ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merauder
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1092

Zamieszczone przez horak
    Dzisiaj zakupiłem sobie "Fotografia ślubna" - Emocje uchwycone światłem. Jak dla mnie bardzo fajnie napisana i sporo cennych uwag do wykorzystania nie tylko w fotografii ślubnej. Nie wiem czy ktoś z was czytał ,, Fotografia portretowa i reportażowa - Warsztaty fotograficzne" - Erin Manning ale po szybkim przekartkowaniu wydaje się ciekawą pozycją - chyba się skuszę.
    Co do drugiego tytułu jest ok, przeczytałem i jest garść wskazówek odnośnie portretowania, jest trochę o świetle, a właściwie więcej niż trochę etc. Moim zdaniem warto kupić.

Co do pozycji ślubnej, o której piszesz to jestem bardzo zainteresowany, bo przeleciałem trochę te książkę na stronie heliona i jest na mojej liście zakupowej.

Natomiast dzisiaj w empiku natknąłem się na dwie pozycje, które wydają się należeć do jednej serii Galaktyki:
    - Fotografia ślubna w praktyce - Bill Hurter
    - Lampa błyskowa w fotografii ślubnej - Neil Van Niekerk

Przejrzałem je na szybko, bo nie miałem czasu i wydawały się interesujące, ktoś coś widział, ktoś coś słyszał?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• januszP.
      Uzależniony
      • 2006
      • 634

Zamieszczone przez Merauder
      Co do drugiego tytułu jest ok, przeczytałem i jest garść wskazówek odnośnie portretowania, jest trochę o świetle, a właściwie więcej niż trochę etc. Moim zdaniem warto kupić.

Co do pozycji ślubnej, o której piszesz to jestem bardzo zainteresowany, bo przeleciałem trochę te książkę na stronie heliona i jest na mojej liście zakupowej.

Natomiast dzisiaj w empiku natknąłem się na dwie pozycje, które wydają się należeć do jednej serii Galaktyki:
      - Fotografia ślubna w praktyce - Bill Hurter
      - Lampa błyskowa w fotografii ślubnej - Neil Van Niekerk

Przejrzałem je na szybko, bo nie miałem czasu i wydawały się interesujące, ktoś coś widział, ktoś coś słyszał?
      http://foto.jasiu.pl/ - techniki fotografowania z lampa błyskowa - Neil Van Niekerk - tu możesz poczytać wersję "netową"

Komentarz

• Merauder
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1092

Zamieszczone przez januszP.
        http://foto.jasiu.pl/ - techniki fotografowania z lampa błyskowa - Neil Van Niekerk - tu możesz poczytać wersję "netową"
        Ten adres znam, aczkolwiek zakładam z tego co widziałem, że w książce jest to opisane w dużo, dużo bogatszy sposób. Ukierunkowanie użycia lampy stricte pod sytuacje mające miejsce w ślubach.
        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• olek.tbg
          Początki nałogu
          • 2011
          • 309

Zamieszczone przez Bogdan60
          Niedawno się pojawiła taka pozycja: Mistrzostwo pracy z lustrzanką cyfrową Roman Pihan.
          Można w Empiku przeglądnąć przed kupnem bo cena niemała jak i książka. Nie przeglądałem szczegółowo więc się nie wypowiadam.
          Petersona jak najbardziej polecam.

Mam ową książkę i sobie chwale-dużo opisów, zdjęć i wyjaśnień-ale... Moim zdaniem może być trochę trudna dla kompletnego fotoamatora. Jest w niej bardzo wiele informacji, ale wymaga dłuższego czasu spędzonego z nią. Ksiazka generalnie nie opisuje " jak robić zdjęcia" a raczej wyjaśnia jak dziala lustrzanka, opowiada wiecej o formacie raw itp.

Z książek-poradników moge polecić "Praktyczny kurs fotografi" Johna Hedgecoe. Ksiazka moze i stara (1990 rok) ale nawet dobra jako pierwsza książka. Jej wada jest jednak to,że opisane są w niej tylko aparaty na klucze(choć teoretycznie to nic nie zmienia) ale zajmuje to miejsce na informacje typowo techniczne- i to moze sprawić ze lepiej sięgnąć po lepsza książkę. Dla fotoamatora jednak-polecam
          5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• bartekz
            • 2007
            • 4

Witam,
            Szukam książki do Ps CS4, dopiero zaczynam, a ogrom książek , które znalazłem powoduje, że jestem zdezorientowany. Zależy mi żeby nie wydać za dużo pieniędzy i mieć porządny podręcznik. Doradźcie który z poniższych (lub jeszcze inny) warto wybrać
            1. Photoshop CS4/CS4 PL. Pikantne efekty specjalne Scott Kelby
            2. Oko w oko z Adobe Photoshop CS4/CS4 PL Deke McClelland
            3. Adobe Photoshop CS4/CS4 PL. Oficjalny podręcznik Adobe Creative Team
            4. Photoshop CS4/CS4 PL. Biblia Simon Abrams, Stacy Cates, Dan Moughamian
            5. Po prostu Photoshop CS4/CS4 PL Elaine Weinmann
            6. Adobe Photoshop CS4/CS4 PL. Techniki studyjne. Oficjalny podręcznik
            7. Photoshop CS4 PL. Ilustrowany przewodnik Anna Owczarz-Dadan

Komentarz

• soltysh
              Bywalec
              • 2009
              • 135

Wszyscy, gdziekolwiek nie spojrzysz na forum, a w szczególności w wątku allgsm.pl dotyczącym portretów polecom Ci pozycję nr 1. Pozycja Scotta Kelby'ego to jednak klasyka gatunku.
              EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Komentarz

• jahjah1986
                Bywalec
                • 2010
                • 161

Hej ,

mam pytanie o książki ale nie o technice a raczej coś w klimacie książek takich jak:
                Patrick Chauvel "Reporter Wojenny"
                John G. Morris "Zdobyć zdjęcie.Moja historia fotografii prasowej",

ewentualnie czy warto kupić którąś z książek Susan Sontag np " O fotografii", "Widok cudzego cierpienia", może biografia Roberta Capy "CAPA. Szampan i Krew"

generalnie chodzi mi o polecenie książek które opowiadają o czymś związanym z foto, ale nie koniecznie o sprawach technicznych czy poradach, bardziej biografie, coś o fotografii ale bardziej w stylu rozmyślań, wspomień.

Z góry dzięki za pomoc
                To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Komentarz

• norb2222
                  • 2009
                  • 7

Ostatnio czytałem Ian Jeffrey "Jak czytać fotografię - lekcje mistrzów fotografii" dość ciekawa pozycja, polecam.

Komentarz

• retter
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 432

@ jahjah1986 "w kadrze" david duchemin 90% o foto 10% o zabawkach.
                    szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• MaRyBu
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 73

Zainteresowanym fotografią portretową polecam zapoznanie się z książką
                      Ciało autorstwa Lee Varis - wydawnictwo Helion cena 89 zł. Przed ewentualnym kupnem warto ją przeglądnąć. Ja dostałem ją w prezencie i wiele się z niej dowiedziałem ale w fotografii portretowej i obróbce zdjęć cyfrowych dopiero raczkuję. Do tej pory przez 40 lat fociłem poczciwymi analogami.

Komentarz

• hyzop
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 413

Zamieszczone przez retter
                        @ jahjah1986 "w kadrze" david duchemin 90% o foto 10% o zabawkach.
                        Może nawet o zabawkach mniej niż 10% i to jest naprawdę duży plus. Warta jest też przczytania "Mistrzowie fotografii polskiej W OBIEKTYWIE" - Rozmowy Hanny Marii Gizy

Komentarz

• bandit
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 231

A ja mam troszke inne pytanie .
                          Mianowicie posiadam już ponad rok ksiazke A .Mroczka " Książka o Fotografowaniu " eydanie trzecie rozszerzone, ale dopiero nie dawno po raz pierwszy odpaliłem na komputerze płyte dołączoną do książki . Sprawa jest taka że kiedy zacząłem porównywać zdjecia na monitorze, i w komputerze widze dosc sporo roznice jasność / kontrast .Stąd moje pytanie jak to u was wygląda? czy zarówno w książce jak i na monitorze wyglada to podobnie, a jeśli nie to jakie są roznice, z gory dzieki za odpowiedz .

Komentarz

• arturs
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4196

Zamieszczone przez bandit
                            A ja mam troszke inne pytanie .
                            Mianowicie posiadam już ponad rok ksiazke A .Mroczka " Książka o Fotografowaniu " eydanie trzecie rozszerzone, ale dopiero nie dawno po raz pierwszy odpaliłem na komputerze płyte dołączoną do książki . Sprawa jest taka że kiedy zacząłem porównywać zdjecia na monitorze, i w komputerze widze dosc sporo roznice jasność / kontrast .Stąd moje pytanie jak to u was wygląda? czy zarówno w książce jak i na monitorze wyglada to podobnie, a jeśli nie to jakie są roznice, z gory dzieki za odpowiedz .
                            jakim monitorze? jak nie jest skalibrowany to jest to jak najbardziej możliwe..
                            polecam wątek:
                            http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27840
                            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• bandit
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 231

Zamieszczone przez arturs
                              jakim monitorze? jak nie jest skalibrowany to jest to jak najbardziej możliwe..
                              polecam wątek:
                              http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27840
                              Czyli powinno być to samo ??

ja akurat posiadam CRT, Dell P1130

próbowałem osobiście kombinować tylko przy użyciu internetowych metod kalibracji, ale nic dobrego nie znalazłem .
                              Niedaleko mnie przeprowadzają kalibracje, 80 pln taka zabawa, myslałem że sie wstrzymam bo może zmienie monitor, ale sie nie zapowiada wiec chyba bede musiał skorzystac

Tylko sie zastanawiam przy dość leciwym sprzecie na ile ta kalibracja wystarczy

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

Zamieszczone przez bandit
                                Czyli powinno być to samo ??

ja akurat posiadam CRT, Dell P1130

próbowałem osobiście kombinować tylko przy użyciu internetowych metod kalibracji, ale nic dobrego nie znalazłem .
                                Niedaleko mnie przeprowadzają kalibracje, 80 pln taka zabawa, myslałem że sie wstrzymam bo może zmienie monitor, ale sie nie zapowiada wiec chyba bede musiał skorzystac

Tylko sie zastanawiam przy dość leciwym sprzecie na ile ta kalibracja wystarczy
                                zapytaj w wątku który podałem - tam fachowcy się wypowiadają, ten wątek służy do wymiany opinii o książkach a nie o kalibracji
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...