GRIP - czy warto przepłacać??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skura
    Bywalec
    • 2006
    • 125

Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

Do kilku ostatnich moich body(650d, 5dmk2) kupowałem gripy TRAVORA w foto marzenie w krakowie na madalińskiego. Po zakupie 6d też u nich kupiłem travora wraz z baterią, ale na 6 jakie mieli na stanie, we wszystkich śruba dokręcająca gripa do body ma dość duży luz. Wychodzi więc, że z jakością coś jest nie tak. Poprzednie były znacznie lepiej wykonane.

Komentarz

• th0mas
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 40

czytam czytam i jak zawsze - za duzo informacji naraz moze w skrocie - 5dmk3 - Phottix(80F)/Pixel(58F)/Meike(30F)/Newell(75F) (grip canona 189F) (ceny w nawiasach, w funtach) jak widac, rozbieznosc cenowa jest spora, gdzies w necie znalazlem test meike i generalnie wypadl pozytywnie, ale z kolei kolejne informacje mowia, ze Meike wypada troche gorzej niz w/w pozostale firmy... Wiem ze w tym watku bylo sporo informacji, wiec moze po prostu - kto ma gripa ktorejs z tych firm niech w skrocie podpowie co jest ok a co nie, zwlaszcza uzytkownicy Meike niech napisza czy grip jest ok. Generalnie jakbym mial wybierac patrzac na zdjecia to wszystkie wygladaja podobnie... i nie wiem co bym wybral
      Ostatnio edytowany przez th0mas; 37003.

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Oryginalny grip Canona to zawsze kosmos cenowy ale w tym przypadku to bym się zastanowił, bo do 5DIII to konstrukcja magnezowa jak samo body. Pozostałe zamienniki Phottix / Newell są raczej porównywalne ze sobą ale wykonane z plastiku.
        Jeśli ma być zamiennik, to wybierz ten z najdłuższą gwarancją
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• wojteketjow
          Dopiero zaczyna
          • 2012
          • 35

Mam grip Meike od kilku lat. Co prawda nie przy 5dmk3, a przy 7d. Jak dotąd nic mu nie dolega, nic nie pękło nic nie przestało działać.
          Dodam, że 7d z C70-200 lub z C400 jest cały czas noszony na pasku reporterskim przykręconym do mocowania statywowego w gripie, co powoduje, że grip jest wciąż narażony na dodatkowe przeciążenia... i wciąż daje radę.
          co nieco Canona

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Nauczony przykrym doświadczeniem z przeszłości od kilku lat kupowałem tylko oryginalne gripy do swoich puszek, choćby używane.
            Teraz jednak mam mieszane uczucia w stosunku do zakupu gripa do 6D. Polityka cenowa Canona w tym zakresie to koszmar.
            Puszka niby amatorska a zakup gripa to wydatek ok. 1000PLN, podczas gdy zamiennik np. NEWELL-a można nabyć za 200PLN
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• th0mas
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 40

no wlasnie te ceny canon ma zdecydowanie za wysokie... koszt produkcji takiego gripa to nie jest wiecej niz 50zl doliczajac nawet koszty magazynowania transportu marketingu.... niech bedzie i 300... a reszta? dlatego niech spadaja na drzewo

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

No i znowu zakupiłem oryginał BG-E13 lekko używany w przystępnej cenie
                Nie mogę się jakoś przekonać do tych zamienników, bo one tylko ceną kuszą

Komentarz

• wojteketjow
                  Dopiero zaczyna
                  • 2012
                  • 35

Zamieszczone przez Bolek02
                  ... bo one tylko ceną kuszą
                  Z tym się nie zgodzę... ja dla odmiany korzystam tylko z zamienników i jeszcze na żadnym się nie zawiodłem (może po prostu mam szczęście )
                  co nieco Canona

Komentarz

• Bolek02
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 3225

Zamieszczone przez wojteketjow
                    Z tym się nie zgodzę... ja dla odmiany korzystam tylko z zamienników i jeszcze na żadnym się nie zawiodłem (może po prostu mam szczęście )
                    Chcesz powiedzieć, że jakby na półce obok siebie leżał Canon i zamiennik w zbliżonej cenie , to oglądał byś zamiennik
                    Ja dawno temu szczęścia nie miałem i od tamtej pory 3 x się zastanowię, zanim dokonam zakupu.
                    Jak znajdę oryginał w cenie nie przewyższającej dwukrotnie ceny zamiennika, to się nawet nie zastanawiam.
                    Różne mamy doświadczenia i różne też podejmujemy decyzje - zwykle decyzja o zakupie zamiennika podyktowana jest chorą ceną oryginału ( x4 ).
                    Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.

Komentarz

• adi760303
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 317

Zawsze zamienniki będą tańsze bo są zamiennikami. A teraz porównajcie sobie proszę wygląd, budowę zamiennika gripa a oryginalnego gripa. Ja osobiście uważam ze warto wybrać produkt dedykowany i oryginalny - zawsze do wszystkich swoich aparatów taki miałem i nie zamierzam tego zmienić nawet przez to ze kosztuje dużo więcej. Ale za jakoś, bezawaryjność, czy idealne działanie przycisków się płaci.
                      ps. raz kupiłem canona 5D z zamiennikiem i gripa i od razu nie działał przycisk spustu migawki :P

Komentarz

• cichaj1
                        • 2013
                        • 6

Muszę dokupić akumulator i mam dylemat - co kupić - oryginal bo rożnie piszecie o zamiennikach - czy zamiennik gripa i eneloopy.
                        Jak jest z wytrzymałością aku AA w gripie ? ile można pstryknąć zdjęć ? Czy wytrzymałość jest proporcjonalna, jeżeli jeden oryginał ma 1800 mAh a zasile w gripie 6x AA 2000 mAh - to jest znacznie więcej.

Ile robicie na jednym aku 1800 mAh (7D, szkło ze stabilizacją - warunki raczej domowe) zdjęć - ?

Z góry dzieki za pomoc.

Komentarz

• salbert13
                          • 2013
                          • 14

Witam . Moim zdaniem nie opłaca się kupowac orginalego Gripa, mam osobiście zamiennik do 60D za 200zł i działa rewelacyjnie. za cene którą dopłacasz kupisz sobie już obiektywek jakiś tani

Komentarz

• Krzysztof Pastuszka
                            • 2014
                            • 3

Przy mnozeniu x 6 trzeba wziac jeszcze pod uwage napiecie akumulatorow: paluszki maja 1,5V, natomiast akumulator Canona troszke wiecej

Komentarz

• eclipsis
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 120

Używam gripow firmy phottix. Pełna komunikacja z body, 0 problemów jak do tej pory. Jeden ma juz 4 lata, kolejny ponad rok. Nic nie odłazi. Najtańszych zamienników nigdy nie używałem.

Komentarz

• marek2510
                                • 2014
                                • 1

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich
                                Ponieważ m.in. zajmuję się fotografią poklatkową a dodatkowo od niedawna wykonuję dużo zdjęć w orientacji pionowej stanąłem przed wyzwaniem - muszę kupić grip-a ...
                                Przejrzałem całe 66 stron postów dotyczących gripa - jakoś podsumowania nie ma, stron z testami nie znalazłem, a zasoby też mam ograniczone (kieszonkowe :-( + jakieś stypendium...)
                                Znalazłem takie trzy linki na allegro (to nie reklama) - może koledzy/użytkownicy sprzętu coś doradzą - na orginał nowy mnie nie stać a rodzice nie dołożą (po ostatnim dofinansowaniu wymarzonej L-ki)
                                Phottix Zestaw zamiennik BG-E8 + 2 x LP-E8 700D (4246021436) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. za 339 PLZ
                                Canon EOS 550D Battery Pack Grip BG-E8 +AKUMULATOR (4216243066) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. za 179 PLZ
                                PHOTOOLEX grip + pilot z. BG-E8 do CANON 600D 550D (4168142883) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. za 206 PLZ

Pierwszy ma dwa akku, drugi 1 a le zestaw dość tani, trzeci ma w komplecie pilota na podczerwień ale jest bez akku. Co wybrać??
                                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.

Komentarz

Pracuję...