Zobacz pełną wersję : Sprzęt do ślubów cz. III
Matsunami
10-08-2012, 13:46
Na 5DmkIII Sigma 85 w tańcu daje rade, nic nie błądzi. Generalnie AF mkIII jest mega, robiłem na ciemnej sali 35 i 85 oba na 1.4 i mało było nie trafionych zdjęć.
Na 5DmkIII Sigma 85 w tańcu daje rade, nic nie błądzi. Generalnie AF mkIII jest mega, robiłem na ciemnej sali 35 i 85 oba na 1.4 i mało było nie trafionych zdjęć.
No o AF w mkIII chodzą legendy:) Zapytam się przy okazji czy używałeś tej sigmy z mkII (może być na centralnym:P)? Zastanawiam się, czy może mój obiektyw jest jakiś felerny, czy zwyczajnie tak działa na starszej piątce.
A jaki tryb AF dla tańca w 5dmkIII wybieracie ? Bo tam jest za dużo mozliwosci a w podpowiedziach do trybu AF akurat tańca nie ma :)
ja dopiero na drugie wesele ide z 5dmIII i szczerze miałem za mało czasu na rozgryzienie tego ale jutro może w końcu postaram sie dostosować te ustawienia po siebie :))) ale moze ktoś już znalazł złoty środek i chętnie się podzieli :))
Tak opisujecie celnosc 5d a jak wedlug was wyglada celnosc AF w 50D bo dla mnie osobisscie jest tak srednio. Na srodkowym daje rade ale przestrzela oczywiscie tez lub ucieknie gdzies w bok. Co do krzyzowych mialem kiedys okazje porobic foto w studio w zastanym plus lampy ale swiatlo ciagle i ku mojemu zdziwieniu po wyborze bocznego ponktu za nic w swiecie nie nie ostrzyl na niego kazde zdjecie bylo mydlo po zmianie na srodek zaczal trafiac.
Wysłano z GT-P1000 z użyciem Tapatalk
Tak opisujecie celnosc 5d a jak wedlug was wyglada celnosc AF w 50D bo dla mnie osobisscie jest tak srednio. Na srodkowym daje rade ale przestrzela oczywiscie tez lub ucieknie gdzies w bok. Co do krzyzowych mialem kiedys okazje porobic foto w studio w zastanym plus lampy ale swiatlo ciagle i ku mojemu zdziwieniu po wyborze bocznego ponktu za nic w swiecie nie nie ostrzyl na niego kazde zdjecie bylo mydlo po zmianie na srodek zaczal trafiac.
Chyba masz coś nie tak z aparatem bo moje 40d trafiało jak złoto. Przecież 50d ma wszystkie punkty krzyżowej więc nie powinno być różnicy miedzy środkowym i bocznymi. Ja przynajmniej takiej nie odczowalem.
Ja również. Jak chcę sobie trochę 'poużywać' bocznych punktów to odkładam 5d i biorę w łapę 50d. Daje radę elegancko :)
Kolekcjoner
11-08-2012, 13:36
Chyba masz coś nie tak z aparatem bo moje 40d trafiało jak złoto. Przecież 50d ma wszystkie punkty krzyżowej więc nie powinno być różnicy miedzy środkowym i bocznymi. Ja przynajmniej takiej nie odczowalem.
Moje 40D też tafia bez problemu ale boczne krzyżowe, a środkowy to zupełnie inna bajka w tej puszce jeśli chodzi o precyzję i czułość.
To nie wiem.
Wtedy w studio bylo jeszcze kilkoro znajomych i sprawdzilismy czy aby szkło nie ma BF/FF i nie stwierdziliśmy takiego przypadku.
Może moja ręka jest chwiejna ;) ale T ma VR więc nie powinno być problemu... no ale tak czy inaczej taka sytuacja zaistniała i nie było ostrago zdjęcia po wybraniu bocznych punktów.
Dodam że na błyskowym nie było problemu.
mój 550D + Tamron z VR, trafia bez problemu :) Bynajmniej trafiał... teraz szukam czegoś świeższego ;) z 28 f1,8 też nie miał problemów ;) a krzyżowy jest tylko środkowy..
mój 550D + Tamron z VR trafia bez problemu :) Bynajmniej trafiał... teraz szukam czegoś świeższego ;)
Będę upierdliwy: to trafiał, czy nie trafiał?
trafiał... jak go jeszcze miałem... a że poszedł w inne ręce mogło mu się odwidzieć ;)
kumam już z tym bynajmniej... sory ale nie mogę się oduczyć ;)
lomiarz.wroc
14-08-2012, 09:21
Witam wszystkich.
Mam pewien dylemat. Otóż zastanawiam się nad 5d2 ale jak tak poczytalem o af to się zastanawiam czy warto. Może lepiej 5d1 uzywane, w końcu mniej kasy. Teraz mam 40D i powoli irytuje mnie jakość zdjęć z tego body. A może 5d1 używane? Proszę doradzcie coś.
Kamil Łomiński
manfred1
14-08-2012, 09:42
5d2 ma lepszy af od 5d1 i wyższe użyteczne iso. Kup 5d2.
sam sie ostatnio zastanawiam czy nie wskoczyć na mkII przez AF. mam trochę gotówki ale chyba zamiast wymieniać body, zakupię szkła.
manfred1
14-08-2012, 13:24
Masz naprawdę gordyjski węzeł do rozłupania.
a żebyś wiedział :) nadmiar gotówki też nie jest dobry. nadal jestem niezdecydowany. Może pomożecie z wyborem?
Działam na ślubach z drugą osobą, oboje na 5d mkI. Mamy 50mm i 85 i tamrona 28-75. Myśle, że zakup 24L i 35L byłby dobrym wyborem do reporterki. Czy może 16-35 zamiast 24L? Co myślicie?
nemesisevil
14-08-2012, 13:49
przy 24 L będziesz miał jaśniejsze i lepszej jakości zdjęcia, ale przy 16-35 uniwersalność, i szerszy kąt..... ja chyba bym wolał 16-35, a pozniej z czasem dozbierac na 24L ....
Jak kupisz 24 to bedziesz zachwycony swiatlem, GO itp Raczej nie bedziesz tesknil za niczym szerszym.
Jak kupisz 16-35 bedziesz zafascynowany 16mm ale niczym pozatym, no i ile mozna focic tak szerokim katem. Wiec pewnie wiekszosc fotek i tak bedziesz robil kolo 24mm
lomiarz.wroc
14-08-2012, 15:43
A jest ktoś z wrocka z kim mógłbym się umówić, kto na 5d2 i trochę potestować? Zabrał bym 24-70L i 70-200 L f/4!
Łomi
Trafia mi się w dobrym stanie 5d z przebiegiem 33tys. klapnięć za 3500zł... warto brać czy raczej cena wygórowana ?
liquidsound
14-08-2012, 18:53
Za tyle kupiłem w stanie idealnym z oryginalnym gripem 2 lata temu z przebiegiem 15 tyś klapnięć. Sam więc sobie odpowiedz na pytanie...
Za wysoka. Moim zdaniem 3 koła to max.
cohontes
14-08-2012, 19:54
Morfii a może poczekaj na moment po Photokinie ;) pewnie ktoś się będzie pozbywał 5D ja sam właśnie celuję w ten czas.
Prędzej na wiosnę. Premiera nie równa się dostępność. Cena starej 5 będzie spadać tak szybko jak 5d3:)
3500 za ponad 30k pyknięć to dużo, miesiąc temu kupiłem za 3800 z 11k.
Jakoś ciężko mi uwierzyć w te 5D z takim przebiegiem :D Data premiery 2005 a tu ktoś raptem zrobił 11 tyś zdjęć... Mało wiarygodne to jest niestety.
no niedawno był na allegro maluch z przebiegiem 60km a data premiery była dawniej :)
porównanie bardzo nietrafione, bo aparat to sprzęt do pracy a maluch z tego rocznika to już tylko hobbystycznie ludzie kupuja i robią rocznie 200 km :D więc wybacz
porównanie bardzo nietrafione, bo aparat to sprzęt do pracy a maluch z tego rocznika to już tylko hobbystycznie ludzie kupuja i robią rocznie 200 km :D więc wybacz
No ja mysle ze twoj tok myslenia jest kompletnie nie trafny. Kto powiedzial ze aparat to tylko narzedzie pracy? A co to hobbystow w fotografii z 5d nie ma??? :confused:
Na ebayu w UK bylo sporo np kilkuletnich MKII z przebiegiem po 4k klapniec co akurat mozna latwo w tym przypadku sprawdzic.
Mad
Nie uogólniaj od razu. Wiem w czym rzecz jednakże znajać PL realia nie wierzę w opisy umieszczane na alledrogo. MK II to nie MK I :P
jacek_73
15-08-2012, 15:55
Twoja wiara nie ma tutaj nic do rzeczy. 15tys. zdjęć przez 10 lat to wcale nie jest tak mało, a takich ludzi troszkę jest.
Skoro uważasz , że 15 tyś zdjęć przez 10 lat to dużo to nie mam więcej pytań i życzę miłego kupowania aparatów z małym przebiegiem :)
jacek_73
15-08-2012, 16:21
Korpusy i lampy błyskowe kupuje zawsze nowe i z gwarancją, dzięki czemu oszczędzam sobie różnego rodzaju dziwnych rozterek...ale to nie wątek o mnie:idea: Natomiast jeśli uważasz że wszyscy trzaskają hekto-tysiące zdjęć rocznie to przejdź się po sąsiadach i sprawdź sam :)
Lucky Luck
15-08-2012, 16:44
Korpusy i lampy błyskowe kupuje zawsze nowe i z gwarancją, dzięki czemu oszczędzam sobie różnego rodzaju dziwnych rozterek...ale to nie wątek o mnie:idea: Natomiast jeśli uważasz że wszyscy trzaskają hekto-tysiące zdjęć rocznie to przejdź się po sąsiadach i sprawdź sam :)
Kumpel ma 5dm2 . Amator. Zajęty pracą. Ale czasem bierze sprzęt do ręki. W ubiegłym
miesiącu ślubie swojego brata zrobił prawie 1000 zdjęć./ jako gość/ , z 3 dniowego wyjazdu
do Pragi ponad 800, wakacyjny 7 dniowy wyjazd nad morze ponad 600. Sam
twierdzi, że jak amator musi robić dużo, bo tylko z 6 zdjęć na dziesięć jest zadowolony :)
Sam ostatnio miałem okazję obserwować pracę zawodowego fotografa na ślubie.
Oszczędnie gospodarował migawką. Za to dwóch "gości" z d7000 i K-5 mieli
chyba włączony tryb seryjny :)
strideer
15-08-2012, 16:48
bo aparat to sprzęt do pracy
Ha ha ha, ha ha ha.
mnóstwo ludzi kupuje lustro dla "Miecia"
zresztą to widać po aparacie czy leżał w szafie czy robił ślubniaki
- - - Updated - - -
ja amatorsko robię około 10 k rocznie
Ha ha ha, ha ha ha.
No skoro kupujesz aparat za 7K dla zabawy, szpanu lub samej chęci posiadania to gratuluje :)
strideer
15-08-2012, 17:00
No skoro kupujesz aparat za 7K dla zabawy, szpanu lub samej chęci posiadania to gratuluje :)
Projekcja to naprawdę silny mechanizm :-)
jacek_73
15-08-2012, 17:08
Podaj tylko jeden powód dlaczego nie? Ktoś ostatnio kupił znaczek pocztowy za 15 tys.zł. Myślisz, że po to żeby kartkę na święta do rodziny wysłać?
Kolekcjoner
15-08-2012, 17:10
Panowie bardzo proszę zakończyć tę dziecinadę.
Hej,
Czytam ten watek od czesci II i widze konkluzje, ze "bez FF nie podchodz".
Ale - moze zresetuje watek troche ;)
Jestem nowym fotog, z 10 lat za pasem jako "kompaktowiec", potem 5 lat "lustzankowiec" (dzieci, podroze, widoczki, portrety dla rodziny i znajomych), oraz 1 slubem (dla znajomych) za pasem. Wystrzelalem juz migawke na swoim 400D wiec zmienilem go ostatnio na 60D, bardzo fajny pentaprysmat i 5FPS robi swoje :D
Strzelanie slubow w sumie spodobalo mi sie, bo odciaga mnie od roboty (desk jockey), mozna sie z ludzmi zadac i zrobic to, co sie lubi najbardziej, czyli strzelac fotografowac - a przy okazji i zarobic.
Wczoraj w nocy zalozylem konto na smugmug, pod adresem pkt. 8. regulaminu forum , wrzucilem na razie troche sampli z pierwszego slubu, potem wrzuce wiecej, jak wybiore jakies portreciki i widoczki. Cennik ustalilem na poczatku nisko, ale w porownaniu z konkurencja z mojego miasta stosunek jakosc/cena jest b dobry.
A pisze teraz bo mam maly dylemat - obiektywem podstawowym byla Sigma 17-70 2.8-4 OS, w sumie bardzo fajne wszechstronne szklo, niezbyt ciezkie - dawala rade w "urzedzie stanu" i w sesji "ogdorkowej". Przypalalem tez gosci troche 430EXII na ETTL aby dac blysk wypelniajacy.
Problemem byl jednak wieczor, ciemna sala, Sigma kompletnie byla bezuzyteczna - wtedy wyciagnalem 50mm 1.8, ktory uratowal sytuacje (tzn. mialem jakies zdjecia), ale aby uzyskac uzyteczny zakres musialem stawac prawie 10m od ludzi, ktorym robilem foty :-)
Teraz stwierdzilem, ze spienieze Canona 70-300 IS i zamienie na jakas krotsza stalke, ale mam dylemat - czy wybrac Sigme 30 /1.4 czy moze cos jeszcze szerszego? Wszyscy tutaj podniecaja sie 35L, wiec ekwiwalent dla cropa to bylby 20mm. Ale ja jakos nie mam zwyczaju strzelac w pelni "oddalonym", nie lubie do konca takiej perspektywy, krzywi sie ludzi i w ogole jakos to malo naturalnie wyglada (w sensie nie tak naturalnie jak 50mm ekw).
Rzuccie jakies przemyslenia odnosnie tego, czy lepiej sie wpakowac w 20mm czy 30mm na cropie pod katem slubniakow.
Jeszcze jedna sprawa - strzelam w trybie mRAW (10mpx zamiast 16mpx) i w sumie nie zauwazylem zadnych problemow odnosnie "brak danych do obrobki", jak srednio udane fotki powieksze na 100% to zawsze i tak widze np. poruszenie, czy brak ostrosci, cos czego wiecej pikseli nie poprawiloby. Czy macie jakies doswiadczenia z tym trybem? W sumie jak patrzymy na sensory ze wzorcem Bayera to i tak nie ma tam 16 milionow pikseli RGB, a jest tylko matryca, wiec zmniejszenie tego do 10 milionow pelnych pikseli (RGB) nie powinno tracic zadnych danych w stosunku do pierwotnie przechwyconych.
Mozecie sie tez poznecac nad tymi fotkami z pierwszego slubu, krytyke zawsze przyjme na klate. PS. panstwo mlodzi nie mieli czasu na plener, nie placili tez tyle, abysmy specjalnie drugi dzien brali na plener, wiec niestety nie ma az tyle do pokazania ile bym chcial.
Tutaj troche osobistych fot, dla porownania (nie samymi slubami czlowiek zyje) pkt. 8. regulaminu forum
Hmmm, chyba coś pomieszałeś (z tego co zrozumiałem). 35 na cropie da Ci ekwiwalent właśnie coś koło 50. Dodatkowo warto mieć coś szerszego (choćby ta sigma).
Hmmm, chyba coś pomieszałeś (z tego co zrozumiałem). 35 na cropie da Ci ekwiwalent właśnie coś koło 50. Dodatkowo warto mieć coś szerszego (choćby ta sigma).
No wlasnie posiadam EF50/1.8 co daje ekw. 85mm, stanowczo za dlugo na slubniaki.
Tylko teraz czy wejsc w 20mm czy 30mm? Dla uzyskania ~35mm i ~50mm odpowiednika FF. Normalnie sklanialbym sie ku 30mm, ale z jakiegos powodu (to znaczy, ze musi byc jakis powod!) wszyscy tutaj zakochali sie w 35mm (FF), stad pytanie.
- - - Updated - - -
A - moja logika byla "odwrotna". Czyli dla uzyskania efektu 35mm na FF potrzebowalbym ~20-22mm na cropie.
Nie wiem, nie mam 35. Jednak o powody tej miłości łatwo tłumaczyć (wystarczy zobaczyć jaki to szkło obrazek produkuje). Co do pytania to uważam, że 50 spokojnie można obskoczyć 80% kadrów. Ja jednak w przeważającej większości używam 24 (kwestia gustu). Szerszy kąt daje Ci sposobność wejścia w akcje, zbliżenia się do tańczącej PM/Gości. Obrazek to jedno, a drugie to sprawa tego, że nikt Ci nie zasłania obiektu. A szerszy kąt nadaje takiego reporterskiego looku :):P
Przeglądnij jeszcze raz swoje zdjęcia po exifach i zobacz jaka ogniskowa najbardziej Ci leży. Jeśli większość zdjęć robisz w okolicach 50 - masz odpowiedź.
Ale tak jak pisałem szeroki kąt jest niezbędny do uzyskania niektórych kadrów.
Co do pytania to uważam, że 50 spokojnie można obskoczyć 80% kadrów.
No wlasnie to jest spojne z teoria (50mm jako "jedyna sluszna ogniskowa" ;-)
No to w takim razie zainwestuje w 30mm/1.4, a w miare przyplywu kaski wymienie potem 50mm z 1.8 na 1.4, powinno na razie starczyc.
Bardzo szerokich stalek na razie nie przewiduje, moze zoom ustawiony na 17mm f/2.8 z dopaleniem lampa da rade.
Tez nie chodzi o to, aby sie splukac na sprzet, a potem odzyskiwac jego koszt robiac imprezy caly rok (przynajmniej MI o to nie chodzi, juz mam jedna prace ;)
No wlasnie to jest spojne z teoria (50mm jako "jedyna sluszna ogniskowa" ;-)
No to w takim razie zainwestuje w 30mm/1.4, a w miare przyplywu kaski wymienie potem 50mm z 1.8 na 1.4, powinno na razie starczyc.
Bardzo szerokich stalek na razie nie przewiduje, moze zoom ustawiony na 17mm f/2.8 z dopaleniem lampa da rade.
Tez nie chodzi o to, aby sie splukac na sprzet, a potem odzyskiwac jego koszt robiac imprezy caly rok (przynajmniej MI o to nie chodzi, juz mam jedna prace ;)
Jak nie masz za wielkiego doświadczenia to będzie Ci raczej trudno z samym 30mm na cropie.
Nie mówię tego złośliwie, sądzę że też bym miał pewną zagwozdkę nawet i teraz jak bym został z 50mm jako najszerszym szkłem.
Szczególnie na przygotowaniach w domu (błogosławieństwo ok, można robić same bliższe kadry) w kościele też raczej bez problemu, ale potem na sali to IMHO mordęga - szczególnie jak Ci się trafi mała sala z ciasnym parkietem.
Ta sigma naprawdę tak słabo sobie radziła nawet ze wspomaganiem AF z lampy?
Miałem co prawda tamrona 17-50 no ale nawet przy jego wiertarce nie mogę powiedzieć, że sala to był koszmar wraz z 40D. Jakoś tam dawał radę. A sigma ma HSM (chyba, że masz tą starą wersję bez HSM).
Jak nie masz za wielkiego doświadczenia to będzie Ci raczej trudno z samym 30mm na cropie.
Nie mówię tego złośliwie, sądzę że też bym miał pewną zagwozdkę nawet i teraz jak bym został z 50mm jako najszerszym szkłem.
Szczególnie na przygotowaniach w domu (błogosławieństwo ok, można robić same bliższe kadry) w kościele też raczej bez problemu, ale potem na sali to IMHO mordęga - szczególnie jak Ci się trafi mała sala z ciasnym parkietem.
Raczej stalke zakladalbym na sale, gdzie moze byc ciemno ("pseudo dyskoteka"), a normalnie szalal z zoomem. Wydaje mi sie, ze Sigma spokojnie dalaby rade na sceny domowe, pod warunkiem bialych scian (odbicie flasha od sufitu lub sciany).
Ogolnie lubie sobie poblyskac w domu, bo swiatlo zastane czesto daje np. cienie na pol twarzy, a ciezko ludzi caly czas przestawiac i stawac miedzy nimi a oknem ;)
Ta sigma naprawdę tak słabo sobie radziła nawet ze wspomaganiem AF z lampy?
Miałem co prawda tamrona 17-50 no ale nawet przy jego wiertarce nie mogę powiedzieć, że sala to był koszmar wraz z 40D. Jakoś tam dawał radę. A sigma ma HSM (chyba, że masz tą starą wersję bez HSM).
Ja ogolnie lubie ta Sigme i chce ja zostawic jako "konia roboczego", ale szukam po prostu stalki ktora mnie uratuje w sytuacjach super ciemnych (glownie na sali zabawowej).
Np. tutaj: pkt. 8. regulaminu forum
Thomason2005
17-08-2012, 15:50
Na cropie to może i C16-35mm f2.8 sprawdzi się. I jasne, i szerokie, i blisko 50mm na długim końcu.
Na cropie to może i C16-35mm f2.8 sprawdzi się. I jasne, i szerokie, i blisko 50mm na długim końcu.
Juz mam zooma, 17-70 2.8-4, z czego na 50mm mam 3.5, wiec to niewiele by zmienilo. Ale na razie szukam szerszej i jasnej stalki, kwestia tylko czy ekwiwalent 35 czy 50mm :)
Thomason2005
17-08-2012, 15:57
35mm będzie częściej używanym obiektywem...Większość ujęć na ślubie można nim zrobić
Uważam , że każde dywagacje są już lekko bez sensu. Ponieważ każdy z nas ma iny wartsztat i każdemu pasuje co inngo, ja pracuję standardowo na 50mm co inni uważają za jakiś hardcore, inni używają tylko 24mm lub 35mm a jeszcze inni dają rade 85mm zrobić wesele. Kwestia wprawy, przyzwyczajeń i tyle. Po co po raz setny z kolei pisac co lepsze a co gorsze. Niech każdy z "nowych" kupi to co uważa i się przekona.
Ludzie piszac tutaj o 35 maja na mysli konkretny obiektyw - Canon EF35L - a nie ogniskowa.
cohontes
17-08-2012, 19:22
A to różnie bywa :) bo znam też takich co używają F2, więc ja bym stawiał, że właśnie taka ogniskowa na FF jest bardzo fajna na śluby ;) ale to wiadomo - zależy od człowieka
A to różnie bywa :) bo znam też takich co używają F2, więc ja bym stawiał, że właśnie taka ogniskowa na FF jest bardzo fajna na śluby ;) ale to wiadomo - zależy od człowieka
Dobra, to kupuje Sigme 30/1.4 i po problemie :))
Dzieki
Męska decyzja i słuszna:)
Jeszcze jedna sprawa - strzelam w trybie mRAW (10mpx zamiast 16mpx) i w sumie nie zauwazylem zadnych problemow odnosnie "brak danych do obrobki", jak srednio udane fotki powieksze na 100% to zawsze i tak widze np. poruszenie, czy brak ostrosci, cos czego wiecej pikseli nie poprawiloby. Czy macie jakies doswiadczenia z tym trybem? W sumie jak patrzymy na sensory ze wzorcem Bayera to i tak nie ma tam 16 milionow pikseli RGB, a jest tylko matryca, wiec zmniejszenie tego do 10 milionow pelnych pikseli (RGB) nie powinno tracic zadnych danych w stosunku do pierwotnie przechwyconych.
Dobra, to kupuje Sigme 30/1.4 i po problemie :))
Dzieki
Myslalem ze szukasz czegos szerokiego. 30mm na cropie to cos kolo 48mm na FF wiec to nie jest szeroko.
Jedyna szeroka jasna stalka do cropa to sigma 20mm 1.8 ale tu ciezko dobra sztuke trafic.
Myslalem ze szukasz czegos szerokiego. 30mm na cropie to cos kolo 48mm na FF wiec to nie jest szeroko.
Jedyna szeroka jasna stalka do cropa to sigma 20mm 1.8 ale tu ciezko dobra sztuke trafic.
To prawda, ze 30mm na cropie nie jest bardzo szerokie, ale zdecydowanie szersze od 50mm :D
Najwyzej "zakombinuje" i kupie na firme oba, a potem sie bede martwil, najwyzej sprzedam ten rzadziej uzywany za jakis czas.
A masz jakies przemyslenia odnosnie trybu MRAW? Z doswiadczenia patrzac na te RAWY, jesli cos ze zdjeciem jest nie tak to i tak wiecej pikseli by nie uratowalo sytuacji, sensor nawet przy 10mpx wyciaga wiecej detali niz moja technika strzelania pozwala przy dynamicznych scenach. Ale moze nie mam racji i jednak pozbawiam sie jakiejs mozliwosci przez uzywanie tego trybu?
a czy przypadkiem sigma 30 1.4 nie jest tylko do cropa? i nie ma tutaj przelicznika ogniskowej?
a czy przypadkiem sigma 30 1.4 nie jest tylko do cropa? i nie ma tutaj przelicznika ogniskowej?
Tak, jest tylko do cropa.
Ale ogniskowa jest podawana rzeczywista i kąt widzenia ma jak 30 * 1.6 mm.
To prawda, ze 30mm na cropie nie jest bardzo szerokie, ale zdecydowanie szersze od 50mm :D
Najwyzej "zakombinuje" i kupie na firme oba, a potem sie bede martwil, najwyzej sprzedam ten rzadziej uzywany za jakis czas.
A masz jakies przemyslenia odnosnie trybu MRAW? Z doswiadczenia patrzac na te RAWY, jesli cos ze zdjeciem jest nie tak to i tak wiecej pikseli by nie uratowalo sytuacji, sensor nawet przy 10mpx wyciaga wiecej detali niz moja technika strzelania pozwala przy dynamicznych scenach. Ale moze nie mam racji i jednak pozbawiam sie jakiejs mozliwosci przez uzywanie tego trybu?
Ja generalnie uzywam w 90% srawow na 5dmkII choc co ciekawe raw 21mpix jest ostrzejszy niz sraw 10mpix
Pieniądze z dotacji:
5DmkII + Samyang 14mm+C28/1.8 lub C35/2(bardziej chyba 28mm)+C85/1.8+C70-200/2.8=ok 16K PLN
Za resztę oprogramowanie +dyski(w tym SSD na system) do kompa + drukarka + stronka z PF, karty pamięci, baterie itp. Pewnie jeszcze jak sie zmieszczę to dojdą ze 2 lampy YN460II do doświetlania na sali (mam EX430II i wyzwalacze radiowe YN)
PC i monitor(Eizo1932) już mam.
Mam jeszcze C50/1.8, ale tego się chyba pozbędę...
Na backup zostawię albo C30D które mam,albo będę pożyczał od brata 550D.
17-55 i S8mm się pozbyłem.
Nigdy nie używałem FF.
Dobrze myślę czy coś zmienić ?
Zestaw bardzo fajny lecz jak będziesz kupował 28/1,8 przebieraj w kilku sztukach bo ja miałem 2 które oddałem a za 3 się nie zabierałem. Kupiłem Samyanga 14mm/2,8 i jestem mega zadowolony :)
Ja generalnie uzywam w 90% srawow na 5dmkII choc co ciekawe raw 21mpix jest ostrzejszy niz sraw 10mpix
Widocznie algorytm usredniania troche zabija szczegoly. No to w porzadku, bo juz myslalem, ze jak sie jest pro to trzeba strzelac ile matryca dala, a potem obrabiac te RAWy giganty ;-)
michael_key
19-08-2012, 20:07
Bardzo fajny zestaw Ci wychodzi. Poczekaj z porzuceniem 50 1.8 dopóki nie kupisz FF, może się okaże że 50mm będzie bardzo odpowiadać na pełnej klatce.
Widocznie algorytm usredniania troche zabija szczegoly. No to w porzadku, bo juz myslalem, ze jak sie jest pro to trzeba strzelac ile matryca dala, a potem obrabiac te RAWy giganty ;-)
ja w czasie repo rowniez robie sraw1 i wszyscy szczesliwi.
wkoncu jak wielka odbitke chce sie wywolac z reportazu? ...
za to na plener przelaczam na pelny raw.
ze zdjec plenerowych czesto sa pytania o maksymalny rozmiar odbitki :>
2 lampy YN460II do doświetlania na sali (mam EX430II i wyzwalacze radiowe YN)
chodzi Ci o odpalanie 2xYN + radio gdzieś tam w tle, plus w sankach?
Z tego co podaje CB i z własnego doświadczenia możesz śmiało porzucić ten pomysł, bezsens. No ale co kto lubi, być może osiągniesz zamierzone efekty. Jam nie Alfa (fuj sony) i omega:roll:
Dlaczego bezsens ? Jeśli chodzi o salę widziałem ciekawe efekty z kolorowymi filtrami. A przyda się tez pewnie i do zabawy w plenerze...
może się okaże że 50mm będzie bardzo odpowiadać na pełnej klatce.
W sumie racja może poczekać :)
Zestaw bardzo fajny lecz jak będziesz kupował 28/1,8 przebieraj w kilku sztukach bo ja miałem 2 które oddałem a za 3 się nie zabierałem.
Dzieki za info !
jacek_73
19-08-2012, 22:42
...Z tego co podaje CB i z własnego doświadczenia możesz śmiało porzucić ten pomysł, bezsens....
Kierowcy różne rzeczy przez CB sobie opowiadają :evil:
Pieniądze z dotacji:
5DmkII + Samyang 14mm+C28/1.8 lub C35/2(bardziej chyba 28mm)+C85/1.8+C70-200/2.8=ok 16K PLN
Za resztę oprogramowanie +dyski(w tym SSD na system) do kompa + drukarka + stronka z PF, karty pamięci, baterie itp. Pewnie jeszcze jak sie zmieszczę to dojdą ze 2 lampy YN460II do doświetlania na sali (mam EX430II i wyzwalacze radiowe YN)
PC i monitor(Eizo1932) już mam.
Na backup zostawię albo C30D które mam,albo będę pożyczał od brata 550D.
17-55 i S8mm się pozbyłem.
Nigdy nie używałem FF.
Dobrze myślę czy coś zmienić ?
bardzo ciekawy zestaw i sensowny, co bym zmienił. na dzień dzisiejszy nie kupował bym 70-200 2.8L tylko zakupił sobie 5Dmk1 jako backup. Sam ma zestaw S14mm + 35/2 + 85/1.8 podpinam pod 5D - i daję spokojnie radę. 50 1.8 już się pozbyłem, mając 35mm mogłem spokojnie sprzedać 50mm - leżała w torbie i się kurzyła. Dyski SSD sobie na razie odpuść - na początek zbędny wydatek, zarobisz to kupisz dla wygody pracy. - a tak na marginesie to jak teraz z dotacjami, łatwo dają, czy trzeba się namęczyć?
Dlaczego bezsens ? Jeśli chodzi o salę widziałem ciekawe efekty z kolorowymi filtrami. A przyda się tez pewnie i do zabawy w plenerze...
Źle zrozumiałeś me słowa. Przekaz był w przybliżeniu taki :" po co Ci dodatkowe lampy na statywach na sali skoro i tak użyjesz ze 3 razy i finalnie dasz sobie spokój".
W plenerze yn się przydaje. Mniejszy ból gdy zaliczy upadek lampa za 250 niż za 1500 zł.
Kierowcy różne rzeczy przez CB sobie opowiadają :evil:
Buhahah
z tymi lampami też tak kombinowałem, ale troche nie wygodne, musisz podbiegać ciągle coś korygować, czasem nie odpali, jest roboty. Już mi się odechciało kombinowania :)
rafal1980
21-08-2012, 07:27
Panowie, czy zestawem 60D + Sigma 30mm 1.4 + Canon 85mm 1.8 można myśleć o porywaniu się na ślub? ;)
mysleć nikt ci nie zabroni :)
A co będzie gdy młodzi zażyczą sobie zdjęcie grupowe i nie będzie gdzie się cofnąc?
Co będzie gdy na sali będzie ciemno i potrzeba będzie lampy?
Co bedzie gdy aparat odmówi wspólpracy?
Oczywiście to tylko gadanie ale różnie bywa.
Dokup T 17-50/2.8, jakąś lampke, drugie body i wtedy masz komfort psychiczny
rafal1980
21-08-2012, 07:49
430EX II w posiadaniu a póki co o drugim body nie mam co marzyć ;) W dalszej kolejności myślę o dorzuceniu Tamrona 17-50 lub Samyanga 14mm
Panowie, czy zestawem 60D + Sigma 30mm 1.4 + Canon 85mm 1.8 można myśleć o porywaniu się na ślub? ;)
koniecznie cos szerokiego jeszcze.
np. stara sigma 10-20
najlepiej canon 10-22 badz bardziej finezyjnie sigma 8-16 jezeli budztet pozwoli.
reszta spoko.
dasz radę :) drugie body możesz na razie od kogoś pożyczać, np. jakiś znajomy. samyanga nie kupuj na cropie zrobi ci się 22mm i na dodatek manualne ostrzenie na matówce cropa to porażka, na FF to inna bajka. Tak jak koledzy radzą coś szerokiego np. tamron 17-50 2.8 a jak nie masz kasy to weź nawet kita aby mieć te 18mm w zapasie.
na dzień dzisiejszy nie kupował bym 70-200 2.8L tylko zakupił sobie 5Dmk1 jako backup.
A ja normalnie choruję na to szkiełko :) Raz na warsztatach się trochę bawiłem na 30D i się zakochałem :)
Więc nie ma bata musi być :P
A back-a będę miał w cropie. Jakbym miał latać na dwa aparaty to bym pomyślał nad 5D mkI, a tak na razie poczekam.
a tak na marginesie to jak teraz z dotacjami, łatwo dają, czy trzeba się namęczyć?
Jest ciężko, nawet bardzo. Kasę daje państwo UP rzadko, a jak dadzą to na 5-6 osób starczy, a ludzi chętnych mnóstwo - tak jest u mnie w mazowieckim.
Już mi się odechciało kombinowania :)
No ja się pobawię, lampy YN nie takie drogie.
430EX II w posiadaniu a póki co o drugim body nie mam co marzyć ;) W dalszej kolejności myślę o dorzuceniu Tamrona 17-50 lub Samyanga 14mm
To sie nie zabieraj do czegos gdzie mozesz spaprac komus najwazniejszy dzien zycia!
Kup 350d i kita.
30mm na cropie to portretowka. Jak ci wyjdzie 100 osob do grupowego zdjecia i nie bedziesz na polu to co w czesciach mlodym oddasz?
Sorry ale jak cie nie stac zeby zainwestowac z 1000zl ktory ci sie zwroci w mgnieniu oka to odpusc.
To sie nie zabieraj do czegos gdzie mozesz spaprac komus najwazniejszy dzien zycia!
Kup 350d i kita.
30mm na cropie to portretowka. Jak ci wyjdzie 100 osob do grupowego zdjecia i nie bedziesz na polu to co w czesciach mlodym oddasz?
Sorry ale jak cie nie stac zeby zainwestowac z 1000zl ktory ci sie zwroci w mgnieniu oka to odpusc.
zgadzam się w 100% :)
Kolekcjoner
21-08-2012, 15:37
Hmmm... jakoś znalazłbym u siebie ważniejsze ;).
Hmmm... jakoś znalazłbym u siebie ważniejsze ;).
Powiedz to pannie mlodej hyhy :D
Kolekcjoner
21-08-2012, 15:53
Moja małżowinka też podziela to zdanie 8-).
no to jesli nie NAJ to jeden z NAJ, tak czy inaczej, przez niedbałość, skąpstwo czy chęć wyciągnięcia na siłe ile się da z młodych spaprać (chciałem użyć innego słowa, podobego:mrgreen:) nie wolno!
Panoramę sobie złoży...
Panoramę sobie złoży...
Ty sie nie smiej. Na jednym slubie babka zapytala czy moge zrobic fotke pod sciana bratu. Jak zrobilem to powiedziala ze to po to zebym sprobowal go wkleic w grupowke bo sie spoznil na slub :lol:
nie zapomnijmy o tym ze jezeli spaprzemy ten jeden z NAJ dni para mloda moze isc do sadu :/ i wtedy moga walczyc o odszkodowanie :/
jestem tylko ciekawy czy komus sie to przytrafilo
a tak z innej bajki to czy ktos posiada z was uzadzenie do kalibracji obiektywu ??
typu : http://http://www.ebay.co.uk/itm/290745719359?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#ht_660wt_1163
wiem ze mozna wydrukowac podzialke samemu ale mysle o zakupie takiego plasticzaka zeby miec go na lata
cohontes
21-08-2012, 17:17
Do sądu ;) ale to chyba tylko w momencie kompletnego niewywiązania się z umowy, a raczej nie tego, że zdjęcia się nie podobają
Do sądu ;) ale to chyba tylko w momencie kompletnego niewywiązania się z umowy, a raczej nie tego, że zdjęcia się nie podobają
Zdziwil bys sie jak bardzo mozna spaprac fotki. Bylo o tym glosno w UK jakis rok, dwa temu po jednym slubie :)
Witam
Wprawdzie już kilkukrotnie była o tym mowa , ale zgadzam się z tym w zupełności , że do wykonania reportażu ślubnego wystarczą 2 lustra , 2-3 obiektywy (wg preferencji) + lampa + (karty, futerał, baterie, ładowarki itp.) + nieco doświadczenia w fotografii. Koszt całości spokojnie zamyka się w 10.000zł.
Czasem nie wystarczą 2 aparaty i dobre szkła na wykonie reportażu.
Fotograf był nieźle przygotowany do pracy a jednak się nie udało , chociaż ciekawy jestem czy sesję dokończył....
Wpadka fotografa (http://www.maxior.pl/film/144583/Wpadka_fotografa_slubnego)
Pozdrawiam
Mirek
Na dobra sprawe sluby mozna zaczac ze znacznie mniejszym budrzetem.
Na dobra sprawe 40d + 400d + 17-50 2.8 do tego jakas staleczka 35mm albo 50, lampa i z 3-4 karty. No i duzo checi.
Czy to naprawde tak duzo?
Troglodyta.
Moim zdaniem starczy w zupelnosci. Generalnie jako ze mam jasne szkla uzywam lampy tylko do doswietlania na -1-2EV od sufitu.
No i wiadomo jak sie robi imprezke noca to bez lampy nie da rady. Ze swojego doswiadczenia uwazam ze 430 w zupelnosci wystarczy. Nigdy mnie nie zawiodla ani nigdy nie jechalem na pelnej mocy.
w kościele mało co używam lampy, robię na zastanym. plener czasami przez parasolkę błysnę, na zabawie weselnej zależy od warunków panujących na sali. mi 430ex2 spokojnie starcza, a teraz kupuję drugą na plenery.
troglodyta
22-08-2012, 12:19
Witam.
Skasowałem poprzedniego posta bo się 4 razy kliknęło za dużo a z edycją sobie nie poradziłem :(
Więc powtórzę:
Zmienię trochę temat, chodzi mi głównie o lampy błyskowe. Czy Speedlite 430EX wystarczy do fotografowania ślubów, czy może ona być ewentualnie jako druga lampa. Przy braku 580EX, która kosztowała ok 1,6 k to cena 600EX skłania do szukania tańszych rozwiązań. Drugie pytanko dotyczy żywotności lamp błyskowych a mianowicie ile ślubów średnio można taką lampą (580,600EX) zrobić zanim się skończy i trzeba będzie zakupić nowy egzemplarz? Oczywiście pytam tych, którzy używają dość często lamp błyskowych, bo wiem, że można zrobić cały reportaż z tego dnia bez lampy na samych jasnych "stałkach".
Dzięki za odpowiedzi
KrzysiekT
22-08-2012, 12:32
Lampe warto kupić raz a dobrze - kup 580EX II, mocy pod dostatkiem, i szybko się ładuje. Nie wchodziłbym w 430. Lampy nie trzeba wymieniać całej jak się zużyje, wystarczy wymiana palnika za 200 zł w serwisie, profilaktycznie raz na sezon, może nawet dwa - zależy jak często używasz i ile ślubów masz w sezonie. Ja dużo błyskam na plenerach i przy tańcach, i wymieniam sobie sam raz na rok. Palnik 50 zł na allegro. Jak masz ograniczony budżet rozważ zakup używanej w idealnym stanie + wymiana palnika na wszelki wypadek.
na wesela/repo w zupelnosci wystarcza 430ex.
na plenery jak chcesz blyskac w pelnym sloncu to 430ex daje za malo mocy, trzeba cos przynajmniej pokroju 580ex, albo jakiegos studyjnego killera.
natomiast jak chcesz sobie blyskac w plenerze po zachodzie slonca to 430ex styka w zupelnosci (malo kiedy wykorzystuje sie pelna moc lampy)
reasumujac: 580ex to tylko jak ma sie zajawke ze strobingu w pelnym sloncu, i tylko wtedy.
w kazdych innych warunkach mocy blysku z 430ex starczy az za bardzo (pomijam swiecenie w studio, to to zupelnie inna bajka)
lepiej kupic jasna stalke + 430ex, niz obojetnie jakiego zooma f/2.8 + 580ex.
amen ;]
liquidsound
22-08-2012, 12:59
Mam obie lampy, używam 580 bo dużo szybciej wprowadza się korektę mocy błysku pokrętłem. W 430 jest to upierdliwe bo te przyciski są tragiczne.
Ja swoja 580EX mam już chyba ze 3 lata i nadal działa. Błyskam wtedy kiedy musze(wesele), plenery zawsze więc lepiej dołożyć i kupić porządną.
Mam obie lampy, używam 580 bo dużo szybciej wprowadza się korektę mocy błysku pokrętłem. W 430 jest to upierdliwe bo te przyciski są tragiczne.
To może pora odkryć możliwość korekty błysku z poziomu korpusu? ;-)
o tym samym pomyslalem.
ja korekcje sily blysku w mojej 430ex ustawiam tylko i wylacznie jak blyskam w pelnym manualu na lampie.
w przypadku ettl zawsze kompensuje moc flesza z poziomu body ;]
Witam.
Zmienię trochę temat, chodzi mi głównie o lampy błyskowe. Czy Speedlite 430EX wystarczy do fotografowania ślubów, czy może ona być ewentualnie jako druga lampa.
Kwestia doswiadczenia, ale mi np. zdarzyla sie sytuacja, gdzie focilem czesc "oficjalna" slubu, a potem lampka juz nie miala sily na blyskanie gdy mlodzi wychodzili ladnie "za raczke" z sali. Moze moje Eneloopy byly w nienajlepszej kondycji, ale wtedy stwierdzilem, ze przydalby sie zewnetrzny power pack dla lampy. I tu jest problem - 430EXII nie daje Ci takiej mozliwosci. 580EXII (i nowsze duze lampy) ma gniazdko na zewnetrzne zasilanie, do ktorego mozna podlaczyc power pack w razie potrzeby. No i jak dokupisz gripa, do aparatu, to zdziwisz sie, ze 430EXII nie blysniesz "do tylu", bo glowka lampy nie obraca sie w pelni 360°. Pelna swoboda pracy jest w "druga strone", czyli przechylajac aparat w prawo, a nie w lewo. Marketingowcy cholerni.... :)
Lucky Luck
22-08-2012, 15:19
[QUOTE=qska;1103076]Kwestia doswiadczenia, ale mi np. zdarzyla sie sytuacja, gdzie focilem czesc "oficjalna" slubu, a potem lampka juz nie miala sily na blyskanie gdy mlodzi wychodzili ladnie "za raczke" z sali. Moze moje Eneloopy byly w nienajlepszej kondycji, ale wtedy stwierdzilem, ze przydalby sie zewnetrzny power pack dla lampy. I tu jest problem - 430EXII nie daje Ci takiej mozliwosci.
Mam 430EXII. Ani mi przez myśl nie przeszło, żeby dokupować do niej jakieś "power packi".
Na komplecie eneloopów lampa błyska ... ho , ho , ho , a może i jeszcze więcej. A na dwóch
komplatach to ho..ho..ho.. razy dwa :) No ale jak się wybierasz na ślub , mając w lampie
baterie w nienajlepszej kondycji , a na dodatek nie bierzesz ze sobą drugiego kompletu, to
o czym tu mówić. :) Nie jestem zwolennikiem dokupowania i noszenia ze sobą dodatkowych
kalmotów, jeżeli problem można rozwiązać w prostszy sposób.
w power pack'ach nie chodzi o pojemnosc, ale o czas ladowania sie lampy. jak masz siekac celebryte pod scianka a lampa po 3 blyskach mowi "poczekaj chwile", to sie moze zrobic slabo czlowiekowi :)
liquidsound
22-08-2012, 15:53
W 1Ds? :)
w power pack'ach nie chodzi o pojemnosc, ale o czas ladowania sie lampy. jak masz siekac celebryte pod scianka a lampa po 3 blyskach mowi "poczekaj chwile", to sie moze zrobic slabo czlowiekowi :)
No to spoko, nie siekam celebrytow.
Od tamtej pory wymienilem zestaw baterii na nowych. Zapas oczywiscie mialem przy sobie, ale cienko bylo wymienic baterie w chwili, kiedy akcja juz sie dzieje. Kolejny punkt w rubryczce "zbieranie doswiadczenia", hehe.
Lucky Luck
22-08-2012, 18:44
Moja lampa mówi poczekaj chwilę po ok 18-21 błyskach jeden po drugim. Poza tym jeżeli nawet zostanie
naładowana z power packa to nie wiem czy "wewnętrzny" system bezpieczeństwa nie zablokuje błysku celem
zapobiegnięciu przegrzaniu lampy. ???
Mi nowe te eneloopy wyciągnięte z pudełka wsadzone do lampy przy błyskaniu 430EXII -3 do -1 wytrzymały w zasadzie cały dzień poprawin i jeszcze żyły i lampa ładowała się dla mnie wystarczalnie. Nigdy chyba nie używałem pełnej mocy lampy. Jako totalny amator potwierdzam, że ta lampa w zupełności wystarcza. Osobiście plątam się po ślubach tak jako 2 albo jak jest okazja. Zacząłem od 350D z Tamronem 17-50 bez VC i średnio polecam ten zestaw chyba że ktoś ma cierpliwość do wybierania trafionych zdjęć albo ja jestem po prostu kiepski. 350D z Tamronem w miejscu gdzie fajnie mieć to 2.8 w obiektywie, trafia jak dla mnie dość loteryjnie plus ustawianie ostrości jest uciążliwe(w momentach prawie ciszy w kościele). Nie mam pojęcia jak sprawa ma się z tym z VC czy lepiej czy gorzej. Odstawiłem ten obiektyw dla 17-40 i nie żałuje pod żadnym względem(nie te półki cenowe ale cena nowego 17-50 prawie podobna do używki 17-40,w.g mnie warto pomyśleć). Nie jestem jakimś onanistą światła zastanego jak się da to się da, a błysnąć i tak czasami błyskam dla pewności przy długich czasach żeby "zamrozić". Nie wiem jak wy, ja do tej dziedziny fotografii podchodzę z pełnym spokojem w zupełności, nie traktuje tego pod względem zarobkowym. Taka prawda trzeba wiedzieć co młodzi chcą na zdjęciach przed weselem i da się to wykonać spokojnie bez sztabu osób, kilkunastoletniego doświadczenia i jeszcze większego zaplecza sprzętowego. Teraz udało odłożyć się trochę kasy, trochę mam sprzętu nie używanego(na sprzedaż) i stoję przed dylematem kasa jest i co dalej, nie było kasy nie było problemu. Takie małe pytanie jak sprawuje się 7D na ślubach? Jeśli chodzi o samo użytkowanie, nie brakuje tam tej magii, kiepsko wypada w porównaniu z 5DII?. Czy warto kupić 5DII dla "komfortu", czyli dla tej magii i szerokość obiektywów w końcu. 5DII nie jest za wolne przy pełnych RAW'ach w czasie szybszych akcji? Na przemiennie używam autualnie body 350D i 40D, więc przesiadka na co kolwiek przyniesie pewnie rezultaty na plus, w 40D nie brakuje mi w zasadzie nic oprócz ISO lepszego czasami żeby to 3200 nie szumiało tak.
Pozdrawiam, Pumba_.
Moja lampa mówi poczekaj chwilę po ok 18-21 błyskach jeden po drugim. Poza tym jeżeli nawet zostanie
naładowana z power packa to nie wiem czy "wewnętrzny" system bezpieczeństwa nie zablokuje błysku celem
zapobiegnięciu przegrzaniu lampy. ???
przeciez ilosc blyskow zalezy od ich sily i czestotliwosci. jak czasami wale seria 10fps to lampa dosc szybko chce przerwy ;)
"3" nie trzeba traktowac doslownie.
i nie wydaje mi sie, zeby ktoras lampa montowana na stopce miala zabezpieczenie przed przegrzaniem. uzywasz rozsadnie, albo walisz lapme i jedziesz do konca - tematu lub lampy :)
pozdr
Y
Mi nowe te eneloopy wyciągnięte z pudełka wsadzone do lampy przy błyskaniu 430EXII -3 do -1 wytrzymały w zasadzie cały dzień poprawin i jeszcze żyły i lampa ładowała się dla mnie wystarczalnie. Nigdy chyba nie używałem pełnej mocy lampy. Jako totalny amator potwierdzam, że ta lampa w zupełności wystarcza. Osobiście plątam się po ślubach tak jako 2 albo jak jest okazja. Zacząłem od 350D z Tamronem 17-50 bez VC i średnio polecam ten zestaw chyba że ktoś ma cierpliwość do wybierania trafionych zdjęć albo ja jestem po prostu kiepski. 350D z Tamronem w miejscu gdzie fajnie mieć to 2.8 w obiektywie, trafia jak dla mnie dość loteryjnie plus ustawianie ostrości jest uciążliwe(w momentach prawie ciszy w kościele). Nie mam pojęcia jak sprawa ma się z tym z VC czy lepiej czy gorzej. Odstawiłem ten obiektyw dla 17-40 i nie żałuje pod żadnym względem(nie te półki cenowe ale cena nowego 17-50 prawie podobna do używki 17-40,w.g mnie warto pomyśleć). Nie jestem jakimś onanistą światła zastanego jak się da to się da, a błysnąć i tak czasami błyskam dla pewności przy długich czasach żeby "zamrozić". Nie wiem jak wy, ja do tej dziedziny fotografii podchodzę z pełnym spokojem w zupełności, nie traktuje tego pod względem zarobkowym. Taka prawda trzeba wiedzieć co młodzi chcą na zdjęciach przed weselem i da się to wykonać spokojnie bez sztabu osób, kilkunastoletniego doświadczenia i jeszcze większego zaplecza sprzętowego. Teraz udało odłożyć się trochę kasy, trochę mam sprzętu nie używanego(na sprzedaż) i stoję przed dylematem kasa jest i co dalej, nie było kasy nie było problemu. Takie małe pytanie jak sprawuje się 7D na ślubach? Jeśli chodzi o samo użytkowanie, nie brakuje tam tej magii, kiepsko wypada w porównaniu z 5DII?. Czy warto kupić 5DII dla "komfortu", czyli dla tej magii i szerokość obiektywów w końcu. 5DII nie jest za wolne przy pełnych RAW'ach w czasie szybszych akcji? Na przemiennie używam autualnie body 350D i 40D, więc przesiadka na co kolwiek przyniesie pewnie rezultaty na plus, w 40D nie brakuje mi w zasadzie nic oprócz ISO lepszego czasami żeby to 3200 nie szumiało tak.
Pozdrawiam, Pumba_.
7d more da ci troche lepsze ISo ale nawet stare 5d kładzie 7d pod tym względem na łopatki. Obraz na Ff to inna bajka o szerokości nie wspominając. Moim zdaniem kupując 7d zyskasz bardzo niewiele bo 40d ma porządny af a i wiecej klatek niż 3-4 na sekundę ci nie potrzebne. W zasadzie ja nigdy nie robię serii.
liquidsound
23-08-2012, 10:25
To ja się pochwalę :D
zamieniłem 35L na 24-70L i 50 1.4. Teraz poluję na 85L i 50L :)
i nie wydaje mi sie, zeby ktoras lampa montowana na stopce miala zabezpieczenie przed przegrzaniem. uzywasz rozsadnie, albo walisz lapme i jedziesz do konca - tematu lub lampy :)
Jak nie, jak tak.
NAwet YongNuo YN-565EX, ma zabezpieczanie przed przegrzaniem.
Mnie osobiście bodaj ze 2 razy 580EXII zawołała "stop ciepło mi" choć dioda sygnalizowała naładowanie.
Nie może być. Koniec świata.:mrgreen:
A czemu nie 16-35 II ?:grin:
Po co w takim razie kupowałeś 50/1.4?
krolewicz
23-08-2012, 11:02
pewnie po to, zeby do czasu znalezienie elki mieć czym pracować?
Po pierwsze to nie jest temat "pochwal sie swoim zestawem"
Po drugie nie wiem czym sie chwalic bo zamieniles najbardziej uniwersalna, dajaca piekny obraze stalke na klamora ktory nigdy nie da obrazu podobnego do 35L.
To i tak dobrze, że w końcu na coś się w końcu liquidsound zdecydował
Mad_Mac , dzięki rozwiałeś moje wątpliwości co do wyboru. Nic trzeba wziąć się za szukanie dobrej używki 5DII, ew. nówki. Jeszcze raz dzięki.
liquidsound
23-08-2012, 16:38
50 1.4 kupowałem do czasu kupna 50L. Mad_Mac, 24-70L ma inne zadanie. Mam/bede mial inne stałki dla takiego obrazu.
michael_key
23-08-2012, 17:02
50 1.4 kupowałem do czasu kupna 50L.
No to działaj 50-tką.
--- Kolejny post ---
50 1.4 kupowałem do czasu kupna 50L.
No to działaj 50-tką.
50 1,4 to bardzo dobry obiektyw i nie jestem pewny czy warto dokładać ok 4k do 50 1,2.
mamy skakać do góry czy jak ?
50 1,4 to bardzo dobry obiektyw i nie jestem pewny czy warto dokładać ok 4k do 50 1,2.
nie warto ;]
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/canon-50mm-f-1-2-l-usm-lens-84069/
migawkanatalia
26-08-2012, 10:25
Czy możecie mi polecić sklep, gdzie sprzedają solidne pudełka na fotoalbumy i zdjęcia?
Czy możecie mi polecić sklep, gdzie sprzedają solidne pudełka na fotoalbumy i zdjęcia?
Firma Foton z Kalisza.
migawkanatalia
26-08-2012, 15:55
Dziękuję za informacje, ale oni nie posiadają takowych pudełek. Szukam typowych opakowań w formie pudełek, które są w miarę odporne na wgniecenia... w różnych kolorach...
Jak tak padlo na adrsy sklepow to jakie mozecie polecic od ksiazek foto, cos lepszwgo niz Cewe ksiazka.
Macie jakies firmy?
Drukujwspomnienia lub od ostatniego roku NajlepszeFoto, które MZ jest świetną firmą. Jakościowo, terminami i ofertą , wszystko na duży plus.
rafal1980
28-08-2012, 09:45
A co cewe fotoksiazka.pl złe jest? Pytam z ciekawości, bo wszędzie o tym głośno, tak że dobra reklama mogła mózg wypłukać ;)
Wiesz reklamują się i wciskają ludziom, że są najlepsi więc sam odpowiedz sobie na pytanie jak u nich jest z tą najlepsza fotoksiążką :D
Papier nie fotograficzny, oprawy także słabo klejone. Ogólnie zrobiłem u nich 3 fotoksiążki i po zmianie na drukujwspomnienia, obecnie najlepszefoto jakość kładzie na łopatki Cewe. U nich dobra może wydawać się tylko cena :D
Wątek: Sprzęt do ślubów ...
Wiem że zostane poproszony o przeczytanie całego wątku dot.sprzętu do slubu ale ..... brakuje tego najważniejszego "czasu".
Tak więc proszę o pomoc w skompletowaniu osprzętu do EOS 5D Mark II
Fotografia w 90 % to reportaż ślubny
- zdjęcia w domu pana młodego i pani młodej ---- jaki obiektyw / obiektywy _______________ ?
- kościół -------------------------------jaki obiektyw / obiektywy _______________ ?
- sala weselna -------------------------jaki obiektyw / obiektywy _______________ ?
- zdjęcia w plenerze --------------------------- jaki obiektyw / obiektywy _______________ ?
doatkowo akcesoria potrzebene do w/w zdjęć : lampa błyskowa , statyw do aparatu , osprzęt oświetleniowy , wszelkiego rodzaju filtry itp. .....
Proszę o podanie już sprawdzonych np. obiektywów Canona lub ich zamienników ( dobra jakość samogo sprzętu i końcowego rezultatu )
Z poważaniem Robert
:shock: nie wierze....
kup sobie 14L 24L 35L 50L 85L 135L z 2 polary 2x580EX i przede wszystkim drugie body 5dm2 lub 5dm3 :)
Ty tak na poważnie??
jeśli tak to sorry ale masz o fotografii jakiekolwiek pojecie?? bo chcesz zeby ktoś [odał Ci złoty środek a nawet nir powiedziałeś ile masz kasy na czym Ci zależy i jakie masz upodobania co to osprzętu.... i jak tu doradzić..
to może jeszcze zapytaj:
jak ustawić pana, panią młodą?
jak komponować kadr itd.
Dziwię sie że nie wiesz jakie szkła bedą Ci potrzebne. Jezeli tak podchodzisz do do zleceń to nie wróżę ci kokosów.
Wybacz ale takie pytania mnie śmieszą.
Wiem że zostane poproszony o przeczytanie całego wątku dot.sprzętu do slubu ale ..... brakuje tego najważniejszego "czasu".
- zdjęcia w domu pana młodego i pani młodej ---- jaki obiektyw / obiektywy _______________ ?
- kościół -------------------------------jaki obiektyw / obiektywy _______________ ?
- sala weselna -------------------------jaki obiektyw / obiektywy _______________ ?
- zdjęcia w plenerze --------------------------- jaki obiektyw / obiektywy _______________ ?
doatkowo akcesoria potrzebene do w/w zdjęć : lampa błyskowa , statyw do aparatu , osprzęt oświetleniowy , wszelkiego rodzaju filtry itp. .....
Proszę o podanie już sprawdzonych np. obiektywów Canona lub ich zamienników ( dobra jakość samogo sprzętu i końcowego rezultatu )
Z poważaniem Robert
usmiecha sie kasa ze ślubów, co?
naprawdę:twisted: skąd się biora tacy "fotografowie"
mało tego, że złamałeś regulamin, to jeszcze chcesz wszystko podane na tacy! a może jeszcze mamy poradzic jak zdobywac klientów?
a jak Ci nie wyjdzie z foto to może zapytasz na innym forum jak zostać neurochirurgiem w weekend?
tak, kolejny "szczęściarz" który dostał dofinansowanie.
Czyżby fotografowanie ślubów był aż tak łatwym i dochodowym interesem?
Obyś się nie zdziwił
a to dofinansowanie to daja za lapowki, czy po znajomosci ?:shock:
wiktor2323
30-08-2012, 18:15
W moim rejonie 80% firm które powstają z tego całego dofinansowania upada po roku...Ciekawe dlaczego..:mrgreen:
Z poważaniem Robert
Ty tak na poważnie z tym zapytaniem ??
Panowie weżcie pod uwagę dział w którym jest wątek.
Dla początkujących
Sprzęt do ślubów cz. III
IMHO pytanie jest w tym miejscu ok.
Thomason2005
30-08-2012, 19:33
Ty tak na poważnie z tym zapytaniem ??
gość, który zadaje takie pytanie, nie powinien w ogóle zabierać się za zdjęcia ślubne. Jeśli się myśli, że posiadanie sprzętu wystarczy to się grubo myli. Osoba profesjonalna wie, co w trawie piszczy...
--- Kolejny post ---
Dla początkujących
Sprzęt do ślubów cz. III
początkującym w fotografii ślubnej można być, bo każdy z nas przez to przechodził, ale chociaż trochę powinien być zorientowany w temacie... Nie ma gotowych recept.
Dla początkujących
Sprzęt do ślubów cz. III
no ale bez przesady....15 min. lektury i by tego pytania nie było, a przynajmniej nie było by takie, że powala na kolana.... to po co my tutaj tyle o tym gadamy jak tu nagle takie pytanie kosmiczne pada.... oczywiscie z całym szacunkiem dla autora ale aż strach wyobrazić sobie reportaż skoro pada pytanie o wszystkie ogniskowe...wychodzi brak obycia w fotografii.... mam nadzieje ze przynajmniej postawy fotografowania są znane...
a tak poza tym ja powiem ze lubie 35mm inni powiedzą ze 24 a inni ze 50.. ile osób tyle wrsji...jest to pytanie na które nie można odpowiedzieć....
jedyna słuszna odpowiedz to trzymać zakres od 14-135mm a i tak można się z tym jeszcze kłócić...
święte słowa koledzy.
Janmar - jestem ciekaw czy wziąłbyś takiego żółtodzioba na własne wesele i ślub :D
jacek_73
30-08-2012, 20:14
... to po co my tutaj tyle o tym gadamy...
I rzekł Mojżesz:
zaprawdę powiadam ci synu, nie chcesz tego wiedzieć :evil:
święte słowa koledzy.
Janmar - jestem ciekaw czy wziąłbyś takiego żółtodzioba na własne wesele i ślub :D
Ale z czym wy macie problemy? Przecież żółtodziób ze sprzętem z dofinansowania niewiele się różni od np. żółtodzioba ze sprzętem sponsorowanym przez bogatego tatusia.
Albo mu wyjdzie, albo nie. W tym drugim przypadku będziecie mieli szansę wyrwać taniej sprzęt z drugiej ręki na Allegro.
Same plusy!
Wystarczy bojkotować takie pytania, zmobilizuje to do czytania forum ;-)
wiem jakie są początki i domyślam się jaka może być przyszłość po zakupie sprzętu bez wiedzy jaką NALEŻY posiadać dlatego czystym sercem i dla własnego dobra pójdź do ludzi którzy się tym zajmują i popytaj czy nie potrzebują pomocnika, zaczep się a poznasz te branże i dowiesz się co gdzie i jak trzeba aby to miało jakiś sens i żeby młodym nie zniszczyć tego ważnego dnia. Wydaje mi się ze ta rada przyda się bardziej niż odpowiedzenie jakie obiektywy masz podpiąć w domu a jakie w kościele. Wiem brzmi nieciekawie i wymaga czasu ale każdy zaczyna w podobny sposób.
Jeśli się myśli, że posiadanie sprzętu wystarczy to się grubo myli
powinno dać do myślenia bo to 100% prawdy
Wystarczy bojkotować takie pytania, zmobilizuje to do czytania forum ;-)
Ja bym gościa olał sikiem parabolicznym nie za to, że pyta o takie trywialne rzeczy, tylko za zdanie:
Ja odczytuję to mniej więcej tak: mojego czasu szkoda, ale wasz czas poświęcony na odpowiedzi jest dla mnie guzik wart.
no ale bez przesady....15 min.
a może właśnie te 15min wystarczy zeby przeczytać w internecie "Podstawy fotografii reportażowej" i huzia na wesele.
Przykład z mojego podwórka, powiedzmy że znajomy dostał jakies 2 lata temu ok 16koła z UPracy kupił sprzęt foto, podczepił się pod działajacego już kameruna i działa do dziś. Kamerun załatwia mu klientów a za info (polecenie) bierze 100zł, fotograf bierze 700zł z albumem.
Po roku zawiesił działalność teraz działa na czarno i dziw bierze że jeszcze działa bo jak robił kiepskie zdjęcia tak dalej robi. Niczego się nie nauczył.
Niestety, u nas liczy się cena nie jakość.
cohontes
30-08-2012, 21:45
Nie każdy po prostu chce wydać ;) równie dobrze można zapytać dlaczego ludzie kupują stare używane auta skoro mogą nowego Mercedesa.
michael_key
30-08-2012, 21:52
Dajcie spokój i się nie nakręcajcie ;)
Z poważaniem Robert
Jak ci brakuje czasu zeby poczytac i miec jakiekolwiek pojecie o temacie to sie nie chytaj za fotografie slubna bo na to dopiero trzeba poswiecic czasu.
- zdjęcia w domu pana młodego i pani młodej ---- jaki obiektyw / obiektywy _15, 16-35L 24L 35L 50L 85L________ ?
- kościół -------------------------------jaki obiektyw / obiektywy __15, 16-35L 24L 35L 50L 85L 135L 70-200L______ ?
- sala weselna -------------------------jaki obiektyw / obiektywy __15, 16-35L 24L 35L 50L 85L 135L 70-200L______ ?
- zdjęcia w plenerze --------------------------- jaki obiektyw / obiektywy __15, 16-35L 24L 35L 50L 85L 135L 70-200L______ ?
Lampa taka co swieci, statyw to obowiazek na slubie bo przeciez nie bedziesz z reki strzelal. W koncu to bardzo statyczny typ materialu.
Osprzet oswietleniowy- zrob rekonesans dziwn wczesniej, pozmieniaj kolorowe zarowki takie zeby swiecily jedna barwa.
Filtry komplet, UV, POLAR, ND10 wszystko moze sie przydac.
Szkoda slow... :|
Ernest_DLRS
30-08-2012, 22:05
Mad Mac hehehe dobrze dobrze :twisted: :twisted: :twisted:
Trzeba było mu jeszcze podać jakie iso i inne ustawienia używać w danym momencie :)
Trzeba było mu jeszcze podać jakie iso i inne ustawienia używać w danym momencie :)
Zalamuje co nie...
Ta kase z UP chyba za latwo rozdaja w PL. Moim zdaniem to blad bo daje komus kto nie ma o tym pojecia mozliwosc kupna dobrego sprzetu, niestety wiedzy sie nie kupi.
Patrzac na to wszystko z perspektywy 3 lat istnienia mojej dzialalnosci na tym rynku to ciesze sie ze musialem zaczynac od 400d i zopozyczac sie i splac i tak w kolko az sie wyrobilem. Wydaje mi sie ze dopiero teraz po 3 latach wiem co potrzebne jest mi do wykonawynia tego zawodu tak zeby mnie sprzet nie ograniczal.
Niestety na to trzeba czasu...
Dobrze ze nie doplacaja do kariery kierowcy wyscigowego bo pewnie mozna by bylo w necie znalesc posty typu:
Dostalem dofinansowanie na samochod i przerobki. Prosze o spis czesci ktore musze pozmieniac i dokladne ustawienia parametrow silnika.
Prosze tez o setup zawieszenia i rodzaju opon na wszyskie trasy wraz z opisem predkosci na poszczegolnych zakretach.
Wiem wiem, napiszecie ze to trzeba pojezdzic i trenowac ale wiecie nie ma na to czasu.
Z poważaniem Robert
O szlag! Nieczęsto zaglądam do tego wątku, ale dzisiaj impuls przyszedł z kosmosu i coś mi kazało to zrobić. Wiem, że to chyba trochę nieładnie i niezgodnie z regulaminem, więc od razu przepraszam, ale posikałem się ze śmiechu:-D Nie ma co, jutro też tu wpadnę:D
Niestety koledzy jest coraz gorzej i takich kfiatków coraz więcej :D
Ta kase z UP chyba za latwo rozdaja w PL. Moim zdaniem to blad bo daje komus kto nie ma o tym pojecia mozliwosc kupna dobrego sprzetu, niestety wiedzy sie nie kupi.
Dokładnie to największy błąd UP. dają pieniądze a nie mówią jak je "rozsądnie" wykorzystać.
A ci co powinni dostać to nie dostaną :D
Pamiętam jak 3 lata temu starałem się o fundusze unijne, 2 razy podchodziłem, kasy nie dostałem , zero odpowiedzi co źle itp Kolega który pracował w Urzędzie Miasta dziwnym trafem kase na sprzęt foto dostał ne mając zielonego pojęcia, ostatnio go spotkałem, zapytałem jak idzie biznes, odpowiedział - sprzęt sprzedałem a firmy już nie mam :D
No to o co chodzi ja się pytam
A ci co powinni dostać to nie dostaną :D
Pamiętam jak 3 lata temu starałem się o fundusze unijne, 2 razy podchodziłem, kasy nie dostałem , zero odpowiedzi co źle itp Kolega który pracował w Urzędzie Miasta dziwnym trafem kase na sprzęt foto dostał ne mając zielonego pojęcia, ostatnio go spotkałem, zapytałem jak idzie biznes, odpowiedział - sprzęt sprzedałem a firmy już nie mam :D
No to o co chodzi ja się pytam
I zaloze sie ze tak jest w 70% przypadkow. Sprzet na sprzedaz i tyle z biznesu.
Z tym to chyba tak jak z benefitami w UK. Dostaja ci ktorzy opanowali wypelnianie form do perfekcji.
Dlatego podziękowałem za jaką kolwiek pomoc ze strony Państwa, zabrałem się do pracy i wszystko sam kupiłem :)
I to jest zdrowe podejscie. I pewnie jak zaczynales to czytales, ogladales filmu, praktykowales itp bo wiedziales ze kazda wydana zlowtowka idzie z twojej kieszeni. Kasa z panstwa uczy jedynie kompletnego braku poczucia obowiazku do tego zeby wlozyc w to jakies starania. Bo jak nie pojdzie to przeciez sprzet sprzedam i jeszcze na tym zarobie...
Zgadza się. Masa wyrzeczeń, nauki, czytania, oglądania popdatrywania. Do dziś tak jest ale nabrałem doświadczenia, wiedzy opanowałem warsztat, nie chodząc na żadne warsztaty, studia itp. Samodzielna, ciężka praca więc jak teraz czyta się takie posty to cholera mnie bierze.
Ale jak już ktoś na forum napisał, później można kupić sprzęt z małym przebiegeim na wtórnym wynku :)
Kolekcjoner
31-08-2012, 01:23
... to po co my tutaj tyle o tym gadamy jak tu nagle takie pytanie kosmiczne pada....
Dla przyjemności ;)?
a może właśnie te 15min wystarczy zeby przeczytać w internecie "Podstawy fotografii reportażowej" i huzia na wesele.
Myślę że wielu którzy robią kotleta nie przeczytało żadnych poradników :D.
Taki jest u nas rynek usług - póki co. Trzeba się dostosować albo znaleźć niszę albo zająć czymś dochodowym ;).
Zgadza się. Masa wyrzeczeń, nauki, czytania, oglądania popdatrywania. Do dziś tak jest ale nabrałem doświadczenia, wiedzy opanowałem warsztat, nie chodząc na żadne warsztaty, studia itp. Samodzielna, ciężka praca więc jak teraz czyta się takie posty to cholera mnie bierze.
Cóż problem polega też i na tym że masa młodych ludzi zajmuje się fotografią. Przez moją firmę przewija się wielu młodych chłopaków i praktycznie każdy z nich się tym mniej lub więcej interesuje. Większość ma lustrzanki, kilku robi zdjęcia na przeróżne zlecenia.
Łatwość zdobycia informacji, względnie nieduże inwestycje na początku, niezbyt duże żeby zostać "pro". Dosyć atrakcyjna praca, łatwość uzyskania akceptowalnego efektu i niezbyt wysokie wymagania zleceniodawców i heja ;). To są czynniki które zawsze będą przyciągać dużo osób do tego miodu ;).
manfred1
31-08-2012, 08:00
Z poważaniem Robert
Korzystając z okazji podepnę się pod pytanie kolegi bo nie jest kompletne. Mam aparat 5mkII i lampę 580exII proszę mi doradzić bo niedawno odkryłem że głowice lampy można ustawić w różne strony. Proszę mi napisać 1. przygotowania 2. Ceremonia ślubna 3. Wesele 4. plener. Jak mam ustawić głowicę lampy w każdym przypadku Na wprost, na 40 st. do góry, w lewo, w prawo, do tyłu, i inne?
troglodyta
31-08-2012, 08:21
hehe podpinając się pod to pytanie mocno ryzykujesz :P
jeśli chodzi o lampę błyskową to odsyłam do książki "Lampa błyskowa w fotografii ślubnej. Profesjonalne techniki w praktyce" autor Neil van Niekerk
I to jest zdrowe podejscie. I pewnie jak zaczynales to czytales, ogladales filmu, praktykowales itp bo wiedziales ze kazda wydana zlowtowka idzie z twojej kieszeni. Kasa z panstwa uczy jedynie kompletnego braku poczucia obowiazku do tego zeby wlozyc w to jakies starania. Bo jak nie pojdzie to przeciez sprzet sprzedam i jeszcze na tym zarobie...
Kasa od Państwa czy UE robi jeszcze jedną szkodę.
Ludzie, którzy dostają pieniądze na start za friko, dewastują rynek. Obniżają ceny, bo koszty przejęły instytucje dotujące.
Potem jak piszesz, zamykają "biznes". sprzedają sprzęt i są "do przodu". Zdewastowany rynek zostaje.
Nikt nie jest w stanie zrozumieć dlaczego ty chcesz 1000zł za coś co można dostać za 200. W większości przypadków klienci jakości usługi i tak nie są w stanie odróżnić.
Korzystając z okazji podepnę się pod pytanie kolegi bo nie jest kompletne. Mam aparat 5mkII i lampę 580exII proszę mi doradzić bo niedawno odkryłem że głowice lampy można ustawić w różne strony. Proszę mi napisać 1. przygotowania 2. Ceremonia ślubna 3. Wesele 4. plener. Jak mam ustawić głowicę lampy w każdym przypadku Na wprost, na 40 st. do góry, w lewo, w prawo, do tyłu, i inne?
Palnik na wprost caly czas. Pikne zdjecia wyjda!
Palnik na wprost caly czas. Pikne zdjecia wyjda!
dla lepszej kontroli najlepiej na M :)
a tak na poważnie to moze lepiej nie mieszajmy bo kogoś w błąd niepotrzebnie wprowadzimy :P
Kasa od Państwa czy UE robi jeszcze jedną szkodę.
Ludzie, którzy dostają pieniądze na start za friko, dewastują rynek. Obniżają ceny, bo koszty przejęły instytucje dotujące.
Potem jak piszesz, zamykają "biznes". sprzedają sprzęt i są "do przodu". Zdewastowany rynek zostaje.
Nikt nie jest w stanie zrozumieć dlaczego ty chcesz 1000zł za coś co można dostać za 200. W większości przypadków klienci jakości usługi i tak nie są w stanie odróżnić.
Ludzie sami sobie robia kuku. Pare miesiecy temu mialem babke ktora miala slub na Barbados i chciala zebym poprawil jej zdjecia bo jakies takie porozmazywane i niewyrazne wyszly. Dostarczyla mi fotki z iphona 3gs :lol:
michael_key
31-08-2012, 08:36
Dokładnie to największy błąd UP. dają pieniądze a nie mówią jak je "rozsądnie" wykorzystać.
Szkoda, że nie dają dla osób już pracujących.
--- Kolejny post ---
Dostarczyla mi fotki z iphona 3gs :lol:
Komentarz chyba zbędny :grin:
manfred1
31-08-2012, 08:39
Od dziś tylko palnik na wprost w sumie tak lampę kupiłem z tak ustawionym palnikiem to po co zmieniać ;-)
dokładnie pewnie 3/4 tych dotacji byłaby by lepiej zagospodarowana
cohontes
31-08-2012, 08:50
Ludzie sami sobie robia kuku. Pare miesiecy temu mialem babke ktora miala slub na Barbados i chciala zebym poprawil jej zdjecia bo jakies takie porozmazywane i niewyrazne wyszly. Dostarczyla mi fotki z iphona 3gs :lol:
słaby sprzęt.
Apple - iPhone 4S - TV Ad - Camera - YouTube (http://youtu.be/vSAje0EgYjY) :evil:
michael_key
31-08-2012, 09:02
dokładnie pewnie 3/4 tych dotacji byłaby by lepiej zagospodarowana
Przeglądam różne strony i podejrzewam, że nic już się nie pojawi. Były projekty 2011 roku, ale obecnie już wszędzie wymóg posiadane zaświadczenie o rejestracji jako bezrobotny.
Przeglądam różne strony i podejrzewam, że nic już się nie pojawi. Były projekty 2011 roku, ale obecnie już wszędzie wymóg posiadane zaświadczenie o rejestracji jako bezrobotny.
też niedawno szukałem ale niestety nic nie ma :((( w tej chwili chyba nie ma żadnych możliwości dotacji dla osób chcących rozwinąć biznes
Urząd Pracy takowych nie daje, zostaje tylko Unia, tam jest taka możliwość ale procedury i wymysły mocno wyssane z palca :D
michael_key
31-08-2012, 09:46
Urząd Pracy takowych nie daje, zostaje tylko Unia, tam jest taka możliwość ale procedury i wymysły mocno wyssane z palca :D
Pewnie że tak, nawet z UE już nie ma dla pracujących, ale o gimnastyce jaką musi bezrobotny wykonać by dostać nie piszę ;) choć z drugiej strony to są pieniądze, więc wymagania nie powinny dziwić.
Ja w sumie nie miał bym pretensji gdyby dawali nowym firmą ale na zasadzę, że UP dajemy ileś tam kasy ale drugie tyle (albo dwa razy więcej) musi przedsiębiorca sam wywalić z własnej kieszeni. Wtedy miało by to sens. Chętnych było by dużo mniej :) No i myślę, że te firmy przetrwały by dłużej niż rok (o psuciu rynku nie wspomnę ;)
Od dziś tylko palnik na wprost w sumie tak lampę kupiłem z tak ustawionym palnikiem to po co zmieniać ;-)
Nieprawda, z palnikiem na wprost nie mieści się w futerale.
byl projekt w sierpniu dla woj. małopolskiego
Będę własnym szefem (http://www.dotacje.b4ngo.pl/?strona=o-projekcie)
Kasa 25-40tys dla osób nieaktywnych zawodowo i niezarejestrowanych w UP. Trzeba szukać a się znajdzie.
A propos, ktoś zna sklep fot. który daje jakiś rabat przy zakupie sprzętu za kwote 25-40koła? :)
ej robhary jestes tam jeszcze? czy Cie nie ma? :]
ej robhary jestes tam jeszcze? czy Cie nie ma? :]
Pewnie nie ma czasu nawet odpowiedzieć.
pozwolilem sobie przejrzec pozostaly post robhary'ego.
Proszę o pomoc w sprawie zakupu Sprzętu do ślubów - aparat + szkła .
Co kupić na początek Nikona czy Canona ?? Co się bardziej sprawdzi w trudum oświetlenu .
advanced question :lol:
piekne zdjecia beda!
kupił już pewnie nikona i teraz na żółtym forum d##ę zawraca
Może nie dostał dotacji xD
Pieniąchy słane z unii (celowo z małej) już się kończą, był czas dawania, nadchodzi czas brania. Jakoś w przyszłym roku rozpocznie się okres, w którym ilość kapuchy wypływającej do kasy unii będzie większa od przypływającej. Polska jako członek tego tworu ma również obowiązek liczenia się z tworzeniem budżetu unijnego!
Te dotacje nie były za darmo, podatnik teraz musi się odwdzięczyć. Jako że Polak potrafi, niektórzy na tym skorzystali (mówię o sytuacji dotacja -> firma przez rok -> likwidacja firmy i spieniężenie sprzętu), szkoda tylko, że wielu, którym naprawdę te pieniądze by się przydały, ludziom z poważnym zamiarem otworzenia biznesu w branży foto, nie mieli na nie szans. Jak to już ktoś wspomniał parę postów wyżej, znajomości, łapóweczki, cwaniactwo, byle do przodu, byle jak ale do przodu...
Femme Fatal
31-08-2012, 13:10
Witam !
Na początek chce zaznaczyć że chce dopiero zacząć przygodę z tego typu fotografią, Lustrzankę mam od jakiś 2 lat trochę już się z nią zapoznałam ale zdecydowanie na poziomie amatorskim fotografię kocham i póki co zajmowałam się raczej fotografowaniem dzieci i znajomych... jednak chciała bym zacząć robić dalej coś w tym kierunku szczególnie po tym jak ostatnio zobaczyłam zdjęcia znajomej ze ślubu za które zapłaciła około 1000zł a były tragiczne dostała 1200 zdjęć ze ślubu i były to zwykłe pstryki jakie każdy może zrobić dosłownie i uwaga ludzie są z tego zadowoleni ... więc postanowiłam również spróbować póki co oczywiście chce robić zdjęcia za darmo jako ktoś dodatkowy nie odważyła bym się takiej odpowiedzialności na siebie wziąć w końcu to ślub !
No ale do rzeczy ... mam obecnie Canona 450D może to cud nad cudami nie jest ale uważam że spokojnie można nim zrobić dobre zdjęcia PRZY ODPOWIEDNIM OBIEKTYWIE ... tak więc prosiła bym o pomoc w doborze jakiegoś obiektywu co by mi się na ślubach sprawdził ... niestety za dużo zainwestować nie mogę 1000zł to jest max ... znajdzie się coś w tych granicach ?
Była bym wdzięczna za pomoc
Odpowiedź do osób które mi odpisały w poprzednim miejscu (przepraszam za wybranie niestosownego miejsca)
Tak bo na forum jak można również zauważyć jestem już od jakiegoś czasu a jako pierwszego używałam 1000D już to zmieniłam zapomniałam w ogóle o tej stopce dziękuje za zwrócenie uwagi
becekpl - hehe faktycznie fotograf koniecznie musi znać obsługę forum bo inaczej nici z dobrych zdjęć :P :)
michael_key - dziękuje bardzo za konkretną odpowiedź :)
cohontes
31-08-2012, 13:26
Zrób tak jak Ci napisali. Sprzedaj kita kup 17-50 Tamrona i 50 f/1.8 bo więcej tutaj nie ma co kombinować.
Femme Fatal
31-08-2012, 13:30
czyli za te pieniądze to są pewniaki tak ? ok to zaczynam się rozglądać ... :)
manfred1
31-08-2012, 13:30
No ale do rzeczy ... mam obecnie Canona 450D może to cud nad cudami nie jest ale uważam że spokojnie można nim zrobić dobre zdjęcia PRZY ODPOWIEDNIM OBIEKTYWIE ... tak więc prosiła bym o pomoc w doborze jakiegoś obiektywu co by mi się na ślubach sprawdził ... niestety za dużo zainwestować nie mogę 1000zł to jest max ... znajdzie się coś w tych granicach ?
Była bym wdzięczna za pomoc
1. Obiektyw Canon 24 mm f2,8,
2. CANON EF 50 f/1.8 II
3. canon 35mm f/2
I pamiętaj rób bardzo dobre zdjęcia aby Cie ktoś nie obsmarował, że oddałaś 1000 zdjęć a w sumie to zwykłe pstryki.
Ciekawie doradzacie.. ja bym zaczął od kupna lampy :roll: akurat starczy budżetu.
manfred1
31-08-2012, 13:33
Odpowiadamy na zadane pytanie nie ma tu żadnej magii ;-)
michael_key
31-08-2012, 13:35
Co jej da lampa jak tło będzie jak smoła.
I co Ona niby zrobi z Tamronem(czy 50/1.8 lol) w ciemnym kościele, nie mówiąc już o sali?
Femme Fatale - Byłaś kiedyś na weselu? Nigdy nie brałaś ze sobą lustrzanki?
I co Ona niby zrobi z Tamronempowarczy silnikiem i będzie artystyczne foto bo c 50 1.8 przez cala msze będzie próbował złapać ostrość
Zagłuszając przy tym księdza :-D
Femme Fatal
31-08-2012, 13:44
namoamo - robiłam koleżance zdjęcia z tym swoim kitem ;) w kościele a później na weselu (wtedy miałam jeszcze 1000D ) porażka ciemno jak cholera... ona zadowolona bo fotografia jej obca ważne było tylko to że miny mieli odpowiednie i za darmo :P zdaje sobie sprawę jakie to jest ciężkie zadanie zrobić dobre zdjęcia ślubne i wiem że póki co będą one takie se o ale od czegoś trzeba przecież zacząć ...
manfred1 - postaram się a póki będę po prostu pstrykać nie wezmę za to pieniędzy na pewno :)
A więc jest sens licytować ... ? >AUKCJA (http://allegro.pl/obiektyw-canon-fd-50mm-1-1-8-2-filtry-i2578447760.html)<
Dlatego szczerze polecam lampę, usprawni AF, nie mówiąc o obrazku.. i w następnym kroku obiektyw.
postaram się a póki będę po prostu pstrykać nie wezmę za to pieniędzy na pewno
To po co to będziesz robił? Jak ma być to "pstrykanie" za darmo to chyba szkoda Twojego czasu?! O tym, że to psucie rynku to nie wspomnę.
Femme Fatal
31-08-2012, 13:52
Lampe mam ... jakąś za 200zł sobie kupiłam żeby w ogóle nauczyć się nią obsługiwać ale albo lampa gówniana albo jeszcze nie nauczyłam się jej odpowiednio wykorzystywać
Kawalek - robiła to po pierwsze ;) a jak Twoim zdaniem mam się nauczyć robić takie zdjęcia ? przy pierwszej próbie zażyczyć sobie za to pieniądze ? chyba uprzedzenie ludzi że się uczę i poprosić o możliwość 'trenowania" za darmo na ich ślubie jest bardziej na miejscu ...
powinnaś założyć posta w dziale humor bo tam bardziej się nadaje
zapłaciła około 1000zł a były tragiczne dostała 1200 zdjęć ze ślubu i były to zwykłe pstryki jakie każdy może zrobić dosłownie i uwaga ludzie są z tego zadowoleni ... więc postanowiłam również spróbować
Średnio dobrze brzmi takie stwierdzenie, przyczyna wejścia w ten biznes powinna być chyba trochę inna niż 'innym się udaje jakoś to i może mnie się uda'. ;) Nie czepiam się, po prostu źle taki argument wygląda.
Tak czy owak, powodzenia! Co do budżetu... Trzeba by trochę dołożyć i może żeby było w miarę standardowo to Sigma 30/1.4? Tylko obowiązkowo przetestować przed zakupem!
Femme Fatal
31-08-2012, 13:59
becekpl - a dlaczego tak uważasz co Cię tak bawi ? ty się pewnie już urodziłeś ********y i od razu robiłeś świetne zdjęcia co ? dali Ci aparat i okazało się że jesteś mistrzem w tej dziedzinie ... śmieszne jest Twoje podejście do sprawy jako ten "mądrzejszy" i bardziej doświadczony zamiast próbować dopiec powinieneś pomóc sensowną odpowiedzią albo zamilknąć bo tego typu rady raczej są zbędne.
fleder - źle mnie zrozumiałeś aparat kupiłam bo kocham robić zdjęcia chciała bym kiedyś móc się niby pochwalić czerpie przyjemność z tego i cudownie by było móc też dzięki temu zarabiać zamiast siedzieć za biurkiem w pracy której się nie lubi ... chodziło mi o to że ja się nie mogłam nigdy odważyć bo uważałam że jestem za słaba wstyd by mi było komuś później takie amatorskie zdjęcia oddać ale jak zobaczyłam z czego ludzie są zadowoleni mimo że nie płacą małych pieniędzy to postanowiłam się odważyć spróbować
Kawalek - robiła to po pierwsze a jak Twoim zdaniem mam się nauczyć robić takie zdjęcia ? przy pierwszej próbie zażyczyć sobie za to pieniądze ? chyba uprzedzenie ludzi że się uczę i poprosić o możliwość 'trenowania" za darmo na ich ślubie jest bardziej na miejscu ...
Jak hydraulik zaczyna prace to nie robi za darmo bo się uczy. Prawda?
Są inne sposoby, żeby się uczyć. Robienie „za darmo bo się uczę” to psucie rynku. Kilkakrotnie mi klienci odpisywali, że nie skorzystają z oferty bo im ktoś zrobi za darmo, bo się uczy.
Ernest_DLRS
31-08-2012, 14:10
Femme - kup sobie EF 35/2 lub EF 50/1.8 (a nie jakieś aukcje z obiektywami FD nam tu pokazujesz - to zupełnie inny system. To że też Canon nic nie znaczy...)
Poucz się pracować na takich szkłach i wtedy bierz się za poważne zlecenia.
Femme Fatal
31-08-2012, 14:11
kawalek - to proszę o podpowiedź jak w inny sposób mam się nauczyć robić zdjęć ślubnych ? :)
Ernest_DLRS - dziękuje za odpowiedź
manfred1
31-08-2012, 14:12
Ja to bym proponował choć trochę się wysilić i poczytać forum a nie mam 1000 zł wybierzcie dla mnie szkło bo nie mam o tym zielonego pojęcia. Można ten post usunąć w diabły
jacek_63
31-08-2012, 14:13
... A więc jest sens licytować ... ? >AUKCJA (http://allegro.pl/obiektyw-canon-fd-50mm-1-1-8-2-filtry-i2578447760.html)<
Nie ma. To jest na stary canonowski bagnet. A ponadto IMHO 50mm będzie "za ciasne".
kawalek - to proszę o podpowiedź jak w inny sposób mam się nauczyć robić zdjęć ślubnych ?
masz cały temat o tym:
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/fotografia-slubna-jak-zaczacz-22712/
trzeba tylko się wysilić i poszukać!!! A nie na gotowo zrobię za darmo bo nie umie.
Femme, rozumiem o czym piszesz. Tylko pamiętaj, działaj legalnie, płać podatki i spisuj umowy! Nie potrzeba kolejnego w szarej strefie :)
PS. 35/2 też polecam, ale na FF, nie wiem czy na 450d zrobi podobne wrażenie.
Femme Fatal
31-08-2012, 14:21
kawalek - tak tylko jeszcze żebym miała czas na przeczytanie całego forum ... niestety pracuje ogarniam dom i do tego mam dziecko więc raczej czasu nie znajdę.
fleder - :P hehe no tak tak podatki przede wszystkim pamiętam mam swoją firmę więc problemu nie będzie :P
Fajną stronkę znalazłam STRONA (http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=16&camera=879&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3&p=3) tu można zobaczyć co jakim aparatem i jakim obiektywem można zrobić :)
A na robienie ślubów za darmo znajdziesz? przecież to ok 12h pracy w dniu ślubu i co najmniej dwa razy tyle na selekcję zdjęć i obróbkę.
Polecam pozostać przy robieniu zdjęć widoczków i dzieci.
Używane 35 f/2 lub lepiej 28 1.8 USM + Nissin 622
Femme Fatal
31-08-2012, 14:29
kawalek - za Twoje cenne rady już podziękuje jeśli można ;) mój cenny czas za przeproszeniem nie Twoja sprawa ;)
kawalek - za Twoje cenne rady już podziękuje jeśli można mój cenny czas za przeproszeniem nie Twoja sprawa
sama poruszyłaś temat czasu ;P
Nie lubię podejścia dajcie mi gotową receptę bo chce robić śluby. No tak lekko to nie ma niestety. Trzeba poświecić czas zainwestować pieniądze w sprzęt a nie pisać, że się będzie szukało klientów dla których będzie się robiło za darmo. To nie jest sposób na wejście w robienie zdjęć ślubnych.
Femme Fatal
31-08-2012, 14:45
kawalek - dziękuje za wyrażenie swojego zdania ;) jak będzie to się okaże póki co staram się zdobyć jak najwięcej informacji jednak czytanie całego forum będę szczera nie ma szans za dużo tego miesza mi się to wszystko kiedyś już próbowałam bez skutku raczej większego dlatego spróbowałam w ten sposób jednak jak ktoś konkretnie odpowiada na moje pytanie jest mi łatwiej zrozumieć i przetrawić taką wiadomość dlatego jeżeli ktoś nie ma na to ochoty po prostu niech nie odpowiada bo złośliwe dogryzanie jest tylko zaśmiecaniem bo mnie to nie ruszy po prostu ...a jeżeli ktoś ma ochotę mi odpowiedzieć i doradzić będę bardzo wdzięczna i tyle na temat myślę ...
Jak hydraulik zaczyna prace to nie robi za darmo bo się uczy. Prawda?
Są inne sposoby, żeby się uczyć. Robienie „za darmo bo się uczę” to psucie rynku. Kilkakrotnie mi klienci odpisywali, że nie skorzystają z oferty bo im ktoś zrobi za darmo, bo się uczy.
Czytaj całość a nie wyrywkowo, przecież napisała w pierwszym poście:
więc postanowiłam również spróbować póki co oczywiście chce robić zdjęcia za darmo jako ktoś dodatkowy nie odważyła bym się takiej odpowiedzialności na siebie wziąć w końcu to ślub !
Jak porównujesz do hydraulika, to tak początkujący hydraulik "grzebie" sobie sam u siebie i uczy pod okiem już specjalisty-jak ma takową możliwość...
kawalek - tak tylko jeszcze żebym miała czas na przeczytanie całego forum ... niestety pracuje ogarniam dom i do tego mam dziecko więc raczej czasu nie znajdę.
Nie Ty jedna masz dzieci i pracę...
Zacytuję wypowiedź kilkanaście postów wcześniej:
Ja odczytuję to mniej więcej tak: mojego czasu szkoda, ale wasz czas poświęcony na odpowiedzi jest dla mnie guzik wart.
A do nauki wystarczy Ci kit + dokupiona lampa, jak sie nauczysz co fotografować w takim reportażu (gdzie stanąć itd) to wtedy pomyśl nad lepszym, jaśniejszym szkłem...
I całego forum czytać nie musisz, wystarczy wpisać w szukajkę co do 1000 zł i Ci "wywali" dużo tematów...
Femme Fatal
31-08-2012, 14:56
yarson - dziękuje za odpowiedź ... jednak co do ostatniego cytatu się nie zgodzę jeżeli ktoś nie ma ochoty to przecież nie musi odpowiadać i nie jest guzik wart bo jeżeli odpowiedź jest sensowna to jest dla mnie on cenny i dziękuje za niego ... ale ja widzę odpowiedzi typu że wątek mam przenieść do tematu humor itp. to tak wtedy dla mnie jest guzik wart ...
W sumie teraz też nie wiem co robić ... Kupić lampę ? Obiektyw ? czy odkładać dalej bo z 1000zł to i tak nic nie zdziałam ...
Femme Fatal - ucz się robić piękne zdjęcia ludziom, w słabym oświetleniu. Na ślubach się tego nie ucz, bo się tylko zestresujesz i zniechęcisz. Pałasz pasją do fotografii - to dobrze. Zamierzasz wejść w śluby dlatego, bo zobaczyłaś że ktoś bierze pieniądze za słabe(?) zdjęcia - to niedobrze. Z pytań jakie zadajesz wynika, że niewiele wiesz o fotograficznej kuchni, a już rozstawiasz po kątach bardziej doświadczonych kolegów.
Na Twoim miejscu zacząłbym od wybrania paru fotografii, które Cię urzekły i chciałabyś właśnie takie robić, i dowiedzenia się dzięki czemu one są właśnie takie a nie inne. Takie mam zdanie..
Femme Fatal
31-08-2012, 15:03
Kuba - już tłumaczyłam o co mi chodziło z tymi zdjęciami ślubnymi ... nie dlatego zamierzam wejść w śluby bo zobaczyłam słabe zdjęcia tylko dlatego że zobaczyłam słabe zdjęcia w ogóle się odważyłam o tym pomyśleć ... dzięki wielkie za pomysł bardzo przydatna odpowiedź
troglodyta
31-08-2012, 15:05
powiem tak jak chcesz zacząć z jednym body i obiektywem robić ślub za darmo i znajdziesz na to chętnych to rób tylko aparat/obiektyw może też się czasem zaciąć zepsuć, myślisz, że jak powiesz sorry nie wyszło bo aparat padł a że nie wzięłam pieniędzy to wszystko ok i młodzi będą zadowoleni?
co do szkła to jakaś jasna porządna stałka 24 lub 35 mm jest tobie potrzebna aczkolwiek 1000 zł strasznie zawęża wybór
jestem przekonany że człowiek z D450 i pasją jest czasem w stanie zrobić lepsze fotki niż pstrykacz z drogim sprzętem
Femme Fatal
31-08-2012, 15:13
troglodyta - dlatego chciała bym być jako dodatkowy fotograf nie jako jedyna osoba odpowiedzialna za pamiątkę ze ślubu ... zresztą to nie istotne to już jakby moja sprawa jak będzie to wyglądać mi chodzi o to jaki obiektyw powinnam wybrać na początek ...
Kuba - przykładowo takie zdjęcie Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://buczel.pl/wp-content/uploads/2012/07/kinia-rafal-zdjecia-slubne-029.jpg (http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&biw=1366&bih=600&tbm=isch&tbnid=VNupK9c0SzZg8M:&imgrefurl=http://buczel.pl/fotografia-slubna/2012/07/&imgurl=http://buczel.pl/wp-content/uploads/2012/07/kinia-rafal-zdjecia-slubne-029.jpg&w=880&h=587&ei=27ZAUPSaIYHIhAeYiICQBg&zoom=1&iact=hc&vpx=758&vpy=136&dur=2670&hovh=183&hovw=275&tx=242&ty=93&sig=101564138745527260488&page=4&tbnh=128&tbnw=157&start=71&ndsp=28&ved=1t:429,r:4,s:71,i:309)
Kup 50/1.8 dla dodatkowego fotografa będzie idealna (choć 450D może sobie nie poradzić z szumami bo czasem trzeba używać ISO ponad 1600). Błyskanie lampą jako drugi fotograf jest bez sensu i może przeszkadzać.
W sumie teraz też nie wiem co robić ... Kupić lampę ? Obiektyw ? czy odkładać dalej bo z 1000zł to i tak nic nie zdziałam ...
Nie wiem no.. ja tam pierwszy slub 5 lat temu robilem z 30D + kit + EF50/1.8 + ex430 i jakos od biedy powiedzmy ze ocenilbym te zdjecia na 2/10 :]
ale dzisiaj, z perspektywy czasu radze Ci dolozyc drugiego tysiaka i miec jakies w miare narzedzie pracy (np. sigma 30/1.4), niz ubolewac nad tym, co bedzie zbyt ciasne z EF50/1.8, albo plaske, nijakie z KIT'a lub wyprane z jakiegokolwiek klimatu badz atmosfery, kiedy kadr naswietlony bedzie glownie fleszem ;]
nie pomoga dobre checi, z gow..a bata nie ukreci.
fotografia to drogi sport, cholernie drogi.
im wiecej w niego zainwestujesz - tym wiecej dostaniesz.
a ty chcesz zainwestowac praktycznie znikoma kwote, powiedzialbym wrecz ze ponizej rozsadnego minimum.
spodziewaj sie miernych efektow z takiej inwestycji - od razu mowie ;]
(juz pomijam, ze nikt tu nie wspomnial ze LR/PS to takie samo narzedzie jak obiektyw, czy lampa blyskowa - no ale to tak btw.)
dozbieraj 2000 pln i wtedy jest o czym rozmawiac :>
ale dzisiaj, z perspektywy czasu radze Ci dolozyc drugiego tysiaka i miec jakies w miare narzedzie pracy (np. sigma 30/1.4),
Znalazlem wlasnie informacje, ze Sigma ma tez 28mm f/1.8, ktory przy okazji dziala na FF.
Czy macie moze jakies doswiadczenia z tym obiektywem? Ktory warto kupic do cropa (60D)? Perspektywa przejscia na FF jest conajmniej nienatychmiastowa ;-)
Kuba - przykładowo takie zdjęcie Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://buczel.pl/wp-content/uploads/2012/07/kinia-rafal-zdjecia-slubne-029.jpg (http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&biw=1366&bih=600&tbm=isch&tbnid=VNupK9c0SzZg8M:&imgrefurl=http://buczel.pl/fotografia-slubna/2012/07/&imgurl=http://buczel.pl/wp-content/uploads/2012/07/kinia-rafal-zdjecia-slubne-029.jpg&w=880&h=587&ei=27ZAUPSaIYHIhAeYiICQBg&zoom=1&iact=hc&vpx=758&vpy=136&dur=2670&hovh=183&hovw=275&tx=242&ty=93&sig=101564138745527260488&page=4&tbnh=128&tbnw=157&start=71&ndsp=28&ved=1t:429,r:4,s:71,i:309)
Jeśli chesz robić takie zdjęcia jak te podane w linku, a nie wiesz jak je zrobić to najlepiej i najszybciej jak zapiszesz się na jakieś warsztaty fotograficzne. Panowie ci wszystko opowiedzą i wytłumaczą. Oczywiście nie za darmo
Pozdrawiam
Famme_Fatal zamiast robić sama za free to zaczep się jako drugi fotograf nie bedzie to pewni łatwe ale można spróbować, lepiej uczyć się tak niż spaprać komuś ten dzień(a przy nauce jest to niestety możliwe), jak juz poczujesz że wiesz co i jak powinno się robić wtedy zacznij robić sama a z czasem zacznij za to brać pieniądze bo w końcu do tego wszyscy dążymy. Początki nie są łatwe i każdy to wiem ale niestety czytając co masz to jest tego za mało, przynajmniej żeby zrobić cały repo na akceptowalnym poziomie. Nawet jak sprzedaż kita i lampe to bedzie brakowało wiec zacznij juz zbierać jak chcesz w to wejść. Musisz mieć lampe przynajmniej 430EX to jest minimum, bo na jasne stałki pewnie musisz dozbierać troche, do tego tamrona 17-50 2,8 i C 85 1,8 to powinno ci wystarczyć na początek. Jak dozbierasz sprzedaj tamrona i kup coś między 24-35 i 50, będziesz miałą już 85 i wtedy możesz już kombinować dalej :)
no i po co sie czepiacie? chce ktos robic za darmo - niech robi. chyba klient wie co robi biorac foto za darmo? sadzicie, ze jak nie wezmie gratisa to przyjdzie do was i wyda xxxx pln? otoz nie. zdjecia bedzie pstrykac "wujek zenek" albo jakis "kolega z lustrzanka". jesli wiec dziewczyna bedzie miala klientow na darmowe pstrykanie to na 99% obie strony beda mialy korzysci z takiej transakcji.
nie musicie sie obawiac jej "psucia rynku". dziewczyna jest dla fachury z ff i 85mm takim samym zagrozeniem, jak ten sam fachura np. dla Kaliny Ciesielskiej... rynek jest duzy i kazdy znajdzie swoja nisze.
Femme Fatal
31-08-2012, 17:50
MrSpike - o... dzięki Ci :P :)
hymm ... czyli odpowiedź jest prosta ... kredyt i coś lepszego hehe :-p też da się zrobić ale dopiero za jakieś 3 miesiące
czy do 2tysięcy wybiorę już coś godnego ? może powinnam puszkę sprzedać i w lepszą zainwestować ? czy ta co mam wystarczy i lepiej szkła kupować ?
rynek jest duzy
i z roku na rok coraz bardziej nasycony :/
czy do 2tysięcy wybiorę już coś godnego ? może powinnam puszkę sprzedać i w lepszą zainwestować ? czy ta co mam wystarczy i lepiej szkła kupować ?
z puszką sobie podaruj bo bez szkieł to i puszka nie pomoże
Femme Fatal
31-08-2012, 18:09
Dobra to już w sumie wszystko wiem resztę doczytam ...
Dziękuje wszystkim którzy coś doradzili ;)
Ernest_DLRS
31-08-2012, 19:07
Chyba najlepsza rada jaką ktoś tu udzielił to jednak Tamron 17-50/2.8, Canon EF 85/1.8 i lampa Metz 58 albo Canon 430EX.
maki1000
31-08-2012, 19:11
Widzieliście to?
Kickstarter: Quikdraw - An Innovative Lens Holster - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ABp4uKn8P7k)
Dla mnie rewelacja! Teraz noszę na pasku sakwę dzieloną na 2 części, ale mocowanie z filmiku to mistrzostwo.
Dla mnie rewelacja!
Dla mnie też. Do pierwszej gleby... :-)
michael_key
31-08-2012, 19:16
Dla mnie rewelacja! Teraz noszę na pasku sakwę dzieloną na 2 części, ale mocowanie z filmiku to mistrzostwo.
Świetna rzecz.
Widzieliście to?
Kickstarter: Quikdraw - An Innovative Lens Holster - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ABp4uKn8P7k)
bardzo fajne ale ciekawe na ile bezpieczne, w sakwach masz przynajmniej ochronę od obić a tutaj nie dosć ze nakręcane na mocowanie to jeszcze bez ochrony zew.
ja jednak bym się bał :P
maki1000
31-08-2012, 20:04
Nie zależy mi na ochronie, chciałbym żeby tylko nie odpadały i zajmowały przy pasie jak najmniej miejsca. Jak zaczną to sprzedawać to będę pierwszym który kupi :)
Sprzączka pasa gra kluczową rolę. Poza tym wyglądają te 'sloty' dość sztywno, więc pewnie nie będą się szkła majtać przy tyłku. Trzeba się tylko nauczyć poruszać jakby się miało kilkadziesiąt cm w obwodzie więcej :) zwłaszcza w ciasnych przejściach. Jeśli nie będą samoistnie się wysprzęglać z mocowań to widzę w tym przyszłość. Inna sprawa to niedokładne/nieumiejętne/niekompletne zapięcie szkła na tym bagnecie w pośpiechu. Jeden nieprecyzyjny ruch i żegnaj L-ko...
maki1000
01-09-2012, 07:42
Jest tam też inny filmik pokazujący zasadę działani. Jeżeli obiektyw zostanie wpięty i opuszczony w dół to następuje jego blokada i nawet na siłę nie da się go wykręcić.
mocowanie fajne. dodatkowo nie syfi sie obiektyw na pasku. tylko wlasnie to obijanie sie o innych pstrykaczy / gosci / meble / cokolwiek...
michael_key
01-09-2012, 08:55
tylko wlasnie to obijanie sie o innych pstrykaczy / gosci / meble / cokolwiek...
Nie wydaje mi się by było tragicznie z tym. Wydaje mi się, że z sakwami też się nie obija człowiek. Najgorsza te gleba, trzeba odruchowo przekierować się podczas opadania na bok bez szkieł bądź plecy :D
wyjdzie w praniu. ja narazie przynajmniej zostane przy futeralach na pasku. poczekam na
- ew. opinie prosow po jakim czasie uzytkowania
- zdjecia uzywanych przez nich obiektywow :)
Widzieliście to?
oj nie, zdecydowanie nie :)
zero oslony obiektywow,
przy bardzo szybkich akcjach (b. szybkich zmianach obiektywow) mozna przez nieuwage nie dopiac szkla do tego wynalazka i upadek z poltora metra na glebe konczy impreze,
nawet nie mysle o tym, jakbym mial zabrac na plener nad morze takie cos ;] czasami wieje jak cholera, czasami musze sie zwyczajnie polozyc na piasku zeby miec ujecie z perspektywy zaby..
.. przy tradycyjnych i sprawdzonych sakwach na pokrowce lowepro, wsadzam sobie obiektyw do futeralu, zapinam na zamek i mam szczelnosc na tyle duza, ze chroni wlasnie przed nadmorskim piaskiem (mozna takim futeralem tarzac po piasku i nic sie nie dzieje), chroni przed deszczem itp.
to z filmika jest bajeranckie, ale imho b. malo praktycznie.
i upadek z poltora metra na glebe konczy impreze
Ile kolega ma wzrostu?! :shock:
Uznam to jako ciekawostke na rynku, ciekaw jestem jeszcze ceny
manfred1
01-09-2012, 09:51
Pewnie 160 cm w kapeluszu ;-)
no dobra, troche przesadzilem ;]
mam 186 cm wzrostu.
tak wygladam, o:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/4/dsc52902.jpg/)
maki1000
01-09-2012, 10:58
Jak dla mnie mocowanie z filmiku dużo szybsze i dużo bardziej praktyczne. Na śluby idealne! Takie sakwy jak masz na sobie sprzedałem po 2 sobotach. Kupiłem dużo praktyczniejszą S&F Lens Exchange Case 200 AW. Nie trzeba nigdzie kłaść obiektywu żeby wymienić na inny i nie jestem obwieszony z każdej strony. Tyle, że ja używam 2xbody i 3 szkła.
Pełnią szczęścia było by się pozbyć całkiem sakwy i kupić 2 mocowania z filmiku. Oczywiście jeśli będą działać w praktyce tak jak na pokazowym filmie.
PS
Nad morze mam 800km ;-)
zobacz na tego klomota, ktory mam ze swojej prawej strony.
to jest pokrowiec na 24L z zalozona oslona przeciwsloneczna.
jakby do tego mial jeszcze doczepic cos dla 50L, to serio mialbym spore problemy, zeby sie wcisnac w niektore miejsca.
takie rozwiazanie jak pokazalem na zdjeciu stosuje z powodzeniem od 2 lat i b. sobie chwale za praktycznosc.
wiadomo, ze najfajniej byloby leciec na dwa body, ale w tym roku kupilem Eizo, 24L, 50L i budzet wyzerowalem :D
maybe in next year.