Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Do kilku ostatnich moich body(650d, 5dmk2) kupowałem gripy TRAVORA w foto marzenie w krakowie na madalińskiego. Po zakupie 6d też u nich kupiłem travora wraz z baterią, ale na 6 jakie mieli na stanie, we wszystkich śruba dokręcająca gripa do body ma dość duży luz. Wychodzi więc, że z jakością coś jest nie tak. Poprzednie były znacznie lepiej wykonane.
czytam czytam i jak zawsze - za duzo informacji naraz moze w skrocie - 5dmk3 - Phottix(80F)/Pixel(58F)/Meike(30F)/Newell(75F) (grip canona 189F) (ceny w nawiasach, w funtach) jak widac, rozbieznosc cenowa jest spora, gdzies w necie znalazlem test meike i generalnie wypadl pozytywnie, ale z kolei kolejne informacje mowia, ze Meike wypada troche gorzej niz w/w pozostale firmy... Wiem ze w tym watku bylo sporo informacji, wiec moze po prostu - kto ma gripa ktorejs z tych firm niech w skrocie podpowie co jest ok a co nie, zwlaszcza uzytkownicy Meike niech napisza czy grip jest ok. Generalnie jakbym mial wybierac patrzac na zdjecia to wszystkie wygladaja podobnie... i nie wiem co bym wybral
Oryginalny grip Canona to zawsze kosmos cenowy ale w tym przypadku to bym się zastanowił, bo do 5DIII to konstrukcja magnezowa jak samo body. Pozostałe zamienniki Phottix / Newell są raczej porównywalne ze sobą ale wykonane z plastiku.
Jeśli ma być zamiennik, to wybierz ten z najdłuższą gwarancją
Mam grip Meike od kilku lat. Co prawda nie przy 5dmk3, a przy 7d. Jak dotąd nic mu nie dolega, nic nie pękło nic nie przestało działać.
Dodam, że 7d z C70-200 lub z C400 jest cały czas noszony na pasku reporterskim przykręconym do mocowania statywowego w gripie, co powoduje, że grip jest wciąż narażony na dodatkowe przeciążenia... i wciąż daje radę.
Nauczony przykrym doświadczeniem z przeszłości od kilku lat kupowałem tylko oryginalne gripy do swoich puszek, choćby używane.
Teraz jednak mam mieszane uczucia w stosunku do zakupu gripa do 6D. Polityka cenowa Canona w tym zakresie to koszmar.
Puszka niby amatorska a zakup gripa to wydatek ok. 1000PLN, podczas gdy zamiennik np. NEWELL-a można nabyć za 200PLN
no wlasnie te ceny canon ma zdecydowanie za wysokie... koszt produkcji takiego gripa to nie jest wiecej niz 50zl doliczajac nawet koszty magazynowania transportu marketingu.... niech bedzie i 300... a reszta? dlatego niech spadaja na drzewo
Z tym się nie zgodzę... ja dla odmiany korzystam tylko z zamienników i jeszcze na żadnym się nie zawiodłem (może po prostu mam szczęście )
Chcesz powiedzieć, że jakby na półce obok siebie leżał Canon i zamiennik w zbliżonej cenie , to oglądał byś zamiennik
Ja dawno temu szczęścia nie miałem i od tamtej pory 3 x się zastanowię, zanim dokonam zakupu.
Jak znajdę oryginał w cenie nie przewyższającej dwukrotnie ceny zamiennika, to się nawet nie zastanawiam.
Różne mamy doświadczenia i różne też podejmujemy decyzje - zwykle decyzja o zakupie zamiennika podyktowana jest chorą ceną oryginału ( x4 ).
Zawsze zamienniki będą tańsze bo są zamiennikami. A teraz porównajcie sobie proszę wygląd, budowę zamiennika gripa a oryginalnego gripa. Ja osobiście uważam ze warto wybrać produkt dedykowany i oryginalny - zawsze do wszystkich swoich aparatów taki miałem i nie zamierzam tego zmienić nawet przez to ze kosztuje dużo więcej. Ale za jakoś, bezawaryjność, czy idealne działanie przycisków się płaci.
ps. raz kupiłem canona 5D z zamiennikiem i gripa i od razu nie działał przycisk spustu migawki :P
Muszę dokupić akumulator i mam dylemat - co kupić - oryginal bo rożnie piszecie o zamiennikach - czy zamiennik gripa i eneloopy.
Jak jest z wytrzymałością aku AA w gripie ? ile można pstryknąć zdjęć ? Czy wytrzymałość jest proporcjonalna, jeżeli jeden oryginał ma 1800 mAh a zasile w gripie 6x AA 2000 mAh - to jest znacznie więcej.
Ile robicie na jednym aku 1800 mAh (7D, szkło ze stabilizacją - warunki raczej domowe) zdjęć - ?
Witam . Moim zdaniem nie opłaca się kupowac orginalego Gripa, mam osobiście zamiennik do 60D za 200zł i działa rewelacyjnie. za cene którą dopłacasz kupisz sobie już obiektywek jakiś tani
Używam gripow firmy phottix. Pełna komunikacja z body, 0 problemów jak do tej pory. Jeden ma juz 4 lata, kolejny ponad rok. Nic nie odłazi. Najtańszych zamienników nigdy nie używałem.
Komentarz