Zobacz pełną wersję : Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
pan.kolega
21-08-2014, 00:21
Bo to nie tak jak robisz i piszesz, cała elektronika działa masz potwierdzenie trafienia tylko zamiast silnika w obiektywie Ty kręcisz.
I jest to bardzo precyzyjne, więcej dobrze trafionych z Z. 50/1.4 niż C. 50/1.4 z AF, w moim przypadku.
Fajnie by było, i mogłoby tak być, ale tak nie jest. Naprawdę myślisz, że Canon byłby taki wspaniałomyślny i oddałby swój ciężko wypracowany we krwi i znoju system AF producentom obiektywów manualnych? Potwierdzenie ostrości czasem daje zadowalajace rezultaty zależnie od konkretnej sytuacji (odległość, przysłona, ogniskowa itd.). Ale jest ono "by design" mniej precyzyjne niż to, co dobry obiektyw L może zrobić silnikiem.
O czym można się bardzo łatwo przekonać doświadczalnie (zakres potwierdzenia jest czasem szeroki jak stodoła i obejmuje totalne mydło).
Fajnie by było, i mogłoby tak być, ale tak nie jest. Naprawdę myślisz, że Canon byłby taki wspaniałomyślny i oddałby swój ciężko wypracowany we krwi i znoju system AF producentom obiektywów manualnych? Potwierdzenie ostrości czasem daje zadowalajace rezultaty zależnie od konkretnej sytuacji (odległość, przysłona, ogniskowa itd.). Ale jest ono "by design" mniej precyzyjne niż to, co dobry obiektyw L może zrobić silnikiem.
O czym można się bardzo łatwo przekonać doświadczalnie (zakres potwierdzenia jest czasem szeroki jak stodoła i obejmuje totalne mydło).
100/100
Samo gęste !!! :lol:
BartasPL
21-08-2014, 01:03
Mydlo przeokropne i ta straszna winieta Gall'u jaka winieta? Jakie mydło? Kto Ci to sprzedał? Natychmiast ją zwracaj i wymień na normalny egzemplarz.
cała elektronika działa masz potwierdzenie trafienia tylko zamiast silnika w obiektywie Ty kręcisz.
I jest to bardzo precyzyjne, więcej dobrze trafionych z Z. 50/1.4 niż C. 50/1.4 z AF, w moim przypadku.
No właśnie elektronika działa, ekspozycja, exif, potwierdzenie AF, ale pan Kolega ma sporo racji. To potwierdzenie jest czasem złudne. Miałem tylko jednego manuala na DSLR - Zeiss'a 100/2 Makro Planar i potwierdzenie wiele razy mnie zawiodło. Naprawdę lepiej wpatrywać się w wizjer i, o ile to możliwe, używać matówki precyzyjnej. Dodatkowo można posiłkować się mignięciem, ale tylko posiłkować, przynajmniej przy tej głębi ostrości. Jeśli chodzi o skuteczność w robieniu ostrych zdjęć to w manualnych szkłach jest ona znaaaaaaaaaaaaaaacznie wyższa - po pierwsze potrzebujesz chwili na zdjęcie. W tym czasie zdążysz się zastanowić nad kompozycją i kadr pewnie też poprawisz ciutkę. Dwa razy sprawdzisz czy trafiasz z ostrością. Poczekasz na moment i w końcu CYK! Zrobiłeś zdjęcie! :D W pełnym manualu, manualnym szkłem, perfekcyjnie trafione z ostrością i w miarę dobrze skadrowane. Przyjemność też jest inna! Warunek jest jeden - masz chwilę na zrobienie zdjęcia i masz manualne szkło ;)
Używam też manualnego Samyanga 14mm z chipem dołożonym przez Cichego i o ile same potwierdzenie ostrości w miarę działa (głębia jest spora) to brak pomiaru ekspozycji nawet w LV to katastrofa! Przełączasz w tryb wideo i pomiar ekspozycji działa. Przełączasz na zdjęcia - zwykle widzę czarny wyświetlacz - na pewno bez chwilowego podbicia ISO nie ustawię ostrości. A piszę to dlatego w watku o Sigmie 50 Art, ponieważ właśnie wyszła informacja o premierze konkurenta Sigmy - manualu Samyanga 50 f/1.2 (http://photorumors.com/2014/08/19/rokinon-to-release-their-new-50mm-f1-2-lens-on-august-28th/)wydaje mi się,że po pierwsze troszkę się spóźnili po Sigmie, po drugie jeśli potrafisz trafić z ostrością bliski portret na 50 f/1.2 bez statywu z ręki to rzuć fotografię i zostań chirurgiem naczyniowym ;) Zarobisz znacznie więcej i kupisz sobie co tylko chcesz ;)
chrislab
21-08-2014, 07:52
Jak ty ostrzysz szkłami CZ? Pytam bo mam ochotę na ostrzenie manualne, ale jak wyłączę AF to jakoś kręcenie pierścieniem ostrości przyprawia mnie o zawrót głowy i ból oczu związany z szukaniem wzrokiem płaszczyzny ostrości.
no z tym jest niewielki problem, bo potwierdzenie ostrości działa niestety słabo (w canonach). Natomiast dużo lepiej ostrzy się po wymianie matówki na EC-S. Wtedy jestem w stanie przy w miare dobrym świetle ostrzyć wizjerem na oko w dowolnym miejscu kadru i mam 95% trafionych fotek w punkt, a 5% tuż obok ;)
jak ostrzę manualnym pleśniakiem to używam LV wizjera na wyświetlacz i magic focus z MLa - takie okienko z powiększonym obszarem na którym ostrzę w ten sposób widać i kadr i powiększony obszar który ma być ostry - ogólnie jest to upierdliwe, ale działa, trafiam praktycznie zawsze.
Fajnie by było, i mogłoby tak być, ale tak nie jest. ....
Nie wiem o czym piszecie, używam Z. 50/1.4 więcej niż 5-ć lat, jednocześnie czasami C. 50/1.4 i jest tak jak napisałem.
--- Kolejny post ---
...Zarobisz znacznie więcej i kupisz sobie co tylko chcesz ;)
Uwaga jak wyżej, a kupione w Canonie mam to co chcę :), teraz trochę Zess-ó dla zabawy.
Z tym potwierdzeniem to jest bardzo różnie. Sporo zależy od układu detekcji fazy w puszcze, MSZ.
Trafienie w punkt korzystając z potwierdzenia ostrości na 50D z obiektywem CZJ 50/1.8 z dandelionem jest faktycznie mordęgą, bo aparat potwierdza ostorość się w duużym zkresie. Sprawę ratuje focus trap z ML (z reguły nie korzystam z LV).
Natomiast w Deesie - bajka - ostrzenie w punkt posiłkując się potwierdzeniem ostrości (ten sam obiektyw i ta sama przejścówka) nie stanowi problemu.
PS.
żeby nie było OT.
Kurcze, trochę rozczarowaniem jest ta 50-tka Sigmy. Po kapitalnej 35-tce, gdzie AF naprawdę jest świetny chyba wszyscy mieli nadzięję, że wreszcie będzie dostępna 50tka z dobrym AF-em w przystępnej cenie, świetna optycznie. Ale wychodzi na to, że tylko 2 z tych 3-ech punktów zostało zrealizowane - czyli świetny optycznie obiektyw w przystępnej cenie. Ale tylko z AF-em a nie dobrym AF-em :-)
Na razie na tyle rzadko korzystam z 50-tki, że pozwolę sobie zostawić przyjemność manualnego ostrzenia dla tych nielicznych sytuacji. Może kiedyś sprawię sobie Zeissa... jakiegoś.
BartasPL, czy byłbyś w stanie pokazać nam kilka pstryków ze ślubu lub wesela tą sigmą ??
Z
Kurcze, trochę rozczarowaniem jest ta 50-tka Sigmy. Po kapitalnej 35-tce, gdzie AF naprawdę jest świetny chyba wszyscy mieli nadzięję, że wreszcie będzie dostępna 50tka z dobrym AF-em w przystępnej cenie, świetna optycznie. Ale wychodzi na to, że tylko 2 z tych 3-ech punktów zostało zrealizowane - czyli świetny optycznie obiektyw w przystępnej cenie. Ale tylko z AF-em a nie dobrym AF-em :-)
Gdzieś czytałem że S50A (chyba dpreview) ma lepszy af od S35A, a tu proszę wychodzi że odwrotnie, masz obie sigmy i porównałeś czy na podstawie lektury forum wyciągasz tak daleko idące wnioski?
lysy1980
21-08-2014, 13:59
Ja mam oby dwie i wydaje mi się że sigma 35mm ma lepszy af, dałem teraz na kalibracje więc zobaczę jak będzie po.
Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2
Ja mam oby dwie i wydaje mi się że sigma 35mm ma lepszy af, dałem teraz na kalibracje więc zobaczę jak będzie po.
Nie wydaje Ci się, tylko tak jest. Sigma 35 ostrzy całkiem sprawnie i szybko, ma problemy jedynie przy gorszym świetle i na punktach bocznych. 50-ka to przy niej lekko mówiąc ciężki muł :).
Gall_Anonimowy
22-08-2014, 11:24
Gall'u jaka winieta? Jakie mydło? Kto Ci to sprzedał? Natychmiast ją zwracaj i wymień na normalny egzemplarz.
Bartek jestem po wizycie w klinice u Znachora więc AF załatwiliśmy. Jeśli ktoś z okolic Kielc będzie miał takie problemy z Sigmą to szczerze polecam Szymona z Fotobrosa, 1,5 godziny gość męczył i ustawiał i ustawiał. Zacząłem się nawet nad nim zastanawiać czy to co robi jest normalne. Za małe pieniąchy leczy takie dolegliwości. A było co bo na nieskonczoności problemów do końca nie wyleczył.
Co do winiety to ją rozkminiłem. Na 1,4 no jest i to ogromna, pokrywa się to z testem na Optycznych. W porównaniu do 50L Sigma przegrywa z kretesem bo pewnie winieta w eLi jest w body likwidowana programowo i jest zdecydowanie mniejsza. Kolejnym minusem Sigmy jest pewnie to że na drugim body może być znowu jazda i nawet nie chce tego sprawdzać.
Jutro przejdzie test w praktyce i zobaczymy czy ją zostawię czy pójdzie do Żyda. Pomimo zawodu jaki wykonuje nie jestem osobą która zwraca na aspekty techniczne uwagę. Jak nie zapomnę to opiszę swoje spostrzeżenia.
Co do Twojego pytanie gdzie kupiłem to kupiłem jak Bóg przykazał. Moje kontakty zadziałały i jak Ci powiem na privie za ile ją dostaje to zrozumiesz że mogę zdecydować się na pewne wyrzeczenia i przykre sytuacje. Różnica w kasie między tą Sigmą a 50L to jedyna sprawa która mnie zmotywowała do tych męk.
lysy1980
22-08-2014, 12:30
No zobaczymy jutro jak się spisuje po kalibracji 50 tka :-) ja swoją kupiłem też wbdb cenie i nie widzi mi się dopłacać do 50 L 2 tyś
Gall_Anonimowy
22-08-2014, 12:53
No zobaczymy jutro jak się spisuje po kalibracji 50 tka :-) ja swoją kupiłem też wbdb cenie i nie widzi mi się dopłacać do 50 L 2 tyś
jesteś w lepszej sytuacji, nie byłeś w 50L zakochany więc podjąłeś prostą decyzję :)
BartasPL
22-08-2014, 14:46
No zobaczymy jutro jak się spisuje po kalibracji 50 tka
Lysy pisales wczesniej, ze wszystkie szkla trafiają idealnie, w dodatku z tego co kojarze masz docka. Co z nia bylo nie tak, ze wyslales ja do serwisu?
lysy1980
22-08-2014, 15:53
Miałem wrażenie że tylko w jednej odległości jak stoję to trafia gorzej, a że samemu nie chciało mi się kombinować i sprawdzać To zawiozlem do sigmy osobiście bo mają serwis w Gdyni.
jesteś w lepszej sytuacji, nie byłeś w 50L zakochany więc podjąłeś prostą decyzję :)
Tu nie chodzi o miłość, tylko średni AF eLki, który jest nadal sporo pewniejszy od sigmy.
Przy cenie nowego 50L można się zastanawiać nad sigmą, ale używki można wyrwać w całkiem dobrej cenie. Na dłuższą metę przy ciągłej walce z ostrzeniem mimo wszystko jestem skłonny dopłacić :).
lysy1980 po dłuższej przygodzie z sigmą, jednak się przekonał, że tak różowo nie jest. Początkowy zachwyt zawsze prędzej czy poźniej mija i wychodzą mniejsze lub większe wady. Dlatego realnie patrząc żeby w pełni ocenić dane szkło potrzeba sporo czasu.
pan.kolega
22-08-2014, 21:00
Tu nie chodzi o miłość...
Nie ma co się wstydzić swoich uczuć a miłość niejedno ma imię...:oops:
Obcowałem z ta Sigma przez kilka dni bez miłości, a nawet sceptycznie, i AF nie sprawiał problemu nawet w marnym świetle. Czy Sigma psuje się z czasem?
A w ogóle to czym konkretnie może się różnić ta Sigma od innych sigm w temacie AF?
IMNSHO, AF spółpracuje dokładnie tak samo z Canonem jak w starej Sigmie. Tylko aberracje sa mniejsze i jest dock, co potecjalnie znacznie może usprawnić działanie AF. Canon zapewne udostępnia swoim obiektywom algorytmy i hardware AF których nie udostępnia obcym, dokładnie tak samo jak z korekcja winiety i aberracji.
Proszę zauważyć, że nie jest to koniecznie kwestia złamania jakiegoś kodu. Parametrów Sigmy po prostu w puszce nie ma i nie da się ich tam załadować.
lysy1980
22-08-2014, 21:29
Co się przekonał , proszę nie wciskać mi jakiś swoich domysłów.
Dalej uważam że działa bdb A być może miałem robię i puszka mi nie wyrabiala... sigma ma jeden minus jest bardzo ciężka :-(
Co się przekonał , proszę nie wciskać mi jakiś swoich domysłów
Ależ ja nic nie wciskam :p:
No zobaczymy jutro jak się spisuje po kalibracji 50 tka
Miałem wrażenie że tylko w jednej odległości jak stoję to trafia gorzej
sigma ma jeden minus jest bardzo ciężka :-(
jellyeater
23-08-2014, 07:06
Czy Sigma psuje się z czasem?
Może mniej niż 50L nawet. :) Bo to, że się psuje to na pewno. ale L potrafi paść po pół roku. :P Wszystko się psuje. Nawet góry.
Gdzieś kiedyś czytałem ranking nt. najbardziej awaryjnych szkiełek i z tego co pamiętam przodowały 2 canony - 85/1.8 i 24-105/4L. To by się zgadzało, bo u mnie po kilku latach w 85-ce padł pierścień manualnego ustawiania ostrości a w eLce przysłona.
Jak ty ostrzysz szkłami CZ? Pytam bo mam ochotę na ostrzenie manualne, ale jak wyłączę AF to jakoś kręcenie pierścieniem ostrości przyprawia mnie o zawrót głowy i ból oczu związany z szukaniem wzrokiem płaszczyzny ostrości.
Bo kręcenie pierścieniem ostrości w Sigmie czy Canonie, a kręcenie w Zeissie to są 2 zupełnie różne bajki.
jellyeater
24-08-2014, 14:28
Bo kręcenie pierścieniem ostrości w Sigmie czy Canonie, a kręcenie w Zeissie to są 2 zupełnie różne bajki.
Nawet niekoniecznie w Zeissie. Mam jakąś niezbyt nową Minoltę 50 1.8 MD i tam też ustawianie ostrości to inna bajka. Po prostu szkła pod AF są inaczej robione niż te pod MF.
skala rozciąga się na 270 stopni (żeby była dokładna) a nie na 90 stopni (przy af musi być mała żeby szybciej działał) no i ten feeling (brak sprzęgu z silnikiem) podobny jest w każdym 30-letnim manualnym pleśniaku i w tym zamyka się cała magia.
homesicalien
24-08-2014, 23:37
Mnie denerwuje w nowoczesnych obiektywach AF możliwość "doostrzania". Takie rozwiązanie często skutkuje luzami i innymi jazdami z pierścieniem ostrzenia.
To tak w temacie trwałości eLek:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.maciej-kozlowski.pl/IMG_4656.jpg)
źródło (http://www.maciej-kozlowski.pl/IMG_4657.jpg)
Po trzech latach użytkowania odkeja mi się guma od pierścienia ostrości i w kilku miejscach pojawiły się "strzępienia" od uszczelki bagnetu.
Dla równowagi napiszę, że w 50L którą sprzedałem kamerzyście, póki co nic się nie odkleja.
Napiszę też, że Sigma 35/1.4 Art którą używam już kolejny rok (bardzo intensywnie), nie wykazuje jakichkolwiek oznak zużycia czy odklejania gumy :mrgreen:
Także ja bym się o trwałość nowych Sigm nie martwił.
filemoon
25-08-2014, 15:58
Uszczelka sie strzepi bo latwo ja samemu przyciac i uszkodzic (i mi sie to udalo) ale i wymiana jest banalna. Co do odklejajacej (sparcialej?) gumy to widac znak czasow naszych.
O trwałość sigmy też bym się nie martwił. Obiektywy bardzo dobrze wykonane i absolutnie nie ma się do czego przyczepić. Nawet starsze wersje pod tym kątem były OK a najnowsze to już klasa. Co do eLek, to czasem jest problem z uszczelką bagnetu, ale tu chyba bardziej kwestia obchodzenia się ze szkłem. Niestety nawet po założeniu tylnego dekielka uszczelka narażona jest na uszkodzenia :(. Ale nie ma się co czepiać, bo inne szkła jej w ogóle nie mają :). Odnośnie gumy pierścienia to nigdy nic takiego nie zaobserwowałem. Takiego 24-70 mam od ponad 5 lat i wyglada jak nowy, mimo, że eksploatowane bardzo często także w ciężkich warunkach terenowych ;).
No widzisz, nie do końca, na dniach muszę swoją sztukę S35A odesłać do serwisu. W moim egzemplarzu pojawiły się spore luzy, zobaczymy co na to Sigma
https://canon-board.info/imgimported/2014/08/1116rll-2.jpg
źródło (http://i62.tinypic.com/1116rll.jpg)
minik2304
14-09-2014, 09:59
Witam
Ja mam takie pytanie- czy komus udalo sie kupic ta Sigme i af byl celny bez zadnych kalibracji itp? Planuje zakup tej Sigmy wczoraj testowalem 5 sztuk i niestety zadna nie trafiala Nie wiem czy mikrokalibracja w aparacie pomoze bo mam wrazenie ze na kazdej odleglosci ten obiektyw wymaga troche innych ustawien Czy jedynym wyjsciem jest usb dock za dodatkowe 200zl?
Moje skromne doświadczenie : miałem w rękach 4 sztuki, wydawało się że trzecia w kolejności testowania pasuje najlepiej (tak z perspektywy patrząc to pierwsza też chyba była niezła), ale zdecydowałem się na zakup usb docka - gdzieś na sieci przeczytałem że kupowanie tego obiektywu bez docka to głupota - rozważyłem te słowa i kupiłem, dock jest tani i jest świetnym narzędziem (przydałoby się takie dla obiektywów canona), przymierzam się do 35/1.4 więc dock będzie jak znalazł.
Moim zdaniem należy podczas zakupu przetestować trafianie na odległościach "portretowych" jeśli jest dobrze to sprawdzić jak pracuje na odległościach dużych 20 i więcej metrów jeśli ostrość jest do przyjęcia to kupić i od razu kupić docka i skalibrować, dock pozwala na kalibrację na 4 odległościach (przedziałach) 0.4m 0.7m 1.5m nieskończoność (podałem środki przedziałów, no może oprócz nieskończoności ;) chyba od 4m do nieskończonosci jest ostatnim przedziałem na tym obiektywie).
Druga opcja to zakup i wysyłka do Sigmy w celu kalibracji.
Zrobiłem kilka sesji tym obiektywem i nie ma pytań, autofocus trafia na każdej odległości, właściwie nie mam nietrafionych zdjęć, zwykle używam przysłon od 1.4 do 2.0, po kupieniu waliłem dużo powtórek mając obawy o celność ale już mi powoli odchodzi ten nawyk.
Moim zdaniem nie trafisz na sigmę która będzie pracować bez kalibracji na krótkich i długich odległościach, kalibracja w korpusie pomoże tylko dla odległości na której została dokonana - ale mogę się mylić maiłem w rękach tylko 4 sztuki :mrgreen:.
Ogólnie to mam podobne odczucia jak pouln w wątku o S35A w moim przypadku nic co posiadam nie jest ostrzejsze od tej sigmy (S50A) na pełnym otworze można sobie spokojnie porównywać np. z 70-200 4LIS a porównaniach z pleśniakami m42 czy dwudziestoletnimi konstrukcjami z AF canona można zapomnieć.
Paviarotti
14-09-2014, 15:46
minik2304, bawiłem się jedną sztuką w sklepie na 6d i przy bliskich i średnich (sylwetka do kolan) była bardzo celna. Nie sprawdzałem natomiast tych dalszych :)
minik2304
14-09-2014, 18:51
Rowniez sprawdzalem z 6D No trudno bede szukal dalej a jak nie to bedzie trzeba dolozyc te 200zl do usb dock i kupic nawet w necie
Gall_Anonimowy
14-09-2014, 22:54
Witam
Ja mam takie pytanie- czy komus udalo sie kupic ta Sigme i af byl celny bez zadnych kalibracji itp? Planuje zakup tej Sigmy wczoraj testowalem 5 sztuk i niestety zadna nie trafiala Nie wiem czy mikrokalibracja w aparacie pomoze bo mam wrazenie ze na kazdej odleglosci ten obiektyw wymaga troche innych ustawien Czy jedynym wyjsciem jest usb dock za dodatkowe 200zl?
Z pierwszą sztuką którą się zetknąłem w sklepie było super a ta którą kupiłem wołała o pomstę - bez docka ani rusz. Ale i tak nie jest dobrze ale dociągnę do listopada i wtedy chyba do serwisu Sigmy!
Pracuję w sklepie sprzedającym obiektywy i sprzęt foto. Nie wiem o co wszystkim chodzi z tymi błędami autofocusa. Podłączałem pod swojego Nikona d3 (bo większość mamy z bagnetem N) nowe 50/1,4, 35/1.4 i 70-200. Wszystko moim zdaniem chodziło OK. Oczywiście - to nie to samo co Nikkory czy Canony jeśli chodzi o pracę AF. No ale tak to już jest z tymi alternatywnymi producentami. Na nasze szczęście Sigma daje opcję USBDock a puszki mikrokalibrację.
Osobiście bym się wkurzył, gdyby klient przyszedł i chciał rozpakować wszystkie egzemplarze, a później powie, że i tak nie jest ok i sobie pójdzie. A następny powie, że chce nowy - z zaplecza (de facto zapinany do body przez poprzedniego klienta). No i co mam mu mówić?!?
powiedz mu: Polski, biedaki, cebulki :mrgreen:
Pracuję w sklepie sprzedającym obiektywy i sprzęt foto. Nie wiem o co wszystkim chodzi z tymi błędami autofocusa. Podłączałem pod swojego Nikona d3 (bo większość mamy z bagnetem N) nowe 50/1,4, 35/1.4 i 70-200. Wszystko moim zdaniem chodziło OK. Oczywiście - to nie to samo co Nikkory czy Canony jeśli chodzi o pracę AF. No ale tak to już jest z tymi alternatywnymi producentami. Na nasze szczęście Sigma daje opcję USBDock a puszki mikrokalibrację.
Osobiście bym się wkurzył, gdyby klient przyszedł i chciał rozpakować wszystkie egzemplarze, a później powie, że i tak nie jest ok i sobie pójdzie. A następny powie, że chce nowy - z zaplecza (de facto zapinany do body przez poprzedniego klienta). No i co mam mu mówić?!?
na szczęście są sklepy gdzie można to zrobić i nikt się nie puszy
sam testowałem z 3 szt przy zakupie 35 1.4 i jakoś nie widziałem żeby ktoś się dąsał
takie prawa rynku - klient płaci za towar i wymaga jak najlepszej jakości. skoro jest świadomym nabywcą to wie, że są problemy z celnością AF i za wszelką cenę chce ich uniknąć
No to najwyraźniej się nie znasz na handlu ;), cywilizowanym handlu i masz poglądy z minionej epoki, mi sprzedawca powiedział że nawet gdybym ja nie sprawdzał to on by sprawdził za mnie. Ostatnio podłączałem nikkory 35, 50 i 85 pod korpus D5000 albo 5100 (nie pamiętam nie mój) i jedynie 85 pracowała poprawnie tzn trafiała w punkt, 35 niestety nie, a próbowałem dwie lub trzy sztuki, co było z 50 nie pamiętam nie wykluczam że trafiała, korpus nie posiadał mikrokalibracji. W cywilizowanym świecie to raczej normalne że klient chce sprawdzić towar zanim zakupi, ja podczas zakupu zadeklarowałem że nie chcę oglądać - chcę kupić najlepiej natentychmiast , ale również nie widzę tragedii w oglądaniu towaru w końcu klient może coś zobaczyć zanim kupi jeśli te opcje będą niedostępne to handlowiec i jego sklep staje się zbędnym ogniwem łańcucha sprzedaży, możemy kupować przez sieć najlepiej bezpośrednio u producenta z pominięciem twojej marży bo jesteś całkowicie zbędny.
Jeśli chodzi o twoje testy D3 to uważam że skoro wszystko było w porządku to może po prostu nie byłeś w stanie zdiagnozować problemu :) bo to najbardziej prawdopodobna opcja :).
MrKciuk, wycofaj ze sprzedaży sigmy, tamrony i inne kundelki i handluj tylko nikkorami i canonami :mrgreen:.
Niestety, dziś to nie komuna, że sprzedawca może stroić fochy. Albo będziesz miły, albo nie zarobisz...
Takie prawa rynku - klient płaci za towar i wymaga jak najlepszej jakości. skoro jest świadomym nabywcą to wie, że są problemy z celnością AF i za wszelką cenę chce ich uniknąć
Dokładnie! Płacę - wymagam!
https://www.facebook.com/287718338050335/photos/a.287732411382261.1073741828.287718338050335/362899167198918/?type=1&theater
Ja swoją Sigmę 35/1.4 kupiłem bez przebierania i nie narzekam na celność.
Sigmę 85/1.4 też wziąłem pierwszą lepszą z brzegu i też trafiała w punk.
Kiedyś kupiłem Tamron 70-200/2.8 - pierwszy z brzegu jaki był w sklepie i to samo - zero problemów.
Tak naprawdę to każdy obiektyw który kupiłem miał sprawny i celny AF
Zwiedziłem trochę świata, rozmawiałem z b. wieloma przypadkowo napotkanymi osobami które trzymały aparat ze średniego segmentu z zapiętymi obiektywami niesystemowymi i gdy pytałem o przebieranie i wybieranie spośród kilku sztuk, to najczęściej padała odpowiedź: "what? what do You mean by choosing one best lens with most accurate AF, from couple who are available in store?"
W innych krajach w pupie mają takie bzdety jak celność szerokokątnej stałki przy f/1.4 dla ostrzenia na 15m.
Te wieczne narzekanie, marudzenie i przebieranie to takie mocno polskie jest ;]
Eberloth
19-09-2014, 19:55
W innych krajach w pupie mają takie bzdety jak celność szerokokątnej stałki przy f/1.4 dla ostrzenia na 15m.
Spaprane zdjęcia też tam mają? Szczęśliwi ludzie...
stdanielo
19-09-2014, 19:56
To miałeś do tej pory masę szczęścia, mi w Sigmie sprzedawca sam zaproponował przy zakupie 18-35/1.8 A żeby sprawdzić czy ostrzy dobrze, bo różnie bywa. Okazało się, że pierwsza sztuka w ogóle nie trafiała, druga w punkt, ale w praniu wyszło, że też z tym różnie bywa, miał być aparat do reporterki z wesela, a nadaje się tylko do statycznych scen, a i tak potrafi zdupić nawet drzewo. To moja druga i ostatnia Sigmia, kiedyś jeszcze w systemie analogowym Minolty miałem 24-70/2.8 EX za spore pieniądze, obrazek brzytwa, ale AF podły.
Czy szczęśliwi to nie wiem, ale zdecydowanie nie tak marudzący jak polacy i robiący wiochę bóg wie jakimi wymaganiami i manierami ala zdegustowana "hrabina" kupująca kebaba ze zbyt pikantnym sosem.
Ok, już nie robię OT ;]
Gall_Anonimowy
19-09-2014, 22:18
No i kto to mówi! Wróć do wątku o Otusie 1,4/85 i poczytaj swoje wpisy .... :)
Co do tej Sigmy to ją mam i popieram opinie innych o loterii. Pierwsza jaką miałem w łapach była super! Moja kupna która do mnie przyszła była mega tragiczna, 1,5 godziny kalibrowania w Fotobrosie postawiło ją na nogi ale i tak bez wysyłki do Serwisu w listopadzie się nie obejdzie. Teraz jest bo jest. Na drugim body to samo i nawet szkoda o tym wspominać!! To jest szkło pełne kompromisów - ostry ale bez plastyki i bokehu, mocny w parametrach ale loteria AF prawdopodobna. Gadanie o możliwości kalibracji na docku to tylko w mojej opinii tłumaczenie się z dokonanego wyboru.
Fakt że można trafić od razu dobrą sztukę, być może tak jest w większości przypadków ale to co się pisze powyżej o problemach z AF jest najzwyklejszą prawdą!! To jest FAKTEM!
filemoon
19-09-2014, 22:26
U mnie tez dopiero druga okazala sie ok. Z tym ze nie mam jej co zarzucic, dziala jak nalezy.
u mnie na wsi bimber przed zakupem trzeba wypróbować, wydaje się że z obiektywami jest podobnie :mrgreen:, to o kebabie to bardziej pasuje do systemowego 50/1.8, sigma deklaruje wysoką jakość produktu za wcale nie małe pieniądze i nie jest dziwne że że klient chce się przekonać o tej jakości na własne oczy, ja swoją sigmę lubię to szkło bez kompromisów - ostrość, plastyka , bokeh - widziałem takich co 50L sprzedawali po zakupie tej sigmy :mrgreen:
Dokładnie! Płacę - wymagam!
https://www.facebook.com/287718338050335/photos/a.287732411382261.1073741828.287718338050335/362899167198918/?type=1&theater
Ja swoją Sigmę 35/1.4 kupiłem bez przebierania i nie narzekam na celność.
Sigmę 85/1.4 też wziąłem pierwszą lepszą z brzegu i też trafiała w punk.
Kiedyś kupiłem Tamron 70-200/2.8 - pierwszy z brzegu jaki był w sklepie i to samo - zero problemów.
Tak naprawdę to każdy obiektyw który kupiłem miał sprawny i celny AF
Każdą sigmę przed zakupem podpinałeś, robiłeś foty -sprawdzałeś i jak każdy komu pierwszy egzemplarz by nie pasował sprawdzałbyś następne. Jesteś takim samym testerem jak inni i tak samo mocno polski dlatego tym bardziej nie rozumiem twojego wywodu pod tytułem nazwijmy to: Polak idzie kupić słoik.
pan.kolega
20-09-2014, 04:38
Zwiedziłem trochę świata,
.......
Jeżeli tak Ci sie wydaje, to jednak mało zwiedziłeś swiata.
Najmocniej polski to jest polski kompleks i samobiczowanie się.:(
Ja nie wybieram z fifnastu egzemplarzy, bo po pierwsze nikt mi nie pozwoli, po drugie kupuje tylko tam, gdzie mogę zwrócic w rozsądnym czasie po zakupie bez żadnych pytań i tłumaczeń . Albo rybki albo akwarium panowie sklepikarze -- albo swobodne wybieranie, albo swobodne zwroty. Jeśli w handlu jest zasada karta stół to pewnie, że się każdy szczypie z takim towarem, bo nawet Canon może być bublem, tylko jednak rzadziej.
Gall_Anonimowy
20-09-2014, 10:54
widziałem takich co 50L sprzedawali po zakupie tej sigmy :mrgreen:
A ja gdybym miał kase na 85L to bym swojej eLi 50 1,2 nie sprzedawał, jestem z niej mega zadowolony. Ale Sigme kupiłem w małych pieniądzach, a nadwyżkę z 50L przeznaczam na 85L.
Ale faktycznie po pojawieniu się tej Sigmy ludzie sprzedają swoje 50 1,2.
Ernest_DLRS
20-09-2014, 23:04
Bo ta Sigma rysuje fajniej niż 50L. Jest ostrzejsza, bardziej kontrastowa i ma chyba nawet większe rozmycie tła (lol).
filemoon
21-09-2014, 00:08
Z tym rozmyciem tla to sie zapedziles troche :)
jellyeater
21-09-2014, 05:30
Z tym rozmyciem tla to sie zapedziles troche
1.2 w zdjęciach które się pokazywały jako przykłady z życia dużo częściej robił brzydką siekę w tle. Zresztą rozmycie tła zależy też po części od winiety. Tą sigma ma mniejszą. Czyli rozmywa bardziej. :)
Gall_Anonimowy
21-09-2014, 21:57
1.2 w zdjęciach które się pokazywały jako przykłady z życia dużo częściej robił brzydką siekę w tle. Zresztą rozmycie tła zależy też po części od winiety. Tą sigma ma mniejszą. Czyli rozmywa bardziej. :)
No widzisz moja Sigma chyba ma jednak większą winiete, robiłem sobie porównanie na białej ścianie i byłem w szoku, widać gołym okiem przewagę 50L. Dlatego Sigma w listopadzie musi iść do serwisu bo aż tak ciemne rogi nie wchodzą w grę!
A w sobotę zwróciłem uwagę na AF i na ciemnej, weselnej sali AF w Sigmie jest wolniejszy, rzęzi coś tam, pomyśli. Ten w 50L jest w moim przypadku zdecydowanie lepszy!
Na temat samego rozmycia nie wypowiem się, natomiast ogólny odbiór zdjęcia (ja to nazywam plastyką - kolor, kontrast, skóra) zdecydowanie na korzyść 50L. Ale ponieważ i tak wszystko robię w RAWie i nadaje swój własny charakter - jestem w stanie się zmusić aby o tym nie pamiętać, zapomnieć :)
Myślę że wszystko zależy od sztuki ale po tym co przeżyłem już więcej na Sigmę się nie zdecyduje, 3 raz do tego samego bajora nie wejdę!
W dużej mierze zależy też od samego tła i zastanego światła...
Zauważyłem że porównuje się nieraz nieostrości szkieł przy różnych scenach, wiadomo wtedy że przy jednych warunkach ładniej bokeh wyjdzie z Lki, innym razem z Sigmy.
W temacie o Sigmie 35 jest linkowany (chyba nawet nie raz i również przeze mnie) test-porównanie Sigmy i Lki (35mm) jest parę identycznych dosłownie identycznych kadrów z rozmyciami gdzie jak na dłoni widać - lub raczej nie widać różnicy, no może w jednym zdjęciu Sigma dała minimalnie mniejsze kocie oczy w rogach...
Bokeh jest jak dźwięk np sportowych silników - bardzo indywidualny parametr, nie mierzalny wręcz i dodatkowo zależny od wielu czynników.
jellyeater
24-09-2014, 05:33
Pisałem o porównaniu identycznych kadrów. Było na początku tego wątku. I to kadrów portretowych.
Co do winiety, może coś Ci ją koryguje w L?
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens Vignetting (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Lens-Vignetting-Test-Results.aspx?Lens=941&Camera=453&FLI=0&API=0&LensComp=403&CameraComp=9&FLIComp=0&APIComp=1)
Mario wyłącz korektę winiety w body... Co do sigmy to jest absolutnie zajefajna, dopóki nie spróbuję ostrzyć na 1.4 powyżej 10 metrów, ale to się podobno da skalibrować... byle do listopada...
nadal je mam ;) trudno mi to potwierdzić, bo w innych warunkach radzi sobie ok. Jedynie w kiepskich warunkach oświetleniowych na weselu, gdzie np focę pod kolorowy reflektor, 135 się gubi, podczas gdy zwykłe 85 1.8 radzi sobie dobrze (jezu, serio - uwielbiam to szkło). Niestety nie mam porównania z inną sztuką, a w sklepie nie ma możliwości aby to przetestować.
@Romans:
wiesz, chodzi mi jedynie o to, że chociażby w testach 50 1.2 C nie zbiera mega pochlebnych opinii odnośnie AF. Z kolei w przypadku Sigmy - tu wyniki różnią się w zależności od body. Niestety testy w warunkach studyjnych zupełnie mnie nie interesują. Chodzi mi o warunki i znój weselny ;)
Dlatego jeśli są tacy, którzy przesiedli się z C->S lub z S->C to ich wiedza jest dla mnie bardzo cenna i byłbym szalenie wdzięczny za zabranie głosu przez te osoby :)
Niestety w sklepie nie przetestuję szkła w taki sposób.
Witam , zakupiłem ten obiektyw i byłem pod wrażeniem jego ostrości w warunkach domowych , ale już na ślubie nie bylo tak kolorowo ... Na alservo - punkt centralny , para Mloda wchodzi a tu całe szceście na 7 fotek dwie ostre !!! Dalej na dalszych odległościach potrfił ustawić ostrość za obiektem . Zakupiłem usb dock , skorygowałem ostrzenie na nieskończoność i zobaczymy jak to wyjdzie w boju ... W warunkach domowych obiektyw wymiata ale kościół i sala pozostawia dużo do życzenia . Mam nadzieję że nowy soft do tego szkła naprawi jego pomyłkowość. Pozdrawiam
Mario wyłącz korektę winiety w body... Co do sigmy to jest absolutnie zajefajna, dopóki nie spróbuję ostrzyć na 1.4 powyżej 10 metrów, ale to się podobno da skalibrować... byle do listopada...
To i w innych 50-tkach jest niepewne. Ta ognikowa jest trudna do precyzyjnego wyostrzenia powyżej 5 metrów. Widać jeszcze różnice w GO natomiast ruch pierścienia jest minimalny. Przy szerszych ogniskowych GO zaciera błędy, a przy dłuższych ogniskowych układ wyostrzania ma większy ruch i aparatowi łatwiej.
I jeszcze jedne porównania jakie znalazłem
http://photographylife.com/reviews/sigma-50mm-f1-4-dg-hsm/3
Po kalibracji trzyma ostrość przy F1.4 do odległości 3m (z nią włącznie) przy świetle dziennym a później zabawa się kończy i trzeba podbijać F wyżej.
https://onedrive.live.com/?cid=1BA0BE6B2FDE9DC9&id=1BA0BE6B2FDE9DC9!965
Zdjęcia dla nieskończoności ostrzone na znak z nazwą ulicy ("ul. Łęczycka"), zdjęcia dla odległości 3m ostrzone na znak z rowerem.
Kalibrację robiłem tak jak autor tej recenzji:
Ron Martinsen's Photography Blog: REVIEW: SIGMA 50mm f/1.4 Art SeriesâIs it really as great as everyone says it is? (Part I of II) (http://www.ronmartblog.com/2014/05/review-sigma-50mm-f14-art-seriesis-it.html)
Ron Martinsen's Photography Blog: SIGMA 50mm f/1.4 Art Series vs Canon, Nikon, Zeiss Otus, Sony & Fujifilm Comparison (Review Part II of II) (http://www.ronmartblog.com/2014/05/sigma-50mm-f14-art-series-vs-canon.html)
Którą obecnie uważam za najlepszą recenzję tego obiektywu w Internecie bo jej autor chyba jako jedyny zaczął najpierw od tematu kalibracji. Ja również posiadam Datacolor SpyderLensCal i na swoim 6D otrzymałem identyczny wynik jak autor recenzji czyli +7, które ustawiłem dla każdego z przedziałów odległości bezpośrednio w obiektywie bez ruszania AFMA w aparacie.
Jak się trafi złą sztukę albo przesadzi z katowaniem tego obiektywu to może się to źle skończyć. Chodzi o recenzję z jedną gwiazdką i dołączonym zdjęciem którą można znaleźć pod tym linkiem Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens for Canon EF 311101 B&H Photo (http://www.bhphotovideo.com/c/product/1045458-REG/sigma_311101_50mm_f_1_4_dg_hsm.html#costumerReview )
32 days into ownership, my diaphram fell apart and I have two blades flopping around inside the camera. It's now in a repair facility and the parts have been backordered going on a month. Not a great start into the world of Sigma lenses for me.
Nie mam pojęcia co on robił z tym obiektywem że mu się tak rozsypał. :o
Pod wcześniej wspomnianym linkiem Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens for Canon EF 311101 B&H Photo (http://www.bhphotovideo.com/c/product/1045458-REG/sigma_311101_50mm_f_1_4_dg_hsm.html#costumerReview ) znalazłem jeszcze taką ciekawostkę:
I purchased this for my Panasonic GH4 with the metabones speedbooster- making it f1.0 and not f1.4. This lens is AMAZING on the GH4. i've just tested it at the beach at f1.0 and it is incredibly sharp at f1.0 where most other lenses show softness. Images and videos 'pop' with this lens, and combined with a GH4 it looks like I'm shooting with $5K+ quality lenses. I nearly went with the Rokinon cine lens but glad I spent the extra money as it is worth it when you see the buttery goodness of the bokeh.
:twisted:
Jak się trafi złą sztukę albo przesadzi z katowaniem tego obiektywu to może się to źle skończyć. Chodzi o recenzję z jedną gwiazdką i dołączonym zdjęciem którą można znaleźć pod tym linkiem Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens for Canon EF 311101 B&H Photo
32 days into ownership, my diaphram fell apart and I have two blades flopping around inside the camera. It's now in a repair facility and the parts have been backordered going on a month. Not a great start into the world of Sigma lenses for me.
Nie mam pojęcia co on robił z tym obiektywem że mu się tak rozsypał.
Szkoda że facet nie podrzucił żadnego zdjęcia lub filmiku obrazującego usterkę.
Co prawda moją S35 też "nawiedziła" awaria, ale ja mam obiektyw 1,5 roku i od tego czasu praktycznie nie zdejmuję go z body. U mnie serwis poradził sobie z usterka w ciągu tygodnia (choć reklamacja trwała ciut dłużej bo reklamowałem przez sklep co nieznacznie wydłużyło czas naprawy). Naprawa przeprowadzona profesjonalnie (przynajmniej z mojego punktu widzenia, bałem że po naprawie przestanie trafiać ale na szczęście jest tak dobrze jak przed usterką.
Szkoda że facet nie podrzucił żadnego zdjęcia lub filmiku obrazującego usterkę.
Podrzucił, poniższe zdjęcie jest dołączone do jego komentarza który wcześniej zacytowałem:
http://images2.powerreviews.com/media_popup.html?type=image&url=http%3A%2F%2Fpowerreviews.s3.amazonaws.com%2Fi mages_customers%2F00%2F42%2F51591541_449207_full.j pg
Rzeczywiście albo miał pecha zlbo solidnie przydzwonił. SAm miałem stresa czy mojej usterki nie potraktują jako uszkodzenie mechaniczne. Na szczęście nie mam powodów żeby narzekać na polski oddział Sigmy i jej serwisu.
Po kalibracji trzyma ostrość przy F1.4 do odległości 3m (z nią włącznie) przy świetle dziennym a później zabawa się kończy i trzeba podbijać F wyżej.
https://onedrive.live.com/?cid=1BA0BE6B2FDE9DC9&id=1BA0BE6B2FDE9DC9!965
Zdjęcia dla nieskończoności ostrzone na znak z nazwą ulicy ("ul. Łęczycka"), zdjęcia dla odległości 3m ostrzone na znak z rowerem.
Kalibrację robiłem tak jak autor tej recenzji:
Ron Martinsen's Photography Blog: REVIEW: SIGMA 50mm f/1.4 Art SeriesâIs it really as great as everyone says it is? (Part I of II) (http://www.ronmartblog.com/2014/05/review-sigma-50mm-f14-art-seriesis-it.html)
Ron Martinsen's Photography Blog: SIGMA 50mm f/1.4 Art Series vs Canon, Nikon, Zeiss Otus, Sony & Fujifilm Comparison (Review Part II of II) (http://www.ronmartblog.com/2014/05/sigma-50mm-f14-art-series-vs-canon.html)
Którą obecnie uważam za najlepszą recenzję tego obiektywu w Internecie bo jej autor chyba jako jedyny zaczął najpierw od tematu kalibracji. Ja również posiadam Datacolor SpyderLensCal i na swoim 6D otrzymałem identyczny wynik jak autor recenzji czyli +7, które ustawiłem dla każdego z przedziałów odległości bezpośrednio w obiektywie bez ruszania AFMA w aparacie.
Jak się trafi złą sztukę albo przesadzi z katowaniem tego obiektywu to może się to źle skończyć. Chodzi o recenzję z jedną gwiazdką i dołączonym zdjęciem którą można znaleźć pod tym linkiem Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens for Canon EF 311101 B&H Photo (http://www.bhphotovideo.com/c/product/1045458-REG/sigma_311101_50mm_f_1_4_dg_hsm.html#costumerReview )
Nie mam pojęcia co on robił z tym obiektywem że mu się tak rozsypał. :o
Pod wcześniej wspomnianym linkiem Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens for Canon EF 311101 B&H Photo (http://www.bhphotovideo.com/c/product/1045458-REG/sigma_311101_50mm_f_1_4_dg_hsm.html#costumerReview ) znalazłem jeszcze taką ciekawostkę:
:twisted:
Jaka jest długość skali (tej na której odczytujesz gdzie jest ostrość) tego SpyderLensCal, fizycznie :) w centymetrach?
Jaka jest długość skali (tej na której odczytujesz gdzie jest ostrość) tego SpyderLensCal, fizycznie w centymetrach?
Taka:
http://oi61.tinypic.com/fw4phx.jpg
Jestem pod wrażeniem :mrgreen: .Brandzlowanie wątku na 82 stronach.
Żadnych konkretów,same pierdoły.Gdybym chaciał kupić,to pożytku z tego wątku dla kupujacego nie ma :roll: .
Jestem pod wrażeniem :mrgreen: .Brandzlowanie wątku na 82 stronach.
Żadnych konkretów,same pierdoły.Gdybym chaciał kupić,to pożytku z tego wątku dla kupujacego nie ma :roll: .
Nie gadaj, jest kilka postów na temat :mrgreen:.
Generalnie takie wątki zawsze rozdzielają się na zachwyconych po zakupie, otrząśniętych realistów po kilku tygodniach użytkowania, maruderów i osoby które chcą się od poprzednio wymienionych coś dowiedzieć :). Nie jest lekko przez to wszystko przebrnąć, ale z przekroju całego wątku znaczna większość użytkowników jest zadowolonych, więc szkło trzeba uznać za dobre. Oczywiście nic nie jest bez wad, ale co ich nie ma...
Nie gadaj, jest kilka postów na temat
Tak : kilka ,czyli zawyżając 10 na 817 odpowiedzi , ,to raczej nędzny wynik,
jeśli chodzi o merytoryczne wypowiedzi w tym temacie.
Nieśmiało bym poprosił:
Niech piszą Ci ,którzy mają ten sprzęt ,a nie Ci ,którzy mają teoretycznie : kupić
i bredzą o nieznanych dla siebie właściwosciach obiektywu.
Taka:
http://oi61.tinypic.com/fw4phx.jpg
:) niestety trochę krótka, dlatego sigma skalibrowała się na małych odległościach, jak mawiają u mnie na wsi "wszystko można naprawić młotkiem jeśli czegoś nie możesz naprawić młotkiem to znaczy że masz za mały młotek" - ta skala powinna być ze dwa razy dłuższa wtedy coś zobaczysz na odległościach 4-5 metrów bo o takich jest mowa i skalibrujesz.
Jak nie będziesz miał większej skali to dockiem ustaw korekcję przedziału powyżej 4m na 0 i zobacz czy się poprawiło, bo moja wiara w +7 na wszystkich przedziałach zarówno u ciebie jak i u cytowanego gościa jest nikła - ale cuda się zdarzają - wtedy powinniście obaj grać w lotto.
Odnosząc się do kwestii jakości wypowiedzi to w takich wątkach często niepotrzebne emocje zniekształcają obraz rzeczywistości, a rzeczywistość jest jaka jest, używam kilka miesięcy i jestem jeszcze bardziej zadowolony niż bezpośrednio po zakupie.
Niech piszą Ci ,którzy mają ten sprzęt ,a nie Ci ,którzy mają teoretycznie : kupić
i bredzą o nieznanych dla siebie właściwosciach obiektywu.
Zawsze byłem tego zdania, ale rzeczywistość pokazuje co innego :)
filemoon
29-09-2014, 07:59
Ja swoja Sigme tez lubie. Ostrosc na pelnej dzurze powala. 50A sigmy i 135L to moje dwa ulubione szkla. Chodz przeznac musze ze AF w 135L celniejszy i szybszy.
stdanielo
29-09-2014, 12:06
Panowie Mam pytanie : czy warto dopłacać do sigmy 50 1.4 art? tzn czy nowsza wersja jest warta dopłacania ok 2000zł? w stosunku do starszej... ? gdyż chce mienić mojego C50 1.4
No i będzie kolejne 800 postów :)
A tak serio, poprawisz sobie jakość obrazka a pogorszysz celność AF.
Bez przesady, działalność AFu w C 50/1.4 dobrze odzwierciedla jego wykonanie, plastik ma to do siebie że żyje własnym życiem ;) szczególnie po paru latach...
A omijając już celność a skupiając się wyłącznie na mechanice to wręcz "legenda" jeśli chodzi o solidność mechaniki...
Jeśli Ci waga nie straszna i nie masz funduszy na C 50/1.2 bierz śmiało Sigmę.
plastik ma to do siebie że żyje własnym życiem szczególnie po paru latach...
Niektórzy zdają sobie sprawę z faktu,
że względnie tani sprzęt nie dorównuje sprzętowi drogiemu, a inni ;NIE .
Różnice mogą być nieistotne ,w zależności od wymagań ,
a często niezauważalne w internetowych galeriach.
btw
Ile lat trzeba uzywać body czy szkło aby nazwać go ponadczasowym /niezniszczalnym ?
IMHO:
nie da sie ,więc krytykowanie ,ze coś się rozpada po 2-3 sezonach ,to
żałosne biadolenie.
moim amatorskim zdaniem, różnicę widać nawet w rozdzielczości "internetowej" co w dzisiejszych czasach może oznaczać sporo ponad 1000px na dłuższym boku, ale ogólnie co kto lubi skoro nie widzisz różnicy nie przepłacaj.
IMHO: fotka ogladana przebywa kilka etapów.
I nie wiadomo dla odbiorcy ,który jest najwazniejszy/dominujcy:
-naswietlanie
-sprzęt
-PP
Trudno zdecydowac ,któty był decydujący przy fajnej fotce,prawda ? :lol: .
Kalibracja usb dockiem na poziomie ostrzenia powyżej 3 m pomogła ! Jest lepiej!!! ale czy w 100% mogę wykorzystać możliwości tego obiektywu ??? tego nie wiem i czekam za aktualizacją softu do tego szkła. pozdr
Jakie masz body?
Obecnie mam C50 1.4 ale trafiłem na jakąś lipną wersję o 1.4 można zapomnieć no i przede wszystkim BF.
I teraz się zastanawiam na co ją wymienić... starsza wersja Sigmy 50 1.4 ok 1700zł ...nowa wersja ART ok 3400zł
chyba że 50 zastąpić Sigmą 35 1.4 i później 85 1.8...
5d ii
Nigdy nie miałem sigmy 50mm. Powiem Tobie jednak, że dobra sztuka 50/1.4 jest spokojnie używalna od f 1.4. Tym bardziej na FF.
Nigdy nie miałem sigmy 50mm. Powiem Tobie jednak, że dobra sztuka 50/1.4 jest spokojnie używalna od f 1.4. Tym bardziej na FF.
Nie neguje ostrości tego obiektywu ! tylko jego mylność af na dalszych odległościach...
Nie neguje ostrości tego obiektywu ! tylko jego mylność af na dalszych odległościach...
To sobie 24L poużywaj, zobaczysz dopiero co to mylność AF na dalszych odległościach :).
To sobie 24L poużywaj, zobaczysz dopiero co to mylność AF na dalszych odległościach :).
Jakby na mniejszych bylo lepiej ... ;)
Właśnie szukałem tego wątku żeby sprawdzić, czy tylko ja tak mam, natomiast 50A dość OK ostrzy z bliska tak do kilku metrów, a dalsze odległości to muszę ręcznie ostrzyć, bo AF nie istnieje :) Kalibrował to ktoś USB Dockiem ? Da się ?
Takie trochę OKD porównanie głębi ostrości Sigmy na pełnej dziurze ze szkiełkiem Mitakona f/0.95 na Sony A7:
https://canon-board.info/imgimported/2015/01/mitakonvssigma-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/mitakon50/mitakonvssigma.jpg)
filemoon
04-01-2015, 11:35
Da sie skalibrowac.
Da sie skalibrowac.
Skalibrować się da na FF czy BF, ale dalej z trafnością idealnie nie jest. Rzekłbym, że w tym aspekcie sigma nie ustępuje niczym 50L :).
No u mnie jest zdecydowanie powtarzalnie na dużej odległości, więc zanabędę doka i potestuję. Jak się okaże, że da się to skalibrować w miarę dobrze, to może się przeproszę z Sigmą w aspekcie biznesowym :P
Kurcze kusicie tym szkłem. Obecnie mam poprzednia wersja i jestem zadowolony, chyba będzie trzeba się przejechać do sklepu i pomacac nową :-)
filemoon
04-01-2015, 19:30
U mnie jest calkiem powtarzalna. Lubie to szklo ;)
to może się przeproszę z Sigmą w aspekcie biznesowym :P
Nawet jak się przeprosisz to może się okazać że dzieżko z dostępnością. Znajomy z miesiąc temu mówił mi że nie może zamówić S35 od ponad pół roku, ponoć nie wyrabiają się z produkcją. Może ktoś z handlujących potwierdzić to info?
Kurcze kusicie tym szkłem. Obecnie mam poprzednia wersja i jestem zadowolony, chyba będzie trzeba się przejechać do sklepu i pomacac nową :-)
Poprzednia wersja w porównaniu do nowej jest mówiąc delikatnie słaba :). Art jest optycznie świetna, tylko AF trochę psuje ogólny wizerunek...
Nawet jak się przeprosisz to może się okazać że dzieżko z dostępnością.
Cichy użyje swoich kontaktów i załatwi nawet kilka sztuk :)
Czy AF działa podobnie jak 35 1.4 Art ?
Nawet jak się przeprosisz to może się okazać że dzieżko z dostępnością. Znajomy z miesiąc temu mówił mi że nie może zamówić S35 od ponad pół roku, ponoć nie wyrabiają się z produkcją. Może ktoś z handlujących potwierdzić to info?
Nie wiem gdzie on szuka ale aż z ciekawości zajrzałem na allegro i tam kilka sklepów ma dostępnych po kilka sztuk i 50A i 35A...
Sigma A 35 F1.4 DG HSM - Obiektywy - sigma-sklep.pl (http://www.sigma-sklep.pl/sigma-a-35-f1-4-dg-hsm,954,p.html)
Kolega ma korpus Sigmy?
Poprzednia wersja w porównaniu do nowej jest mówiąc delikatnie słaba :). Art jest optycznie świetna, tylko AF trochę psuje ogólny wizerunek...
Cichy użyje swoich kontaktów i załatwi nawet kilka sztuk :)
Jesli w starej nie ma tragedii to w nowej jest tylko lepiej a mając styczność z s35 śmiem twierdzić że AF jest spoko
Czy AF działa podobnie jak 35 1.4 Art ?
Działa gorzej.
W każdej Sigmie działa podobnie, czyli punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jedni napiszą, że super, inni , że do kitu. Ja miałem już wszystkie Sigmy pełnoklatkowe ze światłem 1.4 i wszystkimi da się robić zdjęcia przy odrobinie wprawy, ale w określonych warunkach (sztuczne światło, pod słońce itp.) skuteczność AF wynosi 10% :D
No i skalibrowałem 50A, teraz trafia bez problemów podkreślę w świetle dziennym i z bliska i z daleka. A sztucznym świetle pewnie nadal będzie loteria :) Przy okazji zaktualizowałem soft 35A, po czym AF wyraźnie przyspieszył. Tak czy inaczej świetne optycznie są te nowe Sigmy. Życzyłbym sobie tylko bardziej płynnego pierścienia ostrości, bo do prezycyjnego MF to się słabo nadają..
darekPolsztyn
09-01-2015, 12:23
Życzyłbym sobie tylko bardziej płynnego pierścienia ostrości, bo do prezycyjnego MF to się słabo nadają.. To fakt, ostatnio to dopiero zauważyłem. Na szczęście nie ma zbyt częstych sytuacji wymagających jego używania.
No i skalibrowałem 50A, teraz trafia bez problemów podkreślę w świetle dziennym i z bliska i z daleka. A sztucznym świetle pewnie nadal będzie loteria /.../ świetne optycznie są te nowe Sigmy.
Jak się okaże, że da się to skalibrować w miarę dobrze, to może się przeproszę z Sigmą w aspekcie biznesowym :P
Czy jest na tyle dobrze, że zamierzasz przeprosić się z Sigmą :?: :)
Czy jest na tyle dobrze, że zamierzasz przeprosić się z Sigmą :?: :)
Czy na tyle żeby nią handlować ? Jeśli tak, to tylko tymi, które są kompatybilne z USB Dockiem :)
bardzo wymigująca odpowiedź :D haha ale jasna i czytelna :)
Mariusz_C
09-01-2015, 13:30
To fakt, ostatnio to dopiero zauważyłem. Na szczęście nie ma zbyt częstych sytuacji wymagających jego używania.
No nie wiem czy niezbyt często, bo jeśli robisz przy sztucznym świetle to sigma tak jak pisze Cichy słabo trafia AF, więc może trzeba MF, a tu znowu muka, bo nieprecyzyjny pierścień, jakby nie patrzył to lipa ;)
No nie wiem czy niezbyt często, bo jeśli robisz przy sztucznym świetle to sigma tak jak pisze Cichy słabo trafia AF, więc może trzeba MF, a tu znowu muka, bo nieprecyzyjny pierścień, jakby nie patrzył to lipa ;)
wydaje się że ten pierścień i tak chodzi dużo lepiej niż np. w C851.8 (mam porównanie bo mam oba gdyby ktoś pytał).
Mariusz_C
09-01-2015, 13:50
wydaje się że ten pierścień i tak chodzi dużo lepiej niż np. w C851.8 (mam porównanie bo mam oba gdyby ktoś pytał).
Lepiej to jest pojęcie bardzo względne, dla mnie wszystkie canony sigmy i tamrony AF mają kiepskie MF jak sobie przypomnę manualne sonary, planary, a już nie mówię o szkłach firmy Leica.
Jeszcze gorzej chodzi pierścień w 50/1,4 niż w 85/1,8, a jednak AF chodzi lepiej niż u sigmy.
Fakt, w Canonach MF jest nie lepszy, bo jest krótki obrót pierścienia i dokładnie na MF się nie ustawi (wyjątek to 85L). Ale zdecydowanie lepiej trafiają w sztucznym świetle. Za to nie są tak genialne optycznie jak nowe Sigmy :P
darekPolsztyn
09-01-2015, 14:10
Być może jestem jakiś ułomny albo nieświadomy, ale nie praktykuję tego. Może zaczynają się problemy ze wzrokiem... :/
Fakt, w Canonach MF jest nie lepszy/.../ Ale zdecydowanie lepiej trafiają w sztucznym świetle. Za to nie są tak genialne optycznie jak nowe Sigmy :P
Cichy czy wspomaganie AF z zewnętrznej lampy jest w stanie w trudnych warunkach oświetleniowych istotnie poprawić celność nowych Sigm :?:
Mariusz_C
09-01-2015, 14:24
Być może jestem jakiś ułomny albo nieświadomy, ale nie praktykuję tego. Może zaczynają się problemy ze wzrokiem... :/
Na końcu było ;) Ja też nie praktykuję.
Cichy czy wspomaganie AF z zewnętrznej lampy jest w stanie w trudnych warunkach oświetleniowych istotnie poprawić celność nowych Sigm :?:
Taaaa, zwłaszcza przy współpracy Sigm z Nikonem :D
Cichy czy kalibrowales usb dockiem?
Wysłane z mojego SM-N910C
Cichy czy wspomaganie AF z zewnętrznej lampy jest w stanie w trudnych warunkach oświetleniowych istotnie poprawić celność nowych Sigm
Że się wtrącę - u mnie wspomaganie AF z lampy czy ST- E2 zdecydowanie poprawia pracę AF. W ciemnym pokoju gdzie jedynym źródłem światła jest telewizor (ISO 12800, f1,4 1/50s) z ok 9m gdzie normalnie AF błądzi i nie może złapać ostrości, po podłączaniu ST-E2 AF trafia szybko i bezbłędnie w nieruchome obiekty (o ile przy ziarnie na takim ISO można mówić o ostrości)
Korzystając z możliwości zwrotu towaru Kupiłem na kilka dni Sigme i eLke, zeby samemu sie przekonać ktore szkło bardziej mi podejdzie w realu. Cena nie była istotna. Najważniejszy dla mnie zawsze jest obrazek. Jakoś tak byłem pewny ze zostanie raczej eLka.... (Oprócz 35 wszystko mam Canona) To było moje drugie podejście do niej, juz raz ja oddałem do sklepu ale myślałem, ze moze teraz juz do niej "dorosłem". Po kilku dniach z obiema szkłami jednak zdecydowanie wole nosić cięższa i większa Sigme i powiem Wam, że Za jakość obrazka jaki produkuje eLka cena tego szkla nie powinna przekraczać 2000.... Różowe obwoluty wobec modela, nerwowy bokeh i masa nieostrych zdjeć. Tak wiem, trzeba sie tego szkła nauczyc..... :-)
Niestety Canon chciałbym ale nie moge.
filemoon
02-03-2015, 00:52
A moja Sigma umarla. AF zszedl. Jak przelacznik jest na AF szklo nie jest wykrywane (przez docka tez nie), jak jest na MF wszystko ok. Idzie do serwisu.
A moja Sigma umarla. AF zszedl. Jak przelacznik jest na AF szklo nie jest wykrywane (przez docka tez nie), jak jest na MF wszystko ok. Idzie do serwisu.
No teraz to rzuciłeś karmę na stół! Teraz tylko czekać na pierwsze negatywne komentarze masakrujące Sigmę, które będą padać z ust fanbojów Canona :lol:
filemoon
02-03-2015, 09:01
Sie zdaza :).
Chodz to pierwsze szklo ktore mi nagle "zmarlo".
tak się właśnie zastanawiam nad wymianą mojej S35A na 50-tkę sigmy i warto dopłacać do Sigmy Art czy nie ma dużej różnicy do Sigmy 50mm 1.4 (tej starszej)
Różnica jest zdecydowanie warta dopłaty. 50A optycznie bliżej do Otusa niż do starej S50.
a jak sprawa wygląda z AF ? znacząco odbiega zwykła 50-tka od tej Art? i jeszcze czy AF jest porównywalny w 35 i 50mm Art
a jak sprawa wygląda z AF ? znacząco odbiega zwykła 50-tka od tej Art? i jeszcze czy AF jest porównywalny w 35 i 50mm Art
źródło (http://images.sodahead.com/polls/001825685/848906666_NotAgain_answer_2_xlarge.jpeg)
HurricanE
02-03-2015, 15:50
http://images.sodahead.com/polls/001825685/848906666_NotAgain_answer_2_xlarge.jpeg
Gdzie mogę dać plusa :) ?
http://images.sodahead.com/polls/001825685/848906666_NotAgain_answer_2_xlarge.jpeg
hahah lepiej bym tego nie ujął :D
Porównanie, tuż przed zakupem, w sklepie, dwóch 50-tek f1.4. Sigma ART i Canon (wycinek 1:1 2000px/1600px.
Tak na marginesie, różnica w AF sigmy i canona mniej więcej taka, jak różnica w obrazku ;)
.Before and After. (http://beforeandafter.pl/4113694/)
filemoon
06-03-2015, 09:36
Ja tylko jeden obrazek widze ;)
Ja widze dwa, ale jedno szkło nie trafiło, więc co tu porównywać..
Masz Cichy rację. Faktycznie canon delikatnie nie trafił. Niestety, zbyt pochopnie wrzuciłem, zauroczony sigmą:)
Canon, jak trafi, nie jest taki zły. Poniżej wycinki z C50 przy f1.4 pstryków sklepowych 1:1
źródło (http://naforum.zapodaj.net/153f4a70a501.jpg.html)
Problem w tym, że sigma trafia mi w punkt za każdym razem, bardzo szybko i bezdźwięcznie, a canon głośnawy i ze skutecznością AF różnie...
Porównanie, tuż przed zakupem, w sklepie, dwóch 50-tek f1.4. Sigma ART i Canon (wycinek 1:1 2000px/1600px.
Tak na marginesie, różnica w AF sigmy i canona mniej więcej taka, jak różnica w obrazku ;)
.Before and After. (http://beforeandafter.pl/4113694/)
Ten ostry to z sigmy? bo mniej więcej jest taka różnica w ostrości porównywanych obrazków jak się to porównanie dobrze zrobi, napiszę to co zwykle - jak to u mnie na wsi gadają "testować też trzeba umić".
edit po kolejnym poście...
Przepraszam myślałem że to kolejny hejt i jakoś tak z rana mnie poniosło.
robertskc7
06-03-2015, 10:59
Masz Cichy rację. Faktycznie canon delikatnie nie trafił. Niestety, zbyt pochopnie wrzuciłem, zauroczony sigmą:)
Canon, jak trafi, nie jest taki zły. Poniżej wycinki z C50 przy f1.4 pstryków sklepowych 1:1
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/153f4a70a501.jpg (http://naforum.zapodaj.net/153f4a70a501.jpg.html)
Problem w tym, że sigma trafia mi w punkt za każdym razem, bardzo szybko i bezdźwięcznie, a canon głośnawy i ze skutecznością AF różnie...
Uuuuu Faktycznie to duży problem. Trafiające szkło. Powinieneś szybko je wymienić na wadliwy egzemplarz, by móc w pełni jechać po tym szkle na CB :)
filemoon
09-03-2015, 08:52
W moim przypadku sigma byla mega celna w trybie klasycznego AF ale wvtrybie AI bylo juz gorzej niz w przypadku szkiel canona.
stdanielo
09-03-2015, 11:26
W moim przypadku sigma byla mega celna w trybie klasycznego AF ale wvtrybie AI bylo juz gorzej niz w przypadku szkiel canona.
Zabierz Sigmę na zabawę weselną, to ją szybko przełączysz na maual :)
Zabierz Sigmę na zabawę weselną, to ją szybko przełączysz na maual :)
Mam starszą wersję i jakoś ani razu nie przełączałem na MF ;)
Mam starszą wersję i jakoś ani razu nie przełączałem na MF ;)
Miałeś towarzystwo nietańczące lecz jedzące :)
filemoon
09-03-2015, 17:39
Nie jest ciagle tak zle. Ale w stosunku co innych celnych i szybkich szkiel Canona (nie mam spapranej 50 1.2L) tryb AI odkrywa pewne braki.
Moze (hipotetycznie) obsluga podwojnie krzyzowych punktow by cos zmienila.
Jesli optycznie bylo by co jest + af z 135L to bylo by ultra fajnie.
Miałeś towarzystwo nietańczące lecz jedzące :)
Jak kierowca **** to i Ferrari nie pojedzie ;-)
filemoon
24-03-2015, 14:22
Szklo wrocilo z serwisu (tydzien go nie bylo). Naprawione, podobno cos sie "poluzowalo".
Czyste ladne zdrowe (i dziala).
Od kiedy dostepne sa docki to mysle, ze Sigma nie odbiega od Canona. Po dostrojeniu do danej puszki obiektywy dopiero pokazuja pazur - mysle, ze jest lepiej niz w niestrojonych oryginalach Canona. Moze nawet duzo lepiej...
kochinur
27-03-2015, 23:36
Od kiedy dostepne sa docki to mysle, ze Sigma nie odbiega od Canona. Po dostrojeniu do danej puszki obiektywy dopiero pokazuja pazur - mysle, ze jest lepiej niz w niestrojonych oryginalach Canona. Moze nawet duzo lepiej...
Masz racje jest bardzo dobrze, ale nie do końca. Czytam wątek o 50l i jak się okazało, że sigma ma dobry AF to wielu przeszkadza, że jest ostra. Wychodzi, ze tylko miękko rysujące (w domyśle 50l) są dobre. Tak, że musisz zapamiętać; na CB najlepszy jest C bo jest C.
Kolekcjoner
28-03-2015, 00:26
Masz racje jest bardzo dobrze, ale nie do końca. Czytam wątek o 50l i jak się okazało, że sigma ma dobry AF to wielu przeszkadza, że jest ostra. Wychodzi, ze tylko miękko rysujące (w domyśle 50l) są dobre. Tak, że musisz zapamiętać; na CB najlepszy jest C bo jest C.
Myślę że znasz bardzo powierzchownie to forum skoro formułujesz takie oceny.
kochinur
28-03-2015, 01:41
Myślę że znasz bardzo powierzchownie to forum skoro formułujesz takie oceny.
To była ironia.
Ciekawe porównanie
https://www.youtube.com/watch?v=3sDoqjQkmjg
W 8:28min jest błąd w opisach powiekszenia bokeh - Sigma jest po lewej.
Ostrość to Sigma, rozmycie ładniejsze w Canon.
stdanielo
13-05-2015, 15:57
A i tak to wszystko nie rozwiąże braku umiejętności ;)
Witam wszystkich! :)
Poruszyliście kwestie manualnego ostrzenia, dla mnie niezwykle istotną, bo potrzebuję tej Sigmy do filmowania. Pierścień ostrości niedokładny, ale znalazłem ciekawą informację:
The 50 Art's manual focus ring is very nicely-sized, ideally positioned and, being raised just slightly from the barrel, easy to find. The focus ring is smooth and has ideal resistance. With only 92° of rotation, focusing happens more quickly than I prefer. Interesting is that, according to the owner's manual, "You can [snip] adjust the amount of focus ring rotation to operate Full-time MF function." via the dock. Especially appreciated is that there is no play in the focus ring.
Podaję źródło:
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens Review (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Sigma-50mm-f-1.4-DG-HSM-Art-Lens.aspx)
Czy posiadacze USB dock zauważyli taką opcję?
No opcja jest, ale szczerze mówiąc nie do końca zrozumiałem, co ona daje, no bo przecież nie zwiększa promienia obrotu pierścienia.
BartasPL
14-05-2015, 16:51
W nowych Zeiss Batis działa to tak,że przy takim samym obrocie pierścienia ważne jest jeszcze tempo tego obrotu. Obracasz wolno - zmiana mała, obracasz szybko - zmiana większa przy takim samym obrocie pierścienia ostrości. Może podobne rozwiązanie zastosowano w Sigmie?
To nie o to chodzi. W 85L taki numer mógłby być możliwy, ale nie w Sigmie.
Witam wszystkich! :)
Poruszyliście kwestie manualnego ostrzenia, dla mnie niezwykle istotną, bo potrzebuję tej Sigmy do filmowania. Pierścień ostrości niedokładny, ale znalazłem ciekawą informację:
The 50 Art's manual focus ring is very nicely-sized, ideally positioned and, being raised just slightly from the barrel, easy to find. The focus ring is smooth and has ideal resistance. With only 92° of rotation, focusing happens more quickly than I prefer. Interesting is that, according to the owner's manual, "You can [snip] adjust the amount of focus ring rotation to operate Full-time MF function." via the dock. Especially appreciated is that there is no play in the focus ring.
Podaję źródło:
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens Review (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Sigma-50mm-f-1.4-DG-HSM-Art-Lens.aspx)
Czy posiadacze USB dock zauważyli taką opcję?
włączyłem po pierwszym podpięciu docka :mrgreen: ale moja sigma trafia autofocusem więc MF chyba jeszcze nigdy nie użyłem :mrgreen: mz ta sigma nie trafia ale tylko tym co jej nie mają :mrgreen:
Czy ktoś posiada USB DOCKA, żeby sprawdzić co to daje?
wedle instrukcji obsługi sigmy 50A - Full Time MF jest defaultowo wyłączony na canonie - więc ja się chce mieć FT MF to sobie trzeba włączyć dockiem (ja se włączyłem od razu po zakupie czyli ponad rok temu)
wedle instrukcji obsługi docka str 16/17 (online help bo w instrukcji drukowanej jest tylko odsyłka do online helpa)
przesuniecie pierścienia inicjuje FT MF można ustawić jak duży ruch pierścienia ma inicjować FT MF (jak rozumiem mechanikę ale może nie rozumiem coś się wtedy sprzęga) - u mnie było na 4 zmieniłem na 15 (maksymalną wartość) czyli duży ruch i nie czuję jakiejś specjalnej różnicy.
czemu twierdzisz że pierścień ostrości jest niedokładny? bo ma tylko 92 stopnie, a nie 270 jak w manualach? miałeś w ręku? używałeś :) czy jesteś kolejnym wielkim teoretykiem, bo ja się bawiłem przez moment (nawet przed chwilą) i moim zdaniem ten pierścień jest całkiem dobry, a jak na obiektyw af to zaryzykuję że doskonały - mz chodzi może nawet lepiej niż w elkach przynajmniej w tych które posiadam lub używałem - żadnych luzów bardzo precyzyjny ruch, a jeśli chodzi o szkła manualne to kręcę nimi od kilkudziesięciu lat i na podstawie tych doświadczeń też bym tej sigmy tak nie deprecjonował oczywiście na skali sigmy nie przeczytasz dokładnych wartości w metrach jak na manualnym szkle ale taka jest uroda szkieł af jak maja szybko kręcić to nie mogą kręcić po 270 stopni tylko odrobinę mniej.
wedle instrukcji obsługi sigmy 50A - Full Time MF jest defaultowo wyłączony na canonie - więc ja się chce mieć FT MF to sobie trzeba włączyć dockiem (ja se włączyłem od razu po zakupie czyli ponad rok temu)
wedle instrukcji obsługi docka str 16/17 (online help bo w instrukcji drukowanej jest tylko odsyłka do online helpa)
przesuniecie pierścienia inicjuje FT MF można ustawić jak duży ruch pierścienia ma inicjować FT MF (jak rozumiem mechanikę ale może nie rozumiem coś się wtedy sprzęga) - u mnie było na 4 zmieniłem na 15 (maksymalną wartość) czyli duży ruch i nie czuję jakiejś specjalnej różnicy.
czemu twierdzisz że pierścień ostrości jest niedokładny? bo ma tylko 92 stopnie, a nie 270 jak w manualach? miałeś w ręku? używałeś :) czy jesteś kolejnym wielkim teoretykiem, bo ja się bawiłem przez moment (nawet przed chwilą) i moim zdaniem ten pierścień jest całkiem dobry, a jak na obiektyw af to zaryzykuję że doskonały - mz chodzi może nawet lepiej niż w elkach przynajmniej w tych które posiadam lub używałem - żadnych luzów bardzo precyzyjny ruch, a jeśli chodzi o szkła manualne to kręcę nimi od kilkudziesięciu lat i na podstawie tych doświadczeń też bym tej sigmy tak nie deprecjonował oczywiście na skali sigmy nie przeczytasz dokładnych wartości w metrach jak na manualnym szkle ale taka jest uroda szkieł af jak maja szybko kręcić to nie mogą kręcić po 270 stopni tylko odrobinę mniej.
Sugerowałem się tym co koleś mowi w 2:30
https://www.youtube.com/watch?v=zKKjFdsc0TA
W ręku jej nie miałem ponieważ w Rzeszowie nie mam gdzie tego obiektywu obejrzeć :| ale skoro mówisz, że daje radę, to zamawiam! Zawsze mam te 10 dni na ewentualne oddanie :)
Dzięki za konkretną odpowiedź!
czemu twierdzisz że pierścień ostrości jest niedokładny? bo ma tylko 92 stopnie, a nie 270 jak w manualach? miałeś w ręku? używałeś :) czy jesteś kolejnym wielkim teoretykiem, bo ja się bawiłem przez moment (nawet przed chwilą) i moim zdaniem ten pierścień jest całkiem dobry, a jak na obiektyw af to zaryzykuję że doskonały - mz chodzi może nawet lepiej niż w elkach przynajmniej w tych które posiadam lub używałem - żadnych luzów bardzo precyzyjny ruch
No w porównaniu do eLek jest może odrobinę lepiej, ale jakby Sigmę zestawić z Zeissem, to jest straszna lipa.
Sugerowałem się tym co koleś mowi w 2:30
https://www.youtube.com/watch?v=zKKjFdsc0TA
W ręku jej nie miałem ponieważ w Rzeszowie nie mam gdzie tego obiektywu obejrzeć :| ale skoro mówisz, że daje radę, to zamawiam! Zawsze mam te 10 dni na ewentualne oddanie :)
Dzięki za konkretną odpowiedź!
nie wiem czy konkretną bo jak napisałem jakiejś specjalnej różnicy w tych ustawieniach nie widzę.
zaczynam doceniać urok cesarsko królewskiego miasta :) - ja wybierałem w stacjonarnym sklepie usiłując trafić na sztukę bez front focusa na moim korpusie, jak nie pasowały to w ciągu kilku dni miałem inne do sprawdzenia.
nie wiem czy konkretną bo jak napisałem jakiejś specjalnej różnicy w tych ustawieniach nie widzę.
zaczynam doceniać urok cesarsko królewskiego miasta :) - ja wybierałem w stacjonarnym sklepie usiłując trafić na sztukę bez front focusa na moim korpusie, jak nie pasowały to w ciągu kilku dni miałem inne do sprawdzenia.
To nie po to jest USB dock, żeby właśnie się takimi rzeczami jak FF nie przejmować?
To nie po to jest USB dock, żeby właśnie się takimi rzeczami jak FF nie przejmować?
ja kupiłem docka od razu pomimo że mi się wydawało że nie będę potrzebował, cena docka jest taka że zakup nie robi już wielkiej różnicy.
ja kupiłem docka od razu pomimo że mi się wydawało że nie będę potrzebował, cena docka jest taka że zakup nie robi już wielkiej różnicy.
Nie zrozumiałeś mnie. Chodzi o to,że teoretycznie nie ma sensu marnować czasu na testowanie szkieł skoro masz USB docka, za pomocą którego możesz Sobie idealnie skalibrować sprzęcik.
Nie zrozumiałeś mnie. Chodzi o to,że teoretycznie nie ma sensu marnować czasu na testowanie szkieł skoro masz USB docka, za pomocą którego możesz Sobie idealnie skalibrować sprzęcik.
jeśli zmieścisz się w zakresie kalibracji docka :) , potem zostaje korekta w korpusie i korekta w docku jednocześnie :), a potem serwis sigmy - ale myślę że to raczej możliwości teoretyczne , ale jako poinformowany optymista dodatkowo nieprzepadający za serwisami które zwykle naprawią jeden problem ale dołożą dwa inne wolałem zrobić to sam, przy zakupie internetowym można oczywiście odesłać co tez jest dobrą opcją.
Obiektyw doszedł, trafia w ostrość póki co na małych odległościach testowałem. ale pierścień ostrości nie chodzi "miękko" jak w Sigmie Art 35mm...zrywa i nie da rady precyzyjnie ustawić ostrości, nie ma różnicy czy obiektyw jest ustawiony na manual czy automat....działa tak samo(35tkę miałem okazję mieć w łapie i była rewelacja). Chyba że chodzi tutaj właśnie o kwestię włączenia" Full Time MF" o czym pisałeś wyżej? Jak myślisz?
nie mam S35A - nadal w planach, mogę sprawdzić czy przestawienie tego FT MF dockiem coś daje ale nie wiem (obawiam się) czy się nie skończy tym samym co ostatnio - "nie widzę różnicy" - sprawdzę i napiszę.
Użyje nawet słowa, ze pierścień ostrości chodzi TRAGICZNIE, jeśli sie z tym nic nie da zrobić, to na pewno oddam ten obiektyw i będę musiał do stacjonarnego sklepu podjechać sobie wybrać odpowiedni egzemplarz niestety :/
tak jak się spodziewałem ja osobiście nie czuję żadnej różnicy w działaniu pierścienia ostrości przy włączonym FTMF i wyłączonym FTMF.
Dzięki za fatygę i pomoc!
Cos jest nie tak pierścień od 50 nie chodzi gorzej od 35, miałem dziś oba w ręku, nie zwracałem w sumie na to uwagi, ale takie różnice bym wyłapał odrazu, oba chodziły bardzo miękko i płynnie.
Wysłane za pomocą Tapatalk
Cos jest nie tak pierścień od 50 nie chodzi gorzej od 35, miałem dziś oba w ręku, nie zwracałem w sumie na to uwagi, ale takie różnice bym wyłapał odrazu, oba chodziły bardzo miękko i płynnie.
Wysłane za pomocą Tapatalk
Dzięki za info :)
Panowie takie pytanie, jeden gosc porownywal Sigmę ART z 50L i wyszło mu, że w tych samych warunkach jest różnica o 3/4ev w czasie naświetlania na korzyść L a powinno to być mniej. T-stop wg dxo tego nie wskazuje . ma ktoś jakieś rozwiązanie zagadki?
Another thing I have noticed is that although F1.2 is only 1/3 to 1/2 of a stop faster than F1.4, the exposure difference is in fact around 3/4 of a stop, this is likely due to lens coating that may have affected transmission (? need confirmation), but letâs see how it fares against the sun.
Sigma 50mm F1.4 Art Review | Wedding Photography Melbourne (http://willchaophotography.com/sigma-50mm-f1-4-art-review/)
Pomiary robią w centrum, może przez rozkład winietowania - tak wychodzi.
W testach pop photo
Sigma:
50mm (49.45mm tested), f/1.4 (1.47 tested)
Canon:
50mm (51.77mm tested), f/1.2 (f/1.25 tested)
W sumie testy paramentrów powinni na nieskończoności robić.
A fotograf zdjecia jak robił na bliższych planach to też może być różnie.
Inne winietowanie i inne ogniskowe zwłaszcza że Sigma to chyba IF focus, więc gubi ogniskową przy bliskich planach, a Canon wtedy jest bardziej tele. Jak więcej światła na środku kadru to większa różnica w czasie mu wyszła.
Bechamot
21-05-2015, 13:21
Panowie takie pytanie, jeden gosc porownywal Sigmę ART z 50L i wyszło mu, że w tych samych warunkach jest różnica o 3/4ev w czasie naświetlania na korzyść L a powinno to być mniej. T-stop wg dxo tego nie wskazuje . ma ktoś jakieś rozwiązanie zagadki?
Another thing I have noticed is that although F1.2 is only 1/3 to 1/2 of a stop faster than F1.4, the exposure difference is in fact around 3/4 of a stop, this is likely due to lens coating that may have affected transmission (? need confirmation), but letâs see how it fares against the sun.
Sigma 50mm F1.4 Art Review | Wedding Photography Melbourne (http://willchaophotography.com/sigma-50mm-f1-4-art-review/)
zalezy jak mierzyl
jesli swiatlomierzem w aparacie to nie jest to wystarczajaca dokladnie.
czasy sa sterowane elektronicznie moga przyjac wartosci inne ( jakies posrednie ) niz pokazuje to wyswietlacz w przyblizeniu.
podchodze do wynikow takich testow z duza ostroznoscia , w zasadzie im nie wierze , niezaleznie od tego jaki sens bylby takiego testu , co z niego mialoby wynikac?
Kontynuując temat pierścieni ostrości to zakupiłem jeszcze 24 ART i pierścień ostrości chodzi dokładnie tak samo źle jak w 50-ce :) W między czasie przetestowałem dwie inne pięćdziesiątki tylko z bagnetem Nikona i też nie chodziły płynnie (nie możliwe jest jednostajne, wolne kręcenie pierścieniem bez przeskoków). Zaczynam wątpić czy znajdę odpowiedni egzemplarz, ale skoro Wam się udało, to mam nadzieję, że też dam radę :)
Czy praca pierścienia ostrości to jest dla Ciebie sprawa życia lub śmierci? Czy byłbyś w stanie rozpoznać brak płynności pracy pierścienia ostrości na filmiku który mógłbym nakręcić czy wyczuwasz to dopiero mając obiektyw w ręce? Może mógłbym Tobie sprzedać swój egzemplarz który kupowałem pod koniec czerwca 2014, ja jak kręcę tym pierścieniem to nie wyczuwam aby mi coś przeskakiwało.
Ernest_DLRS
23-05-2015, 15:16
Napisał, że potrzebuje tego szkła do filmowania.
Kontynuując temat pierścieni ostrości to zakupiłem jeszcze 24 ART i pierścień ostrości chodzi dokładnie tak samo źle jak w 50-ce :) W między czasie przetestowałem dwie inne pięćdziesiątki tylko z bagnetem Nikona i też nie chodziły płynnie (nie możliwe jest jednostajne, wolne kręcenie pierścieniem bez przeskoków). Zaczynam wątpić czy znajdę odpowiedni egzemplarz, ale skoro Wam się udało, to mam nadzieję, że też dam radę :)
Czy praca pierścienia ostrości to jest dla Ciebie sprawa życia lub śmierci? Czy byłbyś w stanie rozpoznać brak płynności pracy pierścienia ostrości na filmiku który mógłbym nakręcić czy wyczuwasz to dopiero mając obiektyw w ręce? Może mógłbym Tobie sprzedać swój egzemplarz który kupowałem pod koniec czerwca 2014, ja jak kręcę tym pierścieniem to nie wyczuwam aby mi coś przeskakiwało.
Tak to u mnie wygląda:
https://youtu.be/A-lHDSjlXDE
Jeśli stwierdzisz iż według Ciebie u mnie jest również coś nie tak, to zacznij rozglądać się za czymś zupełnie innym:
Prime Lenses - DSLR Video Shooter (http://dslrvideoshooter.com/video-gear/lenses/primes/)
Najlepszą opcją z obiektywów o ogniskowej 50mm będzie Zeiss.
Dzięki za filmik, jednak jeśli nie poczuję tego pod palcami to ciężko na oko stwierdzić czy chodzi płynnie czy nie. Poza tym poruszasz nim stosunkowo szybko, a nie raz żeby przenieść ostrość z obiektu na obiekt potrzeba bardzo wolnego i nieznacznego ruchu pierścienia. We wtorek jadę na trip po sklepach warszawskich pomacać trochę szkiełek :twisted: i wtedy zadecyduję czy jest sens inwestować w serie Art do filmowania.
Silveraxe
08-11-2015, 15:43
https://www.youtube.com/watch?v=AB0-h-wXju8
Po obejzeniu tego materialu wybór mój padł na 50tkę 1.4 zwlaszcza ze poprzednia sigma nie pracowalą zbyt dobrze na 40.D. Kilka errorow na tydzien to zbyt za dużo jednak.
Nie kupuje Sigmy Tamronów Youngnuo. Jesli cos znaczace ma byc to firmowe musi być, jesli firmowe szklo nie jest dobre mozna wybrac inne ktore jest lepsze.
Moja Sigma coś nie bardzo pewnie celowała w ciemnej sali na koncercie, wiec postanowiłem sprawdzić co jest nie tak.
Wybralem się na przechadzkę i, choć przy krótkich dystansach (1- 2m) AF pracował dobrze to przy większych odległościach (powyzej 10-15m) było wyraźne mydełko.
Po powrocie do chaty w nruch poszedł USB-Dock i kalibracja zakresu "nieskończoność". Skończyło się na -2 i jest zdecydowanie lepiej.
Jeden "potworek" z przechadzki dla zachęty :D
Więcej zdjeć tutaj: Zenfolio | Jola & Paweł | 12 - La Défense (http://lech.zenfolio.com/p20653027)
źródło (http://lech.zenfolio.com/img/s3/v26/p1811217557-5.jpg)
Heja !
Mam problem z obiektywem Sigma 50 mm 1.4 ART.
Podpięty pod Canona 6D.
Jest kłopot z autofocusem na niskich przysłonach [1.4, 1.8, 2.2 i tak dalej].
Mianowicie podczas łapania ostrości na centralny punkt AF jest bardzo mały front focus. Natomiast podczas łapania ostrości za pomocą wszystkich innych punktów AF [bocznych, górnych, dolnych] występuje bardzo duży front focus. Ostrość jest na zupełnie innym obszarze niż powinna.
Czy to jest do ustawienia Sigma Dockiem ?
Albo w serwisie Sigmy w Gdańsku ?
A może nie jest to do ustawienia i sklep powinien wymienic obiektyw na inny model ? Obiektyw jest na gwarancji.
Bez problemu do ustawienia USB Dock.
Albo mikroregulacją, z poziomu body.
jak masz kupować docka, to taniej (darmo) wyjdzie wysłać do serwisu
robią to szybo i b. porządnie
sebcio80
15-01-2016, 19:21
Albo mikroregulacją, z poziomu body.
Można usb dockiem albo kalibracją w body regulować każdy punkt AF osobno?
BartasPL
15-01-2016, 22:43
jak masz kupować docka, to taniej (darmo) wyjdzie wysłać do serwisu
robią to szybo i b. porządnie
Nie mogę się zgodzić. Body 5DIII oddałem na Żytnią do kalibracji do wzorca, skalibrowane zabrałem do Sigma Procentrum w Warszawie. Kupiłem u nich nowiutką Sigmę 50 Art i taki zestaw wysłali do Trójmiasta na kalibrację. Wróciła z frontfocusem co przyznał bez ogródek pracownik w Warszawie. Z dużym rabatem sprzedał mi USB dock bym skalibrował ją sobie sam. No i do dzisiaj trafia... w 50%.
Eberloth
15-01-2016, 23:12
Bo Sigmy to bijące optycznie na głowę Canona szkła manualne są :mrgreen:
Natomiast moja Sigma 35/1.4 ART była bardzo celna, a Sigma 24-35/2.0 ART jest jeszcze celniejsza :D (po kalibracji USB Dock'em)
Bo Sigmy to bijące optycznie na głowę Canona szkła manualne są :mrgreen:
Lubię To:lol:
Da radę ustawić USB Dockiem boczne sensory autofocusa ?
Nie jest tak, że ustawia on jedynie centralny sensor ?
Niestety, kalibrujesz globalnie.
Nie da rady na każdy czujnik z osobna.
Jak więc mam ustawić USB Dockiem mój AF poprawnie skoro sensor środkowy ma tylko lekki front focus, a sensory boczne mają bardzo duży front focus ? :)
Jak ustawię środkowy poprawnie to boczne sensory także przy okazji zaczną działać dobrze [zniweluje się ten bardzo duży front focus] ?
Sam znalazłeś odpowiedz: nie da się.
filemoon
18-01-2016, 09:35
A masz inne JASNE szklo? Chodzi o to by potwierdzic ze jest problem z Sigma a nie body?
Tak w ogóle to jaki jest sens używania bocznych punktów AF w 6D?
Przecież one są w zasadzie dla ozdoby :o
Kalibruj pod centralny czujnik, o bocznych zapomnij, naucz się ostrzyć centralnym i przekadrowywać.
Albo to co napisałem wyżej, albo szarpnij się na 5DIII.
Przy jasnym szkle, na 1.4, 1.8 lepiej użyć bocznego nawet w 6D (jeśli warunki oświetleniowe są ok) niż przekadrowywać. Przekadrowanie przy takiej małej "f" da przesunięcie płaszczyzny takie, że obraz i tak nie będzie ostry tam gdzie celowaliśmy środkowym punktem. Wiadomo że są sytuacje kiedy da się to zrobić, ale to już kwestia wprawy i znajomości swojego sprzętu.
czy nie jest tak że boczne powinny działać tak samo jak środkowy? :mrgreen: nie działają? to problem korpusu czy obiektywu?
czy nie jest tak że powinna wystarczyć jedna korekta dla wszystkich odległości? :mrgreen: nie wystarcza? ten temat usb dock sigmy załatwia, korekta w korpusie niestety nie rozwiąże takiego tematu.
robertskc7
18-01-2016, 14:36
czy nie jest tak że boczne powinny działać tak samo jak środkowy? :mrgreen: nie działają? to problem korpusu czy obiektywu?
czy nie jest tak że powinna wystarczyć jedna korekta dla wszystkich odległości? :mrgreen: nie wystarcza? ten temat usb dock sigmy załatwia, korekta w korpusie niestety nie rozwiąże takiego tematu.
Płaszczyzna ostrości nie jest idealnie płaska. Problem tkwi tu i tu. Fajnie to opisali dr5000. Są body np ,moje gdzie 5dmkiii z 85L na skrajnie bocznych na większych oelgłościach ma wyraźny FF względem centralnego,a na LV trafia idealnie w punkt. Są też takie zestawy co działają bezwzględnie. Da się z tym żyć. Kalibracja przez wysłanie korpusu do serwisu również nie załatwi tematu, bo zrobią kalibrację do centralnego punktu, czyli nic.
Tak w ogóle to jaki jest sens używania bocznych punktów AF w 6D?
Przecież one są w zasadzie dla ozdoby :o
Kalibruj pod centralny czujnik, o bocznych zapomnij, naucz się ostrzyć centralnym i przekadrowywać.
Albo to co napisałem wyżej, albo szarpnij się na 5DIII.
Boczne punkty AF w C6D są bezużyteczne ? Niecelne ? To przez nie może występować front focus ?
Kalibracja przez wysłanie korpusu do serwisu również nie załatwi tematu, bo zrobią kalibrację do centralnego punktu, czyli nic.
Nie ma sensu bym wysyłał body razem z Sigmą do serwisu Sigmy w Gdyni ?
Nie ma możliwości skalibrowania obiektywu tak by boczne sensory nie miały front focusa ?
Tzn. pytanie brzmi czy w ogóle można kalibrować obiektyw tak by na bocznych sensorach przestał dawać front focus.
Boczne punkty AF w C6D są bezużyteczne ? Niecelne ? To przez nie może występować front focus ?
Teraz żartujesz, czy serio pytasz? :D
Serio :> Nie jestem w temacie sprzętu.
filemoon
22-01-2016, 19:05
Sa uzyteczne i celne jak w 5dmarkII (moze nieco lepiej).
Sa uzyteczne i celne jak w 5dmarkII (moze nieco lepiej).
Lepiej ;).
Są dobre, działają jak trzeba, do sportu używam tylko centralnego
No coż... info w pigułce.
W aparacie 6D jedyny pewny czujnik AF to centralny (krzyżowy)
Pozostałe są imho dla ozdoby.
Działają tylko jak jest jasno, i to też nie zawsze (powodzenia w ustawianiu ostrości bocznymi punktami w 6D na dalsze odległości)
Jak mam używać bocznych punktów w 6D to od razu włączam LV.
A może założymy nowy temat "jak źle działają boczne w 6D?" ;-)
A może założymy nowy temat "jak źle działają boczne w 6D?" ;-)
boczne w 6D dzialaja tak źle że przestawiłem aparat - jak robię piona to korpus automatycznie aktywuje boczny prawy skrajny - ale pewnie mam małe wymagania co do AF.
dzięki forum już wiem jakie wady ma ten korpus - począwszy od złego pomiaru światła z założonym deklem na obiektyw - wiem też (z lektury forum) że 50A praktycznie nie nadaje się do robienia zdjęć - a ich połączenie to już kompletnie do niczego.
żyłbym w niewiedzy gdyby nie forum - ale ale wchodze na takie dpreview wybieram "szkła order by ranking" i co dostaję
Reviews and previews: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews?category=lenses&sort=rating) (kliknąć)
i nie wierzę w co widzę, zupełnie nie rozumiem, no ale ci w dpreview się nie znają na obiektywach :mrgreen:
Ok, boczne w 6D są spoko.
Tzn, tylko mnie i kilku moim znajomym fotografom ze Szczecina nie działają jak trzeba.
To pewnie przez szczeciński klimat.
W innych zakątkach cebulandi to zjawisko nie występuje.
W ogóle po cholerę kupować 5DIII jak 6D załatwia temat autofocusa :mrgreen:
pan.kolega
24-01-2016, 05:57
........
W innych zakątkach cebulandi to zjawisko nie występuje.
Poza cebulandią też jest spoko. Boczne nie dorównują sprawnością centralnemu w słabym świetle, co widać szczególnie wyraźnie w 6d który ma super czuły centralny punkt. Ale jak już wyostrzą to celnie, a w dobrym świetle w ogóle nie narzekam na boczne punkty.
A przy wyraźnym obiekcie udaje się wyostrzyć bocznymi nawet w świetle w którym nie widzę szczegółów gołym okiem.
Ale nie martw się usprawiedliwianiem zakupu 5diii - ma sporo ficzerów które są (zależnie od tego kto i co fotografuje) warte dopłaty, np. śledzenie ruchomych obiektów w samym AF i inne.
Ale nie martw się usprawiedliwianiem zakupu 5diii - ma sporo ficzerów które są (zależnie od tego kto i co fotografuje) warte dopłaty, np. śledzenie ruchomych obiektów w samym AF i inne.
Znaczy co, Ty wiesz lepiej czy ja żałuję zakupu 5DIII, później kolejnego 5DIII, a teraz 6D? :lol:
Jakbym słyszał swoją lepszą połówkę.
Ona zawsze wie lepiej co ja myślę, co wolę, co bym chciał, czego nie chciał, co lubię a co nie :lol:
W ogóle to ona zawsze wszystko wie lepiej i zawsze ma rację.
Stary litości.. daj spokój z argumentami że wiesz lepiej co mną kierowało przy zakupie moich foto diwajsów i co myślę o tych zakupach.
pan.kolega
25-01-2016, 04:46
Znaczy co, Ty wiesz lepiej czy ja żałuję zakupu 5DIII, później kolejnego 5DIII, a teraz 6D? :lol:
Jakbym słyszał swoją lepszą połówkę.
Ona zawsze wie lepiej co ja myślę, co wolę, co bym chciał, czego nie chciał, co lubię a co nie :lol:
W ogóle to ona zawsze wszystko wie lepiej i zawsze ma rację.
Stary litości.. daj spokój z argumentami że wiesz lepiej co mną kierowało przy zakupie moich foto diwajsów i co myślę o tych zakupach.
No przecież wyraźnie irytuje Cię fakt, że w opinii wielu użytkowników boczne w 6D są spoko i używają ich z powodzeniem. Poniższe sugeruje, że wątpisz w zasadnośc zakupu 5dIII, ale pociesz się, że 6D ma wciąż bardzo mało tych punktów i są one wąsko rozmieszczone w porównaniu z 5dIII, więc nie płaciłeś za nic.
Dla jednych 6d załatwia temat AF, dla innych nie. W każdym razie "nieużywalność" punktów bocznych w 6D to tylko czyjaś opinia, tak jak i inne opinie o nieużywalności różnych innych sprzętów (np. róznych szkieł na pełnej dziurze).
filemoon
25-01-2016, 10:19
Boczne sa jakie sa, za to srodkowy jest bardziej czuly niz w 1dx czy 5d3. Wiele osob chwali tez ladniejsze kolory w 6d.
Mozna byc nie przekonanym do bocznych ale lubiec konstrukcje.
Pax panowie :)
filemoon
25-01-2016, 10:20
Boczne sa jakie sa, za to srodkowy jest bardziej czuly niz w 1dx czy 5d3. Wiele osob chwali tez ladniejsze kolory w 6d.
Mozna nie byc przekonanym do bocznych ale lubiec konstrukcje.
Pax panowie :)
No przecież wyraźnie irytuje Cię fakt, że w opinii wielu użytkowników boczne w 6D są spoko i używają ich z powodzeniem.
Nic z tych rzeczy.
Piszę teraz z ręką na sercu, że jak już ma mnie coś mega irytować to gdy ktoś mówi mi, że wie lepiej co ja myślę, chcę itp.
Jestem na to wręcz uczulony i przewrażliwiony - po codziennym słuchaniu tego z ust mojej kobiety :lol:
Opiszę Ci w kilku słowach jak to u mnie wygląda.
Mam 6D od około pół roku, także co nie co się z nim obyłem, łącznie z testowaniem AF w ujęciach statycznych i dynamicznych (w tym i boczne punkty)
Boczne działają u mnie loteryjnie i gdybym miał robić np. przysięgę pary młodej przy wykorzystaniu 6D i bocznych punktów to...
... kończyć chyba nie trzeba :D
Moje wnioski potwierdza niemal identyczne zachowanie AF w 6D kolegi i jeszcze jednego kolegi (puszki pożyczyłem i przetestowałęm) oraz poniekąd opinie na tym forum.
W skrócie, w Canon 6D pewny jest centralny punkt - a boczne to różnie, jednym działają innym nie.
Z zaznaczeniem, że innym ponoć działają, bo udowodnić tego nie ma jak, a moje testy aparatu 6D są kompletnym tego zaprzeczeniem.
W praktyce dla mnie boczne punkty w 6D to w zasadzie to samo co w 5DII, są dla ozdoby.
Co nie zmienia faktu, że 6D idzie zrobić przysięgę z powodzeniem, ale pod warunkiem używania centralnego punktu i przekadrowywania.
Przykład:
http://www.maciej-kozlowski.pl/wp-content/uploads/2013/10/IMG_0361.jpg
Zwróć też uwagę, że ja nie bawię się w fanboystwo i sprzęt chwalę bądź krytykuję gdy na to zasługuje.
Na pewno czytałeś sporo moich postów w różnych wątkach.. znalazłeś gdzieś brak obiektywizmu?
Jak chwaliłem Sigmę 24-35/2.0 Art to z zaznaczeniem, że jest to obiektyw unikatowy i w ogólnym rozrachunku bardzo, bardzo dobry - ale są lepsze.
To samo z 6D, piszę przecież jasno że imho środkowy czujnik w tej puszce jest jak najbardziej ok (w końcu robię tym aparatem dosyć istotne elementy reportażu), ale boczne to ozdoba.
Bez jakiegokolwiek porównania do 5DIII :)
Innymi słowy.. pisząc, że ja bronię zasadności kupna 5DIII bo 6D też da radę, to ja mogę odpisać, że z kolei Ty bronisz zasadności kupna 6D bo według Ciebie te body też da radę przy zestawieniu do 5DIII ;)
Oj koledzy, jeden woli matkę drugi teściową. Ja chciałem 6D ale za namową żony kupiłem 5D Mk III i nie żałuję tego. Ficzery które posiada ułatwiają pracę a z każdym rokiem człowiek stawia na wygodę. Nie ma co się spisać, każdy aparat zrobi piękne zdjęcia, nawet tak leciwy jak 5D.
cześć Panowie i Panie. Pytanie do użytkowników tego szkła: piszecie, że w trudnych warunkach (mało światła) to szkło ma tendencje do nietrafiania. Jak się ma sytuacja kiedy "błyskotka" pomaga naszemu szkiełku? chodzi mi oczywiście o wspomaganie AF z lampy tupu 580EXII - czy to rozwiązuje problem czy nie ? mam ochotę wymienić moją 50 1.4 canona i mam dylemat. moja 50 canona wraz z pomagaczką daje radę nawet na bardzo ciemnej sali (używam tylko centralnego punku w 5dII) . Pytanie więc: jak się ma sytuacja z sigmą?
pozdrawiam. Paweł.
Dziś znajomy u mnie był z płaczem jaki to ten ART jest zły, że nie trafia, że mydło i tego typu pierdoły, nierzadko rzucane również tu na forum. Pierwsze moje skojerzenie - gość kupił najlepsza 50 na rynku do Canona i o co mu chodzi - no AMATOR? I oczywiście miałem 100% racji. Wystarczyło 20 minut roboty i nie trzeba do tego żadnych plansz i innych pierdół oraz USB DOCK. Chwila testowania na butelce whiskey i kominie w domu obok. Oczywiście nie trzeba zdejmować obiektywu z body tylko regulować mikrokalibracją. Poterm zerujemy mikrokalibrację, zmieniamy w USB dock i co??? Obiektyw nagle stał się boski... a z teorii, że szkło szkłu nierówne i są różne odchyłki od norm to nawet serwisanci z Canona w Berlinie mają bekę.
robertskc7
29-04-2017, 10:07
Hej widziałem na giełdzie, że jesteś zainteresowany canonem 85 L. Ale jak to, jednak nie sigma czy chcesz do porównania ?
Hej widziałem na giełdzie, że jesteś zainteresowany canonem 85 L. Ale jak to, jednak nie sigma czy chcesz do porównania ?
może kolega Jaanek postanowił dołoczyć do "ekipy" fanboyów :mrgreen:(zdaje sie ze własnie tego słowa baaaardzo czesto używał wobec osób, które osmieliły sie "woleć" canony niz sigmy) a może zwyczajnie sie "nawrócił" czego szczerze życze :lol:
zwykła kalkulacja opłacalnosci. Jak ktoś ogarnia retusz czy obróbkę to różnice między S i C w tym wypadku są pomijalne.
może kolega Jaanek postanowił dołoczyć do "ekipy" fanboyów :mrgreen:(zdaje sie ze własnie tego słowa baaaardzo czesto używał wobec osób, które osmieliły sie "woleć" canony niz sigmy) a może zwyczajnie sie "nawrócił" czego szczerze życze :lol:
tombas, sądząc po Twojej stopce lubisz, żeby inni wiedzieli jaki masz sprzęt. Ja mam Canona 5DsR, C. 70-200 f2.8 IS II L, C. 24-70 f2.8 II L, C. 100 Macro f2.8L, C. 135mm f2.0 L, Sigmę 50mm i 35mm f.1.4 ART + oświetlenie Profoto i Jinbei za kilkadziesiąt tys. zł. Sądzisz, że mogę mieć jakiś problem z zakupem obiektywów Canona? Szczerze, to gdyby ktoś się miał chwalić sprzętem to raczej PhaseOne niż DSLR Canona.
to ze pokazuje stopke, to po to żeby inni wiedzieli w jakiej sprawie moge pomóc,doradzic itd... i zapewniam Cie, ze dzieje sie to często (a nie po to zeby pokazac "mam dłuższego" co widze Ty własnie zrobiłes swoja listą zabawek, i jesli jest Ci z tym lepiej to "be my guest":mrgreen:
zwykła kalkulacja opłacalnosci. Jak ktoś ogarnia retusz czy obróbkę to różnice między S i C w tym wypadku są pomijalne.
tombas, sądząc po Twojej stopce lubisz, żeby inni wiedzieli jaki masz sprzęt. Ja mam Canona 5DsR, C. 70-200 f2.8 IS II L, C. 24-70 f2.8 II L, C. 100 Macro f2.8L, C. 135mm f2.0 L, Sigmę 50mm i 35mm f.1.4 ART + oświetlenie Profoto i Jinbei za kilkadziesiąt tys. zł. Sądzisz, że mogę mieć jakiś problem z zakupem obiektywów Canona? Szczerze, to gdyby ktoś się miał chwalić sprzętem to raczej PhaseOne niż DSLR Canona.
RobertON
29-04-2017, 14:02
Ja mam Canona 5DsR, C. 70-200 f2.8 IS II L, C. 24-70 f2.8 II L, C. 100 Macro f2.8L, C. 135mm f2.0 L, Sigmę 50mm i 35mm f.1.4 ART + oświetlenie Profoto i Jinbei za kilkadziesiąt tys. zł. Sądzisz, że mogę mieć jakiś problem z zakupem obiektywów Canona? Szczerze, to gdyby ktoś się miał chwalić sprzętem to raczej PhaseOne niż DSLR Canona.
Gratuluję zakupów...tylko co z tego wynika.
Gratuluję zakupów...tylko co z tego wynika.
ja nie wiem co wynika z Twojego posta.
Od wczoraj mam taki problem z moim egzemplarzem:
źródło (http://studzinski.info/wp-content/uploads/2017/06/Sigma-50-Art-soczewka.jpg)
Pod przednią soczewką pojawiło się mnóstwo kurzu (czy cokolwiek to jest). Nie wiem za bardzo ani kiedy ani gdzie. Dodam, że obiektyw nie ma jeszcze roku.
Chciałbym zapytać czy spotkaliście się z takim przypadkiem w swoich sigmach?
Czy serwis Sigmy (foto-service.pl) jest godny polecenia?
Aha - wstępnie za usługę czyszczenia zażyczyli sobie 283 złote + transport w obie strony :?
milsa666
02-06-2017, 22:17
Od wczoraj mam taki problem z moim egzemplarzem:
http://studzinski.info/wp-content/uploads/2017/06/Sigma-50-Art-soczewka.jpg
Pod przednią soczewką pojawiło się mnóstwo kurzu (czy cokolwiek to jest). Nie wiem za bardzo ani kiedy ani gdzie. Dodam, że obiektyw nie ma jeszcze roku.
Chciałbym zapytać czy spotkaliście się z takim przypadkiem w swoich sigmach?
Czy serwis Sigmy (foto-service.pl) jest godny polecenia?
Aha - wstępnie za usługę czyszczenia zażyczyli sobie 283 złote + transport w obie strony :?
Problemu nie rozwiąże, ale chętnie zapytam czy miałeś założony jakiś filtr?
Od kilku lat zawsze zakładam w miarę porządne filtry ochronne.
Nie mam takich problemów od tego czasu.
steamhammer
03-06-2017, 10:37
Wygląda to trochę jakby rozklejały się soczewki.Jeśli mam rację to efekt raczej będzie się powiększał
Na obiektywie często nakręcony jest filtr polaryzacyjny. UV/ochronnego nie używam.
Czy to możliwe żeby przez brak filtra obiektyw tak bardzo zasysał kurz?
To już z 17-40 f4 L nie miałem takiej sytuacji, a przedni element jest ruchomy i sam obiektyw w znacznie trudniejszych warunkach był używany.
Nie wygląda to czasami na początki grzyba ? Jeśli paprochy to takiej ilości dawno nie widziałem, zwłaszcza w Sigmie.
A to nie jest tak, że grzyb był tylko w starych manualnych szkłach? Organiczne związki do łączenia, smarowania, powłoki itp.
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Grzyb może być wszędzie tam, gdzie dostanie się wilgoć.
Czy sigma jest ostra na pełnej dziurze?
Jak brzytwa.
Tam gdzie trafi akurat AF :twisted:
Czy sigma jest ostra na pełnej dziurze?
Tak. Nawet bardzo. Tylko z celonoscia bywa różnie. Jak trafi to jest mega.
Hmm, z tą ostrością pytam poważnie. Aktualnie C50 1.4 to jest porażka na pełnej dziurze. Na 15-20 strzałów może jeden będzie ostry tam gdzie chcę. Chyba będę musiał wypożyczyć jakiś model tej sigmy i sprawdzić jak to jest w rzeczywistości.
No to problem z celnością Canona albo źle ostzysz przy tak płytkiej GO. Sigma jest ostra od 1.4.
Ale jak źle ostrzę? Z lampą tak samo się słabo z celnością.
Canon był 2 razy na kalibracji w CSI w Wawie na Żytniej.
RobertON
10-08-2017, 15:56
Ale jak źle ostrzę? Z lampą tak samo się słabo z celnością.
Skoro mało światła, to doświetlasz AF siatką z lampy ?
robertskc7
10-08-2017, 16:22
Kup sobie USB dock i będziesz miał z głowy. Niektóre egzemplarze Sigm trzeba obowiązkowo skalibrować.
Kup sobie USB dock i będziesz miał z głowy. Niektóre egzemplarze Sigm trzeba obowiązkowo skalibrować.
Raczej bym powiedział, że niektórych nie trzeba...
Raczej bym powiedział, że niektórych nie trzeba...
powiedział sprzedawca sigmy:twisted:
dla Cebie jesli chodzi o sigme i tamrona szklanaka jest zawsze do połowy pełna:lol:
pan.kolega
10-08-2017, 18:02
powiedział sprzedawca sigmy:twisted:
dla Cebie jesli chodzi o sigme i tamrona szklanaka jest zawsze do połowy pełna:lol:
To co powiedział Cichy to jednak chyba nie był komplement dla Sigmy.....
To co powiedział Cichy to jednak chyba nie był komplement dla Sigmy.....
to może cos źle zrozymiałem...
albo jednka nie?? ;)
No chyba jednak nie :) Sigma wychodzi prawdopodobnie z założenia, że każdy użytkownik ma USB Dock i jest biegły w jego obsłudze ;) Zresztą Tamron pod tym względem ostatnio też nie rozpieszcza.
Jakie zakresy odległości można regulować USB dockiem ??
Kupiłem tę Sigmę.
Przy zdjęciach z 2-3 metrów muszę ustawiać korektę w aparacie na +9
a przy odległości 20-30m wymagana jest +3
W sumie przy wszystkich obiektywach co kupowałem wystarczyło ustawić w aparacie korektę.
0.27 0.4 0.6 i nieskończoność
0.27 0.4 0.6 i nieskończoność
Już mam DOCKA.
Z 50mm ART ma 0,4 0,7 i 1.5 metra
No i jak po kalibracji?
Ogólnie lepiej.
Ale jak zacząłem dokładniej sprawdzać to dopatrzyłem się focus shifta.
Tzn. dla przesłony 1.4 inaczej należałoby ustawić korektę niż np. 2.0
Hej, mam pytanie dot. tej sigmy. Odkryłam, że na bocznym prawym końcowym punkcie AF mam BF :/. Niestety to mój jedyny obiektyw i nie mam porównania, chciałabym wiedzieć czy może to być wina obiektywu czy raczej body... Na wszystkich punktach jest ok z wyjątkiem właśnie końcowego prawego :/
A do jakiego aparatu jest podłączony ten obiektyw?
Jeśli ktoś jeszcze nie instalował nowego firmware to gorąco polecam! Autofocus przyspieszył conajmniej dwukrotnie - zarówno tradycyjnie jak i w LV - jestem w niemałym szoku, tym bardziej, że celność również jest na plus.
Jakie body? To się wgrywa za pomocą docka?
Jakie body? To się wgrywa za pomocą docka?
Canon 6D
Tak - za pomocą Sigma USB Dock i programu Sigma Optimization Pro:
https://www.sigma-global.com/en/download/lenses/sigma-optimization-pro/
Dla najnowszej wersji firmware (2.0) wymagana jest najnowsza wersja programu (1.4.1 dla Windows lub 1.4.0 dla Mac OS)
Jeśli ktoś jeszcze nie instalował nowego firmware to gorąco polecam! Autofocus przyspieszył conajmniej dwukrotnie - zarówno tradycyjnie jak i w LV - jestem w niemałym szoku, tym bardziej, że celność również jest na plus.
Przekonałeś mnie, wgrywam nowy firmware...