GRIP - czy warto przepłacać??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jasper
    Bywalec
    • 2008
    • 152

Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

To odświeżę dla wyjaśnienia. Dzięki sympatycznej obsłudze sklepu przyszedł nowy grip ( też Phottix ) i wszystko gra.

Komentarz

• przem012
      • 2013
      • 2

Jestem nowy na tym forum więc witam wszystkich użytkowników.
      Mam pytanie jak określilibyście jakość gripów firmy newell? Szukam czegoś do C70D

Komentarz

• jamada202
        Coś już napisał
        • 2013
        • 56

ogólnie nie masz zbyt dużego wyboru co do zakupu bo albo kupisz newell'a albo oryginał, mam zamiennik gripa do swojego aparatu i powiem Ci że miałem ostatnio dziwną sytuację przestało działać mi pokrętło obok spustu migawki i nie mogłem sobie ustawić tego czego chciałem. Zdjąłem grip wrzuciłem baterie i nagle wszystko wróciło do normy co się stało nie wiem, ale nieprzyjemna sytuacja szczególnie, że wtedy bardzo potrzebowałem sprawnego sprzętu. Zamiennik to zawsze zamiennik

Komentarz

• przem012
          • 2013
          • 2

I to mnie martwi. Cena ok 1000zł za oryginał to jak na razie spory wydatek. Ciekawe czy jest szansa że ta kwota będzie mniejsza ? W każdym razie chyba jednak lepiej poczekać. Dzięki za odpowiedź. Życzę wesołych świąt :-)

Komentarz

• jamada202
            Coś już napisał
            • 2013
            • 56

Tutaj masz link do gripa nie za 1000 zł Canon BG-E14 Grip Oryginał Nowy Do 70D Gwar. Raty (3809611689) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. mam od niego obiektyw i jestem zadowolony. Szansa zawsze jakaś tam jest ale ten sprzęt nie tanieje nie wiadomo jak ze 100 zł na wahaniach kursu zyskasz może nie więcej. Ja radzę dozbierać mimo wszystko na oryginał, nie ma przykrych niespodzianek na prawdę pozdrawiam i również, życzę wesołych świąt

Komentarz

• 4kwiatek
              Bywalec
              • 2006
              • 232

Hi...
              Zamieszczone przez jamada202
              ogólnie nie masz zbyt dużego wyboru co do zakupu bo albo kupisz newell'a albo oryginał, mam zamiennik gripa do swojego aparatu i powiem Ci że miałem ostatnio dziwną sytuację przestało działać mi pokrętło obok spustu migawki i nie mogłem sobie ustawić tego czego chciałem. Zdjąłem grip wrzuciłem baterie i nagle wszystko wróciło do normy co się stało nie wiem, ale nieprzyjemna sytuacja szczególnie, że wtedy bardzo potrzebowałem sprawnego sprzętu. Zamiennik to zawsze zamiennik
              Takie same objawy miałem na oryginale gripie do 350D. Wystarczyło odpiąć grip. Oczywiście trudno porównywać, ale to może nie być wina gripa tylko styków w puszce.

Pozdrawiam
              K.

Komentarz

• cobalt
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 1513

Zamieszczone przez przem012
                Mam pytanie jak określilibyście jakość gripów firmy newell? Szukam czegoś do C70D
                Kup sobie New BG E14 Battery Grip for Canon E0S 70D 5 Years Warranty | eBay i też będziesz zadowolony.
                C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• marjo
                  Coś już napisał
                  • 2013
                  • 95

Zamieszczone przez przem012
                  Do Canona 6D posiadam Newell-a. Wszystko ok, chodzi itp. Jednak do 650D posidałem Phottixa i wydaje mi się że Phottix był trochę solidniejszy, tzn sztywniejszy i główne kółko chodziło ciężej (lepiej).

Komentarz

• jamada202
                    Coś już napisał
                    • 2013
                    • 56

Zamieszczone przez 4kwiatek
                    Hi...

Takie same objawy miałem na oryginale gripie do 350D. Wystarczyło odpiąć grip. Oczywiście trudno porównywać, ale to może nie być wina gripa tylko styków w puszce.

Pozdrawiam
                    K.
                    równie dobrze, może to być wina tego że bateria nierównomiernie się rozładowuje, szkoda że tak późno się o tym dowiedziałem, że to wina gripa.

Komentarz

• chrisNI
                      Bywalec
                      • 2013
                      • 173

Poczekaj i kup oryginał. Wszystkie kundel po pewnym czasie sie skundla do reszty. Mam 60d obecnie 3 -ci grip oryginał. Pierwszy chinol polecany przez fanów taniochy był przesliczny wykonany jak oryginalny. Po pewnym czasie nawet na Manuel elektronika wariowala nie byłem w stanie zapanować nad ustawieniami. Po odpieciu odzyskalem kontrole nad puszka, ale straciłem szanse na wiele dobrych fotek, w rezultacie tandeta wylądowała w Weneckim kanale . Drugi polecany Hahnel (tandeta wykonania) działał do czasu gdy zaczął pokazywać swoje himery. Przycisk w pozycji portret nie zawsze odpadła i trzeba było wcisnąć na korpusie by ponownie odzyskać kontrole. Teraz pracuje z oryginalem, jest bez zarzutu i nie buja sie na statywie. Kupujesz tanio ... Kupujesz drożej bo kilkakrotnie. Kundel zawsze będzie kundlem

Komentarz

• fhumargo
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 116

Ja od ponad 2 lat mam newella przy 7D i jak na razie jest OK!
                        7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Komentarz

• cobalt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1513

Kupiłem na eBay japoński "zamiennik" do 650D i jest OK, od 10 miesięcy. Zrobiłem na nim jakieś 12 000 zdjęć. Z czego 90% to ujęcia poziome. Zależy mi raczej na lepszym (powiększonym) uchwycie i ergonomii oraz pojemności akumulatorów. Z przycisków gripa korzystam w co dziesiątym zdjęciu. Nie widzę różnicy w operowaniu głównym pokrętłem oraz przyciskiem migawki na body i w gripie. Może gdy ktoś robi 50 000 zdjęć w roku to lepszy jest oryginał. Mnie wystarcza grip za 70$. Dopiero teraz zobaczyłem, że sprzedający na 174 komentarze miał 7 neutralnych i 11 negatywów .
                          C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                          www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• 4kwiatek
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 232

Hi.

Zamieszczone przez jamada202
                            równie dobrze, może to być wina tego że bateria nierównomiernie się rozładowuje, szkoda że tak późno się o tym dowiedziałem, że to wina gripa.
                            Miałem łącznie wtedy 3 baterie. Używałem raz 2 w gripie, raz jedną. Objawy były takie że czasem kółko na obudowie aparatu (nie gripie !) tylko dodawało przesłony (nieważne w którą się kręciło). Co ciekawe - wtedy pomogło odpięcie szkła. Potem już bywało gorzej - nawet odpinanie szkła nie pomagało. Generalnie działy się cuda - szczególnie przy większej wilgotności. Występowało to zarówno na jednej jak i na dwóch bateriach. Wyjęcie baterii nie pomagało.

Teraz 350-tka chodzi w spottingu w rękach mojego przyjaciela. Po drobnej korekcie AF'a (włos z plecaka na krzyżu) chodzi jak złoto (ale bez gripa .

Pomimo achów i ochów nad oryginałami gripów - w moim dodatkowo odchodziła okładzina (która zawsze wyglądała na za dużą). Nabrała też słynnego białego koloru.

Pozdrawiam
                            K.

Komentarz

• jamada202
                              Coś już napisał
                              • 2013
                              • 56

to ciekawe 4kwiatek co piszesz że odpięcie obiektywu pomagało ja tego nie zrobiłem mi też własnie dodawał ale czas naświetlania. Czasami jednak lepiej zrezygnować z gripa, mniej nerwów i niepotrzebnego stresu.

pozdrawiam

Komentarz

• Canonierzysta
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 185

Witajcie,

Czytałem i czytałem i nie znalazłem informacji o dwóch gripach które zwróciły moją uwagę.
                                Mam C50D i kiedyś trafiłem na grip który ma możliwość ustawienia sekwencji zdjęć... teraz szukałem i po wielu próbach znalazłem:
                                Delta BG-E2 Pro zamiennik moc. Canon gripy sklep internetowy foto-net.pl

Z opisu produktu wynika jednak, że do 50D nie pasi... przy czym przecież do 40D pasuje, a zamienniki innych firm są opisywane jako kompatybilne zarówno z 40D jak i z 50D, więc nie wiem czy ten wspomniany wyżej będzie pasował do mojego? Jakaś podpowiedź? I jak Wasze odczucia co do takich możliwości? Ktoś miał tego gripa?

Jak już nie będzie pasował, to zainteresowałem się tym:
                                PHOTOOLEX P-BG-CN-50D-B Battery Grip dla CANON EOS 50D 40D 30D 20D cena 249.00 PLN

głównie dlatego, że ma pilocik zdalnego spustu migawki. Wiadomo, że można się bez tego obejść ( wyzwalacz na 2 albo 10 sekund)... ale czasem też może się przydać ( zdjęcie rodzinne, a 10 sekund to za mało aby dobiec na swoje miejsce ;P ), ale nikt tu na forum nie wspominał o tym gripie... może ktoś ma jakieś uwagi?

Oprócz tych wspomnianych i po przeczytaniu większości wątków na tym forum... nie wiem jaki grip wybrać.... więc jeśli mogę prosić o wskazówki...

Z góry dzięki!

Pozdrawiam.
                                EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Komentarz

Pracuję...