GRIP - czy warto przepłacać??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bolek02
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 3225

Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

Zamieszczone przez jacek_73
    A który producent robi magnezowe oryginały?
    Canon do modeli 5D, 5dII i 7D Nie wiedziłleś Ja osobiście używam, to wiem

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Heilsberg
    Mi nie przeszkadza brak napisu i da się zdjęcia robić ale niektórzy potrzebują napisu Canon, białego koloru i czerwonego paska. A tutaj Canon ich oszukał i na oryginalnym gripie nie dał napisu.

A czytałeś w ogóle ten wątek? Oświecam Cię Kolego - cofnij się parę wpisów wstecz to znajdziesz odpowiedź.
    Nie oszukał, bo dał produkt jakościowo nienaganny. Napis, to dodatek dla lanserów, a nie ludzi ceniących wygodę użytkowania.

Czytałem wątek, ale to nieprawda, że są zamienniki magnezowe i wygladają jak body - NIE MA NIC TAKIEGO
    Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Heilsberg
      Początki nałogu
      • 2009
      • 274

Jeśli miałeś w ręku te Vertaxy i prawdą jest co piszesz, że są plastikowe to nie mam powodu by nie wierzyć. Ja ich w ręku nie miałem. Ale w paru recenzjach piszą ludzie, że to stop magnezu a producent podobno daje nawet zapewnienie na piśmie, że materiał identyczny z materiałem body. Przynajmniej tak jest przy gripie do Nikona D800. Więc producent kłamie w żywe oczy a ludzie piszący recenzję nie odróżniają plastiku od stopu magnezu? Trudno mi w to uwierzyć.
      EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

• gadget_zary
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1046

Wg. tego co piszą na zagranicznych forach to Pixel Vertax ma metalowy szkielet, ale jaki to metal to nikt nie potwierdził

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

Tak się sklada, że miałem toto w ręce i istotnie jest sporo cięższe od innych wcześniej oglądanych zamienników. Jednak nie przypomina w niczym tych magnezowych od Canon-a. Na pewno nie wygląda tak jak body. Nie wiem jak to jest w nikonie, bo nie widziałem.Ja wiele różnych gripów testowałem i zawsze było coś nie tak. Dlatego szukałem cierpliwie okazji na zakup oryginalnych gripów w rozsądnej cenie. Obydwa aktualnie używane zakupilem z drugiej ręki jak nowe za 500 - 600zl. obydwa są jeszcze na gwarancji sklepowej Każdy robi jak uważa i nie bierz tego do siebie, bo zupełnie nie o to chodzi.
          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Heilsberg
            Początki nałogu
            • 2009
            • 274

Ależ ja osobiście miałem zamiennik w 400D i nie narzekałem. Teraz mam oryginał w 7D i też nie narzekam. Ale chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie powinno się zamienników wrzucać do jednego wora. Są gorsze, są lepsze, są plastikowe, są metalowe, są tańsze i droższe. Oryginały też nie zawsze są super bo niektórzy problemy z nimi mają. Mi się dwa razy zdarzyło, że zablokował się aparat i odpięcie i przypięcie gripa dopiero go odblokowało. I akurat to był oryginał.
            A to, że każdy sam decyduje i wybiera jest oczywiste i jasne jak słońce.
            Nie biorę nic do siebie, tylko mnie tekst " Oświeć nas Kolego" rozluźnił bo nie zwykłem by się do mnie tak zwracano.
            EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

• maki1000
              Bywalec
              • 2008
              • 148

Testował już ktoś PIXEL VERTAX BG-E11 do Canon 5D III ? Nigdzie nie mogę opinie znaleźć

Komentarz

• gadget_zary
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1046

Poczytaj kilka stron wcześniej... bo widać za bardzo nie szukałeś

Komentarz

• maki1000
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 148

Zamieszczone przez gadget_zary
                  Poczytaj kilka stron wcześniej... bo widać za bardzo nie szukałeś
                  Czytałem, ale niewiele tam jest - jedna osoba trzymała go w rękach i to widać średnio nastawiona do zamienników
                  Chciałbym opinii kogoś kto go użytkuje. Dla mnie nie ma żadnego znaczenia czy faktura okleiny pasuje do tej z body, czy grip jest z magnezu, plastiku, złota itp. Ważne żeby nie trzeszczał. Chciałbym się dowiedzieć czy wszystko działa jak powinno, nie wiesza body, czy są jakieś problemy z prądem, czy dżojstik dobrze pracuje.

Komentarz

• gadget_zary
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1046

Napisz do kolegi Kuba1 który ten grip posiada (a nie tylko go trzymał:P).

Komentarz

• maki1000
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 148

Zamieszczone przez gadget_zary
                      Napisz do kolegi Kuba1 który ten grip posiada (a nie tylko go trzymał:P).
                      dzięki

Komentarz

• lucas_g
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 58

PIXEL VERTAX

Fotki: Canon 5D MKIII - Neowin Forums - Page 2

I dwa słowa o gripie: Canon 5D Mark III + Pixel Vertex Grip | Flickr - Photo Sharing!

Komentarz

• Flanel
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 300

Zamieszczone przez maki1000
                          Testował już ktoś PIXEL VERTAX BG-E11 do Canon 5D III ? Nigdzie nie mogę opinie znaleźć
                          Zakupiłem go parę dni temu. Trochę byłem zaskoczony że kosztował mnie mniej niż Phottix do 5dmk2. Wrażenie początkowe - starannie wykonany, jest joystick, fajnie wyprofilowany - na oko tak samo jak oryginał. Jedynie jakość plastiku jest taka jak zawsze, to nie to samo co w oryginale. Tworzywo jest chropowate, i w dotyku raczej nie powala, ale już sama guma jest ok. Spasowany bardzo ładnie, wszystko działa jak trzeba. Joystick jest ciut bardziej delikatny i ma większy skok niż ten na body, ale działa dobrze. Ogólne wrażenie - jest imo trochę lepiej niż w zamiennikach od 5dmk2 - a cena - 305 pln jest bardzo atrakcyjna. 2 lata gwarancji - mnie nic więcej nie potrzeba. Używałem raz oryginału - z 30D, potem po kolei każdą piątkę ( i, ii ) miałem już z chińczykiem, i do tej pory się nieprzewiozłem, więc kontynuuję tradycję. Jutro jadę na weselę, przetestuję w " boju ".

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

Jak za te pieniądze, to grip wyglada zarąbiście. Wykonanie naprawdę porządne. Co do materiałów nie wypowiadam się, bo czas pokaże. Ciekawie jak się będzie sprawował. Jedyne co mi się w nim nie podoba, to metoda załadunku akumulatorów. Osobiście wolę załadunek poprzeczny, bo łatwy dostęp, ale to rzecz gustu.

Komentarz

• centur
                              Uzależniony
                              • 2011
                              • 766

witam, kupiłem niedawno Grip do 650d Meike BG-E8 i zauważyłem że fatalnie wskazuje poziom naładowania oryginalnego akumulatora i zaskakująco szybko wyłącza aparat a po odepnięciu gripa i załadowania aku bezpośrednio do 650-tki wskazuje jeszcze 2 kreski i dość długo robi zdjęcia. Czy to normalne w wypadku zamienników ???? Dodam ze z akumulatorkami eneloop pracuje wyśmienicie ale z LP-E8 fatalnie !!!
                              Ostatnio edytowany przez centur; 43228.
                              http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
                              http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
                              Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Bangi
                                Moderator
                                • 2010
                                • 5499

Ja miałem MEIKE BG-E8 do 550d i w przypadku oryginalnego aku wszystko było jak trzeba.
                                Jak używałem z zamiennikami (jednocześnie dwoma) to body pokazywało prawie cały czas, że jest full, po zrobieniu (wielu) zdjęć, nagle pozywał, że jest prawie pusty i dość szybko aku padały. Po naładowaniu od nowa. Jak dla mnie nie przeszkadzało to jakoś szczególnie w robieniu zdjęć, ale trzeba było po prostu o tym pamiętać by się nie zdziwić. Zawsze miałam oryginalny aku w zapasie.
                                SAMOLOTY CB
                                SAMOLOTY lotnictwo.net
                                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

Pracuję...