Zobacz pełną wersję : Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)
strideer
08-03-2012, 00:15
Nie jest wykluczone że z tego powodu zwiększyli liczbę pikseli o ten 1Mpx - inny powód jest mi ciężko znaleźć.
Biorąc pod uwagę właściwości matrycy z C300, ten powód jest jak najbardziej racjonalny. Z mojego punktu widzenia to dobrze, że liczba pikseli nie urosła - do moich prac i wydruków jest w zupełności wystarczająca. Aparat jest o ponad trzy lata młodszy względem poprzednika, co raczej dobrze rokuje choćby zakresowi dynamiki (przy niemal zachowanej liczbie pikseli). Poprawa szumów o przynajmniej 1 EV to oczywistość - chociaż z tego co widziałem, to 6400 ISO jest lepsze niż 3200 ISO w Mark II. Dla mnie to aż nadto.
Zajrzałem na forum Nikona, a tam nasi przyjaciele strasznie się o nas martwią z powodu tragicznego bandingu w aparatach 5D2.
W 5D3 wg nich ma być wcale nie lepiej, a może nawet gorzej.
Strasznie się Nikonowcy o nas martwią, że musimy kupować takie kiepskie aparaty. :grin::mrgreen::D
Zajrzałem na forum Nikona, a tam nasi przyjaciele strasznie się o nas martwią z powodu tragicznego bandingu w aparatach 5D2.
W 5D3 wg nich ma być wcale nie lepiej, a może nawet gorzej.
Strasznie się Nikonowcy o nas martwią, że musimy kupować takie kiepskie aparaty. :grin::mrgreen::D
z punktu widzenia moderacji, a jeszcze bardziej uzytkownika, ktory niejedno "obrzucanie kupa" miedzy CB a FN widzial... raczej nie zachecam do dyskutowania na CB tego co sie dzieje na FN. kazdy ma prawo do wlasnej opinii, nie widze koniecznosci udowadniania, ze jest w bledzie na innym forum.
na to co sie czasem wypisuje o sprzecie Canona tudziez CB nie mam wplywu, a poniekad dawno przestalo mi zalezec. natomiast na to forum mam wplyw i powyzsze "raczej nie zachecam" nalezy rozumiec, ze w skrajnym przypadku, z pomoca innych modow CB, urzadze tu ZOMO ;)
jesli nie pasuja nam opinie badz ogolnie jakosc dyskusji na FN, to nie bierzmy w nich udzialu. ale nie ma najmniejszej potrzeby wywlekac tego na CB.
sorki jesli pisze zawoalowanie, ale jest ciut pozno, konam z niedospania, zab mnie lupie... licze na zrozumienie i pozdrawiam
A ja z FN się tylko podłącze do prośby akustyka.
Tak naprawde to ci sami dwaj userzy prowadzą te samą dyskusję na obu forach. Skoro obaj są canonierami to wcale mi nie w smak, że przez to FN będzie postrzegane nazwijmy to "mniej przychylnie".
Mam ten sam dylemat co z tą dyskusją o bandingu robić. Wytnę (2 canonierów) to będzie krzyk o cenzurze.
Tak w ogóle to tu jest pierw 30 stron zachwytów, a potem kilka stron dołowania się. Ale te nastroje falują.
Jak znam zycie to jak się juz te 4 puszki pokażą to niestety będzie wojenek od groma.
Rachunki znacznie upraszczają się, gdy matryca ma w pionie i w poziomie rozmiary odpowiadające wielokrotności Full HD - a tak zdaje się właśnie jest w Mk III.
Tylko w poziomie i to w zasadzie wystarczy.
W pionie i tak trzeba część obciąć, ze względu na różnice w proporcjach zdjęć (3:2) i filmów (16:9).
Powoli kształtuje sie cena na naszym rynku
http://www.hpfoto.pl/pl_PL/p/s/1209
xxkomarxx
08-03-2012, 09:20
Oby tak dalej. Od tego całego narzekania ceny spadają. Jeszcze chwila a będzie za 9999
Dla ustalenia uwagi: Line-skipping to szczególny przypadek najbliższego sąsiada - czyli faktycznie generatora mory (brzydkiego efektu). Uśrednianie sąsiednich pikseli to już szczególny przypadek interpolacji liniowej (zmniejszającej ryzyko mory). Odpowiednie uśrednianie większej liczby punktów jeszcze bardziej wygładza obraz - i działa jak coraz lepszy filtr AA eliminując tylko te szczegóły, które spowodowałyby morę w obrazie wideo.
Rachunki znacznie upraszczają się, gdy matryca ma w pionie i w poziomie rozmiary odpowiadające wielokrotności Full HD - a tak zdaje się właśnie jest w Mk III.
Pomijanie linii dla mnie to nie jest metoda najbliższego sąsiada. Linia pominięta nie bierze udziału w tworzeniu obrazka. Informacje zawarte na niej są stracone. To jest jak oglądanie świata przez poziome żaluzje, bardzo drobne i gęste ale żaluzje. Tutaj powstaje zjawisko A, a nie efekt moire.
Przy uśrednianiu sąsiadów, każdy sąsiad ma taką samą wagę przy powstawanie nowego piksela. Powoduje to powstawanie pikseli o kolorach których w ogóle nie było w wejściowym obrazku, gubienie drobnych szczegółów, pogrubianie krawędzi. Z tego co poczytałem i sam sobie eksperymentalnie sprawdziłem, to najlepszą metodą skalowania jest metoda nadpróbkowaniem Lanczosa (ciekawe dlaczego Adobe nie stosuje w ogóle tej metody). Wymaga ona jednak próbkowania z pikseli z większego rozmiaru i jest bardziej pracochłonna. Nie będę się upierał, że Mk III ma pomijanie linii, ale nie chcę mi się wierzyć, że Canon nie trąbiłby o tym przy okazji Cinema, 1DX i teraz przy Mk III.
Bo wiesz 5d mk3 ma jakiś taki strasznie metaliczny obrazek pozbawiony duszy. Mk2 ma to coś jednak czego brakuje nowej wersji.
Hahahaha zaczelo sie!
Podobnie jak po premierze 60D model 50D stał się nagle świetny i cena wzrosła.
Hahahaha zaczelo sie!
Jeszcze nie.To była wędka na którą się złapałeś :-)
Oby tak dalej. Od tego całego narzekania ceny spadają. Jeszcze chwila a będzie za 9999
Oby nikt się już z żadnymi pochwałami nie wychylał :idea:
ci sami dwaj userzy prowadzą te samą dyskusję na obu forach. Skoro obaj są canonierami to wcale mi nie w smak, że przez to FN będzie postrzegane nazwijmy to "mniej przychylnie".
Mam ten sam dylemat co z tą dyskusją o bandingu robić. Wytnę (2 canonierów) to będzie krzyk o cenzurze.
W kontekście spadku ceny 5DmkIII, proszę o "bratnią pomoc" i nieusuwanie tych miłych userów z FN. W razie potrzeby deklaruję gotowość do ponarzekania na D800 na CB. :mrgreen:
W USA 3499 dol http://www.bhphotovideo.com/c/product/847545-REG/Canon_5260A002_EOS_5D_Mark_III.html
W Polsce 14999 zł. No ale w Stanach biedota a w Polsce same grube ryby ;)
xxkomarxx
08-03-2012, 10:49
W USA 3499 dol http://www.bhphotovideo.com/c/product/847545-REG/Canon_5260A002_EOS_5D_Mark_III.html
Aż tyle to pewno nie będzie póki co jest nagonka na ludzi którzy mają za dużo pieniędzy i chcą zamawiać zanim produkt się pokaże.
nie można tak na to patrzeć. 15 brutto -> 12 netto . idzie żyć
jak ktoś nie może odpisać i kupi taką puchę to faktycznie gruba ryba. Marzy mi się, patriocie, aby każdego polaaka było stać.. :)
xxkomarxx
08-03-2012, 10:57
Hahahaha zaczelo sie!
Nie chciało się czytać całego wątku :P
pezetwpr
08-03-2012, 11:12
Chciałbym zaprotestować przeciw takim postom.
Ja rozumiem, że kolega, który sprzedał 5DII i zawiódł się na realnie nieistniejącym jeszcze 5DIII napisał bzdurę. Ja rozumiem, ze komuś sie nie podobało to co napisał. Ale jak dotad nie napisał nic, co mogłoby świadczyc o jego złym wychowaniu, czy skłonnosciach trollerskich. Wypraszanie z forum, tylko dlatego, że napisał coś nielogicznego, godzącego jedynie w niego samego jest poniżej poziomu, jaki chciałbym, żeby tu panował.
Dlatego proponuję przeprosić kolegę i powstrzymac się od takich uwag na przyszłośc.
Przepraszam, ze jako niemoderator, pozwalam sobie na takie uwagi.
Przeczytałem z opóźnieniem i z opóźnieniem odpowiadam. Jeśli uznałeś (jak widzę – nie tylko ty), że przesadziłem, to przepraszam. Nie chciałem nikogo obrażać. Mój wpis był spowodowany frustracją z powodu poziomu rozmowy, jaką w tym wątku zaczęliśmy prowadzić. jak wiesz, łatwo w takiej sytuacji samemu na taki poziom zejść. Nie jestem wyznawcą kultu C, sam mam mu sporo do zarzucenia, ale... reszta argumentacji w postach wzywających do czasowego zamknięcia wątku. Wszystkich urażonych szczerze przepraszam.
nie można tak na to patrzeć. 15 brutto -> 12 netto . idzie żyć
ogromna wiekszosc uzytkownikow dzisiejszego mkII, ktorzy chca kupic mkIII to sa fotografowie hobbystyczni. dla nich nie istnieje cos takiego jak odpis.
jak ktoś nie może odpisać i kupi taką puchę to faktycznie gruba ryba.
i wlasnie o to sie rozchodzi.
Marzy mi się, patriocie, aby każdego polaaka było stać.. :)
jesli kazdego bedzie stac na wydatek 15000 PLN, to aparat na ta polke bedzie kosztowal 45000 PLN. takie sa prawa rynku.
z innej beczki... proponuje jednak Polaka, pisanego z wielkiej litery. juz niezaleznie od patriotyzmu itd. itp.
Dla ustalenia uwagi: Line-skipping to szczególny przypadek najbliższego sąsiada - czyli faktycznie generatora mory (brzydkiego efektu). Uśrednianie sąsiednich pikseli to już szczególny przypadek interpolacji liniowej (zmniejszającej ryzyko mory). Odpowiednie uśrednianie większej liczby punktów jeszcze bardziej wygładza obraz - i działa jak coraz lepszy filtr AA eliminując tylko te szczegóły, które spowodowałyby morę w obrazie wideo.
Ile od premiery trzeba czekac na WhitePaper'a? Wtedy moze sie cos wyjasni...
velviana
08-03-2012, 11:26
Brak obrotowego ekranu lcd to kastracja ergonomii aparatu pod kątem video.
Z jednej strony Canon poprawia możliwości video, a z drugiej funduje powtórkę z historii z serii G. No chyba, że Canon zakłada, że filmowanie ma odbywać się jedynie w pozycji cioci robiącej zdjęcia na kotlecie... Perspektywa żaby, czy znad głowy jest widocznie Canonowi obca i to nie tylko przy filmowaniu.
...chyba ,że księgowi kreują już nowe funkcje do mk4...
Panie i panowie, musicie zrozumieć, że porównywanie cen w jednym i drugim kraju, li tylko w wartościach bezwzględnych jest błędne. Nie da się tak.
Wytłumaczę to jako importer.
Kupuję sprzęt z Japonii i wiozę go do Polski oraz do Stanów zjednoczonych. Dla uproszczenia, rozliczenie następuje w obu przypadkach w dolarach amerykanskiach i przyjęte zostały kursy średnie. Pominąłem równiez niektóre fazy pośrednie, np.: naliczenie odliczenie VATu przy imporcie, etc., żeby nie komplikować.
Przykładowo cena zakupu aparatu z Japonii wynosi 2000 USD. Wieziemy to "na dwa, drugie końce świata" i towar wchodzi jednocześnie na dwa różne obszary celne. Naliczane sa cła. w USA 0%, w Polsce 4.2%.
Czyli wchodząc w obszar celny, na starcie:
- w USA mamy 2000+transport+0%=cca. 2001,00 USD
- w Polsce mamy 2000+transport+4,2% = 2001,00 +4,2%= 2.085,04 USD
Doliczamy marżę (30%) i podatki mamy:
- w USA - 2.601,30 USD + podatek stanowy
- w Polsce - 2710,00 USD + VAT 23%
Ceny w USA podawane są bez podatku stanowego. Płaci się go przy kasie, robiąc zakupy. Jest to mniej więcej 9%, zaleznie od stanu. Ale jesli zagladamy na strony sklepów internetowych, to widzimy cene bez podatku. Podatku nie zapłacimy, jeśli kupujemy wysyłkowo do innego stanu. Tak więc kupując w B&H albo Adoramie w NY, z wysyłka do np. Chicago, zapłacimy cene netto, czyli nasze przykładowe 2.601,30 USD
Ceny w Polsce podawane sa razem z VAT. VAT wynosi 23% tak więc do 2.710,00 USD musimy doliczyc 623,33 USD podatku VAT. Otrzymujemy kwotę 3.333,30 USD. Czyli juz teraz jesteśmy o 732,30 USD lżejsi w stosunku do "przeciętnego amerykana". (bardzo lubię film "Miś")
Ale! najważniejsze zaczyna się dopiero, kiedy przeliczamy te nasze kochane USD na PLN.
Amerykanie nie przeliczają, bo nie maja czego przeliczać.
My przeliczamy, bo mamy złotówkę. :)
Średni kurs USD do PLN za ostatni rok zmienił się z 2,85 do 3,13 (cca. 9% róznicy). W międzyczasie zahaczył o 3,54 (08.01.2012), ale i 2,65 (01.05.2011) - cca. 25% różnicy. Jak pójdzie się do "analityka finansowego" z pytaniem jaki bedzie kurs USD za miesiąc, to odpowie zazwyczaj coś zupełnie innego, niż pokaże rzeczywistość. Dlaczego? Bo nie ma na świecie człowieka, który jest to w stanie przewidzieć.
Więc co robi importer, przeliczajac USD na PLN? Zakłada najbardziej niekorzystną zmianę kursu, jaka nastąpi od chwili wejścia towaru w obszar celny, do dnia kiedy będzie musiał za niego zapłacić, ew. kiedy dostanie za niego pieniądze. Oba modele sa prawidłowe, drugi daje relatywnie stabilniejsze dochody.
Nie trzeba być orłem z logiki, żeby przyjąć, że cena w PLN będzie mniej więcej liczona wg wzoru: 3.333,00 x 3,60 = 11.999,00 PLN.
W USA ten sam towar będzie kosztował nadal 2.601,00 USD, czyli po dzisiejszym średnim kursie około 2.601 x 3,17 = 8.245,17 PLN.
To nam daje teoretyczną róznice w cenie na poziomie 3.754,00 PLN, czyli 1.000,00 papieru z hakiem
Rozumiemy już na czym polega opiekuńcze państwo Europa? :)
Zastrzeżenie: Wyżej podane kalkulacje mają charakter czysto poglądowy i nie moga być brane jako wykładnia czegokolwiek.
hmm...
Taka cena zachęca mnie do rozważenia opcji zakupu jeszcze przed wakacjami.
Martwi mnie tylko czy warto kupować sprzęt na samym początku z chorobami wieku dziecięcego. I o ile może stanieć po wakacjach?
Kupić, nie kupić... oto jest pytanie.
Gregolius
08-03-2012, 11:38
Z jednej strony Canon poprawia możliwości video, a z drugiej funduje powtórkę z historii z serii G. No chyba, że Canon zakłada, że filmowanie ma odbywać się jedynie w pozycji cioci robiącej zdjęcia na kotlecie... Perspektywa żaby, czy znad głowy jest widocznie Canonowi obca i to nie tylko przy filmowaniu.
...chyba ,że księgowi kreują już nowe funkcje do mk4...
Mi się wydaje że mimo wszystko nowa 5D to jednak aparat a nie camera dlatego rezygnacja z tagiego elementu jak obrotowe LCD jest słuszna. Poza tym mimo wszytko mniej odstających ruchomych elementów ogranicza możliwość przypadkowych uszkodzeń szczególnie podczas podróży po dziwnych zakątkach świata. Osobiście dla mnie to zaleta:)
Mi się wydaje że mimo wszystko nowa 5D to jednak aparat a nie camera dlatego rezygnacja z tagiego elementu jak obrotowe LCD jest słuszna. Poza tym mimo wszytko mniej odstających ruchomych elementów ogranicza możliwość przypadkowych uszkodzeń szczególnie podczas podróży po dziwnych zakątkach świata. Osobiście dla mnie to zaleta:)
Dla mnie z kolei to na razie największa wada, która pewnie zostanie usunięta w mk4.
Ale każdy ma inne potrzeby...
Kolekcjoner
08-03-2012, 11:54
A ja z FN się tylko podłącze do prośby akustyka.
Tak naprawde to ci sami dwaj userzy prowadzą te samą dyskusję na obu forach. Skoro obaj są canonierami to wcale mi nie w smak, że przez to FN będzie postrzegane nazwijmy to "mniej przychylnie".
Tak to jest niestety ale ORMO czuwa :lol:.
Masz rację jak się puszki pokażą to dopiero się zaczną wojny szczególnie, że tym razem te premiery mało się mijają.
Dla mnie z kolei to na razie największa wada, która pewnie zostanie usunięta w mk4.
Ale każdy ma inne potrzeby...
Ja myślę że jeśli body ma być pancerne to wystające elementy są zbędne.
Ile od premiery trzeba czekac na WhitePaper'a? Wtedy moze sie cos wyjasni...
W Mk III 1D był dostępny praktycznie od razu.
Co linii i ich liczby: na CR piszą posiadacze Mk II, że tam tylko 720 a nie 1080 linii jest naprawdę. I że z obecnie dostępnych filmów wynika, że Mk III też nie ma prawdziwego Full HD w pionie.
Dla mnie akurat brak obrotowego LCD jest oczywistą wadą nie tylko z uwagi na "filmowanie", czy zdjęcia z niskiej czy b. wysokiej perspektywy itp. klimaty.
Odchylony, wygodnie ustawiony LCD jest niezastąpiony przy zdjęciach przedmiotów, ustawianiu ręcznym ostrości (cyfrowa lupka 10x), wygodnym ocenianiu histogramów itp. Także we wszystkich zdjęciach ze statywu, gdzie spokojnie można sobie wszystko dopracować, zachowując w miarę wygodną pozycję ciała.
Dodatkowo, właśnie odchylany ekran, to bezpieczny ekran, bo przy transporcie jest ustawiany do wewnątrz , a więc jest lepiej chroniony.
A używający aparatu w wersji "LCD na stałe", mogą go odwrócić sobie szkłem na zewnątrz i nie ruszać.
Brak odchylanego ekranu jest chyba jedyną przyczyną (poza ceną), dla której poczekam na hipotetyczny Mk IV. Dla mnie brak odchylanego ekranu jest niezrozumiały, także w półce profesjonalnej.
Krzysztof
xxkomarxx
08-03-2012, 12:16
Dla mnie akurat brak obrotowego LCD jest oczywistą wadą nie tylko z uwagi na "filmowanie", czy zdjęcia z niskiej czy b. wysokiej perspektywy itp. klimaty.
Odchylony, wygodnie ustawiony LCD jest niezastąpiony przy zdjęciach przedmiotów, ustawianiu ręcznym ostrości (cyfrowa lupka 10x), wygodnym ocenianiu histogramów itp. Także we wszystkich zdjęciach ze statywu, gdzie spokojnie można sobie wszystko dopracować, zachowując w miarę wygodną pozycję ciała.
Dodatkowo, właśnie odchylany ekran, to bezpieczny ekran, bo przy transporcie jest ustawiany do wewnątrz , a więc jest lepiej chroniony.
A używający aparatu w wersji "LCD na stałe", mogą go odwrócić sobie szkłem na zewnątrz i nie ruszać.
Brak odchylanego ekranu jest chyba jedyną przyczyną (poza ceną), dla której poczekam na hipotetyczny Mk IV. Dla mnie brak odchylanego ekranu jest niezrozumiały, także w półce profesjonalnej.
Krzysztof
Jeśli główne kryterium nie licząc ceny żeby kupić bądź nie kupić sprzętu jest odchylany wyświetlacz a nie np AF to podziwiam podejścia.
Szkoda że dali LV i video bez odchylanego wyświetlacza. Głupi inżynierowie...
strideer
08-03-2012, 12:16
Krzysztof
Kolejny aparat z tej serii, o ile w ogóle będzie, to najwcześniej za 3-4 lata. Naprawdę ze względu na taką drobnostkę chcesz czekać tyle czasu? :-) Ja na brak uchylnego ekranu w Mark II mam prosty sposób: Samsung Galaxy S II z firmowym kablem USB-host, podłączony prosto do aparatu. Dzięki aplikacji DSLR Controller mam na telefonie Live View z aparatu z możliwością zdalnego sterowania wszystkimi opcjami. Wiem, że to nie to samo co uchylny ekran, ale z drugiej strony taka kombinacja daje parę dodatkowych możliwości (wyzwalanie z timerem, podświetlenie wyostrzonego obszaru, etc). Ewentualnie można kombinować również z dodatkowymi monitorami podglądowymi, ceny bodaj od 600 zł. Ja sam wolałbym aparat bez ruchomego ekranu - za smuklejszą budową i mniej części które można mechanicznie uszkodzić.
Gregolius
08-03-2012, 12:24
Krzysztof
W transporcie mimo wszytko zgadzam się. Ale jak Akustyk napisał sprzęt pancerny powinien zawierać jak najmniej odstających elementów. Dlatego tak mi się wydaje, że nie ma w profesjonalnych pudłach odchylanych ekranów po to aby ograniczyć możliwość występowania szczelin i elementów które w łatwy sposób mogą ulec uszkodzeniu a mimo wszytko ekran ruchomy jest podatny na szarpnięcia itp. Seria Cinema powinna posiadać ruchomy LCD. Wiadomo że nie da się zadowolić wszystkich ale tak to już bywa.
strideer
08-03-2012, 12:25
Seria Cinema powinna posiadać ruchomy LCD.
Dlaczego powinna? Operatorzy zwykle i tak mają osobne, większe monitory podglądowe, mocowane gdzieś na rigu.
Gregolius
08-03-2012, 12:35
Dlaczego powinna? Operatorzy zwykle i tak mają osobne, większe monitory podglądowe, mocowane gdzieś na rigu.
Z punktu widzenia kogoś kto powiedzmy się włóczy i byłby zainteresowany kręceniem takich filmów wydaje mi się że to byłoby pożyteczne. Każdy dodatkowy kilogram jest obciążeniem. Ale to tylko moje zdanie:) Oczywiście to tylko mała część tego do czego będzie służył System Cinema. Każdy ma jakieś indywidualne potrzeby, dla mnie ruchomy LCD jest zbędny ale rozumiem, że dla innych byłby on bardzo pomocny.
Ja myślę że jeśli body ma być pancerne to wystające elementy są zbędne.
No, najbardziej wystaje obiektyw.
MSZ raczzej kiepski argument.
W Mk III 1D był dostępny praktycznie od razu.
Co linii i ich liczby: na CR piszą posiadacze Mk II, że tam tylko 720 a nie 1080 linii jest naprawdę. I że z obecnie dostępnych filmów wynika, że Mk III też nie ma prawdziwego Full HD w pionie.
Pobieznie przegladnalem whitepapera do mkII i nie ma zadnych szczegolow o tym jak jest uzywkiwany obraz FULL HD wiec i dokumentach do MKIII tez pewnio nic nie bedzie.
xxkomarxx
08-03-2012, 13:01
Obiektyw jest dość pancerny i mocno się trzyma w przeciwieństwie do takiego lcd które może strzelić przy byle zaczepieniu. Więc raczej dobry argument.
Tornvald
08-03-2012, 13:39
Przecież wyświetlacz to głównie marketingowa sprawa. Aparat bardziej pro to bez ruchomego wtswietlacza. Wielu fotografow pewnie by sie na taki ekranik krzywilo. Poza tym pewnie trudniej go uszczelnić i łatwiej uszkodzić a 5 w nowym wydaniu wyglada na puszke bardziej pro i cos mi sie wydaje, ze będzie chętnie uzywana w trudniejszych warunkach jako lekki zamiennik 1Dx.
Do filmów wiadomo,ze wygodny jednak do bardziej pro produkcji i tak uzywa sie zewnetrznych także sądzę,ze to był zdecydowanie zamierzony ruch Canona i nie wiem czy i w mk 4 takie cos sie pojawi...
Chyba,ze fotografowie stana sie mniej konserwatywni;)
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Obiektyw jest dość pancerny i mocno się trzyma w przeciwieństwie do takiego lcd które może strzelić przy byle zaczepieniu. Więc raczej dobry argument.
Miałem kiedyś ruchomy wyświetlacz w A300. Super sprawa! Wygoda np. przy makro w studiu genialna.
Ani razu mi się nie zdarzyło bym mi się otworzył sam przez zahaczenie. A w takim 60D to już sobie nie wyobrażam jak tam można zaczepić skoro w całości jest wpuszczony w obudowę.
Uważam, ze to gadanie o niechęci do ruchomego LCD wynika po prostu z braku doświadczenia z takim rozwiązaniem i konserwatyzmu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przecież wyświetlacz to głównie marketingowa sprawa. Aparat bardziej pro to bez ruchomego wtswietlacza. Wielu fotografow pewnie by sie na taki ekranik krzywilo. P
Właśnie ci bardziej pro często marudzą na takie durne wynalazki jak AF, cyfra zamiast filmu, LV, itp. a potem nie wyobrażają sobie bez tego pracy.
Ojtam takie gadanie... że niby ruchomy wyświetlacz to "NIE-PRO", że podatny na uszkodzenia i tym podobne argumenty...
A jak by się pojawił to by było jak z filmami. Po miesiącu użytkowania dla połowy stałby się oczywistością bez której żyć się nie da, a dla drugiej połowy w niczym by nie wadził, po przecież nikt nie zmusza żeby nim operować.
MaciejDlugosz
08-03-2012, 14:10
Cholera wie! Wnikliwi testerzy dochodzą do takich zadziwiających wniosków:
"I wouldn’t say [video] resolution [of Canon 5D Mark III] was fantastic. It is just ‘OK’. [...] I find that very fine details are a bit muddy. But a bit of softness is no bad thing for cinema. It depends how you watch it. On a projector it should be fine. On a pin sharp LCD monitor not so much. It is not a bad image by any means but resolution is simply not true 1080p and not or is it at the hacked GH2 level.
Noise doesn’t have the fine grain appearance that it does on the GH2 which is disappointing considering that the 5D Mark III has the high bitrates to maintain a fine grain structure in the encoded video. Again this is due to less than perfect scaling."
http://www.eoshd.com/content/7378/5d-mark-iii-raw-h-264-video-file-for-download ---> źródło informacji
Przepraszam wszystkich za kryptoreklamę GH2! Tester miał się do czegoś odnieść. Trafiło akurat w Panasa. Godziny spędzone przed monitorem dają możliwość zauważania takich szczegółów. Miłośnicy wideofilmowania Full HD mają w czym wybierać.
Ojtam takie gadanie... że niby ruchomy wyświetlacz to "NIE-PRO", że podatny na uszkodzenia i tym podobne argumenty...
A jak by się pojawił to by było jak z filmami. Po miesiącu użytkowania dla połowy stałby się oczywistością bez której żyć się nie da, a dla drugiej połowy w niczym by nie wadził, po przecież nikt nie zmusza żeby nim operować.
Ztym ekranem to jest raczej sprawa typu albo-albo ponieważ wszystkim się nie dogodzi Canon musiał zdecydować czy ruchomy czy nie.
Canon dla linii bardziej amatorskiej - która raczej nie kupi i nie chce nosic zewnetrznego ekranu dał ruchomy ekran więc jak ktoś chce lżejszy, mniejszy i ruchomy - to lepiej 60D lub 600D.
A ci co inwestują w serie 5d lub 1d to widać do bardziej ambitnego filmowania już zewnętrzne duże ekrany wolą podpinać niż korzystać z 3 calowego ekranika.
Może wrzuci ktoś na torrenta tego sampelka video?
Szczerze mówiąc jak miałbym wybierać aliasing z żyletą a lekkie mydło na video, to wybiorę to drugie.
Ztym ekranem to jest raczej sprawa typu albo-albo ponieważ wszystkim się nie dogodzi Canon musiał zdecydować czy ruchomy czy nie.
Canon dla linii bardziej amatorskiej - która raczej nie kupi i nie chce nosic zewnetrznego ekranu dał ruchomy ekran więc jak ktoś chce lżejszy, mniejszy i ruchomy - to lepiej 60D lub 600D.
A ci co inwestują w serie 5d lub 1d to widać do bardziej ambitnego filmowania już zewnętrzne duże ekrany wolą podpinać niż korzystać z 3 calowego ekranika.
gadanie...
Z powodu ekranu ruchomego ktoś może się zdecydować na zakup aparatu bez względu na segment. Sądzę, że mało kto z tego tytułu zrezygnuje z zakupu...
Po prostu coś musi być przełomowego w mk4. Co raz mniej pomysłów pozostało do wykorzystania. Jakby teraz dodali ten ruchomy LCD, 45 Mpix i sterowanie lamp radiem z korpusu to co by dali w mk4??
Jakby teraz dodali ten ruchomy LCD, 45 Mpix i sterowanie lamp radiem z korpusu to co by dali w mk4??
Nowatorską matrycę z dynamicznym, lokalnym ISO?:mrgreen:
Tak tylko się wymądrzam...:oops:
Może wrzuci ktoś na torrenta tego sampelka video?
Szczerze mówiąc jak miałbym wybierać aliasing z żyletą a lekkie mydło na video, to wybiorę to drugie.
Chyba nie wybierzesz czegoś co ma banding?
Chyba nie wybierzesz czegoś co ma banding?
i jest w ogole do smieci. tzn. nie dla mnie, bo dla mnie juz mkI byl super wypas, a mkII to w ogole jest pod wzgledem obrazka odlot.
z tym ze ja tym tylko zdjecia robie ;) nie pomiary
No tak, wystarczy znać się na technikaliach, wtedy okazuje się że człowiek zdjęć nie robi tylko pomiary.
i jest w ogole do smieci. tzn. nie dla mnie, bo dla mnie juz mkI byl super wypas, a mkII to w ogole jest pod wzgledem obrazka odlot.
Mam nadzieję, że Qbic2 wybierze nikona, bo obawiam się, że znowu czekają nas 3-4 lata z problemem bandingu.
Czy Akustyku kupiłeś w końcu mk II ? Zawsze wydawało mi się, że nie miałeś zamiaru, podobnie jak MMM (też się w końcu chyba złamał).
Żeby nie było tak całkiem off, powtórzę się, Canon zaskoczył mnie mk III. Mk IV będzie wiązał krawaty, bo już nic innego w nim Canon nie doda.
Brak obrotowego ekranu lcd to kastracja ergonomii aparatu pod kątem video...
No co Ty, ekran ruchomy to będzie dopiero w 5D mk IV :mrgreen:
Nie można dać od razu wszystkich opcji, trzeba coś zostawić dla następnych modeli.
Pozdrówka
gadanie...
Z powodu ekranu ruchomego ktoś może się zdecydować na zakup aparatu bez względu na segment. Sądzę, że mało kto z tego tytułu zrezygnuje z zakupu...
Po prostu coś musi być przełomowego w mk4. Co raz mniej pomysłów pozostało do wykorzystania. Jakby teraz dodali ten ruchomy LCD, 45 Mpix i sterowanie lamp radiem z korpusu to co by dali w mk4??
Nic dodac, nic ujac.
Tym bardziej, ze przewaga matryc Canona gdzies sie jakby rozplynela/rozplywa :) a przeciez to ona sprawiala, ze Nikon zmuszony był pakowac do swoich puszek lepsze AF-y/poziomiczki/lepsze AEB i inne przydatne gadzety. Teraz Canon musi nadgonic Nikona i zaczac nadrabiac gadzetami, ale tez nie za szybko bo mu zrodelko wyschnie :)
gadanie...
A to, że muszą sobie zostawić coś na następny model to pewne.
Z drugiej strony osobiście dla mnie ruchomy ekran w tym segmencie to poważny minus.
No co Ty, ekran ruchomy to będzie dopiero w 5D mk IV :mrgreen:
Nie można dać od razu wszystkich opcji, trzeba coś zostawić dla następnych modeli.
Pozdrówka
Snilo mi sie, ze 1Dx i 5DMk III, to ostatnie lustra w segmencie pro i semi-pro:cry:
Snilo mi sie, ze 1Dx i 5DMk III, to ostatnie lustra w segmencie pro i semi-pro:cry:
Zgadza się, przecież w tym roku jest koniec świata:-)
Przed chwila dostalem info nastepujacej tresci:
"Dear CPS Member,
Everyone is talking about the new EOS 5D Mark III. Want to see what all the buzz is about? The camera doesn’t begin shipping until next month, but you can get a sneak peek at the Canon Live Learning Immersion Seminars in Chicago and Atlanta this month.
Along with the EOS 5D Mark III, we’ll also be showing early production samples of the:
EOS-1D X
Speedlite 600EX-RT
Speedlite Transmitter ST-E3-RT
Wireless File Transmitter WFT-E6A (for EOS-1D X)
GPS Receiver GP-E1 (for EOS-1D X)
EF 24-70mm f/2.8L II
Don't miss this rare opportunity to check out the gear before it’s released to market. See—and feel—for yourself what everyone is talking about.
Where & When?
Chicago: March 10 & 11, 2012
Atlanta: March 17 & 18, 2012"
Wyglada na to, ze kto zrobil pre order na 5D MkIII to juz w kwietniu bedzie mogl sie nia cieszyc....a poki co, to za kilka dni bedzie szansa pomacac - a moze nawet przestrzelic:grin:
photogambler
08-03-2012, 17:14
http://www.amateurphotographer.co.uk/news/Canon_EOS_5D_III_fights_Nikon_D800E_with_software_ news_311676.html?
take tam...chyba nie było...
Do piatku moze byc wasz ... :)
http://www.euro.com.pl/lustrzanki,_Canon,f1.bhtml
ISO 100.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-5d-mkiii/canon-5d-mkiiiGALLERY.HTM
ISO 100.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-5d-mkiii/canon-5d-mkiiiGALLERY.HTM
Niestety, obawiam się, że kolega z bandingfobią nie ma co już szukac w Canonie. :twisted:
Crop 100% z najciemniejszego obszaru zdjęcia Fill light -> 100% w ACR6.7 z tego RAWa (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-5d-mkiii/Y2F2A0035.CR2.HTM )
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/5184/55117499.jpg)
pytanie tylko kto tyle wyciąga i po co. Dla mnie natomiast liczy się bardziej ostrość, szczegół i detal. Niestety widzę, że tu ingerencja zaczyna się od ISO 100 z rezultatem...hmm...beznadziejnym, ale to tylko moje zdanie.
http://216.18.212.226/PRODS/canon-5d-mkiii/FULLRES/Y2F2A0035.JPG
http://216.18.212.226/PRODS/canon-5d-mkiii/FULLRES/Y2F2A0161.JPG
Nie wiem co o nich sądzić: mam wrażenie, że u mnie, na 85 (przy f/1.2) ani rzęsy, ani brwi się aż tak nie sklejają...
Niestety, obawiam się, że kolega z bandingfobią nie ma co już szukac w Canonie. :twisted:
Nie mów hop. Poczekam na sample 1DX 8-)
http://216.18.212.226/PRODS/canon-5d-mkiii/FULLRES/Y2F2A0035.JPG
http://216.18.212.226/PRODS/canon-5d-mkiii/FULLRES/Y2F2A0161.JPG
Nie wiem co o nich sądzić: mam wrażenie, że u mnie, na 85 (przy f/1.2) ani rzęsy, ani brwi się aż tak nie sklejają...
W przypadku pierwszego, mam lekkie wrażenie, że chyba cos ze szkłem jest nie tak, bo exif mówi "f/7.1".
EF24-105 na 67 mm i f/7 powinna byc żyleta.
Chyba, że jest poruszone...
niestety wydaje mi się, że nie jest to chyba już 15 poruszone zdjęcie albo kiepskie czy walnięte szkło na ISO 100 w tym korpusie. Nie widziałem jeszcze z tej puchy żadnej żylety (nawet stępionej), bez względu na jpg, raw, ISO 100, 200 etc. Wiem, że większość powie, że należy czekać na wersje produkcyjną, ale obstawiam, że zobaczymy to samo.
xxkomarxx
08-03-2012, 19:08
W przypadku pierwszego, mam lekkie wrażenie, że chyba cos ze szkłem jest nie tak, bo exif mówi "f/7.1".
EF24-105 na 67 mm i f/7 powinna byc żyleta.
Chyba, że jest poruszone...
Jak poruszone to chyba się przewracał z tym aparatem w momencie wyzwalania.
Jeżeli chodzi o "mydło", w tym momencie soft do wywoływania tego jest świeży, nie ma co się dziwić ze efekty nie są jeszcze optymalne.
Czy Akustyku kupiłeś w końcu mk II ? Zawsze wydawało mi się, że nie miałeś zamiaru, podobnie jak MMM (też się w końcu chyba złamał).
a owszem, nie dalej jak wczoraj. zamiar mialem o tyle, ze mkI mial odsluzyc 3 lata.
Żeby nie było tak całkiem off, powtórzę się, Canon zaskoczył mnie mk III. Mk IV będzie wiązał krawaty, bo już nic innego w nim Canon nie doda.
IMHO, jest prawdopodobne, ze mkIV bedzie mial wiecej Mpix a poza tym niewiele zmienione ficzery mkIII.
moge sie mylic oczywiscie. ale po prostu progresja linii 5D zaczyna przypominac xxD, gdzie co parzysta generacje byl skok megapikseli, a co nieparzysta ficzerow. chociaz tutaj cykl jest dluzszy i to tak latwo sie nie da zalatwic...
No tak, wystarczy znać się na technikaliach, wtedy okazuje się że człowiek zdjęć nie robi tylko pomiary.
nie. wystarczy troche umiarkowania w pogladach i nie podzeganie do klotni przez puszczanie kategorycznych tekstow...
Czy doszliście już do stwierdzenia, że 5D3 się do niczego nie nadaje i 5D2 jest już kultowy, czy jeszcze kilka(naście) stron trzeba poczekać?
xxkomarxx
08-03-2012, 19:20
Czy doszliście już do stwierdzenia, że 5D3 się do niczego nie nadaje i 5D2 jest już kultowy, czy jeszcze kilka(naście) stron trzeba poczekać?
Pewno jeszcze trzeba poczekać. Teraz mk3 jest na etapie robienia nieostrych zdjęć za jakiś czas wyjdzie że mk2 ma ładniejszy obrazek a w końcu że centralny punkt Af w mk2 jest lepszy niż w nowej bo reszty i tak się przeważnie nie używa więc wszyscy się rzucą do wykupywania mk2.
To może mnie ktoś na priva poinformować?
Sprzedam wtedy swój kultowy aparat za 9 tys., trochę dołożę i w przypływie głupoty kupię ten nowy szajs.
xxkomarxx
08-03-2012, 19:25
To może mnie ktoś na priva poinformować?
Sprzedam wtedy swój kultowy aparat za 9 tys., trochę dołożę i w przypływie głupoty kupię ten nowy szajs.
też bym kupił ten nowy szajs, bo ostatnio nic nie foce, a co za różnica co leży w torbie, stary kultowy sprzęt czy nowy szajs który będzie dojrzewał 4 lata do miana kultowego.
Czekajcie, czekajcie.
Jak tak Akustyk będzie dywagował o tym co będzie w mkIV, to zanim ktokolwiek pomaca żywe mkIII, tez już będzie kultowe ;)
Panowie. w nowej piątce Canon wbudował procesor 17 razy szybszy od poprzedniego, no to po wyostrzaniu dodali jeszcze blurowanie, co ma się moc zmarnować :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czekajcie, czekajcie.
Jak tak Akustyk będzie dywagował o tym co będzie w mkIV, to zanim ktokolwiek pomaca żywe mkIII, tez już będzie kultowe ;)
MK III nikt nie kupi, chyba że będzie do wzięcia za równowartość wyłechtanego mk II :-)
xxkomarxx
08-03-2012, 19:32
Fajnie tak pomarzyć tylko szkoda że rzeczywistość będzie zupełnie inna. Czekajcie tylko ktoś kupi i pokaże z niego sample. Będzie trochę marudzenia a potem stanie się obiektem pożądania tych co najgłośniej narzekają.
Fajnie tak pomarzyć tylko szkoda że rzeczywistość będzie zupełnie inna. Czekajcie tylko ktoś kupi i pokaże z niego sample. Będzie trochę marudzenia a potem stanie się obiektem pożądania tych co najgłośniej narzekają.
Już było tak dobrze, a ty znowu podniosłeś cene o 500 PLN :-)
xxkomarxx
08-03-2012, 19:37
Już było tak dobrze, a ty znowu podniosłeś cene o 500 PLN :-)
Mogę prosić o zmianę nicku na inflacja :)
Pewno jeszcze trzeba poczekać. Teraz mk3 jest na etapie robienia nieostrych zdjęć za jakiś czas wyjdzie że mk2 ma ładniejszy obrazek a w końcu że centralny punkt Af w mk2 jest lepszy niż w nowej bo reszty i tak się przeważnie nie używa więc wszyscy się rzucą do wykupywania mk2.
Czy doradzanie czekania nie jest pochopne :???: Zauważ, że akustyk już kupił :!: Gdy wszyscy się rzucą do wykupowania mkII może się okazać że zostały tylko zajechane używki mkII albo gorszy i 2x droższy mkIII :twisted:
Zostanie jeszcze moje mkII, obecnie niecałe 10tys. przebiegu i w rok nie przybędzie pewnie więcej niż 5 tys.
W razie czego można już zapisy robić :mrgreen:
xxkomarxx
08-03-2012, 20:04
Zostanie jeszcze moje mkII, obecnie niecałe 10tys. przebiegu i w rok nie przybędzie pewnie więcej niż 5 tys.
W razie czego można już zapisy robić :mrgreen:
MC czyżbyś próbował sprzedać sprzęt poza giełdą :mrgreen:
Jeżeli chodzi o "mydło", w tym momencie soft do wywoływania tego jest świeży, nie ma co się dziwić ze efekty nie są jeszcze optymalne.
Brzmi jak całkiem wiarygodne alibi.
Póki co rozmawiamy o zdjęciach... ale coś w tym jest, co piszesz: na DPR powstały nawet oddzielne wątki dla "wierzących" i "wątpiących" ;)
Nie. Absolutnie.
Poczekam jeszcze miesiac-dwa az ceny mk2 podskocza z racji kultowosci i wtedy wystawie ogloszenie....
xxkomarxx
08-03-2012, 20:20
Brzmi jak całkiem wiarygodne alibi.
Póki co rozmawiamy o zdjęciach... ale coś w tym jest, co piszesz: na DPR powstały nawet oddzielne wątki dla "wierzących" i "wątpiących" ;)
Ateiści trafiają do nikonowego piekła??:mrgreen:
michael_key
08-03-2012, 20:24
Ateiści trafiają do nikonowego piekła??:mrgreen:
Całkiem możliwe :grin:
Kolekcjoner
08-03-2012, 21:48
Obiektywy się nie urywają :cool:.
Miałem kiedyś ruchomy wyświetlacz w A300. Super sprawa! Wygoda np. przy makro w studiu genialna.
Ani razu mi się nie zdarzyło bym mi się otworzył sam przez zahaczenie. A w takim 60D to już sobie nie wyobrażam jak tam można zaczepić skoro w całości jest wpuszczony w obudowę.
Uważam, ze to gadanie o niechęci do ruchomego LCD wynika po prostu z braku doświadczenia z takim rozwiązaniem i konserwatyzmu.
To gadanie właśnie wynika z doświadczenia. Jak w profi kamerze Sony urwał się na Kasprowym wyświetlacz to nie dość że z reportażu nici, kamera na miesiąc do serwisu (wtedy nie zarabia) i jeszcze koszt naprawy ok. 2 kzł.
To dokładnie wynika z doświadczenia z niczego więcej.
I druga sprawa ja bym bardzo chciał odchylany wyświetlacz w aparacie z FF i nie mam nic przeciwko żeby Canon "zmodernizował" 5DmkII w ten sposób żeby go zapakowali w lżejsze plastikowe body z odchylanym LCD.
niestety wydaje mi się, że nie jest to chyba już 15 poruszone zdjęcie albo kiepskie czy walnięte szkło na ISO 100 w tym korpusie. Nie widziałem jeszcze z tej puchy żadnej żylety (nawet stępionej), bez względu na jpg, raw, ISO 100, 200 etc. Wiem, że większość powie, że należy czekać na wersje produkcyjną, ale obstawiam, że zobaczymy to samo.
Na chwilę obecnę z przykrością muszę przyznać podobnie. Po sezonie noszę się z zamiarem kupna marka trójki, ale jeśli jakość obrazu będzie prezentowała obecny poziom to raczej nie widzę powodów do przesiadki z 5D2. Na dostępnych tu samplach źle nie jest, ale w obliczu tego co pokazuje na codzień MkII oczekiwaliśmy czegoś więcej, zresztą podobnie jest z D800 niby 36Mpx a ich jakoś nie widać dlatego sądzę, że finalna jakość obrazka będzie w tych puszkach taka jak być powinna :)
Obiektywy się nie urywają .
Chcesz mogę Ci pokazać zdjęcie mojego "nieboszczyka" Sony a700 którego bagnet został na tokinie 80-200/2.8 :D a tak na serio to mnie cieszy ze nie ma odchylanego ekranu ;)
luc_october
08-03-2012, 22:17
Pod koniec miesiąca są Targi Film Video Foto w Łodzi. Może ktoś orientuje się czy będzie okazja zobaczyć nową piąteczkę na żywo? Może 1DX, albo nowe Nikony będą?
Na stronie znalazłem tylko wzmiankę o prezentacji Canona C300.
Pod koniec miesiąca są Targi Film Video Foto w Łodzi. Może ktoś orientuje się czy będzie okazja zobaczyć nową piąteczkę na żywo? Może 1DX, albo nowe Nikony będą?
Na stronie znalazłem tylko wzmiankę o prezentacji Canona C300.
A czy byłeś kiedyś na tych targach? Co roku mam wrażenie że Canona ma je w głębokim poważaniu i jest jakieś malutkie stoisko (na którym prawie nic nie ma) żeby nie było że Canona nie było. Gdzie im do N czy Sigmy u której sobie można było testować do woli wszelakie szkiełka.
Hm ale Sigma też sobie odpuściła w zeszłym roku zrobili chociaż event w filmówce a teraz żadnych zapowiedzi :(
A czy byłeś kiedyś na tych targach? Co roku mam wrażenie że Canona ma je w głębokim poważaniu i jest jakieś malutkie stoisko (na którym prawie nic nie ma) żeby nie było że Canona nie było. Gdzie im do N czy Sigmy u której sobie można było testować do woli wszelakie szkiełka.
Nie wiem, czy będzie nowa piąteczka, ale na pewno będzie zblazowny koleś, niezadowolony, że ktoś wchodzi na stoisko. Będzie na pewno ubogo i pusto, a głównym wystrojem stoiska będzie dywan i białe ściany, z mocno sfatygowanym transparentem "Canon".
Nie wiem, czy będzie nowa piąteczka, ale na pewno będzie zblazowny koleś, niezadowolony, że ktoś wchodzi na stoisko. Będzie na pewno ubogo i pusto, a głównym wystrojem stoiska będzie dywan i białe ściany, z mocno sfatygowanym transparentem "Canon".
Hehe musowo tak będzie przecież tradycja zobowiązuje :D dobrze że nie można mniejszej powierzchni wynająć bo pewnie by wzięli 1x1 m żeby tylko baner postawić, a tak w koszta muszą iść dywan jakieś siedzonko
Kolekcjoner
09-03-2012, 00:02
Ad rem Panowie i Panie ad rem ..... 8-).
...chyba ,że księgowi kreują już nowe funkcje do mk4...No chyba że Canon wprowadzi unikalny produkt w postaci 3,5 calowego monitorka mocowanego na gorącą stopkę. Jedyne 1769zł.
velviana
09-03-2012, 11:39
No chyba że Canon wprowadzi unikalny produkt w postaci 3,5 calowego monitorka mocowanego na gorącą stopkę. Jedyne 1769zł.
To miejsce jest przeznaczone na zewnętrzny mikrofon .
Obiektywy się nie urywają :cool:.
To gadanie właśnie wynika z doświadczenia. Jak w profi kamerze Sony urwał się na Kasprowym wyświetlacz to nie dość że z reportażu nici, kamera na miesiąc do serwisu (wtedy nie zarabia) i jeszcze koszt naprawy ok. 2 kzł.
To dokładnie wynika z doświadczenia z niczego więcej.
A widziałeś jak jest zamontowany wyświetlacz w 60D??
Trzeba być niezłym akrobatą by go urwać jak jest złożony
Kocham to forum, co premiera to ten sam schemat :D.
Zamówiłem nową piątkę z kitem w euro. Zobaczymy jak wyrobią się z realizacją, dam znać bo może ktoś jednak chciałby wyrwać się z kultu marka drugiego :D.
Kolekcjoner
09-03-2012, 13:34
A widziałeś jak jest zamontowany wyświetlacz w 60D??
Trzeba być niezłym akrobatą by go urwać jak jest złożony
Tak i można go urwać przez przypadek bez najmniejszego problemu :cool: - żebyś widział jak pancernie jest przymocowany ekran w tym Sony - chwila nieuwagi i go nie było :cry:.
5D mkIII w założeniu jest uzupełnieniem jedynki i ma być maksymalnie niezawodny stąd pewnie brak odchylanego LCD i kukułki.
Tak i można go urwać przez przypadek bez najmniejszego problemu :cool: - żebyś widział jak pancernie jest przymocowany ekran w tym Sony - chwila nieuwagi i go nie było :cry:.
5D mkIII w założeniu jest uzupełnieniem jedynki i ma być maksymalnie niezawodny stąd pewnie brak odchylanego LCD i kukułki.
Mam inna zdanie
1. Jak LCD w 60D masz położeniu zamkniętym to obudowa otacza go z 5 stron, w dodatku LCD możesz obrócić do korpusu i masz dodatkowe zabezpieczenie. Tak więc taki LCD jest lepiej chroniony niż nieruchomy.
Jak się boisz otwierać to go po prostu masz cały czas zamknięty
2. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym stwierdzeniem, o uzupełnianiu jedynki.
Prawda jest taka, że jest to szpetne ustrojstwo, nie godzi w takim sprzęcie i bardzo dobrze :p
Kolekcjoner
09-03-2012, 14:23
Mam inna zdanie
1. Jak LCD w 60D masz położeniu zamkniętym to obudowa otacza go z 5 stron, w dodatku LCD możesz obrócić do korpusu i masz dodatkowe zabezpieczenie. Tak więc taki LCD jest lepiej chroniony niż nieruchomy.
Jak się boisz otwierać to go po prostu masz cały czas zamknięty
2. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym stwierdzeniem, o uzupełnianiu jedynki.
No tylko jak on ma być ciągle chroniony to po kiego grzyba go w takim korpusie dawać - dotykamy sedna. Uwierz mi naprawdę, w bojowych warunkach (a do takich mam wrażenie marek III został przeznaczony) wszelkie tego typu udogodnienia tylko zwiększają zawodność, a tego nie chcemy.
No tylko jak on ma być ciągle chroniony to po kiego grzyba go w takim korpusie dawać - dotykamy sedna. Uwierz mi naprawdę, w bojowych warunkach (a do takich mam wrażenie marek III został przeznaczony) wszelkie tego typu udogodnienia tylko zwiększają zawodność, a tego nie chcemy.
Wydawał mi się to jasne:
Jak się boisz używać to nie dotykasz więc się nie urwie.
Jak nie masz stracha to się cieszysz z tego i używasz.
Nie popadajmy w paranoję
Z tymi warunkami bojowymi i pancerną obudową to bym jednak był daleki to nie jedynka ani T-34
Się nie przekonamy sądzę.
Mi by się to bardzo przydało a z aparatem po poligonie i błocie nie biegam...
Najlepiej dodac z boku male złącze + otworki na mocowanie wkrecane i osobno w sprzedazy odchylane LCD. Jak ktos bedzie chcial sobie kupi takie LCD.
Od kiedy mkII filmuje to na rynku jest pełno świetnie do tego pasujących dodatkowych monitorów HDMI o różnej wielkości. Można je odchylać, są też większe co podczas filmowania jest zdecydowaną zaletą.
MaciejDlugosz
09-03-2012, 15:33
Skoro już tak chrzcimy Mark III jako sprzęt do bojowych warunków... to może od razu "na testach" ciśniemy aparatem o ziemię żeby sprawdzić jak aparat się zachowa? Od razu urośnie mit "niezniszczalny":
źródło (http://blog.johnwurth.com/wp-content/uploads/2009/09/2009092212331.jpg)
Skoro Canon 5D nie ma odchylanego monitora to można go dokupić. Ciekawe jak bardzo zawodny są tego typu udogodnienia:
źródło (http://www.dslrnewsshooter.com/wp-content/uploads/2011/04/red-epic.jpg)
źródło (http://www.dslrnewsshooter.com/wp-content/uploads/2011/09/a77-1.jpg)
GoOrange
09-03-2012, 17:45
Coś co może się oderwać prędzej czy później komuś się oderwie...
Coś co może się przydać prędzej czy później komuś się przyda...
Ot co! hehehe ;-)
źródło (http://blog.johnwurth.com/wp-content/uploads/2009/09/2009092212331.jpg)
ale urwal... :!:
ale tak serio - rzucanie o ziemie zdaje sie nie jest podstawowym zastosowaniem 5D ;)
a co do odchylanego monitorka - mnie sie bardzo podoba ten pomysl w xxD, bo taki ekranik widze przede wszystkim do macro, a to wole cropem obleciec. poki co szkoda mi kasy na zamiane 40D na 60D, ale juz od dnia premiery 60D mi sie strasznie podoba i mam zamiar kiedys go zanabyc (kiedys = jak mnie koszt zmiany wyniesie mniej niz 250 EUR :) )...
uchylany ekranik w 5D... raczej nie. IMHO, to kwestia kompromisu miedzy tym ile odbiorcow mozna stracic przez taki ekranik (wlasnie z uwagi na te obawy o niezawodnosc) a ile zyskac - i jak widac Canon szacuje, ze ten rachunek wyjdzie pod kreska.
Tornvald
09-03-2012, 19:29
Jestem pewien,ze Canon zrobił badania marketingowe i sprawdzil jakie sa oczekiwania klientów. Zreszta na CB widac ilu ludzi się krzywi na odchylany ekranik w 5D.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Kolekcjoner
09-03-2012, 19:31
Wydawał mi się to jasne:
Jak się boisz używać to nie dotykasz więc się nie urwie.
Jak nie masz stracha to się cieszysz z tego i używasz.
Nie popadajmy w paranoję
Z tymi warunkami bojowymi i pancerną obudową to bym jednak był daleki to nie jedynka ani T-34
Się nie przekonamy sądzę.
Mi by się to bardzo przydało a z aparatem po poligonie i błocie nie biegam...
No ale to że Ty nie biegasz nie oznacza, że inni tego nie robią i to widać z myślą o nich Canon uchylnego ekranu nie dał.
Co do tego co napisałeś wyżej - to nie tak działa - nie jest ważne żeby było łatwiej tylko żeby był pewniej.
Wiem zaraz ktoś użyje koronnego argumentu - a co jak spadnie z 10 piętra na beton :lol:.
Jakby Canon tak podchodził do sprawy to dawno by 5D uszczelnił przyzwoicie i dawał gwarancję, że aparat przeżyje mycie w zlewozmywaku.
Wyszło im że coś muszą dać do mk4.
Uważam, że większość użytkowników byłaby zadowolona a malkontenci zawsze się znajdą. Kiedyś ludzie też się pytali na co komu AF?
Uważam, że większość użytkowników byłaby zadowolona a malkontenci zawsze się znajdą. Kiedyś ludzie też się pytali na co komu AF?
rozchodzi sie o to, czy przypadkiem ta wiekszosc uzytkownikow nie uwaza, ze bez ekraniku jest lepiej. uzytkownikow, w znaczeniu tych, ktorzy na mkIII zaglosuja swoja kredytowka...
a jesli wierzyc marketoidom Canona, niestety fenomenalnym w swoich ocenach, to jest dokladnie tak, a nie inaczej. w przeciwnym wypadku mkIII taki ekranik mialby.
osobna kwestia jest to, czy w ocenie konkretnej osoby dana cecha jest wada czy zaleta...
Czy zna ktoś aparaty z tej półki cenowej innych firm posiadające taki uchylny ekranik?
[Ja bym tego za Chiny nie wziął,no ale może dziwny jestem :confused: ]
Ktoś musi być pierwszy ;p
Może powinien zrobić tak jak Nikon D800; D800e u nas byłaby 5D IIIe e- jak ekranik, ruchomy ma się rozumieć :-)
Jak ktoś się boi, że urwie niech nie dotyka, nie odchyla. Ja bym, w niektórych sytuacjach nie pogardził, ale to już chyba dywagowanie nad mk IV.
Pozdr
Tak, już wszystko jest rozpoznane, wiemy wszystko o aparacie, tylko ten odchylany ekranik...
Ktoś musi być pierwszy ;p
co wiecej, ten kto bedzie pierwszy, musi odniesc jakis sukces.
inaczej Canon takiego rozwiazania nie podlapie. no, chyba, ze ma to cos wspolnego z drukarkami, kopiarkami badz kamerami ;)
Czy zna ktoś aparaty z tej półki cenowej innych firm posiadające taki uchylny ekranik?
[Ja bym tego za Chiny nie wziął,no ale może dziwny jestem :confused: ]
Z podobnej półki (tylko cenowej) Olympus E-3; E-5 i na samo wykonanie nie ma co narzekać, 5-tka przy nich to bardziej wydmuszka.
Pozdr
pewnie czytali moje wpisy o tym że ruchomy lcd w 5d3 byłby mało poważnym rozwiązaniem :lol:
Nie kraczcie tak na ten obrotowy, bo wycofają dostawy i będziemy czekali pół roku na modyfikacje :)
niechcemisie
10-03-2012, 00:40
Takie wątki powinny być moderowane, bo dziennie dochodzi 3strony pieprzenia o niczym... Masakra jakaś...
A co w tym zlego?
Poza tym taki urok tego forum :)
Może powinien zrobić tak jak Nikon D800; D800e u nas byłaby 5D IIIe e- jak ekranik, ruchomy ma się rozumieć :-)
Jak ktoś się boi, że urwie niech nie dotyka, nie odchyla. Ja bym, w niektórych sytuacjach nie pogardził, ale to już chyba dywagowanie nad mk IV.
Pozdr
Już sam fakt, że po skończonej sesji można ekran odwrócić tyłem i nie trzeba się martwić o możliwość porysowania i niepotrzebne są folie ochronne, wart jest grzechu. :grin:
Pozdrówka
Kolekcjoner
10-03-2012, 01:37
Takie wątki powinny być moderowane, bo dziennie dochodzi 3strony pieprzenia o niczym... Masakra jakaś...
Jest na to rada - nie czytać.
I bez "słów" proszę :cool:.
Z podobnej półki (tylko cenowej) Olympus E-3; E-5 i na samo wykonanie nie ma co narzekać, 5-tka przy nich to bardziej wydmuszka.
Pozdr
A możesz coś więcej napisać - jakie wrażenia?
seweryn1
10-03-2012, 09:18
I bez "słów" proszę :cool:.
A możesz coś więcej napisać - jakie wrażenia?
Odnośnie Olka E-3, E-5
http://www.youtube.com/watch?v=Gv2oR_RzIR4
http://www.youtube.com/watch?v=A15MgHHS_M8&feature=endscreen
http://www.youtube.com/watch?v=DxoYP749CzQ&feature=related
Był jeszcze gdzieś filmik jak E-3 czyszczona jest z błota.... pod prysznicem:mrgreen: ale znaleźć nie mogę. Gdyby to miało lepszą matrycę:?:
Żeby nie było że nie na temat 5dmk3 ma uszczelnienia, kto chętny udostępnić do testów porównawczych?
jacek_73
10-03-2012, 11:27
...
To tak można :shock:
allxages
10-03-2012, 13:48
Ja mialem nieraz E-3 w rece. Ekranik? Znajomy znalazl dla niego tylko jedno zastosowanie. Zamknal LCD zeby czuc wiekszy "analog feeling" :D
Oly uszczelniony byl niezle - prawda. Ale takiego klocka to uzywa sie z rozkazu a nie z wlasnej woli. A obraz z niego...biedny wiadomo :(
Witam może było już na forum ale jakoś szukaczka nie znalazła . Na kiedy została wyznaczona premiera 5-teczki? mam zamówioną i zastanawiam się kiedy to może nastąpić ,trzeba było by troszkę roszad w sprzęcie zrobić.
Witam może było już na forum ale jakoś szukaczka nie znalazła . Na kiedy została wyznaczona premiera 5-teczki? mam zamówioną i zastanawiam się kiedy to może nastąpić ,trzeba było by troszkę roszad w sprzęcie zrobić.5D Mark III Availability Update & Samples (http://www.canonrumors.com/2012/03/5d-mark-iii-availability-update/)
oskarkowy
10-03-2012, 19:40
To tak można :shock:
Nawet jak można.. Odpuściłem jakieś 15 stron, idę o zakład, że nic nie straciłem ;) Czy już w końcu ustalono, że 5III jest do d.. i dlaczego?
To, ze jest do d***, to bylo wiadomo od poczatku.
Jeszcze trwaja ustenia z jakich powodow w szczegolnosci.
GoOrange
10-03-2012, 20:48
Eee tam, gdyby Canon dał gwarancję zwrotu 70% kwoty nadpłaconego podatku od nowości to pewnie już bym zamówił a tak to na pewno będę go miał 2012 / 2103.
Kolekcjoner
10-03-2012, 21:00
Był jeszcze gdzieś filmik jak E-3 czyszczona jest z błota.... pod prysznicem:mrgreen: ale znaleźć nie mogę. Gdyby to miało lepszą matrycę:?:
Żeby nie było że nie na temat 5dmk3 ma uszczelnienia, kto chętny udostępnić do testów porównawczych?
Ale ja nie pytałem o Olki tylko o 5D mkIII, bo z nimi porównywałeś więc myślałem, że masz skoro wyrażasz tak kategoryczne opinie.
Nawet jak można.. Odpuściłem jakieś 15 stron, idę o zakład, że nic nie straciłem ;) Czy już w końcu ustalono, że 5III jest do d.. i dlaczego?
Wróć za koleje 15 stron, powinno to już zostać ustalone :mrgreen:.
Gadalem kilka dni temu z gosciem z cyfrowe.pl powiedzial ze prawdopodobnie na poczatku kwietni powinni juz miec aparat na stanie.
Spokojnie możesz wpaść po kolejnych 15 stronach. Na razie ma tylko banding (po wyciągnięciu 5EV z cieni) i pliki są nieostre (oceniane na podstawie mocno skompresowanych jpegów). Jak już się pojawi u użytkowników, to pewnie jeszcze będzie AF beznadziejny i pewnie coś jeszcze.
jacek_73
10-03-2012, 21:34
...to pewnie jeszcze będzie AF beznadziejny i pewnie coś jeszcze.
Pewnie będzie cienki jak zupka u brata Alberta :lol: ...ale póki co jeszcze nikt go nie ma, a wszyscy się po cichu grzeją jak biała na Wielkanoc :mrgreen:
Sorry, że tak gastronomicznie 8-)
15 kwietnia kolejne premiery Canona, tak więc nudzić nam się nie będzie :-)
http://cdn.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/03/canonannounce-575x391.jpg
dziobolek
10-03-2012, 22:18
Ja także czekam na coś sensownego z gibanym LCD.
Jak na razie to nowa "piątka" idzie w dobrym kierunku - 6kl/s, super AF...
W następnej edycji jest szansa na gibany LCD ;)
Najlepiej dodac z boku male złącze + otworki na mocowanie wkrecane i osobno w sprzedazy odchylane LCD. Jak ktos bedzie chcial sobie kupi takie LCD.
Tylko po co...???
Jeśli ktoś naprawdę potrzebuje, to można użyć smartfona i DSLR Controller (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77443)
Pozdrówka!
Nie wiem czy już było
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=6365
http://www.eprice.com.hk/dc/talk/1417/3156/
seweryn1
10-03-2012, 22:47
[QUOTE=Kolekcjoner;1054919]Ale ja nie pytałem o Olki tylko o 5D mkIII, bo z nimi porównywałeś więc myślałem, że masz skoro wyrażasz tak kategoryczne opinie.
Sorki, ale gdzie w swojej wypowiedzi wyrażam jakąkolwiek opinię? A filmiki o olkach to na określenie piąteczki jako plastikowej wydmuszki w porównaniu do olków. Moim zdaniem Olki są znacznie bardziej pancerne niż powyższy canon, chyba że 5d mk3 będzie dużo mocniejszy niż mk2, w co wątpię.
fotowesolowski
10-03-2012, 22:50
Już sam fakt, że po skończonej sesji można ekran odwrócić tyłem i nie trzeba się martwić o możliwość porysowania i niepotrzebne są folie ochronne, wart jest grzechu. :grin:
Pozdrówka
Nie wiem co trzeba robbic zeby porysowac ekran z tyłu aparatu
Od 15 stron to chyba pierwszy optymistyczny post w tym wątku :mrgreen:
Kolekcjoner
10-03-2012, 23:50
Sorki, ale gdzie w swojej wypowiedzi wyrażam jakąkolwiek opinię? A filmiki o olkach to na określenie piąteczki jako plastikowej wydmuszki w porównaniu do olków. Moim zdaniem Olki są znacznie bardziej pancerne niż powyższy canon, chyba że 5d mk3 będzie dużo mocniejszy niż mk2, w co wątpię.
Ot nieporozumienie. Oczywiście to było nie do Ciebie :cool:.
Qbańczyk
10-03-2012, 23:54
A propos mam pytanie - może dla Was głupie - czy w 5d2 była osłona tylnego lcd jaka jest w nikonie? Przeglądam zdjęcia marka drugiego i nigdzie nie widzę żeby któryś miał takową założoną. Jak sytuacja będzie wyglądała w markIII ?
Wystarczy używać - to się łatwo rysuje .
Odkąd mam szybkę to się nie przejmuję ale w innym aparacie szybka uratowała mnie przed poważnym uszkodzeniem LCD
Odchylane ekraniki...oslonki...stronki...pierdonki...a ludzie umierali by miec dzialajacy AF w fajf di! Do czego to doszlo... :mrgreen:
Wystarczy używać - to się łatwo rysuje .
miałem 4 różne body, wszystkie używałem i używam nie dbając jakoś szczególnie o ekran i nigdy nic mi się nie zarysowało. Trzeba mieć wyjątkowego pecha żeby tą część jakoś widocznie porysować.
strideer
11-03-2012, 01:29
miałem 4 różne body, wszystkie używałem i używam nie dbając jakoś szczególnie o ekran i nigdy nic mi się nie zarysowało. Trzeba mieć wyjątkowego pecha żeby tą część jakoś widocznie porysować.
Ja kiedyś zbiłem soczewkę korekcyjną założoną na wizjer. Jak? Zaokrąglonym rogiem gripa z drugiego korpusu. Jak tłumaczyłem później w sklepie po co mi soczewka na zmianę, to sprzedawcy nie mogli uwierzyć. Chcieć to móc :-)
Czy Canon używa w ekranach LCD szkła "Gorilla Glass"?
Jeśli ktoś naprawdę potrzebuje, to można użyć smartfona i DSLR Controller (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77443)Filmowanie też wspiera?
GoOrange
11-03-2012, 08:32
Nie używać aparatu. Wystarczy np. rozsuniety zamek i tarcie szkła LCD o zasuwak czy też sam zamek. Z resztą o czym mowa, gdzie dwa rąbią tam wióry lecą.
Poza zderzeniem czołowym z mocowaniem statywowym od 70-200 moim LCDkom nic nie zaszkodziło, włączając w to zamki, zasuwaki, metalową klamrę od paska od spodni i wiele innych, potencjalnie szkodliwych rzeczy. Polecam jednakże szybkę GGS. Uratowała przed soczystym pajączkiem od wymienionego na samym początku incydentu.
Przemek_PC
11-03-2012, 11:00
cienki jak zupka u brata Alberta :lol:
Próbowałeś, że tak piszesz czy powtarzasz jakieś stereotypy tak jak ludzie w tym wątku, którzy 5DIII na oczy nie widzieli a co dopiero mówić o robieniu nim zdjęć a już wiedzą, że jest słabiutki? Robiłem kiedyś reportaż o dożywianiu i ta zupka u brata Alberta wcale nie była cienka. Może idź i spróbuj.
Wyglada na to, ze pucha jest fajna i może dać zadowolenie gdyby nie ta cena :(
No coż póki co zostanę przy 5D MarkII, bo na chwile obecna wystarcza w zupełności.
michael_key
11-03-2012, 11:13
Wyglada na to, ze pucha jest fajna i może dać zadowolenie gdyby nie ta cena :(
Zgadza się, jest pikna :grin:
No coż póki co zostanę przy 5D MarkII, bo na chwile obecna wystarcza w zupełności.
I ja tak mam, choć wiem że gdyby była się okazja zmiany na mkIII to chyba obecnie różnicę w szkło bym ulokował, ale... nie zmienia faktu, że chciałoby się ją mieć :lol:
Ciekaw jestem jak będzie pracował AF w porównaniu do 1Ds III? Chodzi mi o realne testy nie tabelki i opisy. Jak ktoś w okolicach Krakowa będzie już miał nową piątke to będę chciał go sprawdzić. W 5D2 tylko AF pozostawia coś do życzenia tak to super pucha choć było masze krytyki jak wychodziła.
Ciekaw jestem jak będzie pracował AF w porównaniu do 1Ds III? Chodzi mi o realne testy nie tabelki i opisy.
Z opisu wynika, że powinien być lepszy, ale bądźmy realistami - jeśli nie będzie gorszy od tego w 7D to IMO będzie dobrze. :-)
dziobolek
11-03-2012, 12:13
Filmowanie też wspiera?
Ponoć też... wedle specyfikacji:
- http://dslrcontroller.com/about.php
- http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1202082
Pozdrówka!
michael_key
11-03-2012, 13:20
Z opisu wynika, że powinien być lepszy, ale bądźmy realistami - jeśli nie będzie gorszy od tego w 7D to IMO będzie dobrze. :-)
Chyba nie powinien. Zobaczymy.
Skoro "C-B nie wierzy jotpegom"... :)
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=4192.msg86355#msg86355
Chyba nie powinien. Zobaczymy.
Bardzo mnie to interesuje bo w 5d2 skrajne punkciki nie zawsze dają rade. A nie jestem zwolennikiem jechania wszystkiego na środkowym.
Kolekcjoner
11-03-2012, 18:15
Skoro "C-B nie wierzy jotpegom"... :)
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=4192.msg86355#msg86355
A mógłbyś coś więcej napisać :D.
A mógłbyś coś więcej napisać :D.
No nie bardzo jeszcze - też czekam na ACR 6.7 nie-RC.
A na DPR - jak u nas - zdań tyle, ilu dyskutantów: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=40874178 ;)
Podesłałem, bo - sam niezainteresowany zakupem - wiem, że są chętni na zapisy (niech więc ocenią we własnym zakresie).
Kolekcjoner
11-03-2012, 18:50
No nie bardzo jeszcze - też czekam na ACR 6.7 nie-RC.
A na DPR - jak u nas - zdań tyle, ilu dyskutantów: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=40874178 ;)
Podesłałem, bo - sam niezainteresowany zakupem - wiem, że są chętni na zapisy (niech więc ocenią we własnym zakresie).
Nie no jak goście wyostrzają żeby lepiej zobaczyć szumy to ja już wyprzęgam albo zupełnie nie rozumiem o co w tym wszystkim chodzi :oops:.
xxkomarxx
11-03-2012, 18:56
Nie no jak goście wyostrzają żeby lepiej zobaczyć szumy to ja już wyprzęgam albo zupełnie nie rozumiem o co w tym wszystkim chodzi :oops:.
O masochizm sprowadzający się w prosty sposób do onanizmu a co dalej idzie testowania i testowania puszki zamiast robienia zdjęć. Mało to było osób na forum którzy kupowali coś i jedyne prace jakie pokazywali to karty kontrolne. Ci co kupią bo wiedzą po co będą robić zdjęcia inni sprawdzać na cegłach i kartach testowych, powiększać wyciągać niedoświetlone zdjęcie aby ujrzeć bading i wyostrzać szumy.
strideer
11-03-2012, 19:22
O to, że większość komentujących nigdy tego aparatu nie kupi, ale pogadać sobie muszą? Jesteś modem na forum sprzętowym, powinieneś to wiedzieć :-D
Przed chwila dostalem info nastepujacej tresci:
"Dear CPS Member,
Everyone is talking about the new EOS 5D Mark III. Want to see what all the buzz is about? The camera doesn’t begin shipping until next month, but you can get a sneak peek at the Canon Live Learning Immersion Seminars in Chicago and Atlanta this month.
Along with the EOS 5D Mark III, we’ll also be showing early production samples of the:
EOS-1D X
Speedlite 600EX-RT
Speedlite Transmitter ST-E3-RT
Wireless File Transmitter WFT-E6A (for EOS-1D X)
GPS Receiver GP-E1 (for EOS-1D X)
EF 24-70mm f/2.8L II
Don't miss this rare opportunity to check out the gear before it’s released to market. See—and feel—for yourself what everyone is talking about.
Where & When?
Chicago: March 10 & 11, 2012
Atlanta: March 17 & 18, 2012"
Wyglada na to, ze kto zrobil pre order na 5D MkIII to juz w kwietniu bedzie mogl sie nia cieszyc....a poki co, to za kilka dni bedzie szansa pomacac - a moze nawet przestrzelic:grin:
Stracony dzien i pieniadze :mrgreen:Bylem ,macalem nawet przestrzelilem, ....i w zasadzie niewiele wiecej wnosi to do tego co juz zostalo na temat nowosci C. napisane na roznych forach. Pomimo ze w zaproszeniu pisalo jak byk "
Please Note: On-site samples of the newest products are early production models. These models are fully operational but are not final image quality and will be restricted to demo only. Samples of most other EOS bodies and lenses will be available to workshop attendees for borrowing and shooting. to zignorowalem to , myslac ze moze uda sie jednak zrobic kilka fotek na wlasnej karcie. Nic takiego jednak nie bolo mozliwe, owszem mozna bolo pomacac, przestrzelic (puszki byly bez karty )..i zobaczyc zdjecie przez 2s. na LCD. TYLE!. Jezeli mial bym oceniac na podstawie tego co widzialem na wyswietlaczu to ISO12800 na 1Dx jest Boskie8-) tylko psu na bude taka ocena, bo z kazdej puszki na 3' ekraniku zdjecia wygladaja Boskie. Testowalem tez AF na 1Dx(skupilem sie na punktach zewnetrznych )na 24-70 MkII, parametry to: tryb M, ISO 6400, czas 640s. na f/2.8. Staralem sie lapac malo kontrastowe przedmioty w zaciemnionej czesci korytarza ... no i jestem pod wielkim wrazniem sprawnosci AF, 10 trafionch na 10 strzalow! - nawte moj 1DMkIV z 200 f/2.0 nie radzi sobie tak dobrze ( fajnie by bylo moc to sprawdzic w takich samych warunkach na tych samych szklach). Co do 5D MkIII, to mialem w reku, ale na dluzszy tast nie bylo szans - za duzo chetnych. W swojej naiwnosci myslalem ze pozwola mi podpiac 24-70MkII do mojego MarkaIV, ale srodze sie zawiaodlem, odpowiedz byla ta sama " nie - bo jest to demo, a nie model seryjny". Na pytanie, kiedy bedzie taka mozliwosc aby go przetestowac? , uslyszalem "trzeba czekac":(
Wątek jest do czasu dopływu nowych informacji Hydeparkowy.OT poczyściłem dla dobra młodzieży..Co się pośmieliśmy to nasze ,spróbujmy wrócić do tematu.:-)
niechcemisie
12-03-2012, 09:14
Dobre podejście. Nie lepiej byłoby zrobić konkretny wątek o 5d mark III i drugi o du**e marynie?
Dobre podejście. Nie lepiej byłoby zrobić konkretny wątek o 5d mark III i drugi o du**e marynie?
a jak by sie rozroznialo, ktory jest ktory?
Dobre podejście. Nie lepiej byłoby zrobić konkretny wątek o 5d mark III i drugi o du**e marynie?Ale przecież ten watek jest 98%-ach o Maryni. Gdyby go wyczyścić z Maryni zostałyby 2 strony.
Tak i będzie pewnie jak zwykle.IMHO.Ale to kwestia poporzadkowania,podzielenia, gdy już będzie na to pora.
Ten aparat zapewne dostarczy materiału ,gdy przestanie być "wirtualny".
Na razie jest to co możliwe, "pół żartem pół serio" .:-)
Z rozważań przy pifku doszliśmy do wniosku że 8 tys dopłaty do używki mkII to jednak sporo. Trzeba czekać i dalej używać tanie i już kultowe mkII .
seweryn1
12-03-2012, 10:41
Ja myślę, że wątek o d.... Maryni byłby na pewno ciekawszy aż do czasu dostępności 5d mnk3. Więc jeśli kto chętny to jestem za. Wątek może oczywiście byś okraszony samplami by dyskusja była merytoryczna:mrgreen:
Ja myślę, że wątek o d.... Maryni byłby na pewno ciekawszy aż do czasu dostępności 5d mnk3. Więc jeśli kto chętny to jestem za. Wątek może oczywiście byś okraszony samplami by dyskusja była merytoryczna:mrgreen:
nie chcialbym wyjsc na nudziarza, bo czynie to z zalem, ale jednak prosilbym bez tych sampli*. na forum nie ma ostrzezen wedlug grupy wiekowej, a cogorsza, niektorym ogladajacym CB zagladaja przez ramie matki / zony / kochanki / corki (no bo synowie to mniejszy problem) i takowe sample moga skutkowac czasowymi banami na CB. i to nie przyznawanymi przez mua czy innych gajowych...
a przeciez nie o to chodzi, zebysmy tracili uzytkownikow ;)
* no chyba, ze chodzilo o sample z 5D mkIII, to wycofuje obiekcje...
nie chcialbym wyjsc na nudziarza, bo czynie to z zalem, ale jednak prosilbym bez tych sampli*. na forum nie ma ostrzezen wedlug grupy wiekowej, a cogorsza, niektorym ogladajacym CB zagladaja przez ramie matki / zony / kochanki / corki (no bo synowie to mniejszy problem) i takowe sample moga skutkowac czasowymi banami na CB. i to nie przyznawanymi przez mua czy innych gajowych...
Wzmiankowanych nie znalazłem - tylko takie widoczki: http://www.letsgodigital.org/en/32182/canon-eos-5d-mark-iii-test/
MaciejDlugosz
12-03-2012, 16:53
Aparat nie musi upaść żeby porysować ekran z tyłu aparatu.
Kiedyś "biegałem" z Canon 1D Mark I zawieszonym na szyi. Było ciepło i miałem koszulę flanelową z plastikowymi guzikami. Zgadnij co się stało w punkcie styku ekranu z plastikowym guzikiem od koszuli?
Odpowiedź: na szybce monitora powstało zmatowienie. Potem nakleiłem taśmę przezroczystą na monitor bo się przekonałem że choć sprzęt sygnowany jest jako "profi" (że "profi-cegła" i takie tam marketingowe teksty) to szybka monitora bardzo szybko się rysuje od kontaktu z czymkolwiek.
A nosić aparat uwiązany na szyi ... gdybym miał kurtkę z metalowym zamkiem... O Jezu... Aparat trzymany w torbie fotograficznej kosztuje czasem utratę ujęcia. Minusem odchylanego monitora jest to że dostają się paprochy i pasowałoby żeby była tam uszczelka. Ja bym się pisał na odchylany monitor z wielu powodów.
allxages
12-03-2012, 16:56
Strata klaty życia vs porysowany LCD
Nie wierze co czytam :)
Polecam szybki GGS - dobrze wykonane sa swietne. Nic nie widac a na dodatek wyswietlacz sie mniej palcuje. Teraz sie nie zastanawiam czy mam kurtke z metalowym zamkiem czy nie.
Wysłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk
Aparat nie musi upaść żeby porysować ekran z tyłu aparatu.
Parę lat temu odbierałem 5d z serwisu.Pani wydająca sprzęt położyła "energicznie"
body na wkrętaki zegarmistrzowskie leżące na ladzie.
Ładna ~~ 4mm kreseczka sie na LCD zrobiła.Na szczęście w rogu,
Naklejam od tej pory hartowane szybki.I spokój.
RUTRA007
12-03-2012, 18:26
Parę lat temu odbierałem 5d z serwisu.Pani wydająca sprzęt położyła "energicznie"
body na wkrętaki zegarmistrzowskie leżące na ladzie.
Ładna ~~ 4mm kreseczka sie na LCD zrobiła.Na szczęście w rogu,
Naklejam od tej pory hartowane szybki.I spokój.
No z tym spokojem to nie tak do końca, ale osłonka ważna rzecz. Takie hartowane szkiełko pękło mi podczas lądowania balonem, ale skutecznie ochroniło ekran lcd.
Wracając do piąteczki, to coraz większa rzesza sprzedawców ma ją w swojej ofercie w ramach przedsprzedaży, ba widziałem nawet oceny aparatu (2 po 5 gwiazdek :rolleyes:). http://www.hpfoto.pl/pl_PL/p/s/1209
Nasz kolega forumowy wystawił za 11.999 zł.
Zatem z pierwotnych 14 tys zmierzamy w dół i oby ten kierunek się utrzymał, a testy potwierdziły specyfikację techniczną.Czego sobie i wszystkim canonierom życzę.
GoOrange
12-03-2012, 20:17
To może jakaś spółdzielnia? ;) Pamiętam nie tak dawną akcję Pentaxiarzy i ich K-5...
xxkomarxx
12-03-2012, 20:26
No z tym spokojem to nie tak do końca, ale osłonka ważna rzecz. Takie hartowane szkiełko pękło mi podczas lądowania balonem, ale skutecznie ochroniło ekran lcd.
Wracając do piąteczki, to coraz większa rzesza sprzedawców ma ją w swojej ofercie w ramach przedsprzedaży, ba widziałem nawet oceny aparatu (2 po 5 gwiazdek :rolleyes:). http://www.hpfoto.pl/pl_PL/p/s/1209
Zatem z pierwotnych 14 tys zmierzamy w dół i oby ten kierunek się utrzymał, a testy potwierdziły specyfikację techniczną.Czego sobie i wszystkim canonierom życzę.
No to czekamy aż ktoś kupi.
szambonur
12-03-2012, 20:43
Masz na myślę tę aukcję: http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-iii-body-nowy-gwarancja-i2200701404.html ja tam nie widzę opcji "Kup teraz" więc raczej to kwota wyjściowa...
Lulu1988
12-03-2012, 20:46
Jeśli ktoś nie jest przekonany do hartowanych osłon na LCD to niech zerknie TUTAJ (http://www.blog.lukaszlukawski.pl/2011/05/wypadek-przy-pracy/)
Lepiej wydać te 30zł zamiast słać body do serwisu.
jacek_73
12-03-2012, 21:12
... ja tam nie widzę opcji "Kup teraz" więc raczej to kwota wyjściowa...
Tylko jak będziecie walczyć o nowy nabytek jak lwy, to nie pozabijajcie się...proszę, gdyż wielu z Was uważam za świetnych kolegów/koleżanki (nie tylko wirtualnie) i szkoda by mi było 8-)
michael_key
12-03-2012, 21:21
Jeśli ktoś nie jest przekonany do hartowanych osłon na LCD to niech zerknie TUTAJ (http://www.blog.lukaszlukawski.pl/2011/05/wypadek-przy-pracy/)
Kurdę coraz bardziej mnie to zostawania :wink:
szambonur
12-03-2012, 21:32
Tylko jak będziecie walczyć o nowy nabytek jak lwy, to nie pozabijajcie się...proszę, gdyż wielu z Was uważam za świetnych kolegów/koleżanki (nie tylko wirtualnie) i szkoda by mi było 8-)
póki co moja puszka z odsłony drugiej nie przestała jeszcze zdjęć robić, więc bitwę oddaje walkowerem...
gadget_zary
12-03-2012, 21:51
Nowart będzie go miał w swoich rękach najszybciej więc fajnie jakby się wypowiedział na jego temat jak go będzie fizycznie posiadał.
MaciejDlugosz
12-03-2012, 22:08
Strata klaty życia vs porysowany LCD
Nie wierze co czytam :)
Możesz zawsze pójść do studia żeby odtworzyć zdarzenie/ zainscenizować daną sytuację/ zapamiętany moment. Masz wtedy czysty nieporysowany monitor! Wskazana imponująca pamięć fotograficzna w umyśle. Noszenie aparatu na karku i ocieranie o guziki koszul, ocieranie o zamki kurtek "gołego" LCD... niewskazane! Klejmy te folie czy montujmy szybki ochronne. Oczywiście wiwat 5D Mark III!
No tak, hartowana osłona się rozsypała. Nie wiemy jednak co by się stało bez osłony. Ten zwyczajny firmowy plastik, moim zdaniem przyjąłby to uderzenie bez szwanku. Ale ja należę do tych co lubią bez zabezpieczeń...
5d3 dla mnie puszka marzenie. Myślę, że nie wytrzymam doczekać pierwszych testów i sam zostanę szybko testerem.
Lepiej wydać te 30zł zamiast słać body do serwisu.Mam dokładnie to samo.
No tak, hartowana osłona się rozsypała. Nie wiemy jednak co by się stało bez osłony. Ten zwyczajny firmowy plastik, moim zdaniem przyjąłby to uderzenie bez szwanku. Ale ja należę do tych co lubią bez zabezpieczeń... Niekoniecznie. Na 50d GGSa naklejonego nie miałem, i pajączek jest podobny, co na GGSie w 5d2. Też lubię bez zbędnych udziwnień typu filtry UV, ale w tym wypadku chylę czoła szybkom i radzę wszystkim brutalom sprzętowym się w to zaopatrzyć.
Czy druga odpowiedź istotnie różni się od pierwszej?
AH: Does Canon intend to develop a higher resolution full-frame sensor in near future?
CW: No comment on Canon’s future plans or products.
AH: Is it possible for Canon to address this issue [AF@f/8]?
CW: This request has been conveyed for consideration.
Za: http://www.arihazeghiphotography.com/AH_CW_interview/
Zupełnie się rozdwajam. Czy temat jest o 5 DMIII czy o hartowanych osłonach?
Lulu1988
13-03-2012, 10:06
Powiem tak.....warto zabezpieczyć LCD 5DIII hartowaną osłoną ;)
Co by nie było całkiem off topic - u Towersa cena też ma oscylować w okolicy 12.000 (pewnie nieco ponad) : )
kasiulap
13-03-2012, 10:16
Niektórzy czekają na III, a nie którzy na niższą cenę II :) są jakieś "prognozy"? ;)
Niektórzy czekają na III, a nie którzy na niższą cenę II :) są jakieś "prognozy"? ;)
obecne ceny w NL:
1200~1400 Euro goly korpus w zaleznosci od stanu fizycznego, przebiegu, dodatkow i obecnosci badz nie gwarancji
1350~1500 Euro za zgripowany, j.w.
nizej (obok) podpisany zanabyl sztuke zewnetrznie wymuskana, z przebiegiem 4K, ale bez gwarancji, za 1250.
chwilowo jest dosc duzo 5D mkII z drugiej reki (www.marktplaats.nl) jako efekt premiery mkIII, ale nie wiem, czy to sie bardzo dlugo utrzyma. jak bedzie z cenami... zobaczymy. do 1000 Euro pewnie nie spadnie w 2012...
Kolekcjoner
13-03-2012, 11:53
chwilowo jest dosc duzo 5D mkII z drugiej reki (www.marktplaats.nl) jako efekt premiery mkIII, ale nie wiem, czy to sie bardzo dlugo utrzyma. jak bedzie z cenami... zobaczymy. do 1000 Euro pewnie nie spadnie w 2012...
Najwięcej będzie zależało od ceny mkIII.
KrzysiekT
13-03-2012, 11:53
Zrobiłem sobie małe iso porównanie, po lewej crop z RAWA znalezionego w necie z 5D3, f/5,6 iso 12,8k, po prawej mój raw z 1D4, f/1.8, również 12,8k, deko nie trafiony af, zbliżony poziomem naświetlenia do tego z 5D3:
www.temp.krzysiekt.nazwa.pl/highiso.jpg
Wywoływane bez odszumiania i korekcji na ACR 6.7
Kolekcjoner
13-03-2012, 12:06
Czy druga odpowiedź istotnie różni się od pierwszej?
Za: http://www.arihazeghiphotography.com/AH_CW_interview/
Nie. Podejrzewam że sobie rezerwują taką możliwość ale z jakichś powodów tego nie chcą dać teraz.
Najciekawsza z tego wywiadu jest kwestia AF - jeśli to wszystko w praktyce będzie działało tak jak mówi CW powinno być dobrze. Wygląda na to że to nie jest tylko kosmetyczne dodanie liczby punktów - zmienili praktyczne wsio łącznie z obszarem. No i najważniejsze - jest to ten sam moduł co w jedynce.
Druga bardzo istotna rzecz o której mówi to kwestia tego nowego oprogramowania DPP - to niezaprzeczalnie ciekawa sprawa - dziwne że dopiero teraz to wprowadzili - może kwestia mocy obliczeniowej procka w aparacie. No i oczywiście - co to da w praktyce? I jak wpłynie na resztę - no bo jakby działało to jest to killer dla innych szkieł i producentów oprogramowania.
Najwięcej będzie zależało od ceny mkIII.
to przede wszystkim w przypadku gastronomicznych, rzucajacych sie na nowosc... i to bedzie determinowalo ilosc tych "gorszych" (bo z wiekszym przebiegiem i mniej "chuchanych") mkII na allegro itp.
ale na te lepsze uzywki mkII bedzie miala w wiekszym stopniu wplyw cena nowego mkII, bo on nie znika z oferty na razie. i w US juz zdaje sie jest jakis spadek ceny sklepowej, kiedy dotrze do Europy to nie wiadomo, ale na pewno bedzie mial znaczenie na sprzedaz uzywek...
Wygląda na to że to nie jest tylko kosmetyczne dodanie liczby punktów - zmienili praktyczne wsio łącznie z obszarem. No i najważniejsze - jest to ten sam moduł co w jedynce. I to tej nowej jedynce!
I jak wpłynie na resztę - no bo jakby działało to jest to killer dla innych szkieł i producentów oprogramowania.
Tak jak pisze Gietrzy: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1055782&postcount=30
Czyli: coraz mniej sprzętu, coraz więcej DSP (nie cierpię tego podejścia!).
A przy okazji - prztyczek w nos sigmom et consortes, którzy będą musieli się realizować sprzętowo ;)
luc_october
13-03-2012, 12:49
Nowe DPP ma obsługiwać body od 30d w górę i 29 szkieł na początek. Ciekaw jestem efektów na starych puszkach.
Dodatkowo Chuck mówi, że plik *.CR2 ma zajmować od 2 do 3 razy więcej miejsca po zaaplikowaniu korekcji DLO.
Czy to znaczy, że RAW będzie zmodyfikowany na stałe i zmiany będą widoczne w innych odrawiarkach?
Znając życie będzie tylko zawierać dodatkowe informacje.
Nowe DPP ma obsługiwać body od 30d w górę i 29 szkieł na początek. Ciekaw jestem efektów na starych puszkach.
Dodatkowo Chuck mówi, że plik *.CR2 ma zajmować od 2 do 3 razy więcej miejsca po zaaplikowaniu korekcji DLO.
Czy to znaczy, że RAW będzie zmodyfikowany na stałe i zmiany będą widoczne w innych odrawiarkach?
Znając życie będzie tylko zawierać dodatkowe informacje.
Ile jest eLek? Kto mi powie? :D (mi wychodzi właśnie koło 30, nie licząc wersji mkI)
Mnie również ciekawi ów nowy DPP, aczkolwiek skłamałbym gdybym stwierdził, że nie jestem sceptyczny wobec wszechobecnych deklaracji Canona dotyczących radykalnej poprawy rozdzielczości w nowym sofcie.
Jak inni liczę na "rewolucją" aczkolwiek sądzę, że dostaniemy jedynie "ewolucję" :)
Ile jest eLek? Kto mi powie?
Canon Camera Museum (http://www.canon.com/camera-museum/)
5dmkIII HighISO sample
http://www.engadget.com/2012/03/12/canon-eos-5d-mark-iii-high-iso-sample-images/
niechcemisie
13-03-2012, 15:05
a jak by sie rozroznialo, ktory jest ktory?
Po innym tytule np z dopiskiem offtopic?
Ale przecież ten watek jest 98%-ach o Maryni. Gdyby go wyczyścić z Maryni zostałyby 2 strony.
I wtedy człowiek znalazłby to co go interesuje a nie przewalał kilkadziesiąt stron...
Canon Camera Museum (http://www.canon.com/camera-museum/)
wyszło mi 32, ale razem z ts'ami i 1200/5.6L :p
bez nich (ts'y może nie potrzebują korekcji? :p) jest 29 (tylko wersje najnowsze, obecnie w sprzedaży)
Po innym tytule np z dopiskiem offtopic?
bylbym najszczesliwszym moderatorem na swiecie, gdyby nadanie watkowi tytulu wystarczylo do utrzymania w nim (przez uzytkownikow) wlasciwej zawartosci...
I wtedy człowiek znalazłby to co go interesuje a nie przewalał kilkadziesiąt stron...
nadal watpie. a ze to jest duzy problem, to jak najbardziej rozumiem. dlatego tez nie wierze w skutecznosc najprostszych rozwiazan. mowie to z praktyki...
http://www.arihazeghiphotography.com/AH_CW_interview/ :
"
Are there any differences in hardware or software between the EOS 5D MKIII and EOS 1DX AF modules?
CW: The AF sensor and AI Servo III tracking algorithms are identical for both cameras. However, the EOS 5D Mark III uses a 63-zone Dual Layer iFCL sensor for exposure metering whereas the EOS-1D X uses an approximately 100,000 pixel RGB sensor powered by a DIGIC 4 processor for exposure metering. As a result, the EOS-1D X supports EOS iTR AF (Intelligent Tracking and Recognition) that can apply face and color detection data from the 100,000 pixel sensor for improved subject tracking when the camera is set for automatic focusing point selection. In addition, the EOS-1D X achieves a higher lens motor drive speed with select L-series USM telephoto lenses than the 5D Mark III because of the 1D X’s more powerful battery pack. "
Jarek jak sie zastanawiales co wybrac (1DX vs 5DIII) to .. chyba jasne. Różnica miedzy dobrym a bardzo dobrym AF jest taka sama jak miedzy 5 a 1 .. dokladnie 4V... (Zawsze zastanawialo mnie dlaczego te same lenesy na 1D smigają zwawiej - w nastepnym marku bedziemy prosic o upgrade baterii ;) )
5dmkIII HighISO sample
http://www.engadget.com/2012/03/12/canon-eos-5d-mark-iii-high-iso-sample-images/
Beznadziejny "test". Brakuje sampli z iso 1600-12.800, za to wstawili 102k o którym wiadomo, że nie będzie się nadawać do niczego.
Pełnowymiarowych sampli również nie dali...
Jaki cel miał ten "test"? O, już wiem, "fap, fap, fap..." :mrgreen:
Beznadziejny "test". Brakuje sampli z iso 1600-12.800, za to wstawili 102k o którym wiadomo, że nie będzie się nadawać do niczego.
Jaki cel miał ten "test"? O, już wiem, "fap, fap, fap..." :mrgreen:
Tam na dole jest paczka 90MB zip-ow/raw do pobrania .. co i tak nie wiele zmienia.
killer dla innych szkieł i producentów oprogramowania.
Adobe było, jest i będzie standardem środowiska pracy.
Przykład RawShooter'a ewidentnie pokazuje, że wy/kupią cokolwiek, jeśli będzie to zagrażać standardowi/środowisku pracy.
Jeśli odkręcili pedofila z wirówki (jpg, 72 dpi), to obstawiam, że wymyślą/dopracują odpowiednie rozwiązania/algorytmy... o resztę się nie martwmy - patrz wyżej ;)
To teraz zakłady: co lepiej wywoła stare rawy DPP 3.11 czy LR4 ;)
velviana
13-03-2012, 16:36
5dmkIII HighISO sample
Nieźle.
Jak dla mnie to 5D ze swoim 3200 jest podobne do 102800 z 5D3.8-)
To teraz zakłady: co lepiej wywoła stare rawy DPP 3.11 czy LR4 ;)
Już teraz DPP robi to lepiej przy nie skopanych rawach.
Jaki cel miał ten "test"? O, już wiem, "fap, fap, fap..." :mrgreen: Tak jak juz ktos pisal, na dole masz paczke z pelnowymiarowymi zdjeciami od iso 800 do konca zakresu z wylaczeniem iso 1600.
Jezeli chodzi o szumy to te sample wygladaja naprawde super, ilosc detalu i jakosc na wysokich iso od 6400 do 25600 tez jest imponujaca.
Malkontenci beda oczywiscie widziec co innego :)
Niech mi pokaza rownie dobre ISO 25600 z innego body :)
Słuchajcie, czy w 5D MIII będzie taka funkcja: ustawiam przysłonę, ustawiam czas, a aparat w zależności od warunków dobiera mi do tego ISO?
Słuchajcie, czy w 5D MIII będzie taka funkcja: ustawiam przysłonę, ustawiam czas, a aparat w zależności od warunków dobiera mi do tego ISO?
to sie nazywa autoiso i tak, bedzie.
W euro.com.pl 5dIII kosztuje już tylko 12990 zyla. Jak patrzyłem wczoraj to cena wynosiła 13490 a jakieś trzy dni temu 13999. Jak tak dalej pójdzie to zejdzie do ceny starej piątki. Trzeba tylko wziąć cwaniaków na przetrzymanie:lol:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki,_Canon,d3,strona-3.bhtml
to sie nazywa autoiso i tak, bedzie.
No to świetnie. Przy takich małych szumach na wysokich ISO aż się prosi. Byłaby świetna sprawa na koncerty.
W euro.com.pl 5dIII kosztuje już tylko 12990 zyla. Jak patrzyłem wczoraj to cena wynosiła 13490 a jakieś trzy dni temu 13999. Jak tak dalej pójdzie to zejdzie do ceny starej piątki. Trzeba tylko wziąć cwaniaków na przetrzymanie:lol:
Jak by spadło jeszcze o tysiąc to bym się bardzo ucieszył ze względu na raty 0% :D no chociaż do 12499 :D Ja chętnie zobaczę jakie ceny będą kiedy ta pucha już realnie będzie w sprzedaży. Wtedy się podzwoni i pomyśli :D
sa czujni wola zaczynac z wyzszego poziomu,bo nie chca powtórzyc błedu jaki zrobili przy mkII (a szkoda, bo zarobiłem na tym 1,2k:grin:)
Thomason2005
14-03-2012, 09:09
Ta pucha zaczyna mi się coraz bardziej podobać.
- dużo lepszy AF
- niezmieniona wielkość matrycy (1mpix to nic)
- wyższe używalne ISO. Wczoraj sprawdzałem sobie czasy na ISO12800 i f4 przy słabym świetle. Wychodziło ok 1/100-1/160, więc naprawdę zaczynają mieć sens obiektywy L ze stałym światłem F4. Do tej pory, jak chciałem korzystać z nich, to musiałem wzmocnić błysk. Teraz będzie w drugą stronę, co poprawi "atmosferę" fotografowanej sceny.
- w końcu prawdziwe autoiso, a nie namiastka jak w 5D mrkII i 7D
- slot na dwie pamięci - mniejsze ryzyko utraty któregoś ujęcia ze względu na możliwość backupowania na jednej karcie
- z 7kl/s przy 7D bardzo rzadko korzystam, więc 6kl/s byłoby bardziej dla mnie dodatkiem, ale niektórzy to docenią w przypadku reporterki.
- cena spada do miarę normalnego poziomu. Trzeba pamiętać, że cena 5D mrkII tuż po wejściu mocno poszła w górę do ponad 9tys. (przy pierwszych egzemplarzach można było się załapać na ok 8tys.). 3-4 tys. zł różnicy przy wprowadzonych zmianach jest naprawdę do zaakceptowania.
xxkomarxx
14-03-2012, 09:25
O proszę to teraz wszyscy czekają na ten aparat. Już nie jest to totalny szrot :)
luciferi
14-03-2012, 09:45
cena czyni cuda ;)
O proszę to teraz wszyscy czekają na ten aparat. Już nie jest to totalny szrot :)
I to jest właśnie ciekawe. Jak długo tu siedzę, po raz pierwszy czytam wątek o nowej lustrzance, i nie jest jednym wielkim ściekiem narzekań znawców.
I to jest właśnie ciekawe. Jak długo tu siedzę, po raz pierwszy czytam wątek o nowej lustrzance, i nie jest jednym wielkim ściekiem narzekań znawców.
no co Ty... tych watkow nigdy nie widziales?
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=24799
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77831
Przemek_PC
14-03-2012, 10:17
Cena jest ok, ładnych parę lat temu widziałem w Media Markt body D60 za 9999,- :|
Aż mi się chce przejść z nikona znów do c. Fajna pucha. Bez dwóch zdań.
Ja cały czas czekam jak wejdzie III do sklepów ale zaczynam się zastanawiać czy 5tys różnicy między II a III jest warte wydania. Zakładając że będzie dużo lepszym aparatem niż mkII ale czy nie lepiej kupić II + jakieś fajne szkło co myślicie. Puchę potrzebuje do ślubów bo teraz mam 50d
strideer
14-03-2012, 12:13
Ja cały czas czekam jak wejdzie III do sklepów ale zaczynam się zastanawiać czy 5tys różnicy między II a III jest warte wydania. Zakładając że będzie dużo lepszym aparatem niż mkII ale czy nie lepiej kupić II + jakieś fajne szkło co myślicie. Puchę potrzebuje do ślubów bo teraz mam 50d
Jak masz kasę i potrzebne szkła, to bierzesz Mark III. Jak Ci brakuje złotówek na niezbędne szkło, to Mark II sprawdzi się na ślubach świetnie, zwłaszcza ze wsparciem 50D, a zapas pieniędzy przeznaczasz na dodatkowy obiektyw.
Tapatalk
Najważniejsza korzyść z 5D3 w porównaniu do 5D2, to zapewne szybkość, co przy ślubach chyba nie jest najważniejsze, ale zmiana cropa na FF jest wiele warta.
Gdybyś miał 5D2, to radziłbym się zastanowić nad zmianą, ale mając 50D - na pewno warto.
Pozdrówka
Wołać Oskarkowego! :mrgreen:
(czekał na tę chwilę...)
Qbańczyk
14-03-2012, 12:39
Aż mi się chce przejść z nikona znów do c. Fajna pucha. Bez dwóch zdań.
No ja właśnie chyba to zrobię :)
No ja właśnie chyba to zrobię :)
Tak z ciekawości - dlaczego nie D800?
Qbańczyk
14-03-2012, 13:10
Tak z ciekawości - dlaczego nie D800?
Pewnie powód jest taki sam jak u wszystkich tych którzy chcą przejść do Canona. 36 mpx mi do szczęścia nie jest wcale potrzebne, poza tym wielkość pliku mnie przeraża no i oczywiście szybkość - te 4fps to trochę mało szczególnie po przyzwyczajeniu się do D300s. Poza tym myślę ( mam nadzieję:))
że 5dIII będzie znowu jak nie o krok to chociaż o pół kroku z przodu w kwestii video w porównaniu do Nikona. Chcę zrobić przesiadkę na FF także zakup nowych szkieł czeka mnie i tu i tu. Poza tym wydaję mi się że w Canonie szkła są odrobinę tańsze i mam wrażenie że trochę jakościowo stoją wyżej oczywiście Lki. Może się mylę ale zobaczymy
Lulu1988
14-03-2012, 14:03
CENA: 11.999 zł (http://www.foto-ivy.pl/product.php?id_product=1244) Yeah, oby tak dalej :)
Od 9.999 zł zaczne sie zastanawiac :)
Od 9.999 zł zaczne sie zastanawiac :)
Ja po takiej cenie biorę od ręki :mrgreen:
CENA: 11.999 zł (http://www.foto-ivy.pl/product.php?id_product=1244) Yeah, oby tak dalej :)
A możesz podać gdzie ten aparat stoi , za taką kwotę ,nawet w "ZAMÓWIENIACH"
Lulu1988
14-03-2012, 15:26
Wystarczy kliknąć na 11.999 zł ;p
Wystarczy kliknąć na 11.999 zł ;p
OK. dzięki czasami patrzysz i nie widzisz:) Dzięki MEA CULPA
RUTRA007
14-03-2012, 16:32
Ja po takiej cenie biorę od ręki :mrgreen:
To się nazywa mieć zaufanie do marki:grin:
Ja jednak poczekam na pierwsze testy i wrażenia użytkowników. Oczywiście z nadzieją, że specyfikacja ma odzwierciedlenie w realu. Ciekawe kto pierwszy założy wątek. Przy dwójce pierwszy był chyba Towers? Może ktoś będzie szybszy;)
Na canonrumors mają fotkę z opakowaniami.
MaciejDlugosz
14-03-2012, 16:40
A czy Canon 5D Mark III będzie miał fabrycznie odblokowane zaawansowane opcje takie jak: "focus peaking", "zebra", zwiększanie bitrate, zoom (cyfrowy) w trakcie filmowania (oraz liczne inne)? Bo w Canonie 5d Mark II dało się te funkcje ... odblokować wgrywając do aparatu ... "nie-firmowy" Magic Lantern! Ciekawe czy Canon udaje że nie wie o co chodzi widząc że stać aparat na znacznie więcej "ficzerów"? Ale nie stać producenta by to oficjalnie udostępnić?
Sorry za niewygodne pytanie. Ale takie pytanie aż się ciśnie na usta widząc ile opcji zostało "ukrytych".
Kolekcjoner
14-03-2012, 17:35
A czy Canon 5D Mark III będzie miał fabrycznie odblokowane zaawansowane opcje takie jak: "focus peaking", "zebra", zwiększanie bitrate, zoom (cyfrowy) w trakcie filmowania (oraz liczne inne)? Bo w Canonie 5d Mark II dało się te funkcje ... odblokować wgrywając do aparatu ... "nie-firmowy" Magic Lantern! Ciekawe czy Canon udaje że nie wie o co chodzi widząc że stać aparat na znacznie więcej "ficzerów"? Ale nie stać producenta by to oficjalnie udostępnić?
Sorry za niewygodne pytanie. Ale takie pytanie aż się ciśnie na usta widząc ile opcji zostało "ukrytych".
Najlepiej zapytać u źródeł :cool:.
Chris_11
14-03-2012, 17:39
A wiadomo już, kiedy wyjdzie 5D MKIV, bo nie wiem, czy kupować III, czy poczekać? ;)
a miłościwie nam panujące :wink: cyfrowe.pl życzy sobie 13499 złotóweczek
a miłościwie nam panujące :wink: cyfrowe.pl życzy sobie 13499 złotóweczek
to widze ze ceny rosna z roku na rok, jak wychodzila mark II kosztowala 12tys z groszami teraz III jak widac 14tys :-?
to widze ze ceny rosna z roku na rok, jak wychodzila mark II kosztowala 12tys z groszami teraz III jak widac 14tys :-?
Jak się nie uwzględni takich "drobiazgów" jak kursy walut, inflacja i średnie zarobki, to można takie wnioski "od czapy" wyciągać...
PS: Na jaką część 5D MkI wystarczała średnia pensja w momencie premiery tego aparatu?
MaciejDlugosz
14-03-2012, 19:59
Najlepiej zapytać u źródeł :cool:.
Mi np. nic to nie mówi:
http://canon.jp/corp/img/index/fig-group.png
źródło (http://canon.jp/corp/img/index/fig-group.png)
Choć po przetłumaczeniu na angielski (Google Translate):
Canon Inc. is responsible for research, development and production group head office function, and a Canon product. Canon Marketing Japan Inc., in the Japanese market, and is responsible for the marketing of related solutions as well as the Canon brand.
O zaawansowane rzeczy wypadałoby spytać producenta, najlepiej w wywiadzie. Albo wysłać e-maila do Japonii. Z tym że jak napiszę w e-mailu że jestem z Polski to skierują mnie do przedstawiciela w Polsce. Z całym szacunkiem ale przedstawicieli (handlowych) trudno nazwać źródłem. Oni często wiedzą tylko tyle ile wolno im wiedzieć. Można by też zadzwonić do Japonii: 0081 50-555-99077. Niestety ja nie umiem mówić po japońsku!
Specyfikacje techniczne z tabeli Canona 5D Mark III nie mówią nic a nic o "focus peaking", "zebra", "adjustable bitrate" czy "zoom during video capture". Czyli przypuszczalnie te opcje są zablokowane/ ukryte.
5D Mark II można w każdej chwili odblokować bez wiedzy/ bez zgody producenta. Aparat po "zhakowaniu" ma duuuuuużo lepszy interfejs, ogromnie wzrasta funkcjonalność aparatu. Bez wgrania Magic Lantern do aparatu mało kto by się dowiedział ile "ficzerów" chowa DSLR. Pewnie Mark III też da się zhakować i wszystko będzie jasne.
Sorry za chłodne spojrzenie. W sumie postęp jakiś jest: Mark III ma lepszy AF, lepsze wyższe ISO w stosunku do Mark II. Zaawansowane opcje są wciąż ukryte.
A jak wychodził 10D to kosztował 10tys z groszami a pensja brutto była prawie trzy razy niższa... tylko do czego takie wnioskowanie ma prowadzić?
Porównywanie cen początkowych na przestrzeni kilku lat ma niewielki sens.
Mi np. nic to nie mówi:
https://canon-board.info/imgimported/2012/03/figgroup-1.png
źródło (http://canon.jp/corp/img/index/fig-group.png)
5D Mark II można w każdej chwili odblokować bez wiedzy/ bez zgody producenta. Aparat po "zhakowaniu" ma duuuuuużo lepszy interfejs, ogromnie wzrasta funkcjonalność aparatu. Bez wgrania Magic Lantern do aparatu mało kto by się dowiedział ile "ficzerów" chowa DSLR. Pewnie Mark III też da się zhakować i wszystko będzie jasne.
Moze jednak nie uswiadamiac C. ze wiemy co sie da...bo moze sie nie dac nic;)