Zobacz pełną wersję : Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)
Dziś, kulujac nowe szklo w FJ, troche sie ponabijalismy ze sprzedawca z onanizmu nad 5dmkIII, ale.... Jako uzytkownik mkII nieco rozumiem, :))))))
Miał być Eye Controlled Focus i gdzie jest?:-P
w EOS50E ;-)
oskarkowy
02-03-2012, 23:01
Ten cichy tryb to przecież od jakiegoś czasu jest w 1kach. Nie ma się czym podniecać, dźwięk podobny, tylko po prostu dłużej trwa plus mlaśnięcie. W efekcie nigdy nie wiem, kiedy zrobi się zdjęcie, ani kiedy można zrobić następne. IMO zbędny bajer.
Dzięki za link do DigitalRev, fajnie słychać, że prawie nie ma klik-klaka... prawie.
Czy ktoś, kto się zna na matmie, mógłby policzyć w jakich ***** warunkach ten korpus jeszcze nie doświetli ze szkłami typu 24, 50, 85 L, czasy odpowiednio: 30, 60, 125, iso spokojnie 50k.
Druga sprawa: IMHO powoli widać, że większość bogatych turystów spokojnie obleci spokojnie cały wakacje kitami f/4IS, nawet w muzeach - akustyk, ty proroku :)
Do zorientowanych beta macantów: czy to jest ten (technologia) plotkowany z rok temu "lord of darkness"?
To ten sam film co umieściłem wcześniej, poza tym ze specyfikacji jest większy i cięższy od mkII
Niestety, to jeszcze większa i cięższa cegła, niż mk2.
Szkoda. :(
Pozdrówka
No to jest oficjalnie:
http://www.dpreview.com/news/2012/03/02/Canon-5D-Mark-III
http://www.fotomaniak.pl/50669/canon-5d-mark-iii/
12500 PLN na starcie, niestety...
Nie rozumiem ?
Cena jest całkiem dobra. A przepraszam, ile kosztował 5DmkII w chwili premiery ?
AF z 1DX miałby być za darmo ? Imo otrzymujesz dobrą puszkę w rozsądnej cenie ( porównując do takiej jedynki ). Spodziewałem się że będzie gorzej :cool:
Czy ktoś z was będzie sprowadzał nowe 5tki z usa ?
Czy ktoś z was będzie sprowadzał nowe 5tki z usa ?
Myślisz, że będzie "luzem" w B&H we wrześniu, bo potem jest Indyk a później Santa i Drzewko.
BTW. Po dzisiejszym kursie 11200... a do tego jeszcze coś mieszają z podatkiem, którego teraz prawie (patrz bythom.com) nie ma. W przypadku B&H to ztcp aż 9% (od 3500).
można się przyczepić do rozmieszczenia punktów AF. Why the hell all are in the middle? Czy nie mogliby trochę rozstrzelić je po kadrze?Fotorepo focącentralnie i w kompie sobie kadrują, 2mpix do gazety w zupełności im wystarcza ;)
7D – $1699
5D III – $3,499
Aż się prosi o aparat w granicach 2500 $. Irytująca odpowiedź nr 1 : Nom, już jest taki jeden - 5d mark II.
Irytująca odpowiedź nr 2 :
1gr - 1gr.
2gr - 2gr.
Aż się prosi o monetę w granicach 1,5gr.
5D mk3 dostępne 22/03/2012 na jessops.co.uk
Podobno RAW :http://www.canonklub.cz/clanky/prvni-test-eos-5d-mk-iii-na-sum
hubert12125
03-03-2012, 02:20
Te dwie puchy to zupełnie coś innego. W nikonie teraz nie ma odpowiednika 5DMkIII. Ciągle D700 to super pucha ale leciwa i 12mpix, iso, brak filmu może być uciążliwe. Wszyscy czekali na D800 ale jak dowalili tam pierdylion mpix to każdemu kopara opadła i wydaje mi się, że dużo osób może zmienić system. Ja spokojnie czekałem na nowe jasne stałki, na nowy model. Stałki okazały się klapą, następcy nie było to rzuciłem to w cho***ę i przyszedłem tutaj :).
Moje marki chyba sprytnie omijają sygnał z satelity i jeszcze jako tako dają radę :).
Kurcze jak malo pixeli to ludzie narzekaja a jak duzo to tez cos nie tak.patrzac na D800 to wydaje sie ze za duzo tego ale Nikon ma kilka obiektywow ktore sa w stanie to pociagnac i nie sadze zeby ta specyfikacja to byl blad z ich strony.
Zajrzyjcie na stronę canona:
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_iii#SuppliesAndAccessories
Wygląda na to, że Battery Grip BG-E6 od 5dmk2 będzie pasował do 5dmk3.
Jeśli to się potwierdzi to będzie wielka rzadkość w stajni Canona.
Mało które modele mogły korzystać ze współnych Batterypacków/gripów/boosterów.
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1051442&postcount=53
5DI - $3,299 USD
5DII - $2,700 USD
5DIII - $3,499 USD
Jak widać pierwszy 5D to ewolucja, drugi to tani gniot, trzeci to znowu aparat.
zartujesz, co ?
Podobno RAW :http://www.canonklub.cz/clanky/prvni-test-eos-5d-mk-iii-na-sum
Bardzo prawdopodobne, tak na pierwszy rzut oka jest blisko 1DIV.
AMMarshall
03-03-2012, 04:29
No to puszka dla mnie. Zrobili puchę całkiem pode mnie! :D
Tak sobie myślałem, żeby nie kombinowali nic specjalnego tylko AF dali porządny. :)
Mi w piątce tylko dobrego AF-u do szczęścia brakowało!
grzegorzki
03-03-2012, 08:06
można się przyczepić do rozmieszczenia punktów AF. Why the hell all are in the middle? Czy nie mogliby trochę rozstrzelić je po kadrze?
I zrobić ST-E4 i przerobić wszystko co ma wspomagać AF. Mogli, mogli.
michael_key
03-03-2012, 08:09
Zaczyna się narzekanie ;-)
Wszystko wygląda na cacy, oczywiście jak to jest naprawdę okaże się w praktyce ..
W każdym razie wcześniej czy poźniej i tak się kupi 3-cią 5-kę a że każdy deklaruje w innym czasie to też dobrze - nie będzie kolejek :)
GoOrange
03-03-2012, 09:53
Jeszcze nie wiadomo jak się na rynku sprawy potoczą... Chociaż ja wątpię w drugą piątkę (znaczy trójkę) to jednak od strony Nikona wygląda to tak że w każdej chwili mogą zaszaleć z D700s 16 mpx, jako odpowiedź na MKIII. Wtedy Canon powinien zaszaleć z 3D, tylko... Nikon ma 16 mpx z D3s a Canon...?
Mogli, mogli.
nie mogli - jest to ograniczenie techniczne i nie da się rożłożyć punktów jak w cropie
michael_key
03-03-2012, 10:07
Chociaż ja wątpię w drugą piątkę (znaczy trójkę) to jednak od strony Nikona wygląda to tak że w każdej chwili mogą zaszaleć z D700s 16 mpx, jako odpowiedź na MKIII.
Cudze chwalicie swego nie znacie...
Zajrzyjcie na stronę canona:
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_iii#SuppliesAndAccessories
Wygląda na to, że Battery Grip BG-E6 od 5dmk2 będzie pasował do 5dmk3.
Jeśli to się potwierdzi to będzie wielka rzadkość w stajni Canona.
Mało które modele mogły korzystać ze współnych Batterypacków/gripów/boosterów.
Wiem że wychodzę mocno w przód z domysłami, ale czyżby grip z MKIII pasował do MKII?
Kurcze jak malo pixeli to ludzie narzekaja a jak duzo to tez cos nie tak.patrzac na D800 to wydaje sie ze za duzo tego ale Nikon ma kilka obiektywow ktore sa w stanie to pociagnac i nie sadze zeby ta specyfikacja to byl blad z ich strony.
Pełno ludzi mówi, że nie zmieni D700 na D800 tylko z jednej przyczyny - napakowana matryca. Dla studyjniaków to jest ukłon ze strony Nikona ale dla repo i ślubniaków to Nikon pokazał im tyłek. I jestem tego pewien, że duża część właścicieli żółtego paska teraz się zastanawia "pracować na leciwym sprzęcie czy kupić D800 i komputer i dyski i karty i... czy może pójść do Canona bo ten Mark III to całkiem niezła pucha".
Ta specyfikacja to nie jest błąd z ich strony bo wiele ludzi na taką puchę czekało. Taki D3X w małym pudełeczku doskonale nadającym się do pracy w studio, tylko w studio. Te nowe szkła Nikona doskonale dadzą sobie radę na takiej matrycy, to jest już pewne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiem że wychodzę mocno w przód z domysłami, ale czyżby grip z MKIII pasował do MKII?
Jak w jedną to i w drugą. Też o tym sobie pomyślałem bo fajnie mieć joya do AF przy kciuku ale w tym momencie to chyba za droga zabawka. Takie miłe wspomnienie po MB-D10 :)
GoOrange
03-03-2012, 11:20
Cudze chwalicie swego nie znacie...
Miałem D700 i mam 5D MKII, mnie tam do Nikona nie śpieszno, poza tym gdyby tak za każdym razem zmieniać to co 3 lata trza by system cały zmieniać. Z resztą po 3 zmianach wiem że na dłuższą metę akurat zmiany N na C czy C na N są bez sensu (moja prywatna opinia poparta doświadczeniem).
Inna sprawa że fajnie by mieć lekko dublujące się komplety, jak 24 C to 35 N, jak 50 N to 85 C itd... Dziś mam D700 to kupuję 5D MKIII, mam 5D MKII to kupuję D800...
Inna sprawa że fajnie by mieć lekko dublujące się komplety, jak 24 C to 35 N, jak 50 N to 85 C itd... Dziś mam D700 to kupuję 5D MKIII, mam 5D MKII to kupuję D800...
To się nazywa zakupoholizm i to się leczy :-)
obleci spokojnie cały wakacje kitami f/4IS, nawet w muzeach/.../"lord of darkness"?
Jeśli to prawda, to ten aparat jest dla mnie :mrgreen:
GoOrange
03-03-2012, 11:39
Wiem i zaczynam nad tym panować a przynajmniej eliminuję aspekt nieracjonalnych zakupo-sprzedaży :-P . Aczkolwiek za każdym razem kiedy już myślę że mam władzę pojawia się taki MKIII...
eliminuję aspekt nieracjonalnych zakupo-sprzedaży :-P . Aczkolwiek za każdym razem kiedy już myślę że mam władzę pojawia się taki MKIII...
Z dopalaczami raz dwa sobie nasza władza poradziła, a z tym nie mogą :-?
To przecież powinno podlegać penalizacji :twisted:
"Uwaga: Przed użyciem zapoznaj się z ulotką bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu"
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, orvostechnikai eszközök esetén a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Ja się zastanawiam, jaki haczyk poza lagiem, który nie powinien być jakiś strasznie zły. Puszka bardzo blisko 1Dx za połowę jego ceny, hmm, coś mi tu nie gra. 6 fps nawet reporterom wystarczy. Pewnie bufor bedzie mały..
PS. aparat pokrywa się z puszką prototypową sprzed pół roku, ale szczerze wątpiłem, że coś takiego Canon wypuści... Kolejny cud Tuska ?
Cichy.... a nie przypomina ci to sytuacji z Canon EOS 1V i EOS 3... Az sie boje pomyslec ze szykuje sie jakas powazna zmiana. Canon za duzo ma patentow na obiektywy ktore moga pokryc format ok 5x5 cm
Myślałem o tym, a że nadmierne myślenie wyczerpuje to zrzucę to z siebie...
Ta pucha wygląda po prostu za dobrze jak na standardy do których przywykliśmy. Może kryzys, może kataklizmy, może się im coś w głowach poprzestawiało, ale wygląda że w tej cenie to będzie MEGA hit.
Gdybym miał skłonność do teorii spiskowych to mówię: zrobili go z połączenia funkcjonalności 7D (klawisze, video) i AF z jedynki (i pewnie jeszcze parę rzeczy jak 2 slotu)....bo? Bo tak było taniej!!:idea::lol:
Skoro mamy gotowe rozwiązania to nie ma co przeprojektowywać za dużo tylko złożyć to do kupy i niech mają...
Serio to jeszcze nie mogę uwierzyć: działające autoiso (ponoć), tylko 22Mp, AF z więcej niż jedynm crossem, 2 karty, ta sama bateria, nowy ekran 3:2, lepsze video z nowym procem, 6 fps...poziomica nawet (boszzzz do T&S to must have!), lag 59ms ...przecież to się w głowie nie mieści...:shock:
Jakby się zastanowić do to właściwie jest 1-ka, strzelająca 6 a nie 12 klatek/s i która kosztuje 50% ceny ;)
Przeczytałem u nikoniarzy zdanie typu: 5DIII jest gorszy od D800, bo ten pierwszy ma shutter lag 59ms a drugi jedyne 42ms. Nooo ludzie, tego typu argument po prostu mnie roz...la! Konia z rzędem temu, kto to wyczuje i wskaże mi zastosowanie, w którym jest to niezbędne - nawet jeżeli, to nie powinien brać w takim przypadku pod uwagę puszek typu 5D i D700 (800) ale wyłącznie numer 1
michael_key
03-03-2012, 12:42
Wstęp i innej beczki:
Ja pod koniec marca będę cykał MMA w hali. Zobaczymy jak to z tym AF-em w mkII mi wyjdzie, coś o tym napiszę... :D
Prawidłowo w wątku:
... może się okażę, że po tym wieczorze też będę chorować na mkIII :mrgreen:
Myślałem o tym, a że nadmierne myślenie wyczerpuje to zrzucę to z siebie...
Ta pucha wygląda po prostu za dobrze jak na standardy do których przywykliśmy/.../...przecież to się w głowie nie mieści...:shock:
Mam bardzo zbliżone odczucia - że to wyglada zbyt pieknie żeby było prawdziwe :???: Dlatego czekam na pierwsze wrazenia, ale niekoniecznie zawodowych testerów, tylko zwykłych userów. :cool:
Serio to jeszcze nie mogę uwierzyć: działające autoiso (ponoć), tylko 22Mp, AF z więcej niż jedynm crossem, 2 karty, ta sama bateria, nowy ekran 3:2, lepsze video z nowym procem, 6 fps...poziomica nawet (boszzzz do T&S to must have!), lag 59ms ...przecież to się w głowie nie mieści...:shock:
Fakt dali dużo ale raczej nie mieli wyjscia. Za drobienie w miejscu teraz dostaliby po glowie, nikt przy zdrowych zmyslach nie kupilby teraz 5DIII z AF z 40D za cene 2.5kE majac obok D800 (z uzupelniona szklarnia w stajni).
Co do róznic wzgledem 1DX to trochę ich jest:
1. shutter lag
2. fps
3. uszczelki.
4. iso bedzie lepsze na oko tak z 1EV.
5. lepszy AF - ten sam sensor to nei wszystko - układ lustra jest inny więc jedynka będzie lepiej działać w servo w serii bo lustro szybciej sie ustabilizuje co wpłynie na jakoś AF.
6. zywotność migawki - mimo wszystko te 150 tys to nie jest duzo.
7. 2 konfigurowalne przyciski.
8. pancerna zwarta obudowa.
Róznic jest pewno więcej co nie zmienia faktu że 5DIII zapowiada się fantastycznie. Cena troche boli ale ilosc przydatnych nowosci rekompensuje tą cene. Osobiscie widzę hit sprzedaży.
5DIII zapowiada się fantastycznie. Cena troche boli ale ilosc przydatnych nowosci rekompensuje tą cene. Osobiscie widzę hit sprzedaży.
Oby tylko popyt nie przegonił podaży :smile:
welerowicz
03-03-2012, 13:08
Nie widzę powodów do narzekań... :) Przesadzona cena? Nie sądzę. 5d mk I kosztowało dokładnie tyle samo na początku.
Niestety ale sie nie zgodze. 5DmkII kosztowal 3500usd ale 2500funtow lub 2500euro.
Nowy 5DmkIII kosztuje 3500USD, ale 3000funtow i 3300-3500euro. Wiec jak widac wzrost ceny w Europie jest spory, dlatego w Polsce bedzie to ok 14k (przeliczjac z Euro).
To smieszne ale oplaca sie poleciec do Nowego Jorku i odebrac aparat w B&H albo w Adoramie :)) Bilet z Dublina, Amsterdamu czy Londynu w dwie strony to 400-500USD, hotel na jedna Noc na manhattanie 70-100USD, czyli mozna zrobic wypad na weekend i pofocic fajne miasto nowym aparatem.
Tak wiem - na sprzet z US nie ma sie europejskiej gwarancji
To smieszne ale oplaca sie poleciec do Nowego Jorku i odebrac aparat w B&H albo w Adoramie :)) Bilet z Dublina, Amsterdamu czy Londynu w dwie strony to 400-500USD, hotel na jedna Noc na manhattanie 70-100USD, czyli mozna zrobic wypad na weekend i pofocic fajne miasto nowym aparatem.
Dokładnie tak robią od lat, od niedawna i w Australii ;)
Z tą gwarancją zajrzyj, tu na podforum najwspanialszego serwisu CSI, ztcp możesz się zdziwić.
Fakt dali dużo ale raczej nie mieli wyjscia. Za drobienie w miejscu teraz dostaliby po glowie, nikt przy zdrowych zmyslach nie kupilby teraz 5DIII z AF z 40D za cene 2.5kE majac obok D800 (z uzupelniona szklarnia w stajni).
Co do róznic wzgledem 1DX to trochę ich jest:
1. shutter lag
2. fps
3. uszczelki.
4. iso bedzie lepsze na oko tak z 1EV.
5. lepszy AF - ten sam sensor to nei wszystko - układ lustra jest inny więc jedynka będzie lepiej działać w servo w serii bo lustro szybciej sie ustabilizuje co wpłynie na jakoś AF.
6. zywotność migawki - mimo wszystko te 150 tys to nie jest duzo.
7. 2 konfigurowalne przyciski.
8. pancerna zwarta obudowa.
Róznic jest pewno więcej co nie zmienia faktu że 5DIII zapowiada się fantastycznie. Cena troche boli ale ilosc przydatnych nowosci rekompensuje tą cene. Osobiscie widzę hit sprzedaży.
no właśnie to są te różnice które kotleciarzom "nie robią" (nie licząc pkt Działanie AF napewno będzie się sporo różniło (servo obstawiam w 5d nie będzie zachwycać - tak aby ktoś z jedynką IV nie przesiadł się na 5dm3), wątpie żeby strzelali sobie w kolano robiąc w ciula stałych userów jedynek
Niestety ale sie nie zgodze. 5DmkII kosztowal 3500usd ale 2500funtow lub 2500euro.
Nowy 5DmkIII kosztuje 3500USD, ale 3000funtow i 3300-3500euro. Wiec jak widac wzrost ceny w Europie jest spory, dlatego w Polsce bedzie to ok 14k (przeliczjac z Euro).
człowieku o czym ty piszesz. Rozumiem że Ty, jak każdy inny, normalny amator, polecisz na wycieczkę do NY z przesiadką w amsterdamie, zrobisz zakupy przy okazji (odzież firmowa z wyprzedaży np) i wrócisz będziesz się cieszył nową puszką za jedyne 12 tys zł :lol:
Zrozum, że dla kogoś kto zarabia (a raczej więcej takich adeptów się znajdzie na ten aparat niż amatorów) to kupi normalnie w sklepie gdzie znajdzie najtaniej, odliczy 23% vatu i wrzuci w koszty co realnie (do momentu dalszej odsprzedaży) wyniesie jakieś od 2/3 ceny zakupowej :)
czy ktoś z Was robił porównanie/rozłożenie używalnych krzyżaków dla 2.8 / 4 / 5.6 dla 5d3 vs 1d4 vs 1ds3 ?
doczytal się ktoś może czy jest mikroregulacja AF?
Mam madzieje, że jej nie wykastrowali jak w 60D.
Cena 5Dmk3mw Finlandii : 3800 euro z VAT .
Juz sie wszyscy "rzucili", zeby zamowic... ;) . Znajomi z gazet "masowo" wykupuja 1D4 i D3s.
I cos w tym musi byc... .
Ja "postoje" .
Jedna z najlepszych ocen i opinii ktore ukazaly sie od wczoraj (moim zdaniem, oczywiscie...:-))
http://www.thephoblographer.com/2012/03/02/should-i-upgrade-to-the-5d-mk-iii-from-the-5d-mk-ii/
doczytal się ktoś może czy jest mikroregulacja AF?
Mam madzieje, że jej nie wykastrowali jak w 60D.
Jest i to w dodatku genialna, np. dla zoomów osobno ustawiasz korekcje dla tele a osobno dla wide ;)
evangelion69
03-03-2012, 15:31
http://youtu.be/JnFaIPCU3d8
Jedna z najlepszych ocen i opinii ktore ukazaly sie od wczoraj (moim zdaniem, oczywiscie...:-))
http://www.thephoblographer.com/2012/03/02/should-i-upgrade-to-the-5d-mk-iii-from-the-5d-mk-ii/
cyt.:
- 22.3 Megapixel Full Frame CMOS sensor (Approximately the same)
bullshit
- Full HD Movie (ISO 100-12800 (H:25600) (For the video crowd, this is really nice. But no 1080p 60P or headphone jack.
jest gniazdo, Kay je nawet pokazywał...
dalej lamera nie chce mi się czytać, kto to w ogóle jest?
[/I]
Uwielbiam takie komentarze - zwlaszcza to: "Kay je nawet pokazywal"
Przekaz pozdrowienia dla Kay'a!
Lepszy taki komentarz, bo widać na filmie, że gniazdo jest - niż głupoty wypisywane przez kogoś na blogu.
cyt.:
- 22.3 Megapixel Full Frame CMOS sensor (Approximately the same)
bullshit
- Full HD Movie (ISO 100-12800 (H:25600) (For the video crowd, this is really nice. But no 1080p 60P or headphone jack.
Twoja stara? daj se siana chłopaku albo załóż podobny blog, jak jesteś taki mocny
Twoja stara? daj se siana chłopaku albo załóż podobny blog...................
Bardzo proszę bez takich uwag ,na tym forum jest to żle widziane .
....i żle oceniane.:evil:
tkosiada
03-03-2012, 16:57
Jeszcze nie wiadomo jak się na rynku sprawy potoczą... Chociaż ja wątpię w drugą piątkę (znaczy trójkę) to jednak od strony Nikona wygląda to tak że w każdej chwili mogą zaszaleć z D700s 16 mpx, jako odpowiedź na MKIII. Wtedy Canon powinien zaszaleć z 3D, tylko... Nikon ma 16 mpx z D3s a Canon...?
Wg mnie powinni zrobić w drugą strone, dalej produkować D700 i znacząco obniżyć jego cene tworząc pierwsze tanie FF, w taki sposób by pozamiatali konkurencje
DonBolano
03-03-2012, 17:13
Gdzie jest haczyk?
Grzesiek_PL
03-03-2012, 17:19
Wygląda na to, że nowy grip jest wyprofilowany, to już nie będzie tej cegły z mk II :D
Jest i to w dodatku genialna, np. dla zoomów osobno ustawiasz korekcje dla tele a osobno dla wide ;)
i co w tym genialnego? Brakuje jeszcze osobnego ustawiania dla ostrzenia na makro i nieskończoność, ale tego pewnie nie dadzą bo ludzie by zaczęli sigmy i inne wynalazki kupować.
Gdzie jest haczyk?
Nie ma - moim zdaniem. W 2007 tyle kosztował 1D (Mk III - nomen omen).
Wstęp i innej beczki:
Ja pod koniec marca będę cykał MMA w hali.
Jak będzie Pudzian walczył, to nawet ręcznie zdążysz wyostrzyć :D
mugiatama
03-03-2012, 17:56
Może nie zdążyć, jeśli za szybko padnie :D
michael_key
03-03-2012, 18:20
W sumie racja... małe fopa :grin:
ciekaw jestem jak cena nowej 5tki wpłynie na cenę używanych 1dsm3
ciekaw jestem jak cena nowej 5tki wpłynie na cenę używanych 1dsm3
Cena nowego 5Dmk.III będzie prawdopodobnie zbliżona do obecnych cen używanego 1Dsmk.III w dobrym stanie - tez jestem ciekawy. :???:
gadget_zary
03-03-2012, 20:28
Co do cen 1ds3 to o ile pamiętam to kolega allxages sprzedawał swojego w stanie perfekcyjnym za jakieś 12k, czyli dalej poniżej ceny 5dIII. Jak dla mnie seria 1d to całkiem inny poziom i inni klienci więc raczej cena nie zmieni się drastycznie z powodu nowej 5'tki.
Kolekcjoner
03-03-2012, 20:38
Co do cen 1ds3 to o ile pamiętam to kolega allxages sprzedawał swojego w stanie perfekcyjnym za jakieś 12k, czyli dalej poniżej ceny 5dIII. Jak dla mnie seria 1d to całkiem inny poziom i inni klienci więc raczej cena nie zmieni się drastycznie z powodu nowej 5'tki.
A ja uważam że się zmieni i to szybko. Poza obudową w nowym wynalazku jest wszystko lepsze.
Ciągle przecieram oczy ze zdumienia co Canon zrobił - może to z powodu jubileuszu. Nawet Nikoniarze (nie talibowie ;)) są pod ogromnym wrażeniem tej puszki :cool:.
Jak dla mnie seria 1d to całkiem inny poziom
Inny poziom czego? Obrazka? AF?
IMHO nowa piątka zrobiła na starym już przecież Ds-ie Fatality. Flawless victory :mrgreen:
michael_key
03-03-2012, 20:53
Inny poziom czego? Obrazka? AF?
IMHO nowa piątka zrobiła na starym już przecież Ds-ie Fatality.
Coś w tym jest. Zaskoczył.
gadget_zary
03-03-2012, 20:55
Merde miałem na myśli inny target klientów :)
xxkomarxx
03-03-2012, 20:58
Merde miałem na myśli inny target klientów :)
No dobra 1ds jest lepiej uszczelniony i migawka trwalsza, wbudowany grip, inna ergonomia. Nie wiem co jeszcze
W tym momencie 1dsIII w cenie zbliżonej do 5dmkIII nie ma sensu.
5DmkIII jest tym czego wszyscy sobie życzyli po 5DmkII.
Kolekcjoner
03-03-2012, 21:07
No dobra 1ds jest lepiej uszczelniony i migawka trwalsza, wbudowany grip, inna ergonomia. Nie wiem co jeszcze
Bardzo niewiele obawiam się. Ja tam jestem za tym żeby taniał ;).
Mam wielką nadzieję, że niedługo w ogóle nie będzie można dostrzec w nim żadnych zalet :mrgreen:.
xxkomarxx
03-03-2012, 21:10
Bardzo niewiele obawiam się. Ja tam jestem za tym żeby taniał ;).
Mam wielką nadzieję, że niedługo w ogóle nie będzie można dostrzec w nim żadnych zalet :mrgreen:.
Tak tak niech stanie się najgorszą puszką świata a cena oscyluje w granicach nowego 5d mk2 :) tylko może się okazać że już nie robi zdjęć.
Tak tak niech stanie się najgorszą puszką świata a cena oscyluje w granicach nowego 5d mk2 :) tylko może się okazać że już nie robi zdjęć.
Tak, tak... w opinii co po niektórych "stare" puszki 3-4 letnie przestają nagle robić (dobre?) zdjęcia :lol:
xxkomarxx
03-03-2012, 21:25
Tak, tak... w opinii co po niektórych "stare" puszki 3-4 letnie przestają nagle robić (dobre?) zdjęcia :lol:
Aparat wypluwa obrazek "dobre" to już biologiczna przystawka.
niech stanie się najgorszą puszką świata a cena oscyluje w granicach nowego 5d mk2 :)
IMO jest szansa, że jego/używanego 1DsmkIII/ cena "ustali się" pomiędzy 5DmkII i 5DmkIII :-)
ja bym chętnie przygarnął 1dsm3 zamiast mojej 5tki..;)
także niech cena spada
xxkomarxx
03-03-2012, 22:01
IMO jest szansa, że jego/używanego 1DsmkIII/ cena "ustali się" pomiędzy 5DmkII i 5DmkIII :-)
Ale cena używanego już jest w tych widełkach. Tylko poczekać na wysyp, jeśli takowy nastąpi, bo ci co go mają mogą stwierdzić, że 1dx za drogo, 5d mk3 nie jest powodem do sprzedaży więc po co. Osobiście nie sprzedałbym 1ds3 dla 5d (gdybym go miał)
oskarkowy
03-03-2012, 22:14
Ale się trzymacie tematu.. :(
W końcu 3EV na drabince.. W końcu działające boczne pola AF... No i jaki fajny dźwięk migawki ;)
Szczerze mówiąc nie oczekiwałem aż tak wypasione zabawki, drugi dzień pytam sam siebie, czy warto wypruwać się na X-a..
Aparat wypluwa obrazek, "dobre" to już biologiczna przystawka.
No właśnie, dużo częściej przystawki szwankują...
PS. Ja obstawiam, że 5D2 jeszcze jakiś czas będzie sprzedawana przez Canona równolegle z 5D3
Ale cena używanego już jest w tych widełkach. Tylko poczekać na wysyp, jeśli takowy nastąpi, bo ci co go mają mogą stwierdzić, że 1dx za drogo, 5d mk3 nie jest powodem do sprzedaży więc po co. Osobiście nie sprzedałbym 1ds3 dla 5d (gdybym go miał)
Tak naprawde, to polskiej ceny 5DmkIII jeszcze nie znamy, poza tym spekulacje na jej temat dotyczą ceny początkowej, która zazwyczaj po pewnym czasie spada - niewiadomym jest czas po którym rynek się względnie nasyci - jesli będzie podobnie jak z 5DmkII, to może to "trochę" potrwać. Jestem przekonany, że istotna część posiadaczy 1DsmkIII będzie się przesiadać na 1D X/bo kto w końcu miałby go kupować/ i podaż używek wzrośnie. :-)
fotofoto
03-03-2012, 22:25
ja tam jestem zawiedziony. Milion pól autofocusa tak naprawde na co komu to potrzebne? Korzystam z jednego bo tak jest po prostu szybciej i najbardziej niezawodnie. 22megapiksele przy 36 bodajze Nikona d800 to też dość słabo. No nie jest to coś na co warto było czekać przez tyle czasu
oskarkowy
03-03-2012, 22:26
ja tam jestem zawiedziony. Milion pól autofocusa tak naprawde na co komu to potrzebne? Korzystam z jednego bo tak jest po prostu szybciej i najbardziej niezawodnie. 22megapiksele przy 36 bodajze Nikona d800 to też dość słabo. No nie jest to coś na co warto było czekać przez tyle czasu
Dokarmiamy? 8-):mrgreen:
Zmęczony? Ić Nikon...
oskarkowy, jasne! Może pęknie z przeżarcia.
Fotofoto
Kpisz czy mowisz powaznie?
xxkomarxx
03-03-2012, 22:34
Czyli Canon zrobił błąd. Mogli zostawić tak jak było w mk2 i dowalić 50 mpx :) dać cenę 20K na starcie i dorzucać do zestawu karty pamięci oraz komputery.
fotofoto
03-03-2012, 22:41
Dokarmiamy? 8-):mrgreen:
nie rozumiem
Czyli Canon zrobił błąd. Mogli zostawić tak jak było w mk2 i dowalić 50 mpx :) dać cenę 20K na starcie i dorzucać do zestawu karty pamięci oraz komputery.
i tego chyba też nie rozumiem. Rozumiem, że każdemu milion pól autofocusa jest niezbędne
Nie, nie karmimy... sam będzie żarł to co znajdzie tu i ówdzie ;-)
fotofoto
03-03-2012, 22:44
Fotofoto
Kpisz czy mowisz powaznie?
nie, nie kpię.
Za dużo pól autofocusa, za mało megapikseli - chyba nie wiedziałeś co wymyślić??? A na co czekałeś?
fotofoto
03-03-2012, 22:52
Za dużo pól autofocusa, za mało megapikseli - chyba nie wiedziałeś co wymyślić??? A na co czekałeś?
na coś bardziej przełomowego niż dorzucenie pól autofocusa.
oskarkowy
03-03-2012, 22:53
Czyli? Rozwiń proszę wypowiedź.
nie rozumiem
i tego chyba też nie rozumiem. Rozumiem, że każdemu milion pól autofocusa jest niezbędne
Communication breakdown :confused: :mrgreen:
fotofoto
03-03-2012, 22:57
Czyli? Rozwiń proszę wypowiedź.
na coś innowacyjnego, a nie udogodnienia na poziomie "rozpoznawania uśmiechu". Na coś co by powaliło na kolana, bo jednak o to powinno chodzić przy wprowadzeniu nowego modelu
tego miliona tak? To przeczytaj sobie jeszcze raz specyfikację, może zobaczysz coś jeszcze ;) Wiesz co, ja również w większości sytuacji używam tylko środkowego punktu af ale są też takie, kiedy przydają się boczne i inne pozostałe - domyśl się jakie...
xxkomarxx
03-03-2012, 23:00
Przełomem powalającym na kolana byłoby jakby aparat mówił co źle robisz i kawę parzył albo jego waga wynosiłaby 150 kg.
Swoją drogą rewelacyjna myśl - kiepski aparat, bo nie powalił mnie na kolana :D nie ma nic rewelacyjnego-przełomowego. To nic, że spełnia oczekiwania (na razie przynajmniej na papierze) większości użytkowników poprzednich wersji 5D ale nie jest to coś, co zmieniło świat :D
fotofoto
03-03-2012, 23:07
a daj Bóg, niech i kawe parzy za te kilkanaście tysięcy. Lepsze to niż skrzypiąca wku*wiająca klapka od CF w moim za 12 tys.
Na wszystkich znanych i mniej znanych forach i blogach od Azji po US od wczoraj trwa nieprzerwana dyskusja o mkIII - serwery az sie grzeja. Wyczytac mozna duzo ciekawych opinii, jest to takze material socjologiczny :-) bo odkrywa ludzkie emocje - czasem niewiarygodne - chociaz aparatu jeszcze nie ma rynku i tak naprawde nie wiadomo jak bedzie w praktyce. Nie wiadomo tez ilu chetnych kupi go niemal od razu po wejsciu na rynek. Ja juz wczesnie pisalem, ze kupic musze pelna klatke "na wczoraj" - wstrzymalem sie do wyjscia mkIII. Odczekam jeszcze te 3 tygodnie do pojawienia sie go na rynku. Tyle tez mam czasu aby zdecydowac - czy jednak bezpiecznie mkII czy mkIII. W kwietniu bede w US - jezeli zdecyduje sie na mkIII - pokaze w kwietniu pierwsze zdjecia.
MaciejDlugosz
03-03-2012, 23:12
Przełomem powalającym na kolana byłoby jakby aparat mówił co źle robisz i kawę parzył albo jego waga wynosiłaby 150 kg.
Albo żeby nagrywał filmy 1920x1080 60 fps (jak Sony).
Albo nie...
120 fps - bo tego jeszcze nie ma.
A jednak karmicie trola... :?
PS. I nie chodzi o kolegę MaciejDlugosz ;-)
Ach te argumenty: że klapka nie taka, dźwięk migawki mógłby być inny, bursztynowy kolor podświetlenia górnego LCD i co tam jeszcze... a, kształt korpusu za bardzo jakiś tam obły albo kanciasty ;) Lubię takie dyskusje, bo wtedy rozmawiamy o rzeczach w fotografii najważniejszych.
bucefal14
03-03-2012, 23:18
Dla mnie brakuje tylko trybu programowego "ślub"...
Dla mnie brakuje tylko trybu programowego "ślub"...
Lubię to! ;)
xxkomarxx
03-03-2012, 23:22
Ja jednak do końca myślałem że Canon rozdzieli linie aparatu i video. Takie 5dmk3 bez video za 10k na starcie.
Ach te argumenty: że klapka nie taka, dźwięk migawki mógłby być inny, bursztynowy kolor podświetlenia górnego LCD i co tam jeszcze... a, kształt korpusu za bardzo jakiś tam obły albo kanciasty ;) Lubię takie dyskusje, bo wtedy rozmawiamy o rzeczach w fotografii najważniejszych.
O tak, tak! Wady! :p A mi nic nie skrzypi, dźwięk migawki mam ok i szafirowy kolor podświetlenia... ummm, dlatego na razie nie zmieniam :rolleyes: (co najwyżej za jakiś czas na 1DX)
MaciejDlugosz
03-03-2012, 23:28
A jednak karmicie trola... :?
Albo żeby była opcja "focus peaking". Fajniej by się pracowało z manualnymi lensami.
Aha. Zapomniałem że mówienie czegoś "nie_w_superlatywach" to trollowanie. Auuu! Nie bijcie - już uciekam!
xxkomarxx
03-03-2012, 23:30
Albo żeby była opcja "focus peaking". Fajniej by się pracowało z manualnymi lensami.
Aha. Zapomniałem że mówienie czegoś "nie_w_superlatywach" to trollowanie. Auuu! Nie bijcie - już uciekam!
Raczej nie chodziło o Ciebie
Nie wiem, czy ktoś już zamieszczał ten link - nie widziałem, więc żeby pokierować temat na odpowiednie tory wrzucam odnośnik do nowych obrazków na canonrumors
http://www.canonrumors.com/2012/03/the-5d-mark-iii-from-the-inside/#more-9165
chociaż pewnie większość z Was już je widziała, ja jakoś przegapiłem...
xxkomarxx
03-03-2012, 23:57
bebechy jak bebechy.
może ktoś wie i powie, co kryje się teraz w miejscu na uchwycie, na wysokości palca serdecznego?
Kolekcjoner
04-03-2012, 00:03
Jeszcze z ciekawych rzeczy to jest nowe zastosowanie tylnego kółka. W trybie filmowym umożliwia ciche sterowanie góra, dół, boki tylko poprzez dotyk. No i wychodzi na to, że nie ma lineskippingu w trybie video.
jak dla mnie puszka ideał (na papierze) :) no może poza ceną :D
fotofoto
04-03-2012, 00:14
O tak, tak! Wady! :p A mi nic nie skrzypi, dźwięk migawki mam ok i szafirowy kolor podświetlenia... ummm, dlatego na razie nie zmieniam :rolleyes: (co najwyżej za jakiś czas na 1DX)
Nie wiem kogo nazywasz trollem, ale przeczytaj sobie swoje wpisy i wykaż troche samokrytyki. Jeśli kogoś kto zwyczajnie napisze swoje zdanie na forum to chyba coś Ci się pomyliło. Ta typowa polska zgryźliwość i chamstwo.
Większość w dupie była i gówno widziała, a do krytykowania innych są pierwsi.
Jeszcze z ciekawych rzeczy to jest nowe zastosowanie tylnego kółka. W trybie filmowym umożliwia ciche sterowanie góra, dół, boki tylko poprzez dotyk. No i wychodzi na to, że nie ma lineskippingu w trybie video.
Jest jeszcze kilka innych sympatycznych dodatków, np. i-frame codec z wysokim bitrate:
"You won’t need to record it externally because the internal codec is so good"
Teraz rozumiem już ceny nowych obiektywów Canona - będą schodziły jak ciepłe bułeczki :-)
Mam nadzieję, że ktoś da ci teraz bana.
może ktoś wie i powie, co kryje się teraz w miejscu na uchwycie, na wysokości palca serdecznego?
Czujnik IR do wyzwalania migawki pilotem. W 7D też jest.
Bardzo fajna funkcja. Szkoda, że nie wpadli na to jak wpuścili 7D. Oj szkoda, że nie zarabiam więcej. Niestety 8 pensji nie dam rady przeznaczyć :(
luc_october
04-03-2012, 00:24
My tu jakieś karmienie troli i inne bzdety, a czy ktoś przeanalizował dobrze foty jakie wypluwa nowa piąteczka?
Najpierw ściągnąłem kilka zdjęć, zacząłem wyciągać cienie i co? I nic. W końcu piękne cienie bez siatki jak 5d2. Jak się podkręci już na maksa wszystkie suwaczki pojawiają się kolorowe plamy widoczne także na iso od 25600 w górę ale i tak jest pięknie.
Teraz nie trzeba się przejmować założonym dekielkiem na obiektywie, bo i tak się wyciągnie z czerni detale :D
http://www.adorama.com/ICA5DM3.html ktoś będzie sprowadzał ? chętnie podłącze się do zamówienia.
Rozdzielczość horyzonalna 5d mk III to 5760 co stanowi dokładną trzykrotność rozdzielczości FHD (1920). Wygląda na to, że faktycznie nie będzie lineskippingu. :-)
Wygląda na to, że ten sensor został z góry zaprojektowany z uwzględnieniem funkcji Video.
Dobry jesteś, naprawdę dobry. Tylko wiesz nie chodzi o to, że my tu tak bronimy bardzo nowej piątki i potniemy każdego, kto coś złego powie o tej puszce. Rzecz w tym, że Twoje zdanie było beznadziejne i nijakie. Mówienie o tym, że nowy 5D jest za mało innowacyjny i ma za dużo punktów af jest dla mnie co najmniej niezrozumiałe. Człowieku, chodzi o to, że w tym modelu zostały (prawdopodobnie) naprawione wszystkie niedociągnięcia wersji poprzednich po to aby ta konstrukcja była dla wielu aparatem idealnym :)
Kolekcjoner
04-03-2012, 00:38
Ja jednak do końca myślałem że Canon rozdzieli linie aparatu i video. Takie 5dmk3 bez video za 10k na starcie.
Już to zrobili tyle że nie za 10kzł ;-).
Mam nadzieję, że ktoś da ci teraz bana.
Może ale póki co bardzo proszę nie karmić :cool:
Ta typowa polska zgryźliwość i chamstwo.
No to teraz dopiero zajechało wielkim światem... jak kolega tam takiego sposobu wyrażanie się publicznie się wyuczył, to nie warto było jechać.
Rozdzielczość horyzonalna 5d mk III to 5760 co stanowi dokładną trzykrotność rozdzielczości FHD (1920). Wygląda na to, że faktycznie nie będzie lineskippingu. :-)
Wygląda na to, że ten sensor został z góry zaprojektowany z uwzględnieniem funkcji Video.
Rysuje, rysuję i rysuję i nijak mi nie wychodzi - jak weźmiemy Bayera i co trzy piksele. Musi to jakoś sprytniej być zrobione.
PBmarkII
04-03-2012, 00:48
Jak ktoś kupi i stwierdzi że mark 3 nie jest niczym specjalnym to chętnie przyjmę ;) a jak ktoś kupi i się spodoba to mark 2 który już nie robi zdjęć też nie odmówię :P
Ludzie cieszcie się że jest nowa pucha i jak kogoś stać to niech bierze :) Ja tu o mark 2 marzę a wy już na 3 narzekacie :D aparat co prawda nie powstał ale z tego co można wyczytać to jak dla mnie bomba bo o ile af się sprawdzi to będzie to puszka do wszystkiego :)
Jak ktoś kupi i stwierdzi że mark 3 nie jest niczym specjalnym to chętnie przyjmę ;) a jak ktoś kupi i się spodoba to mark 2 który już nie robi zdjęć też nie odmówię :P
Ludzie cieszcie się że jest nowa pucha i jak kogoś stać to niech bierze :) Ja tu o mark 2 marzę a wy już na 3 narzekacie :D aparat co prawda nie powstał ale z tego co można wyczytać to jak dla mnie bomba bo o ile af się sprawdzi to będzie to puszka do wszystkiego :)
Ja sie przymierzam do FF z 50d ale wolałbym chyba 2x 5d II niż 1x 5d III w tej samej cenie.
Ale puszka zapowiada sie świetnie :D
Wygląda na to, że ten sensor został z góry zaprojektowany z uwzględnieniem funkcji Video.A ja głupi dzieliłem przez 2 :) Wiedziałem że ta liczba jest "okrągła!" :D
Jeszcze z ciekawych rzeczy to jest nowe zastosowanie tylnego kółka. W trybie filmowym umożliwia ciche sterowanie góra, dół, boki tylko poprzez dotyk.
Ale sterowanie czym?
Ale sterowanie czym?
"This allows the video shooter to make selections of what he or she would like to adjust – ± exposure compensation, shutter speed or aperture adjustment, manual audio recording level, or ISO setting. "
http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2012/5d3_hd_video_features.shtml?categoryId=122
Czy ja cos przeoczylem, czy nigdzie nie ma podanego czasu x-sync ?
Wreszcie "normalne" 1/250 czy nadal 1/125 ? Ktos wie ?
To naprawdę przeoczyłeś bo taki czas jest podany - 1/200 i taki sam czas mają 5D i 5DII, więc nie wiem skąd te "nadal 1/125"
Jeżeli pytasz o szczegóły to lepiej nie szukać na innych stronach niż producenta ;)
http://www.canon.pl/for_home/compare_products/loadcomparator.asp?prod=2764B007AA;5260B004AA;&lang=PL&country=PL&dir=/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/
GoOrange
04-03-2012, 09:37
My tu jakieś karmienie troli i inne bzdety, a czy ktoś przeanalizował dobrze foty jakie wypluwa nowa piąteczka?
Najpierw ściągnąłem kilka zdjęć, zacząłem wyciągać cienie i co? I nic. W końcu piękne cienie bez siatki jak 5d2. Jak się podkręci już na maksa wszystkie suwaczki pojawiają się kolorowe plamy widoczne także na iso od 25600 w górę ale i tak jest pięknie.
Teraz nie trzeba się przejmować założonym dekielkiem na obiektywie, bo i tak się wyciągnie z czerni detale :D
Są już może jakieś RAW-y? Choćby jeden, dwa no może trzy...
michael_key
04-03-2012, 10:12
Są już może jakieś RAW-y? Choćby jeden, dwa no może trzy...
Ja nie mogę znaleźć.
w dodatku matówka stała, ale wyświetla siatkę - jak dla mnie wystarczy :smile:
tylko czy aby obraz w wizjerze po przejściu przez LCD nie będzie ciemniejszy?
To naprawdę przeoczyłeś bo taki czas jest podany - 1/200 i taki sam czas mają 5D i 5DII, więc nie wiem skąd te "nadal 1/125"
Jeżeli pytasz o szczegóły to lepiej nie szukać na innych stronach niż producenta ;)
http://www.canon.pl/for_home/compare_products/loadcomparator.asp?prod=2764B007AA;5260B004AA;&lang=PL&country=PL&dir=/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/
Tez juz znalazlem... gdzies mi umknelo...
Skad 1/125 ? Z doswiadczenia. To, ze nie mam "C" w stopce, nie znaczy , ze nie mam w "realu" ;) . na 1/160 juz sie zaczyna black-out, na 1/200 jest "niepomijalny" . 5D mk2 ma synchro 1/125 max i juz. A Canon moze sobie napisac co chce... nawet 1/800 :mrgreen:
W sumie poza synchro na "normalnym" poziomie ( np 1/250 jak 1V ) brakuje mi tylko "kukulki" do AF ( takiej jak w D700/d300.... ) - dla mnie rzecz nieoceniona. No i moze jeszcze sterownia blyskiem z poziomu aparatu. Wymyslone "wieki" temu. Niekosztowne ( kwestia softu ) , a jakie mile. Radiowka tego nie zastapi.
Zreszta radiowka w nowej lampie i sterowniku to piekna rzecz, choc zasieg w kategorii komiczny byc powinien . 30m ??? Juz teraz sa "szybkie" sterowniki dzialajace ok 100m i wiecej . Technologia nie jest tu limitem. Zwlaszcza przy zaproponowanych cenach...
Ciekaw jest tez realizacji " w prawdziwym zyciu" pomiaru swiatla. To jest ( dla mnie ) bardziej istotne niz nowy design menu.
Trzeba kilka dni poczekac ... A potem juz tylko zapewne "mastercard" :)
oskarkowy
04-03-2012, 12:05
Skad 1/125 ? Z doswiadczenia. To, ze nie mam "C" w stopce, nie znaczy , ze nie mam w "realu" ;) . na 1/160 juz sie zaczyna black-out, na 1/200 jest "niepomijalny" . 5D mk2 ma synchro 1/125 max i juz. A Canon moze sobie napisac co chce... nawet 1/800 :mrgreen:
Wiesz.. Czasy synchronizacji z lampami nie zależą tylko od migawki w aparacie.
U kogoś robiłem, nie znam modelu, ale 1/200 na 5II jest osiągalna.
Za to u znajomego na chińszczyźnie 1/160 w 1DmkIV wychodzi z paskiem..
spokojnie na skyportach 5dmkI i 5dmkII synchronizują na 1/200 więc nie sądzę żeby w tej kwestii coś się zmieniło
bardzo fajna zabawka tym badziej ze ma konstrukcje af z nowej jedynki
ale cena nie mala... coz, moze za pare lat hehe
Wiesz.. Czasy synchronizacji z lampami nie zależą tylko od migawki w aparacie.
U kogoś robiłem, nie znam modelu, ale 1/200 na 5II jest osiągalna.
Za to u znajomego na chińszczyźnie 1/160 w 1DmkIV wychodzi z paskiem..
U mnie na Skyportach nie synchronizuje 1/200 ( i na wszelkich lampach : od najtanszych D-lite , przez RX na Quadra'ch konczac ) ... Na Profoto Air tez nie, i probowalem znajomej Broncolor ( monobloki, scoro i senso ) na PW - tez nie...
Po kablu tez nie... nawet skyport z PC
Jedyna opcja ( jesli mnie pamiec nie myli, testowalem dosc dawno ) , to wyzwalanie fotocela z 580ex2 na stopce. Ta opcja jak najbardziej mnie nie interesuje.
Sorry, ale mine nie interesuje "jest osiagalne" . Jest 100% ( zawsze ) albo nie istnieje.
Dlatego bede obstawal , ze 5d2 ma synchro 1/125 .
Zreszta, to nie tylko moja opinia : wystarczy zajrzec na blogi (znanych) fotografow : maja ten sam "problem" ... .
- niespotykany zakres użytecznego ISO: http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-5d-mark-iii-low-light-iso-samples
- pełna dynamika AF
- 6 kl/s przy 22MPX
-AUTO ISO w pełni użyteczne
- kodekowanie filmu (rewelacja!)
i Ty naprawdę nie widzisz na co myśmy czekali :)
25600 przypomina mi 1600 z 40d :)
istnieje.
... .
Może Twój egzemplarz jest walnięty. JA nie mam takiego problemu ani po kablu ani na najprostszych pixelach (tam co prawda czasem trzeba zejść do 1/160) z quantuumem
Kolekcjoner
04-03-2012, 14:57
Chodzą słuchy, że póki co 5D mkII zostaje w linii. Podobno nigdzie nie napisali, że go przestają produkować, a w którymś wywiadzie przedstawiciel Canona nie zaprzeczył kiedy go o to zapytali.
Czy ktoś znalazł gdzieś jakieś rzetelne info o tym? Byłoby to ciekawe jeśli prawda.
Byłoby to logiczne i zachowało konsekwencję w cenach poszczególnych modeli 7d, 5dmkII, 5dmkIII, 1dx. Jeśli to prawda to o żadnym spadku cen nie ma mowy.
fotowesolowski
04-03-2012, 15:07
ładne stopniowanie
7d,super crop
5dmkII, tani FF
5dmkIII, wypasiony FF
1dx wypasiony FF profi reporterski
Juz sie ciesze na tanie 5DI takie do wozenia w aucie :):), na plaze i na wakacje
PBmarkII
04-03-2012, 15:17
Tylko żeby nie było jak w przypadku 50d :/ po wyjsciu 50d przez jakis czas były na rynku i pod koniec w kosmicznych cenach a teraz używki to już wogóle :/
michael_key
04-03-2012, 15:19
W przypadku wycofania mkII zapewne tak będzie.
ładne stopniowanie
7d,super crop
5dmkII, tani FF
5dmkIII, wypasiony FF
1dx wypasiony FF profi reporterski
Byłoby to logiczne i zachowało konsekwencję w cenach poszczególnych modeli 7d, 5dmkII, 5dmkIII, 1dx. Jeśli to prawda to o żadnym spadku cen nie ma mowy.
Tak mi się właśnie wydaje, też nigdzie się nie doczytałem żeby wycofali 5D2 po wejściu 5D3, więc kto wie, może zostawią. Chcieliśmy "taniego" FF, to mamy... 5D2. Zamiast tańszego FF, pozycjonowanego niżej, zostawią 5D2 jeszcze jakiś czas, a dali sporo droższy 5D3 pozycjonowany wyżej.
No chyba, że Canon ma dla nas jeszcze jakąś niespodziankę :smile:
Pożyjemy, zobaczymy
michael_key
04-03-2012, 15:26
Może zostawią, może...
Będzie 5DII i 5DIII podobnie (chyba) jak u konkurencji D700 i D800, D800E :-)
PBmarkII
04-03-2012, 15:41
O ile w N to ma jakiś sens bo d700 jest repo to d800 studio. W canonie jest to po prostu ta sama pucha tylko ulepszona no chyba ze af bedzie tak dobry że repo się przesiądzie :D
GoOrange
04-03-2012, 15:53
Wolałbym żeby oczywiście Canon utrzymał obie piątki w produkcji bo to z pewnością obniżyłoby znacznie cenę II ale w zasadzie jest to niemożliwe. Tak samo z resztą jak nie wierzę w to że D800 nie jest następcą D700 a przynajmniej w założeniu nie miał być. Co wcale nie znaczy że Nikon po ewentualnie bardzo udanym wejściu na rynek 5D Mark III nie pozostawi D700 lub wrzuci D700s na rynek.
MaciejDlugosz
04-03-2012, 16:00
Tak mi się właśnie wydaje, też nigdzie się nie doczytałem żeby wycofali 5D2 po wejściu 5D3, więc kto wie, może zostawią. Chcieliśmy "taniego" FF, to mamy... 5D2.
"The older Mark II model will continue as an active product in the company's SLR lineup."
http://www.imaging-resource.com/news/2012/03/02/hands-on-preview-canon-5d-mark-iii-speedlite-radio-flash-system-and-more ---> źródło informacji
Dodatkowo:
Chodzą słuchy, że póki co 5D mkII zostaje w linii. Podobno nigdzie nie napisali, że go przestają produkować, a w którymś wywiadzie przedstawiciel Canona nie zaprzeczył kiedy go o to zapytali.
Czy ktoś znalazł gdzieś jakieś rzetelne info o tym? Byłoby to ciekawe jeśli prawda.
Tylko tu: http://blog.planet5d.com/2012/03/canon-eos-5d-mark-iii-hands-on-what-isnt-in-the-canon-press-release/
The 5D2 will remain in the product line! The new Canon EOS 5D Mark III will be the third full frame sensor camera in the Canon line. The others are the 5D2 and the Canon EOS-1D X.
Powołują się przy tym na swój wywiad z C. Westfallem: http://blog.planet5d.com/2012/03/planet5d-video-summary-of-the-canon-eos-5d-mark-iii-hands-on/ - ale z tego akurat to IMHO nie wynika...
michael_key
04-03-2012, 17:05
Pożyjemy zobaczymy jak to nasza kochana marka wymyśli :smile:
Kolekcjoner
04-03-2012, 17:14
W sumie te puszki sobie nie zagrażają - natomiast wcale bym się nie zdziwił gdyby niedługo poszedł na emeryturę 7D. Wszak następca właśnie wyszedł ;).
strideer
04-03-2012, 17:19
W sumie te puszki sobie nie zagrażają - natomiast wcale bym się nie zdziwił gdyby niedługo poszedł na emeryturę 7D. Wszak następca właśnie wyszedł ;).
Nie sądzę. 5D Mark III jest ponad dwukrotnie droższy od 7D, a do tego ma mniejszą użyteczność z teleobiektywami (szczególnie, że AF działa tylko do f/5,6, co stanowi problem dla osób potrzebujących korzystać z konwerterów 2x - być może to zmienią, tak jak zamierzają zmienić w 1D X, ale specyfikacja jest póki co w tym momencie jasna).
Kolekcjoner
04-03-2012, 17:35
Nie sądzę. 5D Mark III jest ponad dwukrotnie droższy od 7D, a do tego ma mniejszą użyteczność z teleobiektywami (szczególnie, że AF działa tylko do f/5,6, co stanowi problem dla osób potrzebujących korzystać z konwerterów 2x - być może to zmienią, tak jak zamierzają zmienić w 1D X, ale specyfikacja jest póki co w tym momencie jasna).
Zobaczysz - następcy 7D już nie będzie :cool:.
xxkomarxx
04-03-2012, 17:43
Sugerujesz że Canon rezygnuje z tych "lepszych" cropów
Będzie 8-)
strideer
04-03-2012, 19:06
Tego nie wiem. Moim zdaniem dobry korpus APS-C za normalne pieniądze dla średniej półki ma jak najbardziej sens - tym bardziej, że 5D Mark III nie jest aparatem na każdą kieszeń.
Kolekcjoner
04-03-2012, 19:15
Tego nie wiem. Moim zdaniem dobry korpus APS-C za normalne pieniądze dla średniej półki ma jak najbardziej sens - tym bardziej, że 5D Mark III nie jest aparatem na każdą kieszeń.
Tak ale jak 5D mkII zostaje w linii w obecnej cenie to kiepsko wyglądają perspektywy sprzedaży 7D. Zresztą z nieoficjalnych źródeł wynika, że 7D nie był jakimś hitem sprzedaży (za wyjątkiem początkowego okresu). Podejrzewam że zrobią wypasione 70D (to o czym piszesz) i 7D pójdzie w niebyt. Nowy 5D musi być drogi żeby to miało wszystko sens - i będzie IMHO.
strideer
04-03-2012, 19:19
Tak ale jak 5D mkII zostaje w linii w obecnej cenie to kiepsko wyglądają perspektywy sprzedaży 7D. Zresztą z nieoficjalnych źródeł wynika, że 7D nie był jakimś hitem sprzedaży (za wyjątkiem początkowego okresu). Podejrzewam że zrobią wypasione 70D (to o czym piszesz) i 7D pójdzie w niebyt. Nowy 5D musi być drogi żeby to miało wszystko sens - i będzie IMHO.
No tak, podniesienie linii dwucyfrowej do dawnej rangi ma dla mnie największy sens w obecnej sytuacji.
No tak, podniesienie linii dwucyfrowej do dawnej rangi ma dla mnie największy sens w obecnej sytuacji.
A 7D zostanie otoczone kultem!
Wygląda na to, że DiG!C 5+ daje radę w pojedynkę zastąpić dwa procesory poprzedniej generacji - stąd 70D może być właśnie taką wersją x1.6 najnowszej piątki.
Ciekawe też, czy seria 1xxxD doczeka się odświeżenia.
Przecież dopiero co wyszedł 1100D... Nie przesadzajmy.
michael_key
04-03-2012, 19:54
No i widzę, że znowu gdybandko się zaczyna :lol:
Racja - proszę nas przegonić do plotek.
Dziękuję.
Wiedziałem że canon mnie zaskoczy ale myślałem że, w drugą stronę
zastanawiałem się co wykastrują lub co dadzą na złość a tu ....
Ciekawy jestem czy z ląpą da się również konfigurować auto iso czy będzie ograniczone do np 400 jak w mkII
Próbka filmu przy iso 12800:
http://vimeo.com/37879608
Cos filmik z mk II jakis taki wyraznie ostrzejszy....
Czyzby odszumianie przez blurowanie? :)
xxkomarxx
04-03-2012, 21:17
To jest film z wersji przedprodukcyjnej więc może coś się zmieniło.
Równie dobrze przyczyną mogło być gorsze szkło lub błąd ostrzenia.
michael_key
04-03-2012, 21:44
Racja - proszę nas przegonić do plotek.
Dziękuję.
Spoko spoko ;-)
Nie wykluczone, ale tak mi sie w oko rzucilo.
Coś mi się zdaje, że muszą nad mk III jeszcze dużo popracować bo jakoś jest kilka zdjęć z tego aparatu a kto dostaje ten aparat w swe ręce to nie może pokazać zdjęć z niego... To co te oficjalnie zrobione niby nie były robione wersję przedprodukcyjną?
xxkomarxx
04-03-2012, 23:48
Coś mi się zdaje, że muszą nad mk III jeszcze dużo popracować bo jakoś jest kilka zdjęć z tego aparatu a kto dostaje ten aparat w swe ręce to nie może pokazać zdjęć z niego... To co te oficjalnie zrobione niby nie były robione wersję przedprodukcyjną?
Oficjalne masz Jpegi które mają pokazywać to co chce producent. Widziałeś gdzieś rawa bo ja jeszcze nie. Po to się sprawdza wcześniej by wyeliminować błędy zanim trafi do ostatecznego odbiorcy. Ci co testują nie mogą pokazywać bo jeśli trafiłby się jakiś defekt to zaraz by wrzało. Weź pod uwagę tylko to forum. Wychodzi Raw który wcale nie jest tak zachwycający i nagle zaczyna się dyskusja jaki to marny sprzęt jest, że w końcu znalazł się haczyk, że nie jest tak kolorowo jak wszyscy chcieli. Poczekamy zobaczymy co pokaże ta puszka.
blackninja
05-03-2012, 00:24
A tu (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=3967.msg82541;topicseen#new) są przecież dwa. ISO 6400 i 51200
Absolutnie nie wierzę w kontynuowanie 5Dmk2. Nie widzę powodu. Sytuacja nie jest analogiczna do nikonów D700/D800. W nikonie jedne parametry poprawili, inne pogorszyli, oba body są kierowane innych grup odbiorców. W canonie oba body sa dla tych samych fotografów. Wewnętrzna konkurencja? Zabijać sobie zysk z nowości przez kontynuowanie mk2 ? Sensu to nie ma. Księgowi nie pozwolą. ;-) Jeśli na razie sa oba body, to tylko sytuacja przejściowa i raczej na bardzo krótko.
U mnie na Skyportach nie synchronizuje 1/200 ( i na wszelkich lampach : od najtanszych D-lite , przez RX na Quadra'ch konczac ) ... Na Profoto Air tez nie, i probowalem znajomej Broncolor ( monobloki, scoro i senso ) na PW - tez nie...
Sorry, ale mine nie interesuje "jest osiagalne" . Jest 100% ( zawsze ) albo nie istnieje.
Rozumiem, ja wcześniej myślałem o lampach systemowych ale z tymi to można i 1/800
To mówisz, że po kablu też miałeś problem, bo ja myślałem, że to tylko z radiem wychodzą takie niespodzianki.
Jeśli na razie sa oba body, to tylko sytuacja przejściowa i raczej na bardzo krótko.
Różnica w cenie jest tak duża że póki co kontynuowanie 5D2 jako modelu przejściowego jest bardzo możliwe. Po prostu 5D3 jest zbyt drogi dla tych co uzbierali kasę na mkII i w ogóle w tej chwili nie kupią mkIII choć bardzo by chcieli.
Po kablu tez nie... nawet skyport z PC
Jedyna opcja ( jesli mnie pamiec nie myli, testowalem dosc dawno ) , to wyzwalanie fotocela z 580ex2 na stopce. Ta opcja jak najbardziej mnie nie interesuje.
Zreszta, to nie tylko moja opinia : wystarczy zajrzec na blogi (znanych) fotografow : maja ten sam "problem" ... .
U mnie na 5dmk1 1/160 leciało z youngnuo rf-603 oraz pixel pt-04 (te najtańsze) bez ŻADNYCH pasków, gdy zmieniłem na Pixel Soldier nawet na 1/200 żadnych czarnych pasków nie ma (zaczynają się od 1/250).
Różnica w cenie jest tak duża że póki co kontynuowanie .No i to właśnie nie podoba się księgowym. Po kiego mają sprzedawać tanio 21 Mpx jak mogą drogo 22 Mpx ?
Bez przesady też jeśli chodzi o różnicę w cenie. To nie skok jak z 5D na 1DX.
5d2 zakończyło produkcję 5d1
5d3 kończy produkcję 5d2
przez jakiś czas 5d2 będzie w sprzedaży - trochę leży zapewne w najróżniejszych magazynach
No i to właśnie nie podoba się księgowym. Po kiego mają sprzedawać tanio 21 Mpx jak mogą drogo 22 Mpx ?
Bez przesady też jeśli chodzi o różnicę w cenie. To nie skok jak z 5D na 1DX.
5D2 jest bez żadnej łaski dostępny za ~7300 a 5D3 zapowiada się na ~13-14, to dwa razy tyle. Po prostu wielu ludzi nie kupi 5D3 bo ich nie będzie stać.
strideer
05-03-2012, 01:24
5D2 jest bez żadnej łaski dostępny za ~7300 a 5D3 zapowiada się na ~13-14, to dwa razy tyle. Po prostu wielu ludzi nie kupi 5D3 bo ich nie będzie stać.
A znasz polskie powiedzienie "postaw się, a zastaw"? :-)
Kolekcjoner
05-03-2012, 01:26
Absolutnie nie wierzę w kontynuowanie 5Dmk2. Nie widzę powodu. Sytuacja nie jest analogiczna do nikonów D700/D800. W nikonie jedne parametry poprawili, inne pogorszyli, oba body są kierowane innych grup odbiorców. W canonie oba body sa dla tych samych fotografów. Wewnętrzna konkurencja? Zabijać sobie zysk z nowości przez kontynuowanie mk2 ? Sensu to nie ma. Księgowi nie pozwolą. ;-) Jeśli na razie sa oba body, to tylko sytuacja przejściowa i raczej na bardzo krótko.
Najwyraźniej księgowi Canona patrzą na to inaczej 8-). Co do tego do kogo co jest kierowane to rzecz bardzo względna natomiast jedno jest raczej pewne nowy 5D mkIII to dużo bardziej reporterskie body niż poprzednik więc krąg odbiorców będzie dużo szerszy niż poprzednika. A przecież dochodzą jeszcze ślubniacy dla których to body jest niemal idealne ;). Zaś stary zarówno w studiu jak i w landszafcie na pewno nie przestanie robić zdjęć.
Dlatego taki układ jaki póki co zaistniał jest całkiem prawdopodobny.
Poza tym może mają wolne moce jeśli chodzi o matryce po nieboszczyku Desie ;) i chcą to wykorzystać 8-).
A znasz polskie powiedzienie "postaw się, a zastaw"? :-)
Ja znam: "Zastaw się, a postaw się" ;)
strideer
05-03-2012, 01:27
Ja znam: "Zastaw się, a postaw się" ;)
Nigdy nie pamiętam kolejności :-D
Quadrifoglio
05-03-2012, 01:44
Najwyraźniej księgowi Canona patrzą na to inaczej 8-). Co do tego do kogo co jest kierowane to rzecz bardzo względna natomiast jedno jest raczej pewne nowy 5D mkIII to dużo bardziej reporterskie body niż poprzednik więc krąg odbiorców będzie dużo szerszy niż poprzednika. A przecież dochodzą jeszcze ślubniacy dla których to body jest niemal idealne ;). Zaś stary zarówno w studiu jak i w landszafcie na pewno nie przestanie robić zdjęć.
Dlatego taki układ jaki póki co zaistniał jest całkiem prawdopodobny.
Poza tym może mają wolne moce jeśli chodzi o matryce po nieboszczyku Desie ;) i chcą to wykorzystać 8-).
Gdyby Canon chciał to miejsce cenowe po 5MK2 móglby zapełnić z zyskiem jakimś płnoklatkowym bezlusterkowcem.... pozamiatał by Fuji i Olympusa oraz trochę NEXa 7... ale trzeba chcieć wykonać taki ruch.
PBmarkII
05-03-2012, 01:47
A znacie Zesraj się a nie daj się ? :D Jak kogoś nie stać będzie na 5d mark 3 a mark 2 nie będzie już nowych to ludzie będą kupować używki tak było jest i będzie. 50d zastąpiło 60d i tak samo będzie z 5d. Niestety takie prawa rynku a canona nic nie będzie interesować czy ty masz pieniądze czy nie. Jak nie masz to inny tańszy model i tyle.
5D2 jest bez żadnej łaski dostępny za ~7300 a 5D3 zapowiada się na ~13-14, to dwa razy tyle.Nie będzie takiej różnicy cen. Nie widzę uzasadnienia dla o tyle wyższej ceny. W dodatku nie może być znacząco droższy od D800, bo naiwniacy pójdą w 36 Mpx ;)
No dobra, zejdźmy z cen.
Ja sądzę, że 5Dmk2 szybko wypadnie i tyle.
Kolekcjoner
05-03-2012, 02:03
Nie będzie takiej różnicy cen. Nie widzę uzasadnienia dla o tyle wyższej ceny.
Nie bierzesz pod uwagę, że 5DmkII będzie taniał:
http://photorumors.com/2012/03/04/canon-5d-mark-ii-price-drop/
W dodatku nie może być znacząco droższy od D800, bo naiwniacy pójdą w 36 Mpx ;)
Do D800 ludzie eLek nie podepną więc może być :cool:.
A znacie Zesraj się a nie daj się ? :D Jak kogoś nie stać będzie na 5d mark 3 a mark 2 nie będzie już nowych to ludzie będą kupować używki tak było jest i będzie. 50d zastąpiło 60d i tak samo będzie z 5d. Niestety takie prawa rynku a canona nic nie będzie interesować czy ty masz pieniądze czy nie. Jak nie masz to inny tańszy model i tyle.
Świetnie zobrazowałeś dlaczego 5D2 prawdopodobnie zostanie w produkcji i sprzedaży :) Co Canona interesuje rynek wtórny? 5D2 kosztuje tyle, że amator reprezentujący zachodnią średnią klasę jest go sobie w stanie kupić w kicie z 24-105 jako gadżet-zabawkę. Z 5D3 już tak różowo nie jest. Prawie 2x większa cena może albo prowadzić to tego, że Ci co już byli prawie zdecydowani na 5D2 pójdą w używkę albo w model niżej właśnie. Oba rozwiązania to mniej kasy dla Canona ;) Sądzę, że zostawią 5D2, 7D pewnie też jeszcze przez jakiś rok, może nawet dwa lata. Takie stopniowanie jest IMHO rozsądne. xxxxD xxxD i xxD jako amatorskie zabawki. 7D i 5D2 jako semi- profi, 5D3 w sumie można już uznać za profi 1D jako high-end, flagship, super-profi :P
PBmarkII
05-03-2012, 02:42
Goomis jeśli by tak było to canon by produkował 5d i 5dmk2 jednoczesnie a tak się nie stało. A czy canon zarobi mniej ? nie bo jak nie kupi ktos 5d mark 2 bo juz go nie bedzie to kupi np 7d i canon nadal zarabia :D swoja drogą canona pewnie nie interesuje ile ty zarabiasz nie stać cię to weź sobie na raty oni maja taki tok myślenia.
Przeglądałem sample z tego Canona z chirurgiczną dokładnością wpatrując się w kolejne części zdjęcia jak szpak w gnat i detale zdjęcia nie powaliły mnie... i nie mówię o wyższych ISO. Obrazek bardzo plastikowy. Z pewnością aparat ten ma wiele bajerów pomocnych przy fotografowaniu, tylko szkoda by było gdyby one przysłoniły pierwotną funkcję aparatu - a mianowicie dobre jakościowo zdjęcia.
WiatruMistrz
05-03-2012, 08:56
Rawy też masz "plastikowe" ? LOL
Dobrze że jest, specyfikacja też bardzo fajna, kiedyś się go dorwie w łapki :)
Tornvald
05-03-2012, 09:39
To ja powiem jak mozna uzasadnic pozostanie mk 2 w ofercie... Jesli Nikon zostawi D700, ktory nie zagraza D800 a Canon zostanie z samym mk3, to najtanszy FF Nikona kosztuje 7-8 tys. Nie widac tu miejsca na mk2? Imo różnica w cenie mk2 i mk3 jest na tyle duza,ze jeden za bardzo nie zagraża drugiemu. Nie znam co prawda wynikow badan marketingowych Canona, ale jesli kogoś stac na aparat za 2tys $ to zapewne stac go.też na wydanie 2,5tys $ ale 3,5 tys $ już niekoniecznie.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
xxkomarxx
05-03-2012, 10:12
Goomis jeśli by tak było to canon by produkował 5d i 5dmk2 jednoczesnie a tak się nie stało. A czy canon zarobi mniej ? nie bo jak nie kupi ktos 5d mark 2 bo juz go nie bedzie to kupi np 7d i canon nadal zarabia :D swoja drogą canona pewnie nie interesuje ile ty zarabiasz nie stać cię to weź sobie na raty oni maja taki tok myślenia.
Tylko zwróć uwagę na to że 5d i 5dmk2 są bardzo podobne to tak jak 20d i 30d. Mk2 i mk3 to jest już przepaść, w nowym modelu masz wszystko o czym marzyło całe to towarzystwo przez lata.
Jak ktoś nie kupi 5d to kupi 7d wcale nie. Jak robisz zdjęcia FF to wiesz co to jest i np dla mnie powrót do cropa do żadna opcja.
Patrząc szerzej to przeciętnego obywatela USA czy europy gdzie są normalne zarobki stać na taki aparat. Tylko u nas trzeba wypruwać sobie żyły, a wątpię aby canon myślał o ogonku sprzedaży jakim jest Polska.
Jako, że historia lubi się powtarzać to przypomnę, że Canon jak wprowadzał 7D twierdził, że nie zastępuje 50D i 50D pozostaje w sprzedaży. Trochę było w tym racji tylko, że wkrótce potem okazało się że "zastąpili" go modelem 60D który był pół półki niżej, żeby nie zagrażał siódemce.
Teraz pojawia się miejsce na puszkę z serii X0D z matrycą FF i super filmowaniem -
w końcu niedawno ogłoszone pełnoklatkowe Canon EF 24 f/2.8 IS USM i Canon EF 28 f/2.8 IS USM trzeba do czegoś przypiąć, a stabilizacja w takich ogniskowych to potrzebna raczej tylko do filmowania.
Jako, że historia lubi się powtarzać to przypomnę, że Canon jak wprowadzał 7D twierdził, że nie zastępuje 50D i 50D pozostaje w sprzedaży. Trochę było w tym racji tylko, że wkrótce potem okazało się że "zastąpili" go modelem 60D który był pół półki niżej, żeby nie zagrażał siódemce.
Teraz pojawia się miejsce na puszkę z serii X0D z matrycą FF i super filmowaniem -
w końcu niedawno ogłoszone pełnoklatkowe Canon EF 24 f/2.8 IS USM i Canon EF 28 f/2.8 IS USM trzeba do czegoś przypiąć, a stabilizacja w takich ogniskowych to potrzebna raczej tylko do filmowania.
czort tak naprawde wie. obrazek na chwile obecna wyglada tak, ze Canon ma:
1. bardzo plastikowe xxxxD. prawdopodobnie do skanibalizowania przez G1X
2. bardzo fajne 550D/600D, ktore robia za swietny entry level. byc moze ta linia zostanie troche "zdziadziona" (materialowo, moze ficzerowo), zeby zeszla polke nizej
3. 60D, ktore na chwile obecna jest tanszym xxD,
4. 7D, czyli wypasiony APS-C
5. 5D mkII czyli tanszy FF
6. 5D mkIII czyli porzadny FF dla pasjonata
7. 1DX czyli cuda wianki.
wyglada na to, ze linie 5D i 7D zostana, z odswiezaniem mniej wiecej w 3-letnim cyklu. co do pytania co Canon zrobi z xxD i z miejscem obecnego 5D mkI...
IMHO xxD pozostanie jako crop dla zaczynajacego pasjonata, ktory juz nie chce xxxD. podejrzewam, ze o ile 70D zachowa tylne kolko, o tyle bedzie to jeszcze odchudzone materialowo niz 60D.
a jesli chodzi o budzetowy FF... poki co Canon nie ma takiego cisnienia, moze tu spokojnie trzymac 5D mkII, bo to juz produkuja praktycznie po kosztach. w przyszlosci... jak Sony sie w sobie zbierze (albo Nikon poprawi rentownosc) to pojawi sie w koncu ten fullfrejmowy trabant. ale na chwile obecna nie widze tego...
W obliczu 5d3 FF trabant to ni mniej ni więcej jak mk2 :D
W obliczu 5d3 FF trabant to ni mniej ni więcej jak mk2 :D
alez skad! tam sie da jeszcze sporo odchudzic pod wzgledem materialowo-ficzerowym. tak naprawde to chyba jedyne czego sie nie da zdowngrade'owac (przepraszam za jezyk!) to AF, aczkolwiek upieral sie nie bede...
na chwile obecna to jest 5D mkII, bo to Canon sprzedaje przy niemal zerowych kosztach wlasnych. kolejny korpus to z jednej strony nieznaczne koszty R&D a z drugiej spora kasa na wypromowanie nowego numerku i wypranie ludziom mozgu, ze "to nie prawda ze skrzypi plastikiem w reku i ma celownik 90% na 0,7x... to jest super-nowy-lsniacy-wypasionymodel i cena 20% wyzsza wcale nie jest dziwna"... z drugiej strony - przeciez Canon sam ma kontrole kiedy 5D mkII skonczy sie w sklepach, wiec rowniez nad tym kiedy wybrany model bedzie jedynym slusznym nastepnikiem...
...a uzytkownicy... oczywiscie, i tak kupia :mrgreen:
ale nie no, tak na powaznie - trabant FF oznacza: obudowe klasy dzisiejszego 60D (materialy, spasowanie), ciutke wieksza, uchylny LSD, specyfikacja jak 5D mkII, brak mikroregulacji, wszelkie bajery do filmowania, mniejszy i ciemniejszy celownik optyczny, wbudowana kukulka... cena na starcie w granicach +/- 1600 EUR.
Czyli Cichy ma rację oprócz odchylanego LCD i wbudowanej kukułki wypisz wymaluj 5d Mark II i cena podobna :lol:
Zastanawiam się, dlaczego pomysł równoległego sprzedawania wersji Mk II i Mk III budzi taki sprzeciw? Mało to u nas jeździ Astr Classic i Octavii Tour?
Czyli Cichy ma rację oprócz odchylanego LCD i wbudowanej kukułki wypisz wymaluj 5d Mark II i cena podobna :lol:
Otóż to - był kiedyś trabant z silnikiem VW Polo, ale może Canonowi aż tak spaskudzić FF się nie będzie opłacać, żeby wizja Akustyka się ziściła...
Zastanawiam się, dlaczego pomysł równoległego sprzedawania wersji Mk II i Mk III budzi taki sprzeciw? Mało to u nas jeździ Astr Classic i Octavii Tour?
Bo ludzie mają nadzieję, że jak wycofają mk2 to cena na mk3 szybciej spadnie i za rok, półtora będzie niewiele drożej niż dzisiaj mk2.
Oba modele w ofercie jednak będą musiały okupować dwa różne segmenty cenowe, a nikt się nie spodziewa by mk2 nówka chodziła za chwilę w cenie 4-5 tys zł
ale nie no, tak na powaznie - trabant FF oznacza: obudowe klasy dzisiejszego 60D (materialy, spasowanie), ciutke wieksza, uchylny LSD, specyfikacja jak 5D mkII, brak mikroregulacji, wszelkie bajery do filmowania, mniejszy i ciemniejszy celownik optyczny, wbudowana kukulka... cena na starcie w granicach +/- 1600 EUR.
I na to też znalazło by się sporo klientów. Sam do niedawna na taką puszkę czekałem (ale ile można czekać;-)). Bo jakże tu robić tanie FF w magnezowym szkielecie? Nie wypada!! Tani musi być w plastiki odziany i basta. A że sporej części fotografów amatorów to starcza, to już inna sprawa.
W tanim FF mogliby spaskudzić max ISO w stosunku do 5d2, zeby ludzie nie pomysleli o reporterce w kosciolach tym;)
i karty SD
i brak uszczelnień.
niech bedzie do portretow, studia i widoczkow:)
+ oczywiscie to co bylo wyzej pisane - obudowa, mikroregulacja, celownik i kukułka.
jest co odchudzać jeszcze:)
Ja bym wolał jak by 5D2 nie było już sprzedawane. Dostałbym za używkę więcej niż jeżeli Canon je zostawi w ofercie :p Jak by nie patrzeć jest miejsce na 5D2. Dwójka to jest tak naprawdę mkI po liftingu (nie wliczając filmowania, którego popularność na bank zaskoczyła Canona i to mocno) mkIII to już jest duży krok do przodu. 1DX w mniejszym pudełku z pewnymi ograniczeniami. AF na pewno będzie gorszy, bo nie ma sensora RGB i osobnego proca, ale uważam, że będzie to poziom 1D(s)III/1DIV. Testerzy piszą, że LAG jest raczej "7D like" czyli jest dobrze. 6fps! Jedynie na buforze przycięli, żeby nie kusiło za bardzo sportowych repo. 3sek. serii do zapchania to dla większości mało, a więc jak najbardziej słuszny krok. Większość krzyczała, że chce 7D z matrycą FF. No i dostali co chcieli. Trochę mniej fps, no ale nadal to prawie 2x więcej niż mkII :D Ja jestem happy. W drodze do 1DX, który jest wg. mnie aparatem idealnym na pewno zrobię przystanek na 5D3.
Jaki jest pierwszy parametr jaki marketing ludziom wbijał do głowy jako najistotniejszy? (czy słusznie, to inna rzecz). Megapiksele. No to poczytaj jeszcze raz te wypowiedź:
Tylko zwróć uwagę na to że 5d i 5dmk2 są bardzo podobne ....
... Mk2 i mk3 to jest już przepaść, w nowym modelu masz wszystko o czym marzyło całe to towarzystwo przez lata.
mk1 i mk2 podobne piszesz ??? 12 a 21 Mpx. Plus dodane filmy
mk2 i mk3 - 21 i 22 mpx, poprawiony AF i dodane 2 fps - przepaść ???
5dmk3 wyjdzie w cenie niższej niż myslicie, by zachwyceni tym ludzie się na niego rzucili. 5Dmk2 mocno potanieje by sprzedać zapasy. I zniknie.
Nie wiem czy oczywistości tylko widać gdy się stoi z boku?
Jaki jest pierwszy parametr jaki marketing ludziom wbijał do głowy jako najistotniejszy? (czy słusznie, to inna rzecz). Megapiksele. No to poczytaj jeszcze raz te wypowiedź:
(...)
Nie wiem czy oczywistości tylko widać gdy się stoi z boku?
nie do konca sie zgodze. to jest wyjscie z zalozenia, ze 5D jest linia wylacznie dla pasjonatow/amatorow, ktorym sie da wiecej wcisnac golego marketingu.
a na pewno tej linii uzywaja tez ludzie parajacy sie fotografia zawodowo, nie tylko w znaczeniu kotleciarstwa. nie wiem w jakim stopniu ktora z tych grup jest odbiorca, ale nie posunalbym sie do tezy, ze to glownie folder i reklama sprzedaja 5D. w jakims stopniu na pewno tak teraz bedzie to dzialalo z 5D mkII (potanieje, bedzie mialo seksapil 21Mpix i filmow), ale rowniez 5D mkIII ma ten seksapil, ze trafia do tej drugiej grupy, ktora ze wzgledu na wykonywana prace przelknie wyzsza cene.
to ze 5D mkII zniknie to oczywista oczywistosc, chociaz nie zdziwilbym sie, gdyby zostalo "zreanimowane" pod inna nazwa, w bardziej plastikowej puszce i z lekko okrojona a gdzieniegdzie (czytaj: filmowanie, automatyka) podkrecona funkcjonalnoscia jako trabant FF. za poniekad te same pieniadze co obecny 5D mkII, tylko z lepszymi dla Canona marzami...
To ja jestem chyba uzytkownikiem staroświeckich poglądów, moim zdaniem filmowanie dodane w aparacie + LV to nie jest plus. Rzesze użytkowników tak stwierdziły, marketing to zauważył, Canon dodał. Ale mi osobiście się to nie podoba.
Ale mi osobiście się to nie podoba.
Ale w czym rzecz? Przecież nie ma obowiązku używania?
na forum.nikoniarze.pl pojawiły się już linki do jakiś rawów z mk III :
http://www.tubasoft.org/files/_W3A2119.CR2
http://www.tubasoft.org/files/_W3A2112.CR2
na forum.nikoniarze.pl pojawiły się już linki do jakiś rawów z mk III :
http://www.tubasoft.org/files/_W3A2119.CR2
http://www.tubasoft.org/files/_W3A2112.CR2
ale RawTherapee tak to otwiera :
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img804.imageshack.us/img804/8782/testcg.jpg)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/3922/test2f.jpg)
nie do konca sie zgodze. to jest wyjscie z zalozenia, ze 5D jest linia wylacznie dla pasjonatow/amatorow, ktorym sie da wiecej wcisnac golego marketingu.
a na pewno tej linii uzywaja tez ludzie parajacy sie fotografia zawodowo, nie tylko w znaczeniu kotleciarstwa. nie wiem w jakim stopniu ktora z tych grup jest odbiorca, ale nie posunalbym sie do tezy, ze to glownie folder i reklama sprzedaja 5D. w jakims stopniu na pewno tak teraz bedzie to dzialalo z 5D mkII (potanieje, bedzie mialo seksapil 21Mpix i filmow), ale rowniez 5D mkIII ma ten seksapil, ze trafia do tej drugiej grupy, ktora ze wzgledu na wykonywana prace przelknie wyzsza cene.
to ze 5D mkII zniknie to oczywista oczywistosc, chociaz nie zdziwilbym sie, gdyby zostalo "zreanimowane" pod inna nazwa, w bardziej plastikowej puszce i z lekko okrojona a gdzieniegdzie (czytaj: filmowanie, automatyka) podkrecona funkcjonalnoscia jako trabant FF. za poniekad te same pieniadze co obecny 5D mkII, tylko z lepszymi dla Canona marzami...
chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł? Bo widzę, że to raczej w większości dyskusja teoretyczna, choć i na tym forum takie rozmowy są potrzebne. Umówmy sie koledzy i koleżanki: to nie jest sprzęt dla mamtorów jak tu niektórzy piszą, to nie jest nawet sprzęt dla bogatycz amatorów... nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy, choć nie przeczę, że w skali kraju parę takich osób sie znajdzie. Normalnemu przeciętnemu człowiekowi, który potrzebuje dobrego aparatu wystarczy spokojnie crop serii XXD, a nawet serią XXXD mozna robić superfotki. Większośc z tych sprzętów przerasta możliowściami przeciętnego użytkownika, nawet czytującego to forum. Sam wiem po sobie, to co mam w stopce przecież nie kosztowało 100 zł, a nadal nie wykorzystałem pełni możliwości tego zestawu i pewn nie wykorzystam. 5DIII to sprzęt dla ludzi zarabiających na robieniu zdjęc. Jakiemu amatorowi potrzebne jest ustawianie możliwości AF? Wiem: postęp prawie zawsze jest dobry i sprzyja rozwojowi, ale nie można dać się zwariować. Najlepsze (najsłynniejsze) zdjęcia w historii fotografii zdaje się, że powstały aparatami zupełnie przedpotopowymi w stosunku do tego co ja mam choćby w 50D, który już podobno zdjęc nie robi...
a na pewno tej linii uzywaja tez ludzie parajacy sie fotografia zawodowo, nie tylko w znaczeniu kotleciarstwa...Oczywiście, że nie tylko dla amatorów. W studiu/reklamie robi tym mnóstwo osób. Tak samo zdobył sobie uznanie w filmowaniu.
KrzysiekT
05-03-2012, 13:57
Czytam teraz taką mądrą książkę, "Poza Kadrem", autora można znaleźć sobie w internecie, i tam jest bardzo dobrze opisana definicja słowa amator i profesjonalista...
W pewnym sensie, chciałbym dalej na siebie patrzeć jak na amatora, niestety nie jestem już w tej komfortowej sytuacji, gdzie zdjęcia mogę robić tylko dla siebie ;)
Uważam, że aparat będzie miał niesamowitą sprzedaż, zwłaszcza na rynkach typu Polska. Trochę dziwie się temu AF z 1Dx, w tym momencie seria 1D w naszym kraju jakby traci rację bytu... ;) Jeżeli tylko ktoś potrafi docenić zaletę porządnego systemu AF (który do tej pory był obecny tylko w serii 1 lub Nikonie), to na pewno kupi ten sprzęt. I pewnie od razu 2 puszki. Co sam zamierzam uczynić ;)
Nie chodzi o to, że bez AF nie da się robić zdjęć, bo wszyscy wiedzą że się da. Jednak odsetek trafionych zdjęć wzrasta wręcz dramatycznie na punktach krzyżowych z obiektywami typu 1.2 - 1.4. A o to tutaj właśnie chodzi - kiedyś nie było możliwości technicznych wykonania zdjęć w pewnych warunkach - teraz te możliwości się pojawiają, i nie widzę powodu, dla którego amatorzy nie mieli by z tego skorzystać.
Moim zdaniem jest to puszka na lata - 5D Classic dalej ma swoje miejsce w torbie u niektórych fotografów, i ani myślą o przesiadce na Mk2. O czymś to świadczy...
seria 1D w naszym kraju jakby traci rację bytu...
Jedynki pozostają jedynkami.Trwałość ,odporność ,powtarzalność parametrów ,itp.
to cechy profi aparatów i tak pozostanie.Nie dla każdego jest to ważne, niezbędne czy dostępne,ale rynek potrzebuje i jednego i drugiego typu aparatów.
Trochę dziwie się temu AF z 1Dx, w tym momencie seria 1D w naszym kraju jakby traci rację bytu... ;)
Układ AF z 1DX niekoniecznie musi oznaczać taką samą szybkość szybkość i precyzję w 5D mkIII. W marketingu Canona nie zatrudniono głąbów...
chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł?
Za dychę? Jeśli nie będzie żadnych kwiatków (na razie mówimy o sprzęcie którego nikt z nas nie macał i nie ma dostępnego softu który dobrze interpretuje rawy) - wziąłbym bez zastanowienia. Ja, kompletny amator, używający do tej pory cropa i sporadycznie analoga. Stare (obie) piątki miały zbyt wiele wad, nowa (przynajmniej na papierze) wydaje się być skrojona pod moje wymagania.
Bo widzę, że to raczej w większości dyskusja teoretyczna
Myślę, że nie doceniasz forumowiczów. Dla sporej części obecnych użytkowników 5D mkII 10 koła to nie jest jakiś straszny majątek.
Są znacznie droższe hobby(-ies?), wierz mi ;-)
nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy
Błędnie zakładasz - hobbysta/amator rzadko kiedy kieruje się zdrowym rozsądkiem :mrgreen:
Normalnemu przeciętnemu człowiekowi, który potrzebuje dobrego aparatu wystarczy spokojnie crop
No właśnie, części nie wystarczy z prostej przyczyny - bo to crop. Z wszelkimi tego konsekwencjami dla jakości obrazka.
chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł?
ja nie kupie. troche z definicji, bo to po prostu nie jest polka cenowa dla hobbysty, ktory na tym nie zarabia. zdjec robie duzo i czesto, ale to nie zmienia sytuacji, ze nie wydam tyle za korpus.
Bo widzę, że to raczej w większości dyskusja teoretyczna, choć i na tym forum takie rozmowy są potrzebne. Umówmy sie koledzy i koleżanki: to nie jest sprzęt dla mamtorów jak tu niektórzy piszą, to nie jest nawet sprzęt dla bogatycz amatorów... nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy, choć nie przeczę, że w skali kraju parę takich osób sie znajdzie.
zgoda.
ja sam na pewno z checia wymienie 5D mkII na mkIII za jakies 2-3 lata, w zaleznosci od tego, jak beda sie ceny ksztaltowac. najchetniej rowniez uzywany. takze dyskusja na pewno jest w moim wypadku teoretyczna w tym momencie, a praktyczna na za 2 lata. de facto, to jesli tu sie cos drastycznie nie zmieni, to przez najblizsze kilka lat ja jestem docelowym odbiorca 5D mk(N-1) kilka miesiecy po premierze mkN ;)
Normalnemu przeciętnemu człowiekowi, który potrzebuje dobrego aparatu wystarczy spokojnie crop serii XXD, a nawet serią XXXD mozna robić superfotki.
gdyby tylko rynek gadzetow elektronicznych rzadzil sie prawami "co komu potrzeba"... realnie, to duzo czesciej jest to: "co ktos chce".
co do Twojej oceny... w czym problem, ze zamiast 50D czy 7D wole uzywane 5D mkI badz mkII (w obu przypadkach z grubsza zblizone cenowo do cropowych odpowiednikow) jesli po prostu wole duzy celownik i duzo lepsze tonale? bez wnikania w to co by "wystarczylo" do zrobienia zdjec... jako amator, hobbysta mam jak najbardziej prawo do wydania na hobby kwoty, jaka moim zdaniem wydaje sie uzasadniona.
Większośc z tych sprzętów przerasta możliowściami przeciętnego użytkownika, nawet czytującego to forum. Sam wiem po sobie, to co mam w stopce przecież nie kosztowało 100 zł, a nadal nie wykorzystałem pełni możliwości tego zestawu i pewn nie wykorzystam.
nie rozumiem tylko czemu obserwacje poczynione na wlasnej osobie ekstrapolujesz na innych.
5DIII to sprzęt dla ludzi zarabiających na robieniu zdjęc. Jakiemu amatorowi potrzebne jest ustawianie możliwości AF? Wiem: postęp prawie zawsze jest dobry i sprzyja rozwojowi, ale nie można dać się zwariować. Najlepsze (najsłynniejsze) zdjęcia w historii fotografii zdaje się, że powstały aparatami zupełnie przedpotopowymi w stosunku do tego co ja mam choćby w 50D, który już podobno zdjęc nie robi...
au... jak ja lubie ten argument... telefon na korbke tez masz w domu, bo w koncu najwazniejsze w dziejach ludzkosci rozmowy tez byly przez taki prowadzone? a poza tym na pewno jest tez wystarczajacy do skomunikowania sie...
moze po prostu zostawmy kwestie oceny potrzeb/checi kazdemu indywidualnie. ja nie mam problemu z faktem, ze stuprocentowy amator kupuje sobie 5D mkIII czy nawet 1D jesli uwaza, ze w relacji do zarobkow i czasu spedzanego na hobby cena takiego sprzetu jest akceptowalna. ja wole raczej zyczyc zainteresowanym, zeby w swoich wyborach mogli kierowac sie ocena potrzeb/checi a nie finansami...
Myślę, że nie doceniasz forumowiczów. Dla sporej części obecnych użytkowników 5D mkII 10 koła to nie jest jakiś straszny majątek.
Są znacznie droższe hobby(-ies?), wierz mi ;-)
Tym bardziej jak ktos zarabia na fotografii. Ja bardzo czekalem na ten aparat i jak tylko bedzie to biore bo sezon slubny sie zbliza ;)
Ja tak, jak masz takie dojście to daj znać :mrgreen:
5DIII to sprzęt dla ludzi zarabiających na robieniu zdjęc. Jakiemu amatorowi potrzebne jest ustawianie możliwości AF?
IMO dla zarabiajacych są jedynki, a 5DmkIII jest FF dla amatorów. Co do możliwości regulacji AF-a chętnie bym sprawdził jak to działa. :smile:
IMO dla zarabiajacych są jedynki, a 5DmkIII jest FF dla amatorów. Co do możliwości regulacji AF-a chętnie bym sprawdził jak to działa. :smile:
Po pierwszej serii puszczonej 1D3 w kościele i wzroku wszystkich zgromadzonych na mnie oddałem 1D.. 5d3 bedzie idealnym sprzetem ślubnym :)
... Umówmy sie koledzy i koleżanki: to nie jest sprzęt dla mamtorów jak tu niektórzy piszą, to nie jest nawet sprzęt dla bogatycz amatorów... nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy, choć nie przeczę, że w skali kraju parę takich osób sie znajdzie. ...
Ja się tam nie zgodzę.
Jestem amatorem, mam kilka szkiełek (i to bez cudów) i innego sprzętu który i tak jest znacznie więcej wart niż mk3 bez względu na to czy będzie kosztować 10k czy 14k.
Stać mnie by pchnąć mk2 i dołożyć ile trzeba do mk3 a tylko zdrowy rozsądek pyta się kiedy to zrobić by dopłata była jak najmniejsza.
I mam wrażenie, że wcale nie należę do grupy kilku osób w kraju, którzy są w podobnej sytuacji.
Fotografia to może być drogie hobby ale znam i droższe :)
Za dychę choćby jutro:lol:, mówię to jako amator. Może jakaś ankieta do wątku :lol:
Swoja droga ciekawe jak bedzie z kolorami w D800.
Zakladajac, ze bez zmian (czyli kupa, ktora po odpowiednich zabiegach przestaje byc nieprzyjemna w odbiorze), to wieloletni dylemat "co wybrac: C czy N" odchodzi do lamusa :]
Zakladajac, ze matryca z D800 bedzie kontynuacja "kolorystycza" sensora z D700 to ktos, kto bedzie od zera wchodzic w system Nikona to po prostu zwyczajny idiot ;)
5DIII to dla mnie aparat idealny (przynajmniej na papierze), ktory ograniczac moze jedynie powszechna i ustandaryzowana technologia fotografii 3D
Czyli ewolucja typu b&w -> kolor -> 3D
Ze specyfikacji jasno wynika, ze 5DIII jest szczytem ewolucji przy obecnej technologii rejestracji obrazu (w zalozeniu cena vs. jakosc/mozliwosci)
To, co mozna w nim poprawic ma 1Dx i w tym momencie ograniczenia sa jedynie w samej technologii fotograficznej (czyt. brak ograniczen sprzetowych)
Brawo Canon!
Zakladajac, ze matryca z D800 bedzie kontynuacja "kolorystycza" sensora z D700 to ktos, kto bedzie od zera wchodzic w system Nikona to po prostu zwyczajny idiot ;)
Raczej nie będzie, już w D7000 sobie z tym poradzono.
Ja raczej obawiałbym się o poziom szumów i DR (fakechuckwestfall).
Dla mnie 5Dmk3 wygląda na aparat na długie lata bez większych słabości (no, ruchomy wyświetlacz by się przydał, ale to jakoś przeżyję).
Gdyby mk3 był w prostej linii następcą mk2 (czyli 42Mpix z takim samym AF) to bym sobie go darował i spokojnie czekał na mk4 a tak może wytrzymam do gwiazdki z zakupem :-P a może nie :twisted:
Swoja droga ciekawe jak bedzie z kolorami w D800.
Zakladajac, ze bez zmian (czyli kupa, ktora po odpowiednich zabiegach przestaje byc nieprzyjemna w odbiorze), to wieloletni dylemat "co wybrac: C czy N" odchodzi do lamusa :]
5DIII to dla mnie aparat idealny (przynajmniej na papierze), ktory ograniczac moze jedynie powszechna i ustandaryzowana technologia fotografii 3D
Czyli ewolucja typu b&w -> kolor -> 3D
Ze specyfikacji jasno wynika, ze 5DIII jest szczytem ewolucji przy obecnej technologii rejestracji obrazu (w zalozeniu cena vs. jakosc/mozliwosci)
To, co mozna w nim poprawic ma 1Dx i w tym momencie ograniczenia sa jedynie w samej technologii fotograficznej (czyt. brak ograniczen sprzetowych)
Brawo Canon!
Widzisz, ja mam i 5D2 i D700 i cos tam jeszcze tez. I kompletnie sie z Toba nie zgodze. Dla mnie osoba SWIADOMIE kupujaca aparat z niefunkcjonalnym AF do reportazu ( ze szklami AF )to jest -ze zacytuje- "idiot" .
Canon wreszcie naprawil usterke, a nie poprawil cos ( nie da sie poprawic czegos, czego nie bylo )
Mi w 5 AF jest zupelnie zbedny, wiec dla mnie to nie problem ( ten aparat sluzy swietnie jako manual focus ).
Co do kolorow nikona. Nie mam pojecia o istnieniu problemu. ALE : nie uzywam do wywolywania niczego z Adobe. Nie nadawalo sie dla C, M, H i nie nadaje sie dla N .
Moje prace sa regularnie drukowane ( do A3 ) , wisza na www i nikt nigdy nie zglaszal problemu. Jak masz skalibrowany proces i dobry soft do RAW to gdzie lezy problem ??? W kliknieciu pipeta WB w szara karte ???? ile to czasu ? 0,02s ...
Nota bene czesto dluzej walcze z czerwono-skorymi z canona niz z plikami nikona.
Co do 5d3 : jak bedzie tak pieknie jak sie zapowiada, to pomimo braku "kukulki AF" i sterowania blyskiem z poziomu body ( a bylo w 7D !!! ) i slabym x-sync jako studyjny nabede. Choc z 2giej strony jako studyjny D800 tez "przejdzie" ....
Odnosnie MPIX w d800 : TEORETYZUJAC !!! : 645 ogarnia spokojnie ok 60-80 mpix z formatu 48x36 mm, wiec 36 mpix z 24x36 nie jest jakims "przelomowym" odkryciem . Fakt : CCD vs CMOS. Inna technologia matrycy. Nie wiem jaka, nie obchodzi mnie.
ALE : jesli w d800 beda "piekne" pliki dla ISO 100-800 ( czyli 1-2EV dalej niz sredni ) , to ja chce :) .
A placz nt. obiektywow : sredniaki robia na szklach z 1974. I dziala . Mimo ,ze sredni z zalozenia mial mniejsza rozdzielczosc szkiel niz maly obrazek... Czyli da sie .
Ale bedzie, ze sie znowu "awanturuje" :):):)
I tak , poki nie dostane na test 1 5d3 i d800 na 1 dzien, pozostaje przy "duzych pikselach". Lubie duze piksele. Bardziej niz male.
Co do kolorow nikona. Nie mam pojecia o istnieniu problemu. ALE : nie uzywam do wywolywania niczego z Adobe. Nie nadawalo sie dla C, M, H i nie nadaje sie dla N .
To wg ciebie soft Adobe nie nadaje się do niczego? :mrgreen:
chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł? Bo widzę, że to raczej w większości dyskusja teoretyczna, choć i na tym forum takie rozmowy są potrzebne. Umówmy sie koledzy i koleżanki: to nie jest sprzęt dla mamtorów jak tu niektórzy piszą, to nie jest nawet sprzęt dla bogatycz amatorów... nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy, choć nie przeczę, że w skali kraju parę takich osób sie znajdzie. Normalnemu przeciętnemu człowiekowi, który potrzebuje dobrego aparatu wystarczy spokojnie crop serii XXD, a nawet serią XXXD mozna robić superfotki. Większośc z tych sprzętów przerasta możliowściami przeciętnego użytkownika, nawet czytującego to forum. Sam wiem po sobie, to co mam w stopce przecież nie kosztowało 100 zł, a nadal nie wykorzystałem pełni możliwości tego zestawu i pewn nie wykorzystam. 5DIII to sprzęt dla ludzi zarabiających na robieniu zdjęc. Jakiemu amatorowi potrzebne jest ustawianie możliwości AF? Wiem: postęp prawie zawsze jest dobry i sprzyja rozwojowi, ale nie można dać się zwariować. Najlepsze (najsłynniejsze) zdjęcia w historii fotografii zdaje się, że powstały aparatami zupełnie przedpotopowymi w stosunku do tego co ja mam choćby w 50D, który już podobno zdjęc nie robi...
Masz rację.
Jestem w tej chwili 100 % amatorem, niemłodym zresztą, robię fotki tylko dla siebie, ale napewno w tym roku kupię tę puszkę i nie tylko dlatego,że mnie na nią stać. Trzydzieści kilka lat temu, po moim ślubie całą kasę otrzymaną z prezentów (przy pełnej aprobacie mojej żony) przenaczyłem na zakup Praktiki PLC3. Przy okazji stałem 2 doby w kolejce do ówczesnej Foto-optyki,żeby ją dostać. Miałem później kilkuletni wątek "ślubny" i ją kilkakrotnie odrobiłem, ale przy zakupie nie zakładałem zarobkowania na fotogafii. W tej chwili jest to moje hobby na, które z resztą nie mam czasu, o fotografofaniu coś tam wiem i chętnie wezmę do ręki 5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki. Walorów aparatu nie wykorzysta amator, dokumentujący rzeczywistość mechanicznie, co więcej nie wykorzysta go większość "fotografów ślubnych", traktujących swoje żródło dochodów jako chałturę. Cena jest wysoka, jest to aparat dla zaawansowanego amatora z zachodu.W polskich warunkach cena tego sprzętu jest głęboko niesprawiedliwa, ale nie dotyczy to tylko art fotograficznych.
chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł?Ja.
Po pierwszej serii puszczonej 1D3 w kościele i wzroku wszystkich zgromadzonych na mnie oddałem 1D.. 5d3 bedzie idealnym sprzetem ślubnym :)Sound Blimp (http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sound+blimp&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1247&bih=893&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=1s5UT4LYDov74QSt6rjzDQ) i jechane :D
Stać mnie by pchnąć mk2 i dołożyć ile trzeba do mk3 a tylko zdrowy rozsądek pyta się kiedy to zrobić by dopłata była jak najmniejsza.
I mam wrażenie, że wcale nie należę do grupy kilku osób w kraju, którzy są w podobnej sytuacji.+1
luc_october
05-03-2012, 16:52
Kiedyś siedziałem na Lightroomie i ACR. Ostatnio nawet próbowałem LR4 beta, ale teraz z adobe tylko photoshop do retuszu. U konkurencji jakoś ciekawiej :)
Da__FreaK
05-03-2012, 17:12
Dajcie mi tylko to iso do 1d2 i niczego wiecej nie chce :D
luc_october
05-03-2012, 17:22
Dajcie mi tylko to iso do 1d2 i niczego wiecej nie chce :D
Jak by się dało wymienić samą matrycę za tysiaka to zrobiłbym to już dziś :D
Da__FreaK
05-03-2012, 17:24
No wlasnie .. nie da sie :(..
..ale gdyby tak sie dalo ..ach..nie trzebaby bylo wywalac tyle kasy ..(notabene, do konca zycia bede o nim marzyl ) :)
Za dychę choćby jutro:lol:, mówię to jako amator. Może jakaś ankieta do wątku :lol:
no ciesze się, że tylu jest chętnych, naliczyłem może z 5 osób... ciekawe jak to będzie z tym kupowaniem przez amatorów w realu jak przyjdzie wyskoczyć z kasy... ja oczywiście nie zaglądam nikomu do kieszeni, bo co mnie to... sam kiedyś kupiłem moto, które prawie więcej stało niż jeździło i kosztowało znacznie więcej niż ten aparat. niech sobie każdy wydaje na co chce... pewnie i w naszym kraju znajdą sie tacy, którzy po to, aby się tylko raz przejechać, a potem odstawić do garazu to kupią nowego cls-a... uważam jednak, że obecny poziom lustrzanek cyfrowych jest tak wysoki, że zaspokaja większość potrzeb przeciętnego amatora, a zakup tego lustra przez taka osobę to fanaberia.
Jak sie nie mozna przyczepic do puszki to marudza o cenach. Nie udawajcie ze jestescie zaskoczeni. Trzeba poczekac do przyszlego sezonu. Zawsze uwazalem ze kupowanie sprzetu w pierwszym roku po wypuszczeniu to wyrzucanie sprzetu w bloto.
Ja poczekam rok, wtedy 5dmkI moze zostawie sobie do spacerow a zastopie sobie go mkIII.
Mysle ze puszka bedzie super. Iso lepsze o 1 ev i lepszy AF to wszystko o czym marzylem. Reszta to bajery ktorych mi zbytnio nie trzeba.
Ciekawe jak polepszyl sie zakres tonalny.
Masz rację.
5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki
ta a np. 50D to ma specyfikę, która powoduje, że aparat ten nadaję się do zabawy dla pacjentów szpitala bez klamek..., bo nikt normalny tego do ręki nie weźmie z uwagi na "ograniczenia..." no proszę cię...
Jak sie nie mozna przyczepic do puszki to marudza o cenach. Nie udawajcie ze jestescie zaskoczeni. Trzeba poczekac do przyszlego sezonu. Zawsze uwazalem ze kupowanie sprzetu w pierwszym roku po wypuszczeniu to wyrzucanie sprzetu w bloto.
Ja poczekam rok, wtedy 5dmkI moze zostawie sobie do spacerow a zastopie sobie go mkIII.
no kurde tak namawiacie na tą trójkę, że ona taka niezastapiona, idealna, super skonfigurowana i w ogóle, że chyba w pierwszej kolejności sobie taką trzachę. a co?!:) kto "bogatemu" zabroni...:) hehe
ta a np. 50D to ma specyfikę, która powoduje, że aparat ten nadaję się do zabawy dla pacjentów szpitala bez klamek..., bo nikt normalny tego do ręki nie weźmie z uwagi na "ograniczenia..." no proszę cię...
Czułem, że ze mną coś jest nie tak. Teraz już wiem! Jestem użytkownikiem 50D!
:lol:
Swoją drogą zazdroszczę tym, którzy wejdą w posiadanie 5d3, choć nie spodziewam się wysypu rewelacyjnych fot u tych, którzy dotąd nie wygenerowali takich, mając inne aparaty...
Czułem, że ze mną coś jest nie tak. Teraz już wiem! Jestem użytkownikiem 50D!
:lol:
Swoją drogą zazdroszczę tym, którzy wejdą w posiadanie 5d3, choć nie spodziewam się wysypu rewelacyjnych fot u tych, którzy dotąd nie wygenerowali takich, mając inne aparaty...
i to jest najlepszy komentarz w tej dyskusji, moim zdaniem:)
no kurde tak namawiacie na tą trójkę, że ona taka niezastapiona, idealna, super skonfigurowana i w ogóle, że chyba w pierwszej kolejności sobie taką trzachę. a co?!:) kto "bogatemu" zabroni...:) hehe
Nie zrozumiałeś mnie, nie powiedziałem, że użycie 5mk3 zastąpi dobre oko (to o czym marzę), ale że ten sprzęt jest świetnym narzędziem (tylko narzędziem), które chciałbym mieć. A to, że mnie na niego stać nie jest efektem dobrego urodzenia czy wygranej w totka, tylko kilkudziesięcioletnej uczciwej pracy i zrobieniem użytku z szarych komórek.
Zauważ, to co powiedziałem było odpowiedzią na cytowany fragment postu kawo.
i to jest najlepszy komentarz w tej dyskusji, moim zdaniem:)
Bo upgade nie spowoduje ze zrobisz ladniejsze zdjecia tylko bardziej poprawne technicznie(szum itp)
Reszta to komfort pracy.
rowniez nie spodziewam sie wysypu rewelacyjnych fot u tych, ktorzy nie zmienia aparatu na mk3 i ktorzy dotad nie wygenerowali takich fot... wiec what's exactly the point?
ludzie kupuja sobie aparaty nie tylko z koniecznosci uzyskania jakichs tam funkcji/mozliwosci, ale rowniez dla wlasnej przyjemnosci. ja sam zamienilem sobie 450D na 40D i jest to dla mnie pelen wypas zwazywszy obecnosc tylnego kolka i swietny AF. zdjec to wcale lepszych nie robi niz 450D, ale moja radocha z pracy jest nieskonczenie wieksza... a to jest moje hobby, ktoremu poswiecam setki godzin rocznie, wiec zdecydowanie lezy mi to na sercu, ze jak wychodze z aparatem focic, to mi sie przyjemnie pracuje...
dyskusja poniekad zasluguje na wyciecie, ale zeby nie robic klimatu ZOMO oszczedzam. niemniej, do dyskusji nt. 5D mkIII to nic nie wnosi.
A skad taki wniosek ??? W moim poscie tego nie znajdziesz ... "dopisales" sobie ??? :):):):mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nadaje sie. PS sie nadaje, Dreamweaver sie nadaje, Acrobat tez.
Ale nie uzywam ACR do wywolywania, bo znam program, ktory robi to znacznie lepiej. Z kazdym typem pliku RAW.
Taka jest MOJA opinia. Nie musisz sie z nia zgadzac. Nikt ( a juz na pewno nie ja ) nawet nie wymaga abys sie do niej odnosil. Wiecej, twoja opinia nt mojej opinii w ogole mnie nie interesuje !
Ale nie dopisuj mi czegos, czego sam nie napisalem. To co najmniej niegrzeczne...zeby nie nazwac rzeczy po imieniu ( bo znowu dasz mi ostrzezenie :):):) )
uważam jednak, że obecny poziom lustrzanek cyfrowych jest tak wysoki, że zaspokaja większość potrzeb przeciętnego amatora, a zakup tego lustra przez taka osobę to fanaberia.A jakby taki przeciętny amator chciał mieć jeszcze trochę lepszy iso performance w TAKIM (http://fotolesny.pl/repo/zimowisko_2012/09.jpg) i TAKIM (http://fotolesny.pl/repo/zimowisko_2012/08.jpg) zdjęciu? Nie pytam co wyszłoby z 50d i f/4.
rowniez nie spodziewam sie wysypu rewelacyjnych fot u tych, ktorzy nie zmienia aparatu na mk3 i ktorzy dotad nie wygenerowali takich fot... wiec what's exactly the point?
Ależ całkowicie się z Tobą zgadzam. Są tacy, którym wystarcza "aparat dla prawdziwej kobiety", bo nie dostrzegają różnicy między zdjęciami z niego, a zdjęciami z 1Ds mark(x). Są tacy, którzy mając 5d3 będą robić zdjęcia w trybie zielonej ramki, ale są też tacy, którym 5d3 doda skrzydeł, bo będą potrafili wykorzystać jego możliwości. Będzie też sporo takich, którzy teraz narzekają na to co mają, bo kółko nastaw nie w tym miejscu, bo Nikon ma lepsze to, czy tamto i mimo przesiadki na 5d3 nadal będzie im coś leżało w poprzek. Każdy ma to, na co go stać i ja będę mu zazdrościł tego aparatu, co nie zmieni faktu, że tym co mam nadal będę się starał robić jak najlepsze, w miarę swoich umiejętności, zdjęcia.
dyskusja poniekad zasluguje na wyciecie, ale zeby nie robic klimatu ZOMO oszczedzam. niemniej, do dyskusji nt. 5D mkIII to nic nie wnosi.
Ten wątek już jakiś czas temu zaczął dryfować w nic nie wnoszących kierunkach...
Z strony fotojokera zniknął 5dmk2, hmmmm, zawsze był :D jak już to napisane że chwilowo niedostępny. Czy coś*się dzieje? Obawiam się że wrzucą 5dmk3 i tyle...
Masz rację.
Jestem w tej chwili 100 % amatorem, niemłodym zresztą, robię fotki tylko dla siebie, ale napewno w tym roku kupię tę puszkę i nie tylko dlatego,że mnie na nią stać. Trzydzieści kilka lat temu, po moim ślubie całą kasę otrzymaną z prezentów (przy pełnej aprobacie mojej żony) przenaczyłem na zakup Praktiki PLC3. Przy okazji stałem 2 doby w kolejce do ówczesnej Foto-optyki,żeby ją dostać. Miałem później kilkuletni wątek "ślubny" i ją kilkakrotnie odrobiłem, ale przy zakupie nie zakładałem zarobkowania na fotogafii. W tej chwili jest to moje hobby na, które z resztą nie mam czasu, o fotografofaniu coś tam wiem i chętnie wezmę do ręki 5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki. Walorów aparatu nie wykorzysta amator, dokumentujący rzeczywistość mechanicznie, co więcej nie wykorzysta go większość "fotografów ślubnych", traktujących swoje żródło dochodów jako chałturę. Cena jest wysoka, jest to aparat dla zaawansowanego amatora z zachodu.W polskich warunkach cena tego sprzętu jest głęboko niesprawiedliwa, ale nie dotyczy to tylko art fotograficznych.
Podoba mi się ta wypowiedź. trafia w samo sedno problemu. Ten aparat jak i jego wcześniejsza wersja tj. 5DmII z pewnością może i powinien służyć zawawansowanym fotoamatorom, a raczej hobbystom. Z uwagi na to, że zarówno 2 jak i 3 (to się jeszcze okaże ;-)) są naprawdę dobre to nie dziwię się, że wykorzytują je również zawodwocy. Poprostu w PL nawet zawodowiec może mieć problem ze zgromdzeniem środków na serię 1.
ps. Lublin pozdrawia Krasnystaw
cichy1983
05-03-2012, 19:28
poczekają aż cena MkII wzrośnie po spekulacjach na temat ceny MkIII i znowu będą go sprzedawać z większym zarobkiem
PBmarkII
05-03-2012, 19:31
Ja uczę się robić zdjęcia i czasami może bym robił lepsze zwykłym kompaktem :) ale jak by mk3 był za 10k to jasne że bym zakupił :D i wali mnie to że ludzie by się śmiali że mając taki aparat robił bym beznadziejne zdjęcia :d hobby to jest i tyle... Dlaczego niektórzy kupują drogie samochody po 100-200 tysięcy ? ja jeżdżę starym zwykłym autem że niektórzy mają drosze obiektywy niż moj samochód. Każdy poświęca kase na to co lubi i co chce.
... uważam jednak, że obecny poziom lustrzanek cyfrowych jest tak wysoki, że zaspokaja większość potrzeb przeciętnego amatora, a zakup tego lustra przez taka osobę to fanaberia.
Większość zakupów w dzisiejszych czasach to czysta fanaberia.
Takich fanaberii w życiu popełniłem już wiele na wielokrotnie większą kasę :-P
Kto wykorzystuje sprzęt który posiada na 100%??
Na co komu 200 kanałów TV w satce?
Telewizor ma tyle funkcji w tej chwili, ze nie ogarniam, jeszcze więcej ma komórka. I większość i tak kupuje :)
Gdyby nie lepszy AF to pewnie bym sobie ten aparat odpuścił i nadal się zastanawiał czy zakup kolejnego body tylko dla AF ma sens (7D)?
Mi mojego urwipołcia coraz trudniej złapać w ruch więc ten AF to coś w sam raz dla mnie.
Na co komu 200 kanałów TV w satce?
na nic. ale TV z Androidem, a wiec i przegladarka internetowa i czytnikiem np. PDF/XLSX z checia bym przygarnal.
jak rowniez np. domowy odtwarzacz mp3, ktory potrafi normalnie korzystac z zasobow sieciowych udostepnianych przez Sambe. bo tego akurat nie ma...
Telewizor ma tyle funkcji w tej chwili, ze nie ogarniam, jeszcze więcej ma komórka. I większość i tak kupuje :)
problem w tym, ze to sa ficzery, ktore dodawane sa "bo ladnie wygladaja w folderze" albo "bo mozna je zerowym kosztem dolozyc" ale nie liczone jako sensowne.
przyklad - technologia pozal sie boze DLNA. o kant tylka jak przychodzi do zorganizowania domowej biblioteki mediow. niby mam to w TV, ale koniec koncow i tak musialem kupic odtwarzacz sieciowy... :(
... Zawsze uwazalem ze kupowanie sprzetu w pierwszym roku po wypuszczeniu to wyrzucanie sprzetu w bloto.....? Jak sprzęt jest starszy to robi się lepszy ? :wink:
Ja uważam wręcz przeciwnie. Albo kupować w pierwszych miesiącach, po ewentualnych testach beta-testerów ;) i obniżeniu ceny "nowości" albo przeczekać i kupić dopiero kolejny model.
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=3951.msg83053#msg83053
So, the sensor. They had memory cards in which was good. Set the camera to RAW, turned off all noise reduction. ISO 800 clean, ISO 1600 getting very noisy, ISO 3200 is very very noisy.
[...]
In conclusion, the 5D III is a full framed 7D.
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=3951.msg83053#msg83053
Cytat:
So, the sensor. They had memory cards in which was good. Set the camera to RAW, turned off all noise reduction. ISO 800 clean, ISO 1600 getting very noisy, ISO 3200 is very very noisy.
[...]
In conclusion, the 5D III is a full framed 7D.