PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Strony : 1 2 3 4 [5]

krajes28
09-03-2018, 23:03
Jeśli ktoś jeszcze nie instalował nowego firmware to gorąco polecam! Autofocus przyspieszył conajmniej dwukrotnie - zarówno tradycyjnie jak i w LV - jestem w niemałym szoku, tym bardziej, że celność również jest na plus.

A czy ktoś sprawdzał jak wpływa nowy firmware na pracę z Canonem 5D IV ? Jest jakaś widoczna poprawa?

Yaru
10-03-2018, 08:31
Dzięki za info też dzisiaj zrobię aktualizację.

Yaru
10-03-2018, 21:03
Moj egzemplarz po aktualizacji wymagał ponownej kalibracji, wcześniejsze wartości kompletnie nie pasowały. Wcześniej miał korekty na FF teraz korygowałem go na BF ( dziwna sprawa ). Reaguje jakby szybciej czy pewniej to sie okaże, zamiany chyba bardziej odczuwalne na 6d2 niż na 6d, zobaczymy w praniu.

tmielcarz
24-03-2018, 02:27
Miałem przez chwilę Sigmę 18-35 Art, ale sprzedałem, ponieważ nie chciała współpracować z moim aparatem - AF bardzo często nie trafiał i to tak, że raz miał BF, a raz FF, więc nie szło tego wyregulować. Zniechęciłem się do Sigm. Teraz nadszedł czas na wymianę mojej starej 50-ki 1.8 Canona, więc mając w pamięci problemy z AF Sigmy nastawiałem się bardziej na C50/1.4. Niestety testowany przeze mnie egzemplarz w ogóle mi nie przypasował. Miał problemy z AF i mydło na 1.4. Postanowiłem dać drugą szansę Sigmie i wziąłem S50/1.4 Art. AF też początkowo nie trafiał, ale w powtarzalny sposób, więc mikroregulacją dało się go ogarnąć i teraz jestem bardzo zadowolony z tego szkła. Ostre od 1.4, AF trafia bez problemu, ciężar mi nie przeszkadza. Polecam.

luso
24-03-2018, 09:56
Mam s18-35mm i cały czas AF w tym obiektywie działa dla mnie najlepiej z pośród wszystkich posiadanych przez mnie obiektywów. Mam również s50mm i z AF też jestem bardzo zadowolony :) W sumie największe "problemy" mam z AF w c35mmis, ale i tak jest ok :)

Eberloth
24-03-2018, 10:04
Mam s18-35mm i cały czas AF w tym obiektywie działa dla mnie najlepiej z pośród wszystkich posiadanych przez mnie obiektywów. Mam również s50mm i z AF też jestem bardzo zadowolony :) W sumie największe "problemy" mam z AF w c35mmis, ale i tak jest ok :)

Trafiają Ci Sigmy a nie trafia Canon? I to taki, na którego w zasadzie nikt nie narzeka, łącznie ze mną? Prawdopodobnie masz uszkodzoną puszkę...:mrgreen:

luso
24-03-2018, 13:45
Tak, puszka jest niewątpliwie popsuta, inaczej nie działała by dobrze z Sigmami ;) Mówiąc poważnie to c35is ma bardzo szybki AF ale na dwóch moich puszkach jest mniej celny niż któraś z sigm. Ale i tak nie jest źle. Znacznie bardziej ufam np. c85/1.8 niż c35/1.8 :/ Ale może to taka specyfika szerszego kąta widzenia.

jinks
24-03-2018, 20:35
Tak, puszka jest niewątpliwie popsuta, inaczej nie działała by dobrze z Sigmami ;) Mówiąc poważnie to c35is ma bardzo szybki AF ale na dwóch moich puszkach jest mniej celny niż któraś z sigm. Ale i tak nie jest źle. Znacznie bardziej ufam np. c85/1.8 niż c35/1.8 :/ Ale może to taka specyfika szerszego kąta widzenia.A czy Ty przypadkiem nie ostrzysz centralnym a potem przekadrowanie? Przy szerszych kątach bardziej widać zmianę płaszczyzny ostrości niż np. przy 50, czy 85.

luso
25-03-2018, 08:33
Ja niemal nie używam centralnego punktu AF. Ale wczoraj pierwszy raz fotofrafowałem sigmą 50A po aktualizacji oprogramowania. Wszystkie zdjęcia były zrobione w ciemnym pomieszczeniu przy użyciu bocznych punktów w 6d z lampą na aparacie. Dawne nastawy mikroregulacji na +7 nie są już poprawne. Na szybko zmieniłem je na +3 i na dużej części zdjęć ostrość jest ustawiona nadal za fotografowanym obiektem. Przed aktualizacją firmwareu ten obiektyw zrobił by robotę w takich warunkach. Muszę go ponownie skalubrować przed przyszłym weekendem :-/

aptur
25-03-2018, 20:15
Ja niemal nie używam centralnego punktu AF.
To masz pecha bo boczne punkty w 6D to ... no są i tyle.

luso
26-03-2018, 08:31
One nie są wybitne, ale też nie są tak tragicznie jak się mówi...

Yaru
26-03-2018, 10:51
Ja niemal nie używam centralnego punktu AF. Ale wczoraj pierwszy raz fotofrafowałem sigmą 50A po aktualizacji oprogramowania. Wszystkie zdjęcia były zrobione w ciemnym pomieszczeniu przy użyciu bocznych punktów w 6d z lampą na aparacie. Dawne nastawy mikroregulacji na +7 nie są już poprawne. Na szybko zmieniłem je na +3 i na dużej części zdjęć ostrość jest ustawiona nadal za fotografowanym obiektem. Przed aktualizacją firmwareu ten obiektyw zrobił by robotę w takich warunkach. Muszę go ponownie skalubrować przed przyszłym weekendem :-/

Miałem tak samo, po aktualizacji ponowna kalibracja,na pocieszenie napisze że szkło na razie jest bardziej przewidywalne.

luso
26-03-2018, 18:36
Jak znajdę trochę czasu potestuję i jeśli będzie trzeba to podłaczę obiektyw do docka i skalibruję. A może wystarczy przepuścić obiektyw przez focala. Na ten moment jestem optymistą. Jeśli obiektyw nie trafia to zawsze jest to back focus. Nie wiem czy zależy od odległości.

dager
30-03-2018, 21:09
Przez ostatnie 3 dni próbowałem skalibrować dockiem, moją nową 50, kalibracja się udała, niestety obiektyw jest kapryśny. Robi dwa zdjęcia ostre potem jedno mydło, pięć ostrych i dwa mydełka itp. Czy miał ktoś podobnie i wysyłał do serwisu jeżeli tak to z jakim skutkiem?

aptur
30-03-2018, 21:16
Przez ostatnie 3 dni próbowałem skalibrować dockiem, moją nową 50, kalibracja się udała, niestety obiektyw jest kapryśny. Robi dwa zdjęcia ostre potem jedno mydło, pięć ostrych i dwa mydełka itp. Czy miał ktoś podobnie i wysyłał do serwisu jeżeli tak to z jakim skutkiem?

Jakie body?

dager
30-03-2018, 21:28
Jakie body?

5d mark3

aptur
30-03-2018, 21:34
5d mark3

Porównywałeś z innymi obiektywami? Tylko ten się tak zachowuje?

dager
30-03-2018, 21:39
tak próbowałem, z innymi nie ma problemu.

luso
05-05-2018, 09:06
Po wykonaniu kilku zdjęć opiszę wrażenie z używania S50A po aktualizacji firmware. Ostatnio zrobiłem 1740 zdjęć. Na ekranie aparatu bez sprawdzania czy na zdjęciu jest prawidłowo ustawiona ostrość czy nie wybrałem 137 zdjęć do retuszu. Wyselekcjonowane fotografie były wykonane za pomocą:

S50A w liczbie 77 sztuk
C85/1.8 w liczbie 47 sztuk
c35is w liczbie 13 sztuk

Wszystkie zdjęcia zostały zrobione w dobrych lub średnich warunkach oświetleniowych. Ostrość na ogromnej większości zdjęć została ustawiona przy użyciu bocznych punktów AF w 6dmk1. Większość zdjęć to portrety i trochę reporterki (30%). W takich niezbyt wymagających warunkach Sigma po aktualizacji firmwareu spisała się tak samo jak c85/1.8. Z obu obiektywów mam po 1 "nietrafionym" zdjęciu spośród wyselekcjonowanych. Dodatkowo nadmienię, że obiektyw Sigmy był używany na przesłonach z zakresu f/1.4-2.0 przy czym do zrobienia większości zdjęć był w pełni otwarty. Przysłonę w C85/1.8 domykałem najczęściej do f/2.2-2.8 z tego powodu obiektyw Canona miał znacznie łatwiejsze zadanie. Na wszystkich 13 zdjęć wykonanych c35is ostrość jest ustawiona perfekcyjnie. Ale tu rozmiar próbki w postaci 13 zdjęć jest znacznie mniejszy.

Podsumowując jestem zadowolony z działania Sigmy po aktualizacji firmwareu. Po wgraniu nowej wersji oprogramowanie dla tego obiektywu musiałem zmienić wartość mikro kalibracji z +7 na -7.

P.S. 1. Mam wrażenie, że po aktualizacji oprogramowania w obiektywie, gdy wcisnę spustu migawki do połowy silnik AF'u startuje tak gwałtownie, że lekko potrząsa całym body :o
P.S. 2. Moje bardzo subiektywne wrażenie jest takie, że S50A na przysłonie f/1.4 jest ostrzejsza od C85/1.8 "domkniętego" do f/2.8 :o

Eberloth
05-05-2018, 09:19
Fantazjujesz. 6dmk1 nie ma bocznych punktow AF ;)

luso
05-05-2018, 09:23
Też tak słyszałem :P

adamm
12-05-2018, 14:57
Żona rok temu chciała mi pokazać że sama wybierze i kupi obiektyw no i to zrobiła.

Po pierwszym podpięciu AF w kosmosie. 9/10 nie trafionych.
Jak sobie kupiłaś to sobie teraz miej.

Po roku czasu nieużywania (mam Canona 50 tą najtańszą) stwierdziłem że może dam mu szansę i sprawdziłem jeszcze raz, dokładniej celność AF.

Całe szczęście że 70D ma mikroregulację - użyłem w sumie tylko do sprawdzenia:

Na bliskiej odległości ostro na -20
Na odległości około 1,5m ostro na -10
Na większych odległościach, powyżej 3m ostro na +20.

Rozstrzał moim zdaniem za duży.
Napisałem do serwisu Sigmy i kazali przysłać body i obiektyw na kalibrację.

Generalnie jakość wykonania Sigmy jest naprawdę rewelacyjna, jednak co z tego jeśli nie trafia AF.
W przyszłym tygodniu będę dzwonił do serwisu bo jeśli kalibracja jaką zrobią będzie zrobiona za pomocą USB DOCK to mam 2 opcje:
1- wysyłka
2- zakup USB Dock i przeprowadzenie kalibracji we własnym zakresie

Nie wyobrażam sobie sytuacji że w przypadku strzelania, nawet rodzinnych zdjęć, będę skakał po menu i zmieniał mikrokalibrację jeśli zmienię odległość od przedmiotu lub osoby.

Generalnie to byłem zawsze zwolennikiem systemowych produktów jednak jakość wykonania Sigmy, jeśli ją się dobrze uda skalibrować sprawia że poważnie zastanawiam się nad kolejnymi obiektywami Sigmy z nowych lini ART lub Sport.

Jedynie jak na razie co mi przeszkadza to to , że Sigma inaczej rejestruje kolory.
Przyzwyczaiłem się do kolorystyki Canona i to co rejestruje Sigma jest moim zdaniem za bardzo nasycone. Zieleń jest bardziej zielona itd.
Inaczej również jest rejestrowany kolor biały. Ustawienie WB ani na auto ani na szarą kartę nie daje tego samego koloru białego w Sigmie co i Canon.

Dopiero po przepuszczeniu przez Lightrooma kolory bieli są zbliżone. Pozostałe jednak lekko przesycone względem tego co rejestruje Canon.

Jeśli faktycznie w Twojej puszcze nie ma mikrokalibracji to bez dokupienia USB Dock się nie obejdzie.

Yaru
13-05-2018, 11:18
Po kilku "robotach" 50Art po aktualizacji stała się moim ulubionym szkłem, jest zdecydowanie pewniejsza zwłaszcza z 6d2.

luso
13-05-2018, 12:02
A w jakich warunkach najczęściej fotografujesz, tzn. chodzi mi głównie o ilość światła?

Yaru
14-05-2018, 10:58
A w jakich warunkach najczęściej fotografujesz, tzn. chodzi mi głównie o ilość światła?
Różnie, ciężko mi powiedzieć, robię "kotleta" więc różnie to bywa z ilością światła.

luso
15-08-2018, 21:33
Ostatnio robiłem trochę więcej zdjęć omawianą w wątku Sigma po aktualizacji jej oprogramowania. Jestem w ciężkim szoku. Nie wiem czy to kwestia szczęścia czy może nowe oprogramowanie, ale robiłem zdjęcia w znacznie cięższych warunkach oświetleniowych niż zwykle i w dodatku bez lampy (i wspomagania AF z niej). Obiektyw trafiał wyśmienicie na bocznych punktach w 6d. Zdjęcie zrobione w największej ciemnicy ma parametry 1/80s, f/1.4 ISO 12 800. Ale większość zdjęć było robione w trochę lepszych warunkach. Jak zwykle większość zdjęć była prawie statycznych.

Eberloth
15-08-2018, 21:54
Nr 1 na mojej liście zakupowej, pewnie we wrześniu. Powrzucajcie tu parę fot please...

jinks
16-08-2018, 15:17
Ostatnio robiłem trochę więcej zdjęć omawianą w wątku Sigma po aktualizacji jej oprogramowania. Jestem w ciężkim szoku. Nie wiem czy to kwestia szczęścia czy może nowe oprogramowanie, ale robiłem zdjęcia w znacznie cięższych warunkach oświetleniowych niż zwykle i w dodatku bez lampy (i wspomagania AF z niej). Obiektyw trafiał wyśmienicie na bocznych punktach w 6d. Zdjęcie zrobione w największej ciemnicy ma parametry 1/80s, f/1.4 ISO 12 800. Ale większość zdjęć było robione w trochę lepszych warunkach. Jak zwykle większość zdjęć była prawie statycznych.

Ja teraz fotografuję 6dmk2 i w trudnych warunkach (typu ciemna sala weselna) z S35/1.4 radzi sobie bdb. Również na bocznych co mnie trochę zdziwiło. Więcej pomyłek jest w dzień. Szczególnie gdy światło pada w obiektyw lub z boku. Słabiej jest też w przypadku gdy obiekty się ruszają, ale jeśli się wykona kilka zdjęć zazwyczaj jest co wybrać. Nie mam niestety porównania do C35/1.4L II, czy coś się w tej kwestii poprawia.
Odsetek trafionych zdjęć jest na pewno wyższy niż w leciwych szkłach canona typu C28/1.8, C50/1.4, C85/1.8.

S50/1.4 też planuję kupić na dniach. Miałem ostatnio na kilka dni od znajomego i odczucia bardzo pozytywne.
Spore wrażenie robi jakość optyczna. Detal, kontrast, kolory - z przyjemnością się obrabia i ogląda te zdjęcia.
Długo się broniłem ze względu na gabaryty i wagę, ale doszedłem do wniosku, że przynajmniej trochę chciałem tym pofocić. Najwyżej potem wrócę do canona jeśli wypuści coś rozsądnego w ogniskowej 50mm.

Eberloth zanim kupisz sprawdź ile to bydle waży, bo nie każdemu to odpowiada ;)

luso
16-08-2018, 21:12
Nr 1 na mojej liście zakupowej, pewnie we wrześniu. Powrzucajcie tu parę fot please...
Bardzo mi przykro, ale osoby, które są na tych zdjęciach nie życzą sobie ich upubliczniania :-(

Eberloth
16-08-2018, 22:42
Bardzo mi przykro, ale osoby, które są na tych zdjęciach nie życzą sobie ich upubliczniania :-(

Zrób płot, poranną kawę, czerwoną skrzynkę na listy jak Optyczni pozwolą ;)

luso
17-08-2018, 21:22
Zrób płot, poranną kawę, czerwoną skrzynkę na listy jak Optyczni pozwolą ;)

W zasadzie do standardowych kadrów publikowanych na optycznych dzieli mnie mały spacerek. Ale tak bezczelnie kopiować ich twórczość ;)

jinks
03-09-2018, 14:44
Jaki filtr UV polecacie o dobrym stosunku cena/jakość? hoya HMC, hoya pro1 digital, marumi DHG.

tombas
03-09-2018, 15:07
Jaki filtr UV polecacie o dobrym stosunku cena/jakość? hoya HMC, hoya pro1 digital, marumi DHG.
na wszystkich szkłach mam hoya hmc, "trochę' ciężkie w czyszczeniu (dlatego lepiej ich nie zabrudzic :-) )
ale u mnie w rankingu value for the many w scisłej czołowce

mkamelg
03-09-2018, 22:23

Jest rok 2018 i ja polecam Tobie filtr Hoya Fusion Antistatic Protector.

Mam akurat na stanie trzy rodzaje filtrów marki Hoya. Zdjęcie zrobiłem przy świetle dziennym, temperaturę koloru ustawiłem na sztywno na 6500K. Filtry leżały na parapecie na białej kartce formatu A4 a ten cień pochodzi prawdopodobnie od krawędzi okna. Zobacz sobie ile światła przepuszcza Fusion w porównaniu do Pro1 Digital i HD:

https://canon-board.info/imgimported/2018/09/29y1rfl-2.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/29y1rfl.jpg)

Fusion zajebiście się czyści w porównaniu do Pro1 Digital już nie wspominając o HD. Pro1 Digital oraz HD występują również w wersjach ochronnych HOYA - FILTRY OCHRONNE (http://www.hoyafilter.pl/hoya-filtry-ochronne) ale tylko w przypadku Fusion producent oficjalnie pisze o transmisji światła na poziomie 99,8%.

jinks
03-09-2018, 23:34
Jest rok 2018 i ja polecam Tobie filtr Hoya Fusion Antistatic Protector.

Mam akurat na stanie trzy rodzaje filtrów marki Hoya. Zdjęcie zrobiłem przy świetle dziennym, temperaturę koloru ustawiłem na sztywno na 6500K. Filtry leżały na parapecie na białej kartce formatu A4 a ten cień pochodzi prawdopodobnie od krawędzi okna. Zobacz sobie ile światła przepuszcza Fusion w porównaniu do Pro1 Digital i HD:

http://i66.tinypic.com/29y1rfl.jpg

Fusion zajebiście się czyści w porównaniu do Pro1 Digital już nie wspominając o HD. Pro1 Digital oraz HD występują również w wersjach ochronnych HOYA - FILTRY OCHRONNE (http://www.hoyafilter.pl/hoya-filtry-ochronne) ale tylko w przypadku Fusion producent oficjalnie pisze o transmisji światła na poziomie 99,8%.Dzięki za fatygę!

mkociarz
10-09-2018, 13:45
Cześć, czy mieliście coś takiego, że tuż za elementem z bagnetem obiektyw miał takie luzy:
https://drive.google.com/open?id=14kJxY4tzqfk5ZGiQKvCeHjQXtDyjQQiO

luso
10-09-2018, 20:10
Nie nie mieliśmy. To wygląda bardzo niepokojąco...

mkamelg
10-09-2018, 23:22
Cześć, czy mieliście coś takiego, że tuż za elementem z bagnetem obiektyw miał takie luzy:
https://drive.google.com/open?id=14kJxY4tzqfk5ZGiQKvCeHjQXtDyjQQiO

Nie ty jeden. Najczęściej obrywają 35-tki. Wyczytałem gdzieś kiedyś na jakimś zagranicznym forum że Sigmy ART potrafią się w ten sposób luzować po jakichś dwóch latach użytkowania. Tak jak widać na załączonym filmiku da się to naprawić we własnym zakresie.

http://www.youtube.com/watch?v=OuqlCy8zIx0

gnd
10-09-2018, 23:57
Tak, wystarczy dokręcić. Uważaj tylko żeby sobie w środku nie pomieszać pierścieni/ podkładek, bo trudno je potem wyśrodkować

Eberloth
05-10-2018, 21:09
Eberloth zanim kupisz sprawdź ile to bydle waży, bo nie każdemu to odpowiada ;)

Podłe plotki i kalumnie. To kompaktowy obiektyw jest. W porównaniu np. z S20/1.4 :mrgreen:

luso
05-10-2018, 23:09
S20A używałem jedynie raz przez 1h. Nie zapamiętałem tego obiektywu jako szczególnie ciężki czy nieporęczny. Ale w tamtym czasie byłem już oswojony z wagą S18-35A. Podczas używania obiektywu o ogniskowej 20mm wrażenie zrobiła na mnie natomiast to, że byłem w stanie robić ostre zdjęcia na czasach 1/20-1/30s i przysłonie f/1.4 co sprawiało, że w ciemnym pomieszczeniu używałem znośnego ISO (~400-1600).

Dodatkowo bardzo ciekawym zjawiskiem było to, że gdy podchodziłem do ludzi z aparatem uzbrojonym w ten obiektyw, aby zrobić im zdjęcie, często nie orientowali się, że ich fotografuje. Byli przekonani, że robię np. zdjęcie stołu obok którego stoją. Działo się tak za sprawą ogromnego pola widzenia S20A.

Reasumując S20A jest na pewno cięższa i większa do S50A, ale ta różnica nie jest dramatyczna ;)

flisia4
08-11-2018, 12:52
Powoli chyba się przeproszę z zakresem 50mm. Zatem zapytanie bardziej to grona "kotleciarzy" z puchą 5dIII i IV jak z AF jego pracą po aktualizacji FW czy są zauważalne zmiany? Pewność zachowania, celność/szybkość w gorszych warunkach (sala, kościół) ewentualnie z AF assist z lampy. BTW czy ktoś wie do której grupy obiektywów Canona ze względu na punktu AF zalicza się S50A, nigdzie nie znalazłem info.

jinks
08-11-2018, 13:06
Powoli chyba się przeproszę z zakresem 50mm. Zatem zapytanie bardziej to grona "kotleciarzy" z puchą 5dIII i IV jak z AF jego pracą po aktualizacji FW czy są zauważalne zmiany? Pewność zachowania, celność/szybkość w gorszych warunkach (sala, kościół) ewentualnie z AF assist z lampy. BTW czy ktoś wie do której grupy obiektywów Canona ze względu na punktu AF zalicza się S50A, nigdzie nie znalazłem info.Mam 5d3, ale to szkło mam dosyć krótko i używałem głównie z 6d2. Nie ma 100% trafień. Oceniam, że zależnie od warunków 60-90%. Przy czym na canonach nie jest lepiej. Z C50/1.4 szczególnie. Z lampa i wspomaganiem IR w ciemnej sali pracuje bez problemu. Nawet przy tańczących ludziach. Jakość i charakter obrazka w sigmie oceniam bardzo wysoko. Wykonanie również. Niestety trzeba się pogodzić z wagą. Choć z tego co ostatnio jest prezentowane przez różnych producentów optyki widzę, że możemy się pożegnać z lekkimi i kompaktowymi jasnymi obiektywami staloogniskowymi. Choćby nowy Canon RF50/1.2 :) idealny, ale waży prawie 1kg.

flisia4
08-11-2018, 13:29
Mam 5d3, ale to szkło mam dosyć krótko i używałem głównie z 6d2. Nie ma 100% trafień. Oceniam, że zależnie od warunków 60-90%. Przy czym na canonach nie jest lepiej. Z C50/1.4 szczególnie. Z lampa i wspomaganiem IR w ciemnej sali pracuje bez problemu. Nawet przy tańczących ludziach. Jakość i charakter obrazka w sigmie oceniam bardzo wysoko. Wykonanie również. Niestety trzeba się pogodzić z wagą. Choć z tego co ostatnio jest prezentowane przez różnych producentów optyki widzę, że możemy się pożegnać z lekkimi i kompaktowymi jasnymi obiektywami staloogniskowymi. Choćby nowy Canon RF50/1.2 :) idealny, ale waży prawie 1kg.

Waga nie problem. Ok to zachowanie określasz jako praca z 6d czy 5dmkIII? Gubi się bardzo? Tylko że RF (chyba) nie pod lustro ;). Poczekam jeszcze na kogoś po update FW.

jinks
08-11-2018, 13:34
Waga nie problem. Ok to zachowanie określasz jako praca z 6d czy 5dmkIII? Gubi się bardzo? Tylko że RF (chyba) nie pod lustro ;). Poczekam jeszcze na kogoś po update FW.Jako praca z 6d2. AF jest na pewno sprawniejszy niż z C50/1.4, C50/1.8stm. Z ef50/1.2 nie mam porównania. Kupiłem relatywnie niedawno i firmware był już aktualny. RF oczywiście nie jest pod lustro.

candar
08-11-2018, 13:37

Najlepsze ? cena/jakość ? Raczej żadne z ww. ;)

Na chwilę obecną 2018 to tylko seria KENKO CELESTE

https://www.optyczne.pl/12617-news-FIltry_Kenko_Celeste_dost%C4%99pne_w_ofercie_Foto_ Techniki.html

https://www.youtube.com/watch?v=yZjq5EIRUDI

https://www.youtube.com/watch?v=45UJ9dO_5HY

flisia4
08-11-2018, 13:45
Dzięki i poczekam jeszcze na opinie 5dmkIII lub IV (jeśli się pojawią) o podobnym AF. Wydmuszki są za "miękkie" nie tylko z budowy ;).

jinks
08-11-2018, 16:52
Dzięki i poczekam jeszcze na opinie 5dmkIII lub IV (jeśli się pojawią) o podobnym AF. Wydmuszki są za "miękkie" nie tylko z budowy ;).

Spróbuj to sobie wypożyczyć, albo chociaż podjechać do jakiegoś sklepu sigmy. Poprosisz o zgaszenie świateł w sklepie i też zobaczysz jak działa w ciemnicy. Teraz dzień krótki ;)

flisia4
08-11-2018, 17:31
Spróbuj to sobie wypożyczyć, albo chociaż podjechać do jakiegoś sklepu sigmy. Poprosisz o zgaszenie świateł w sklepie i też zobaczysz jak działa w ciemnicy. Teraz dzień krótki ;)

Takie rzeczy obecnie robię przed zakupem jak mam pewność aby potwierdzić, na razie jestem na etapie przepraszania się z tym zakresem. Obiektyw jest już trochę na rynku więc liczyłem po sezonie na jakieś wnioski i opinie na nim pracujących ze względu, iż po pierwszym podejściu wypożyczeniu miałem wątpliwości co do powtarzalności AF (światło żarowe vs dzienne). Ale chyba większość wykopuję się z materiału pod koniec sezonu zatem cisza.

luso
08-11-2018, 19:04
Mam 5d3, ale to szkło mam dosyć krótko i używałem głównie z 6d2. Nie ma 100% trafień. Oceniam, że zależnie od warunków 60-90%. Przy czym na canonach nie jest lepiej. Z C50/1.4 szczególnie. Z lampa i wspomaganiem IR w ciemnej sali pracuje bez problemu. Nawet przy tańczących ludziach. Jakość i charakter obrazka w sigmie oceniam bardzo wysoko. Wykonanie również. Niestety trzeba się pogodzić z wagą. Choć z tego co ostatnio jest prezentowane przez różnych producentów optyki widzę, że możemy się pożegnać z lekkimi i kompaktowymi jasnymi obiektywami staloogniskowymi. Choćby nowy Canon RF50/1.2 :) idealny, ale waży prawie 1kg.
W jakim trybie pracuje u ciebie AF, gdy robisz zdjęcia tańczących ludzi? Jest to Servo czy raczej One Shot?

jinks
08-11-2018, 19:12
One shot. Ogólnie przy śledzeniu jest słaba skuteczność z tym szkłem. Jeśli ktoś jest z Kielc to mogę uczyć do testu.

luso
10-11-2018, 10:54
One shot. Ogólnie przy śledzeniu jest słaba skuteczność z tym szkłem. Jeśli ktoś jest z Kielc to mogę uczyć do testu.

Ostatnio fotografowałem bardzo ruchliwe niemowlę m.in. tym szkłem. Liczba trafionych zdjęcie wynosiła około 50%. (Z każdym innym moim szkłem wynik był podobny). Problemem okazywało się to, że jak nacisnąłem do końca spust migawki, gdy wybrany punkt AF był na oku, to zanim aparat ustawił ostrość i zrobił zdjęcie ów punkt był już np. na uchu. Miałem nadzieję, że w przypadku puszek z lepszym AF da się uzyskać lepsze efekty, np. stosując servo.

jinks
10-11-2018, 11:44
Ostatnio fotografowałem bardzo ruchliwe niemowlę m.in. tym szkłem. Liczba trafionych zdjęcie wynosiła około 50%. (Z każdym innym moim szkłem wynik był podobny). Problemem okazywało się to, że jak nacisnąłem do końca spust migawki, gdy wybrany punkt AF był na oku, to zanim aparat ustawił ostrość i zrobił zdjęcie ów punkt był już np. na uchu. Miałem nadzieję, że w przypadku puszek z lepszym AF da się uzyskać lepsze efekty, np. stosując servo.Identyczne doświadczenia. W nowych sony jest śledzenie oka i działa całkiem nieźle. Dlatego trochę się zastanawiam na zmianą systemu. Wolałbym zostać w Canonie dlatego najpierw dam szansę R-ce. Niestety na razie nie mam gdzie wypożyczyć. Jeśli chodzi o S50 to mam nadzieję, że na lepszym body będzie działać jeszcze sprawniej. Świetne szkło przy cenie 2-3x niższej niż obiektywy natywne tej klasy.

jinks
10-11-2018, 11:51
Jedyny powód dla którego mógłbym zrezygnować to pojawienie się kompaktowego, rozsądnego szkła f1.8, bo jednak wagą robi swoje.

luso
10-11-2018, 12:36
Też wiąże duże nadzieje ze śledzeniem oka w R...

jinks
10-11-2018, 18:16
Też wiąże duże nadzieje ze śledzeniem oka w R...W R to śledzenie jest na pewno sporo gorsze niż w Sony a7III, ale w trybie one-shot można szybko zmieniać punkt AF ekranem dotykowym. Jeśli tak jest to w wielu zastosowaniach w zupełności wystarczy.
Oczywiście jeśli ten af w R jest szybki i precyzyjny jak to go niektórzy opisują.

Kolekcjoner
10-11-2018, 21:06
Nie no bądźmy poważni, jak w Canonie może coś dobrze działać.... szczególnie AF. Podobno Sony (jak można było przeczytać na bratnim forum) wyznaczyło już granice nieosiągalne dla konkurencji w każdym aspekcie. Także kupuj Sony i się nie zastanawiaj..... :lol:...

jinks
10-11-2018, 21:24
Nie no bądźmy poważni, jak w Canonie może coś dobrze działać.... szczególnie AF. Podobno Sony (jak można było przeczytać na bratnim forum) wyznaczyło już granice nieosiągalne dla konkurencji w każdym aspekcie. Także kupuj Sony i się nie zastanawiaj..... [emoji38]...No właśnie tym razem zanim kupię cokolwiek mam zamiar sam sprawdzić, czy sprawdza się w moich zastosowaniach. Sony traktuję jako raczej jako ostateczność.

robertskc7
10-11-2018, 21:31
A ja myślę, że to całe śledzenie oka to kwestia F w obiektywie. Jeśli faktycznie na 1.4 Sony łapie ostrość na oku z pominięciem rzęs, z ręki i to w ruchu modelki, to czapki z głów.

jinks
10-11-2018, 21:50
A ja myślę, że to całe śledzenie oka to kwestia F w obiektywie. Jeśli faktycznie na 1.4 Sony łapie ostrość na oku z pominięciem rzęs, z ręki i to w ruchu modelki, to czapki z głów.Wiadomo, że jeśli będziesz te warunki przesuwał w kierunku takiego ekstremum to pewnie skuteczność będzie na poziomie 10%. Bliżej stycznia będę miał trochę więcej czasu to spróbuję to wszystko przetestować osobiście.

Eberloth
10-11-2018, 22:50
A ja myślę, że to całe śledzenie oka to kwestia F w obiektywie. Jeśli faktycznie na 1.4 Sony łapie ostrość na oku z pominięciem rzęs, z ręki i to w ruchu modelki, to czapki z głów.

Pewnie że łapie. Nawet w gęstej mgle i z założonym deklem na obiektyw.

flisia4
18-11-2018, 16:53
Pewnie że łapie. Nawet w gęstej mgle i z założonym deklem na obiektyw.

Ok, ale może jednak pozostańmy przy wątku sigmy. Czy ktoś jeszcze życzliwy się podzieli opinią po update oprogramowania ? (+/-)

krajes28
04-02-2019, 14:44
Ponowię pytanie, które pozostało bez odpowiedzi:
Czy warto robić aktualizację firmware jeżeli mój egzemplarz ma celny AF na 5D II, 5D IV i 6D II ? Boję się że po aktualizacji będę musiał wprowadzać jakieś mikroregulacje... Ale z drugiej strony piszecie że AF przyspiesza po aktualizacji...

flisia4
10-02-2019, 13:44
Ponowię pytanie, które pozostało bez odpowiedzi:
Czy warto robić aktualizację firmware jeżeli mój egzemplarz ma celny AF na 5D II, 5D IV i 6D II ? Boję się że po aktualizacji będę musiał wprowadzać jakieś mikroregulacje... Ale z drugiej strony piszecie że AF przyspiesza po aktualizacji...

Jeśli dokonasz daj znać czy coś się zmieniło w szybkości AF.

michalko
10-02-2019, 15:37
Jak daje usprawnienia to warto :) W sigmie kalibracja jest prosta.

luso
10-02-2019, 15:51
Jak daje usprawnienia to warto :) W sigmie kalibracja jest prosta.

Ale pod jedno body...

rafels3
10-02-2019, 20:50
Jak masz mikroregulację i ew. FoCal-a to dwa czy trzy body to żaden problem.

luso
10-02-2019, 21:18
W sumie racja, ja nie potrzebuje niczego poza mikroregulacją, aby ten obiektyw działał dobrze :)

michalko
16-02-2019, 09:15
Dlatego amatorzy lubią Sigmę, bo mają jedno body (najczęściej). Zawodowcy wybierają L-ki Canona ;] Sigma wypada dobrze w testach, bo jest ostra, a szkła Canona robi lepsze zdjęcia.

mirror
16-02-2019, 10:11
Dlatego amatorzy lubią Sigmę, bo mają jedno body (najczęściej). Zawodowcy wybierają L-ki Canona ;] Sigma wypada dobrze w testach, bo jest ostra, a szkła Canona robi lepsze zdjęcia.

szczególnie dobrze wypada na tle tej sigmy canon 50 1.8 :) i cenowo korzystnie.

WzW
16-02-2019, 20:20

Czyli jak zdjęcie jest ostre to jest niedobre?. Musi być przynajmniej trochę nieostre żeby było dobre?? Dobrze, że napisałeś bo zastanawiałem się na jakiego czorta potrzebna jest opcja blur w sofcie do obróbki zdjeć ;).

luso
16-02-2019, 20:38
szczególnie dobrze wypada na tle tej sigmy canon 50 1.8 :) i cenowo korzystnie.
Zaryzykował bym stwierdzenie, że wszystkie 50 Canona na bagnet ef wypadają "dobrze" na tle tej Sigmy ;-)

mirror
16-02-2019, 22:51
Zaryzykował bym stwierdzenie, że wszystkie 50 Canona na bagnet ef wypadają "dobrze" na tle tej Sigmy ;-)

ja jestem amatorem więc używam S50A (z trzema korpusami w tym jednym analogowym) :) gdybym byl profesjonalistą to bym się zdecydował na C50 1.8 pierwszą wersję z metalowym bagnetem bo bagnet w przypadku jasnego standardu jest najważniejszy i cenowo zjada tą sigmę

Eberloth
16-02-2019, 23:23
bo bagnet w przypadku jasnego standardu jest najważniejszy

Do dziś myślałem, że na CB już mnie nic nie zaskoczy.

Leon007
16-02-2019, 23:39
Spróbuję Cię zaskoczyć jeszcze bardziej:
https://literatura.wywrota.pl/wiersz-klasyka/40753-wladyslaw-broniewski-bagnet-na-bron.html

technik8pl
19-03-2019, 21:28
Czy ktoś z posiadających to szkło może powiedzieć czy nadaje się ono do tańcow na weselu? Myślę o przysłonach w 1.4-1.8. W sumie już miałem kupować 50 L no ale tam z Afem też podobno średnio.

jinks
19-03-2019, 21:34
Na 6d2 ze wspomaganiem af z lampy daje radę.

technik8pl
19-03-2019, 21:44
Na 6d2 ze wspomaganiem af z lampy daje radę.
A jak ogólnie oceniasz pracę AFa w tym szkle w zestawieniu z 6d? Kupowałeś przez neta czy osobiście i wybierałeś z kilku sztuk jeśli wolno zapytać?

jinks
19-03-2019, 23:40
A jak ogólnie oceniasz pracę AFa w tym szkle w zestawieniu z 6d? Kupowałeś przez neta czy osobiście i wybierałeś z kilku sztuk jeśli wolno zapytać?Kupiłem nową, losowo wybraną przez sprzedawcę, przez Internet od jednego z dystrybutorów sigmy. Jestem zadowolony. Może nie jest idealnie, ale celność afu na pewno lepsza niż w C50/1.4 i C85/1.8. Ogólnie to bardziej mam zastrzeżenia do pracy afu w dslr canona niż do samych obiektywów. Może nowe MLe odmienią moje zdanie. Pliki z sigmy są przepiękne. Waga i gabaryty niestety spore. Jeśli miałbym w ogóle kiedyś go zmieniać to tylko ze względu na te dwie ostatnie cechy.

btw. gdybyś jednak wolał 50/1.2 to adstudio sprzedaje teraz za niecałe 3k zł w bardzo dobrym stanie.

technik8pl
19-03-2019, 23:46
Kupiłem nową, losowo wybraną przez sprzedawcę, przez Internet od jednego z dystrybutorów sigmy. Jestem zadowolony. Może nie jest idealnie, ale celność afu na pewno lepsza niż w C50/1.4 i C85/1.8. Ogólnie to bardziej mam zastrzeżenia do pracy afu w dslr canona niż do samych obiektywów. Może nowe MLe odmienią moje zdanie. Pliki z sigmy są przepiękne. Waga i gabaryty niestety spore. Jeśli miałbym w ogóle kiedyś go zmieniać to tylko ze względu na te dwie ostatnie cechy.
Dzięki za informację. 50 1.4 canona wspominam najgorzej jak tylko można. Loteria na całego.
Natomiast 85 1.8 było jak najbardziej ok. Nie wiem co robić ogólnie, bo na nową 50 canona pod ef się raczej nie zapowiada, a przydałoby się coś jaśniejszego niż 1.8 w stm'ie.
Powiedz mi proszę jeszcze - używasz tej sigmy na dwóch czy jednym body ?

jinks
19-03-2019, 23:57
W tej chwili tylko na 6d2. Najlepiej spróbuj od kogoś pożyczyć na 1 dzień :)

Eberloth
20-03-2019, 00:03
Słoik genialny. Kalibracja w puszce 6D polegała. Sigma dock dała 9/10 trafionych fot. Zamieniłem na 85/1.2. I tu skończę post, żeby nie napisać czegoś złeg o tym obiektywie. Pewnie na ML będzie trafiał 130/100...

Epikur
30-04-2019, 19:20
Do kalibrację zdecydowanie polecam serwis w Gdyni. Jak coś nie gra to Dockiem można się czasem zachetać. Natomiast w serwisie ci ładnie wszystko ustawią. Dock przydaje się bardziej do aktualizacji oprogramowania i ustawień C1/C2 w tele. Do kalibracji tylko jeśli wada jest mała i podobna na różnych odległościach.

mystek
10-12-2024, 20:16
Odświeżam 5 letniego kotleta. Kupiłem tę Sigmę i pierwsze wrażenia są zachwycające. Z 2 lata temu pozbyłem się mojej jedynej w "karierze" 50tki, tj Canona EF 50mm f1.4 i ta Sigma robi zdecydowanie lepsze wrażenie. Do bycia "petardą" w ostrości trzeba delikatnie przesunąć suwak tejże (przy szukaniu szczegółowości na 27 calowym monitorze), ale obiektyw jest naprawdę super. Co mnie zainteresowało, to zrobiłem sobie taki przykład jak poniżej. Zdjęcia kolejno na f1.4, 2.8 i 5.6. Ustawienia AV, AWB. Na f1.4 są zdecydowanie cieplejsze kolory niż na f2.8 i wyżej. Jeszcze to przetestuję kiedyś na innym przykładzie. W zasadzie nie przeszkadza mi to, ale jestem zwyczajnie ciekawy, czy "ten typ tak ma".

PS: jak tak patrzę teraz na te zdjęcia, to wydaje mi się, że f5.6 też jest nieco zimniejszy od f2.8, ale najbardziej zauważalny przeskok jest między f1.4 a f2.8

18994

18995

18996

Bangi
10-12-2024, 20:29
Ja myślę, że ciepłota nie ma nic wspólnego z przesłoną. Ustaw WB na sztywno i wtedy zrób test. Tym bardziej, że to chyba było sztuczne światło i czasem mi w takim świetle AWB wariuje.

cauchy
10-12-2024, 20:46
Ja zauwazylem ze R5 bardziej swiruje z WB niz R6. Czasem pierwsze zdjecie robi takie cieplejsze a potem ochladza.

mystek
10-12-2024, 21:53
#Bangi - zrobię taki test, ale szczerze mówiąc AWB nie zawodziło mnie nigdy, a tu tym bardziej jest to dziwne, bo aparat leżał na blacie, af w jeden punkt. Dziwnie, choć jak piszę - nie przeszkadza mi to zupełnie.

PS: swoją drogą fajnie mieć taką 50tkę. Jednak taka "sól fotografii", jest potrzebna i dobrze jest mieć taki obiektyw.

solti
10-12-2024, 22:35
Zawsze Cię zawodziło, tylko nigdy nie zwróciłeś na to uwagi:)