GRIP - czy warto przepłacać??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mkamelg
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1273

Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

To chyba powinien być strzał w 10:

Re: Best grip for 5d Mark III?: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review

You won't go wrong with either the Pixel Vertax or Vello grips (they're identical, just rebranded).

From first hand experience they work perfectly with the only difference being the mechanical feel shutter button on the grip. Canon's grip is just like the camera's, the typical Canon squishy shutter button. While the one on the Pixel Vertax/Vello grip is more like Sony/Panasonic/Pentax/etc. cameras with a 2 stage "click". Half press to auto focus feels the same, but fully pressing to release the shutter has a a clicky feel.

Never understood the "get a Canon, they just work" comment, the third party ones "just work" too.
    Tylko przed zakupem musisz upewnić się czy nie kupujesz czasem wadliwego egzemplarza, chodzi o pewną partię towaru z określonego zakresu numerów seryjnych:

Review: Pixel Vertax E-11 Battery Grip for Canon 5D Mark III | Light And Matter

Battery Drain

Though I have not had any problems with batteries discharging while the camera was not in use, some early users of the grip have reported problems. When asked about these “battery drain” issues, Pixel Enterprises, Hong Kong told Light & Matter that there was a problem with early production models of this grip. Grips with serial numbers between 309095000001 and 309095004240 suffered from an engineering flaw that caused battery drain. After production had begun, however, it was detected and rectified. Pixel offered free repairs to some of those early customers who had the patience to wait for round-trip shipping to China. In any case, currently available models should not suffer any problems with battery drain, according to Pixel, and this has been my experience.
    Numer seryjny powinien być wybity na spodzie gripa oraz nadrukowany na naklejce znajdującej się na jednym z boków pudełka:

Vertax E11 For Canon 5D Mark III Battery Grip--PIXEL ENTERPRISE LIMITED
    Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• daris
      Coś już napisał
      • 2014
      • 95

Mam zamiennik do 500d - 4 lata, widać już zmęczenie ale był 4 razy tańszy. Oczywiście w pełni funkcjonalny i sprawny.
      Co do zamiennika baterii - razem z oryginałem pracował zamiennik Delta - obydwa skończyły żywot w takim samym czasie.

Do 6d też kupiłem zamiennik Nowell - b.dobra jakość wykonania.
      Canon 7D mk2, Sigma 10mm 2.8, Sigma A 18-35 1.8, Sigma 35 1.4, Canon EF 70-200 2.8L, Canon 580 EX II

Komentarz

• tkosiada
        Początki nałogu
        • 2007
        • 419

Do swojego 6D dokupiłem zamiennik i jest ok
        Komfort trzymania jak i jakość wykonania na bardzo dobrym poziomie, na razie nie ma problemu z komunikacją bez względu czy mam jeden czy 2 akumulatory
        Meike Vertical Battery Grip for Canon 6D as BG-E13: Amazon.co.uk: Electronics
        A cena zacheca właśnie do wyboru zamiennika
        x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• Daff
          Dopiero zaczyna
          • 2014
          • 18

Oryginalny grip do 6D ma uszczelnienia, a jak jest z zamiennikami?

Komentarz

• mizantropia
            Dopiero zaczyna
            • 2014
            • 33

kupiłem Newella do 6D, nie polecam, kiepsko spasowany, prześwity i na dodatek co wkurza mnie najbardziej czasem trzeba docisnąć, by przycisk AF-on na gripie zadziałał.

Jest na to jakaś gwarancja? W pudełku nie było papierka żadnego.
            www.warski.photography

Komentarz

• jaś
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 2601

ile razy czytam taki wątek to zawsze się zastanawiam po co grip do tak dużego aparatu jak 6D - mam spore ręce - takie na pewno z tych większych ale nigdy nie miałem kłopotu z żadnym korpusem, do 6D mam pasek nadgarstkowy i to wystarczy - ten aparat nawet po dokręceniu gripa nie będzie bardziej profesjonalny niż jest .
              następna wersja 6D ma być mniejsza będzie potrzebny większy grip dla osiągnięcia tego samego efektu.
              Jestem szumofobem
              S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
              Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• crazy
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1554

Zamieszczone przez jaś
                ile razy czytam taki wątek to zawsze się zastanawiam po co grip do tak dużego aparatu jak 6D - mam spore ręce - takie na pewno z tych większych ale nigdy nie miałem kłopotu z żadnym korpusem, do 6D mam pasek nadgarstkowy i to wystarczy - ten aparat nawet po dokręceniu gripa nie będzie bardziej profesjonalny niż jest .
                następna wersja 6D ma być mniejsza będzie potrzebny większy grip dla osiągnięcia tego samego efektu.
                Dużego aparatu? Przecież 6d to maluszek jest. Ja do 5D MKIII kupiłem oryginał i to jest teraz duży aparat, jeszcze jak ma zapieta Tokinę 16-28 to byk.
                Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• becekpl
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 4318

ale crazy ja na jednej baterii robie +/- 1000 zdjec a mam dwie w zapasie
                  tez mam ta tokine i naprawde nie widze sensu dopinania jeszcze gripu
                  do czego on ci wlasciwie jest potrzebny?
                  Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                  Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• crazy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1554

Po pierwsze dla wygody, do zdjęć pionowych, lepiej leży w dłoni
                    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Tom77
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2875

Zamieszczone przez becekpl
                      ale crazy ja na jednej baterii robie +/- 1000 zdjec a mam dwie w zapasie
                      tez mam ta tokine i naprawde nie widze sensu dopinania jeszcze gripu
                      do czego on ci wlasciwie jest potrzebny?
                      Lepszy chwyt, drugi spust, dla mnie grip mógłby być na 1 baterię

Komentarz

• CFR
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 133

Ja już bez gripu/a nie potrafię się obejść. Do 7-ki wziąłem oryginał dlatego też do 5-ki też tak zaplanowałem ale jak zobaczyłem cenę to mnie lekko zamurowało. No cóż zbierając finanse na oryginał rozpatruję zamiennik z czysto ekonomicznych względów.
                        Przeglądam sieć znalazłem trzy firmy, które mają coś konkretnego:
                        1. Pixel Vertax
                        2. Phottix (nie ma joysticka)
                        3. Meike

Macie doświadczenie z uchwytami tych firm do 5d mark III?

PZDR
                        PZDR

Komentarz

• tomba
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 234

Brałbym Pixel Vertax, ja swojego mam od momentu jak się pojawiły na rynku. Nie wiem jak długo, aparat kupiłem od razu po premierze, grip też jakoś krótko po tym.
                          Porównanie mam tylko z gripem od starych piątek i zachowują się podobnie, nie trzeszczy, materiał ok. Teraz właśnie po kilku latach użytkowania, odpadł mi jojstik. Po prostu wypadł, więc będę kupował drugiego takiego samego Pixela. To że wypadł to nawet nie mam mu za złe bo ostro go męczę, a w body od 1,5 roku już 2 migawka siedzi.
                          sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
                          niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
                          Fotograf ślubny

Komentarz

• worms
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 67

Zamieszczone przez FOTO-PAN
                            mam takie pytanie znajomy ma problem z gripem meike do canona 60d a wiec chodzi o to jak się używa 1-go akumulatora wszystko jest ok czy w lewym czy prawym slocie komunikacja z body o akumulatorze jest prawidłowe ale jak się użyje 2 akumulatorów body pokazuję komunikat brak komunikacji z akumulatorem po zatwierdzeniu że ok działa wszystko normalnie tyle że menu informacje o akumulatorze jeden jest nie dostępny, czy to normalne na zamienniku gripu
                            Witam Cię.
                            Mam ten sam problem z gripem Novell-a do 6D, czy byłeś zmuszony odesłać na gwarancji ten grip, czy też samo się naprawiło, bo jak mniemam jest to nieodpowiednie zachowanie?
                            Po Twoim wpisie ktoś się wypowiadał właśnie o6D i twierdził że ma komunikacje i nie ma żadnego info że brak komunikacji z prawym akumulatorem.
                            6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
                            sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L

Komentarz

• worms
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 67

Przepraszam za post pod postem, ale edyty zrobić nie mogę.
                              Więc grip działa jak należy, wystarczyło każdą baterię włożyć pojedynczo do komory w celu z czytania pojemności i teraz wszystko jest jak powinno.
                              Osobiście nie wyobrażam sobie teraz robienie fotek bez gripa, ale to tylko świadczy o moim amatorstwie, za dużo nie takich fotek i baterii za czesto by brakowało .
                              Druga sprawa to wygoda.
                              6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
                              sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L

Komentarz

• mystical
                                Coś już napisał
                                • 2016
                                • 60

A z drugiej strony kolejny ciężarek... Ja uważam, że amator gripa raczej nie potrzebuje. Ale to tylko ja
                                Nigdy zresztą nie sprawdzałem dokładnie ile zdjęć na baterii robię, wydaje mi się, że ok 800 - co przy mojej częstotliwości focenia daje ładowanie raz na 2 tygodnie.
                                Pomóż niepełnosprawnej dziewczynce, wystarczy polubić lub udostępnić znajomym

Komentarz

Pracuję...