism: The Professionals' Approach"- Kenneth Kobre.
                  Świetna książka. Omawiana jest w niej technika, sprzęt, etyka, historia zawodu etc. Mnóstwo zdjęć i rozmów z fotografami. Jeżeli ktoś interesuje się zawodem fotoreportera to zdecydowanie warto przeczytać.
                  Nowa do znalezienia na eBay i Amazon za jakieś 20-30 funtów.

Komentarz

• Loome
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1008

mam obie ksiazki scotta (195 ujec i nowe ujecia). uwazam ze 1/3 kazdej ksiazki ma rzeczywiscie ciekawe porady. ale reszta to albo jego gadanie, albo porady, ktore mogą zbyt mocno zapasc poczatkujacym osobom w pamięć, a niekoniecznie są prawdziwe (nei zawsze). Po prostu facet czasem strasznie upraszcza niektore rzeczy i nie mowi ze to jest tylko teoria, ktora w praktyce nie zawsze sie zgadza.
                    Ale czyta sie przyjemnie i o ile nie bieze się wsyzstkiego jako prawdy ostateczne i jedyne to moze byc to ciekawa i przyjemna lektura:0

Komentarz

• greg7878
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 219

Kupon rabatowy uprawniający do 10 zł zniżki na zakupy w księgarni helion.pl.
                      Kupon będzie aktywny do północy 23.06.2009!

Numer kuponu to:

82DFFB-594985-H
                      6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Komentarz

• wojkij
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1915

Helion się wycwanił, promocje się już nie łączą . Kilka razy kupiłem książki za bezcen - promocja dzienna -30% + kupon rabatowy - to było piękne połączenie
                        www.kwapisz.org

Komentarz

• vaval
                          • 2008
                          • 6

Szukam 2 tytułów.

Witam forumowiczów. Wiem że jest wątek o książkach o fotografii, ale tam tego nie zalazłem. Poszukuje 2 książek: Zbigniew Tomaszczuk, "Łowcy obrazów", podtytuł "Szkice z historii fotografii" (Centrum Animacji Kultury 1998)
                          Urszula Czartoryska, "Przygody plastyczne fotografii" w formie e-booków. Ewentualnie namiary na biblioteki(Poznań, Wrocław) gdzie widzieliście te pozycję. Przeszperałem wszystkie księgarnie i biblioteki w moim mieście, w google też szukałem i NIC. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez vaval
                            Wiem że jest wątek o książkach o fotografii, ale tam tego nie zalazłem.
                            A Punkt 3. Regulaminu na to : "niemożliwe..."

http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."

Dokleiłem do właściwego wątku.

Komentarz

• bajtek5
                              • 2008
                              • 13

Brayan Peterson- Kreatywna fotografia bez tajemnic 2008 wyd.Galaktyka
                              Szesnatsolatek z średnim doświadczeniem

Komentarz

• Jaca9
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 241

Mam małe pytanko wiadomo coś czy wyszła przetłumaczona książka Master's Guide to Wedding Photography ??

Komentarz

Pracuję...