Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Strony : 1 2 3 4 5 [6]

Sunders
24-09-2014, 12:58
roja jaką puszką obecnie fotografujesz, bo w stopce masz 7D, a piszesz o wrażeniach z używania na FF?

paulsch
24-09-2014, 13:08
28 uzywam na ff, w sumie dopiero od kilku mc ja mam i jest kupiona glownie wlasnie na zdjecia slubne.. Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi:)

roja
24-09-2014, 13:17
Od paru miesiecy 6D - jakos sie jeszcze nie zebralem do zaktualizowania stopki;-)

PioterD
24-09-2014, 16:30
sory za off'a PioterD łoo ludzie jaka sliczna dziewczyna!
a wracajac do tematu... Czy jest sens zamieniac canona 28mm 1.8 na ta sigme?
Czytajac Wasze wypowiedzi kusi mnie bardzo...

;-)

Jeżeli wolisz ogniskową 35mm to warto zmienić, pod warunkiem że 2x większy i cięższy obiektyw nie budzi zastrzeżeń. Optycznie sigma lepsza, nowoczesna konstrukcja. AF pewniejszy w Canonie i nieco szybszy. Myślę że nie do końca warto mieć oba, chyba że 28mm będzie w charakterze "back-upu". Bo dla tych kilku kadrów nieco szerszych....to już lepiej zainwestować w wiedzę jak poradzić sobie z obiektywem 35mm w ciaśniejszych sytuacjach ;-) Z jakiegoś powodu ciągle spotykam się ze stwierdzeniami, że im szerzej tym lepiej. Lepiej dla kogo? Dla odbiorcy? Bo dla fotografa chyba nie, trzeba wtedy panować nad jeszcze większą ilością elementów w kadrze, których już z 35mm na FF jest często dużo, nawet w ciasnych mieszkaniach ;-) i jeszcze im szerzej tym dystorsja większa,wyraźniejsze przerysowania, same kłopoty jak się ma ludzi w kadrze. No ale efekt jest... A jak już uzupełniać 35mm o coś szerszego, to może 24mm? Będzie wyraźnie szerzej, a nie trochę szerzej.

roja
25-09-2014, 06:38
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Wyraznie zaznaczylem, ze pisalem z pozycji fotografa slubnego - a ta fotografia przeznaczona jest wlasnie dla odbiorcy, nie dla fotografa. I tak - "dla tych kilku kadrow" czasem warto.
Chetnie bym "zainwestowal w wiedze" jak poradzic sobie z 35 w "ciasniejszej sytuacji" - ma Kolega jakis namiar na kurs przenikania przez sciany?:-)

PioterD
25-09-2014, 08:20
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. ..ma Kolega jakis namiar na kurs przenikania przez sciany?:-)

zgadza się,wtedy właśnie pewnie warto się zastanowić na 24+35 zamiast 28 i 35. Ale nie trzeba:-) co do kursu,niestety nie słyszałem o takim:-)

arapaho
25-09-2014, 11:02
Jeśli mowa o jakości zdjęć to trudno iść na ślub z sigma 35 f/1.4 i canonem 28 f/1.8. ...

PioterD
25-09-2014, 15:02
Jeśli mowa o jakości zdjęć to trudno iść na ślub z sigma 35 f/1.4 i canonem 28 f/1.8. ...

A tu kompletnie nie rozumiem. Mówisz o technicznej jakości? Z obu szkieł można bardzo dobre rezultaty wycisnąć. Czy mówisz o dobrej fotografii reporterskiej, gdzie jakość techniczna jest dodatkiem/uzupełnieniem emocji,intymności chwili, przekazu, kompozycji? Oba te szkła nadają się świetnie, za efekt końcowy odpowiada nasza głowa.

Eberloth
25-09-2014, 15:22
A tu kompletnie nie rozumiem.

A co tu jest nie rozumieć? Dobre foty powstają tylko przy użyciu "L" :D

PoulN
25-09-2014, 15:53
A tu kompletnie nie rozumiem. Mówisz o technicznej jakości? Z obu szkieł można bardzo dobre rezultaty wycisnąć. Czy mówisz o dobrej fotografii reporterskiej, gdzie jakość techniczna jest dodatkiem/uzupełnieniem emocji,intymności chwili, przekazu, kompozycji? Oba te szkła nadają się świetnie, za efekt końcowy odpowiada nasza głowa.

Dokładnie, co w jaki sposób się przyda zależy w dużej mierze od fotografa, jak wszystkim tu nam wiadomo dobry ale bidny fotograf to i pudełkiem od butów zrobi świetne zdjęcie, a lansior z $ równie dobrze może produkować kaszankę jedynką...

poszukiwacz2006
25-09-2014, 16:38
Z sigmy jestem bardzo zadowolony, ale do zastosowań reporterskich ( zarobkowych), to wymieniłbym ją na canona 35 1.4. Cenię komfort pracy a przede wszystkim klienta , a af w tej sigmie choć jest szybki, to jednak odstaje od "L". Więc to może miał na myśli użytkownik - arapaho. Pozdrawiam

BeatX
25-09-2014, 20:48
Ja żyję tylko z fotografii.
Od półtora roku połowa moich zdjęć jest z Sigmy 35/1.4 i wszyscy są szczęśliwi (i ja i pary młode) :D
Szczerze mówiąc to więcej problemów z AF mam z 24L, niż z Sigmą.
Już pomijam, że w mojej 24 zaczęła odklejać się guma od pierścienia ostrości :)
Nie wiem skąd ta opinia w umysłach naszych rodzimych, że jak do pracy to tylko L

BartasPL
25-09-2014, 22:16
Nie wiem skąd ta opinia w umysłach naszych rodzimych, że jak do pracy to tylko L

Od lat powtarzane hasło wyryło się w umysłach wielu osób i teraz jego wyplenienie zajmie długie lata. A kiedy je ukuto? Kiedy nie było jeszcze serii Art :mrgreen:
Osobiście od ponad miesiąca używam 50 Art i póki co jestem z niej bardzo zadowolony. Kolejnym zakupem będzie 35tka.

kaindox
26-09-2014, 10:42
TEż mnie dziwi taka opinia. Co prawda moja S35A zaliczyła małą awarię ale już wróciła z serwisu i wszystko jest cacy. Przez moje ręce przewinęło się kilka eLek ale żadna z nich nie dorównuje jakością obrazka tej Sigmie. Co do AFu to szczerze powiedziawszy więcej problemów miałem z ustawieniem (mikroregulacja) eLek niż Sigmy

arapaho
26-09-2014, 19:24
A tu kompletnie nie rozumiem. Mówisz o technicznej jakości?... .

Zgadzam się, to co sami reprezentujemy, nasze doświadczenie, wyobraźnie ect... daje nam najwięcej. Nie mniej jednak 28 wg. mnie odstaje jakościowo od sigmy 35...
Czasami lepiej jest robić zdjęcia jednakowo "dobrymi" obiektywami, łatwiej o utrzymanie "jakości" zdjęć. A 28 troche jednak odstaje ... Ale może to moja subiektywna opinia i nie mam zamiaru kopi o to kruszyć ... :)

roja
26-09-2014, 21:09
Na 1,8 czy 2,0 odstaje nawet bardzo wyraznie. Przy 2,8 i wyzej juz raczej niewiele.

merida
26-09-2014, 21:29
Osobiście od ponad miesiąca używam 50 Art i póki co jestem z niej bardzo zadowolony. Kolejnym zakupem będzie 35tka.

A czy nie po to kupiłeś 24-70II by pozbyć się stałek :mrgreen: ?

BartasPL
28-09-2014, 00:05
Dokładnie tak było :| Wybór 24-70 nie wynikał z wyższości jednego rozwiązania nad drugim, a raczej optymalnej inwestycji ograniczonych środków w najbardziej użyteczne szkła. Dla mnie 24-70 jest bardziej użyteczne niż 24L + 35L co nie znaczy że może je zastąpić. Gdybym miał odpowiednio dużo kasy kupiłbym je wszystkie.
Na krótkich ślubach cywilnych żąglowanie stałkami jest sporą stratą czasu i okazji do zdjęć. Błogosławieństwo też wolę robić zoomem podobnie jak przysięgę. A inne zastosowania? Dziś zwiedzałem Kazimierz w Krakowie w deszczu i zabawa stałkami byłaby męcząca i stresująca, a uszczelniony zoom sprawdził się całkiem spoko... no może czasem brakowało mi w nim stabilizacji bo kiedy robiłem zdjęcia o świcie na cmentarzu nie dało się uzyskać dużej GO bez forsowania ISO do 4000... Tu Tamron 24-70 f/2.8 VC byłby lepszy. Ogólnie 24-70 sprawdza się na dworze, w zdjęciach krajobrazowych, w akcji, rodzinnych, w studio, ale są sytuacje takie jak zabawa weselna gdy otwarcie szkła do 1.6-1.8 daje więcej światła zastanego i lepsze kolory niż na 2.8, a ponieważ spotykam się z nimi regularnie, trwają długo i sporo zależy od jakości zdjęć jakie wtedy uzyskam znów zbieram na 35tkę.

Matsil
28-09-2014, 13:17
Dokładnie tak było :| Wybór 24-70 nie wynikał z wyższości jednego rozwiązania nad drugim, a raczej optymalnej inwestycji ograniczonych środków w najbardziej użyteczne szkła. Dla mnie 24-70 jest bardziej użyteczne niż 24L + 35L co nie znaczy że może je zastąpić. Gdybym miał odpowiednio dużo kasy kupiłbym je wszystkie.
Na krótkich ślubach cywilnych żąglowanie stałkami jest sporą stratą czasu i okazji do zdjęć. Błogosławieństwo też wolę robić zoomem podobnie jak przysięgę.
A nie lepiej po prostu mieć 2 body? Chyba też dużo bezpieczniej.
Ja na jednym mam 35, na drugim 85. Ten pierwszy zazwyczaj tylko raz przepinam na 16-35 i robię kilka szerokich ujęć by znów wrócić do 35. Generalnie te 2 ogniskowe sprawdzają się idealnie a i sam komfort pracy jest bardzo dobry.
24-70 to wg mnie bardziej na wycieczki i spacery, na imprezy typu ślub w ogóle nie zabieram. Wolę w torbę włożyć 24, 50 i 135.

Wczoraj na weselu 2-ka fotografo-filmowców używała 3-ch body 5DII i mieli zarówno 35L jak i S35. Jak się okazało, sigmę wykorzystują do filmowania a eLkę z racji lepszego AFu do zdjęć. Działali dokładnie jak opisałem wyżej tj. 35 + 85 i czasem szeroko :). Coś w tym jest, choć każdy wypracowuje własne techniki.

jellyeater
28-09-2014, 19:37
Do filmowania można mieć i 35 F2. Chyba, że zależy bardzo na świetle 1.4. Bo film ma jednak najwyżej Full HD i to jeszcze z obciętymi rogami. Każde szkło jest pod to dobre.

BartasPL
28-09-2014, 20:40
A nie lepiej po prostu mieć 2 body? Chyba też dużo bezpieczniej.
Oczywiście masz rację, lepiej i bezpieczniej mieć dwa body.
Ja mam jednak ten problem,że sprzęt pro jest dla mnie za ciężki i za wielki. Dwa body z gripami z aku, dwa szkła po kilogramie prawie z osłonami, dwie lampy pro i 8 baterii, dyfuzory dwa, dwa paski, zdjęcia w ciągłym ruchu przez 12h 2000 sztuk po selekcji na body i łacznie 3000 kadrów.... Czy nie za ciężko panu? :oops: Czy nie lepiej jedno body pod ręką a jedno na karku? Chyba że ktoś lubi wyzwania, triatlon czy sado maso, albo ma jakieś mesjanistyczne przesłanie w fotografii...
Mam 2 body na ślubach bo jedno pożyczam od kumpla. Tam zapinam 24-70 (mikroregulacja stałek na obcych body jest problematyczna) a na drugie wybraną stałkę. 35+85 to zacny zestaw, ale... brakuje mi w nim fisha, uwa, 24, 50, 135, 24-70 i 70-200. To optymalizacja kosztowa, śrubokręt zamiast wkrętarki. Nie masz kasy? Miej chociaż 35 i 85. A że brakuje tego, tego i tego... nikt nie mówił że nie brakuje to bo to jest wersja minimum z wszystkimi konsekwencjami.
Co do zapinania S35 do video to śmieszne po prostu. Szkło z czułym pierścieniem do AF, bez opcji follow focusa, bez stabilizacji, dające optyczną rozdziałkę 23 mpix rzutowane na 2mpix w video...Co za brak wyobraźni. A AF w video z 35L.... też może się schować. Ci kolesie których spotkałeś po prostu mieli dwie 35 i próbowali coś nich wyrzeźbić, a że nie mieli pola manewru wybrali mniejszy wstyd. To tyle IMHO.

Matsil
28-09-2014, 21:21
Ci kolesie których spotkałeś po prostu mieli dwie 35 i próbowali coś nich wyrzeźbić, a że nie mieli pola manewru wybrali mniejszy wstyd. To tyle IMHO.
Nie wiem jak to jest z filmowaniem, bo nigdy tego nie robiłem, więc się nie wypowiem :).

Ale ci goście byli trochę zamotani. Generalnie mam zasadę, że na takie imprezy biorę sprzęt i o ile zawodowcy dają radę to nawet nie wyciągam, wolę się napić ;). Z racji, że używali canona 85/1.8 zaproponowałem wypróbowanie mojego 85L. Byli zachwyceni, ale jak to stwierdzili nie ta półka. No więc jak widać chłopaki na dorobku, więc i z doświadczeniem jeszcze nie bardzo.

blackninja
28-09-2014, 22:43
Ciekawe co byś powiedział o firmie (polska czołówka, jeżeli chodzi o video), w której się filmuje nawet ruskimi stałkami (w tym Heliosem 40-2). Też są na dorobku? 85L, to szkło typowo portretowe, do video raczej jako ciekawostka.

Matsil
29-09-2014, 19:11
Ciekawe co byś powiedział o firmie (polska czołówka, jeżeli chodzi o video), w której się filmuje nawet ruskimi stałkami (w tym Heliosem 40-2). Też są na dorobku? 85L, to szkło typowo portretowe, do video raczej jako ciekawostka.
Nigdzie nie napisałem, że filmowali 85L. Uważasz, że 85/1.8 wypada lepiej?
Zamotani byli bardzo robiąc zdjęcia a nie filmując ;)

PoulN
30-09-2014, 15:37

Film rządzi się innymi prawami, np używając takiego Takumara 1.4/50, który to przy zdjęciach daje nie chciany często żółty zafarb, nie ma AF`u i automatyki przysłony, uzyskujemy bez pomocy softu (videoRAW) fajny miękki, ciepły kinowy obrazek, a praca pierścienia ostrości jest na tyle płynna i ma duży skok, że do mniejszych zadań starcza don doń przyczepiona śrubka z rzepem jako dźwignia i mamy follow-focus, a po wyjęciu kulki mamy także płynną bez skoków regulację przysłony, jakże ważną przy filmowaniu.

esensja
14-10-2014, 04:59
chłopaki sorry jeśli już było ale nie mam czasu czytać 128 stron tego postu. Mam problem z tym szkłem - odsprzedałem po 3mcach, w sumie myślałem, że losowy AF to po prostu wina Sigmy i zdecydowany byłem dopłacić do eLki (to była moja jedyna Sigma, reszta systemowe) ale nabywca zadzwonił, że miał wcześniej to szkło i był tip top a mój na małe odległości jeszcze jako tako ale powyżej kilku metrów robi co chce. Doradźcie co mam z nim począć?

Witek.K
14-10-2014, 06:57
USB-Dock powinien rozwiazac problem.

jellyeater
14-10-2014, 06:57
Wysłać do kalibracji...

xxkomarxx
14-10-2014, 07:00
chłopaki sorry jeśli już było ale nie mam czasu czytać 128 stron tego postu. Mam problem z tym szkłem - odsprzedałem po 3mcach, w sumie myślałem, że losowy AF to po prostu wina Sigmy i zdecydowany byłem dopłacić do eLki (to była moja jedyna Sigma, reszta systemowe) ale nabywca zadzwonił, że miał wcześniej to szkło i był tip top a mój na małe odległości jeszcze jako tako ale powyżej kilku metrów robi co chce. Doradźcie co mam z nim począć?
Kolega mial to samo. Powyzej chyba 3m byla tragedia. Usb dock rozwiazal sprawe.

kaindox
14-10-2014, 07:24

It's not a bug, it's a feature.:p Sigma najwidoczniej tak czasem ma, że się nie dogaduje z niektórymi body. Jeśli ustaliłeś z kupującym możliwość zwrotu to wypadałoby przyjąć szkiełko z powrotem, jeśli tego nie zrobiłeś to już Twoja dobra wola co zrobisz. Możesz zasugerować kalibracje lub kupno USB docka. Jak miał wcześniej to szkło to dlaczego sprzedał i kupił ponownie?
Może znajdziesz na forum kogoś z USB dockiem kto mieszka niedalego nabywcy i byłby skłonny Ci pomóc i zając sie kalibrację tamtej Sigmy?

PoulN
16-10-2014, 15:32
Kolega mial to samo. Powyzej chyba 3m byla tragedia. Usb dock rozwiazal sprawe.

Jeśli można wiedzieć w jakim sposób rozwiązuje?,
Skoro opcje w doku ( kalibracja określonego dystansu ostrzenia AF) działa tylko w serii "Sport".

Pelson
16-10-2014, 16:45
nie?

http://i.ytimg.com/vi/UzpR3ATc3YQ/maxresdefault.jpg

PoulN
16-10-2014, 17:47
A jednak, i dobrze....

kochinur
13-01-2015, 18:50
Jestem amatorem i wchodząc na CB myślałem, że wyrobię sobie zdanie, dostanę pomoc w kwestii jakości tego obiektywu. Przeczytałem cały watek i dalej nie wiem co sądzić Temat jest tak zaśmiecony postami kompletnie niezwiązanymi z tematem, że chce się rzygać, prywatne wycieczki adwersarzy skonfliktowanych od 20 wątków piszących żeby tylko pisać jeden drugiemu na złość. Nie chcę porównań do innych szkieł, chce dowiedzieć się czy warto kupić konkretnie tą sigmę. Minęło trochę czasu i może ktoś wypowie się w temacie po dłuższym użytkowaniu.

benicjusz
13-01-2015, 18:59
Tez jestem amatorem - najlepiej wypożycz na chwilę, popstrykaj i sam sobie wyrobisz opinie, jedni są zadowoleni inni niemając go w ręku nie...

Jak widzisz nawet na forum tematycznym ciężko wyłapać opinie.

Używam grubo ponad 1,5 roku i nawet nie myślę o innym szkle. Polecam jako amator i użytkownik.

Zbyszko666
13-01-2015, 19:01
Jestem amatorem i wchodząc na CB myślałem, że wyrobię sobie zdanie, dostanę pomoc w kwestii jakości tego obiektywu. Przeczytałem cały watek i dalej nie wiem co sądzić Temat jest tak zaśmiecony postami kompletnie niezwiązanymi z tematem, że chce się rzygać, prywatne wycieczki adwersarzy skonfliktowanych od 20 wątków piszących żeby tylko pisać jeden drugiemu na złość. Nie chcę porównań do innych szkieł, chce dowiedzieć się czy warto kupić konkretnie tą sigmę. Minęło trochę czasu i może ktoś wypowie się w temacie po dłuższym użytkowaniu.
Jesteś pewny ,że przeczytałeś cały wątek od deski do deski ? ,wyrzucają te 20% śmieci.

Kolekcjoner
13-01-2015, 19:41
Taki urok wszelkich for. A co do tego czy warto to na to pytanie możesz odpowiedzieć tylko Ty. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie bo nie zna tzw. warunków brzegowych ;).

kochinur
14-01-2015, 20:32
No więc decyzja zapadła. Zamówiłem u Cichego, w piątek powinna być. Forum jednak trochę pomogło a szczególnie uwagi BarteX(chyba nie przekręciłem) zawarte w teście Cichego dotyczącego rzeczonej sigmy. No zobaczymy co pokaże ten egzemplarz w praktyce.

daris
14-01-2015, 22:41
Takie długie tematy czyta się od końca :) Szkło jest fajne, będziesz zadowolony.

shady
19-01-2015, 13:35
Witam,

Niespełna rok temu zakupiłem to szkło. Przez pierwsze kilka miesięcy byłem pod dużym wrażeniem jakości obrazu. Niestety wraz z upływem czasu coraz bardziej zacząłem dostrzegać pewne problemy z łapaniem ostrości. Niebawem mienie rok od zakupu i muszę podjąć decyzję co dalej - może trzeba oddać do serwisu. Moim zdaniem - może być błędne ale wydaje mi się że obiektyw bardzo wolno ustawia ostrość w porównaniu do innych szkieł jakie posiadam oczywiście wszystkie canona np. 24-105L czy nawet 85mm f/1.8 Przy statycznych scenach nie ma problemu ale gdy obiekt się porusza np. dziecko czy pies nie sposób jest zrobić ostre zdjęcie. Bardzo często wręcz nie mogę zrobić zdjęcia bo aparat nie jest w stanie złapać ostrości w takim czasie w jakim bym chciał. Nie mają tu znaczenia warunki oświetleniowe. Body to 6D. Nawet gdy ostrość łapie szybko przy statycznej scenie to nadal jest to trochę dłużej niż w przypadku innych szkieł zauważalny jest pewien lag. Natknąłem się że problem może rozwiązać USB Dock ale 200zł to trochę dużo - chyba że przyda się to do jakiś innych celów. Chciałbym się dowiedzieć czy inni użytkownicy też spotkali się z takimi objawami.

Pozdrawiam
Kuba

Mariusz_C
19-01-2015, 14:18
Witam,

Niespełna rok temu zakupiłem to szkło. Przez pierwsze kilka miesięcy byłem pod dużym wrażeniem jakości obrazu. Niestety wraz z upływem czasu coraz bardziej zacząłem dostrzegać pewne problemy z łapaniem ostrości. Niebawem mienie rok od zakupu i muszę podjąć decyzję co dalej - może trzeba oddać do serwisu. Moim zdaniem - może być błędne ale wydaje mi się że obiektyw bardzo wolno ustawia ostrość w porównaniu do innych szkieł jakie posiadam oczywiście wszystkie canona np. 24-105L czy nawet 85mm f/1.8 Przy statycznych scenach nie ma problemu ale gdy obiekt się porusza np. dziecko czy pies nie sposób jest zrobić ostre zdjęcie. Bardzo często wręcz nie mogę zrobić zdjęcia bo aparat nie jest w stanie złapać ostrości w takim czasie w jakim bym chciał. Nie mają tu znaczenia warunki oświetleniowe. Body to 6D. Nawet gdy ostrość łapie szybko przy statycznej scenie to nadal jest to trochę dłużej niż w przypadku innych szkieł zauważalny jest pewien lag. Natknąłem się że problem może rozwiązać USB Dock ale 200zł to trochę dużo - chyba że przyda się to do jakiś innych celów. Chciałbym się dowiedzieć czy inni użytkownicy też spotkali się z takimi objawami.

Pozdrawiam
Kuba

Spotkali się i dlatego mają 35L i C50/1,4 zamiast sigmy. Ja miałem to akurat z 50 nie art sigmy, którą testowałem na krótko pare dni ale na dwóch bodziakach 5d i 5d2, sigma nie nadążała za moim dwulatkiem (w porównaniu C50/1,4 wygrywał, nie jest demonem jeśli chodzi AF). Mój znajomek zapatrzony w sigmę pół roku temu kupił 35-tke (a ja 35L) , był z niej bardzo zadowolony i mu śmigała bezproblemowo, a ostatnio coś się skarży, że jakby wolniej mu ustawia ostrość, ale ostra jest nadal. Nie wiem może to kwestia softu, a może to szkło z czasem świruje i się rozjeżdża.

Yaru
19-01-2015, 14:58
Witam,

Pozdrawiam
Kuba

Sigma jest świetna optycznie, niestety AF już taki świetny nie jest, dlatego wybrałem ciemniejszego 35/2 IS, tutaj AF jest szybki i pewny.

Cichy
19-01-2015, 15:12
Witam,

Niespełna rok temu zakupiłem to szkło. Przez pierwsze kilka miesięcy byłem pod dużym wrażeniem jakości obrazu. Niestety wraz z upływem czasu coraz bardziej zacząłem dostrzegać pewne problemy z łapaniem ostrości. Niebawem mienie rok od zakupu i muszę podjąć decyzję co dalej - może trzeba oddać do serwisu. Moim zdaniem - może być błędne ale wydaje mi się że obiektyw bardzo wolno ustawia ostrość w porównaniu do innych szkieł jakie posiadam oczywiście wszystkie canona np. 24-105L czy nawet 85mm f/1.8

U mnie wgranie nowego softu wyraźnie przyspieszyło AF.

maroxan
19-01-2015, 15:16
Czyli koniecznosc posiadania usb dock?

Cichy
19-01-2015, 15:17
No chyba, że masz kogoś kto może to zrobić. Albo u mnie można wgrać / skalibrować, ale za drobną opłatą :)

daris
19-01-2015, 18:34
Mój jest z lipca 2014, poza małą korekcją af nie ma z nim żadnego problemu. Af celny. Czy można sprawdzić wersję oprogramowania obiektywu bez usb dock ?

YaneC
19-01-2015, 19:04
Sigma jest świetna optycznie, niestety AF już taki świetny nie jest, dlatego wybrałem ciemniejszego 35/2 IS, tutaj AF jest szybki i pewny.
Witaj w klubie :D
Przechodzilem to samo i tak samo się skończyło. Teraz jest ok:)

Wytalkowane z GT-I9100

shady
19-01-2015, 22:32
Jutro zadzwonię do serwisu sigmy i zapytam się co oni mogą z tym fantem zrobić...

kochinur
19-01-2015, 23:19
Witam,

Pozdrawiam
Kuba

Czy to norma czy wypadek przy tym szkle ( może i przy 50A bo też o niej myślę )?

shady
20-01-2015, 10:26
Niestety trzeba body w raz z obiektywem wysłać do serwisu oni bezpłatnie w ramach gwarancji przeprowadzą kalibrację...

benicjusz
20-01-2015, 14:43
Całe szczęście nie wszyscy muszą to robić, kwestia egzemplarza, moja sigma z mk2 oraz 6d śmiga ok. jedynie do czego mogę się czepiać to na bocznych pod słońce (kiedy refleks oślepia punkty) z mk2 niechcialo ustawić, w 6d AF jest na tyle wspaniałomyślny, że ustawia jak i co chce, potwierdzając głupoty. Ale daleki jestem do wymiany na 35/2 to jakby rzec inna liga.

YaneC
20-01-2015, 15:29
No ja kupiłem miesięcznego C35/2 IS za... 1650,-
To chyba dobra cena. Do S35/1.4 nie wrócę.

Wytalkowane z GT-I9100

Mariusz_C
20-01-2015, 16:12
Dla mnie 35/2 nawet z is to już nie ta bajka, od kiedy mam 35L to chyba na palcach jednej ręki mogę policzyć zdjęcia które zrobiłem na f/2 i powyżej. Przeważnie robię na 1,4 1,6. Nie wiem też po co is w 35, dla mnie is to jest przydatny powyżej 100mm. No ale każdemu wg potrzeb i każdemu inaczej może pasować.

jaś
20-01-2015, 16:43
Jak jest z trwałością tej sigmy w trochę dłuższym okresie czasu lub intensywnym używaniu? jakieś doświadczenia z intensywnie lub po prostu dłużej używanymi egzemplarzami? prosiłbym o osobiste doświadczenia jeśli to możliwe - zastanawiam się nad zakupem.

kaindox
20-01-2015, 21:19
Moja przeżyła małą naprawę - poszło szybko i bez bólu (coś tam było z pierścieniami). A poz tym to błogi spokój i banan na twarzy jak oglądam zdjęcia nią wykonane.

shady
21-01-2015, 14:53
Dzwoniłem dziś do jednego magika u mnie w mieście co naprawia aparaty. Mówił mi że jak mi w sigmie skalibrują to szkło z puszką to obiektywy canona mogą gorzej działać... z drugiej strony powiedział też że obiektyw nie ma żadnego firmware'u który można zaktualizować - więc nie wiem czy można mu wierzyć...

Witek.K
21-01-2015, 15:02
Dzwoniłem dziś do jednego magika u mnie w mieście co naprawia aparaty. Mówił mi że jak mi w sigmie skalibrują to szkło z puszką to obiektywy canona mogą gorzej działać... z drugiej strony powiedział też że obiektyw nie ma żadnego firmware'u który można zaktualizować - więc nie wiem czy można mu wierzyć...

Magik, to on moze jest ale nie od nowoczesnych obiektywow. Po skalibrowaniu, wszystkie inne obiektywy beda dzialac tak jak dzialaly a FW mozna a nawet powinno sie wgrac nowy. Polecam USB Dock.

jaś
21-01-2015, 15:07

to dziwne bo ten akurat ma firmware który można zaktualizować, a cóż widocznie jaka magia taka wiedza.

jellyeater
22-01-2015, 08:05
Może warto się rozejrzeć za innym szamanem? Nawet 50 EX już kalibrowali poprzez manipulacje w obiektywie, a nie w body.

gnom
10-02-2015, 14:42
Witam

TAKA SYTUACJA !

Sprawdzano w FOTOPLUS (Kraków) 5-sztuk S1,4 na 6D, KAŻDA z nich miała (większy lub mniejszy) problem FF/BF, nawet po mikro regulacji jakieś pierdoły wychodziły: np po regulacji, ostrzyły z bliskiej odległości w punkt, a z ok. 2m łapał przód lub tył, niebyło sposobu tego ustawić – martwi mnie taka kolejność proszę ja Was rzeczy – brać i słać od razu do kalibracji ??? co to ma być?
Kolejne 5 sztuk mam obejrzeć w czwartek

benicjusz
10-02-2015, 14:49
Padnięty AF w 6d? U mnie sigma trafia z mk2 jak i 6d bez kalibracji i pierwsza z brzegu bo tylko jedną sztukę mieli sklepie, albo wybierz tę najlepszą i odeślij do kalibracji albo coś nię tak z Twym 6d.

Masz pecha lub sklep ma same walnięte szkła których nikt w innych sklepach niechciał kupić.

A najlepiej kup L-kę tam każda trafia nawet z zenitem.

BeatX
10-02-2015, 15:05
Witam

TAKA SYTUACJA !

Sprawdzano w FOTOPLUS (Kraków) 5-sztuk S1,4 na 6D, KAŻDA z nich miała (większy lub mniejszy) problem FF/BF, nawet po mikro regulacji jakieś pierdoły wychodziły: np po regulacji, ostrzyły z bliskiej odległości w punkt, a z ok. 2m łapał przód lub tył, niebyło sposobu tego ustawić – martwi mnie taka kolejność proszę ja Was rzeczy – brać i słać od razu do kalibracji ??? co to ma być?
Kolejne 5 sztuk mam obejrzeć w czwartek

hemoglobina? mistyfikacja?

gnom
10-02-2015, 16:11
A co ciekawsze facet zza lady twierdzi że takie numery z tymi szkłami już były -osobiście stawiam na zanieczyszczone krakowskie powietrze ...

Merde
11-02-2015, 12:18
osobiście stawiam na zanieczyszczone krakowskie powietrze ...
No to nie ma wyjścia, musisz czekać na halny...

jaś
11-02-2015, 12:28
A co ciekawsze facet zza lady twierdzi że takie numery z tymi szkłami już były -osobiście stawiam na zanieczyszczone krakowskie powietrze ...

i tak kupisz docka, nawet jak w sklepie będzie wyglądało dobrze to i tak trzeba będzie skorygować - to już nie jest wydatek przy takim obiektywie

robertskc7
11-02-2015, 13:23
I dalej żyjmy nadzieją, że oto w cudowny sposób Sigma sprawi, że Af w nowej 24A będzie lepszy od 35, a nawet od systemówki.

happytommy
11-02-2015, 17:05
Mam ten obiektyw od stycznia 2013 r. czyli ponad dwa lata, zakupiony w Krakowie przez internet za 3590 zł.
Pamiętam że było ich wtedy w Polsce bardzo mało i ogólnie ciężko było z dostępnością... kto kupował w tamtym czasie ten wie o czym piszę :) Kupiłem pierwsza lepszą sztukę bez sprawdzania w realu...

Po rozpakowaniu podpiąłem do 5D Mark II, wszystko grało i gra do dziś! Żadnych problemów z BF czy FF, nic mi nie stuka, nie trzeszczy, nic się nie poluzowało, nigdy nie kalibrowałem... itd.
Po ponad dwóch latach użytkowania mogę z czystym sumieniem powiedzieć że jest to świetny optycznie i jakościowo obiektyw, warty swojej ceny!

merida
11-02-2015, 17:21
Mam ten obiektyw od stycznia 2013 r. czyli ponad dwa lata, zakupiony w Krakowie przez internet za 3590 zł.
Pamiętam że było ich wtedy w Polsce bardzo mało i ogólnie ciężko było z dostępnością... kto kupował w tamtym czasie ten wie o czym piszę :) Kupiłem pierwsza lepszą sztukę bez sprawdzania w realu...

Po rozpakowaniu podpiąłem do 5D Mark II, wszystko grało i gra do dziś! Żadnych problemów z BF czy FF, nic mi nie stuka, nie trzeszczy, nic się nie poluzowało, nigdy nie kalibrowałem... itd.
Po ponad dwóch latach użytkowania mogę z czystym sumieniem powiedzieć że jest to świetny optycznie i jakościowo obiektyw, warty swojej ceny!

To tak jak ja. Dlatego chyba trzeba będzie się spiąć i kupić*nową sigmę zaraz po premierze 8-)

BeatX
12-02-2015, 13:57

Mogę potwierdzić.
Ja co prawda swoją Sigmę 35/1.4 Art kupiłem w marcu 2013r, ale od samego początku jest intensywnie użytkowana na zdjęciach ślubnych i mimo iż widać ślady użytkowania (małe obtarcia tu i tam), to z całą pewnością stwierdzam że obiektyw przeszedł test wytrzymałości.
Nic w nim nie trzeszczy, nie lata, nic nie odpada.
Mechanicznie bez zarzutu, a naprawdę często mam go podpiętego na reportażach.
Wykonanie jak w eLkach.
Temat trwałości Sigm z serii Art można określić jednoznacznie: są wspaniale wykonane i dosłownie pancerne :)

esensja
14-02-2015, 07:01
Zapomniałem Wam napisać: pisałem wczesniej, ze szkło przekląłem, prawie leciało przez balkon. Miałem usb docka ale po kilku godz regulacji szlag mnie trafił... Tyle kasy a ja mam sie w mechanika precyzyjnego bawić? Poszło z puszka do serwisu, wróciło za tydzień i nareszcie cieszę sie dobrym i sprawnym obiektywem. Także jak macie problemy z AF to nic tylko wysyłać z body i niech stroją.

Cichy
14-02-2015, 10:13
Mogę potwierdzić.
Ja co prawda swoją Sigmę 35/1.4 Art kupiłem w marcu 2013r, ale od samego początku jest intensywnie użytkowana na zdjęciach ślubnych i mimo iż widać ślady użytkowania (małe obtarcia tu i tam), to z całą pewnością stwierdzam że obiektyw przeszedł test wytrzymałości.
Nic w nim nie trzeszczy, nie lata, nic nie odpada.

Mniej więcej tyle samo i tak samo użytkowałem, ale sprzedałem właśnie w stanie jak nówka :)

horak
14-02-2015, 12:20
Zapomniałem Wam napisać: pisałem wczesniej, ze szkło przekląłem, prawie leciało przez balkon. Miałem usb docka ale po kilku godz regulacji szlag mnie trafił... Tyle kasy a ja mam sie w mechanika precyzyjnego bawić? Poszło z puszka do serwisu, wróciło za tydzień i nareszcie cieszę sie dobrym i sprawnym obiektywem. Także jak macie problemy z AF to nic tylko wysyłać z body i niech stroją.

Też nie wyobrażałbym sobie samodzielnego strojenia szkła. Kup Pan szkło za ponad 3000 zł, a później dokup docka, i kalibruj bo najprawdopodobniej AF będzie tego wymagał.

scaners3d
23-02-2015, 14:38
Fajne szkiełko

PioterD
25-02-2015, 00:41
Fajne szkiełko

Ano fajne - używam od roku, praktycznie cały czas podpięte. Kiedyś pisałem, że dostrajałem USB-dockiem dla najdalszego zakresu wprowadzając wartość +3. Ale po pewnym czasie użytkowania okazało się, że to było za mało, obecnie ustawione jest na +8 - znowu czas zweryfikuje czy to ostateczna korekta. Upierdliwe to trochę jest, ale do przeżycia ;-)

1.4

https://canon-board.info/imgimported/2015/02/20140902_wnhrene-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/20140902-_wnhrene.jpg)

1.8

https://canon-board.info/imgimported/2015/02/20150118_wnhreer-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/20150118-_wnhreer.jpg)

Demonos
18-04-2015, 16:29
A ja mam inny problem - z 50D ta sigma daje obrazek ostry i w punkt. Natomiast na 1DsmkII jest mydło - sprawdzałem, testowałem i nie widać żeby był FF czy BF. Jest mydło. I to nawet przy dobrym, dziennym świetle, nawet na f2.2. Ten sam aparat z np. C 85/1.8 daje obraz jak żyleta. I teraz nie wiem, czy to wina obiektywu i słać go do serwisu, czy np. kalibracja body?
Ds nie ma LV więc nie wiem, czy w ogóle da się ostry obrazek uzyskać.

kajtek19891
04-05-2015, 17:21
Używa ktoś Sigmy ze starym 5D? Najwięcej opinii jest o współpracy z nowszymi puszkami, gdzie af jest lepszy a wiadomo że 5DmkI pod tym względem nie rozpieszcza. Chodzi mi głównie o pracę w trudniejszych warunkach, gdzie światła jest mało. W sklepie mogę przestrzelić, ale w sklepie jest raczej jasno.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Cichy
04-05-2015, 17:57
Moja siostra używa z 5d1 i twierdzi, że to najcelniejszy zestaw jaki miała do tej pory (wcześniej miała S 50 1.4EX i T28-75).

Stafford
04-05-2015, 18:41
Kurde, a ja dzisiaj testowałem w ProCentrum dwie sztuki i nie wziąłem żadnej.
Oba obiektywy ostrzyły ok do 5m i na kilkudziesięciu metrach, a na dystansach od kilku do kilkunastu metrów na obu było mydło.
To jeszcze nie tragedia bo można skorygować dockiem ale gorzej że na odległościach bez ff/bf co trzeci, czwarty strzał był nietrafiony...

Sprzedawca mówił, że po wysłaniu obiektywu z puszką do serwisu dostroją i będzie dobrze ale czy ja wiem... Kupować nowe szkło i od razu słać do serwisu...

kochinur
04-05-2015, 19:00
Kup 35L będziesz miał spokój, troszkę mniej ostro i 2tyś zniknie z portfela.
Ja mam 35A i po samodzielnej kalibracji jest dobrze. Wybór należy do Ciebie. Wady i zalety decyzji znasz.

Stafford
04-05-2015, 19:24
Właśnie tych 2 tys i tej ostrości mi szkoda dlatego chyba poczekam na następną dostawę i przetestuję kolejne egzemplarze.

Czy przed samodzielną kalibracją miałeś problemy z brakiem powtarzalności focusa? Czy masz je teraz?

kochinur
04-05-2015, 20:29
Mam sigmy 35A i 50A. Nie miałem tyle szczęścia ile mieli niektórzy koledzy z forum i swoje sigmy musiałem kalibrować. Nie pamiętam ustawień, ale 35A wymagała niewielkiej korekty i to prawie takiej samej dla pierwszych 3 zakresów, dla 4 największej. W 50A zmiany były spore. Efekt końcowy jest taki, że jest ok.
Dodam, że wybierając między A i L musisz wziąć pod uwagę odrobinę inną kolorystykę generowanego obrazka. L jest bardziej naturalna, natomiast sigma wydaje się bardziej kontrastowa i w sumie chyba ładniejsza niż rzeczywistość, ale to kwestia gustu. Piszę to po porównaniu 50-tek, mam też L. Podejrzewam, że w 35 może być podobnie.
Co do powtarzalności przed kalibracją było powtarzalnie nieostro.Porównując 50-ki to sigma wydaje się bardziej powtarzalna, ale L nie słynie z super AF. Nie mam porównania dla 35, ale moja sigma jest bardzo powtarzalnie ostra, na pewno bardziej niż 50L. Moje uwagi odnoszą się do powtarzalności na centralnym punkcie i w sytuacjach statycznych.
Co do ostrości której ma Ci brakować w 35L, to nie uważam żeby to było w praktyce decydujące w wyborze. Sigma 50A na 1.4 jest na tablicach o wiele ostrzejsza niż 50l, a jak porównuję fotki z jednego i drugiego to 50L jest do zaakceptowania(przynajmniej dla mnie), więc w przypadku 35-tek praktyczna różnica może być minimalna i widoczna na dużych powiększeniach i tak na prawdę bez znaczenia - tak uważam, ale fotografuje wyłącznie amatorsko i może bardziej doświadczeni koledzy są innego zdania.

mrenias
04-05-2015, 21:37
Ja kupiłem sigmę u Cichego z forum, akurat miał 6d u siebie więc nie wysyłałem mojego body i po kalibracji na obcym body u mnie na 6d chodzi idealnie.
Dzisiaj kupiłem 5dmk1 bo nigdy nie miałem i zachciało mi się samemu dotknąć staruszka :) Jak chcesz, to może jutro znajdę chwilkę i porobię kilka fotek z 35A w ciemnych miejscach.

Pozdrawiam

kajtek19891
04-05-2015, 21:58
Byłbym bardzo wdzięczny! Jeszcze jakbyś napisał kilka słów o pracy autofocusa w ciemnych miejscach. Dziękuję!

kochinur
04-05-2015, 22:04
Obiekty statyczne na centralnym, bez problemu. Mam na myśli sytuacje gdy ustawię priorytet przysłony i ISO jest 10000 i więcej.

PioterD
06-05-2015, 19:33
Używa ktoś Sigmy ze starym 5D? Najwięcej opinii jest o współpracy z nowszymi puszkami, gdzie af jest lepszy a wiadomo że 5DmkI pod tym względem nie rozpieszcza. Chodzi mi głównie o pracę w trudniejszych warunkach, gdzie światła jest mało. W sklepie mogę przestrzelić, ale w sklepie jest raczej jasno.

Ja używałem i używam sigmy tylko na starym 5d. Mam korektę +10 dla najdalszego zakresu i jest ok. Nie ma problemu z łapaniem ostrości nawet przy iso1600, 1.4 i 1/8s, pod warunkiem że jest na czym wyostrzyć a scena jest statyczna ;) w ruchu ostatnio robiłem przy iso3200, 1.4 i 1/45s i na stosunkowo ciemnej wówczas twarzy człowieka 5d powolutku ostrość ustawiał. Wtedy po raz pierwszy pomyślałem że przydałoby się 6d z lepszym środkowym czujnikiem i wysokim iso.

poszukiwacz2006
06-05-2015, 19:56
6D z tą sigmą jest bardzo celny, precyzyjny i powtarzalny ale jak ciemno to niestety niezbyt szybki.

kajtek19891
07-05-2015, 18:55
No i kupiłem. W sklepie było kilka sztuk. Podpiąłem pierwszą, przestrzeliłem w różnym świetle i różnych dystansach i więcej egzemplarzy już nie chciałem sprawdzać. Strasznie ostro, w punkt ze staruszkiem 5D.
AF trochę szybszy niż w 100/2.8 i mniej się gubi. Dla świętego spokoju kupiłem usbdock, mimo, że Panowie odradzali. Niepotrzebnie.
Jutro przetestuję w boju.

BeatX
07-05-2015, 19:16
No to teraz tylko czekać, aż minie trochę czasu i pojawi się post od kogoś, kto jak Filip z konopi wyskoczy z sensacją, że tytułowa Sigma mu pudłuje na starym 5D i w związku z tym trzeba kupić 35L

PioterD
07-05-2015, 22:20
Ze "starego" 5d:

https://canon-board.info/imgimported/2015/05/20150505_wwenxxp-2.jpg
źródło (http://ifotos.pl/z/wwenxxp/)

https://canon-board.info/imgimported/2015/05/20150503_wwenxnn-2.jpg
źródło (http://ifotos.pl/z/wwenxnn/)

https://canon-board.info/imgimported/2015/05/20150321_wwenxne-2.jpg
źródło (http://ifotos.pl/z/wwenxne/)

https://canon-board.info/imgimported/2015/05/20150502_wwenxep-2.jpg
źródło (http://ifotos.pl/z/wwenxep/)

kubiq
07-05-2015, 23:29
Ja używałem i używam sigmy tylko na starym 5d. Mam korektę +10 dla najdalszego zakresu i jest ok. Nie ma problemu z łapaniem ostrości nawet przy iso1600, 1.4 i 1/8s, pod warunkiem że jest na czym wyostrzyć a scena jest statyczna ;) w ruchu ostatnio robiłem przy iso3200, 1.4 i 1/45s i na stosunkowo ciemnej wówczas twarzy człowieka 5d powolutku ostrość ustawiał. Wtedy po raz pierwszy pomyślałem że przydałoby się 6d z lepszym środkowym czujnikiem i wysokim iso.
Jaką korektę masz na 5d mk1? Jest zrobiona przez dock?

kajtek19891
08-05-2015, 04:38
Jaką korektę masz na 5d mk1? Jest zrobiona przez dock?

Inaczej się nie da.

gnd
03-09-2015, 14:26
Szkoda, że nie da się skalibrować USB dockiem pod różne korpusy. Mam idealnie ustawione pod 6d, ale nie pokrywa się to z moim 5d mk2. Ustawiłem mikroregulację w body, ale np na nieskończoność potrzeba więcej.

merida
16-10-2015, 00:22
Muszę się podzielić ciekawą uwagą. Od premiery używam Sigmy (po zmianie z 35L). Wszystko było super, potrafiła się zgubić pod światło ale nie zawsze i ogólnie była celna. W tym sezonie zauważyłem bardzo duże pogorszenie celności. Dużo zdjęć lądowało w koszu. Co się okazało...Mam dwie takie same puszki-6d i z jedną*działa wyśmienicie, z drugą loteryjnie jak chodzi o af. Co najlepsze 5 innych obiektywów Canona pracuje na obu puszkach jednakowo. Dziwne ale prawdziwe :)

maroxan
16-10-2015, 08:47
Z 5d1 to byl najostrzejszy obiektyw jaki mialem.
Celny, na 1.4 rewelacja.
Z 6d i 1ds3 trzeba kalibrowac.

gnd
17-10-2015, 20:46
Z 5d1 to byl najostrzejszy obiektyw jaki mialem.
Celny, na 1.4 rewelacja.
Z 6d i 1ds3 trzeba kalibrowac.
Na obu tak samo, czy na każdym body inaczej?

raq
18-10-2015, 17:51
mam pytanie do tych co używają S35A z 6D. Czy af w trybie single photot na centralnym punkcie ostrzy ostrzy w momencie przysięgnięcia spustu migawki tak jak na filmie?
U mnie ostrzy po 0,5s lagu natomiast w ai-servo, bez zauważalnego laga.
Body ma oprogramowanie 1.1.4.

Tom77
18-10-2015, 17:55
mam pytanie do tych co używają S35A z 6D. Czy af w trybie single photot na centralnym punkcie ostrzy ostrzy w momencie przysięgnięcia spustu migawki tak jak na filmie?
U mnie ostrzy po 0,5s lagu natomiast w ai-servo, bez zauważalnego laga.
Body ma oprogramowanie 1.1.4.

Ostrzy momentalnie. Kupiłeś nowy ?

raq
18-10-2015, 18:05
miałem 5dmk1, selekcjonowałem do niego S35A, trafiał w punkt, nie pamiętam czy AF miał laga..
Dokupiłem nowego 6D - wymagał korekcji +18 do af`u z sigmą. NA laga zwrócięł uwagę dopiero przy 1 repo w zamkniętym pomieszczeniu. Gdzie iso 400 f1.4 dawały czasy 1/100.

Tom77
18-10-2015, 18:25
miałem 5dmk1, selekcjonowałem do niego S35A, trafiał w punkt, nie pamiętam czy AF miał laga..
Dokupiłem nowego 6D - wymagał korekcji +18 do af`u z sigmą. NA laga zwrócięł uwagę dopiero przy 1 repo w zamkniętym pomieszczeniu. Gdzie iso 400 f1.4 dawały czasy 1/100.

Zastanawiam się czy w usb dock nic nie zostało poprzestawiane jeżeli kupileś używany. Kupowalem nowy i działał idealnie

raq
18-10-2015, 18:48
obiektyw także zakupiłem jako nowy w sklpie, za 20 min wrzucę linka na YT z działania AF..

--- Kolejny post ---

wspomniany link z pracy AF na 6D:
https://www.youtube.com/watch?v=hZ0O8Z8OJ0U

Tom77
18-10-2015, 18:59
obiektyw także zakupiłem jako nowy w sklpie, za 20 min wrzucę linka na YT z działania AF..

--- Kolejny post ---

Raq dzięki za podesłanie linku na priv ale uważam ze im więcej forumowiczów zobaczy film tym więcej kolegów będzie w stanie ci pomóc.
Jak dla mnie to na tym filmie sigma działa prawidłowo czyli af nie trafia w nic i obiektyw jeździ po całym zakresie
Nie wiem za bardzo co chciałeś pokazać na tym filmie

gnd
18-10-2015, 19:01

--- Kolejny post ---

U mnie na 6d i 5d mk2 lagi nie występują. Bez znaczenia czy one shot czy servo. Nie wiem co to może być. Spróbuj przeczyścić styki i przedmuchać czujniku AF pod lustrem...

raq
18-10-2015, 19:03
dla porównania jakiś test z YT:

tu nie występuje żaden lag:

https://www.youtube.com/watch?v=8OsqyqDFeEw

rollo
18-10-2015, 19:10
Robiłeś test z założonym dekielkiem?

raq
18-10-2015, 19:16
tak, dekielek jest cały czas założony, czujniki przeczyszczone, af przedmuchany - nie pomogło.

Matsil
18-10-2015, 19:20
Ostrzy momentalnie.
Zapomniałeś dodać, że przy dobrym świetle :).
Proponuję wszystkim potestować tą sigmę w kiepskich warunkach, tam gdzie najczęściej wykorzystuje się jasne szkła, zobaczycie różnicę...

Tom77
18-10-2015, 19:33
Zapomniałeś dodać, że przy dobrym świetle :).
Proponuję wszystkim potestować tą sigmę w kiepskich warunkach, tam gdzie najczęściej wykorzystuje się jasne szkła, zobaczycie różnicę...

Zgadza sie, ale w kiepskim świetle i 35L się gubi

raq
18-10-2015, 19:37
z moim problemem z af ludzie w tańcu to wyzwanie...
czuję, że zmienię ją na 35is lub nikkora 35

Tom77
18-10-2015, 19:49

Canon z nikorem 35 też nie będzie za dobrze wspópracował

Matsil
18-10-2015, 19:49
Zgadza sie, ale w kiepskim świetle i 35L się gubi
35L jeżeli już to przestaje w ogóle ostrzyć a w kiepskim świetle nadal trafia tam gdzie 35 Art jeździ po całej skali ;).

No właśnie ja tym przypadku nigdy nie miałem problemu z 35L. Ostrzy szybko i celnie. Jak jest jasno to i sigma daje radę, gorzej jak ciemna sala - wtedy lepiej jej w ogóle nie przypinać, chyba, że do ujęć statycznych.

crazy
18-10-2015, 20:50
Tak czytam Wasze stękania na AF i zastanawia mnie jedno, albo macie walniete obiektywy albo z Waszymi umiejętnościami coś nie bardzo, mam Sigmę i jeszcze stara jej 50tke gdzie 50 używam na sali jako główne szkło i na ciemnej sali gdzie światła zgaszone jakoś nie odczułem drastycznie gubienia się o czym pisze tak szyderczo Matsil.

BeatX
18-10-2015, 21:37
U mnie na sali też był lajt z Sigmą 35/1.4 Art
Aczkolwiek domykałem ją do f/2.5 conajmniej, bo złapać tańczących ludzi w GO jaką daje ostrzenie na ~ 1.5m przy f/1.4 to już jest unnatural :)
Teraz mam Sigmę 24-35/2.0 Art i trafia w tańcu bez problemu, już od pełnej dziury (podpięta do 5DIII)
Jak czytam żale o pudłowaniu Sigm, to zastanawiam się jakim cudem ja nie mam powodów do narzekań.
Innymi słowy - skoro u mnie jest wszystko ok - to jeżeli ktoś ma kłopoty z AF w obiektywach Sigmy z serii ART, to widzę wyłącznie dwie możliwości:
- wadliwy sprzęt (body/obiektyw)
- umiejętności w obsłudze sprzętu na poziomie level 02

raq
18-10-2015, 21:42
rozumiem Beatx, że u Ciebie taki lag nie występował? https://www.youtube.com/watch?v=hZ0O8Z8OJ0U

BeatX
18-10-2015, 23:37
Ani razu..

gnd
19-10-2015, 14:21
Sprawdziłem z założonym deklem i faktycznie jest identyczny lag jak u Ciebie @raq
Wystarczy zdjąć dekiel i nawet na oneshot startuje w ułamku sekundy.
Jaki jest sens sprawdzania tego z założonym deklem?

merida
20-10-2015, 00:04
Czy to normalne jest sprawdzanie af jakiegokolwiek obiektywu z założonym deklem? Nie ogarniam.

crazy
20-10-2015, 07:22
No mi nigdy nie przyszło to do głowy ;-)

jaś
20-10-2015, 09:00
testy z założonym deklem to podstawa :mrgreen: można przetestować pomiar światła w 6D i autofocus w sigmie art :mrgreen:

aleksandria
23-11-2015, 18:17
Tak czytam Wasze stękania na AF i zastanawia mnie jedno, albo macie walniete obiektywy albo z Waszymi umiejętnościami coś nie bardzo, mam Sigmę i jeszcze stara jej 50tke gdzie 50 używam na sali jako główne szkło i na ciemnej sali gdzie światła zgaszone jakoś nie odczułem drastycznie gubienia się o czym pisze tak szyderczo Matsil.
mozesz napisac jakies podstawowe bledy umiejetnosci ?
bo ja zaczynam miec watpliwosci co do tego swojego AF. nie robie w ciemnosci a pudluje :(

crazy
23-11-2015, 18:35
mozesz napisac jakies podstawowe bledy umiejetnosci ?
bo ja zaczynam miec watpliwosci co do tego swojego AF. nie robie w ciemnosci a pudluje :(
Po pierwsze trzeba wiedzieć gdzie łapać afem ostrość aby było kontrastowe, przewidywać akcje, reszta zależy od warunków i umiejętności fotografującego. Nie mowie że mam same trafione klatki bo tak nie jest, nie raz mam dużo nie trafionych zdjęć ale to nie wina sprzętu ale operatora. Kiedy fotografowałem classiciem miałem nie mniej dobrych zdjęć co teraz z mkiii a nawet zaryzykuję i powiem, że z omawiana Sigma było więcej na plus starej piątki. Najważniejsze jest podejście i doskonalenie umiejętności oraz zmiana myślenia, że im nowszy sprzęt tym lepiej będzie zdjęcia robił.

aleksandria
24-11-2015, 12:08
Po pierwsze trzeba wiedzieć gdzie łapać afem ostrość aby było kontrastowe, przewidywać akcje, reszta zależy od warunków i umiejętności fotografującego. Nie mowie że mam same trafione klatki bo tak nie jest, nie raz mam dużo nie trafionych zdjęć ale to nie wina sprzętu ale operatora. Kiedy fotografowałem classiciem miałem nie mniej dobrych zdjęć co teraz z mkiii a nawet zaryzykuję i powiem, że z omawiana Sigma było więcej na plus starej piątki. Najważniejsze jest podejście i doskonalenie umiejętności oraz zmiana myślenia, że im nowszy sprzęt tym lepiej będzie zdjęcia robił.

Możesz rozwinąć ? Modelka stała na polu i w nią celowałam. Na większości zdjęć dalekie drzewa były ostre, nie ona (pomijam już same oczy).

crazy
24-11-2015, 12:18
Jaka przesłona, jaki aparat jakie warunki? Bf ff były są i będą nawet w firmowych szklach i tego niestety nie unikniemy. Kwestia tego czy potrafisz to zaakceptować? Natomiast jest sytuacja się powtarza często to zmienił bym obiektyw aczkolwiek nie zawsze to wina obiektywu.

Kamil1
17-04-2016, 11:00
Witam Wszystkich. Mam problem z Sigmą 35 Art. Używam jej od około 2,5 roku (niestety jest już po gwarancji). Do pewnego czasu nie miałem do niej zastrzeżeń. ALE:
Kilka tygodni temu obiektyw padł. W wizjerze obraz bardzo przyciemniony, AF praktycznie nie działa. To co strzelę na manualu, niezależnie od ustawień jest ciemnica. Obiektyw padł. Sprawdzałem na 2 puszkach więc na 100% to sprawa obiektywu. Po kilkunastu minutach szkiełko wraca do świata żywych.
Sprawdzałem czy styki nie są brudne czy zaśniedziałe. Nie są. Następne repo. Sytuacja się powtarza (na szczęście jak zawsze miałem backup) Po godzince podłączam padniętą wcześniej Sigmę, znowu śmiga. Za trzecim razem Sigma pada i nie wykazuje znaków życia przez prawie cały reportaż. Dopiero w domu odżywa. Czy ktoś z forumowiczów zetknął się z takim problemem, czy to w Sigmie 35 Art czy w innych obiektywach? Z góry dzięki za odpowiedzi i sugestie.

gnd
17-04-2016, 11:39
Sigma ma 3 lata gwarancji po rejestracji na stronie.

Greg S
17-04-2016, 14:29
Mam pytanie:
Czy aktualizacje firmware tego obiektywu wnoszą jakąś widoczną poprawę pracy 35'tki?
Posiadam to szkło odkąd pojawiło się na naszym rynku i od tej pory nie było mi dane robić aktualizacji.

Macie jakieś spostrzeżenia?
Warto kupić USB Dock'a chociażby w tym celu?

gnd
17-04-2016, 17:57
Nie, nie ma aktualizacji AF 35tki.

gnd
17-04-2016, 21:55
A jednak była dla kamery c100 i wersja .02 która miała wygładzić pracę silnika.

horak
19-04-2016, 20:52
Tak miałem podobnie. Walnięta przysłona.

marcinbera
19-03-2018, 00:42
Muszę się podzielić ciekawą uwagą. Od premiery używam Sigmy (po zmianie z 35L). Wszystko było super, potrafiła się zgubić pod światło ale nie zawsze i ogólnie była celna. W tym sezonie zauważyłem bardzo duże pogorszenie celności. Dużo zdjęć lądowało w koszu. Co się okazało...Mam dwie takie same puszki-6d i z jedną*działa wyśmienicie, z drugą loteryjnie jak chodzi o af. Co najlepsze 5 innych obiektywów Canona pracuje na obu puszkach jednakowo. Dziwne ale prawdziwe :)

Jest jakiś sposób aby poprawić takie loteryjne działania af z daną puszką ? :?

gnd
25-03-2018, 13:05
Chyba nie da się. Na 5d2 działał inaczej niż 6d.

Teraz na 6d2 działał dobrze z ustawieniami kalibracji z 6d.

Natomiast pojawił się firmware 2.0 likwidujący problem z Dual Pixel af i usuwaniem wad optycznych w aparacie no i stara kalibracja przestała działać.

Wcześbiej miałem FF na całym zakresie a teraz dopiero powyżej 0,6 m.
Zauważyłem, że przy nieskończoności af jednopunktowy działa ok, ale przy wyborze automatycznym potwierdza bzdury.

Ma ktoś podobne doświadczenie?

joan_ka
01-05-2019, 11:51
Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu, żeby używać go z moim Canonem EOS 60D. Niestety jeszcze jestem w te wszystkie sprzętowe zagadnienia trochę zielona. Czy jest sens podłączać ten obiektyw do aparatu z matrycą APS-C? Czy ktoś tutaj z forumowiczów ma takie doświadczenia? Jestem świadoma tego, że wtedy ogniskowa się zmienia, ale nie przeszkadza mi to.

Dodam, że celuję głównie w zdjęcia krajobrazów (fotografia podróżnicza), czasem może jakieś eksperymenty na portretach.

kmeg
01-05-2019, 11:59
Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu, żeby używać go z moim Canonem EOS 60D. Niestety jeszcze jestem w te wszystkie sprzętowe zagadnienia trochę zielona. Czy jest sens podłączać ten obiektyw do aparatu z matrycą APS-C? Czy ktoś tutaj z forumowiczów ma takie doświadczenia? Jestem świadoma tego, że wtedy ogniskowa się zmienia, ale nie przeszkadza mi to.

Dodam, że celuję głównie w zdjęcia krajobrazów (fotografia podróżnicza), czasem może jakieś eksperymenty na portretach.

Wg mnie sensowność jest bliska zeru. To już większy sens ma sigma 30 1.4 dc dedykowana pod apsc. Do fotografii podróżniczej bardziej się zoomy 2.8 sprawdzają. Gdyby to była pełna klatka to ok ale wiadra wielkości tej sigmy pod apsc są trochę bez sensu moim zdaniem.

joan_ka
01-05-2019, 12:49
Wg mnie sensowność jest bliska zeru. To już większy sens ma sigma 30 1.4 dc dedykowana pod apsc. Do fotografii podróżniczej bardziej się zoomy 2.8 sprawdzają. Gdyby to była pełna klatka to ok ale wiadra wielkości tej sigmy pod apsc są trochę bez sensu moim zdaniem.

Właśnie nad tą bezsensownością się zastanawiam, ponieważ w perspektywie czasu (bardziej lub mniej odległego,zależy od możliwości finansowych) i tak mam w planach przenieść się na pełną klatkę. Stąd moja lekka niechęć do inwestowania w obiektywy pod matryce APS-C i zainteresowanie tą Sigmą.

A tak z punktu widzenia czysto technicznego - obiektyw ma szanse działać w pełni swoich możliwości z takim aparatem? Oprócz oczywiście zjawiska wydłużenia się ogniskowej, z którego zdaje sobie sprawę, że będzie miało miejsce :)

kmeg
01-05-2019, 14:24
Właśnie nad tą bezsensownością się zastanawiam, ponieważ w perspektywie czasu (bardziej lub mniej odległego,zależy od możliwości finansowych) i tak mam w planach przenieść się na pełną klatkę. Stąd moja lekka niechęć do inwestowania w obiektywy pod matryce APS-C i zainteresowanie tą Sigmą.

A tak z punktu widzenia czysto technicznego - obiektyw ma szanse działać w pełni swoich możliwości z takim aparatem? Oprócz oczywiście zjawiska wydłużenia się ogniskowej, z którego zdaje sobie sprawę, że będzie miało miejsce :)To już pytanie kiedy będzie zmiana na FF DSLR. 1.4 do krajobrazów tak średnio się nadaje (w zasadzie praktycznie wcale się nie nadaje). To typowe szkło do ciemnicy (czyli kotletów) lub portretów z małą go. Osobiście mając do wyboru wiadro od sigmy vs dużo mniejszego canona, wybrałem canona nawet pomimo jego drażniącego bokehu.

Sigma 30 1.4 DC jest o tyle ciekawa, ze działa na FF ale trzeba pamiętać, że ma dużą wyniętę i utratę ostrości w rogach.

Wszystkie szkła FF są najlepsze na FF choć problemow mieć raczej nie będziesz.

candar
01-05-2019, 14:27

Aby szkło nie zabiło Cię ceną i wagą (używam tej sigmy i trochę ją znam:) to do pełnej klatki w przyszłości oraz do "fotografii podróżniczej" polecałbym coś lżejszego i kompaktowego typu uzupełniające się wzajemnie konstrukcje typu: Tamron 17-35 mm f/2.8-4 Di OSD + Tamron 35-150 mm f/2.8-4 Di VC OSD. Teoretycznie te drugi wystarczy do większości zastosowań bo kupowanie sigmy 35 f/1.4 do krajobrazu to mała profanacja i niepotrzebny wydatek (szkło i tak będzie przymykane) a i ogniskowa niekoniecznie nadaje się portretów (mocno przerysowuje środek).

Oczywiście dostępne też są systemowe spacerzoomy np. Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM w wesji I i II, które bardziej nadają się do Twoich celów (pejzaż i portret). Swego czasu jedyne moje szkło na wyjazdy.

joan_ka
01-05-2019, 14:44
Dziękuję za odpowiedzi!

Aby szkło nie zabiło Cię ceną i wagą (używam tej sigmy i trochę ją znam:) to do pełnej klatki w przyszłości oraz do "fotografii podróżniczej" polecałbym coś lżejszego i kompaktowego typu uzupełniające się wzajemnie konstrukcje typu: Tamron 17-35 mm f/2.8-4 Di OSD + Tamron 35-150 mm f/2.8-4 Di VC OSD. Teoretycznie te drugi wystarczy do większości zastosowań bo kupowanie sigmy 35 f/1.4 do krajobrazu to mała profanacja i niepotrzebny wydatek (szkło i tak będzie przymykane) a i ogniskowa niekoniecznie nadaje się portretów (mocno przerysowuje środek)

Dzięki za propozycje, już na nie zerknę :)
Swoją drogą, wybór obiektywów jest ogromny i dosyć łatwo się w tym pogubić. A przynajmniej takiemu nowicjuszowi w świecie sprzętu jak ja! W każdym razie rzeczywiście może jeszcze przemyślę ten zakup.

A tak swoją drogą... Wiem, że to nie ten wątek, ale Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM? Jakieś doświadczenia z takim szkłem? :)

Eberloth
01-05-2019, 14:49
Oprócz oczywiście zjawiska wydłużenia się ogniskowej, z którego zdaje sobie sprawę, że będzie miało miejsce :)

Oczywiście, to nic się nie wydłuża :) Ogniskowa pozostaje ta sama bez względu na rozmiar matrycy. Poszukaj / poczytaj.

candar
01-05-2019, 15:03
Dziękuję za odpowiedzi!

Swoją drogą, wybór obiektywów jest ogromny i dosyć łatwo się w tym pogubić. A przynajmniej takiemu nowicjuszowi w świecie sprzętu jak ja! W każdym razie rzeczywiście może jeszcze przemyślę ten zakup.

A tak swoją drogą... Wiem, że to nie ten wątek, ale Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM? Jakieś doświadczenia z takim szkłem? :)

No ale z tym szkłem wiążesz się na stałe z APS-C. Jeśli faktycznie myslisz o FF to pomysl również o systemowych spacerzoomach np. Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM w wesji I i II, które bardziej nadają się do Twoich celów (pejzaż i portret). Swego czasu jedyne moje szkło na wyjazdy (moja fota na D-DAY Hel z 24-105 wersja pierwsza https://500px.com/photo/304014989/war-zone-by-andrzej-car?ctx_page=1&from=user&user_id=23428655 ). Bardzo ciekawa impreza cykliczna jeśli ktoś lubi takie klimaty https://www.youtube.com/watch?v=cNidcCFYeHw

joan_ka
01-05-2019, 15:36
Oczywiście, to nic się nie wydłuża :) Ogniskowa pozostaje ta sama bez względu na rozmiar matrycy. Poszukaj / poczytaj.

Szukam, czytam, szkole się cały czas! :) Ale racja, źle sformułowałam zdanie. Chodziło mi o pozorne zwiększenie się ogniskowej po podpięciu obiektywu dla pełnej klatki pod aparat z matrycą APS-C.

No ale z tym szkłem wiążesz się na stałe z APS-C. Jeśli faktycznie myslisz o FF to pomysl również o systemowych spacerzoomach np. Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM w wesji I i II, które bardziej nadają się do Twoich celów (pejzaż i portret). Swego czasu jedyne moje szkło na wyjazdy (moja fota na D-DAY Hel z 24-105 wersja pierwsza https://500px.com/photo/304014989/wa...er_id=23428655 ). Bardzo ciekawa impreza cykliczna jeśli ktoś lubi takie klimaty https://www.youtube.com/watch?v=cNidcCFYeHw

Aj, tutaj widzę, że cena już trochę bardziej daje po kieszeni.
Powiem tak, mój budżet na obiektyw(-y) wynosi około 3500 zł i szczerze mówiąc, to nie wiem czy iść w jedno szkło (np. takie, o którym wspomniałeś wyżej) czy na przykład bawić się w dwa (szerokokątny + standard)"gorsze" w zakresie tej ceny.
Swoją drogą, bardzo dobre zdjęcie :)

candar
01-05-2019, 15:47
Aj, tutaj widzę, że cena już trochę bardziej daje po kieszeni.
Powiem tak, mój budżet na obiektyw(-y) wynosi około 3500 zł i szczerze mówiąc, to nie wiem czy iść w jedno szkło (np. takie, o którym wspomniałeś wyżej) czy na przykład bawić się w dwa (szerokokątny + standard)"gorsze" w zakresie tej ceny.
Swoją drogą, bardzo dobre zdjęcie :)

Pierwszą wersję szkła Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM kupisz używaną za 1,5k - 2k zł https://allegro.pl/listing?string=Canon%20EF%2024-105%20mm%20f%2F4%20L%20IS%20USM&bmatch=baseline-n-cl-ele-1-5-0329&price_from=1500&price_to=2500&order=p Gdyby nie to, że potrzebowałem jasnych stałek - to nie rozstawałbym się z tym szkłem. Ale dla Ciebie to opcja przy natychmiastowym wejściu w FF.

Jeśli jednak chwilowo zostajesz w APS-C to rozważałbym pokrycie ogniskowych od 17 mm - co w APS-C da ekwiwalent ogniskowej 28 mm (dla filmu analogowego 35 mm) i powinno na razie wystarczyć - czyli np. Tamron 17-35 mm f/2.8-4 Di OSD + później Tamron 35-150 mm f/2.8-4 Di VC OSD, szkła w miarę kompaktowe i nie są przewartościowane cenowo.

ps.
A do portretu to pomyśl o używanym canonie EF 85 f/1.8 (używam go cały czas od czasów analoga) i można go kupić za 1k zł. Pod względem relacji jakość/cena nie znajdziesz nic lepszego.

kmeg
01-05-2019, 15:55
Dziękuję za odpowiedzi!

A tak swoją drogą... Wiem, że to nie ten wątek, ale Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM? Jakieś doświadczenia z takim szkłem? :)Nie napisałaś jakie masz szkła teraz. Generalnie to szedłbym ta samą drogą co większość apscowcow: tamron 17-50 2.8 lub sigma 17-50 2.8 ew odpowiednik z canona. Używane szkła można tanio kupić a potem po przesiadce na ewentualne FF sprzedać z minimalną strata. Większość FF zoomow na APSC jest kompletnie bez sensu (np. 24-105 4L).

Sigma 18-35 jest super optycznie ale ciężka oraz loteryjka jeśli chodzi o AF.

candar
01-05-2019, 16:10
Generalnie to szedłbym ta samą drogą co większość apscowcow: tamron 17-50 2.8 lub sigma 17-50 2.8 ew odpowiednik z canona.

A ja nie. Trochę się zmieniło w międzyczasie ;) Radzę poczytać testy nowych szkieł i nie skupiać się za bardzo na starszych konstrukcjach ;)

Nie bez powodu polecam szkło TAMRON 17-35 2.8-4 Di OSD + później Tamron 35-150 mm f/2.8-4 Di VC OSD 8-)

Polecam przeczytać test Kuby Cichockiego: https://forum.nikoniarze.pl/threads/292626-test-TAMRON-17-35-2-8-4-Di-OSD
"Chyba każdy widzi dość sporą przewagę w optyce nowego obiektywu. Oczywiście - Tamron 17-50 2.8 to wciąż dobry i tani uniwersalny obiektyw, ostry w centrum kadru. Brzegi ma dość dobre, ale widać po w/w zdjęciach że nowa konstrukcja bije go na głowę, mając prakrycznie te same gabaryty. Owszem, dzieli te obiektywy 2-krotna różnica w cenie, ale jeśli ktoś ceni sobie jakość może rozważać zakup 17-35 OSD właśnie do aparatu z matrycą APSC (DX)."

"Część z Was pewnie powie - a Sigma 18-35/1.8? Pewnie tak, ale zaraz pewnie odezwie się rzesza użytkowników, która z tego obiektywu nie jest zadowolona z uwagi na losowość AF (ale i dużych gabarytów szkła). Do dziś i Canon i Nikon nie zaprezentowali następców wysłużonych już szkieł 17-55/2.8, które lata świetności mają już za sobą i do nowoczesnych, gęstych matryc już się nie do końca nadają. "

++ ponadprzeciętna ostrość w centrum i na brzegach kadru, nawet od 17@2.8
+ bardzo dobra praca pod ostre światło
+ małe gabaryty i waga obiektywu
+ uszczelniona konstrukcja
+ program 5 lat gwarancji polskiego dystrybutora
+ celny AF
+ możliwość kalibracji i aktualizacji przez USB TAP-in
+ dobrze spasowana osłona przeciwsłoneczna
+ możliwość mocowania klasycznych filtrów 77mm
+ rozsądnie skorygowana dystorsja
+ praktycznie niezauważalna aberracja chromatyczna (wzdłużna)

joan_ka
01-05-2019, 20:08
A do portretu to pomyśl o używanym canonie EF 85 f/1.8 (używam go cały czas od czasów analoga) i można go kupić za 1k zł. Pod względem relacji jakość/cena nie znajdziesz nic lepszego.

Za obiektywem do portretów myślę rozejrzeć się dopiero za 2-3 miesiące, bo planuje kupić na jesień. Będę mieć na uwadze ewentualnie jakieś aukcje ;)

Nie napisałaś jakie masz szkła teraz. Generalnie to szedłbym ta samą drogą co większość apscowcow: tamron 17-50 2.8 lub sigma 17-50 2.8 ew odpowiednik z canona. Używane szkła można tanio kupić a potem po przesiadce na ewentualne FF sprzedać z minimalną strata. Większość FF zoomow na APSC jest kompletnie bez sensu (np. 24-105 4L).

Sigma 18-35 jest super optycznie ale ciężka oraz loteryjka jeśli chodzi o AF.

Jak do tej pory towarzyszył mi jedynie obiektyw kitowy EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS, więc zakup nowego obiektywu będzie dla mnie de facto rozpoczęciem budowy mojego "obiektywowego imperium" :D Tak jak pisałam wcześniej, celuje głównie w fotografię podróżniczą z ewentualnym poszerzeniem o kadry bardziej portretowe (które właściwie też są częścią fotografii podróżniczej/reportażu).

Co do przesiadki na FF, to rozeznając się w cenach takich korpusów uznałam, że na razie lepiej pójdę w stronę zgłębiania APS-C i wyciągania co najlepsze z tego rodzaju matrycy. Więc taka zmiana idzie w odstawkę w perspektywie pewnie kilkuletniej. No chyba, że wygram w totka ;)

Czytałam o tej loterii z AF. Zastanawiam się w jaki sposób sprawdzić obiektyw pod tym kątem w sklepie przy zakupie? Macie jakieś rady co sprawdzać, jak sprawdzać, żeby nie kupić przysłowiowego "chłamu"?

Nie bez powodu polecam szkło TAMRON 17-35 2.8-4 Di OSD + później Tamron 35-150 mm f/2.8-4 Di VC OSD

Recenzja rzeczywiście skłania do zakupu! Przeczytane opinie w różnych testach też :)

Teraz moja bitwa toczy się między Sigmą 18-35 f/1.8, a Tamronem 17-35 f/2.8-4.
Ceny tak zbliżone, że właściwie ten aspekt nie gra roli przy wyborze. Liczba znalezionych w internecie użytkowników, wyrażających swój zachwyt nad obiektywem jest zdecydowanie po stronie Sigmy, ale to być może ze względu na jej popularność. Dostępność w sklepie też na korzyść Sigmy.
I tu pytanie: czy nie istnieje możliwość podłączenia tej Sigmy na FF przez powiedzmy jakieś przełączki?
Pytanie zapewne stricte nowicjusza, ale już się przyznawałam, że jestem odrobinę zielona w niektórych aspektach technicznych.

candar
01-05-2019, 20:32
Za obiektywem do portretów myślę rozejrzeć się dopiero za 2-3 miesiące, bo planuje kupić na jesień. Będę mieć na uwadze ewentualnie jakieś aukcje ;)

Większość portretów zrobiłem tych szkłem i polecam bo warto

Teraz moja bitwa toczy się między Sigmą 18-35 f/1.8, a Tamronem 17-35 f/2.8-4.
Ceny tak zbliżone, że właściwie ten aspekt nie gra roli przy wyborze. Liczba znalezionych w internecie użytkowników, wyrażających swój zachwyt nad obiektywem jest zdecydowanie po stronie Sigmy, ale to być może ze względu na jej popularność. Dostępność w sklepie też na korzyść Sigmy. I tu pytanie: czy nie istnieje możliwość podłączenia tej Sigmy na FF przez powiedzmy jakieś przełączki?
Pytanie zapewne stricte nowicjusza, ale już się przyznawałam, że jestem odrobinę zielona w niektórych aspektach technicznych.

Podpiąć tą sigmę do pełnej klatki się raczej da (co nie jest do końca pewne z innymi konstrukcjami, bo niektóre obiektywy od APS-C mogą uderzać tylną soczewką o lustro w komorze aparatu FF), ale na 18 mm będzie praktycznie nieużywalna z uwagi na przeogromną winietę. Używalna w FF (bez widocznej winiety) będzie zapewne w zakresie ca 25-35 mm co MZ jest zupełnie bez sensu. Kolejna sprawa to losowość AFa w sigmie, ale również duże gabaryty szkła i waga.

Obrazowo będzie wyglądać to jak na poniższym zdjęciu. Na przykładzie Sigma 18-35mm 1.8 + 5D mk II, ogniskowa 18mm
2158

Czyli tak jak pisałem wcześniej. Jeśli chcesz zostać na zawsze w APS-C - to może być ta sigma. Ale jeśli myślisz o pełnej klatce w przyszłości to ww. TAMRON 17-35 2.8-4 Di OSD + później Tamron 35-150 mm f/2.8-4 Di VC OSD. Przed zakupem 35-150 możesz zawsze kupić Canona EF 50 mm f/1.8 STM - zawsze się przyda (np. do portretów)

jinks
02-05-2019, 12:00
Jeśli w planie jest przejście na FF (a jestem na 100% pewien, że to tylko kwestia czasu ;) ) to propozycja candara jest bdb. T17-35 (bo to szkło pod FF) w duecie z 50stm.

Eberloth
02-05-2019, 12:32
Bez dwóch zdań S35 f/1.4 (mam) fajnym szkłem jest i basta. Szkło w zasadzie kompaktowe w porównaniu do Art'ów 20mm czy (!) 105 mm. Jak ma być jakość/światło kosztem wygody/ciemnicy Tamrona (bo przecież każdy kto czyta fora foto wie, że ze światłem 2.8 zdjęć robić się nie da :lol:), to brać Sigmę i się nie zastanawiać.

P.S. Post napisany w kontrze do poprzednich głosów "na tak" w sprawie bardzo chwalonego Tamrona. Pewnie kiedyś też go kupię. Ale chodzi o to, żebyś w wyborze nie miała łatwo :mrgreen: Dlaczego tylko ja mam się męczyć z kolejnymi wyborami? :p

P.S. 2 Dodatkowo S35 da Ci +10 skilli do kreatywności :)

kmeg
02-05-2019, 16:11
Jeśli w planie jest przejście na FF (a jestem na 100% pewien, że to tylko kwestia czasu ;) ) to propozycja candara jest bdb. T17-35 (bo to szkło pod FF) w duecie z 50stm.Ja tylko owa przyszłość sugeruje ustawiać w jakiś zakresach czasowych bo mocowania Canona się lekko zmieniają i ich drogi rozwidlają. Jak ta przyszłość będzie odległa to się może okazać, że EF na przyszłość to nie był dobrym wyborem bo RF będzie teraźniejszością. Dlatego specjalnie zasugerowałem tanie używane szkła pod apsc (czyli to co jest teraz a nie w przyszłości).

candar
03-05-2019, 08:19
Ja tylko owa przyszłość sugeruje ustawiać w jakiś zakresach czasowych bo mocowania Canona się lekko zmieniają i ich drogi rozwidlają. Jak ta przyszłość będzie odległa to się może okazać, że EF na przyszłość to nie był dobrym wyborem bo RF będzie teraźniejszością.

Przepraszam za określenie, ale teraz to już Waść pitolisz niemożebnie ;) Obecne szkła canona na rynku (i te, które wyjdą w przyszłości) zapewniają całkowicie każdą ogniskową do każdych celów i nigdy nic tego nie będzie w stanie zmienić bo mocowanie EF jest już w pewnym sensie KULTOWE :mrgreen: Dodam, że nie kręcą mnie specjalnie nowe szkła z mocowaniem RF z uwagi na wielkość i cenę oraz brak rozsądnego korpusu do nich.

Dlatego specjalnie zasugerowałem tanie używane szkła pod apsc (czyli to co jest teraz a nie w przyszłości).

Co do tanich używanych szkieł nie wiem jak TY, ale od wielu lat używam analogowych szkieł canona z mocowaniem FD oraz wielu innych ;) Tu przykładowo fota z wczoraj z ulubionego Pentacona 50mm f/1.8 kupionego daaaaaaaaaaaawno temu z Zenitem https://500px.com/photo/304190577/klaudia-by-andrzej-car?ctx_page=1&from=user&user_id=23428655