Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
gdyby problem dotyczył zamiennika LP-E8 to pewnie siedziałbym cicho ale wkurza mni że chodzi oryginalny aku dodatkowo nie zawsze załapują styki i czasami muszę przeładować kasetę z aku kilka razy aby mieć w ogóle zasilanie :-/, dzwoniłem do Foto-Tip ale odesłali mnie do serwisu i kazali go podesłać, jakby co to zamienią na inny egzemplarz ....
Ja wreszcie zdecydowałem się na zamiennik Phottix. Całkiem dobrze wykonany, guma praktycznie różni się od oryginału.
Jedna tylko rzecz mnie zastanawia. Na aku LP-E6 wszystko działa jak należy. Natomiast na 6 aku. AA Sanyo Eneloop (w pełni naładowanych) aparat zwalnia serię. Czy ktoś tak miał i wie czym to może być spowodowane??
a ja mam jeszcze pytanie z innej beczki, oryginalny aku LP-E8 ma pojemność 1120mAh, ładując do gripa 6 aku eneloopa każdy po 2000mAh to mam pojemnośc ok 12.000mAh w porównaniu do 1120 z jednego oryginalnego aku. Oczywiście nie spodziewam sie że na 6 aku aparat będzie działał ponad 10x dłuzej ale pytanie, o ile dłuższej pracy mogę się spodziewać na 6 eneloopach załadowanych do gripa w stos do oryginalnego aku ???? Pytam bo mam dylemat czy kupić zamiennik aku czy też 6 eneloopów bo cana prawie taka sama i tak szczerze to skłaniam się do tego 2 rozwiązania....
a ja mam jeszcze pytanie z innej beczki, oryginalny aku LP-E8 ma pojemność 1120mAh, ładując do gripa 6 aku eneloopa każdy po 2000mAh to mam pojemnośc ok 12.000mAh w porównaniu do 1120 z jednego oryginalnego aku. Oczywiście nie spodziewam sie że na 6 aku aparat będzie działał ponad 10x dłuzej ale pytanie, o ile dłuższej pracy mogę się spodziewać na 6 eneloopach załadowanych do gripa w stos do oryginalnego aku ???? Pytam bo mam dylemat czy kupić zamiennik aku czy też 6 eneloopów bo cana prawie taka sama i tak szczerze to skłaniam się do tego 2 rozwiązania....
To chyba tak nie działa... Nie znam się dokładnie, ale z tego co czytałem taka konfiguracja daje ok. połowę mniej psryknięć niż oryginlany aku, ale nie potrafię tego wyjaśnić.
To chyba tak nie działa... Nie znam się dokładnie, ale z tego co czytałem taka konfiguracja daje ok. połowę mniej psryknięć niż oryginlany aku, ale nie potrafię tego wyjaśnić.
co takiego ??? niemożliwe, nie wierze bo nie ma to żadnego sensu. Wiem że pewna część energii pójdzie na straty bo trzeba zasilić grip przez który będzie przepływać prąd ale mz to co napisałeś nie trzyma się kupy...
Liczy się jeszcze napięcie. AA ma 1.2V. Musisz połączyć szeregowo 6 Sztuk by mieć nominalne 7.2V oryginału. W rzeczywistości będzie więcej, bo po naładowaniu akumulator AA ma z 1.3V. Czyli łącznie będzie 7.8V pojemności 2000 mAh.
Tak czy siak na 6 eneloopach powinien działać dłużej. Inna sprawa jak to mało wygodne jest.
A przypadkiem nie jest tak że aparat stwierdzi że aku są puste wcześniej niż to naprawdę stanie ? Eneloopy są "puste" gdy osiągną 0,9V. Moim zdaniem aparat (podobnie jak lampy) stwierdza to dużo wcześniej nie wykorzystując po prostu całej pojemności baterii. Myślę że łatwo to sprawdzić mierząc napięcie w pełni naładowanych dobrym miernikiem (nie ładowarką !) i takich które aparat stwierdził że są "puste".
[...] Pytam bo mam dylemat czy kupić zamiennik aku czy też 6 eneloopów bo cana prawie taka sama i tak szczerze to skłaniam się do tego 2 rozwiązania....
Czy bierzesz pod uwagę czas ładowania Eneloop'ow w por. do akumulatora LP-E..?
biorę, dla mnie nie stanowi to problemu, bardziej liczy się wydajność zestawu a grip i tam mam na stałe doczepiony bo uchwyt w 650d jest stanowczo za mały
biorę, dla mnie nie stanowi to problemu, bardziej liczy się wydajność zestawu a grip i tam mam na stałe doczepiony bo uchwyt w 650d jest stanowczo za mały
Czyli po rozładowaniu Eneloop'ów odłożysz aparat na 10 godzin, czy masz też 2x LP-E?
Kuba, napisałem juz że to nie problem... nie jestem zawodowym fotografem poza tym mam oryginalny aku, wszytsko obija się o kwestię, jak długo pociągnie zestaw z eneloopami
Kuba, napisałem juz że to nie problem... nie jestem zawodowym fotografem poza tym mam oryginalny aku, wszytsko obija się o kwestię, jak długo pociągnie zestaw z eneloopami
Looz, po prostu patrząc na Twoje zdjęcia pomyślałem, że jesteś z tych co im to cholernie robi . Sam się zastanawiam ile pociągnie, bo eneloopów mam kilkanaście, ale jestem zbyt leniwy żeby to sprawdzić . Aczkolwiek, powiem Ci, że wcześniej do gripa 550D zakupiłem bardzo tanie zamienniki LP-E i trzymało to tak samo jak oryginały (też miałem dwa). Generalnie można było spokojnie robić dwa długie koncerty (w sensie dwa dni koncertowe) ciągle pstrykając, bez automatycznego podglądu zdjęcia. Teraz do 5D3 również zakupiłem takie same zamienniki LP-E i jest tak samo wydajnie. Od użycia Eneloopów w body właśnie odstręcza mnie czas ich ładowania, bo poza tym są genialne.
Komentarz