GRIP - czy warto przepłacać??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

Prosiłbym jednak ostudzić nieco temperaturę dyskusji .
    Do kolegi pawelo1 prośba o staranniejsze edytowanie postów - będzie łatwiej zrozumieć .

Zamieszczone przez jacek_73
    Nie do końca Resztę kasy przeznaczam na wymianę zużytych zamienników, najczęściej również zamiennikami. Ale to nie reguła. I dopiero to co zostaje przepijam

To mało, w sumie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Kuba1
      Uzależniony
      • 2010
      • 960

Zamieszczone przez Heilsberg
      Pozwalam sobie tylko stwierdzić, że zamiennik zamiennikowi nierówny. Są już zamienniki ze stopu magnezowego, które wielu użytkowników bardzo sobie chwali i wręcz nie widzi różnicy z oryginałem (prócz ceny oczywiście).
      Na przykład wspomniany Vertax do 5dMk3.

Komentarz

• kaindox
        Uzależniony
        • 2009
        • 598

Zamieszczone przez pawelo1
        Jak cytujesz to całą wypowiedź nie część. Widać że źle czytałeś posta bo wyraźnie napisałem że miałem w rękach kolegi zamiennik więc porównanie mam do oryginalnego.
        Miałeś w rękach jeden zamiennik a tymczasem jest kilka firm które je robi z lepszym lub gorszym skutkiem. Ty na podstawie jednego wypowiadasz się o różnych modelach kilku producentów . To tak jakby na podstawie obcowania z obiektywem Canona 50mm 1,8 stwierdzić że wszystkie obiektywy tej firmy to plastikowe wydmuszki które rozpadają się w rękach.

Komentarz

• rysib
          Początki nałogu
          • 2006
          • 281

Zamieszczone przez Kuba1
          Na przykład wspomniany Vertax do 5dMk3.
          Wiesz może, czy ten uchwyt będzie pasował do MKII? Nie ukrywam że dżojstik w uchwycie przydałby mi się.
          Ostatnio edytowany przez rysib; 4553.
          Pozdrawiam Rysiek

Komentarz

• pawelo1
            Początki nałogu
            • 2012
            • 408

nie będzie pasował bo jest tylko dedykowany do 5d III. Za dobrze by było jakby był wstecz kompatybilny. To firmy by mało co zarobiły na tym, a tak muszą być jakieś zmiany jak w body to i grip dostosowany taki już polityka marketingowa. To samo jest z płytami głównymi do kompa wychodzą nowe procki to już inny socket mają płyty i trzeba płyte kupować nową. Tak jak np. procek sandy bridge ma gniazdo LGA 1155 i nie jest wstecznie kompatybilny z nowszym prockiem ivy bridge LGA 1156 bo różnica wynosi pomiędzy tymi gniazdami tylko jeden pin. Ten grip jest do 5D II Vertax E-6 For Canon 5D Mark II--PIXEL ENTERPRISE LIMITED
            Ostatnio edytowany przez pawelo1; 45437.

Komentarz

• Kuba1
              Uzależniony
              • 2010
              • 960

Zamieszczone przez rysib
              Wiesz może, czy ten uchwyt będzie pasował do MKII? Nie ukrywam że dżojstik w uchwycie przydałby mi się.
              Nie pasuje oczywiście. Natomiast ich dedykowany do 5d2 jest sprzed lat i nie wiem jak konstrukcyjnie, bo nie miałem.

Komentarz

• MrSpike
                Coś już napisał
                • 2009
                • 70

uzywalem phottix'a do 30D. po sprzedazy 30D pnp grip przeszedl do zakupionego 50D. do komfortu uzytkowania zastrzezen zadnych. fakt, w gripie po 2 latach padl przycisk, ale koszt nowego (tym razem meike) razem z tym co zaplacilem za phottix'a to 50% ceny oryginalu. dla mnie sensu przeplacania za oryginal, aby miec znaczek canon'a na gripie wiec nie ma.
                Ostatnio edytowany przez MrSpike; 25123.

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

Mi dzisiaj zaczął wariować grip meikke przy 20d. Ale po mocniejszym dociśnięciu przy przykręcaniu wszystko wróciło do normy.

Komentarz

• Heilsberg
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 274

Zamieszczone przez MrSpike
                    przeplacania za oryginal, aby miec znaczek canon'a na gripie wiec nie ma sensu.
                    Oryginalny grip do 7D nie ma nawet znaczka Canona.
                    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

• Arni
                      Bywalec
                      • 2012
                      • 136

Ja mam zamiennik Meike i bardzo go sobie chwalę. Kosztował, szczególnie porównując z systemowym, śmieszne pieniądze, a spisuje się wzorowo i pasuje idealnie. Materiały, z których jest wykonany nie wyróżniają się od tych, z których zrobiony jest 60D.
                      EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
                      Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
                      E-system przeszedł do historii ...

Komentarz

• 4kwiatek
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 232

Hi...

Już to kiedyś pisałem - miałem i mam oryginalny grip do 350D. Cechy:
                        Znaczek Canon, odklejająca się i niespasowana (za duża !!!) guma, zacinające się kółko, wariująca puszka przy zasilaniu z gripa. Trzeszczenie plastiku pod naciskiem. Czy kupię następny oryginał ? Nie wiem.
                        Obecnie puszka chodzi bez gripa i bez problemów. Co ciekawe - zacinanie się kółka w gripie - powodowało też "zacięcie" kółka w puszce (przysłona zmieniała się tylko w jedną stronę bez względu na kierunek kręcenia). Po odjęciu gripa - dolegliwość znikła (usuwała ją też co ciekawe - zmiana szkła - ale to odkryłem później).

Kupiony w sklepie jednej z galerii handlowych w W-wie - bodaj w Arkadii - żeby nie było że "lewizna z All*".

Oczywiście zebrałem w poście doświadczenia z kilku lat - ale kilka razy kosztowało mnie to trochę nerwów.

Pozdrawiam...

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Zamieszczone przez don
                          grip BG-E2N mozna miec spokojnie za 557 zl w Krakowie, cena 650 jest dla mnie przesadzona.
                          Oryginalny BG-E2N lekko używany na aukcjach 200-300zł czyli m/w tyle co zamiennik

--- Kolejny post ---

Oryginalny grip do 7D nie ma nawet znaczka Canona.
                          No i co z tego wynika ??? Bez napisu gorzej się zdjęcia robi ???

--- Kolejny post ---

Pozwalam sobie tylko stwierdzić, że zamiennik zamiennikowi nierówny. Są już zamienniki ze stopu magnezowego, które wielu użytkowników bardzo sobie chwali i wręcz nie widzi różnicy z oryginałem (prócz ceny oczywiście).
                          Oświeć nas Kolego, jaki to producent robi magnezowe zamienniki ???
                          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• jacek_73
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2587

Zamieszczone przez Bolek02
                            ...
                            A który producent robi magnezowe oryginały?
                            Jestę fotografę
                            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• gadget_zary
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1046

np. BG-E7 ori ma magnezowy szkielet, tak jak puszki canona

Komentarz

• Heilsberg
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 274

No i co z tego wynika ??? Bez napisu gorzej się zdjęcia robi ???
                                Mi nie przeszkadza brak napisu i da się zdjęcia robić ale niektórzy potrzebują napisu Canon, białego koloru i czerwonego paska. A tutaj Canon ich oszukał i na oryginalnym gripie nie dał napisu.

A czytałeś w ogóle ten wątek? Oświecam Cię Kolego - cofnij się parę wpisów wstecz to znajdziesz odpowiedź.
                                EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

Pracuję...