Zobacz pełną wersję : Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Nie to jest efekt próby korygowania aberracji sferycznej. Canon to olewa. I dzięki temu ma piękny portretowy bokeh. Na szczęście takich zdjęć jak przykładowe nie robię. :)
Dokładnie - ludzie z Zeissa popełnili nawet artykuł gdzie szczegółowo omawiają sprawy "bokeh":
http://www.zeiss.com/c12567a8003b8b6f/embedtitelintern/cln_35_bokeh_en/$file/cln35_bokeh_en.pdf
Na stronie 32 mamy bardzo ładny opis powodów występowania tej "cebulowatości" - elementy asferyczne są główną przyczyną. Sferyczne elementy też mogą wprowadzać takie niejednorodności jeżeli ich powierzchnia nie jest wystarczająco starannie przygotowana.
Po prostu nie można mieć wszystkiego.
"If you look at this picture very closely, you can see another interesting effect – all the defocused spot images contain a circular structure. It is possible to recognise from this that the lens has an aspherical surface as these surfaces are often not as smooth as a conventionally polished lens. Particularly in the case of lenses which are manufactured by pressing hot liquid glass it is possible to recognise the traces of the turning process with which the mould was manufactured.
It is possible to combine rotational and pivotal movements when polishing spherical surfaces because the curvature of the surface is the same everywhere; in this case no traces are left. In the case of aspherical surfaces the curvature is variable and therefore demands other processing techniques. Residual unevenness of these surfaces becomes visible if a very small light source is reproduced very much out of focus."
Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - trochę o dostępności - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5414-nowo%C5%9B%C4%87-Sigma_A_35_mm_f_1.4_DG_HSM_-_troch%C4%99_o_dost%C4%99pno%C5%9Bci.html)
Z tą cebulą, zaczyna być jak z bandingiem na matrycach canon'a. WHO Cares ;] Wcześniej tego nie widziałem, ale jak już wiem, że jest to widzę :P
Dokładnie - ludzie z Zeissa popełnili nawet artykuł gdzie szczegółowo omawiają sprawy "bokeh":
O, pięknie wyjaśnione. Czyli co - żeby tej cebuli nie było - soczewki trzeba by polerować ręcznie (koszty!)?
To na co czekasz ? Łykaj :)
Ja swojego 35mm nie mam zamiaru zmieniac bo jest genialne :)
Ja swojego 35mm nie mam zamiaru zmieniac bo jest genialne :)
Generalnie to wątpię żeby ktokolwiek kto ma 35L zmieniał je na sigmę...to bardziej jest opcja dla tych, których nie stać na L lub nie chcą tyle wydać na obiektyw.
to bardziej jest opcja dla tych, których nie stać na L
Przy tak znikomej różnicy w cenie pomiędzy nową Sigmą a używaną L-ką - nie wydaje mi się.
no nie wiem - uzywana L to 4k nowka sigmy po premierze zejdzie do tych 3300-3400, wciaz to jest te 6 stowek plus gwarancja.
O, pięknie wyjaśnione. Czyli co - żeby tej cebuli nie było - soczewki trzeba by polerować ręcznie (koszty!)?
Zróżnicowana krzywizna powierzchni soczewek asferycznych wymaga "indywidualnych" i na pewno znacznie bardziej kosztownych zabiegów polerowania jej powierzchni. Wcale nie wykluczam, że soczewki asferyczne takich np. obiektywów L poleruje się ręcznie np na ostatnim etapie ich przygotowania.
Przy tak znikomej różnicy w cenie pomiędzy nową Sigmą a używaną L-ką - nie wydaje mi się.
Ale L pewnie niedługo zostanie zastąpione nową wersją w cenie "aż się boje" a dodatkowo są ludzie, którzy nie kupują używek a są jeszcze tacy, co biorą fvat...
to bardziej jest opcja dla tych, których nie stać na L lub nie chcą tyle wydać na obiektyw.
Ja bym stronił od słów że kogoś na coś nie stać - to że nie chcą tyle wydawać jest słuszniejszym i mnie "obraźliwym" stwierdzeniem ;) Ja bardzo często nie chcę wydawać kwoty większej niż X na zakup przedmiotu Y bo uwazają to za zbyteczny wydatek ... i myślę że dużo osób ma podobnie.
Co do 35mm - nawet nie widząc testów tej Sigmy i tak w ciemno wybrał bym ponownie 35L.
Ja bym stronił od słów że kogoś na coś nie stać - to że nie chcą tyle wydawać jest słuszniejszym i mnie "obraźliwym" stwierdzeniem ;) Ja bardzo często nie chcę wydawać kwoty większej niż X na zakup przedmiotu Y bo uwazają to za zbyteczny wydatek ... i myślę że dużo osób ma podobnie.
Co do 35mm - nawet nie widząc testów tej Sigmy i tak w ciemno wybrał bym ponownie 35L.
Ja też w ciemno wybieram L ale nie o to chodzi w tym co napisałem :)
kurczeblade
29-11-2012, 18:36
w ciemno można też dostać L z wadami optycznymi, albo ze spartolonym AF już po produkcji :-)
Pewnie też nikt się nie rzuci na 35l ][ - płacąc pewnie kolosalne pieniądze nie widząc wcześniej testu sprzętu :-)
VomitroN
30-11-2012, 00:48
Z tą cebulą, zaczyna być jak z bandingiem na matrycach canon'a. WHO Cares ;] Wcześniej tego nie widziałem, ale jak już wiem, że jest to widzę :P
Ale czy ta cebulka jest jakaś passe? Przecież Canon 50/1.2 generuje prawie taką samą i użytkownikom raczej to nie przeszkadza.
karlgoro
30-11-2012, 03:00
Mi osobiście cebulka nie przeszkadza.
Nowe porównanie Canona i Sigmy:
Gear for Image :: Sigma 35mm f1.4 vs Canon 35mm f1.4 L (http://lcap.tistory.com/entry/Sigma-35mm-f14-vs-Canon-35mm-f14-L)
karlgoro: widze po stopce, ze masz juz te sigme u siebie?
jezeli tak, to mozesz w kilku slowach opisac jak sie sprawuje AF?
jellyeater
30-11-2012, 07:54
Ostrość jest właściwie bez porównania. Kopanie leżącego.
Bokeh na przykładowym zdjęciu lepszy z Sigmy, mniej kolorowy.
Sigma jednak bardziej winietuje. :( Jeszcze bardziej.
Canon lepiej pracuje pod ostre światło. Chociaż w sumie to oba zdjęcia pokazują niezłą masakrę.
Koma i aberracja mniejsze u Sigmy. Dużo mniejsze. 2.8 daje bardzo ładny obraz. W Canonie dopiero 5.6.
Sigma ma kołową przysłonę. Canon sieje wielokątami. Widać większą winietę w Sigmie na tym teście kształtu bokeh.
Wyszedł im ten obiektyw, wyszedł. Poczekajmy na odpowiedź Canona. Ciekawe czy za cenę 3 sigm pokażą coś równie dobrego. :)
No Ci co biorą FV to im się nie opłaca używek kupować. Tak się zastanawiam, bo 35 chciałem kupić do końca roku i teraz myślę czy warto... Czy nie lepiej poczekać jak z tą sigmą będzie. Zawsze pare pln w kieszeni, na jakiś wyjazd czy coś. Choć praktycznie jestem zdecydowany na Canon'a to trzeba przyznać, że ta sigma zapowiada się ciekawie. Szkoda, że tak mało czasu na decyzję.
kurczeblade
30-11-2012, 14:31
Znając nową politykę C ... stukną pukną, podmuchają ... wylansują i kolejna nowa wersja 35L będzie kosztować 8tysięcy,a ceny używanych starych wersji 35 L na allegro wzrosną i pozostanie Sigma na którą tak dużo osób narzeka :)
No Ci co biorą FV to im się nie opłaca używek kupować.
OT: umowę kupna-sprzedaży można wrzucić w koszty prowadzenia działalności
Przy zakupie sprzętu nowego masz jeszcze do odliczenia VAT.
Nie wiem skad pomysl ze Canon nagle wypusci jakies szklo tylko dlatego ze Sigma cos wypuscila? Nigdy tak nie bylo i raczej nie bedzie - idą swoim wlasnym torem.
jellyeater
30-11-2012, 15:53
Bo są ploty, że tak. Pewnie prace zaczęli wcześniej niezależnie od Sigmy. Ale to tylko ploty. Zobaczymy.
Nie wiem skad pomysl ze Canon nagle wypusci jakies szklo tylko dlatego ze Sigma cos wypuscila? Nigdy tak nie bylo i raczej nie bedzie - idą swoim wlasnym torem.
Może dlatego, że c35/1.4 ma już swoje lata, może dlatego że wielokrotnie był zapowiadany, może dlatego że tak wypada :)
Jest wiele obiektywow ktore juz dawno mialy miec swoich nastepcow, a jednak wciaz ich brak. Jestem przekonany ze premiera Sigmy w zaden sposob nie wplynie na dzialania Canona.
Jest wiele obiektywow ktore juz dawno mialy miec swoich nastepcow, a jednak wciaz ich brak. Jestem przekonany ze premiera Sigmy w zaden sposob nie wplynie na dzialania Canona.
Oczywiście, że nie wpłynie - analiza poczynań konkurencji może wpływać na decyzje firm jeżeli ich pozycja jest w jakikolwiek sposób zagrożona lub poczynania konkurencji są w stanie wprowadzić odczuwalne spadki zysków. Sigma nie ma takiego wpływu, z całym szacunkiem dla marki.
i zamiast zyskac, stracić- płacąc podatek od ccp:evil:
michalab
30-11-2012, 17:46
Jak stracić? PCC = 2%, pit >= 18%
:) no tak, bo CCP to 2%, a odliczony PIT to...
...Jestem przekonany ze premiera Sigmy w zaden sposob nie wplynie na dzialania Canona.
Jakie mogłyby być zatem czynniki, które na działania Canona mogłyby wpłynąć?
Ostatnio dostalem mailem ankiete od Canona - byla tam masa pytan odnosnie sprzetu ktory mam i co chcial bym w nim zmienic lub wprowadzic nowego. Wierze ze na podstawie takich wlasnie ankiet i opinii zbieranych wsrod zawodowcow uzywyjacych ich sprzetu (czesto w wersjach beta) tworza kolejne produkty. Jednym slowem kieruja sie badajac potrzeby konsumentow, oczywiscie odpowiednio uszczuplajac mozliwosci produktow aby kolejne wersje sie sprzedawaly :mrgreen:
:) no tak, bo CCP to 2%, a odliczony PIT to...
sposoby rozliczeń w firmach nie sa takie proste- to nie tylko ksiązka, ale tez karta podatkowa i ryczałt, wiec do jednoznacznego odliczania czegos z pit-u to niekiedy dalaeka droga
wyjaśniając - niejednokrotnie widziałem używany obiektyw za powiedzmy 4500, z F-ra marża 5000, a z FV nowy można było kupić za 5100 - gdzie na samym Vat mamy 23% wartości :) a jeszcze odliczamy dochodowy... ale tu nie o tym mowa. Ja raczej wezmę canona, ale ta sigma na prawdę zapowiada się świetnie, na pewno nie rezygnowałbym z niej ze względu na cebulę, bo dla mnie to żadna sprawa, jedynie nauczyłem, się, że czasem pozorna oszczędność prowadzi do większych wydatków i ostatecznie kończy się z lepszym produktem. Na kolejnych pojawiających się zdjęciach w sieci, na pewno bardziej mi się podoba więcej listków w przysłonie Sigmy, ale pracuje gorzej pod światło... Jeden fotograf zachwalał 85tkę a potem zaczęły się z nią jazdy. Choć, ja mam podejście do tego, takie jak do prostej zasady marketingu - jak będziesz z czegoś zadowolny, to powiesz może jednej, dwóm osobom, ale jak coś Cię będzie denerwować, zawiedziesz się to powiesz to 10-jak nie więcej osobom. Dlatego pewnie jest więcej takich narzekań, canonowskie szkła też czasem są schrzanione.
Na chwilę obecną niestety nie będzie odpowiedniego feedbacku z rynku, jak ta 35 się będzie spisywała, a na zamknięcie roku trzeba zrobić koszty, więc zostanie Canon. (Mam 24L I i jakoś nie widzę potrzeby upgrade'u do II, tak samo z 35, czy to że nagle by wypuścili II to I będzie gorsze zdjęcia robiła? Wątpię. Od dawna na niego mam chrapkę i wreszcie chyba w tym roku uda się go zanabyć. Analogicznie jest z 24-70 - II niby ostrzejsza,ale sporo ludzi nie uważa jej za konieczną do upgrade'u, zwłaszcza, że przy obecnej poiltyce cenowej wersje II są mocno drogie wg mnie. Choć uwzględniając inflację, ponoć i tak są tańsze niż wersje I w dniu premiery.
Polityka sigmy z tą kalibracją - tez ma sens, skoro nie potrafią zrobić dobrze (na pewno z przyczyn braku dostępu do specyfikacji AF Canon'a) zrobili domowy kalibrator, jak się sprawdzi, to moim zdaniem świetny pomysł.
To dziwne Czacha bo Canon nie tylko w Polsce ale na całym świecie słynie z tego, że nie zwraca zupełnie uwagi na uwagi i prośby użytkowników. Jesteś optymistą :)
To dziwne Czacha bo Canon nie tylko w Polsce ale na całym świecie słynie z tego, że nie zwraca zupełnie uwagi na uwagi i prośby użytkowników. Jesteś optymistą :)
Jak to nie zwraca? Przecież wypuścił bezlusterkowca.
Co prawda 5 lat po innych i na razie tylko "głupiego Jasia" (za to w cenie pro), ale wypuścił... :mrgreen:
Akurat w świecie Canon słynie dokładnie z czegoś przeciwnego. Jest znany jako firma społecznie odpowiedzialna a jej procedury dały początek zasadom CSR spisanym po hasłem okrągłego stołu z Caux.
Akurat w świecie Canon słynie dokładnie z czegoś przeciwnego. Jest znany jako firma społecznie odpowiedzialna a jej procedury dały początek zasadom CSR spisanym po hasłem okrągłego stołu z Caux.
Przeczytałeś to co napisałeś :)
My tu piszemy o sprzęcie fotograficznym. Poczytaj portale fotograficzne i fora. Daleko nie szukając popatrz na uwagi testerów na dpreview - proszą o zmiany w aparacie czasami przez trzy pokolenia jakiejś puszki (kilka lat), ale jak konkurencja to zrobi to nagle okazuje się, że Canon też potrafi i myk mamy. Nikon - to jemu zawdzięczamy postęp w aparatach Canona. A prawdą jest, że jak już wreszcie coś zrobią, to zazwyczaj lepiej niż konkurencja.
Już wklejałem, ale tu masz przykład jak to widzą niektórzy (Merde już wspominał EOS M)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LO7rxitFLZg
Po porównaniu obu obiektywów wygląda na to że obrazek wyraźnie po stronie Sigmy a jedynym argumentem za 35L może być AF.
szybki-pl
30-11-2012, 23:43
Mini recenzja pisana na tel. Wybaczcie brak polskich znakow
Obiektyw uzywalem przez 4 godz. Wersja przedprodukcyjna.
- bardzo dobre wykonanie
- plastik znacznie trwalszy i ladniejszy niz na playstation 3:-)
- pierscien chodzi z nalezytym oporem
- wszystko spasowane jak byc powinno
- ostrzy dosyc pewnie w polmroku wolniej niz usm
- ladne grawerowane napisy na oslonie przeciw slonecznej.
- z malych odleglosci ostrzy bardzo celnie.
- niestety przy nieskonczonosci front focus okolo 70 cm na 4 m od obiektu.
Jakas fotke dodam w niedziele jak sie uda.
Jesli chodzi o dock USB to bedzie dzialal tylko z nowymi obiektywami, obecnie 35 1.4 A,17-70 2.8-4 C i 120-300 2.8 S. Ostatniej ogniskowej nie jestem pewien. Dockiem ustawimy bledy af, zakres dzialania af i dogramy nowy freemwere.
czyli dalej enigma z tym AF w sigmach.. :P
kurczeblade
01-12-2012, 14:16
Czynniki zmiany polityki i dzielenia sprzętu wg. półek amatorska/półprofesjonalna/profesjonalna - wypuszczą stare szkło w nowej obudowie, cena pójdzie dwukrotnie w górę przylepią plakietkę do tego szkła pro-pro-profesjonalne, stare Lki znikną z półek sklepowych, na forum ktoś palnie informacje że innymi szkłami niż L nie można robić zdjęć, dużo osób zgodzi się z tą opinią i Canon będzie sprzedawał nową Lke za 8tyś zł :-)
Tak powszechnie już przyjęta opinia o 6d - to body nadaję się tylko do celów wycieczkowych, jest przeznaczona dla zaawansowanych amatorów i tym nie można sfocić ślubu, jak chcesz śluby robić to minimum musisz kupić 5dmk3 - 5dmk2 nie warto bo AF słaby :-)
szybki-pl
01-12-2012, 19:02
Jak przełączyłem na live view i wyostrzyłem (detekcja kontrastu) to ta sigma jajka urywa:) mam nadzieje że wersja produkcyjna będzie pozbawiona ff/bw (chociaż co któraś sztuka:-)) albo liczyć trzeba na dobrą cenę DOCKA.
Jak przełączyłem na live view i wyostrzyłem (detekcja kontrastu) to ta sigma jajka urywa:)
Poważne pytanie - czy możesz jaśniej w kwestii jajek?
Najpierw była cebula, teraz jajka...
szybki-pl
01-12-2012, 21:43
Poważne pytanie - czy możesz jaśniej w kwestii jajek?
Na live view ostrzy poprawnie i jest "ostra" tak jak w pierwszych samplach.
Sam fakt wypuszczenia Docka świadczy o tym, że Sigma czuje presję użytkowników i widzi jaka jest opinia na forach foto. Zawsze gdy jest jakiś news od Sigmy nt. obiektywów to od razu pojawiają się komentarze w stylu "zobaczymy czy AF będzie dobry" i od tego jest uzależniona decyzja zakupowa wielu użytkowników. Jak na razie mamy tutaj na forum jedną opinię że AF nie działa jak powinien.
Pomijam kwestie AF ale sigma bynajmniej kombinuje, wprowadza nowe produkty w przystępnej cenie a nie tak jak canon , wypuszcza odgrzewane kotlety po absurdalnie wysokiej cenie :D Wolę poczekam na to szkło w sklepie , pomacać, potestowaś i samemu sie przekonac niżeli czytać Wasze lamęty :D
Niestety, trzeba czekać i czekać, aż się pojawi w sprzedaży i ktoś zrobi test np. optyczne lub cichy. Ale tak podsumowując swoje myśli, powstało w mojej tępej głowie pytanie: W co być uderzył Canona gdybyś chciał wejść mocniej w rynek. Odpowiedź : w jego mocne atuty m.in. 35/1,4 i 24/1,4 i 85/1,2. Samyang próbował i prawie mu się udało Sigma ma większe szanse. Ale, gdybym ja mia uderzyć to poszedłbym w 20/1,8 takie jak sigma tylko poprawione. Wszyscy by brali jak świeże bułeczki.
Pomijam kwestie AF ale sigma bynajmniej kombinuje, wprowadza nowe produkty w przystępnej cenie
Kwestia AF nie jest do pominięcia, jest kluczowa. Gdyby AF sigmy był taki jak USM Canona to założę się że obiektywy już tak atrakcyjnie cenowo by nie wyglądały. Optycznie ten 35 wygląda lepiej niż eLka. Gdyby miał AF na poziomie Canona to mógłby kosztować tyle co eLka a i tak ludzie by kupowali.
karlgoro
02-12-2012, 00:21
karlgoro: widze po stopce, ze masz juz te sigme u siebie?
jezeli tak, to mozesz w kilku slowach opisac jak sie sprawuje AF?
Do AF nie mam żadnych zastrzeżeń: trafia w punkt za każdym razem, nawet przy słabym świetle. Do 50D jeszcze jej nie podpinałem ale z 5D działa wszystko znakomicie. Microadjustment ustawione na 0 (sprawdzone programem FocusTune). Ja jestem zadowolony z tej Sigmy, ostra od pełnej dziury, nie ma FF/BF, cebulka mi nie przeszkadza, ładnie wykonana. Polecam :)
kurczeblade
02-12-2012, 00:34
Do AF nie mam żadnych zastrzeżeń: trafia w punkt za każdym razem, nawet przy słabym świetle. Do 50D jeszcze jej nie podpinałem ale z 5D działa wszystko znakomicie. Microadjustment ustawione na 0 (sprawdzone programem FocusTune). Ja jestem zadowolony z tej Sigmy, ostra od pełnej dziury, nie ma FF/BF, cebulka mi nie przeszkadza, ładnie wykonana. Polecam :)
Brawo! Coś czuje że moja Sigma 85 będzie miała niedługo nową przyjaciółkę :)
Kwestia AF nie jest do pominięcia, jest kluczowa. Gdyby AF sigmy był taki jak USM Canona to założę się że obiektywy już tak atrakcyjnie cenowo by nie wyglądały. Optycznie ten 35 wygląda lepiej niż eLka. Gdyby miał AF na poziomie Canona to mógłby kosztować tyle co eLka a i tak ludzie by kupowali.
Opinie na temat tego szkła i jego AF wyssałes z palca czy miałes okazje fotografowac tym obiektywem ? Bo jak na razie jedziecie po tym szkle nie majac go w ręce co jest śmieszne bardzo. To tak jakbym mówił , że Bugatti Veyron jest ********y, szybki a ani razu w nim nie siedziałem i pewnie juz nie będę. Poczekajcie na czas jak szkło będzie w sklepach a wtedy możecie sobie pisać do woli :)
rafalk75
02-12-2012, 00:49
Zróżnicowana krzywizna powierzchni soczewek asferycznych wymaga "indywidualnych" i na pewno znacznie bardziej kosztownych zabiegów polerowania jej powierzchni. Wcale nie wykluczam, że soczewki asferyczne takich np. obiektywów L poleruje się ręcznie np na ostatnim etapie ich przygotowania.
Z tego co zauważyłem na forum fredmiranda, pokazane jest też zdjęcie z C35L gdzie owa cebula pojawia się na zdjęciu. Czyżby ową elkę akurat ręcznie nie dopieścili? Poniżej link - zdjęcie z kieliszkiem, obszar - ujmę to tak drugi rząd od góry 4 od lewej strony, takie bardziej papierowe. Na moim kompie widzę też owy cebulowy bokeh. Także zapewne nie jest to przypadłość sigmy. Ja grzecznie czekam na pierwsze testy AF, jak będzie dobrze najprawdopodobniej kupię.
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM first impressions - FM Forums (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1167718/12)
jacek_73
02-12-2012, 00:51
Słyszałem - chociaż to zapewne plotki - że szkła do egzemplarzy produkcyjnych będą polerowały dwie Tajki na własnych udach. Dzięki temu zniknie problem "cebulowego bokehu". Mrówki napędzające AF też mają być mocniejsze, pewnie wyhodowane na ruskich sterydach.
rafalk75
02-12-2012, 01:08
Słyszałem - chociaż to zapewne plotki - że szkła do egzemplarzy produkcyjnych będą polerowały dwie Tajki na własnych udach. Dzięki temu zniknie problem "cebulowego bokehu". Mrówki napędzające AF też mają być mocniejsze, pewnie wyhodowane na ruskich sterydach.
Uznam to za udany dowcip dnia ;) Pozdrawiam i czekam na testy AF'a. W necie jest już trochę zdjęć które wyglądają bardzo przyzwoicie. Ja niestety Lki nie kupię, bo niestety wolę różnicę przeznaczyć na 50 1,4 (czy C czy S to chyba dużej różnicy nie zrobi).
Uznam to za udany dowcip dnia ;) Pozdrawiam i czekam na testy AF'a. W necie jest już trochę zdjęć które wyglądają bardzo przyzwoicie. Ja niestety Lki nie kupię, bo niestety wolę różnicę przeznaczyć na 50 1,4 (czy C czy S to chyba dużej różnicy nie zrobi).
Skoro nie widać różnicy to po o przepłacać :D
--- Kolejny post ---
Tutaj macie dobitnie pokazane , że canon cebula też zajeżdża :D
http://lcap.tistory.com/entry/Sigma-35mm-f14-vs-Canon-35mm-f14-L
Opinie na temat tego szkła i jego AF wyssałes z palca czy miałes okazje fotografowac tym obiektywem ? Bo jak na razie jedziecie po tym szkle nie majac go w ręce co jest śmieszne bardzo.
A gdzie widzisz moje opinie na temat AF tego obiektywu? Możesz zacytować czy wyssałeś sobie z palca że są negatywne (co jest śmieszne bardzo).
rafalk75
02-12-2012, 11:22
Skoro nie widać różnicy to po o przepłacać :D
--- Kolejny post ---
Tutaj macie dobitnie pokazane , że canon cebula też zajeżdża :D
Gear for Image :: Sigma 35mm f1.4 vs Canon 35mm f1.4 L (http://lcap.tistory.com/entry/Sigma-35mm-f14-vs-Canon-35mm-f14-L)
Miałem kiedyś Sigmą 70-200 i wiem co to znaczy jak AF łapie co popadnie a nie to co trzeba. Dlatego w przypadku obrazka był dobry, zaś AF jakoś z moim 30D nie do konca się dogadywał. A mieć szkło z opcją manual to trochu wyrzucanie pieniędzy w błoto, skoro producent twierdzi że ma AF.
Takie same odczucia mialem z Canonem 50/1.4.
Tutaj 2 razy zapodałeś jaka Sigma słaba jest więć polecam bilobil :)
Z tego co zauważyłem na forum fredmiranda, pokazane jest też zdjęcie z C35L gdzie owa cebula pojawia się na zdjęciu. Czyżby ową elkę akurat ręcznie nie dopieścili? Poniżej link - zdjęcie z kieliszkiem, obszar - ujmę to tak drugi rząd od góry 4 od lewej strony, takie bardziej papierowe. Na moim kompie widzę też owy cebulowy bokeh. Także zapewne nie jest to przypadłość sigmy. Ja grzecznie czekam na pierwsze testy AF, jak będzie dobrze najprawdopodobniej kupię.
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM first impressions - FM Forums (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1167718/12)
Nie pisałem, że to przypadłość tylko Sigmy - to przypadłość soczewek asferycznych. Nie w każdych warunkach się to ujawnia, nie zawsze z równą siłą. Patrząc na sample z sigmy widać jednak, że efekt jest mocniejszy, może dlatego że powierzchni asferycznych jest więcej niż u canona 35? Jeżeli dla kogoś jest to sprawa kluczowa - pewnie się dowie dlaczego. Z różnych względów niektórzy preferują obrazy generowane przez obiektywy o tych samych ogniskowych ale pozbawione soczewek asferycznych. Niejednorodności bokeh mogą być jednym z tych powodów.
Mi się nigdy bokeh z Sigm nie podobał, czy to 30/1.4 czy 50/1.4 czy teraz 35/1.4. 85/1.4 na podstawie tego co widziałem - przełykam, ale zdecydowanie bardziej preferuję Planara 85/1.4 i Canona 1.2. Zawsze jak patrze na obrazki sigmowe mam wrażenie plastikowości, jakiejść sztuczności pozbawionej wyraźnego charakteru. A może to jest właśnie charakter obiektywów Sigmy ;-)
Ale mowa była o innych obiektywach Sigmy chyba?
Skończcie już, grzecznie proszę.
To zamknij wątek nie będzie bezsensownego psioczenia na szkiełko , którego jeszcze nie ma :)
Miłej niedzieli
jacek_73
02-12-2012, 12:18
To zamknij wątek...
Masz pozdrowienia od drugiego punktu zasad porządkowych. A swoją drogą nachodzi mnie dziwne wrażenie, że skądinąd poważni ludzie nazbyt utożsamiają się z przedmiotami/firmami* i bronią ich jak niepodległości Rzeczpospolitej/cnoty najświętszej panienki*
*niepotrzebne skreślić
jellyeater
02-12-2012, 12:32
Masz pozdrowienia od drugiego punktu zasad porządkowych. A swoją drogą nachodzi mnie dziwne wrażenie, że skądinąd poważni ludzie nazbyt utożsamiają się z przedmiotami/firmami* i bronią ich jak niepodległości Rzeczpospolitej/cnoty najświętszej panienki*
Jak kabla USB jeszcze. :) Albo kabla zasilającego klocek. Albo wielu innych rzeczy.
Pomijam kwestie AF ale sigma bynajmniej kombinuje, wprowadza nowe produkty w przystępnej cenie a nie tak jak canon , wypuszcza odgrzewane kotlety po absurdalnie wysokiej cenie :D Wolę poczekam na to szkło w sklepie , pomacać, potestowaś i samemu sie przekonac niżeli czytać Wasze lamęty :D
Chyba chciales napisac przynajmniej :roll: ? No i dziwie sie ze ludzie sa szczesiliwi ze beda musieli kupowac jakis diwajs i stroic sobie obiektyw, zamiast wyjac go z pudelka i po prostu zaczac uzywac ;)
Ta Sigma wyzwala spore emocje skierowane przeciwko produktom "systemowym"- to kwiatki z wątku o Sigmie 35 z forum N:
"wole dac 5000 za dobra sigme niz 1500 za N 35 1.4... nawet gdyby zszesl do takich pieniedzy to nie wiem czy wrato by sie nim interesowac ze wzgledu na obrazek z niego..."
"no a 85/1,8G nadaje się tylko do focenia modelek zwiotczonych pawulonem - jego autofocus nie nadążyłby na żółwiem lądowym ..."
Ten ton jest też obecny w naszym wątku. Zamiast stanąć cichutko w kolejce po rewelacyjna Sigmę entuzjaści tego precjoza pokrzykują gromko w niewiadomym celu.
Tak jak i jej przeciwnicy.
Chyba chciales napisac przynajmniej :roll: ? No i dziwie sie ze ludzie sa szczesiliwi ze beda musieli kupowac jakis diwajs i stroic sobie obiektyw, zamiast wyjac go z pudelka i po prostu zaczac uzywac ;)
Ja nic nie stroiłem, kupiłem wyciągnałem i używam :) Z żadna z testowanych sigm nie miałem problemu :) Nie jestm po żadnej ze stron ale nie mam zamiaru także dać zarobić canonowi tylko dlatego, że jestem posiadaczem jego lustrzanki, wiedząc że jego produkty nie sa dużo lepsze od tych sigmowych a za które woła kosmiczne pieniądze :)
kurczeblade
02-12-2012, 13:37
Przeciwnicy widzą w sigmie cebulę, AF napędzany przez słabe mrówki, a o obiektywie wiedzą więcej niż testy które niedługo się pokażą :-) - więc czego oczekiwać po takich komentarzach ...
Czekamy niecierpliwie na 35 ! :-)
Prosiłem o cytaty a nie o pisanie bajek wyssanych z palca.
Opinię o tym że AF nie działa jak należy napisał szybki-pl
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/sigma-35mm-f-1-4-dg-hsm-86194/index29.html#post1126289
Nie ma co rozstrząsać tematu, kto chce to kupi a kto chce dalej będzie narzekał :)
Każdego indywidualna sprawa :)
Prosiłem o cytaty a nie o pisanie bajek wyssanych z palca.
Opinię o tym że AF nie działa jak należy napisał szybki-pl
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/sigma-35mm-f-1-4-dg-hsm-86194/index29.html#post1126289
A kawałek dalej:
A kawałek dalej:
Ten "kawałek dalej" został napisany już po mojej wypowiedzi.
Bardzo chętnie przeczytam jeszcze kolejne opinie nt. obiektywu, a szczególnie jego AF, ale nie jestem wróżką i odnosić mogę się jedynie do tego co zostało napisane przed moją wypowiedzią a nie po :-)
Tzn co teraz już nie możesz się odnieść do tej wypowiedzi bo ? ee nie skumałem :D Póki co mamy 2 osoby, które maja/macały to szkło i są to 2 odmienne zdania na temat AF. Ja z tego wnioskuje, że będzie trzeba jechać osobiście i samemu potestować przed zakupem bo moze trafić się dobra sztuka lub zła - czyli jak zawsze z sigmą.
szybki-pl
02-12-2012, 14:48
Oceńcie sami... 17 zdjęć spakowanych jpg. import do lightroom i wywołane bez korekty
Zdjęcia z sigmy + 50d (http://www.marfoto.pl/foty/Sigma.rar)
Tzn co teraz już nie możesz się odnieść do tej wypowiedzi bo ?
Jeśli piszę coś w poście #327 to może on się odnosić jedynie do postów < 327, a nie do tego co ktoś napisze za godzinę 3 strony dalej.
Oceńcie sami... 17 zdjęć spakowanych jpg. import do lightroom i wywołane bez korekty
Zdjęcia z sigmy + 50d (http://www.marfoto.pl/foty/Sigma.rar)
Mam makabryczny transfer 3.1 KB/s - 195 KB of 52.5 MB, 4 hours left. :(
szybki-pl
02-12-2012, 15:29
Mam makabryczny transfer 3.1 KB/s - 195 KB of 52.5 MB, 4 hours left. :(
Powinno być OK. Może wszyscy na pobieranie się rzucili:-)
--- Kolejny post ---
Powinno być OK. Może wszyscy na pobieranie się rzucili:-)
Mam prośbę. Pierwsza osoba która ściągnie proszę o wrzucenie na inny serwer... Transfer coś dzisiaj nie taki...:-(
Przerzucone:
Zippyshare.com (http://www22.zippyshare.com/v/68830831/file.html)
Chociaż w sumie z tych sampli niewiele dla mnie wynika :D
Nie staje po żadnej stronie w tej przepychance sigmowej chciałem tylko powiedzieć, że tak mnie zainteresowaliście "cebula", że przejrzałem swoje zdjęcia i oto 24/1,4 II i... "cebula" na którą nigdy nie zwróciłbym uwagi gdyby nie Wy. Dzięki koledzy :twisted:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/22031321/2012_03_02.jpg)
jacek_73
02-12-2012, 20:22
Widocznie Tajka polerująca szkła canona miała już sparciałą skórę na udach.
Albo chcieli "przyoszczędzić" i zamiast ściągać szkło z księżyca zaimportowali z Chin?
Kwapiszon
02-12-2012, 21:10
Odkrycie cebuli - temat roku 2012. Co będzie następne ? Brakuje mi wyobraźni.
jellyeater
02-12-2012, 21:39
Ale cebula Canona to taka cebulka tulipana. A cebula Sigmy to zwykła śmierdząca jak ogr cebula. :D
IMHO to problem cebuli jest marginalny. Chyba, że ktoś robi całkowicie rozostrzone zdjęcia jak w podawanym sporo wcześniej przykładzie choinek.
Nawet z przystawką to szkoło będzie tańsze. A każdy sobie chętnie skalibruje. Ludzie tu lubią testy. :) Ciekawe czy wypuszczą 50'tke współpracującą z tą przystawką.
Kwapiszon
02-12-2012, 21:49
Jak przystawka trafi pod strzechy, to dopiero będą jajca. Pluginy, presety, kto, co ile i dlaczego tylko tyle :) Czy dobrze ostrzy, czy powinienem jeszcze dodać kilka jednostek? Ile ustawiacie do kościoła z czerwonej cegły i dlaczego ? Jaka minimalna odległość na chrzest ? Wczoraj trafiało, dzisiaj nie trafia. Zbiorowa schiza się pogłębi.
Nawet z przystawką to szkoło będzie tańsze. A każdy sobie chętnie skalibruje.
Pod warunkiem że do ustawienia poprawnej pracy AF wystarczy przystawka. Poprawnie skalibrowana Sigma 30/1.4 ma rozrzut AF w obie strony.
happytommy
02-12-2012, 23:40
Jak przystawka trafi pod strzechy, to dopiero będą jajca. Pluginy, presety, kto, co ile i dlaczego tylko tyle :) Czy dobrze ostrzy, czy powinienem jeszcze dodać kilka jednostek? Ile ustawiacie do kościoła z czerwonej cegły i dlaczego ? Jaka minimalna odległość na chrzest ? Wczoraj trafiało, dzisiaj nie trafia. Zbiorowa schiza się pogłębi.
Rozbawiłeś mnie do łez, lecz masz rację tak to będzie wyglądać :)
35 sztuk z mocowaniem Canona już leci do Polski ;]
Kwapiszon
03-12-2012, 10:12
35 sztuk z mocowaniem Canona już leci do Polski ;]
Za Gierka tak śledziłem pomarańcz. Nie sądziłem, że wrócą podobne zachowania.
kurczeblade
03-12-2012, 11:02
Ważne żeby Cichy szybko zgarnął jakąś, do szybkiego testu :)
Za Gierka tak śledziłem pomarańcz. Nie sądziłem, że wrócą podobne zachowania.
Kto by nie chciał świetnej optyki z doskonałym AF, a to wszystko w połowie ceny Canona 35L. Czekamy z niecierpliwością na ten pierwszy cud, tak samo jak przy poprzednich premierach nowych obiektywów Sigmy :)
szybki-pl
03-12-2012, 11:46
Z polskiej dystrybucji pierwszą sztukę dostanie optyczne.pl
Chłopaki, nie róbcie z tej cebuli drugiego bandingu matrycy. Ja tego nie widziałem nigdy, i widzieć nie chcę :P Na pewno u mnie jedyną wykładnią będzie AF, ale tego raczej do końca roku mało kto będzie mógł sprawdzić. Korci mnie, żeby wziąć puszkę i podjechać do interfoto i zobaczyć te sigme w sumie nie mam daleko...
Na obronę MMM - to ja przynajmniej jego odpowiedzi odczytałem, tak, że Optycznie Sigma lepsza, ale nie wiadomo jak z AF'em. A nawet najlepsze optycznie szkło z dupnym AF'em (chyba, że od razu sie kupuje manuala) moim zdaniem nie ma sensu. Co z tego, że będzie cudny obrazek, jak ostrość będzie nie trafiona. Z tego co pamiętam to MMM bodajże 50 zmienił na sigmę i w jej wątku jej bronił w przeciwieństwie do kilku 50tek canon'a. Więc nie jest stronniczy i wybiera te szkła które są najlepsze, a opinie o 35 też jak ktoś chce to niech poszuka... O ile pamiętam zamieszczał kiedyś zdjęcie gościa ze stacji metra czarno białe i wtedy się wypowiadał, ale to było wieki temu.
--- Kolejny post ---
A 35L z tego co pamiętam ma nie od dziś.
kurczeblade
03-12-2012, 14:39
Każdy broni swojego. Ale nie powinno się oceniać towaru przed datą premiery i testami, powinno się trzymać kciuki za firmy niezależne, a tutaj często jest inaczej, towar który nie wyszedł i nie jest na C - jest z góry przesądzonym śmietnikiem, przez niektórych !
Ja nawet nie nabywając S35 liczę na to i trzymam kciuki że będzie to dobre szkło nie tylko pod względem optycznym ale również też pod względem AF !
towar który nie wyszedł i nie jest na C - jest z góry przesądzonym śmietnikiem, przez niektórych !
no ale te wytwory Canona, ktore osmielaja sie nie pasowac klepiacym kotlety, tez sa z miejsca mieszane z g* ;) tak ze to nie jest problem firm trzecich... tylko tych opiniujacych na CB :D
szymkowski
03-12-2012, 15:04
Nie było mnie przez weekend i widzę pojawiło się ponad 5 stron o... niczym. Takie spiny a w sumie nie ma o co bo nikt jeszcze nie ma/miał z nas/was obiektywu w ręce...
Nie było mnie przez weekend i widzę pojawiło się ponad 5 stron o... niczym. Takie spiny a w sumie nie ma o co bo nikt jeszcze nie ma/miał z nas/was obiektywu w ręce...
Może przeczytaj jeszcze raz te posty, dowiesz się wtedy że jednak ktoś miał...
szymkowski
03-12-2012, 16:10
Może przeczytaj jeszcze raz te posty, dowiesz się wtedy że jednak ktoś miał...
wersję przedpremierową ;)... jednak temat główny to cebula z jajami...
kurczeblade
03-12-2012, 17:14
Przynajmniej nauczysz się sztuki kulinarnej :)
luc_october
03-12-2012, 17:16
Jaka tam od razu 2x tańsza Sigma, jak 35l można wyrwać używany w zbliżonej cenie lub trochę wyższej. A jak sobie dokupisz przystawkę do tuningu to cena wzrośnie.
Chciałbym jeszcze zobaczyć serię sampli porównawczą z 35l, ale na oko widać że nie będzie cudu, który tu co niektórzy zapowiadają. Winieta jest większa więc utrata światła też będzie. Coś co najbardziej lubię w Canonach - czystość i separacja kolorów w tej sigmie wypada gorzej. Będzie zafarb szkła jak zwykle :/
Z AF się nie wypowiem bo nie macałem. Oceniam po zdjęciach.
Podoba mi się że jest ostra na rogach i ma mniejsze aberracje. Tu się spisali na medal :)
Weź po uwagę, że sigme dostajesz jednak nowa na 3 letniej gwarancji (czy tam 3+2) a z Lka nigdy nic nie wiadomo.
Ja już w sumie jestem zdecydowany na to szkło, ale jednak wstrzymam się do konkretniejszych opinii użytkowników czy innych testów.
kurczeblade
03-12-2012, 18:57
a do tą przystawkę można będzie być może użyć "wynająć" w sigma-pro centrum :)
Weź po uwagę, że sigme dostajesz jednak nowa na 3 letniej gwarancji (czy tam 3+2) a z Lka nigdy nic nie wiadomo.
Ja już w sumie jestem zdecydowany na to szkło, ale jednak wstrzymam się do konkretniejszych opinii użytkowników czy innych testów.
ale jak kupujesz na fvat to obowiązuje cie 12 miesięcy gwarancji, sorry :)
Dziwne, u mnie w karcie gwarancyjnej nie ma takiego zapisu. Czyżby w ciągu ostatnich 2 lat coś się zmieniło?
Klasyk - nieumiejętność odróżnienia gwarancji od niezgodności z umową.
jacek_73
03-12-2012, 20:59
Dziwne, u mnie w karcie gwarancyjnej nie ma takiego zapisu. Czyżby w ciągu ostatnich 2 lat coś się zmieniło?
+1 :mrgreen:
ale jak kupujesz na fvat to obowiązuje cie 12 miesięcy gwarancji, sorry :)
Coś nie łapię, ale dotąd nie było takich praktyk, gwarancja 36mc była bez różnicy czy to forma czy osoba indywidualna.
...a co ma do tego fvat - przecież to tylko "rodzaj dokumentu", który również można wystawić dla osoby prywatnej
Jak mi się sprzeda 30/1.4 to biore, ale może do tego czasu ktoś już łyknie i powie nam coś więcej o tym szkle ? ;]
Jest już do kupienia na Allegro i w naszym ulubionym sklepie "Foto NET". Znajdzie się jakiś odważny? :D
A tutaj: http://www.lensrentals.com/blog/2012/11/sigma-35mm-f1-4-arrives-announces-new-world-order
jakiś koleś testował i napisał że:
"AF was as fast and accurate as the Canon L primes I usually shoot with"
no nic tylko kupować :D
Swoją drogą mam na oku 7-letni 35L za 3,8k i zastanawiam się czy lepiej pójść w L, czy wystartować do tej sigmy, którą mogę dostać u siebie w mieście za 3,5k? Jeszcze nie miałem jej w rękach, jeśli dopisze pogoda to wybiorę się w sobotę żeby podpiąć pod body i zrobić jakieś zdjęcia. Rady chętnie przyjmę :)
male porownanie z L:
Sigma 35mm f/1.4 EX DG HSM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=829&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=121&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
czyli wynika z tego że sigma ostrzejsza od eLki, teraz tylko czekać na wieści o AF...
Ostrość na poziomie L-ki domkniętej o 1 działkę. Najs.
Quadrifoglio
06-12-2012, 22:20
Ostrość na poziomie L-ki domkniętej o 1 działkę. Najs.
Tylko jeszcze większa winieta.
Lulu1988
06-12-2012, 22:23
Z rozmytej "papki" w rogach nie zrobisz nic, a winietę można łatwo usunąć.
Jakby była ona problemem w dobie LR i CS'a :D
--- Kolejny post ---
co do porównania z L, widać że obrazek dużo lepszy :)
szybkie porównanie na f/1,4 crop 100% s50 vs s35. U góry s50, na dole s35
źródło (http://photo.galeria.cyfrowe.pl/d/9/e/137416_b.jpg)
szybkie porównanie na f/1,4 crop 100% s50 vs s35. U góry s50, na dole s35 http://photo.galeria.cyfrowe.pl/d/9/e/137416_b.jpg
Witam Adnrzeja :) Widzę na GC też zapodałeś :)
Robi wrażenie ..pozytywne ;).
happytommy
06-12-2012, 22:42
jest bardzo dobrze :)
Fotopolis.pl: Sigma 35mm F1.4 DG HSM - zdjcia przykadowe (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16093&sigma-35mm-f14-dg-hsm-zdjecia-przykladowe)
Witam Adnrzeja :) Widzę na GC też zapodałeś :)
Hejka ;) krótko pisząc szkiełko wymiata, ostrość genialna i jak widać na focie, którą zrobiłem na szybko zero wad optycznych :) coś postrzelam w weekend ;) to zapodam. Mechanicznie bajka i poezja, no swoje waży, czyli doskonale leży w ręku podpięta do puszki :)
Hejka ;) krótko pisząc szkiełko wymiata, ostrość genialna i jak widać na focie, którą zrobiłem na szybko zero wad optycznych :) coś postrzelam w weekend ;) to zapodam. Mechanicznie bajka i poezja, no swoje waży, czyli doskonale leży w ręku podpięta do puszki :)
Ja tam na Sigmę nie narzekam a po przeczytaniu i zobaczeniu zagranicznych stron jestem że tak powiem najarany na to szkło, tym bardziej, iż moja 50tka też wymiata :)
Ja tam na Sigmę nie narzekam a po przeczytaniu i zobaczeniu zagranicznych stron jestem że tak powiem najarany na to szkło, tym bardziej, iż moja 50tka też wymiata :)
Ja ze swojej s50 f/1.4 jestem baaaaaaaaaaardzo zadowolony http://galeria.cyfrowe.pl/ (http://galeria.cyfrowe.pl/img3.php?pid=137289#) ale, to co zobaczyłem z s35 sprawi, że chyba 50tka będzie częściej stała w kącie ;)
Ja ze swojej s50 f/1.4 jestem baaaaaaaaaaardzo zadowolony http://galeria.cyfrowe.pl/ (http://galeria.cyfrowe.pl/img3.php?pid=137289#) ale, to co zobaczyłem z s35 sprawi, że chyba 50tka będzie częściej stała w kącie ;)
No mam tak samo. Bo między 35 a 50 zbytniej różnicy nie ma a po nabyciu 35 będzie większe parcie na zakup S85/1,4 :)
VomitroN
06-12-2012, 23:54
A może tak jakiś krótki film z pracą autofokusa na YT?
kurczeblade
07-12-2012, 00:57
dobrze się zapowiada, miałem w planach Lke 35 używaną, ale teraz czekam jeszcze na potwierdzenie dobrego AF w sigmie i biorę nową sigme ! :)
jellyeater
07-12-2012, 08:35
Ta winieta jest już nieusuwalna. Ona będzie pewnie koło 4EV. 4EV to już za dużo na rozjaśnianie. :( Chyba, że częściowe.
Chociaż na zdjęciach z niebem jest to pozytywne. Daje nam filtr szary. :) Niebo nie przepala się. Co widać na zdjęciach z fotopolis z tym człowiekiem.
kurczeblade
07-12-2012, 11:38
jaka winieta, komu coś takiego przeszkadza, przy F1.8 jest usuwalna z zamkniętymi oczami, a rogami się nie robi zdjęć. jak ktoś chcę widoczek to sobie domknie przysłonę i po sprawie, ważne że ostrość wgniata w fotel, obudowa i konstrukcja mechaniczna na same plusy, AF ponoć szybki i skuteczny! Dla mnie dla portrecisty i sporadycznego kotleciarza ślubnego obiektyw marzenie, a winiety często nie ruszam, bo dodaje na niektórych zdjęciach świetnego klimatu.
Była na celowniku Lka, ale hmm dla tej ostrości w Sigmie szkoda za Lke przepłacać.
Gorzej na tym wyjdą ludzie którzy będą chcieli sprzedać, używane 35l
Czyli tak. Ta Sigma kosztuje 3500, spadnie do 3100, jest lepsza od 35L, więc używane 35L będzie się sprzedawać po 2000. ;)
jellyeater
07-12-2012, 12:34
Wątpię by aż tak zleciało. Chociaż wtedy można by L rozważyć. :)
kurczeblade
07-12-2012, 12:51
to już dalekie fantazje :-) ale jeśli będzie to dobry sprzęt ze skutecznym AF to nad czym się zastanawiać:
używane L za 4-4.5tyś czy nowiutka lepsza optycznie Sigma za 3-3.5 tyś?
Chyba że ktoś jest maniakiem czerwonych pasków na obudowie, myśląc że ten pasek daje +10 do umiejętności fotografowania :-)
Chyba że ktoś jest maniakiem czerwonych pasków na obudowie, myśląc że ten pasek daje +10 do umiejętności fotografowania :-)
Takowych na tym forum nie brakuje :D
Nie brakuje też ludzi, którzy na podstawie paru entuzjastycznych opinii są w stanie określić poprawność działania autofocusa na wszelkich kombinacjach sprzętowych.
Ja bardzo kibicuję Sigmie, konkurencja jest jak najbardziej pożądana, nie mnie jednak biorę pod uwagę historię współpracy obiektywów tej firmy, szczególnie z Canonami...
Gratuluję optymizmu, ja go tyle niestety nie mam.
Nie brakuje też ludzi, którzy na podstawie paru entuzjastycznych opinii są w stanie określić poprawność działania autofocusa na wszelkich kombinacjach sprzętowych.
Ja bardzo kibicuję Sigmie, konkurencja jest jak najbardziej pożądana, nie mnie jednak biorę pod uwagę historię współpracy obiektywów tej firmy, szczególnie z Canonami...
Gratuluję optymizmu, ja go tyle niestety nie mam.
Skoro paru ludzi już napisało, że AF w nowej sigmie jest sprawniejszy jak w starych to jednak chyba nie jest wyssane to z palca, nieuważasz ?
Ta winieta jest już nieusuwalna. Ona będzie pewnie koło 4EV. 4EV to już za dużo na rozjaśnianie. :( Chyba, że częściowe.
24L II winietuje jeszcze mocniej niż Sigma i da się z tym jakoś żyć. Jeśli ostrość w narożnikach tej Sigmy faktycznie jest tak dobra jak widać to da się trochę tej winiety zbić. W praktyce też widać, że z tak winietującym obiektywem aparat ustawia trochę dłuższą ekspozycję i raczej się nie zdarza żeby narożniki były zupełnie ciemne, jeśli już to środek obrazu może być trochę za jasny.
Skoro paru ludzi już napisało, że AF w nowej sigmie jest sprawniejszy jak w starych to jednak chyba nie jest wyssane to z palca, nieuważasz ?
Paru ludzi też napisało, że AF w 5D MkIII jest rewelacyjny.
Ja wiem jedno, mnie takie dywagacje mało co interesują, mam Sigmę, starego 5D i robię zdjęcia. Widać inni wola onanistyczny kierunek, tabelki i testy. Ich wybór.
Paru ludzi też napisało, że AF w 5D MkIII jest rewelacyjny.
Raczej paru napisało że nie jest - reszta wciąż twierdzi że jest rewelacyjny ;)
Ja wiem jedno, mnie takie dywagacje mało co interesują, mam Sigmę, starego 5D i robię zdjęcia. Widać inni wola onanistyczny kierunek, tabelki i testy. Ich wybór.
Niczego nie zrozumiałeś, a zaraz do onanizmu nawiązujesz. Kompleks jakiś?
Raczej paru napisało że nie jest - reszta wciąż twierdzi że jest rewelacyjny ;)
Raczej chodzi mi o tych którzy pisali że jest rewelacyjny, ale po pewnym czasie musieli zrewidować swoje opinie.
IMHO jest zdecydowanie za wcześnie, żeby można było AF ocenić.
Niczego nie zrozumiałeś, a zaraz do onanizmu nawiązujesz. Kompleks jakiś?
Chyba też nie zrozumiałes mojego wpisu, gdybym był onanistą nie pisałbym o starym 5D i Sigmie. Nie interesuje mnie kto czym fotografuje ale czytają forum pogląda nasuwa sie tylko jeden, nie masz nowego body z hiper AF i plecaka Lek to już nie umiesz zdjęć robić i niczym innym sie nie da :)
Tyle w temacie
Kochajmy fotografowanie samo w sobie :) nie ważne czym
Właśnie w każdym wątku gdzie jest sigma tamron vs L zaraz kilku obrońców nie-canona wszczyna rwetes i kpi z naiwniaków kupujących drogie i kiepskie Lki. Ja kilka lat temu też brałbym tą sigmę w ciemno, ale kilka tamronów (na czele z przewielebnym 17-50) i sigm już przerobiłem. Serwis sigmy, serwis tamrona, serwis nissina mocno mi nadszarpnął nerwy. Czy ta sigma będzie taka cacy za kilka lat? Zobaczymy. Widziałem kilkunastoletnie eLki działające jak nowe, a wyglądające jak prosto z wysypiska. Więc: TAK! mając do wyboru sigmę za 3 tyś a canona za 5,5 znowu kupiłbym naiwnie canona.
crazy za bardzo skupiasz się na sprzęcie ;)
AF w s35 jest jak to ładnie napisano dużo "sprawniejszy", potwierdzam w odniesieniu do s50 do której nigdy nie miałem uwag :) co do dokładniejszych informacji o dokładności to czekam na weekend, aby sobie poszaleć :)
Ja sie skupiam na sprzęcie :D dobry żarcik :mrgreen:
Pamiętam jak robiłem zawody motocrossowe manualnym Pentaconem 4/200 a cała reszta foto ludków miała długie eLe i Nikkory, po czym jeden z nich zapytawszy co mam za obiektyw, jak mu powiedziałem że pelen manual to był w ciężkim szoku. Także gavin argument do nieodpowiedniej osoby wystosowałeś :)
Nikgo nie namawiam ani niczego nie brobię. Niech każdy kupuje co mu wygodniej
Właśnie w każdym wątku gdzie jest sigma tamron vs L zaraz kilku obrońców nie-canona wszczyna rwetes i kpi z naiwniaków kupujących drogie i kiepskie Lki. Ja kilka lat temu też brałbym tą sigmę w ciemno, ale kilka tamronów (na czele z przewielebnym 17-50) i sigm już przerobiłem. Serwis sigmy, serwis tamrona, serwis nissina mocno mi nadszarpnął nerwy. Czy ta sigma będzie taka cacy za kilka lat? Zobaczymy. Widziałem kilkunastoletnie eLki działające jak nowe, a wyglądające jak prosto z wysypiska. Więc: TAK! mając do wyboru sigmę za 3 tyś a canona za 5,5 znowu kupiłbym naiwnie canona.
a ja niekoniecznie tak uważam (dodam, że mam trzy jasne L-ki ;) również przerobiłem kilka sigm 10-20, 30, 50 i L-ki mam głównie dlatego, że dawno temu nie było niczego lepszego na rynku i dobrze jest mieć wybór :)
Kwapiszon
07-12-2012, 17:02
Widziałem kilkunastoletnie eLki działające jak nowe, a wyglądające jak prosto z wysypiska.
To prawda. Moja ok. 20-letnia eLa 200/2.8 wyglądała tak sobie, ale optyka i AF perfekcyjnie działały. Sprzedałem, bo jednak stałką w niektórych warunkach ciężko się foci. Ktoś następny ma pełne zadowolenie. Nie boję się kupić używanej eLi, ale żeby kupić używanego Tamrona, to bym musiał się w główkę mocno zdzielić.
Znalazłem potwierdzenie celulatowości w sigmie. Ach ten bokeh:
źródło (http://img836.imageshack.us/img836/3715/onionblur.jpg)
Canon Digital Photography Forums - View Single Post - Sigma 35mm f/1.4 DG HSM (http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=15280691&postcount=48)
Najpewniejszym źródłem zakupu używanych obiektywów bez wad jest ... alledrogo ;-)
Każde ogłoszenie opatrzone jest uwagą, że obiektyw trafia idealnie, brak FF/BF, nigdy nie upadł i w zasadzie przeleżał w szafie 5 lat. Nic tylko kupować. hehe
To prawda. Moja ok. 20-letnia eLa 200/2.8 wyglądała tak sobie, ale optyka i AF perfekcyjnie działały. Sprzedałem, bo jednak stałką w niektórych warunkach ciężko się foci. Ktoś następny ma pełne zadowolenie. Nie boję się kupić używanej eLi, ale żeby kupić używanego Tamrona, to bym musiał się w główkę mocno zdzielić.
uogólnie mocno, że focący (znam kilka osób nienawidzących tego określenia ^^) dzielą się na tych, którzy lubią kolekcjonować starocie i za żadne skarby się ich nie pozbędą z prostej przyczyny, bo są po prostu dokskonałe pomimo wieku :) oraz na tych, którzy przenigdy nie kupiliby używanego obiektywu :) prawda leży pośrodku i choć uwielbiam manualne starocie to potrafię zrozumieć tych, którzy bez AFa żyć nie potrafią :)
wiadomo coś o USB dock?
nie jest potrzebny :) trafia w punkt za każdym razem nawet w słabym świetle i nie trzeba tysiąc razy powtarzać zdjęć ;) chciałbym, aby w podobny sposób działał AF a mojej EF 85 f1.8, który trafia jak chce :P
nie jest potrzebny :) trafia w punkt za każdym razem nawet w słabym świetle i nie trzeba tysiąc razy powtarzać zdjęć ;) chciałbym, aby w podobny sposób działał AF a mojej EF 85 f1.8, który trafia jak chce :P
Odwiedziłem lokalny sklep w celu przestrzelenia tej sigmy na 5d.
Mieli tylko jedną sztukę. Wygląda ładnie. Niestety tylko wygląda, gdyż ten egzemplarz nie zabłysnął szybkością i celnością. Zrobiłem parę zdjęć w one shot i w servo, ale ostre były te na których przedmioty nie zmieniały swojej lokalizacji. Nie miałem szczęścia wykonać ostrego zdjęcia spacerujących ludzi. "Cebula" też się pojawiła.
Mój 28 1.8 jest zdecydowanie celniejszy i subiektywnie szybszy. Sigma jest bardzo cicha i imho szybsza niż hsm w 10-20 f/3.5 czy 85 1.4. Być może za jakiś czas będzie więcej sztuk do przestrzelenia. Póki co odpuszczam.
Czas wyjąć piwo i popcorn. Będzie teatrzyk.
happytommy
10-12-2012, 19:33
jest test na optycznych... REWELACJA :)
Test obiektywu Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5437-nowo%C5%9B%C4%87-Test_obiektywu_Sigma_A_35_mm_f_1.4_DG_HSM_.html)
jacek_73
10-12-2012, 19:45
jest test na optycznych... REWELACJA :)
Test obiektywu Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5437-nowo%C5%9B%C4%87-Test_obiektywu_Sigma_A_35_mm_f_1.4_DG_HSM_.html)
Piszą coś o cebulowym bokehu? Bo już mi oczy od tego łzawią i nie chciałbym się po raz kolejny nadziać.
happytommy
10-12-2012, 19:50
nic takiego nie piszą, poza tym "Dodatkowym efektem, który może się wielu osobom nie podobać, jest rozdwajanie linii prostych leżących poza ogniskiem, co dość dobrze widać na niektórych z naszych zdjęć przykładowych." :) AF też działa super!
Piszą coś o cebulowym bokehu? Bo już mi oczy od tego łzawią i nie chciałbym się po raz kolejny nadziać.
o tym nie pisza, ale za to napisali, że nie muszę się (jeszcze) wstydzić swojej 35:mrgreen:
happytommy
10-12-2012, 19:56
zgadza się :) ale ta Sigma i tak będzie się dobrze sprzedawać :)
Po przeczytaniu testu mam wrażenie, że jakość wykonania jest gorsza od byłego EX (brak uszczelnień) i sigma sama nie nadaje temu obiektywowi najwyższej klasy wg nowego nazewnictwa, dlatego pewnie taki tani ;-), choć optycznie bardzo świetny poza bokeh i winietą przy FF na @=1.4 .
Wyglada na to, że jakiś desperat właśnie przeczytał "test" i dokonał zakupu na allegro :D
Kwapiszon
10-12-2012, 20:49
Wyglada na to, że jakiś desperat właśnie przeczytał "test" i dokonał zakupu na allegro :D
Zazdrość brzydka cecha :D
oho, zaczyna sie.. :lol:
Czas wyjąć piwo i popcorn. Będzie teatrzyk.
Nabijacze postów :D
E tam.
Nie moge sie doczekac jak go dostane w swoje lapki.
BartasPL
10-12-2012, 22:02
Po przeczytaniu testu mam wrażenie, że jakość wykonania jest gorsza od byłego EX (brak uszczelnień) i sigma sama nie nadaje temu obiektywowi najwyższej klasy wg nowego nazewnictwa, dlatego pewnie taki tani ;-), .
Koraf a jaki powinien być symbol w nowym nazewnictwie Sigmy dla takiego szkła? C jak contemporary (współczesny), S jak sport? A jak Art wydaje się najlepiej dopasowane. EX nigdy nie oznaczał uszczelnień a tylko najwyższą klasę wykonania. Miałem S 12-24 EX, 17-35 EX, 30 EX, 85 EX i żadna z nich nie była uszczelniona. Z resztą L w Canonie też tego nie oznacza. Chociażby 35L uszczelnień nie posiada.
szopalek
10-12-2012, 22:58
cesiu111
10-12-2012, 23:16
Zapowiada się super. Powinien sprzedawać się jak ciepłe bułeczki... ale coś mi się wydaję, że canon od tego nie zbiednieje :) W każdym razie, zawsze dobrze jest mieć wybór.
szkło jest obłędne i trafia za każdym razem :)
źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/3970969-2/3I8A6810nw_m.jpg)
źródło (http://www.dfv.pl/gallery/d/3971022-2/3I8A6900nw_m.jpg)
szopałek czytałeś w tym wątku post nr 405 :?:
kurna robicie mi apetyt na ten obiektyw :]
a do sezonu slubnego jescze troche czasu..
poki co tylko jedna osoba marudzi na AF (w trybie servo na starej piatcce lol), wiec jestem pewien ze jest git.
pamietam premiere sigmy 50/1.4 to bylo dokladnie pol na pol opini co do celnosci AF.
tutaj wszyscy chwala.
ja juz czuje moc tego szkla w moich rekach :mrgreen:
Sprawa autofokusa niedlugo sie wyjasni, mam nadzieje. Mnie martwi jednak brak szczelnosci, a szczegolnie ruchoma tylna soczewka ... jak pisali na optycznych ...
Po kilku zmianach obiektywu mozna miec tam piaskownice ...
35L tez nie ma uszczelnien ;]
24L zreszta tez, znaczy niby ma gumowa uszczelke przy bagnecie, ale tylna soczewka jest odkryta tak samo jak w sigma 35/1.4 i latwo mozna zabrudzic przy zmianie obiektywu.
50L rowniez ma odkryta tylna soczewke (i przednia sie rusza, dlatego koniecznie trza nakrecic filtr jak juz mowa o uszczelnieniach w 50L)
za to tani jak barszcz i genialny optycznie C100/2.0 ma zarowno tylna jak i przednia soczewke nieruchoma :D
Czyli w drogich obiektywach placimy "dodatek od hazardu" - zasyfi sie czy nie :)
kurczeblade
10-12-2012, 23:53
"Ze wszystkich przetestowanych przez nas obiektywów 1.4/35, Sigma notuje najlepsze osiągi w kategorii rozdzielczości, dystorsji, a także w korygowaniu aberracji chromatycznej oraz komy. Świetnie wypada także w przypadku astygmatyzmu czy celności autofokusa, będąc przy tym jednym z najtańszych obiektywów w tej klasie sprzętu. Nie trzeba chyba pisać nic więcej…"
mniam mniam .... :)
"Ze wszystkich przetestowanych przez nas obiektywów 1.4/35, Sigma notuje najlepsze osiągi w kategorii rozdzielczości, dystorsji, a także w korygowaniu aberracji chromatycznej oraz komy. Świetnie wypada także w przypadku astygmatyzmu czy celności autofokusa, będąc przy tym jednym z najtańszych obiektywów w tej klasie sprzętu. Nie trzeba chyba pisać nic więcej…"
kto wie, moze artykul sponsorowany ? ;)
kurna robicie mi apetyt na ten obiektyw :]
a do sezonu slubnego jescze troche czasu..
poki co tylko jedna osoba marudzi na AF (w trybie servo na starej piatcce lol), wiec jestem pewien ze jest git.
pamietam premiere sigmy 50/1.4 to bylo dokladnie pol na pol opini co do celnosci AF.
tutaj wszyscy chwala.
ja juz czuje moc tego szkla w moich rekach :mrgreen:
Wczoraj używałem 50 i 35 sigmy i nie wiem co piszą inni, ale z moich doświadczeń 35 trafia zawsz w punkt, ostrzy wydaje mi się szybciej niż 50-tka, generalnie bajka :)
--- Kolejny post ---
mogę się tylko podpisać pod ww. tekstem :)
kto wie, moze artykul sponsorowany ? ;)
W teście Sigmy 50/1.4 na optyczne.pl w wadach odnotowali notoryczny front focus z Canonem. Nie przeszkodziło to jednak aby ten obiektyw został przez redakcję wybrany "obiektywem roku" :lol: .
Z testu sigmy 35/1.4 wynika że wszystko jest lepsze niż w 35L również AF, który ma mniej pomyłek (2.5% vs 4%).
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/7444/websig.jpg)
Moim zdaniem ten cytat z optycznych rozwiewa wszelkie watpliwosci:
Jeśli chodzi o szybkość pracy [...] Canon 35L [...] potrafi osiągać czasy nawet dwa razy lepsze niż Sigma.
W poprawe celnosci i powtarzalnosci totalnie nie wierze i tu z potwierdzeniem przychodzi uzytkownik forum Nikona ktory kupil Sigmę - jest zadowolny ze swojego egzemplarza, ale dodaje:
Na minus mogę zaliczyć tylko fakt, że musiałem ją wybierać z trzech sztuk, które moim zdaniem są niemożliwe do wyregulowania jeśli chodzi o AF (po mikroregulacji obiektyw ostrzył dobrze na odległość 1-1,5m, ale źle na bliższy i dalszy dystans; regulując tak by mieć ostrość na nieskończoność nie chciał dobrze trafiać na średni dystans - i tak w kółko).
Zatem "senkju senkju, baj" :mrgreen:
jacek_73
11-12-2012, 06:14
W poprawe celnosci i powtarzalnosci totalnie nie wierze...
Wiara czyni cuda. A niewiara???
Czyli raj dla Cichego. Tylko u niego będą selekcjonowane sztuki ze sprawnym AF :).
Tak czy inaczej dobrze że jest realna konkurencja w niższej cenie. Szach Canonie, Twój ruch.
jellyeater
11-12-2012, 08:03
Winieta jednak mniejsza. :D W wszystko inne jak było widać na teścikach użytkowników. Będzie 35 L mk II. :)
Mnie interesuje jeszcze ten USB - dock. Tym się powinno niby dać te obiektywy wyrychtować. :)
Czyli raj dla Cichego. Tylko u niego będą selekcjonowane sztuki ze sprawnym AF :).
Tak czy inaczej dobrze że jest realna konkurencja w niższej cenie. Szach Canonie, Twój ruch.
Jak już wspominałem, nie handuję obiektywami Sigmy. Incydentalnie, jak się klient "uprze" ;)
Cichy, lepiej powiedz jak tam zwątpienie w Nikona i Sigme?
Cichy, lepiej powiedz jak tam zwątpienie w Nikona i Sigme?
Ponoć to była wina SB910, ale to jest mniejszy problem, bo mi kolor zupełnie nie pasuje i tyle. Może ktoś nie widzi różnicy, ja widzę. Jeśli chodzi o Sigmę 35 to pewnie zrobię review, ale na Canonie :)
Lepiej niech łzawią od cebuli, niżby miały z nich lać się łez potoki, gdyby była do chrzanu...
Poza tym - stojąc na nieubłaganym gruncie teorii - przy tak zacnej korekcji aberracji, cebula musi w oczy szczypać:
There are lenses with nicely parallel tangential and sagittal MTF curves but which are
spherically strongly overcorrected. This correction state causes annular defocused point spread functions, which
are visible as rim-lights and as pairs of lines and produce a restless-looking background.
http://www.zeiss.com/C12567A8003B8B6F/EmbedTitelIntern/CLN_30_MTF_en/$File/CLN_MTF_Kurven_EN.pdf
Koraf a jaki powinien być symbol w nowym nazewnictwie Sigmy dla takiego szkła? C jak contemporary (współczesny), S jak sport? A jak Art wydaje się najlepiej dopasowane. EX nigdy nie oznaczał uszczelnień a tylko najwyższą klasę wykonania. Miałem S 12-24 EX, 17-35 EX, 30 EX, 85 EX i żadna z nich nie była uszczelniona. Z resztą L w Canonie też tego nie oznacza. Chociażby 35L uszczelnień nie posiada.
Wg mnie również symbol A pasuje najlepiej, a wcale nie byłoby źle przyjęte gdyby było uszczelnione, w końcu jest to najnowsze szkło :D.
Ponoć to była wina SB910, ale to jest mniejszy problem, bo mi kolor zupełnie nie pasuje i tyle. Może ktoś nie widzi różnicy, ja widzę. Jeśli chodzi o Sigmę 35 to pewnie zrobię review, ale na Canonie :)
Tak z ciekawości - możesz coś więcej o kolorach? Co ci najbardziej przeszkadza - kolor skóry, "radioaktywna" trawa? Czy to problem konkretnego softu (ACR?), czy soft od Nikona też nie rozwiązuje sprawy?
Z lampą różowawy zafarb skóry, zielenie w tle (tam, gdzie zwykle u Canona są pomarańcze - w świetle sztucznym).
BartasPL
12-12-2012, 17:41
Czy ja dobrze rozumuję czy cichy przerzucił się na Nikona? D800 było powodem? Can't believe it!
Czy ja dobrze rozumuję czy cichy przerzucił się na Nikona? D800 było powodem? Can't believe it!
Raczej D600 .. ale coś czuję że wróci ;)
happytommy
12-12-2012, 18:50
na nikoniarzach jest sporo sampli userów owej sigmy :)
Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Strona 43 - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215147&page=43)
coraz bardziej przekonuję się do tego szkła.
na nikoniarzach jest sporo sampli userów owej sigmy :)
Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Strona 43 - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215147&page=43)
coraz bardziej przekonuję się do tego szkła.
Czytalem, ciekawie jest... Nie mniej jednak nie zapominajmy o roznicy odwiecznej pracy autofokusa w canonie i nikonie.
Po zakreceniu sloja z 35 1.4 do canona moze juz nie byc tak rozowo ... obym sie mylil...
Czytalem, ciekawie jest... Nie mniej jednak nie zapominajmy o roznicy odwiecznej pracy autofokusa w canonie i nikonie.
Po zakreceniu sloja z 35 1.4 do canona moze juz nie byc tak rozowo ... obym sie mylil...
Zgadzam się z Tobą ---- 35 1,4 sigmy --- rozmawiałem z osobą która defakto testowała ten obiektyw z 5DIII przez jeden dzień i była rozczarowana AF , zdecydowanie lepiej było pod Nikonem .
kurczeblade
13-12-2012, 13:43
Moim zdaniem ten cytat z optycznych rozwiewa wszelkie watpliwosci:
W poprawe celnosci i powtarzalnosci totalnie nie wierze i tu z potwierdzeniem przychodzi uzytkownik forum Nikona ktory kupil Sigmę - jest zadowolny ze swojego egzemplarza, ale dodaje:
Zatem "senkju senkju, baj" :mrgreen:
Tak przypadkiem wszedłem na temat Sigmy na forum Nikona, no i widzę że również tam "trolujesz" to samo co tu.
Zastanawia mnie dlaczego tak uparcie naciskasz na tą Sigmę po forach, broniąc wszelkimi siłami swoją 35L -mega super szybką błyskawiczną lke, bez której nie można zrobić zdjęć dobrych reportażowych, bo jest 0.5sekudny szybsza :) - przecież o to chodzi, żeby był wybór, a jeśli ktoś ma wątpliwości to może przetestować. a jestem pewny że nie miałeś tego szkła w ręku.
Z całym szacunkiem ale powiem Ci jedno, ciesz się że akurat jesteś w czasach gdzie jest szybki i precyzyjny AF i dobra elektronika w aparatach i wiele wiele bajerów. Bo raczej w dawniejszych czasach musiałbyś sobie radzić bez tego, a jak widać dawniej też robili zdjęcia, dobre zdjęci i to reportażowe zdjęcia. :)
Co do użytkowania, miałem dzisiaj możliwość podpiąć 2egzeplarze tego szkła pod 50D - oba chodziły tak samo, czyli cacy! :)
Oczywiście opinia bardzo solidnie wykonanego szkła, sprawdza się, wszystko idealnie dopasowane.
AF moim zdaniem bardzo szybki i precyzyjny, lepszy niż w Sigmie 85 ( którą posiadam ) pewniejszy się wydaje.
Nie zauważyłem wad FF/BF ładnie łapała w środkowy punkt, przy sklepowym mrocznym oświetleniu. Na zewnątrz podczas słoneczka AF bajka.
z początku estetycznie nie podobało mi się to szkło ( na zdjęciach ) ale dorwałem w łapska, pomacałem i zacząłem zabawę zmieniłem diametralnie zdanie, solidne solidne i jeszcze raz solidne dobre szkło.
Test w sklepie rozwiał wszystkie moje wątpliwości i pytania, zaczynam odkładać na ten obiektyw.
... i jeśli ktoś czai się na to szkło to na pewno polecam unikania czytania subiektywnych odczuć Pana Czachy :)
poszukiwacz2006
13-12-2012, 13:58
Niewątpliwie test na optycznych pokazał, że ta sigma to b.dobre szkło, o połowę tańsze niż L-ka canona. Sam czekałem i czekam na opinie użytkowników odnośnie af-u. I jeżeli okaże się, że ta konstrukcja nie grzeszy celnością i powtarzalnością, to wiele osób z niej zrezygnuje, zwłaszcza ci, którzy zarabiają na zdjęciach. Ja również muszę kupić jasne szerokie szkło. I te 0.5 s, o których piszą przedmówcy, ma dla mnie kolosalne znaczenie (nie mówiąc o powtarzalności ). Nawet jak L-ka będzie trzy razy droższa od sigmy, to kupię czerwony pasek, bo po dwóch, trzech udanych zleceniach szkło zarobi na siebie. Dlatego uważam, że obiektyw i tak znajdzie nabywców, a pozycja canona i tak nie jest zagrożona. Pozdrawiam.
happytommy
13-12-2012, 14:18
a na nikoniarzach nie ustępuje zachwyt nad tym szkłem, przez kolejnych Userów :) i to nawet takich którzy kupowali w ciemno na Allegro!
Zastanawia mnie dlaczego tak uparcie naciskasz na tą Sigmę po forach
Bo przez kilka lat sprzedawałem Sigmy i miałem z nimi nieco więcej styczności niż Ci sie może wydawać.
broniąc wszelkimi siłami swoją 35L -mega super szybką błyskawiczną lke, bez której nie można zrobić zdjęć dobrych reportażowych
Gdybyś zadał sobie trud czytania ze zrozumieniem to wyczytał byś, że nie bronię 35L tylko piszę że jeśli coś jest wolniejsze od tego szkła to jest do bani.
Z całym szacunkiem ale powiem Ci jedno, ciesz się że akurat jesteś w czasach gdzie jest szybki i precyzyjny AF i dobra elektronika w aparatach i wiele wiele bajerów. Bo raczej w dawniejszych czasach musiałbyś sobie radzić bez tego, a jak widać dawniej też robili zdjęcia, dobre zdjęci i to reportażowe zdjęcia. :)
Chcesz to możemy podyskutować o reportażu, o tym jak się robi zdjęcia bez AF .. zapraszam (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.186578781363963.39850.186322578056250&type=3) :)
i jeśli ktoś czai się na to szkło to na pewno polecam unikania czytania subiektywnych odczuć Pana Czachy :)
A Twoje są obiektywne, bo są Twoje? ;) Zwróć uwagę że jedyne co robię to cytuję inne źródła.
kurczeblade
13-12-2012, 14:27
... i uważasz że linkując swojego fanpaga, nie znajdę lepszego portfolio w tej kategorii zdjęć, ludzi którzy robią zdjęcia dużo słabszym, wolniejszym sprzętem niż Twoje super-szybkie-mega-wypaśne 35L ?:) ... i tu nie chodzi o jakieś tam różnice pół-sekundy i tego typu rozdrobnienia, tylko z palcem.. w można znaleźć stosy dużo lepszych PF reportażowych, ludzi którzy walą zdjęcia nawet manualnie :-)
mnie intryguje po prostu Twoje przekonanie, że tylko wysokiej klasy sprzętem trzeba robić takie zdjęcia, bo inaczej nie można :) 6d za mały, to nie można robić zdjęć bo za duże dłonie masz, Sigma do bani bo wolniejsza od L 35 :-)
... i uważasz że linkując swojego fanpaga, nie znajdę lepszego portfolio w tej kategorii zdjęć, ludzi którzy robią zdjęcia dużo słabszym, wolniejszym sprzętem niż Twoje super-szybkie-mega-wypaśne 35L ?:)
To są zdjęcia z manuala.. w 70% nawet nie z lustrzanki tylko dalmierza za 150zł.
kurczeblade
13-12-2012, 14:33
To są zdjęcia z manuala.. w 70% nawet nie z lustrzanki tylko dalmierza za 150zł.
No i respekt, największa frajda, bez superturbodoładowań też się da! :)
a więc i sigmą też się zapewne da... :)
mnie intryguje po prostu Twoje przekonanie, że tylko wysokiej klasy sprzętem trzeba robić takie zdjęcia, bo inaczej nie można :)
Bo nie wierzę w to, że po tylu latach Sigma nagle doznała olśnienia i wypusciła na rynek sprawną, powtarzalną optykę bez wad za 1/2 ceny.
6d za mały, to nie można robić zdjęć bo za duże dłonie masz, Sigma do bani bo wolniejsza od L 35 :-)
Za dużo sobie dopowiadasz między wersami. W którym miejscu napisałem że 6D nie da się robić zdjęć? Zaczynasz trollować czy mi się wydaje?;)
--- Kolejny post ---
No i respekt, największa frajda, bez superturbodoładowań też się da! :)
a więc i sigmą też się zapewne da... :)
Da się też pudełkiem po butach - rzecz w tym aby sprzęt nie ograniczał. W moim przekonaniu AF który jest o połowe wolniejszy niż ten w 35L (piszę o 35L bo nie ma do czego innego się odnosić, a nie że to najlepszy obiektyw na świecie) to porażka w przypadku szkła reporterskiego. Uszanuj moje zdanie nawet jeśli się z nim nie zgadzasz ;)
Sprawdziłem dziś wersję do Canona. Optyka jest identyko, centrum brzytwa, brzegi lekko nieostre. AF sporo wolniejszy niż 35L i niż wersja do Nikona. Celny w świetle zastanym i sztucznym. Na szczęście ;)
A dałoby radę jakiś filmik obrazujący działanie AF wrzucić na jutjuba?
Właśnie się dowiedziałem, że prędkość AF będzie można regulować. Domyślam się, że fabrycznie jest ustawiono wolno, ale dokładnie.
jellyeater
13-12-2012, 15:28
Bo nie wierzę w to, że po tylu latach Sigma nagle doznała olśnienia i wypusciła na rynek sprawną, powtarzalną optykę bez wad za 1/2 ceny.
Canon MKII wypuści za 3/2 ceny. Będzie lepiej? :D
W tym wypadku to dziwię się, że 35 Canona jest takie drogie. :D
Witam
Szybkości AF w tej Sigmie nie można regulować . Można będzie zmieniać zakres pracy AF tzn. ustawić w jakim zakresie w metrach ma pracowac af co w duzym stopniu ma usprawnić jego działanie. Tak przynajmniej tłumaczył zalety USB-DOCK szkoleniowiec ze strony Sigmy.
Pozdrawiam
Mirek
A to ciekawe, bo widzę w prezentacji oprogramowania do USB Dock zakładkę AF Speed Setting (oraz oddzielnie Focus Limiter Setting o którym to własnie napisałeś).
no bez przesady.. przebieg skali ostrosci o 0,5 sek dluzej, to dla mnie zaden argument ze obiektyw odpada do repo ;]
bardziej bym sie martwil o AF w 5D dla zdjec w ruchu :lol:
ludzie teraz maja pierd..ca na punkcie ostrosci obiektywow i szybkosci AF
dochodzi do paranoi jak wlasnie w tej dyskusji.
ze pol sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali AF, to oznacza ze sigma 35/1.4 jest do bani (czyt. nie ma porownania do 35L)
uwazam, ze zamiast onanizowac sie nad szybkoscia AF (w ukladach USM badz odpowiedniki HSM itp), lepiej wycwiczyc w sobie "odwage", zeby nie miec oporow wejsc w centrum akcji tak - zeby zdjecie bylo jeszcze bardziej dynamiczne ;]
jestem przekonany, ze taka "solucja" wplynie na efekt koncowy materialu o niebo lepiej niz 0,5 sekudny roznicy w szybkosci dzialaniu AF'a.
denerwujace jest rowniez to, ze teoretykow fotografii i wlasnosci obiektywow jest cala masa, a jak poprosic o linka do galerii takiego foto-filozofa, to cisza jak makiem zasial, badz zdjecia tragedia (czyli w teorii master - w praktyce ****)
sa oczywiscie wyjatki, i tych forumowiczow ktorzy poza swoim zdaniem i opinia maja jakies poparcie we wlasnym portfolio (badz nie boja sie go pokazac - vide czacha) warto poczytac i z nimi podyskutowac.
cala reszta teoretycznych omnibusow wiedzy fotograficznej to po prostu tylko w wiekszosci sianie fermentu :D
A to ciekawe, bo widzę w prezentacji oprogramowania do USB Dock zakładkę AF Speed Setting (oraz oddzielnie Focus Limiter Setting o którym to własnie napisałeś).
Faktycznie , musiałem niezbyt uważać na prezentacji ;-)
Pozdrawiam
Mirek
jellyeater
13-12-2012, 17:25
Szybszy AF czyli musi więcej prądu pobierać. Dziwne, że nie robią testów. Np. aparat wytrzymał 10000 przebiegów pełnej skali. :) A w innym obiektywie tylko 8000. :D Ale 0,5 to faktycznie cała wieczność. Zwłaszcza, że zazwyczaj ostrzy się w ramach jednego przedziału... :P Sigma ma za to użyteczny obraz od pełnego otworu. W Canonie trochę z tym gorzej. :P W ogóle te obiektywy to jakby porównywać 40'letniego Mercedesa z nową KIA. Trochę różne światy i technologie.
BTW to AF to właściwie jedyne w czym ten obiektyw wypadł trochę gorzej. We wszystkim innym (poza winietą i pracą pod światło) Canon leży i kwiczy. Dlatego trzeba bronić tego argumentu. :P
We wszystkim innym (poza winietą i pracą pod światło) Canon leży i kwiczy.
W jakiej kategorii Canon 35L leży i kwiczy ?
no bez przesady.. przebieg skali ostrosci o 0,5 sek dluzej, to dla mnie zaden argument ze obiektyw odpada do repo ;]
bardziej bym sie martwil o AF w 5D dla zdjec w ruchu :lol:
ludzie teraz maja pierd..ca na punkcie ostrosci obiektywow i szybkosci AF
dochodzi do paranoi jak wlasnie w tej dyskusji.
ze pol sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali AF, to oznacza ze sigma 35/1.4 jest do bani (czyt. nie ma porownania do 35L)
uwazam, ze zamiast onanizowac sie nad szybkoscia AF (w ukladach USM badz odpowiedniki HSM itp), lepiej wycwiczyc w sobie "odwage", zeby nie miec oporow wejsc w centrum akcji tak - zeby zdjecie bylo jeszcze bardziej dynamiczne ;]
jestem przekonany, ze taka "solucja" wplynie na efekt koncowy materialu o niebo lepiej niz 0,5 sekudny roznicy w szybkosci dzialaniu AF'a.
denerwujace jest rowniez to, ze teoretykow fotografii i wlasnosci obiektywow jest cala masa, a jak poprosic o linka do galerii takiego foto-filozofa, to cisza jak makiem zasial, badz zdjecia tragedia (czyli w teorii master - w praktyce ****)
sa oczywiscie wyjatki, i tych forumowiczow ktorzy poza swoim zdaniem i opinia maja jakies poparcie we wlasnym portfolio (badz nie boja sie go pokazac - vide czacha) warto poczytac i z nimi podyskutowac.
cala reszta teoretycznych omnibusow wiedzy fotograficznej to po prostu tylko w wiekszosci sianie fermentu :D
zgadzam się w 100%, to samo było z Sigma 50/1,4 HSM :D na ktorej psy wieszają do dziś a ja sobie bardzo chwalę, zresztą nie tylko ja :)
troszkę wywaliłem.. i proszę uprzejmie o powrót do tematu wątku a dyskusje na temat własnych dokonań, prezentacji portfolio itp. zakończyć lub przenieść do galerii..
Interesujaco prezentuje sie ta nowa Sigma i na pewno trafi do mojej torby .
Czytajac ten watek odnosze wrazenie , ze co niektore osoby szlag trafia z zazdrosci , ze Sigma stworzyla ostrzejsza 35-tke o swietle f/1.4 niz Canon .
I o to chodzi , bo konkurencja wyzwala potrzebe ulepszania produktow a to jest tylko z korzyscia dla nas .Brawo Sigma .
W przypadku Cwanona to jest on zachlanny i zadufany w sobie w swojej polityce cenowej nowych produktow podwajajac ich cene w porownaniu do poprzednikow , poprzez co przeszedlem bez jakiegokolwiek zalu do innej stajni .
Az strach sie bac ile sobie zazadaja za nowa 35/1.4L II .
W jakiej kategorii Canon 35L leży i kwiczy ?
Kwiczy, to może przesada. Ale z testów (np. Optyczne) wychodzi, że rozdzielczość na 1.4 jest sporo wyższa w Sigmie.
Co nie zmienia faktu, że fotografia to nie tylko rozdzielczość obiektywu.
Ale z testów (np. Optyczne) wychodzi (...)
No dobra, to już wszystko jasne :) Według Optycznych to Sigma 50 jest super ostra na 1.4. Miałem 35L przez ostatni sezon, optycznie idealne.
jellyeater
14-12-2012, 12:50
Jeżeli Canon jest optycznie idealny to Sigma jest nadidealna?
Gear for Image :: (http://lcap.tistory.com/entry/Sigma-35mm-f14-vs-Canon-35mm-f14-L) :)
Canon jest idealny oprócz, komy winiety i aberracji podłużnej no i nieciekawej rozdzielczości na brzegu kadru. :) Przysłonę też ma nie najlepszą, jakaś taka kanciasta na F2. Canon będzie miał motywację by wypuścić MK II. :) Bo Sigma pokazała, że da się lepiej. Wtedy będzie wypasiony AF i może nie będzie cebuli... :) A może będzie jak w 24 MK II. :D Wszyscy zyskali...
happytommy
14-12-2012, 17:05
tu też ewidentnie widać jak ma się Sigma 35mm F1.4 do reszty. Nawet nowy canon 35mm F2.0 IS USM w centrum na F2 jest ciut lepszy niż 35L :)
Canon EF 35 f/2 IS Resolution Test Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/12/canon-ef-35-f2-is-resolution-test/)
te wykresy mtf obiektywow kojarza mi sie z wykresami jitter'a w cyfrowych zagadnieniach audio :lol:
Kwapiszon
14-12-2012, 17:27
te wykresy mtf obiektywow kojarza mi sie z wykresami jitter'a w cyfrowych zagadnieniach audio :lol:
No i co w związku z tym szumem fazowym ?
Nawet nowy canon 35mm F2.0 IS USM w centrum na F2 jest ciut lepszy niż 35L :)
Canon EF 35 f/2 IS Resolution Test Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/12/canon-ef-35-f2-is-resolution-test/)
to skoro z elą jest tak źle, to czemu jest tak dobrze:mrgreen:
happytommy
14-12-2012, 17:57
źle nie jest, tylko inni stają się lepsi (Sigma), jak by nie było ta Sigma optycznie jest po prostu lepsza...
źle nie jest, tylko inni stają się lepsi (Sigma), jak by nie było ta Sigma optycznie jest po prostu lepsza...
.. o ile uda sie jej wyostrzyc poprawnie lub na czas .. ale to przeciez pikuś, komu potrzebny sprawny AF :mrgreen:
happytommy
14-12-2012, 18:34
wystarczy kupić niewadliwą sztukę i będzie bardzo dobrze :)
.. o ile uda sie jej wyostrzyc poprawnie lub na czas .. ale to przeciez pikuś, komu potrzebny sprawny AF :mrgreen:
Jeśli chodzi o prędkość to przesadzasz. Ludzie robią 85L reportaże i nie ma tragedii, a co dopiero tą sigmą.
Do reportazu uzywa sie nieco innych ogniskowych niz 85mm. To ze ktos zrobil fotke na weselu 85L nie oznacza ze to reporterskie szklo.
happytommy
14-12-2012, 18:58
Może uda mi się jutro podpiąć tę Sigmę do 5DII to się przekonam jak to chodzi...
A tak z innej beczki to mam pytanie do Cichego odnośnie testu, kiedy ewentualnie będzie?
Tak sobie czytam i czytam i widzę, że jeszcze nikt nie porównał konkretnie tych dwóch szkieł a jest tutaj tylko stado krzykaczy, którzy nawet nie mieli tych szkieł w łapach. Niech ktoś zrobi konkretny test a nie tylko bicie piany uskuteczniacie. Osobiście z pełną rezerwą podchodzę do tego szkła bo miałem kilka Sigm i wiem do czego jest ona zdolna. Mam nadzieję, że przerwą tym modelem tendencje do nietrafiania i poprawią szybkość.
Tak sobie czytam i czytam i widzę, że jeszcze nikt nie porównał konkretnie tych dwóch szkieł a jest tutaj tylko stado krzykaczy, którzy nawet nie mieli tych szkieł w łapach. Niech ktoś zrobi konkretny test a nie tylko bicie piany uskuteczniacie.
Czyżbyś się zgłaszał na ochotnika? :mrgreen:
No to coś z porównań:
https://www.youtube.com/watch?v=mh0TbylMtxg
No i co w związku z tym szumem fazowym ?
To, ze istnieje tylko na papierze, w teorii.
Przeczytales gdziekolwiek zeby ktos uslyszal negtywny wplyw jitter na sygnal audio?
Znaczy pewnie przeczytales, skoro sa ludzie ktorzy slysza brzmienie kabelkow usb :]
No w kazdym badz razie zmierzam do tego, ze wartosci opisujace wlasnosci obiektywow (wlasciwie to poziom wad optyki), sa straszne tylko na papierze i na wykresach.
Idziesz z takim "wadliwym" szklem na zdjecia (np 24L i jego winietowanie), wracasz i micha sie sama cieszy z plastyki zdjec, przyprawionych winieta :]
No i myslisz pozniej sobie "a pieprzyc te wszystkie wykresy i wartosci, obiektyw wspaniale rysuje".
To samo z AF.
Nigdy nie uwierze, ze 0,5 sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali uniemozliwi "uchwycenie momentu" :)
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Czyżbyś się zgłaszał na ochotnika? :mrgreen:
Chętnie bym wziął Sigmę w swoje łapki i porównał te dwa szkła. A wideo wygląda bardzo zachęcająco. Tylko nadal nie wiem jak sie szkło zachowuje w kiepskich warunkach. A to jak dla mnie wykładnia przy zakupie.
Kwapiszon
15-12-2012, 00:25
To, ze istnieje tylko na papierze, w teorii.
Przeczytales gdziekolwiek zeby ktos uslyszal negtywny wplyw jitter na sygnal audio?
Znaczy pewnie przeczytales, skoro sa ludzie ktorzy slysza brzmienie kabelkow usb :]
No w kazdym badz razie zmierzam do tego, ze wartosci opisujace wlasnosci obiektywow (wlasciwie to poziom wad optyki), sa straszne tylko na papierze i na wykresach.
Idziesz z takim "wadliwym" szklem na zdjecia (np 24L i jego winietowanie), wracasz i micha sie sama cieszy z plastyki zdjec, przyprawionych winieta :]
No i myslisz pozniej sobie "a pieprzyc te wszystkie wykresy i wartosci, obiektyw wspaniale rysuje".
To samo z AF.
Nigdy nie uwierze, ze 0,5 sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali uniemozliwi "uchwycenie momentu" :)
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Chyba cię poniosło.
Zaczynasz brzmiec jak teoretyk fotografii ;) Czasem i 0.1 sekundy roznicy decyduje czy masz to zdjecie czy go nie masz.
PS. 0.5sekundy w skali minuty to pikuś, jednak w skali 1 sekundy to już nieco inna proporcja. Ale to nie chodzi o zadne pomiary w sekundach, tylko o to ze Sigma jest "duzo wolniejsza" od 35L.
BartasPL
15-12-2012, 01:27
e to tylko do testów... powiedział zaprzyjaźniony Nikoniarz. Ufff... :lol: Czacha a tak przy okazji to brałbyś 5D3 czy 1Dx gdyby różnica w cenie była na poziomie 6k?
Zaczynasz brzmiec jak teoretyk fotografii ;) Czasem i 0.1 sekundy roznicy decyduje czy masz to zdjecie czy go nie masz.
PS. 0.5sekundy w skali minuty to pikuś, jednak w skali 1 sekundy to już nieco inna proporcja. Ale to nie chodzi o zadne pomiary w sekundach, tylko o to ze Sigma jest "duzo wolniejsza" od 35L.
no ale my tutaj mowimy, o 0,5 sekundy roznicy w przebiegu calej skali - od dajmy na to 0,3m do nieskonczonosci ;]
jak czesto w repo musisz w ciagu pol sekundy tak drastycznie zmienic odleglosc ostrzenia?
zakladajac, ze pierscien ostrosci musi przeleciec "normalna" skale, czyli powiedzmy od 0,7m do 3m (czasem do nieskonczonosci), to czas przebiegu takiej skali skraca sie pewnie dwukrotnie. albo i trzykrotnie.
a wtedy roznice sa liczone w minisekundach.
a jak zaczynamy dywagowac nad tym, ktory obiektyw jest lepszy rozpatrujac minisekundowe roznice w szybkosci pracy AF, to zaczyna wiac klimatem rodem z audiostereo.pl :P
sci-fi :D
a jak zaczynamy dywagowac nad tym, ktory obiektyw jest lepszy rozpatrujac minisekundowe roznice w szybkosci pracy AF, to zaczyna wiac klimatem rodem z audiostereo.pl :P
sci-fi :D
ale to Ty zaczales z tym 0.5s - ja jedynie wspominam relacje osob ktore porownaly sigme do 35L, ze jest znacznie woooolniejsza i skala czasowa nie ma najmniejszego znaczenia ;)
--- Kolejny post ---
e to tylko do testów... powiedział zaprzyjaźniony Nikoniarz. Ufff... :lol: Czacha a tak przy okazji to brałbyś 5D3 czy 1Dx gdyby różnica w cenie była na poziomie 6k?
chcial bym miec 1DX bo lubie duze wypasione aparaty, ale do mojej pracy 1DX jest zbedny. chociaz gdyby roznica byla na poziomie 6k brutto to mysle ze bym sie skusil ;)
No więc wypowiem się i ja. W praktyce moja sigma ostrzy na F=1.4 tak szybko i pewnie jak conajmniej Canon 85/1.8 USM na F=1.8 (czyli bez zarzutów)
AF zwalnia i czuje się niepewnie dopiero wtedy gdy niewyrabia system AF w body, czyli warunki są bardzo niekorzystne rzędu 1/30-1/50 , iso3200, f=1.4 a wspomaganie AF w body czy z lampy nie jest aktywne
Hej a ma ktos jakis pomysl gdzie ja szukac w Warszawie? Bo w SPro juz wyszly, jak ktos widzial to prosba o priv,
dzieki i-t@o2.pl
No, na digital preview chwalą i to bardzo :) Wykresy też robią wrażenie.
Sigma 35mm F1.4 DG HSM review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/lensreviews/sigma-35mm-f1-4-dg-hsm)
rafalk75
22-12-2012, 00:24
No, na digital preview chwalą i to bardzo :) Wykresy też robią wrażenie.
Sigma 35mm F1.4 DG HSM review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/lensreviews/sigma-35mm-f1-4-dg-hsm)
Właśnie też przejrzałem i sample też robią wrażenie. Czy na FF czy na APSC efekt mi się podoba. Dylemat nadal. Kupić czy nie. Miałem w planie kupić 5tkę. Teraz mam jeszcze większy problem. Zostać na 7D i kupić 35 (albo zamiast 5 tki kupić 6 tkę). Bądź tu mądry.
Kupić 6d i S35f1.4 :)
Kwota wyjdzie jak za 5dIII a 35mm będzie 35mm a nie 56mm
wiktor2323
22-12-2012, 15:14
Mi też 35 pomieszała plany. Studyjne lampy czy to szkło. Moim zdaniem kontrola nad światłem da mi więcej w moim wypadku, bo znów stałek najgorszych nie mam :)
Do studia i tak 35 za duzo uzywal nie bedziesz .. ;)
wiktor2323
22-12-2012, 17:50
Do studia i tak 35 za duzo uzywal nie bedziesz .. ;)
Wiem ale studio to nie wszystko:) Puki co moje 28 i 50 będzie musiało dzielnie zastępować 35mm od S lub C :)
na cholere do studia f/1.4?
jak juz chcesz koniecznie stalke 35mm to 3x tanszy canon 35/2.0 nada sie do tego rownie dobrze co nowa sigma ;]
co innego repo, plener itp
na cholere do studia f/1.4?
jak juz chcesz koniecznie stalke 35mm to 3x tanszy canon 35/2.0 nada sie do tego rownie dobrze co nowa sigma ;]
co innego repo, plener itp
Jeśli do studio 1.4 jest be, to dlaczego nie jest be w plener?
Jeśli do studio 1.4 jest be, to dlaczego nie jest be w plener?
Bo w studiu nie brakuje światła, a mała GO jest rzadko wykorzystywana (jest pełna kontrola tła). W plenerze często jest odwrotnie. Do studia 1.4 to tylko na jakieś bardzo kreatywne zlecenie. Normalnie i tak się przymyka do 5.6-8.0.
kurczeblade
22-12-2012, 19:32
Bo w studiu nie brakuje światła, a mała GO jest rzadko wykorzystywana (jest pełna kontrola tła). W plenerze często jest odwrotnie. Do studia 1.4 to tylko na jakieś bardzo kreatywne zlecenie. Normalnie i tak się przymyka do 5.6-8.0.
Co wy za bzdury opowiadacie:-) Robię ogromnie dużo zdjęć beauty/fashion mam Sigme 85 i wnioskując z waszych argumentów źle zrobiłem kupując ten obiektyw bo jest za jasny, czyli powinienem kupić coś ze światłem F4 ? Często używam przy beauty 1.8 z ostrym światłem, żeby osiągnąć bardzo mocną plastykę zdjęcia.
studio to nie tylko ciasne kadry , często się robi szerzej, zdjęcia fashion? cała sylwetka..
Co wy za bzdury opowiadacie:-)I to mi przyszło do głowy.