PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Strony : 1 2 3 4 [5] 6

Thomason2005
14-03-2012, 20:51
to widze ze ceny rosna z roku na rok, jak wychodzila mark II kosztowala 12tys z groszami teraz III jak widac 14tys :-?

z tą ceną to naprawdę przesadziłeś...Pamiętam, że w Polsce byłem jednym z niewielu posiadaczy mrkII (bo były pustki w magazynach) i cena było koło 8-8,5tys. pln...No chyba, że masz na myśli cenę z kitem....

maki1000
14-03-2012, 20:52
z tą ceną to naprawdę przesadziłeś...Pamiętam, że w Polsce byłem jednym z niewielu posiadaczy mrkII (bo były pustki w magazynach) i cena było koło 8-8,5tys. pln...No chyba, że masz na myśli cenę z kitem....

To dziwne bo ja swoją kupowałem nową za 11000zł

Thomason2005
14-03-2012, 20:54
To dziwne bo ja swoją kupowałem nową za 11000zł

no to może kupiłeś po pierwszym lunchu, kiedy ceny poszły ostro w górę...

michael_key
14-03-2012, 21:26
A ja tam kupiłem za 7777 zł :grin:

Paweł
14-03-2012, 21:28
Nie przypominam sobie by 5D II kosztowal 11 kawalkow....

punky
14-03-2012, 21:41
Kosztował tyle jakiś miesiąc po pojawieniu się w sklepach.
Był nawet wątek na tym forum o cenach i dostępności 5DII

MaciejDlugosz
14-03-2012, 21:59
Moze jednak nie uswiadamiac C. ze wiemy co sie da...bo moze sie nie dac nic;)

Damy radę! Nasi naukowcy stworzyli Juniora Elwro 800 oraz laser niebieski. A z czasem ... może również ... polski cyfrowy aparat fotograficzny 8-)

Canon może wyprodukować "antywirusowe" oprogramowanie żeby odciąć się od "nadużyć". Póki co jest dobrze, da się mocno ulepszyć firmware w lustrzankach Canona. Może dlatego podbijają cenę kolejnego 5D (zgrzytając po cichu zębami).

awrukotedrem
14-03-2012, 23:19

ja swojego 5dmk2 kupowałem w sierpniu 2009 za 10500 zł. W cyfrowe.pl wystawili aparat za 13499 zł. To 6 tysięcy więcej niż teraz kosztuje 5dmk2.. a Af (który od początku powinien być dobry) i niższe szumy. Dużo przy tym że nowy 5dmk2 kosztuje 7500 zł..

szadam
14-03-2012, 23:26
http://www.foto-net.pl/sklep/historia_ceny.php?idt=21358 historia ceny w jednym ze sklepow

micles
15-03-2012, 01:24
A czy Canon 5D Mark III będzie miał fabrycznie odblokowane zaawansowane opcje takie jak: "focus peaking", "zebra", zwiększanie bitrate, zoom (cyfrowy) w trakcie filmowania (oraz liczne inne)? Bo w Canonie 5d Mark II dało się te funkcje ... odblokować wgrywając do aparatu ... "nie-firmowy" Magic Lantern! Ciekawe czy Canon udaje że nie wie o co chodzi widząc że stać aparat na znacznie więcej "ficzerów"? Ale nie stać producenta by to oficjalnie udostępnić?

Sorry za niewygodne pytanie. Ale takie pytanie aż się ciśnie na usta widząc ile opcji zostało "ukrytych".
Specyfikacje techniczne z tabeli Canona 5D Mark III nie mówią nic a nic o "focus peaking", "zebra", "adjustable bitrate" czy "zoom during video capture". Czyli przypuszczalnie te opcje są zablokowane/ ukryte.

5D Mark II można w każdej chwili odblokować bez wiedzy/ bez zgody producenta. Aparat po "zhakowaniu" ma duuuuuużo lepszy interfejs, ogromnie wzrasta funkcjonalność aparatu. Bez wgrania Magic Lantern do aparatu mało kto by się dowiedział ile "ficzerów" chowa DSLR. Pewnie Mark III też da się zhakować i wszystko będzie jasne.

Sorry za chłodne spojrzenie. W sumie postęp jakiś jest: Mark III ma lepszy AF, lepsze wyższe ISO w stosunku do Mark II. Zaawansowane opcje są wciąż ukryte.Jeżeli dla ciebie zablokowane/ukryte = niezaprogramowane, too... Tetris też pewnie zablokowany (CHDK z Powershotami), co nie? A może tak de facto AF z trójki był już w dwójce, tylko że ukryty? Pogrzeb pod lustrem...

Innymi słowy, kulturalniej wyjaśniając, bardziej łopatologicznie i na przykładzie : Aparat to dla programisty nic innego jak komputer. Tyle że Canon taki komputer wkłada do sejfu z nawierconymi mikrodziurkami, przez które trzeba obadać jaki komputer jest w środku, gdzie trzeba się podpiąć, żeby móc na nim zacząć pracować, zmienić dane zapisane w jego pamięci. Na tym właśnie polega reverse-enigineering.

I wtedy jak już wiedzą co w środku siedzi, to mogą sobie dopisywać funkcjonalności.

sleep
15-03-2012, 02:05
Był poruszony w tym wątku temat wycofania z produkcji 5DII - moim skromnym zdaniem wątpię, aby księgowi wycofali z rynku FF, która bardzo dobrze się sprzedaje. U nich nie ważne jaki symbol ma body - ważne że do ich jednej kasy wpływają miliony.

Dlatego II zostawią i będą sprzedawać z III.

micles
15-03-2012, 02:30
Canon może wyprodukować "antywirusowe" oprogramowanie żeby odciąć się od "nadużyć". Póki co jest dobrze, da się mocno ulepszyć firmware w lustrzankach Canona. Może dlatego podbijają cenę kolejnego 5D (zgrzytając po cichu zębami).PS3 złamali, to 5d3 nie złamią? Wszystko zależy od tego, czy znajdzie się ktoś, komu będzie się chciało i coś, dla czego będzie warto się w to bawić. Chyba jednym z ostatnich czynników wyznaczających cenę nowej piątki jest to, że na starą piątkę udało się zrobić ML.

MaciejDlugosz
15-03-2012, 03:41
Jeżeli dla ciebie zablokowane/ukryte = niezaprogramowane, too... Tetris też pewnie zablokowany (CHDK z Powershotami), co nie? A może tak de facto AF z trójki był już w dwójce, tylko że ukryty? Pogrzeb pod lustrem...

Innymi słowy, kulturalniej wyjaśniając, bardziej łopatologicznie i na przykładzie : Aparat to dla programisty nic innego jak komputer. Tyle że Canon taki komputer wkłada do sejfu z nawierconymi mikrodziurkami, przez które trzeba obadać jaki komputer jest w środku, gdzie trzeba się podpiąć, żeby móc na nim zacząć pracować, zmienić dane zapisane w jego pamięci. Na tym właśnie polega reverse-enigineering.

I wtedy jak już wiedzą co w środku siedzi, to mogą sobie dopisywać funkcjonalności.

Canon przecież siedzi w branży foto/video nie od dziś. Trochę troski o klienta... Ludzie... Sony się połapało (NEX, Alpha) i zyskują na tym. Jaka to przecież frajda wyjąć jakiś stary obiektyw MF i zamontować go do najnowszego cyfraka i ... mieć "przyjazny interfejs"! Albo ktoś wypuścił przejściówkę do aparatów Sony które przekazują sterowanie elektroniczne przysłoną w obiektywach Canon. Czyli mając MF i "focus peaking" - mamy całkiem fajne narzędzie! Nie kupię wtedy body Canon ale kupię za to ich szkło! Albo na odwrót - mając swoje szkła chętnie kupię nowoczesne body Canon! Powiem wam że następca Sony Alpha 900 może zdrowo namieszać na rynku oferując EVF oraz "focus peaking".

Jako fotograf patrzę się na aparat jak na urządzenie do fotografowania/ filmowania. Taki Canon daje "focus peaking" np. w modelu Canon VIXIA HF G10 (kamkorder). Czyli jest taka opcja u Canona, doskonale wiedzą o jej istnieniu. A w kamerach TV to jest już standard od ponad 40 lat. Z tym się zdecydowanie łatwiej filmuje (oraz fotografuje MF). I daje się to zrealizować programowo w każdej lustrzance z LiveView. Nie trzeba tu nic a nic (sprzętowo) wymieniać. Ergonomia DSLR do kręcenia wideo nie jest aż taka cudowna żeby nagle wyprzeć kamkordery. W Canonie nie ma też wbudowanej stabilizacji w body. Więc jak słyszę "upgrade firmware" to się zastanawiam co oni tam faktycznie "ulepszają". Chyba coś kosmetycznego. Cieszę się że ktoś niezależny stworzył Magic Lantern.

Co do prędkości/ trafności AF to możesz się mylić. Opóźnienie/ trafność pracy AF może być również realizowana (po części) programowo. Dopóki jednak nie rozkodują tego "hakerzy" to szkoda o tym mówić/ szkoda ludziom psuć nastrój. Za stworzeniem Magic Lantern siedzą bardziej filmowcy niż fotografowie. W branży filmowej MF to standard. W filmowaniu bardzo liczy się "focus peaking" oraz dobra regulacja dźwięku (czego też brakowało a co też dało się "odkryć").

Podkreślę raz jeszcze: funkcje typu "focus peaking" czy "zebra" to rzecz której nie wiążę z rozrywką czy z udziwnianiem aparatu. To są całkiem przydatne funkcje również z punktu widzenia fotografa (nie tylko filmowca). Gdyby Canon produkował aparaty dopiero od zeszłego roku (i ledwo co się rozwijał) to bym słowem nie pisnął "że coś jest ukryte". "Odkrywać" Tetrisa w Canonie 5D Mark III nie potrzebuję.

Na marginesie: kiedyś był niezły szum gdy dało się przetaktować procesory Intela/AMD bez żadnego ryzyka ich przegrzania. A co się okazało ... że wszystkie są tak naprawdę takie same i wystarczy tylko pomazać odpowiednią ścieżkę grafitem (czyli zwykłym ołówkiem) żeby znacznie zwiększyć ich wydajność. To było dopiero "odkrycie". Ale to już OT.

micles
15-03-2012, 04:00
Nie zapominaj, że Canon już się zczaił, że jest miejsce na segment video i lustrzanka do kręcenia (być może z tym co wymieniłeś) wyjdzie 15. kwietnia. I prawdopodobnie będzie to coś "do kręcenia" nie tylko software'owo poprawione względem 5d3. Przy premierze C300 napomknięto o 4K.

janmar
15-03-2012, 04:20
Był poruszony w tym wątku temat wycofania z produkcji 5DII - moim skromnym zdaniem wątpię, aby księgowi wycofali z rynku FF, która bardzo dobrze się sprzedaje. U nich nie ważne jaki symbol ma body - ważne że do ich jednej kasy wpływają miliony.

Dlatego II zostawią i będą sprzedawać z III.

IMHO nie.Czy to samochody czy aparaty czy inne cudo, zmiana modelu wynika nie tylko z faktu popytu.Przedłużenie okresu produkcji z tego powodu nie zawsze jest możliwe.To kwestia linii produkcyjnych,zużycia urządzeń do produkcji,nowych bardziej opłacalnych technologii ,procesu wdrażania nowego produktu,pojemności rynku itp.
Nie pamiętam takiego przypadku w ostatnich pięćdziesieciu latach ,a i o wcześniejszych nie słyszałem.
Zegary czasu nie kręcą się do tyłu.A szkoda bo byłaby to fajna sprawa dla użytkowników. :)

arra
15-03-2012, 06:34
Nie pamiętam takiego przypadku w ostatnich pięćdziesieciu latach ,a i o wcześniejszych nie słyszałem.

Jeżeli masz na myśli nie tylko branżę foto to Apple jest przykładem, że można oprócz nowego modelu sprzedawać równolegle poprzednią generację taniej:
ipad2 -> ipad3, ip4 -> ip4s

Chris_11
15-03-2012, 08:19
Jeżeli masz na myśli nie tylko branżę foto to Apple jest przykładem, że można oprócz nowego modelu sprzedawać równolegle poprzednią generację taniej:
ipad2 -> ipad3, ip4 -> ip4s

A jeśli chodzi o świat motoryzacji to przykładem jest Skoda, która równolegle przez 3 lata produkowała dwa modele Octavii (zaprzestała chyba dopiero z początkiem tego miesiąca).

pan.kolega
15-03-2012, 09:53
Canon zrobi jak mu się widzi, ale ja stawiam na to, że MarkII będzie oferowany jeszcze długo równolegle z III.

Nazwa nie ma znaczenia, to nie jest "następca" tylko raczej wyższy model z różnicą w cenie podobną do 60D -7D. Udział amatorów w sprzedaży III będzie dramatycznie mniejszy niż II i nie sądzę żeby Canon tak beztrosko porzucił ten sektor.

polm
15-03-2012, 10:31
Mi np. nic to nie mówi:

https://canon-board.info/imgimported/2012/03/figgroup-1.png
źródło (http://canon.jp/corp/img/index/fig-group.png)

Choć po przetłumaczeniu na angielski (Google Translate):

Canon Inc. is responsible for research, development and production group head office function, and a Canon product. Canon Marketing Japan Inc., in the Japanese market, and is responsible for the marketing of related solutions as well as the Canon brand.

O zaawansowane rzeczy wypadałoby spytać producenta, najlepiej w wywiadzie. Albo wysłać e-maila do Japonii. Z tym że jak napiszę w e-mailu że jestem z Polski to skierują mnie do przedstawiciela w Polsce. Z całym szacunkiem ale przedstawicieli (handlowych) trudno nazwać źródłem. Oni często wiedzą tylko tyle ile wolno im wiedzieć. Można by też zadzwonić do Japonii: 0081 50-555-99077. Niestety ja nie umiem mówić po japońsku!

Specyfikacje techniczne z tabeli Canona 5D Mark III nie mówią nic a nic o "focus peaking", "zebra", "adjustable bitrate" czy "zoom during video capture". Czyli przypuszczalnie te opcje są zablokowane/ ukryte.

5D Mark II można w każdej chwili odblokować bez wiedzy/ bez zgody producenta. Aparat po "zhakowaniu" ma duuuuuużo lepszy interfejs, ogromnie wzrasta funkcjonalność aparatu. Bez wgrania Magic Lantern do aparatu mało kto by się dowiedział ile "ficzerów" chowa DSLR. Pewnie Mark III też da się zhakować i wszystko będzie jasne.

Sorry za chłodne spojrzenie. W sumie postęp jakiś jest: Mark III ma lepszy AF, lepsze wyższe ISO w stosunku do Mark II. Zaawansowane opcje są wciąż ukryte.
Nie jestem pewny, ale chyba te dodatki są odblokowane przez ML w 550 i 600. Dla 5d ML chyba nie jest dalej rozwijane, powstał inny projekt ale raczej leży. Te dodatki to też nie powstały przez odblokowanie tylko zostały dopisane. Chyba Canon nie da tego w III. Gdyby dał to jeszcze większy żal by mi ścisnął d. że mnie nie stać na III :).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Wyrobiłeś się przed short squeezem pln/usd
http://stooq.com/q/?s=usdpln
i przed zakończeniem cary trade na jenku
http://stooq.com/q/?s=jpyusd
Chodzi o przełom 2008-2009.
Dlatego miałeś dobrą cenę.
Potem cena była straszna, a dostępność marna.

Damy radę! Nasi naukowcy stworzyli Juniora Elwro 800 oraz laser niebieski. A z czasem ... może również ... polski cyfrowy aparat fotograficzny 8-)

Canon może wyprodukować "antywirusowe" oprogramowanie żeby odciąć się od "nadużyć". Póki co jest dobrze, da się mocno ulepszyć firmware w lustrzankach Canona. Może dlatego podbijają cenę kolejnego 5D (zgrzytając po cichu zębami).
Z tym laserem to nie do końca tak. Nasi mieli najlepszą technologię tworzenia kryształów azotku galu. Niestety najlepszą technologię, ale tez najdroższą. Technologię za dobrą do popularnych urządzeń. Nie potrzeba aż tak jednorodnych i dużych kryształów do popularnych urządzeń. Wygrała inna technologia bo była tańsza.

Canon zrobi jak mu się widzi, ale ja stawiam na to, że MarkII będzie oferowany jeszcze długo równolegle z III.

Nazwa nie ma znaczenia, to nie jest "następca" tylko raczej wyższy model z różnicą w cenie podobną do 60D -7D. Udział amatorów w sprzedaży III będzie dramatycznie mniejszy niż II i nie sądzę żeby Canon tak beztrosko porzucił ten sektor.
Niestety wątpię. Będą sprzedawać do momentu kiedy skończą się zapasy.
Mk III to będzie hit sprzedaży i C. będzie chciał go naprodukować jak najwięcej.
Porównanie do samochodów trochę jest nietrafione. 2 różne modele, to sama płyta podłogowa (VW stosuje tą samą płytę w skodach, VW, audio, seatach), ten sam silnik (podobnie jak z płyta), to samo zawieszenie, różny środek i inne szczegóły. 5d III jest całkowicie inny niż mk II, nie da się wykorzystać tych samych elementów w obu aparatach, chyba jedynie lcd pozostał taki sam.

strideer
15-03-2012, 10:59
5d III jest całkowicie inny niż mk II, nie da się wykorzystać tych samych elementów w obu aparatach, chyba jedynie lcd pozostał taki sam.

Nawet nie :-)

arra
15-03-2012, 11:23
Niestety wątpię. Będą sprzedawać do momentu kiedy skończą się zapasy.
Mk III to będzie hit sprzedaży i C. będzie chciał go naprodukować jak najwięcej.

Dokładnie tak. Nie ma sensu utrzymywać linii produkcyjnych tak odmiennych urządzeń jednocześnie (chyba, że Canon ma za dużo FABów z wolnymi mocami, w co wątpię ;) Po drugie utrzymywanie na rynku mkII powiedzmy na poziomie 7-8k PLN odciągnie sporą grupę userów od nowego cacka z 1.5x tyle, w dodatku zatrzyma wzrost cen mkII na rynku wtórnym, co zaowocuje znacznie zmniejszoną liczbą przesiadek z mkII na mkIII ze względów finansowych.

Jestem przekonany, że Canon liczy na obecnych userów mkII oraz wszystkich używających zaawansowanych kropideł, bardziej niż na nowych użytkowników.

5y12u3k
15-03-2012, 12:00
Nie jestem pewny, ale chyba te dodatki są odblokowane przez ML w 550 i 600. Dla 5d ML chyba nie jest dalej rozwijane, powstał inny projekt ale raczej leży.

Mowa tutaj o ML Unified, który jest cały czas rozwijany i ma swoją wersję też na 5dmk2 - obecnie w fazie beta, wystarczy wspomóc autora niewielką kwotą.

http://magiclantern.wikia.com/wiki/Release_2011Dec22#BONUS

Wszystkie najnowsze wersje działają, łącznie ze zdalnym sterowaniem za tabletu/smartfona z androidem. Jako, że 5dmk3 działa na nowym digicu to nowy ML pewnie prędko nie powstanie.

polm
15-03-2012, 12:56
Mowa tutaj o ML Unified, który jest cały czas rozwijany i ma swoją wersję też na 5dmk2 - obecnie w fazie beta, wystarczy wspomóc autora niewielką kwotą.

http://magiclantern.wikia.com/wiki/Release_2011Dec22#BONUS

Wszystkie najnowsze wersje działają, łącznie ze zdalnym sterowaniem za tabletu/smartfona z androidem. Jako, że 5dmk3 działa na nowym digicu to nowy ML pewnie prędko nie powstanie.

Tak, tak, ale nie wiem co tak naprawdę jest zaimplementowane dla mk II. Kiedyś bardziej się w to wgłębiałem i wyszło mi, że te fajne (sterowanie silniczkiem AF za pomoca guziczków, zebra, foc. peek, foc trap )rzeczy to tylko w 600d i 550d.

Bahrd
15-03-2012, 13:02
Gość przeskalował 5D MK III do rozdzielczości D800 i dostał to: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=40913207

akustyk
15-03-2012, 13:08
Gość przeskalował 5D MK III do rozdzielczości D800 i dostał to: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=40913207

jesli wyniki sa prawidlowe, no to... touché !

MaciejDlugosz
15-03-2012, 13:26
Tak, tak, ale nie wiem co tak naprawdę jest zaimplementowane dla mk II. Kiedyś bardziej się w to wgłębiałem i wyszło mi, że te fajne (sterowanie silniczkiem AF za pomoca guziczków, zebra, foc. peek, foc trap )rzeczy to tylko w 600d i 550d.

Magic Lantern to projekt "open source". Można się przyłączyć i dać coś od siebie (pisząc kod lub sypiąc $$$). Albo można biernie czekać patrząc co się stanie. Dopiero teraz zauważyłem :oops: że "focus peaking" jeszcze nie działa w 5D Mark II, choć prace nad tym idą pełną parą. "Zebra" w Canonie 5D Mark II już jest - wystarczy Magic Lantern AJ 5.9.

Ja bym kupił następcę Sony Alpha 900 (do fotografii) już z samego względu na "focus peaking" (i całkiem możliwe że 0,9x powiększenie obrazu w EVF, Alpha 77 ma 0,73x powiększenie). Szkieł (MF) jest od groma. Ale ... po znalezieniu informacji o Magic Lantern do Canona zaczynam się zastanawiać co wybrać. Ostrzenie MF w wizjerze czy na podglądzie LiveView (z lupą) czy "focus peaking" (bez lupy)? Wybieram to trzecie, zdecydowanie. Dodatków jest całkiem sporo (zewnętrzne monitory, lupy) ale jakie są usprawnienia pod kątem fotografii w firmware? Niby wychodzi "nowa pucha", nowy Canon ... ale w firmware pozostaje po staremu gdy chodzi o MF, nie ma zwiększonej funkcjonalności. Nie trzeba nic "dopisywać" do firmware, bo Canon produkuje VIXIA HF G10 (kamkorder) i są gotowe funkcje. Na tej podstawie mówię że "pewne funkcje w Canonie są zablokowane". Wystarczy skopiować. Gdyby Canon robił tylko lustrzanki i miksery to mogliby rzeczywiście "nic nie wiedzieć o zaawansowanych funkcjach"... Ale Canon robi kamkordery. Poza tym ergonomia lustrzanki nie zachęca do filmowania: w kamkorderach jest mała waga, poręczność, duży (płynny) zoom, stabilizacja obrazu, wbudowany odchylany monitor.

Kolekcjoner
15-03-2012, 14:01
Dobra ręce mi opadły.
Ze względu na rozległość poruszanych w tym wątku zagadnień ;) przeniosłem do "Różności o fotografii". Jak będą konkrety to ten magiel się zamknie, a zrobimy nowy merytoryczny (mam nadzieję :roll:).

Bahrd
15-03-2012, 14:24
jesli wyniki sa prawidlowe, no to... touché !
Ano tak. Chociaż:
D800:
7360x4912 ~ 36mln
5D:
5760x3840 ~ 22mln
Jakkolwiek więc różnica w milionach robi wrażenie (i waży potem na karcie/dysku), to na cztery piksele Canona przypada 5 Nikonowych (w pionie i poziomie).

Dobra ręce mi opadły.
:lol::lol:

akustyk
15-03-2012, 14:43
Ano tak. Chociaż:
D800:
7360x4912 ~ 36mln
5D:
5760x3840 ~ 22mln
Jakkolwiek więc różnica w milionach robi wrażenie (i waży potem na karcie/dysku), to na cztery piksele Canona przypada 5 Nikonowych (w pionie i poziomie).
no, jednak wole w kwadracie liczyc, jak bozia przykazala. no i nieodmiennie jest 1,5 tyle piksela.

co do wielkosci plikow... 5D mkII wypluwa kompresowane RAW-y, gdzie granice 35MB przekroczyc nie jest trudno. D800 ma o ile wiem 75 MB bez kompresji, to po kompresji wbrew pozorom nie bedzie jakos astronomicznie wiecej niz mkII. byc moze akurat te 1,5x tyle, moze nawet mniej ze wzgledu na nieliniowe skalowanie szczegolowosci ;)

Bahrd
15-03-2012, 14:53
no, jednak wole w kwadracie liczyc, jak bozia przykazala. no i nieodmiennie jest 1,5 tyle piksela.
Zgoda, ale na szczegóły patrzysz też w pionie i w poziomie...
Można by też pomyśleć o innym porównaniu: jak wyglądają oba obrazki przeskalowane do np. 60MPX.

co do wielkosci plikow... 5D mkII wypluwa kompresowane RAW-y, gdzie granice 35MB przekroczyc nie jest trudno. D800 ma o ile wiem 75 MB bez kompresji, to po kompresji wbrew pozorom nie bedzie jakos astronomicznie wiecej niz mkII. byc moze akurat te 1,5x tyle, moze nawet mniej ze wzgledu na nieliniowe skalowanie szczegolowosci ;)
No więc w Canonie przydałoby się móc - jak w NEFach - obcinać dwa dolne bity. Przy dużych ISO, to zwykle i tak szum... (więc się nie kompresuje).

akustyk
15-03-2012, 15:11
Zgoda, ale na szczegóły patrzysz też w pionie i w poziomie...

z tym ze "jakosc" piksela, a wiec i mikrokontrast i percepcja sygnalu (chocby wzgledem szumu), zaleza od wielkosci tego piksela, a tu skalowanie jest dwuwymiarowe ;)

w praktyce to pewnie zwyczajowo jakis fraktalny wymiar jest ;)

Bahrd
15-03-2012, 20:42
404 strony! (http://usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_iii#BrochuresAndManuals)

5y12u3k
15-03-2012, 23:28

Wszystkie te rzeczy działają, focus peaking też. EOT

shaolin
16-03-2012, 06:27
http://www.canonrumors.com/files/eos5dmkiii-im-c-en.pdf

oskarkowy
16-03-2012, 09:47
http://bankier.tv/w-poszukiwaniu-tytulu-canon-eos-5d-mark-iii-retransmisja-10706.html - dłużyzna, łamana polszczyzna (pozdrawiam pana redaktóra znowusz z Fotokuriera), ale IMO warto obejrzeć.

arra
16-03-2012, 12:43
http://bankier.tv/w-poszukiwaniu-tytulu-canon-eos-5d-mark-iii-retransmisja-10706.html - dłużyzna, łamana polszczyzna (pozdrawiam pana redaktóra znowusz z Fotokuriera), ale IMO warto obejrzeć.

Hehe, "Pan Radek, jest może nie ciałem ale głosem we mnie...." :P

Trochę irytuje merytoryczne przygotowanie prezentujących i ciągłe wymienianie Nikona, że to że tamto.

Sam aparat wygląda i działa bosko :)

crazy
16-03-2012, 12:50
Bo Patrycy lubuje się w Nikonach i nie od dziś to wiadomo :D

akustyk
16-03-2012, 12:55
przeciez fotokurier to jedna wielka kryptoreklama nikona... no i ostatnio tez sony, bo oni tez solidnie smaruja...

crazy
16-03-2012, 13:01
zgadza sie, kiedys po przeczytaniu jednego testu porównawczego Canon vs Nikon, który rzekomo miałbyć obiektywny(nie był, bo lepszy zdaniem Patrycego oczywiście został Nikon), postanowiłem do niego napisać w tej sprawie. Ku memu zdziwieniu odpisał ale bardzo stronniczo na korzyśc znowu Nikona :D Jak znajdę to moge przekleić

arra
16-03-2012, 13:16
Kurcze nic nie słyszałem na temat czasu pracy na baterii, aku jest ten sam co w mk2, a procek szybszy, reszta pewnie też potrzebuje więcej soku?

Kolekcjoner
16-03-2012, 13:21
zgadza sie, kiedys po przeczytaniu jednego testu porównawczego Canon vs Nikon, który rzekomo miałbyć obiektywny(nie był, bo lepszy zdaniem Patrycego oczywiście został Nikon), postanowiłem do niego napisać w tej sprawie. Ku memu zdziwieniu odpisał ale bardzo stronniczo na korzyśc znowu Nikona :D Jak znajdę to moge przekleić

A czego się spodziewałeś? Każda marka ma swoich wiernych wyznawców i ich nigdy nie przekonasz. A już szczególnie w sytuacji kiedy jakiś produkt narusza spokój ich ducha ;) :cool:.

crazy
16-03-2012, 13:22
Masz rację, napisałem z czystej ciekawości aby poznać co mi odpisze , potem dałem sobie spokój z ta gazetą :P

luc
16-03-2012, 13:24
81:00

"Nie chcę mówić w jakiej firmie [...], ale już znam cenę jaka została przygotowana do jednej z sieci sprzedaży i ona będzie oscylowała w granicach 15u tysięcy. Brutto. Za sam korpus."

strideer
16-03-2012, 13:24
Kurcze nic nie słyszałem na temat czasu pracy na baterii, aku jest ten sam co w mk2, a procek szybszy, reszta pewnie też potrzebuje więcej soku?

950 zdjęć z wizjerem, 200 zdjęć w trybie LV, 90 minut zapisu wideo.

oskarkowy
16-03-2012, 13:48
Bo Patrycy lubuje się w Nikonach i nie od dziś to wiadomo :D

Kiedyś urządził w fotokurierze test aberracji chromatycznych. Zestawił stare EF 20/2.8 z nikkorem 105/2.8 micro.. Zgadnijcie kto wygrał. :mrgreen:
Moich rozmów z tym panem nie będę przytaczał, ponieważ niezbyt sobie radzi z samym językiem polskim, o kwestiach merytorycznych szkoda wspominać.

Zresztą pan z canona też nie jest wcale gorszy.. EF 50/1.2L nie ma aberracji i winietowania.. :mrgreen: Zgoda, przy f/8 na ekraniku aparatu..

siudym
16-03-2012, 13:50
Taki mocarny digic5+ ale 1080/60 nie ma. Szkoda. Stawiam, ze nastepne (niebo tansze i amatorskie) body dostanie lepszy tryb video, full w 60p i beda wypatrywania posiadaczy 5d3 za tym trybem w kolejnych firmware update .heh.

Z tym 50L pojechal. Obiektyw tej klasy nie winietuje... :] Jak sie ma odpalone LV z F8 to moze i nie.

Tak wogole strasznie irytuje mnie "cwaniakowate" podejscie naczelnych, zwlaszcza FK...

strideer
16-03-2012, 13:51
Zresztą pan z canona też nie jest wcale gorszy.. EF 50/1.2L nie ma aberracji i winietowania.. :mrgreen: Zgoda, przy f/8 na ekraniku aparatu..

Może Robert Woźniak miał na myśli to, że te nowe super-hiper funkcje korygujące zupełnie niwelują te defekty :-) (rzucam z głowy, bo jeszcze nie widziałem materiału)

oskarkowy
16-03-2012, 13:53
Może Robert Woźniak miał na myśli to, że te nowe super-hiper funkcje korygujące zupełnie niwelują te defekty :-) (rzucam z głowy, bo jeszcze nie widziałem materiału)

No właśnie nie.. Na żywo pokazywał i mówił, że obiektyw jest tak dobry, że te funkcje nic nie niwelują.. Obejrzyj, mimo wszystko naprawdę warto, ja się dowiedziałem całkiem sporo..

strideer
16-03-2012, 13:55
No właśnie nie.. Na żywo pokazywał i mówił, że obiektyw jest tak dobry, że te funkcje nic nie niwelują.. Obejrzyj, mimo wszystko naprawdę warto, ja się dowiedziałem całkiem sporo..

Spoko, obejrzę w wolnej chwili. Na razie wciągnąłem instrukcję PDF i przewróciłem się na opcjach autofokusa - dużo tego, zwłaszcza dla mnie, przyzwyczajonego do pracy z układem właściwie niezmienionym od czasów mojego pierwszego 10D :-) Swoją drogą chyba sam przyznasz, że mimo różnych mankamentów, nie zamieniłbyś swojego 50L na cokolwiek innego..

crazy
16-03-2012, 13:55
Kiedyś urządził w fotokurierze test aberracji chromatycznych. Zestawił stare EF 20/2.8 z nikkorem 105/2.8 micro.. Zgadnijcie kto wygrał. :mrgreen:
Moich rozmów z tym panem nie będę przytaczał, ponieważ niezbyt sobie radzi z samym językiem polskim, o kwestiach merytorycznych szkoda wspominać.

Zgadza się, ale wiesz on jest redaktor naczelny więc zna się lepiej :D

siudym
16-03-2012, 13:56
Ja bym na 85L zamienil.

oskarkowy
16-03-2012, 13:57
Swoją drogą chyba sam przyznasz, że mimo różnych mankamentów, nie zamieniłbyś swojego 50L na cokolwiek innego..

A w życiu.. Ale też nie będę wciskał, że to demon szybkości i ma zooma do 300mm....

Zgadza się, ale wiesz on jest redaktor naczelny więc zna się lepiej :D

Dzięki temu może znowusz włanczać aparat, a my możemy tylko popatrzeć..

crazy
16-03-2012, 14:01
Dzięki temu może znowusz włanczać aparat, a my możemy tylko popatrzeć..

Może i tu masz rację, jednak wolę zostać tym kim jestem aniżeli pisać/mówić tak jak on na łamach ogólnopolskiej gazety :D

siudym
16-03-2012, 14:36
Zaciekawilo mnie to, co mowil redaktor FK o "tyle 7D" i "przodzie 5d2". Bardzo ciekawe.

Czy user 7D majacy opanowane i odruchowe sterowanie "tylem" swojego body, bedzie "u siebie" z 5d3? Watpie. To samo przedni panel niby kopia 5D2 - jakos takze widze totalne zmiany, bo odruchowo tym samym palcem klikac na podglad GO juz nie bedzie mozna w 5D3.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img401.imageshack.us/img401/6606/1212121212j.jpg)

arra
16-03-2012, 14:37
Żeby nie było za słodko z trybem auto-iso to widzę, że nie ma korekcji ekspozycji w trybie M, czyli w Canonie już prawie widzieli się z gąską... szkoda.

bo odruchowo tym samym palcem klikac na podglad GO juz nie bedzie mozna w 5D3.[/IMG]

To bardzo dobrze, bo niejednemu już gały wypaliła moja lampa jak przypadkowo przytrzymałem ;)

strideer
16-03-2012, 14:39
To samo przedni panel niby kopia 5D2 - jakos takze widze totalne zmiany, bo odruchowo tym samym palcem klikac na podglad GO juz nie bedzie mozna w 5D3.

Ja zawsze miałem problem z przyciskiem podglądu głębi ostrości w Mark II - co jakiś czas zdarzało mi się go wcisnąć przypadkiem, jak prawidłowo podpierałem lewą ręką korpus z obiektywem. Skutek bez założonej lampy był na szczęście niezauważalny (choć przez moment było to zawieszenie z myślą co jest grane), gorzej jak coś robiłem z fleszem na aparacie :-) Cieszę się, że to zmienili.

siudym
16-03-2012, 14:42
Ja tez sie ciesze. Ale mi chodzi o twierdzenie pana speca z FK.

Goomis
16-03-2012, 15:06
To bardzo dobrze, bo niejednemu już gały wypaliła moja lampa jak przypadkowo przytrzymałem ;)

Co tam niejednemu. Aparat swobodnie na szyi lampa z palnikiem do góry, zmiana szkła i cyk. Dobrze, że szkła nie wyrzuciłem :p Kilka razy już tak miałem. Mi pasuje, że tego guzika już tam nie ma :D

micles
16-03-2012, 15:27
Ten feature w 5d2 miał za zadanie oduczyć korzystania z lampy :)

wain
16-03-2012, 15:49
Co tam niejednemu. Aparat swobodnie na szyi lampa z palnikiem do góry, zmiana szkła i cyk. Dobrze, że szkła nie wyrzuciłem :p Kilka razy już tak miałem. Mi pasuje, że tego guzika już tam nie ma :D

Potwierdzam. Sam nie raz sobie i blizniemu dalem palnikiem po galach...

xxkomarxx
16-03-2012, 16:08
E tam gadacie. To była dobra sprawa, nudne fotografowanie i nagle strobo. Budzisz się i myślisz o co chodzi, trochę zmuszało do myślenia :)

janmar
16-03-2012, 16:41
Ja zawsze miałem problem z przyciskiem podglądu głębi ostrości w Mark II - co jakiś czas zdarzało mi się go wcisnąć przypadkiem, jak prawidłowo podpierałem lewą ręką korpus z obiektywem. Skutek bez założonej lampy był na szczęście niezauważalny (choć przez moment było to zawieszenie z myślą co jest grane), gorzej jak coś robiłem z fleszem na aparacie :-) Cieszę się, że to zmienili.

Zmartwię Cię.Gdy zamieniałem 5d na 1Ds III tez tak myślałem.GO przycisk z prawej ,ok.Nic z tego jak nie gorzej. :idea:
W 5d III co prawda jest inny przycisk ,ale czarno to widzę nadal.

Ostatnio 50/1,2 mi sie przykleiła.Ale nie umiałbym jej porównywac do 85/1,2.
To jednak inne szkła.Pięćdziesiątka może robić za uniwersalne i jedyne.

strideer
16-03-2012, 16:56
Ostatnio 50/1,2 mi sie przykleiła.Ale nie umiałbym jej porównywac do 85/1,2.
To jednak inne szkła.Pięćdziesiątka może robić za uniwersalne i jedyne.

Świetnie się oba uzupełniają, wiem bo je mam :-) Teraz jeszcze Mark III i będę miał komplet marzeń jeśli chodzi o moje potrzeby.

Tapatalk

Pinto
16-03-2012, 17:52
No i jednak AF przy F8 nie działa...

arra
16-03-2012, 17:59
No i jednak AF przy F8 nie działa...

Marketing, po zaklejeniu pinów pewnie będzie śmigał równie ochoczo co w 1dx ;)

Pinto
16-03-2012, 18:08
Marketing, po zaklejeniu pinów pewnie będzie śmigał równie ochoczo co w 1dx ;)

Rozumiem, że śmiga ochoczo, ale jednak nie na tyle, żeby Canon zechciał to uwzględnić w oficjalnej specyfikacji?:smile:

Bahrd
16-03-2012, 18:30
Rozumiem, że śmiga ochoczo, ale jednak nie na tyle, żeby Canon zechciał to uwzględnić w oficjalnej specyfikacji?:smile:
Poczekajmy jeszcze parę dni - myślę, że to jedna z pierwszych rzeczy, które sprawdzą "early adopters". Zwłaszcza, że "informacje jakoby" AF@f/8 w 1D X miał być kwestią oprogramowania zostały potwierdzone w Nowej Zelandii (sic!).

Kolekcjoner
16-03-2012, 18:41
Też to słyszałem. Także CW omijał jak mógł ten temat we wszelkich wywiadach - nie wiem czemu to robią ale wygląda jakby jacyś księgowi za tym stali ,a nie technikalia. Przy czym stawiam dolary przeciw orzechom, że jeśli cokolwiek się pojawi to tylko w iXie 8-).

strideer
16-03-2012, 18:41
Poczekajmy jeszcze parę dni - myślę, że to jedna z pierwszych rzeczy, które sprawdzą "early adopters". Zwłaszcza, że "informacje jakoby" AF@f/8 w 1D X miał być kwestią oprogramowania zostały potwierdzone w Nowej Zelandii (sic!).

Nie sądzę, by była to wyłącznie kwestia firmware. Przypuszczam, że nowy czujnik do 1D X i 5D Mark III projektowany był do światła f/5,6, co oczywiście nie wyklucza jego użycia z mniejszym światłem - prawdopodobnie drogę do tego otworzy poprawione oprogramowanie. Jednak kwestia na ile sprawnie będzie działała taka kombinacja pozostaje otwarta.

Bahrd
16-03-2012, 19:55
Nie sądzę, by była to wyłącznie kwestia firmware. Przypuszczam, że nowy czujnik do 1D X i 5D Mark III projektowany był do światła f/5,6, co oczywiście nie wyklucza jego użycia z mniejszym światłem - prawdopodobnie drogę do tego otworzy poprawione oprogramowanie. Jednak kwestia na ile sprawnie będzie działała taka kombinacja pozostaje otwarta.
Jak wiadomo (http://dougkerr.net/Pumpkin/articles/Split_Prism.pdf - ostatni akapit), im jaśniejsze szkło, tym szerzej mogą być od siebie oddalone czujniki AF (dzięki temu precyzja AF wzrasta).
Jeśli zatem Canon istotnie zadecydował się rozstawić (dla większej precyzji) czujniki tak szeroko, że przy f/8 światło do nich nie dociera, to również sądzę, że sytuacji nie da się uratować oprogramowaniem. Ale:

Wiadomo, że f/5.6 dawało się dotąd oszukać zaklejaniem pinów albo raportowaniem tej wartości przysłony w szkłach z f/6.3.
Jeśli nie zmieniła się optyka układu AF, to można porównać rozstawienie czujników na zdjęciach reklamowych sensorów i gdybać dalej, jeśli są w tym samym położeniu, co np. w 1D Mk IV.
Ale jak pisze Kolekcjoner, mogą uwolnić f/8 w nowej jedynce, zostawiając ML hackowanie piątki.

Goomis
17-03-2012, 13:08
W tym dwugodzinym filmiku z bankier TV, Woźniak chyba powiedział, że w 5D3 będzie f5.6, a w 1DX f8 (nie chce mi się oglądać drugi raz, ale na 90% wydaje mi się, że tak mówił)
Ogólnie do tej pory CW zawsze na to pytanie odpowiadał, że AF 1DX będzie dużo lepszy, szczególnie w servo od poprzednich jedynek przez dodanie sensora RGB i osobnego procka do AFa. Punktów jest więcej i szerzej rozmieszczonych oraz więcej jest krzyżowych. Ulepszono opcje ustawień i dano do nich bezpośredni dostęp.

Wracając jeszcze do wideo z bankier TV to filmik ogólnie fajny. Sporo pokazali i wyjaśnili.
Co do komentarzy, że wkurzający jest Patrycy i komentarze o Nikonie:
Poza wyrazem twarzy przedstawiającym ból, cierpienie i wieczne niezadowolenie to mnie Patrycy nie wnerwiał. To ten drugi ciągle wrzucał komentarze o Nikonie, no ale panowie. Do czego porównywać mamy Canona? Tutaj na forum co chwile przecież tylko się mówiło, że 5D2 to a D700 tamto. Przecież wiadomo, że C wpuszczając 5D3 zrobił to co Nikon już dawno (AF z flagshipa w niższym modelu).
W sumie to chyba Nikon zaprezentował puszkę (D800), taką jak większość się spodziewała, że będzie wyglądał nowy 5D, a Canon pokazał 5D3, jakiego większość by obstawiała jako następca D700 :D
A Woźniak na wszelkie nawet czasem lekko prowokacyjne złośliwości odpowiadał bardzo zgrabnie i rzeczowo wraz z uśmiechem.

Kolekcjoner
17-03-2012, 13:47
A Woźniak na wszelkie nawet czasem lekko prowokacyjne złośliwości odpowiadał bardzo zgrabnie i rzeczowo wraz z uśmiechem.

Wiesz bo teraz jest wreszcie od wielu lat taki czas, że na prowokacyjne uwagi Nikoniarzy można odpowiadać uśmiechem :cool: - wiem coś o tym z autopsji.
Canon przyzwyczaił nas niestety do tego, że robili puszki "wycinanki" ale dzięki konkurencji (głównie z żółtego obozu) w końcu się to zmieniło :grin:.

sv
17-03-2012, 14:08
Wiesz bo teraz jest wreszcie od wielu lat taki czas, że na prowokacyjne uwagi Nikoniarzy można odpowiadać uśmiechem :cool: - wiem coś o tym z autopsji.
Canon przyzwyczaił nas niestety do tego, że robili puszki "wycinanki" ale dzięki konkurencji (głównie z żółtego obozu) w końcu się to zmieniło :grin:.

Ty to jesteś optymista. A o bandingu w cieniach po wyciągnięciu o 5 EV nie słyszał? A o tym słyszał? Cytuję z "zaprzyjaźnionego" forum:

"piszemy o mniejszej elastyczności w cieniach, ale ciekaw jestem jak bedzie sobie radził w słońcu, np: detale na sukni panny młodej, która jest murzynką, bardzo kontrastowo
jak porównywałem D700 i 5D II wtedy C słabiej sobie radził"

I co? I w dooopie jesteśmy! Ot co! I w cieniach i w światłach dostajemy. Nic tylko kupić desiedemset, albo innego deczysta.

micles
17-03-2012, 14:31
"Uwaga, za 2 miesiące kupuję 5d3, poszukuję ślubów murzynek jak najszybciej po tej dacie, muszę zrobić testy!"

:mrgreen:

oskarkowy
17-03-2012, 14:36
"piszemy o mniejszej elastyczności w cieniach, ale ciekaw jestem jak bedzie sobie radził w słońcu, np: detale na sukni panny młodej, która jest murzynką, bardzo kontrastowo

Nie raz już się przekonałem, że dla cyfrowego pokolenia łatwiej jest wydziwiać, że wyciągane za uszy +2EV wygląda kiepsko zamiast nauczyć się poprawnie naświetlać kadry.
Inna sprawa, że ci, co najwięcej krzyczą, zwykle nie mają totalnie nic do pokazania..

Goomis
17-03-2012, 14:44

I co? I w dooopie jesteśmy! Ot co! I w cieniach i w światłach dostajemy. Nic tylko kupić desiedemset, albo innego deczysta.

hmm to kurde muszę zrobić zapis w umowie, że czarnoskórych panien młodych lub też panów młodych - albinosów nie obsługuję ze względu na ograniczenia sprzętowe. Tylko czy nie wyjdę wtedy na rasistę? :D
Chyba Nikon umoczył bo ja głównie po znajomych słyszę jęki: "a po co 36Mpx, gdzie to składować itd." Jeżeli się mylę to N nie ma czegoś takiego jak sRAW, mRAW?

P.S. jeszcze jedno odnośnie programu w bankier TV, dla tych którzy nie chcą/nie mogą obejrzeć:
5D2 będzie na razie produkowany równolegle z 5D3. Jak długo - tego nie wiadomo. Dlatego na jakieś spadki cen itp. nie ma za bardzo co liczyć ;)

jacek_73
17-03-2012, 14:47
"Uwaga, za 2 miesiące kupuję 5d3, poszukuję ślubów murzynek jak najszybciej po tej dacie, muszę zrobić testy!"

Zrób testy na pogrzebie wyciągając detale z czarnej sukni białej panny wdowy

oskarkowy
17-03-2012, 14:50

Ale po co tak ekstremalnie.. Kumpel ma czarnego pudla, może jeszcze gdzieś znajdziecie śnieg.. :mrgreen:

sv
17-03-2012, 14:52

O nawet żółty specjalista od selektywnego wycinania postów się pojawił. Uderz w stół...
Ty masz jakiś detektor na "desiedemset" wbudowany?

jacek_73
17-03-2012, 14:56
O nawet żółty specjalista od selektywnego wycinania postów się pojawił. Uderz w stół...
Ty masz jakiś detektor na "desiedemset" wbudowany?

Coś Ci się nie pomyliło czasami :twisted:

sv
17-03-2012, 14:58
Coś Ci się nie pomyliło czasami :twisted:

A to przepraszam!

jacek_73
17-03-2012, 14:59
...ależ proszę :)

sv
17-03-2012, 15:36
Jednak Canonem się nie da. Na żółtym słusznie stwierdzili, że facet może mieć czarny garnitur. To się nie może udać. Tylko desiedemset albo deczysta.
No i jeszcze:
"Dokładnie 5d mkII tylko pod ślub lub studio. A i na ślubie liczba chybionych zdjęć mnie przeraża. W reperterce odpada całkowicie. AF jest tak pewny, że efekt końcowy wygląda jakby obiektyw miał BF i FF jednocześnie na połowie wykonanych zdjęć."

Trzeba sprzedać ten badziew. Tylko desiedemset, albo deczysta.

sv
17-03-2012, 17:12
Wybaczcie, ale nie mogłem się oprzeć :-)

"Ja w ogóle bym nie kupił 5D mkII. Nie ważne w jakiej cenie. Fotografuję na małej głębi i właściwie nigdy nie używam centralnego punktu AF. Kompozycje moich kadrów, wymuszają skorzystanie z bocznych i skrajnych czujników. W tym momencie korpus 5D mkII jest bezużyteczny ponieważ nie jestem nim w stanie zrobić ostrego zdjęcia ze skutecznością, gwarantującą bezstresowe hobby. W dodatku z tego co pisał Andy_O, któremu wierzę, w studio nawet chcąc ostrzyć manualnie czujniki zapalające się gdy podobno jest ostro, także nie funkcjonują poprawnie. Filmów nie kręcę, więc jak we wstępie - nawet gdyby kosztował 2 tysiące złotych, ja bym nie kupił.

PS. Hmm, odpowiedziałem na coś, czego nie widzę w wątku... No, ale niech już zostanie."

Moderatora z góry przepraszam, ale naprawdę nie mogłem się oprzeć :-)

Bahrd
17-03-2012, 17:31
Tak czy owak: jeśli Nikon dołoży za rok FF 24mpx, a Sony wstawi te swoje matryce 24mpx i 36 mpx do dwóch SLT, to za dwa lata właśnie Canonierzy nie będą się ze szczęścia posiadać!...:mrgreen:

oskarkowy
17-03-2012, 17:35
Tak czy owak: jeśli Nikon dołoży za rok FF 24mpx, a Sony wstawi te swoje matryce 24mpx i 36 mpx do dwóch SLT, to za dwa lata właśnie Canonierzy nie będą się ze szczęścia posiadać!...:mrgreen:

Wtedy canon sobie przypomni o EC i reszta będzie płakała (albo twierdziła, że z ich oczami to nie działa).
Czy Wy nie macie zdjęć do robienia, że Wam się chce takie duperelne wątki ciągnąć?

jacek_73
17-03-2012, 17:37
...
Czy Wy nie macie zdjęć do robienia, że Wam się chce takie duperelne wątki ciągnąć?

Nie ta pogoda - zbyt głębokie cienie i wylezie banding. Wypiłem piwko, a pod wieczór któż to wie... :mrgreen:

EDIT: kurczę, już się robi podwieczór :shock:

sv
17-03-2012, 17:39

Mam na dysku 2000 rawów do wywołania na poniedziałek, dlatego każdy temat jest dobry, byle nie musieć zabierać się do roboty :-)

Bahrd
17-03-2012, 18:47
Wtedy canon sobie przypomni o EC i reszta będzie płakała (albo twierdziła, że z ich oczami to nie działa).
Zawstydzasz mnie! ;) Zwyczajnie - jestem po robocie i mam ten komfort, że nudzę się... (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ilsQK4UAIv0#t=52s)

Kolekcjoner
17-03-2012, 19:11
Moderatora z góry przepraszam, ale naprawdę nie mogłem się oprzeć :-)

Nie ma sprawy ale może już wystarczy tych cytatów 8-). Dla mnie raczej dziwne jest dzielenie włosa na czworo o produktach konkurencji, a biorąc pod uwagę liczbę wpisów na żółtym forum w wątkach o sprzęcie Canona jest to zupełnie niezrozumiałe. Najwyraźniej ludzie tam dużo bardziej interesują się sprzętem i nowinkami - inaczej sobie tego nie potrafię wytłumaczyć. O ile mi wiadomo to wątek na temat 5D mkIII jest tam dłuższy niż u nas - paranoja jakaś.

sv
17-03-2012, 19:37
Nie ma sprawy ale może już wystarczy tych cytatów 8-). Dla mnie raczej dziwne jest dzielenie włosa na czworo o produktach konkurencji, a biorąc pod uwagę liczbę wpisów na żółtym forum w wątkach o sprzęcie Canona jest to zupełnie niezrozumiałe. Najwyraźniej ludzie tam dużo bardziej interesują się sprzętem i nowinkami - inaczej sobie tego nie potrafię wytłumaczyć. O ile mi wiadomo to wątek na temat 5D mkIII jest tam dłuższy niż u nas - paranoja jakaś.

O to właśnie chodzi! Aparat jest jeszcze niedostępny, nikt nim zdjęć nie robił, a już ma banding i nie nadaje się do fotografowania murzynek w sukni ślubnej w pełnym słońcu. Ich moderator udaje, że nie wie o co chodzi, a chmary talibów wypisują kompletne bzdury.

jacek_73
17-03-2012, 19:44
O to właśnie chodzi! Aparat jest jeszcze niedostępny, nikt nim zdjęć nie robił, a już ma banding i nie nadaje się do fotografowania murzynek w sukni ślubnej w pełnym słońcu. Ich moderator udaje, że nie wie o co chodzi, a chmary talibów wypisują kompletne bzdury.

A co NAM do tego co wypisuje się TAM:?:

Kolekcjoner
17-03-2012, 20:13
A co NAM do tego co wypisuje się TAM:?:

I to jest słuszna koncepcja :cool: - na tym zakończmy i spróbujmy się skupić na temacie ;).

Jacek_Z
17-03-2012, 21:37
O to właśnie chodzi! Aparat jest jeszcze niedostępny, nikt nim zdjęć nie robił, a już ma banding i nie nadaje się do fotografowania murzynek w sukni ślubnej w pełnym słońcu. Ich moderator udaje, że nie wie o co chodzi, a chmary talibów wypisują kompletne bzdury.Sample sa już dostępne w sieci, wszystko mozna przedstawić w ośmieszający sprawę sposób, moderator wie o co chodzi, a ty prowadzisz bezsensowną polemikę w 3 miejscach naraz. Nie ze mną, który chce zaprzestania kłótni, nie z nikoniarzami, ale z innymi użytkownikami canonów! Mi ta wada jest totalnie obojętna bo 1. nie jestem użytkownikiem canona. 2. gdybym nim był, to w moim fotografowaniu i tak by się to nie uwidaczniało.

Kolekcjoner
17-03-2012, 21:44
Sample sa już dostępne w sieci, wszystko mozna przedstawić w ośmieszający sprawę sposób, moderator wie o co chodzi, a ty prowadzisz bezsensowną polemikę w 3 miejscach naraz.

Forum jest po to żeby prowadzić polemiki - chyba, że o czymś nie wiem :wink:.

sv
17-03-2012, 22:00
Forum jest po to żeby prowadzić polemiki - chyba, że o czymś nie wiem :wink:.

Na forum Nikona możesz polemizować jedynie na temat tego co dolega Canonowi. Resztę JacekZ wycina wedle swego uznania.

Sample sa już dostępne w sieci, wszystko mozna przedstawić w ośmieszający sprawę sposób, moderator wie o co chodzi, a ty prowadzisz bezsensowną polemikę w 3 miejscach naraz. Nie ze mną, który chce zaprzestania kłótni, nie z nikoniarzami, ale z innymi użytkownikami canonów! Mi ta wada jest totalnie obojętna bo 1. nie jestem użytkownikiem canona. 2. gdybym nim był, to w moim fotografowaniu i tak by się to nie uwidaczniało.

Jakoś nie drażnią cię te bzdury, które kilka razy dziennie wypisują Twoi talibowie? Wtedy nie jesteś skory do skreśleń?
wracając do 5d, coś o filmowaniu:
http://www.eoshd.com/content/7517/first-truly-representative-5d-mark-iii-video-file-graded-how-does-it-stand-up

Jacek_Z
18-03-2012, 01:01
Szlag mnie trafia. Jacy moi talibowie! To są użytkownicy Canona 5Dmk2 !!! Oni z tobą polemizują. I zaśmiecacie watek o 5Dmk3, więc zacząłem to wycinać. Wszystkim (czego nie raczysz zauważyć), nie tylko tobie.
Przepraszam, że zaśmiecamy i tu wątek o 5Dmk3 postami nie na temat. I wcale się ani nie obrażę, ani nie zdziwię jak to co napisałem zostanie wycięte, bo to też OT. Mam nadzieję, że polecą nie tylko moje posty.

Kolekcjoner
18-03-2012, 01:23
Proponowałbym żeby jednak spraw innego forum nie rozstrzygać tutaj. Wątek jest w różnościach więc teoretycznie dopuszczamy OT ale dyskusja o innym forum zdecydowanie wykracza poza zakres wątku.

Sergiusz
18-03-2012, 01:43
Ja sobie patrzę tak globalnie na całokształt i widzę: Na filmie jeden z redaktorów zauważył pewne podobieństwa 5dm3 i Olympusa. Olympus nigdy nie robił tajemnicy jakiej matrycy jeśli chodzi o producenta używa a od modelu OMD jest to wielka tajemnica. Canon wypuszcza zaawansowany kompakt z matrycą 4/3...

Kolekcjoner
18-03-2012, 01:50
Ja sobie patrzę tak globalnie na całokształt i widzę: Na filmie jeden z redaktorów zauważył pewne podobieństwa 5dm3 i Olympusa. Olympus nigdy nie robił tajemnicy jakiej matrycy jeśli chodzi o producenta używa a od modelu OMD jest to wielka tajemnica. Canon wypuszcza zaawansowany kompakt z matrycą 4/3...

Oj ale te matryce to nie z tej samej parafii :cool:. Inne rozmiary, inna liczba pikseli.

Sergiusz
18-03-2012, 02:00
Ja nie mam na myśli, że matryca z OMD i G1x to ta sama matryca. Nie mniej nie jest to matryca apsc

Goomis
18-03-2012, 02:14
Ja jestem tylko ciekaw kiedy Nikon wypuści D800s z matrycą ~24Mpx i 8/10fps. Na pewno zainteresowanie D800 nie będzie takie duże jak D700. A 5D3 mimo, że drogi to w moim odczuciu znajdzie dużo większą ilość chętnych. Nad 5D3 w większości są zachwyty, nad D800 w większości narzekania. A i tak najbardziej śmieszni są Ci, co wychwalali D700, że mała matryca i szybki a z 5D2 się wyśmiewali, że po co aż tyle Mpx, że AF słaby i mało fps, a teraz nagle 36Mpx to super sprawa i wcale nie potrzebują fpsów bo tak naprawdę 3 im w zupełności wystarczą :D Wierność marce ponad wszystko :p

Jacek_Z
18-03-2012, 02:22
... nad D800 w większości narzekania.

... a teraz nagle 36Mpx to super sprawa i wcale nie potrzebują fpsów bo tak naprawdę 3 im w zupełności wystarczą :D Wierność marce ponad wszystko :pTo się zdecyduj, czy są narzekania czy też uważają, że to super.
Tak się składa, że w zależności od tematyki zdjęć jaką sie kto zajmuje jedni nikoniarze są zadowoleni, a drudzy wkurzeni.
Tak wyszło, że na półce semipro w nikonie stworzył się duet doskonale się uzupełniający D700 + D800.
Ja nie będę pisał OT, ale nie przekręcajcie tego co się tam pisze. Wcale mi sie nie chce sprostowywać wypowiedzi.

Sergiusz
18-03-2012, 02:30
Tylko dla Nikona w tej kwestii Canon nie jest już konkurencją. Porównywalną rozdzielczość ma Leica S2. Tylko, że w cenie Leica kupisz D800 i D800e z kompletem optyki i jeszcze sporo bardzo sporo zostanie.

Em Es
18-03-2012, 04:21
tylko jakość tych pikseli ze średnich formatów jest jakby inna :)

kiedyś ludzie się cieszyli z 6MPI, jak dali niektórym 700tkę to byli w niebie bo w 5d2 za dużo
...pojawia się wiaterek z innej strony (800tka) i ludzie chorągiewki poddają się wiatrowi :d
bo teraz 36 jest lepsze :lol:

stek bzdur jak dla mnie, zdjęcia są ważne, oczy i głowa też, aparat to tylko dłuto które albo trafia w odpowiednie ręce albo nie

Merde
18-03-2012, 09:34
Tak wyszło, że na półce semipro w nikonie stworzył się duet doskonale się uzupełniający D700 + D800.
Ten pierwszy wyleciał z oferty, więc pisanie o tych korpusach w ten sposób jest mocno krótkowzroczne. D700 is dead, czy się to komuś podoba czy nie.

seweryn1
18-03-2012, 10:20
ostatnio jeden z moich klientów apaczy w sklepie przyszedł się pochwalić. Po trzech latach marudzenia kupił sprzęt, totalny amator, D700 + 24-70 2.8. Można powiedzieć, że po co ale po pierwsze bo cena za zestaw 9 000 pln (używka ale igła), po drugie już nie marudzi i zaczął robić zdjęcia. Super.

Bahrd
18-03-2012, 11:16
ostatnio jeden z moich klientów apaczy...
A ci co płacą kartą, to Czipewejowie?

raado
18-03-2012, 11:40
apacz- pewnie od "ja patrzę"?

Joshec
18-03-2012, 11:44
A ci co płacą kartą, to Czipewejowie?
:lol:

sv
18-03-2012, 11:56
Szlag mnie trafia. Jacy moi talibowie! .

Np tacy:

"
Napisał Grimes
A mi się śnił 5Dmk3. Czyżby to początki choroby psychicznej....

nie to koszmar. musiales zjesc zbyt obfita kolacje...
w kazdym razie gorszego koszmaru jeszcze mi nikt nie opowiadal..."

To cytat z wymiany zdań "profesjonalistów" w watku o d4.

A moje uwagi dotyczyły twoich wycinanek w watku o d800. W tym wypadku się nie dziwie, bo to co tam wypisywaliście, to już był szczyt głupoty.

Bahrd
18-03-2012, 12:14
apacz- pewnie od "ja patrzę"?
Tak jak Czejeni (też pracowałem w sklepie...)

PS
Jeśli komuś po drodze do Pekinu: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=40940696 - to piątki czekają...

jacek_73
18-03-2012, 12:37
A ja kupowałem kiedyś w sklepie i sprzedawcy też bywają różni - niektórzy naczytani fotopolis i canonboardów - wieczni malkontenci, inni znowu spokojni, rzeczowi...:p

Ale wracając do zagadnienia: czarny pies, śnieg, 5Dm3 i banding to zdaje mi się że konstruktorzy zastosowali nowatorskie rozwiązanie (wprowadzone 100lat temu w a700) klecenia HDRów :roll:Ciekawi mnie jak toto sobie będzie radziło i na ile toto będzie szybkie?

oskarkowy
18-03-2012, 12:42
Ale wracając do zagadnienia: czarny pies, śnieg, 5Dm3 i banding to zdaje mi się że konstruktorzy zastosowali nowatorskie rozwiązanie (wprowadzone 100lat temu w a700) klecenia HDRów :roll:Ciekawi mnie jak toto sobie będzie radziło i na ile toto będzie szybkie?

Testowaliśmy to ostatnio na a77. Znaczy testowaliśmy to duże słowo, każdy sobie pstrykał na popijawie.. W dużym skrócie nazwaliśmy to ustrojstwo "menel mode" albo "tryb Monar".. Kto spróbuje, ten będzie wiedział dlaczego.. A jakby coś, to służę przykładami..

jacek_73
18-03-2012, 12:46
...nazwaliśmy to ustrojstwo "menel mode" albo "tryb Monar"...

:D no nie :lol: już same nazwy są wystarczająco obrazowe ;) jednak tli się nadzieja, że w 5Dm3 toto będzie lepsze niż u sony :rolleyes:

Kolekcjoner
18-03-2012, 13:21
A ja kupowałem kiedyś w sklepie i sprzedawcy też bywają różni - niektórzy naczytani fotopolis i canonboardów - wieczni malkontenci, inni znowu spokojni, rzeczowi...:p

O bardzo proszę nie obrażać ;) - nasze forum jest onanistyczne w treści ale o innych markach pisze się tu mało i raczej lepiej jak o matce żywicielce :lol:.
W kwestii malkontentów pełna zgoda - to powinno być zapisane drobnym druczkiem pod nazwą CB :mrgreen:.

Np tacy:

"
Napisał Grimes
A mi się śnił 5Dmk3. Czyżby to początki choroby psychicznej....

nie to koszmar. musiales zjesc zbyt obfita kolacje...
w kazdym razie gorszego koszmaru jeszcze mi nikt nie opowiadal..."

Jeśli tamten wątek jest traktowany równie na luzie jak ten to powiem Ci że nie widzę w tym nic nadzwyczajnego. Przecież nikt czegoś takiego nie pisze poważnie :-P.

sv
18-03-2012, 13:30
Przecież nikt czegoś takiego nie pisze poważnie :-P.

Niektórzy w to nawet wierzą :-)
"Napisał mOSAd
Dodatkowo tańszy D800 ma nad nim (5d mk III) chyba w każdym niemal aspekcie przewgę.."

Kolekcjoner
18-03-2012, 13:43
Niektórzy w to nawet wierzą :-)
"Napisał mOSAd
Dodatkowo tańszy D800 ma nad nim (5d mk III) chyba w każdym niemal aspekcie przewgę.."

Wiesz ludzie w różne rzeczy wierzą i tego nie zmienimy.
Myślę że to jak ważna jest konkurencja pokazały ostatnie premiery Canona i mam na myśli premiery już mniej więcej od czasu 7D. Canon ewidentnie zmienił od pewnego czasu front i jestem głęboko przekonany że to jest w ogromnym zakresie zasługa konkurencji spod żółtego znaku.

A co do przewag - to jest ważne o ile te różnice są istotne. Dotąd w niektórych aspektach były znaczące - początkowo u C matryce - a u Nikona puszki. Teraz się to wyrównało i jedno jest trochę lepsze tu drugie tam. Według mnie dla dobrego fotografa są to różnice całkowicie pomijalne. Jednym i drugim systemem zrobi świetne zdjęcia. I w jednym i w drugim systemie zawodowiec znajdzie narzędzia praktycznie do każdego zlecenia, a że onaniści się będą szczególikami podniecać (i to w sprzętach których nigdy w życiu nie mieli i w znakomitej większości mieć nie będą) - szkoda IMHO czasu na analizowanie tego procederu - szczególnie, że pożywka coraz gorsza /CBDU/.

sv
18-03-2012, 13:56
Wiesz ludzie w różne rzeczy wierzą i tego nie zmienimy.
Myślę że to jak ważna jest konkurencja pokazały ostatnie premiery Canona i mam na myśli premiery już mniej więcej od czasu 7D. Canon ewidentnie zmienił od pewnego czasu front i jestem głęboko przekonany że to jest w ogromnym zakresie zasługa konkurencji spod żółtego znaku.

Masz rację. Zastanawiam się tylko, czy mk III to faktycznie efekt konkurencji, czy może prezent Canona z okazji 25-lecia eosa. Jeżeli tak, to następnej rewolucji możemy juz nie dożyć :-)

Kolekcjoner
18-03-2012, 14:27
Masz rację. Zastanawiam się tylko, czy mk III to faktycznie efekt konkurencji, czy może prezent Canona z okazji 25-lecia eosa. Jeżeli tak, to następnej rewolucji możemy juz nie dożyć :-)

Biorąc pod wagę tendencję, że nawet w rebelach nie ma już takiego wycinania jak niegdyś to można być optymistą :razz:.

jacek_73
18-03-2012, 14:30
Biorąc pod wagę tendencję, że nawet w rebelach nie ma już takiego wycinania jak niegdyś to można być optymistą :razz:.

Optymista to źle poinformowany pesymista :p Canon robi prezenty swoim użytkownikom...jasssne :lol:

sv
18-03-2012, 14:32

Tylko kto kupi teraz 1dx?

michael_key
18-03-2012, 15:17
Ja nie, ale Profi tak :smile:

jacko
18-03-2012, 15:18
Np. agencje prasowe - euro i olimpiada już niedługo 8-) sprzęt już można zamawiać. A kto kupi używany 1Ds Mk III ?? Którego cena jest zbliżona do nowej 5.

Sergiusz
18-03-2012, 15:30
A czy ktoś może wypatrzył jak się uruchamia w 5dm3 funkcję filmowania?

Jacek_Z
18-03-2012, 15:40
Ten pierwszy wyleciał z oferty, więc pisanie o tych korpusach w ten sposób jest mocno krótkowzroczne. D700 is dead, czy się to komuś podoba czy nie.Podobno nie jest dead. Wycofano go jedynie ze sprzedaży w Japonii. Produkcja jest nadal kontynuowana. Nie ma tego body na liście sprzętu, którego produkcję zaprzestano.
PS - mnie to dziwi. Myśle, ża taka sytuacja potrwa co najwyżej jeszcze parę miesięcy.
PS 2 - A co u was z produkcją Mk2 ? ;)

jacek_73
18-03-2012, 15:47
A u nas wszystko w porządku - poprodukujemy się jeszcze troszkę nad 5Dm2 (patrząc na żywotność 5D bez marka, jeszcze dosyć długo). :roll:

adrenag
18-03-2012, 15:49
A kto kupi używany 1Ds Mk III ?? Którego cena jest zbliżona do nowej 5.

kupi je ktoś kto miał z serią 1 do czynienia i wie, że nowa puszka (5d3) nie zmieni świata fotografii na lepsze...

Bahrd
18-03-2012, 15:51
PS - mnie to dziwi. Myśle, ża taka sytuacja potrwa co najwyżej jeszcze parę miesięcy.
Dlaczego? Przecież to kompletny aparat fotograficzny!
Chyba, że Nikonowi nie opłaca się go już produkować za cenę sklepową $2200..

oskarkowy
18-03-2012, 15:51
A czy ktoś może wypatrzył jak się uruchamia w 5dm3 funkcję filmowania?

Wyżej znajdziesz link do bankier.tv Tam masz wszystko bardzo dokładnie wyjaśnione i pokazane.

kupi je ktoś kto miał z serią 1 do czynienia i wie, że nowa puszka (5d3) nie zmieni świata fotografii na lepsze...

Miałem już parę 1ek, mam ostatnią jaka wyszła. Mógłbyś mi wyjaśnić gdzie tkwi ta cudowność tego sprzętu? Bo chyba nie chodzi o samą cyferkę..

adrenag
18-03-2012, 15:59
Nie zrozumiałeś co miałem na myśli, chodzi mi o to że ludzie się patrzą na puszki wstecz mówiąc - mamy coś super nowego, po co kupować stare. Więc twierdzę , że starym można tak samo jak nowym. Pewne ograniczenia są , ale każdy ogranicza się po swojemu. Jeden nie może żyć bez iso 12800, inny bez iso 50. Technologia poszła już tak daleko, że tej klasy sprzęt powinien każdemu dogodzić... A gdybanie zostaje zawsze jedynie dla spekulantów.

Sergiusz
18-03-2012, 16:24
. Technologia poszła już tak daleko, że tej klasy sprzęt powinien każdemu dogodzić....

A mi się zdaje, że stoi w miejscu. Korporacje odcinają kolejne kupony i rzucają na rynek jako nowość.

Merde
18-03-2012, 16:25
Podobno nie jest dead. Wycofano go jedynie ze sprzedaży w Japonii. Produkcja jest nadal kontynuowana. Nie ma tego body na liście sprzętu, którego produkcję zaprzestano.

Otóż to. Nawet jeśli to z ciągłą produkcją nie jest ściemą, to ile ten stan jeszcze potrwa?

Dlaczego? Przecież to kompletny aparat fotograficzny!
Chyba, że Nikonowi nie opłaca się go już produkować za cenę sklepową $2200..

Nikonowi musi się sprzedawać nowy korpus przede wszystkim.

Bahrd
18-03-2012, 17:26
Nikonowi musi się sprzedawać nowy korpus przede wszystkim.
Zgoda. Ale:

za 2k$ spokojnie byłbym tanim FF (aparatów APS-C też jest klika serii)
ponoć D800 już bije rekordy względem Mk III

jacek_73
18-03-2012, 17:30
... byłbym tanim FF (aparatów APS-C też jest klika serii)...

Czy korporacjom zależy na istnieniu czegoś takiego jak tani FF? Bo mi się wydaje że niekoniecznie. A ci co chcą to i tak kupią, tylko że drożej (albo z drugiej ręki).

Goomis
18-03-2012, 17:31
To się zdecyduj, czy są narzekania czy też uważają, że to super.
Tak się składa, że w zależności od tematyki zdjęć jaką sie kto zajmuje jedni nikoniarze są zadowoleni, a drudzy wkurzeni.
Ja nie będę pisał OT, ale nie przekręcajcie tego co się tam pisze. Wcale mi sie nie chce sprostowywać wypowiedzi.

Może źle napisałem ale to są 2 grupy ludzi. Ci co nie są zaślepieni żółtą marką i Ci co nie pracują w studio i landszafciarze to ci co narzekają.
Drudzy to jak ktoś napisał talibowie, dla których zawsze Nikon będzie lepszy, nie ważne jaki typ fotografii uprawiają. Nie ważne, że naśmiewali się z 5D2 podając na to argumenty, które teraz podają wychwalając D800 (większa matryca, mniej fps...) Powiało wiatrem z drugiej strony to chorągiewka się ustawia inaczej ;)
Plus teraz wyciągają jeszcze z szuflady niedorzeczne argumenty typu, że Canon gorzej sobie radzi z pannami młodymi będącymi murzynkami :D
Ja też nie mówię, że 5D2 to aparat pozbawiony wad. Sam byłem jedną nogą po stronie D700 lub ew. D800 jeżeli by był taki jak 5D3 :D Teraz zostaję tu gdzie jestem :p Chcę kupić 5D3 i 85L i być jeszcze bardziej szczęśliwy niż jestem :D

[/LIST]

W czym? Preorderze który trwa 3tyg. dłużej? :D
Wrócimy do rozmowy za kwartał, ok? ;)

Czy korporacjom zależy na istnieniu czegoś takiego jak tani FF? Bo mi się wydaje że niekoniecznie. A ci co chcą to i tak kupią, tylko że drożej (albo z drugiej ręki).

No właśnie jest na pewno grupa ludzi która wolałaby nowego trabanta FF niż używanego 5D2. Poza tym hasło na sloganie: "First in the world*" zawsze brzmi dumnie i zachęcająco.
* część dalsza, np. "amateur affordable Full Frame body. Outstanding, professional quality pictures now in lightweight body for low price" :p

Bahrd
18-03-2012, 17:50

"To, co zowiem różą, Pod inną nazwą równie by pachniało" W. Sze...
"Niech się nazywają złodziejami, byle tylko nie kradli" - W. Szu...

Nie musi się więc nazywać "tani FF"...

Ale po coś są aż trzy serie: D3000, D5000 i D7000?
Nie upieram się - pewnie małą marżę na nim mogą ugrać po zniżce. Tylko tak po inżyniersku - szkoda mi, że parowóz dziejów ma odstawić D700 na bocznicę ;)

"amateur affordable Full Frame body. Outstanding, professional quality pictures now in lightweight body for low price" :p
Całkiem zgrabnie - myślę... można też u i nas: "5D Mk II. Canon of beauty".

jacek_73
18-03-2012, 18:09
..."To, co zowiem różą, Pod inną nazwą równie by pachniało" W. Sze...

Jak oddać zapach w poezji...
na pewno nie przez proste nazwanie
ale cały wiersz musi pachnieć
i rym
i rytm
muszą mieć temperatury miodowej polany
a każdy przeskok rytmiczny
coś z powiewu róży...

...doczytaj sobie dalej samemu proszę :D Zupełnie poważnie to nie ważne jak kto co nazwie, ale chodzi o strategię marketingową korporacji, koszty produkcji, sprzedaż długofalową i tym podobne handlowe pierdy - a oczekiwania klientów (w większości tych wiecznie niezadowolonych) są na dalszym planie. O tym jaki głupi jestem ładując się w cropowe szkła, bo już niedługo będzie tylko mały obrazek, pierwszy raz słyszałem w 2006 roku (na ucho jako wielką tajemnicę wiary). Tylko nic nie zapowiada że FF ma wejść pod strzechy, a przynajmniej nie w cenie poniżej 10 000zł...no chyba że Sony z czymś wyjedzie :p

pozdrawiam

micles
18-03-2012, 18:19
:D no nie :lol: już same nazwy są wystarczająco obrazowe ;) jednak tli się nadzieja, że w 5Dm3 toto będzie lepsze niż u sony :rolleyes:Co ci da tryb HDR w 5d3? Raczej nie jest realizowany zmienną czułością pojedynczych pixeli na matrycy, tylko software'owo, po zrobieniu serii zdjęć, które równie dobrze możesz połączyć softem w domu, dokładnie tak jak sobie tego zażyczysz, a nie tak jak programiści Canona i aparat.

jacek_73
18-03-2012, 18:24
Co ci da tryb HDR w 5d3? ...

Wracając do czarnego psa na śniegu - szybkość automatycznego wykonania 3 zdjęć odpowiednio naświetlonych (również z automatu) na światła i cienie. Pisząc szybkość mam na myśli czas ok.1s. i nadzieję że pies ustoi spokojnie przez ten okres :roll:

micles
18-03-2012, 18:35
Auto-Bracketing? Chyba już istnieje. (http://www.hdr-photography.com/aeb.html)

jacek_73
18-03-2012, 18:41
Auto-Bracketing to nie jest to samo co automatyczne zmierzenie sceny uwzględniające jasne i ciemne partie obrazu.

Jak się HDRy robi chyba wiem http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1001091&postcount=83 pierwsze i drugie patrząc od góry - ale dzięki za linka :-)

Bahrd
18-03-2012, 18:44
...doczytaj sobie dalej samemu proszę :D
Dzięki. Warto było.

Kolekcjoner
18-03-2012, 20:34
PS 2 - A co u was z produkcją Mk2 ? ;)
Przedstawiciele Canona w różnych wywiadach (w tym min. tym powyżej) wszędzie zgodnie mówią że zostaje.

[/LIST]

Tak - szczególnie teraz jest to nadzwyczaj łatwe biorąc pod uwagę, że 5DmkIII nie ma jeszcze w sprzedaży :mrgreen:.

Bahrd
18-03-2012, 21:09
Tak - szczególnie teraz jest to nadzwyczaj łatwe biorąc pod uwagę, że 5DmkIII nie ma jeszcze w sprzedaży :mrgreen:.
Oj ta, oj ta... :D Mogłem mieć przecież na myśli "rekordy popularności" :twisted:

Kolekcjoner
19-03-2012, 00:42
Oj ta, oj ta... :D Mogłem mieć przecież na myśli "rekordy popularności" :twisted:

Albo wiary :mrgreen:.

Sergiusz
19-03-2012, 01:00
Ale teraz stajnia Canona wygląda co najmniej dziwnie.

jacek_73
19-03-2012, 01:24
Brakuje w niej koni?

Sergiusz
19-03-2012, 01:33
Głównie tego jednego co to inne za nim ciągną.

jacek_73
19-03-2012, 01:45
Rozumiem, że ten jeden powinien mieć dużo sierści - powiedzmy 36 mln kłaków na metr kwadratowy?

Sergiusz
19-03-2012, 02:31
Teraz 36mln to druga liga. Stawiałbym na jedynkę z przynajmniej 60mln. A bez kumulacji to i 48mln styknie.

jacek_73
19-03-2012, 06:15
To już by musiał być sporo większy osobnik z przystawionym średnim żłobem bo w małym to owies byłby zbyt gęsto upakowany...IMHO :grin:

Bahrd
19-03-2012, 09:00
To już by musiał być sporo większy osobnik z przystawionym średnim żłobem bo w małym to owies byłby zbyt gęsto upakowany...IMHO :grin:
Albo - co gorsza - w małym zmieściłaby się tylko hreczka!

PS
I to - zaraz po otwarciu - niemiłosiernie prażona: 5D Mk III & 4EV (http://www.talkphotography.co.uk/forums/showthread.php?p=4504143#post4504143)

RUTRA007
19-03-2012, 10:16
A czy kiedyś na CB wypalił zakup grupowy aparatów?
Takie rzeczy sprawdzają się np. w środowisku zegarkomaniaków, gdzie grupa forumowiczów kupuje zegarki z rabatem. Może gdyby skrzyknęło się z 50 chętnych na trójeczkę, to cena zeszłaby np. w maju do 11 tys. Chętnie pewnie byliby, a sprzedawca obniżkę marży zrekompensowałby sobie hurtową sprzedażą (niektórym to też pomaga w rozmowach z ich dostawcami). Myślicie, że jest szansa? W forumowej wyszukiwarce wrzuciłem hasło "zakup grupowy", ale po pierwszych wyświetlonych wynikach sobie odpuściłem.

Sergiusz
19-03-2012, 11:51
Przedstawiciele Canona w różnych wywiadach (w tym min. tym powyżej) wszędzie zgodnie mówią że zostaje.

Tak w sumie to może by przenieść wątek do działu DSLR?

xxkomarxx
19-03-2012, 11:57

Kiedyś już tam był. Podejrzewam że jak już fizycznie będzie dostępny u nas 5d mk3 to powstanie nowy wątek.

Sergiusz
19-03-2012, 12:10
Kiedyś już tam był. Podejrzewam że jak już fizycznie będzie dostępny u nas 5d mk3 to powstanie nowy wątek.

To jak będzie tak jak z 5dm2 to minie z pół roku?

xxkomarxx
19-03-2012, 12:27
To jak będzie tak jak z 5dm2 to minie z pół roku?

Mam nadzieję że nie.

Goomis
19-03-2012, 12:34
Albo - co gorsza - w małym zmieściłaby się tylko hreczka!

PS
I to - zaraz po otwarciu - niemiłosiernie prażona: 5D Mk III & 4EV (http://www.talkphotography.co.uk/forums/showthread.php?p=4504143#post4504143)

O żesz! Nie ma bandingu! Jakiś spisek! :D
Z tego co tam jest to ja widzę tak ok. 1EV poprawy w ISO (więc Woźniak popłynął w materiale dla bankier TV stwierdzając, że 25600 z 5D3 = 6400 z 5D2)
Ciekawe jeszcze jak wyciąganie cieni z wysokich ISO.
Dane o buforze nie są pocieszające (14FullRAW, 12sRAW) czyli góra 2-3sek na pełnej serii :???: i to z kartami UDMA. Pewnie ze zwykłymi będzie 8-10zdjęć góra.
No nic trzeba będzie dokupić z 2x16GB Sandiski 60 lub 90mb/s
Cena jest bardziej optymistyczna (12k) to akcesoria będą boleć :p (grip pewnie 1,5k no i karty 600-1000) ehh :D

Merde
19-03-2012, 12:46
O żesz! Nie ma bandingu!

Jak nie ma jak jest? Wprawdzie sporo mniejszy, ale ja tam ciągle widzę pionowe pasy (i nie jest to trawa :mrgreen:).

Nie mniej jednak poprawa jest.

crazy
19-03-2012, 12:50
jak dobrze, że ja takich pierdołek nie szukam na swoich zdjęciach ze starej 5D :D

arra
19-03-2012, 13:15
O żesz! Nie ma bandingu! Jakiś spisek!

Ej, to nie Nikon, banding musi być, cały workflow by mi się rozwalił bez bandingu :mrgreen:

Thomason2005
19-03-2012, 15:15
O żesz! Nie ma bandingu! Jakiś spisek! :D
Z tego co tam jest to ja widzę tak ok. 1EV poprawy w ISO (więc Woźniak popłynął w materiale dla bankier TV stwierdzając, że 25600 z 5D3 = 6400 z 5D2)
Ciekawe jeszcze jak wyciąganie cieni z wysokich ISO.
Dane o buforze nie są pocieszające (14FullRAW, 12sRAW) czyli góra 2-3sek na pełnej serii :???: i to z kartami UDMA. Pewnie ze zwykłymi będzie 8-10zdjęć góra.
No nic trzeba będzie dokupić z 2x16GB Sandiski 60 lub 90mb/s
Cena jest bardziej optymistyczna (12k) to akcesoria będą boleć :p (grip pewnie 1,5k no i karty 600-1000) ehh :D

mi na razie wychodzi, że z iso 12800 z mrkIII jest jak 3200 z mrkII. Tylko, że to jest patrząc na zdjęcia zrobione w niezłych warunkach oświetleniowych, więc faktycznie nie wiadomo, jak będzie z cieniami. Co do kart 2x16GB - czemu dwie? Wejście w aparacie jest na 1xCompactflash+1 SD.

A tak w ogóle, czy ktoś znalazł może gdzieś kolejne sample zdjęć z wysokim ISO 6400-12800, bo to mnie najbardziej interesuje?

adrenag
19-03-2012, 15:38
ISO faktycznie realnie ~ +1 ev po tych pierwszych samplach co się pojawiły :)

Ghent
19-03-2012, 16:22
A czy chociaż orientacyjnie wiadomo kiedy jest szansa na dostępność w sklepach ?

strideer
19-03-2012, 16:23
A czy chociaż orientacyjnie wiadomo kiedy jest szansa na dostępność w sklepach ?

Oficjalnie czy realnie? :-) Oficjalnie to koniec tego tygodnia-początek przyszłego, realnie to już pewnie inna bajka przy spodziewanym zainteresowaniu u kupujących.

dinderi
19-03-2012, 17:17

:mrgreen:Mogę Ci załatwić sesję z moją kuzynką. Wprawdzie już po ślubie kilka lat, ale może suknię ślubną wyciągnie i za niewielką opłatą kilku tysi zgodzi się na zdjęcia ;)
Deal?

oskarkowy
19-03-2012, 17:21
Mogę Ci załatwić sesję z moją kuzynką. Wprawdzie już po ślubie kilka lat, ale może suknię ślubną wyciągnie i za niewielką opłatą kilku tysi zgodzi się na zdjęcia ;)
Deal?

W tamtym roku trafił mi się Murzyn w białym garniaku. W rasistowskim odruchu skorygowałem naświetlanie względem reszty ludzi i tu niespodzianka.. 5II dał sobie radę i to z zapasem... Ale nie powtarzajcie tego dalej, bo d800 się nie będzie sprzedawało..

jacek_73
19-03-2012, 17:27
...bo d800 się nie będzie sprzedawało..

Na D800 Nikon złowi "pożeraczy magapikseli" - ilu ich jest? Myślę że sporo :-)

dinderi
19-03-2012, 17:41
W tamtym roku trafił mi się Murzyn w białym garniaku. W rasistowskim odruchu skorygowałem naświetlanie względem reszty ludzi i tu niespodzianka.. 5II dał sobie radę i to z zapasem... Ale nie powtarzajcie tego dalej, bo d800 się nie będzie sprzedawało..Bo Ty umiesz zdjęcia robić, pewnie dlatego.:idea:
Moja kuzynka ma białe dzieci (co nie jest takie dziwne) i lubi białe koszule. Lubię ją fotografować, bo ma wyjątkową urodę. I rzeczywiście, o dziwo, 5DII daje sobie doskonale radę. :)
Problem podejmowany w tym przypadku, zarówno na bratnim forum drugiego, całkiem niezłego systemu fotograficznego, jak i tutaj, polega na nieumiejętnym doborze ekspozycji.

micles
19-03-2012, 17:45
Co do kart 2x16GB - czemu dwie? Wejście w aparacie jest na 1xCompactflash+1 SD.A ile robisz zdjęć na ślubie?

geko123
19-03-2012, 20:43
Zamiast 2x16GB chyba wolałbym jednak 4x8GB jak coś pójdzie nie tak to zawsze się mniej straci, a poza tym oświećcie mnie gdzie podczas wesela robi się 14 zdjęć w serii, bo ja jakoś za mało PRO chyba jestem ...

crazy
19-03-2012, 20:46
32GB z wesela, seryjne robicie czy jak ? ja mam 4x4GB i bardzo rzadko dopełniam 4 szt do końca :) ale ja się nie znam :P

geko123
19-03-2012, 20:52
no to jest nas już dwóch... :D ale 4x4GB zapełniam jak najbardziej i to 5D mk I

crazy
19-03-2012, 20:56
mi też się zdarza ale wszystko zależy od ślubu/wesela :) jak słyszę że ktoś wraca ze ślubu z 2000 zdjęć albo jeszcze więcej to ogarnia mnie śmiech :D

Thomason2005
19-03-2012, 21:01
Ilości GB podajecie w RAW'ach?
Na 5D mrkII robię w mRAWach i tu często wychodzi 3x8GB.
w 7D mam włożone 32GB, ale ta karta zazwyczaj się zapełnia przy korzystaniu z szerokiego kąta na weselu. z 7D mam tylko RAWy, po >30mb każdy.
Fakt jest faktem, że robię potem dużą selekcję zdjęć - zamknięte oczy, niekorzystne pozy/miny wypadają. Ujęcia też często są zbliżone, więc wybieram korzystniejsze.

jacek_73
19-03-2012, 21:02
Podobno w następnym modelu (mark4) mają być już 4 sloty na karty pamięci, żeby było co zapełniać.

Waląc seriami przez powiedzmy 7 godzin, nie jest sztuką natrzaskać 2-4 tys. zdjęć - ale to tak na marginesie :smile:

oskarkowy
19-03-2012, 21:03
mi też się zdarza ale wszystko zależy od ślubu/wesela :) jak słyszę że ktoś wraca ze ślubu z 2000 zdjęć albo jeszcze więcej to ogarnia mnie śmiech :D

"Gdyby było nieskończenie wiele małp i nieskończenie wiele maszyn do pisania, to w końcu kiedyś i tak powstałby Hamlet".
Nie wiem czyje, nie wiem też, czemu akurat teraz mi to przyszło do głowy :mrgreen:

crazy
19-03-2012, 21:04
jacek - ale jaki jest sens trzeskania seriami i to do tego na pałe? dla mnie to bez sensu

jacek_73
19-03-2012, 21:05
...z 7D mam tylko RAWy, po >30mb każdy...

Nie za obfite te rawy Ci się robią :shock:

EDIT:
@crazy: nie na pałę - z czystego komformizmu. Im więcej trzaskasz, tym większe prawdopodobieństwo utrzaśnięcia czegoś dobrego. Chyba nie chcesz powiedzieć, że na weselu fotograf 'myśli' nad kompozycją?

geko123
19-03-2012, 21:12
Mógłby mi ktoś podać przykład sytuacji na weselu gdzie się wykorzysta całe 14 RAW-ów? ja miałem sony A700 które też ma 6,5 kl/s to na weselu/ślubie w serii robiłem max 5 zdjęć i to na ogól przy ryżu/drobnych przy wyjściu z kościoła....

crazy
19-03-2012, 21:14
no skoro nie myśli się nad robionymi kadrami to nie mam więcej pytań...

jacek_73
19-03-2012, 21:16
... to na ogól przy ryżu/drobnych przy wyjściu z kościoła....

przy rzucaniu welonem, przy krojeniu torta, przy bruderszaftach, podczas tango milonga........

EDIT: a Hamlet z tego i tak nie wyjdzie :)

akustyk
19-03-2012, 21:17
niesmialo przypomne, ze ten watek jest o 5D mkIII a watkow o klepaniu do kotleta juz jest na tym forum az nazbyt duzo. jest tez na CB calkiem duzo uzytkownikow, ktorych kotleciarstwo absolutnie nie interesuje...

crazy
19-03-2012, 21:18
to ja chyba jakiś dziwny jestem bo odkąd mam 5D seryjnego na weselu użyłem raz w celu wypróbowania :)

jacek_73
19-03-2012, 21:22
...ktorych kotleciarstwo absolutnie nie interesuje...

pseprasam :oops: zdawało mi się, że o sztuce Hamlet i dwóch slotach na karty pamięci dywagujemy :oops: ...a może dwóch Hamletach i weselu :confused:

Sergiusz
19-03-2012, 21:28
...a może dwóch Hamletach i weselu :confused:

I jedno i drugie to tragedia zwana dramatem. Zresztą jak go zwał...

Bahrd
19-03-2012, 21:55
niesmialo przypomne, ze ten watek jest o 5D mkIII a watkow o klepaniu do kotleta juz jest na tym forum az nazbyt duzo.
A bo jak u mnie mówią: "jak ktoś się nauczy posługiwać młotkiem, to potem wszędzie widzi gwoździe"...

horak
19-03-2012, 22:03
Jak się nie złapie dobrze ostrości to cała seria idzie do koszta - takie są zalety serii.

Thomason2005
19-03-2012, 22:55
Nie za obfite te rawy Ci się robią :shock:

EDIT:
@crazy: nie na pałę - z czystego komformizmu. Im więcej trzaskasz, tym większe prawdopodobieństwo utrzaśnięcia czegoś dobrego. Chyba nie chcesz powiedzieć, że na weselu fotograf 'myśli' nad kompozycją?

sorrki wróć...spojrzałem na parę katalogów. Tam jednak większość jest między 20-25mb przy 18mpix. Zwykle na 32GB mieści się nieco ponad 1100-1200zdjęć.

Co do ilości zdjęć...wszystko zależy od okoliczności, miejsca robienia zdjęć i samych gości (ilość i fotogeniczność ludzi). Nie szczędzę kart, skoro ich tyle mam. Z drugiej strony można potem wybierać te ciekawsze ujęcia, a nie z przymusu. Dużo osób robi w jpgach, żeby zaoszczędzić czas przy obróbce...

żeby nie zbaczać więc z wątku, dodam że lepiej chyba zainwestować w dodatkową kartę SD, żeby mieć jedną Compactflash i jedną SD w 5D mrkIII.
Sprawdzałem w instrukcji, jakie czasy można mieć obecnie przy autoiso i widzę troszkę duży przeskok 1/125s i potem 1/250s. Przydałoby się jeszcze 1/160s, no ale to i tak postęp. Przy moich obecnych aparatach często lądowało na 1/60s, więc przy takiej opcji, w ogóle nie korzystałem z tej funkcjonalności.

Goomis
19-03-2012, 23:38
Co do kart 2x16GB - czemu dwie? Wejście w aparacie jest na 1xCompactflash+1 SD.

SD rezerwuję sobie na eye-fi :p

Zamiast 2x16GB chyba wolałbym jednak 4x8GB jak coś pójdzie nie tak to zawsze się mniej straci, a poza tym oświećcie mnie gdzie podczas wesela robi się 14 zdjęć w serii, bo ja jakoś za mało PRO chyba jestem ...

32GB z wesela, seryjne robicie czy jak ? ja mam 4x4GB i bardzo rzadko dopełniam 4 szt do końca :) ale ja się nie znam :P

Czy ja powiedziałem, że robię zdjęcia TYLKO na weselach? Gdzie?

a no i RAW z 5D1=/= RAW z 5D2 :)

Ile zdjęć robię? 1200?

crazy
20-03-2012, 10:19
Michale - nie pisałem do Ciebie a poza tym pisałem ogólnie, nie tylko o ślubach :)

geko123
20-03-2012, 12:14
Nie ma co się rozwodzić bo akurat w tym przypadku im więcej tym lepiej (zdjęć w serii, kl/s), każdy ma inny styl fotografowania, jedni będą serią fotografować statyczną scenę żeby później wybrać najlepsze ujęcie, inni będą focić np siatkówkę w trybie zdjęć pojedynczych, a prawda jest taka że w sytuacjach mało przewidywalnych seria się może przydać, choćby taka sytuacja miała miejsce raz na rok to warto mieć opcje jej uwiecznienia.

Wracając do 5D MK III to mnie akurat cieszy to że jedna karta jest sd, bo karty eye-fi kosztują jednak nieco mniej niż moduł wifi canona, a w połączeniu z ipadem i opcją zapisywania jpg na jedej karcie a rawów na drugie tworzy z mojego pkt widzenia bardzo wygodne narzędzie

latant
21-03-2012, 14:11
Wątek umiera ... środek dnia i pierwszy post, zresztą bez sensu :-P

Thomason2005
21-03-2012, 14:18

Bo teraz wszyscy czekają na prawdziwą puszkę...:)

xxkomarxx
21-03-2012, 14:23

To po co piszesz. Czy 120 stron pitulenia z czego 4 strony jakichś informacji to mało. Bardzo dobrze że się malkontentom wreszcie znudziło.

Kolekcjoner
21-03-2012, 14:29
Wątek był w tym dziale ale jako, że temat się delikatnie mówiąc rozlazł ;) przeniosłem do "różności" :cool:.
Jak będzie realna puszka w ręku użytkowników to ten się zamknie, a wreszcie otworzymy właściwy, merytoryczny - mam nadzieję :roll:.

Thomason2005
22-03-2012, 13:26
Podaję link do krótkiego review:
http://froknowsphoto.com/canon5dmarkiii/

mam nadzieję, że ktoś mnie nie uprzedził.
Zdjęcia wyglądają obiecująco.

RomanS
22-03-2012, 21:17
To zaczyna sie pokazywac oficjalne oprogramowanie,
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_iii#DriversAndSoftware

Bahrd
22-03-2012, 21:26
http://www.engadget.com/2012/03/22/canon-eos-5d-mark-iii-review/

For example, we were able to focus on our production assistant Jon Turi in a pitch-black room, lit by nothing more than a laptop near its lowest brightness setting at a distance of two feet.

https://canon-board.info/imgimported/2012/03/post2f0a3562-1.jpg
źródło (http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2012/03/post2f0a3562.jpg)
The camera took a second to find a lock, but was perfectly accurate once it did.

A na koniec:

We're really struggling to find any design flaws with the 5D Mark III -- it's a sharp looking camera, with a practical and familiar layout, an intuitive menu structure and a gorgeous optical viewfinder. The stellar 3.2-inch LCD doesn't tilt or swivel, but you can view it from above, below or to either side, if necessary. Some ports have seen some position tweaking, but they're all there: mic input, headphone, mini USB, HDMI, etc. There are SD and CF slots, as we've already covered, along with a slot for the same excellent battery used in the 5D Mark II.

https://canon-board.info/imgimported/2012/03/postdsc09492-1.jpg
źródło (http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2012/03/postdsc09492.jpg)
It's beautiful. It's familiar. It just works.

Kolekcjoner
22-03-2012, 23:57
Smarują ja trza :D.

Kolekcjoner
23-03-2012, 03:03
No to można już brać :D.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/847546-REG/Canon_5260B009_EOS_5D_Mark_III.html

Matsunami
23-03-2012, 09:15
Kurde cena nieciekawa... Zastanawiam się czy nie wziąć w przedsprzedaży za 11999zł bo taka jest najniższa oferta u nas. 12k mogę dać za mkIII, szklarnie też potrzeba ;)

dinderi
23-03-2012, 09:27
Kurde cena nieciekawa... Zastanawiam się czy nie wziąć w przedsprzedaży za 11999zł bo taka jest najniższa oferta u nas.
Tutaj jest za 11 kilo. ;)
http://www.bhphotovideo.com/c/product/847545-REG/Canon_5260A002_EOS_5D_Mark_III.html

Matsunami
23-03-2012, 10:24
Hahahah nie zauważyłem, że pierwszy link był z kitem.. no to luz, nie powinno być źle z ceną. Pytanie kiedy się u nas pojawi, początek kwietnia jak mówiono? Szkoda, że do Łodzi daleko, fajnie byłoby zobaczyć go na targach. Ciągle waham się czy nie wrócić do 5DmkII, zawsze więcej kasy na szkiełko. Z drugiej strony ulepszenia mkIII są dość istotne. Pamiętam jak nie raz miałem problem z łapaniem ostrości np ruchliwego dziecka bądź w ciemnych salach, tylko MF wtedy zostawał. No i to lepsze ISO kusi ;P

dinderi
23-03-2012, 10:49
5DmkII już się nie nadaje do robienia zdjęć...

akustyk
23-03-2012, 10:52

kurde... to co mam zrobic, bo raptem 3 tygodnie temu swoj zanabylem. i co gorsza, podoba mi sie to co robi. mea culpa, postaram sie znalezc cos, do czego moznaby sie przy*, ale poki co niestety to jest mega aparat...

obiecuje poprawe, ale poki co zyje w grzechu i blednym przekonaniu, ze mkII daje rade...

MC_
23-03-2012, 10:53

Wreszcie! Tyle stron pitolenia i nareszcie mądre słowo.
Aż z ciekawości jutro sprawdzę swój...

dinderi
23-03-2012, 11:01
kurde... to co mam zrobic, bo raptem 3 tygodnie temu swoj zanabylem. i co gorsza, podoba mi sie to co robi. mea culpa, postaram sie znalezc cos, do czego moznaby sie przy*, ale poki co niestety to jest mega aparat...

obiecuje poprawe, ale poki co zyje w grzechu i blednym przekonaniu, ze mkII daje rade...Podam Ci adres, na który wyślesz ten aparat do utylizacji, zgodnie z wymaganiami środowiskowymi. Po starej znajomości z canon-boarda, koszty tej utylizacji jakoś załatwię, żebyś nie musiał nic płacić. Oczywiście, odeślę Ci stosowny dokument, że aparat został zutylizowany przez wykwalifikowany zakład, zgodnie z obowiązującymi przepisami, żebys w razie kontroli miał podkładkę, że nie wyrzuciłes do smietnika. ;)
Za drobną opłatą zmontuję pamiątkowy filmik pt.: "RIP 5DmkII. You will stay in our memories for the rest of next week."

akustyk
23-03-2012, 11:04
Podam Ci adres, na który wyślesz ten aparat do utylizacji, (...)
bede! jak Tommy Lee Jones w Sciganym! no...

cauchy
23-03-2012, 11:22

obiecuje poprawe, ale poki co zyje w grzechu i blednym przekonaniu, ze mkII daje rade...

A co ja mam powiedzieć, jak używam MkI... no to już złom kompletny i co najwyżej do wbijania gwoździ się nadaje.. dziś mi się śniło, że zapiąłem gripa, wsadziłem baterie i jakieś zwarcie miałem, dym poszedł z puchy, LCD explodował i cały aparat szlag trafił :shock:

photogambler
23-03-2012, 11:24
może już było:

http://www.photographybay.com/2012/03/22/canon-5d-mark-iii-kit-in-stock-now/?awt_l=CGZX6&awt_m=JJzjdDJk5v62xu

http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=5d+mk+III+body&N=0&InitialSearch=yes

Bahrd
23-03-2012, 11:44
kurde... to co mam zrobic, bo raptem 3 tygodnie temu swoj zanabylem.
Pocieszać się w stylu [Gebrochene Schrift]Schadenfreude (http://www.eoshd.com/content/7551/canon-5d-mark-iii-review)[/Gebrochene Schrift] :)

akustyk
23-03-2012, 12:09
A co ja mam powiedzieć, jak używam MkI... no to już złom kompletny i co najwyżej do wbijania gwoździ się nadaje..
mkI tez jeszcze mam, bo jeszcze nie zdazyl znalezc nowego wlasciciela.
calkiem fajny jest ;)

dziś mi się śniło, że zapiąłem gripa, wsadziłem baterie i jakieś zwarcie miałem, dym poszedł z puchy, LCD explodował i cały aparat szlag trafił :shock:
na moje oko, to masz silny stosunek emocjonalny do aparatu. zona/dziewczyna wie? :mrgreen:

EDIT: troszke bardziej merytorycznie na temat watku - w holenderskich sklepach tez dzisiaj wchodzi mkIII. w moim lokalnym Foto Konijnenberg maja o 14.00 rzucic, Kamera Express juz (wciaz ;) ) ma fizycznie na stanie (http://www.kamera-express.nl/product/canon-eos-5d-mark-iii-body-/ )

Thomason2005
23-03-2012, 13:13
troszke bardziej merytorycznie na temat watku - w holenderskich sklepach tez dzisiaj wchodzi mkIII. w moim lokalnym Foto Konijnenberg maja o 14.00 rzucic, Kamera Express juz (wciaz ;) ) ma fizycznie na stanie (http://www.kamera-express.nl/product/canon-eos-5d-mark-iii-body-/ )

Jak zamówisz dzisiaj przed 21, jutro będziesz mieć w domku ;)

akustyk
23-03-2012, 13:55
Jak zamówisz dzisiaj przed 21, jutro będziesz mieć w domku ;)

to jest standardowa formulka w sklepach holenderskich, przy wysylce paczka nadawana. maly kraj, siec drog rozbudowana, tu po prostu standardem jest, ze przesylka na drugi dzien dochodzi.
poniekad, jak pamietam Poczte Polska, to tez rzadko to wychodzi dluzej niz 2 dni.

Matsunami
23-03-2012, 13:59
Nie wiem czy ktoś o tym wspominał, ale znalazłem takie info:

The magnify button can be re-programmed to the button in the center of the adjustment wheel on the right side.

Canon rep in Paris explained this, so look for the instructions in the manual.

Kolekcjoner
23-03-2012, 14:17
to jest standardowa formulka w sklepach holenderskich, przy wysylce paczka nadawana. maly kraj, siec drog rozbudowana, tu po prostu standardem jest, ze przesylka na drugi dzien dochodzi.

Nie wiem czy wiesz ale w naszym "zacofanym" kraju też tak jest :mrgreen:.

akustyk
23-03-2012, 14:28
Nie wiem czy wiesz ale w naszym "zacofanym" kraju też tak jest :mrgreen:.

nie kumam twojej uwagi...

nie mieszkam w PL od 4,5 roku, wiec i nie korzystam z Poczty Polskiej. kiedy jeszcze korzystalem, jak juz powyzej napisalem, tez to bardzo dobrze wygladalo pod wzgledem terminowosci wysylek i w wiekszosci przypadkow tez dostawalem paczki/koperty na drugi dzien po wysylce.
o ile oczywiscie unikalo sie kurierow, bo ci dowozili kiedy im bylo najwygodniej w d* majac godziny pracy normalnych ludzi. nie zeby pod tym wzgledem bylo inaczej w NL, bo tu tez czasami idzie wscieku dostac z TNT.

jedna rzecz, ktora w NL mocno przyspiesza realizacje zamowien to tzw. Ideal - platnosc w sklepie internetowym przez swoj bank (bez paypalow i innych ukrytych kosztow) tak jak zwyklym przelewem, z tym ze natychmiast. w ten sposob w momencie zlozenia zamowienia sklep ma potwierdzenie zaplaty i tego samego dnia wysyla towar. "za moich czasow" w PL dzialaly tylko zwykle przelewy i to zawsze docieralo do sklepu dopiero na drugi dzien...

PS. to co, moge wyciac ten off-top?

ixi
23-03-2012, 18:06
Podobno już 5D MK III jest dostępny i nawet można wypożyczyć go do testów:

http://www.optyczne.pl/4763-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_5D_Mark_III_ju%C5%BC_dost%C4%99pny__na_p olskim_rynku.html

Matsunami
23-03-2012, 20:54
Już jest w PL :-)

http://www.proclub.pl/pl/canon_eos_5d_mark_iii_body.html

http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Canon/5D-Mark-III/

Jak ktoś znajdzie w lepszej cenie.. Pisać :)

crazy
23-03-2012, 21:03
A co ja mam powiedzieć, jak używam MkI... no to już złom kompletny i co najwyżej do wbijania gwoździ się nadaje.. dziś mi się śniło, że zapiąłem gripa, wsadziłem baterie i jakieś zwarcie miałem, dym poszedł z puchy, LCD explodował i cały aparat szlag trafił :shock:

Nie jesteś sam odnośnie MK I :)

bj5
23-03-2012, 21:59
A widzieliście to http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors

akustyk
23-03-2012, 22:06
A widzieliście to http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors

widzialem.

ogladam tez wlasnie to: http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-5d-mark-iii-preview-samples

i to mi za diabla nie przystaje do oceny dxo (nie pierwszy zreszta raz z dxo). albo to przynajmniej moj mkII nie potrafi zrobic takiego mydla jak na samplach dpreview, chyba ze sie ewidentnie postaram i robie z lapy na dziadowskich czasach.
mowie o np. ISO 100, gdzie 5D mkII + 24-105, przynajmniej w centrum kadru, jest superostry. o szklach typu 70-300 L nie wspominam...

bj5
23-03-2012, 22:14
Co do szkieł zupełnie się z Tobą zgadzam, natomiast sample http://www.dpreview.com/previews/canong1x/page6.asp nie pasują mi do wyników dxo tu oceniałbym zupełnie porównywalnie.

Pinto
24-03-2012, 03:41
Dlaczego na DxOMArk 5D Mark III jest oznaczony jako Professional, a D800 Semi-Pro?

jacek_73
24-03-2012, 08:28
Dlaczego na DxOMArk 5D Mark III jest oznaczony jako Professional, a D800 Semi-Pro?

Bo 5Dm3 ocieka superfajnością, a w D800 odkleja się guma?

luc_october
24-03-2012, 11:09
Ciekawe te wyniki na DXO.
Według nich D800 najlepszym sensorem na rynku. D3s nadal najlepsze w iso... lepsze od D4?!?
Zakres tonalny i głębia kolorów w D800 wyszły kosmiczne.
Zastanawia mnie gdzie uplasują się 5d3 i 1DX.

ixi
24-03-2012, 14:18
Można zawsze sobie nową 5d mk3 wypożyczyć na weekend i się nią pobawić do woli :)

http://www.optyczne.pl/4763-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_5D_Mark_III_ju%C5%BC_dost%C4%99pny__na_p olskim_rynku.html

Kolekcjoner
24-03-2012, 15:21
Zastanawia mnie gdzie uplasują się 5d3 i 1DX.

Znając ten portal to gdzieś daaaleeeekooo z tyłu.
Zresztą co to ma za znaczenie - gorsze zdjęcia będziesz miał od tego, że na jakimś portalu twój aparat nie będzie stał odpowiednio wysoko?

jacek_73
24-03-2012, 15:41
Znając ten portal to gdzieś daaaleeeekooo z tyłu.
Zresztą co to ma za znaczenie - gorsze zdjęcia będziesz miał od tego, że na jakimś portalu twój aparat nie będzie stał odpowiednio wysoko?

Tak gorsze, a na pewno nie lepsze :-D

wojkij
25-03-2012, 16:08
Hmm, jest gdzieś w necie zestawienie sampli z wszystkich piątek? Głównie chodzi mi o szum na wyższych czułościach. Bo nie wiem czy jest sens się pakować w nowe body jeśli nie będzie zdecydowanej różnicy.
A gdzie edycja postów?:D

Ewentualnie jakieś porównanie 5d mk2/3 vs 1d mk4?

Gregolius
26-03-2012, 07:23
Hmm, jest gdzieś w necie zestawienie sampli z wszystkich piątek? Głównie chodzi mi o szum na wyższych czułościach. Bo nie wiem czy jest sens się pakować w nowe body jeśli nie będzie zdecydowanej różnicy.
A gdzie edycja postów?:D

Ewentualnie jakieś porównanie 5d mk2/3 vs 1d mk4?

Tu masz mało ale zawsze coś

http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_5D_Mark_III/high_ISO_noise.shtml

Matsunami
26-03-2012, 08:28
JPG i RAW do pobrania, trochę tego jest:

http://www.kleptography.com/dl/5diii/raw/

EDIT: niektóre zdjęcia poruszone, bądź AF nie tam gdzie trzeba.. ale z części można wyciągnąć jakieś wnioski.

Dalej nie wiem co kupić a długo czekać nie chce... nie wykreśliłem D800 ale najbardziej zastanawiam się czy wrócić do mkII czy kupić mkIII. Miło wspominam mkII, jedyną wadą dla mnie był AF, z którym nie raz musiałem się "siłować".
Dzisiaj powinno pojawić się więcej sklepów w PL, w których jest dostępny 5DmkIII. Ciekawe jak będzie z cenami.

Matsunami
26-03-2012, 12:27
W tym temacie użytkownicy wrzucają zdjęcia, szybko rośnie:

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1161542&page=91

porównanie ISO6400 @f1.8

5DmkIII

https://canon-board.info/imgimported/2012/03/7016201985_66601bfe70_b-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7132/7016201985_66601bfe70_b.jpg)

5DmkII

https://canon-board.info/imgimported/2012/03/7016202959_54bc7c58e3_b-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7133/7016202959_54bc7c58e3_b.jpg)

mkIII crop

https://canon-board.info/imgimported/2012/03/7016201421_5bab690ef7_b-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7260/7016201421_5bab690ef7_b.jpg)

mkII crop
http://farm8.staticflickr.com/7037/7016202129_9df02e229f_b.jpg

akustyk
26-03-2012, 12:53

na temat szumu i detalu nie ma sie co klocic... ale ja bym jednak, do celow porownania, postaral sie zlapac ostrosc w tym samym miejscu ;)

micles
26-03-2012, 12:59
Bardziej przepalonego czerwonego kanału już nie dało się uzyskać :(

vojtekk
26-03-2012, 13:33
Oj koledzy narzekacie, przecież wiadomo że po pojawieniu się 5d Mark III poprzednik przestał robić zdjęcia, co widać na załączonym zdjęciu (nie trafienie z ostrością, brzydkie kolory) ;)

Thomason2005
26-03-2012, 13:41

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1161542&page=91

Ta stronka, którą zapodałeś jest naprawdę ciekawa. Dzisiaj ją wychwyciłem na necie i przejrzałem wszystkie strony w poszukiwaniu zdjęć. Całkiem ich sporo i to naprawdę niezłej jakości.
Jak widać z puszką nie jest tak źle. Kolory, ostrość, szumy i AF są na odpowiednim poziomie.

Merde
26-03-2012, 14:44
Ta stronka, którą zapodałeś jest naprawdę ciekawa. Dzisiaj ją wychwyciłem na necie i przejrzałem wszystkie strony w poszukiwaniu zdjęć. Całkiem ich sporo i to naprawdę niezłej jakości.
Jak widać z puszką nie jest tak źle. Kolory, ostrość, szumy i AF są na odpowiednim poziomie.

Co z tego, jak i tak na DXO nie będzie pierwszego miejsca... :mrgreen:

Gregolius
26-03-2012, 14:47

Dla niektórych będzie to niezła pożywka i podstawowy argument że N jest najlepsiejszy. No a dla niektórych tragedia że C nie jest na szczycie:D:D

xxkomarxx
26-03-2012, 15:14
Dla niektórych będzie to niezła pożywka i podstawowy argument że N jest najlepsiejszy. No a dla niektórych tragedia że C nie jest na szczycie:D:D

Jeśli to wpłynie na gwałtowny spadek jego ceny to dla mnie może być nawet pierwszy od końca.

Thomason2005
26-03-2012, 15:25

akurat mi to wysi. Bardziej mi zależy na tym, żeby na powiększeniu jakość (ostrość) była zbliżona do 5D mark II, szumy na ISO6400 - ISO 12800 były do używania, AF lepiej łapał przy ciemnych scenach, Autoiso właściwie działało.

:)

Merde
26-03-2012, 15:32
akurat mi to wysi.

Mnie też, ale (cytat z komentarzy na optyczne.pl):

Można tak dyskutować bez końca ale prawda jest taka, źe każdy chętnie położyłby łapę na czymś co zdobywa no 1 w Dxo.

Thomason2005
26-03-2012, 15:40
Mnie też, ale (cytat z komentarzy na optyczne.pl):

pewnie fajnie to wygląda, ale nie jestem aż takim onanistą :).
W zeszłym tygodniu niektóre zdjęcia z nowej puszki mnie rozczarowały, ale mogło to być związane z oprogramowaniem DPP.

Kolekcjoner
26-03-2012, 20:25
Nieeee... no znowu. Canon leży i kwiczy. Powinni się wstydzić żeby za takie puszki tyle żądać - podejrzewam, że niedługo ceny polecą na pysk i będzie można nowego 5D mkIII kupić za 100$.
Czekam Canonie - Twój ruch :mrgreen:.

Merde
26-03-2012, 20:45
A propos - jak sądzicie, podwyżka ceny D800 to efekt tego pierwszego miejsca na DXO, czy raczej niedoszacowania pazerności Canona?

strideer
26-03-2012, 20:46
A propos - jak sądzicie, podwyżka ceny D800 to efekt tego pierwszego miejsca na DXO, czy raczej niedoszacowania pazerności Canona?

Z informacji wynika, że jest to po prostu niedoszacowanie w angielskim i irlandzkim oddziale Nikona i tylko na te rynki, nic więcej. Nie ma powodów doszukiwać się w tym drugiego dna.

Kolekcjoner
26-03-2012, 20:51

Myślę że raczej to o czym pisze kolega powyżej.
Co do takich portali jak DXO to raczej kwestia odpowiedniego smarowania mechanizmu marketingowego więc w pewnym sensie może tak być ale w trochę innej kolejności :wink:.

Jacek_Z
26-03-2012, 21:21
Wątpię by wzory fizyczne dawały się jakkolwiek posmarować. Należy tylko załadować dane i wykresy same się tworzą. Teorie spiskowe są nieuzasadnione. Subiektywne może być jakieś overall score, bo to jest przykładanie wag do poszczególnych różnych parametrów. Zresztą są opcje szeregowania wg tego co dla danej osoby najistotniejsze - Color Depth - Dynamic Range - Low-Light ISO . Wykres poszczególnego parametru to czysta fizyka. Co nie znaczy, żeby pomijać sprawę metodyki i zobaczyć dokładnie co i w jaki sposób jest badane. Jeśli założenia sa te same to nie ma cudów, są wyniki.
Różne serwisy badają przy różnych założeniach, w dodatku jedni badają jpg inni raw. Stąd nie mozna porównywać wyników między portalami, a tylko w obrębie jednego portalu.