Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
horak, tą ksiązka jest dosyć dobra. zawiera kilka cennych wskazówek o świetle, technice, dodatkowych rekwizytach. dużo masz tam o sprawach technicznych i organizacyjnych, jak sprzęt, dodatkowe wyposażenie oraz wypór światła, miejsca, ustawienie, kadrowanie, kompozycja. na start warta polecenia. do tego masz jeszcze "Fotografię portretową bez tajemnic" Petersona i ja zapoznałem się z "Fotografią portretową - 100 rad i pomysłów".
dużo ciekawych wskazówek odnośnie portretowania, ale konkretnie podczas ślubów masz w "Fotografii ślubnej - emocje uchwycone światłem".
.
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"... suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
sigpic
Niedawno się pojawiła taka pozycja: Mistrzostwo pracy z lustrzanką cyfrową Roman Pihan.
Można w Empiku przeglądnąć przed kupnem bo cena niemała jak i książka. Nie przeglądałem szczegółowo więc się nie wypowiadam.
Petersona jak najbardziej polecam.
EOSik + C 18-135, S 10-20, filterki Marumi, Sunpak i Velbon do podparcia:-D
Dziekuje bardzo ksiazki zakupione oprocz jednej bardzo waznej. Z racji tego, ze zakupilem zewnetrzna lampe blyskowa Canon 430EX2 prosilbym o polecenie dobrych ksiazek traktujacych o fotografii z uzyciem zewnetrznej lampy blyskowej. W szczegolnosci zalezy mi na takich wiadomosciach jak ustawienia ekspozycji, lampy i wszelkich innych potrzebnych do zrobienia dobrego zdjecia z wykorzystaniem flesza. Ucze sie sam metoda prob i bledow ale widze, ze potrzebna jest mi dobra wiedza podrecznikowa.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Szkoła Fotografowania National Geographic - Caputo, Burian
Polecam powyższą oraz z tej samej serii (National Geographic) "Kompendium Fotografii"
Natomiast jeśli już petersona, to "Fotografia Kreatywna bez Tajemnic".
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
Dziekuje bardzo ksiazki zakupione oprocz jednej bardzo waznej. Z racji tego, ze zakupilem zewnetrzna lampe blyskowa Canon 430EX2 prosilbym o polecenie dobrych ksiazek traktujacych o fotografii z uzyciem zewnetrznej lampy blyskowej. W szczegolnosci zalezy mi na takich wiadomosciach jak ustawienia ekspozycji, lampy i wszelkich innych potrzebnych do zrobienia dobrego zdjecia z wykorzystaniem flesza. Ucze sie sam metoda prob i bledow ale widze, ze potrzebna jest mi dobra wiedza podrecznikowa.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Fenomenalny poradnik fotografowania z lampą błyskową. Napisany zrozumiałym językiem i zawierający mnóstwo przykładów.
a potem na stronę wydawnictwa galaktyka - mają kilka ciekawych pozycji w tym temacie
git
a dla lubiących słowo drukowane polecam "Z pamiętnika lampy błyskowej". Rzecz ma się o wszelakim możliwym wykorzystaniu błyskotek. Wykorzystani e-TTL (chociaż głównie w oparciu o Nikona), mieszaniu oświetlenia zastanego z naszym błyskiem, wykorzystaniu dodatkowych elementów oświetlenia itp.
.
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"... suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
sigpic
Dzisiaj zakupiłem sobie "Fotografia ślubna" - Emocje uchwycone światłem. Jak dla mnie bardzo fajnie napisana i sporo cennych uwag do wykorzystania nie tylko w fotografii ślubnej. Nie wiem czy ktoś z was czytał ,, Fotografia portretowa i reportażowa - Warsztaty fotograficzne" - Erin Manning ale po szybkim przekartkowaniu wydaje się ciekawą pozycją - chyba się skuszę.
a dla lubiących słowo drukowane polecam "Z pamiętnika lampy błyskowej". Rzecz ma się o wszelakim możliwym wykorzystaniu błyskotek. Wykorzystani e-TTL (chociaż głównie w oparciu o Nikona), mieszaniu oświetlenia zastanego z naszym błyskiem, wykorzystaniu dodatkowych elementów oświetlenia itp.
.
pozwolę sobie na OT, ale nie chcę wyjść na neandertala...
na jednej z rozmów o pracę pada pytanie: - Jakie zna pan języki obce? - No... angielski... - Proszę Pana ja pytam Pana o języki obce, angielski jest językiem powszechnym...
nie to, żebym miał problemy, ale szkoda po prostu, że nie ma takich rodzimych "produkcji", a na forach... odsyłka do google
EOT
swoją drogą wiele zagadnień związanych z "błyskaniem" jest zawarta w pozycjach o portrecie, gdzie (chociaż jak wszędzie) światło to podstawa.. ja np. kilka ciekawych rad wyciągnąłem również z "Fotografia ślubna. Emocje uchwycone światłem".
.
.
sigpic
nie to, żebym miał problemy, ale szkoda po prostu, że nie ma takich rodzimych "produkcji.
No to, co ja Ci poradzę, że nie ma?
Edukacja fotografii w Polsce raczkuje; jeśli chcesz się nauczyć trochę więcej, to prędzej, czy później będziesz musiał sięgnąć do źródeł anglojęzycznych. Teraz i tak jest lepiej niż np. 5 lat temu, gdzie głównie mogłeś kupić książki National Geographic typu "Ludzie i portrety", albo "Krajobrazy", skądinąd świetne pozycje, fajnie się je czytało i było dużo dobrych zdjęc, ale były napisane w typowo amerykańskim stylu.
Teraz też nie ma "bailando", ale mimo wszystko chyba jest trochę lepiej i książek do fotografii ukazauje się więcej (niż standardowe 'fotografia cyfrowa dla początkujących').
Nie wiem czy ktoś z was czytał ,, Fotografia portretowa i reportażowa - Warsztaty fotograficzne" - Erin Manning ale po szybkim przekartkowaniu wydaje się ciekawą pozycją - chyba się skuszę.
Nie polecam, SERIA taka hmm mocno początkująca. Owszem coś tam nowego w niej znalazłem ale moich oczekiwań nie spełniła.
Hej jaką możecie polecić książkę o świetle? O jego (kreatywnym)modelowaniu. O wykorzystywaniu światła na zewnątrz jak i w studiu. Fajnie jak by napisała taką formą jakiej używa Peterson
Witam,
mam pytanie, zamierzam sobie kupić "Książka o fotografowaniu" A. Mroczka i do tego jeszcze coś o kompozycji i estetyce w fotografii (może nie być stricte w fotografii ale takie bliskie). "Elementy kompozycji fotograficznej" Dederko, niestety nie znalazłem na allegro, chociaż są inne jego pozycje . Więc proszę was o jakieś ciekawe i rzeczowe tytuły odnośnie zagadnień estetyki i kompozycji. Będę niezmiernie wdzięczny.
Komentarz