Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
ogólnie nie masz zbyt dużego wyboru co do zakupu bo albo kupisz newell'a albo oryginał, mam zamiennik gripa do swojego aparatu i powiem Ci że miałem ostatnio dziwną sytuację przestało działać mi pokrętło obok spustu migawki i nie mogłem sobie ustawić tego czego chciałem. Zdjąłem grip wrzuciłem baterie i nagle wszystko wróciło do normy co się stało nie wiem, ale nieprzyjemna sytuacja szczególnie, że wtedy bardzo potrzebowałem sprawnego sprzętu. Zamiennik to zawsze zamiennik
I to mnie martwi. Cena ok 1000zł za oryginał to jak na razie spory wydatek. Ciekawe czy jest szansa że ta kwota będzie mniejsza ? W każdym razie chyba jednak lepiej poczekać. Dzięki za odpowiedź. Życzę wesołych świąt :-)
Tutaj masz link do gripa nie za 1000 zł Canon BG-E14 Grip Oryginał Nowy Do 70D Gwar. Raty (3809611689) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. mam od niego obiektyw i jestem zadowolony. Szansa zawsze jakaś tam jest ale ten sprzęt nie tanieje nie wiadomo jak ze 100 zł na wahaniach kursu zyskasz może nie więcej. Ja radzę dozbierać mimo wszystko na oryginał, nie ma przykrych niespodzianek na prawdę pozdrawiam i również, życzę wesołych świąt
ogólnie nie masz zbyt dużego wyboru co do zakupu bo albo kupisz newell'a albo oryginał, mam zamiennik gripa do swojego aparatu i powiem Ci że miałem ostatnio dziwną sytuację przestało działać mi pokrętło obok spustu migawki i nie mogłem sobie ustawić tego czego chciałem. Zdjąłem grip wrzuciłem baterie i nagle wszystko wróciło do normy co się stało nie wiem, ale nieprzyjemna sytuacja szczególnie, że wtedy bardzo potrzebowałem sprawnego sprzętu. Zamiennik to zawsze zamiennik
Takie same objawy miałem na oryginale gripie do 350D. Wystarczyło odpiąć grip. Oczywiście trudno porównywać, ale to może nie być wina gripa tylko styków w puszce.
Jestem nowy na tym forum więc witam wszystkich użytkowników.
Mam pytanie jak określilibyście jakość gripów firmy newell? Szukam czegoś do C70D
Do Canona 6D posiadam Newell-a. Wszystko ok, chodzi itp. Jednak do 650D posidałem Phottixa i wydaje mi się że Phottix był trochę solidniejszy, tzn sztywniejszy i główne kółko chodziło ciężej (lepiej).
Takie same objawy miałem na oryginale gripie do 350D. Wystarczyło odpiąć grip. Oczywiście trudno porównywać, ale to może nie być wina gripa tylko styków w puszce.
Pozdrawiam
K.
równie dobrze, może to być wina tego że bateria nierównomiernie się rozładowuje, szkoda że tak późno się o tym dowiedziałem, że to wina gripa.
Poczekaj i kup oryginał. Wszystkie kundel po pewnym czasie sie skundla do reszty. Mam 60d obecnie 3 -ci grip oryginał. Pierwszy chinol polecany przez fanów taniochy był przesliczny wykonany jak oryginalny. Po pewnym czasie nawet na Manuel elektronika wariowala nie byłem w stanie zapanować nad ustawieniami. Po odpieciu odzyskalem kontrole nad puszka, ale straciłem szanse na wiele dobrych fotek, w rezultacie tandeta wylądowała w Weneckim kanale . Drugi polecany Hahnel (tandeta wykonania) działał do czasu gdy zaczął pokazywać swoje himery. Przycisk w pozycji portret nie zawsze odpadła i trzeba było wcisnąć na korpusie by ponownie odzyskać kontrole. Teraz pracuje z oryginalem, jest bez zarzutu i nie buja sie na statywie. Kupujesz tanio ... Kupujesz drożej bo kilkakrotnie. Kundel zawsze będzie kundlem
Kupiłem na eBay japoński "zamiennik" do 650D i jest OK, od 10 miesięcy. Zrobiłem na nim jakieś 12 000 zdjęć. Z czego 90% to ujęcia poziome. Zależy mi raczej na lepszym (powiększonym) uchwycie i ergonomii oraz pojemności akumulatorów. Z przycisków gripa korzystam w co dziesiątym zdjęciu. Nie widzę różnicy w operowaniu głównym pokrętłem oraz przyciskiem migawki na body i w gripie. Może gdy ktoś robi 50 000 zdjęć w roku to lepszy jest oryginał. Mnie wystarcza grip za 70$. Dopiero teraz zobaczyłem, że sprzedający na 174 komentarze miał 7 neutralnych i 11 negatywów .
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX www.cobalt.fr.pl
równie dobrze, może to być wina tego że bateria nierównomiernie się rozładowuje, szkoda że tak późno się o tym dowiedziałem, że to wina gripa.
Miałem łącznie wtedy 3 baterie. Używałem raz 2 w gripie, raz jedną. Objawy były takie że czasem kółko na obudowie aparatu (nie gripie !) tylko dodawało przesłony (nieważne w którą się kręciło). Co ciekawe - wtedy pomogło odpięcie szkła. Potem już bywało gorzej - nawet odpinanie szkła nie pomagało. Generalnie działy się cuda - szczególnie przy większej wilgotności. Występowało to zarówno na jednej jak i na dwóch bateriach. Wyjęcie baterii nie pomagało.
Teraz 350-tka chodzi w spottingu w rękach mojego przyjaciela. Po drobnej korekcie AF'a (włos z plecaka na krzyżu) chodzi jak złoto (ale bez gripa .
Pomimo achów i ochów nad oryginałami gripów - w moim dodatkowo odchodziła okładzina (która zawsze wyglądała na za dużą). Nabrała też słynnego białego koloru.
to ciekawe 4kwiatek co piszesz że odpięcie obiektywu pomagało ja tego nie zrobiłem mi też własnie dodawał ale czas naświetlania. Czasami jednak lepiej zrezygnować z gripa, mniej nerwów i niepotrzebnego stresu.
Czytałem i czytałem i nie znalazłem informacji o dwóch gripach które zwróciły moją uwagę.
Mam C50D i kiedyś trafiłem na grip który ma możliwość ustawienia sekwencji zdjęć... teraz szukałem i po wielu próbach znalazłem: Delta BG-E2 Pro zamiennik moc. Canon gripy sklep internetowy foto-net.pl
Z opisu produktu wynika jednak, że do 50D nie pasi... przy czym przecież do 40D pasuje, a zamienniki innych firm są opisywane jako kompatybilne zarówno z 40D jak i z 50D, więc nie wiem czy ten wspomniany wyżej będzie pasował do mojego? Jakaś podpowiedź? I jak Wasze odczucia co do takich możliwości? Ktoś miał tego gripa?
głównie dlatego, że ma pilocik zdalnego spustu migawki. Wiadomo, że można się bez tego obejść ( wyzwalacz na 2 albo 10 sekund)... ale czasem też może się przydać ( zdjęcie rodzinne, a 10 sekund to za mało aby dobiec na swoje miejsce ;P ), ale nikt tu na forum nie wspominał o tym gripie... może ktoś ma jakieś uwagi?
Oprócz tych wspomnianych i po przeczytaniu większości wątków na tym forum... nie wiem jaki grip wybrać.... więc jeśli mogę prosić o wskazówki...
Z góry dzięki!
Pozdrawiam.
EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)
--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--
Komentarz