ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotopawkas
    Bywalec
    • 2010
    • 203

horak, tą ksiązka jest dosyć dobra. zawiera kilka cennych wskazówek o świetle, technice, dodatkowych rekwizytach. dużo masz tam o sprawach technicznych i organizacyjnych, jak sprzęt, dodatkowe wyposażenie oraz wypór światła, miejsca, ustawienie, kadrowanie, kompozycja. na start warta polecenia. do tego masz jeszcze "Fotografię portretową bez tajemnic" Petersona i ja zapoznałem się z "Fotografią portretową - 100 rad i pomysłów".

dużo ciekawych wskazówek odnośnie portretowania, ale konkretnie podczas ślubów masz w "Fotografii ślubnej - emocje uchwycone światłem".
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

sigpic

Komentarz

• Bogdan60
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 27

Niedawno się pojawiła taka pozycja: Mistrzostwo pracy z lustrzanką cyfrową Roman Pihan.
      Można w Empiku przeglądnąć przed kupnem bo cena niemała jak i książka. Nie przeglądałem szczegółowo więc się nie wypowiadam.
      Petersona jak najbardziej polecam.
      EOSik + C 18-135, S 10-20, filterki Marumi, Sunpak i Velbon do podparcia:-D

Komentarz

• horak
        Uzależniony
        • 2010
        • 589

Dziekuje bardzo ksiazki zakupione oprocz jednej bardzo waznej. Z racji tego, ze zakupilem zewnetrzna lampe blyskowa Canon 430EX2 prosilbym o polecenie dobrych ksiazek traktujacych o fotografii z uzyciem zewnetrznej lampy blyskowej. W szczegolnosci zalezy mi na takich wiadomosciach jak ustawienia ekspozycji, lampy i wszelkich innych potrzebnych do zrobienia dobrego zdjecia z wykorzystaniem flesza. Ucze sie sam metoda prob i bledow ale widze, ze potrzebna jest mi dobra wiedza podrecznikowa.
        Z gory dziekuje i pozdrawiam

Komentarz

• dziobolek
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2634

Zamieszczone przez qrvich
          Szkoła Fotografowania National Geographic - Caputo, Burian
          Polecam powyższą oraz z tej samej serii (National Geographic) "Kompendium Fotografii"
          Natomiast jeśli już petersona, to "Fotografia Kreatywna bez Tajemnic".

Pozdrówka!
          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Zamieszczone przez horak
            Dziekuje bardzo ksiazki zakupione oprocz jednej bardzo waznej. Z racji tego, ze zakupilem zewnetrzna lampe blyskowa Canon 430EX2 prosilbym o polecenie dobrych ksiazek traktujacych o fotografii z uzyciem zewnetrznej lampy blyskowej. W szczegolnosci zalezy mi na takich wiadomosciach jak ustawienia ekspozycji, lampy i wszelkich innych potrzebnych do zrobienia dobrego zdjecia z wykorzystaniem flesza. Ucze sie sam metoda prob i bledow ale widze, ze potrzebna jest mi dobra wiedza podrecznikowa.
            Z gory dziekuje i pozdrawiam
            na początek zajrzyj tu:
            Fenomenalny poradnik fotografowania z lampą błyskową. Napisany zrozumiałym językiem i zawierający mnóstwo przykładów.

a potem na stronę wydawnictwa galaktyka - mają kilka ciekawych pozycji w tym temacie
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• horak
              Uzależniony
              • 2010
              • 589

arturs,

Dzięki za link - nieźle ktoś się postarał ale i tak muszę kupić coś na papierze bo tak znacznie lepiej mi się czyta i bardziej to do mnie trafia.

dziobolek,

Dzięki, dzisiaj będę w empiku to może będą jakieś części National Geographic

Komentarz

• fotopawkas
                Bywalec
                • 2010
                • 203

Zamieszczone przez arturs
                na początek zajrzyj tu:
                Fenomenalny poradnik fotografowania z lampą błyskową. Napisany zrozumiałym językiem i zawierający mnóstwo przykładów.

a potem na stronę wydawnictwa galaktyka - mają kilka ciekawych pozycji w tym temacie
                git

a dla lubiących słowo drukowane polecam "Z pamiętnika lampy błyskowej". Rzecz ma się o wszelakim możliwym wykorzystaniu błyskotek. Wykorzystani e-TTL (chociaż głównie w oparciu o Nikona), mieszaniu oświetlenia zastanego z naszym błyskiem, wykorzystaniu dodatkowych elementów oświetlenia itp.
                .

sigpic

Komentarz

• horak
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 589

Dzisiaj zakupiłem sobie "Fotografia ślubna" - Emocje uchwycone światłem. Jak dla mnie bardzo fajnie napisana i sporo cennych uwag do wykorzystania nie tylko w fotografii ślubnej. Nie wiem czy ktoś z was czytał ,, Fotografia portretowa i reportażowa - Warsztaty fotograficzne" - Erin Manning ale po szybkim przekartkowaniu wydaje się ciekawą pozycją - chyba się skuszę.

Komentarz

• m2k
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 75

Zamieszczone przez fotopawkas
                    git

a dla lubiących słowo drukowane polecam "Z pamiętnika lampy błyskowej". Rzecz ma się o wszelakim możliwym wykorzystaniu błyskotek. Wykorzystani e-TTL (chociaż głównie w oparciu o Nikona), mieszaniu oświetlenia zastanego z naszym błyskiem, wykorzystaniu dodatkowych elementów oświetlenia itp.
                    .
                    Polecam tą książkę, jednak raczej nie dla amatorów, a od poziomu średniozaawansowanego.
                    Dla początkujących faktycznie jedną z lepszych stron jest http://foto.jasiu.pl/
                    Dla kanonierów fajna stronka: http://photonotes.org/articles/eos-flash/
                    moje foty | flickr

Komentarz

• fotopawkas
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 203

Zamieszczone przez m2k
                      Polecam tą książkę, jednak raczej nie dla amatorów, a od poziomu średniozaawansowanego.
                      Dla początkujących faktycznie jedną z lepszych stron jest http://foto.jasiu.pl/
                      Dla kanonierów fajna stronka: http://photonotes.org/articles/eos-flash/
                      pozwolę sobie na OT, ale nie chcę wyjść na neandertala...

na jednej z rozmów o pracę pada pytanie: - Jakie zna pan języki obce? - No... angielski... - Proszę Pana ja pytam Pana o języki obce, angielski jest językiem powszechnym...

nie to, żebym miał problemy, ale szkoda po prostu, że nie ma takich rodzimych "produkcji", a na forach... odsyłka do google
                      EOT

swoją drogą wiele zagadnień związanych z "błyskaniem" jest zawarta w pozycjach o portrecie, gdzie (chociaż jak wszędzie) światło to podstawa.. ja np. kilka ciekawych rad wyciągnąłem również z "Fotografia ślubna. Emocje uchwycone światłem".
                      .
                      .

sigpic

Komentarz

• m2k
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 75

Zamieszczone przez fotopawkas
                        nie to, żebym miał problemy, ale szkoda po prostu, że nie ma takich rodzimych "produkcji.
                        No to, co ja Ci poradzę, że nie ma?
                        Edukacja fotografii w Polsce raczkuje; jeśli chcesz się nauczyć trochę więcej, to prędzej, czy później będziesz musiał sięgnąć do źródeł anglojęzycznych. Teraz i tak jest lepiej niż np. 5 lat temu, gdzie głównie mogłeś kupić książki National Geographic typu "Ludzie i portrety", albo "Krajobrazy", skądinąd świetne pozycje, fajnie się je czytało i było dużo dobrych zdjęc, ale były napisane w typowo amerykańskim stylu.
                        Teraz też nie ma "bailando", ale mimo wszystko chyba jest trochę lepiej i książek do fotografii ukazauje się więcej (niż standardowe 'fotografia cyfrowa dla początkujących').
                        moje foty | flickr

Komentarz

• retter
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 432

Zamieszczone przez horak
                          Nie wiem czy ktoś z was czytał ,, Fotografia portretowa i reportażowa - Warsztaty fotograficzne" - Erin Manning ale po szybkim przekartkowaniu wydaje się ciekawą pozycją - chyba się skuszę.
                          Nie polecam, SERIA taka hmm mocno początkująca. Owszem coś tam nowego w niej znalazłem ale moich oczekiwań nie spełniła.
                          szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• k-9
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 247

Hej jaką możecie polecić książkę o świetle? O jego (kreatywnym)modelowaniu. O wykorzystywaniu światła na zewnątrz jak i w studiu. Fajnie jak by napisała taką formą jakiej używa Peterson

Komentarz

• Sunders
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2746

Michael Freeman-"Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej"
                              "Fotografia studyjna"
                              Hunter,Biver,Fuqua-"Światło w fotografii"
                              http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• -_Draco_-
                                • 2010
                                • 3

Witam,
                                mam pytanie, zamierzam sobie kupić "Książka o fotografowaniu" A. Mroczka i do tego jeszcze coś o kompozycji i estetyce w fotografii (może nie być stricte w fotografii ale takie bliskie). "Elementy kompozycji fotograficznej" Dederko, niestety nie znalazłem na allegro, chociaż są inne jego pozycje . Więc proszę was o jakieś ciekawe i rzeczowe tytuły odnośnie zagadnień estetyki i kompozycji. Będę niezmiernie wdzięczny.
                                <=] 450D || C50 1.8 || C70-210 4.0 || C17-55 3.5-5.6 || 580EX || + jakieś rupiecie [=>

Komentarz

Pracuję...