Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Strony : 1 2 3 4 5 [6]

jacek_73
26-03-2012, 21:27
Fotografia to nie jest czysta fizyka, ani czysta matematyka, a prawie robi sporą różnicę. Wzorów fizycznych nasmarować nie idzie, ale wyniki leciuchno ponaciągać...i owszem :lol:

MMM
26-03-2012, 21:38
Co nie znaczy, żeby pomijać sprawę metodyki i zobaczyć dokładnie co i w jaki sposób jest badane. Jeśli założenia sa te same to nie ma cudów, są wyniki.
z biegiem czasu metodyka nabiera coraz większego znaczenia. Producenci kart graficznych optymalizują sterowniki w taki sposób aby uzyskać jak najlepsze osiągi w popularnych programach testujących, co niekoniecznie przekłada się na zysk dla użytkownika. Podobnie może zaczyna się robić z aparatami, choć mnie osobiście ranking dxo wisi bardzo :D

raado
26-03-2012, 21:56
No toś dla lubiących testy i wykresiki. Małe porównanie D800 i 5Dmk3:
http://www.lensrentals.com/blog/2012/03/d-resolution-tests

Kolekcjoner
26-03-2012, 23:04
Wiesz Jacku Tobie nie trzeba tłumaczyć, że wykresy zdjęć nie robią. A rankingi to już zupełne nie. Być może niektórzy muszą mieć taki bodziec, że w jakimś tam rankingu ich sprzęt wyszedł najlepiej ale żeby poważni fotografowie przejmowali się czymś takim to już bardzo wątpię. To samo też dotyczy osób które siedzą mocno w jednym systemie.

Jedyne czego dostarczają takie rankingi to amunicji do forumowych bojów :cool:. Przy czym ja zupełnie abstrahuję od tego gdzie leży prawda. Wcale mnie nie zdziwi ani nie zmartwi fakt, że D800 jest hipernajlepszymnaświecie aparatem. Tyko co to ma za znaczenie - moje przestaną robić zdjęcia albo 5D mkIII przestanie być systemowym hitem od tego - no bądźmy poważni.
Ja wiem, że są fora gdzie najważniejsze jest żeby sprzęt był naj ale tu..... . Naprawdę wierzy ktoś że system Canon w czymś istotnie fotograficznie ogranicza? Jeśli tak to może jednak warto wejrzeć w siebie i zapytać czy aby na pewno ograniczeniem jest system.

akustyk
26-03-2012, 23:15
Wątpię by wzory fizyczne dawały się jakkolwiek posmarować. Należy tylko załadować dane i wykresy same się tworzą. Teorie spiskowe są nieuzasadnione.

mnie sie w teorie spiskowe bawic nie chce, ale scisle dodatnia korelacja miedzy wysokimi wynikami matryc Sony (o pardon, Nikona) a nizszymi Canona juz dawno rzucila mi sie w oczy.
a w realu... nie chce byc, ale nierzadko co innego sie okazuje...

Goomis
26-03-2012, 23:39
D800 może sobie być lepszy, ale z taką ilością Mpx i bez opcji m/sRAW dla mnie jest bezużyteczny. Do tej pory nadal większość robię 5D2 na sRAW1 co i tak zżera mi ogromne połacie przestrzeni dyskowej rocznie. Na takiego 5D3 czekałem. Mi odpowiada w 90% (te 10% to mały bufor i cena :p). D800 i zmiana systemu dla mnie jest bez sensu kompletnie.
Chętnie jeszcze zobaczę takie porównanie wg. ISO dla 5DIII.

strideer
26-03-2012, 23:41
Do tej pory nadal większość robię 5D2 na sRAW1 co i tak zżera mi ogromne połacie przestrzeni dyskowej rocznie.

Ja tak na marginesie: w sRAW tracisz ostrość i to sporo. Może rozważ pełnego RAW-a i późniejszą kompresję do DNG w trybie lossy (możliwy jest w ACR7/LR4 jeśli korzystasz). Jakość powinna być lepsza, chociaż nie sprawdzałem tego jeszcze.

Bahrd
26-03-2012, 23:47
mnie sie w teorie spiskowe bawic nie chce, ale scisle dodatnia korelacja miedzy wysokimi wynikami matryc Sony (o pardon, Nikona) a nizszymi Canona juz dawno rzucila mi sie w oczy.
a w realu... nie chce byc, ale nierzadko co innego sie okazuje...
Ale niespiskowe wytłumaczenie zdaje się już podał (cierpliwie i po raz kolejny) Kolekcjoner: oba są na takim poziomie technicznym, że istotne różnice pomiędzy nimi widać zasadniczo tylko w "mędrca szkiełku i oku".

PS
Na szczęście mamy nowe DPP, które powiększa nam (gdy chcemy) dwukrotnie rozmiar... plików.
A chłopaki od D800 to jakby są skazani na priapizm... :mrgreen:

akustyk
27-03-2012, 00:20
Ale niespiskowe wytłumaczenie zdaje się już podał (cierpliwie i po raz kolejny) Kolekcjoner: oba są na takim poziomie technicznym, że istotne różnice pomiędzy nimi widać zasadniczo tylko w "mędrca szkiełku i oku".
ja podam jeszcze lepsze: oba sa zdecydowanie poza budzetem, jaki bym chcial poswiecic na aparat. juz obecna cena 5D mkII to wiecej niz normalnie wydaje na korpusy. no ale, przynajmniej dopoki unikam watkow o mkIII, produkuje to sliczne fotki i sprawia kosmiczna frajde, wiec ciesze miche ;)

co do jakosci matryc - nie mam watpliwosci, ze obie sa dostatecznie dla ogromnej wiekszosci uzytkownikow. niewykluczone, ze po zastosowaniu pewnych obiektywnych kryterium matryca D800 jest lepsze, nietrudno mi w to nawet uwierzyc. niemniej, do wynikow DXO wole zachowac dystans. moje osobiste spostrzezenia nierzadko nie pokrywaja sie, z tym co ten portal twierdzi.

Jacek_Z
27-03-2012, 11:46
..co do jakosci matryc - nie mam watpliwosci, ze obie sa dostatecznie dla ogromnej wiekszosci uzytkownikow.Oczywiście, dlatego też bez wyrzutów sumienia polecam ludziom D700 skoro potrzebują fps, choć oni koniecznie chcą D800 bo nowsze. Kto mądry posłucha, a reszta i tak zawsze ulegnie marketingowi.
Co do dxo - mi się potwierdza to co tam jest zawarte. A i tak zdjecie robi fotograf, a nie aparat. Co jest zresztą powtarzane na okrągło, ale co zrobić - to prawda :)

Thomason2005
27-03-2012, 11:54
Cytuje forum nikona (porównują sample z D800 i 5DmkIII), co wy na to :)

widzę, że ktoś tu lubi opowiadać bajeczki :)

VomitroN
27-03-2012, 11:54
kurde... to co mam zrobic, bo raptem 3 tygodnie temu swoj zanabylem. i co gorsza, podoba mi sie to co robi. mea culpa, postaram sie znalezc cos, do czego moznaby sie przy*, ale poki co niestety to jest mega aparat...

obiecuje poprawe, ale poki co zyje w grzechu i blednym przekonaniu, ze mkII daje rade...

Czyżbyś również wyznawał zasadę, że sprzęt Canona należy kupować między zakończeniem jego produkcji, a wejściem nowego modelu, co znacznie obniża cenę zakupu?

Toż to prawie próba wyłudzenia w biały dzień :wink:

Bahrd
27-03-2012, 12:16
Ale pytam serio... to tak na poważnie 6400=4000? :P
Kiedyś było tak: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/21

As is typical of almost every Canon digital SLR the EOS 5D is about a third of a stop more sensitive than indicated, hence its ISO 100 is actually more like ISO 125.

Cytuje forum nikona (porównują sample z D800 i 5DmkIII), co wy na to :)
Może być też tak, że szkło Nikona ma lepsze T niż Canonowskie...

akustyk
27-03-2012, 12:19
Czyżbyś również wyznawał zasadę, że sprzęt Canona należy kupować między zakończeniem jego produkcji, a wejściem nowego modelu, co znacznie obniża cenę zakupu?
zasadniczo, to mkI doszedl mi do 3 lat, ktore mial u mnie odsluzyc. upgrade chcialem sobie zrobic juz wczesniej, ale postanowilem doczekac te pelne 3 lata, dla przyzwoitosci ;) chociaz nie ukrywam, ze premiera 5D mkIII i wzmozony ruch w uzywanych mkII przyczynil sie do nieznacznego przyspieszenia decyzji.

ale tak czy siak chcialem kupic uzywke i absolutnie nie zalezalo mi na najnowszym modelu ;)

Matsunami
27-03-2012, 12:40
Odnośnie DxO, można poczytać o co biega i dlaczego takie wyniki:

http://photo.net/casual-conversations-forum/00Yuz2?start=10

http://www.luminous-landscape.com/essays/eyes-vs-numbers.shtml

Z informacji od Canona cena 13-13,5 tys ma się utrzymać dłuższy czas.
Liczyłem na ~12, na razie tylko kilka sklepów ma je na stanie. Liczę na to, że do końca tego tygodnia/początku kwietnia sytuacja się wyjaśni, dzisiaj znowu są dostawy do sklepów.

adrenag
27-03-2012, 13:20
Canon wykalkulował cenę dość odpowiednio, tj pomiędzy 5d2 czyli aparatem plenerowo-slubnym a 1d. Tak więc widać tu dużo konsekwencji - zarówno cenowo jak i "w hierarchii".
Można zapomnieć że jest to następca poprzedników - to nowy segment w C

Raideur
27-03-2012, 18:45
Panie, panowie sprzet czeka ,kupowac i robic zdjecia ,mniej pisania :twisted:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/23/5iiia1.jpg/)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/685/5iiia2.jpg/)

Kolekcjoner
27-03-2012, 19:46
Marcin, regularnie op* uzytkownikow, zeby nie wywlekali spraw z innych forum tutaj, w szczegolnosci nie robili boruty tytulem tego kto cos napisal na FN! no to juz sami nie rozkrecajmy (zanadto :D ) tej imprezy!

ocenzurujesz sie sam, czy moge ja to zrobic? :mrgreen:

Do dzieła :-D - masz całkowitą rację.

michael_key
27-03-2012, 19:58
Panie, panowie sprzet czeka ,kupowac i robic zdjecia ,mniej pisania :twisted:
No i po dzisiejszej nocy... nie zasnę :grin:

Raideur
27-03-2012, 19:59
Jest jakis pomysl na test 5DMKIII ktory moglby zrealizowac kolega ktory juz posiada ten aparat jak sa jakies propozycje to podajcie ?

akustyk
27-03-2012, 20:10
Do dzieła :-D - masz całkowitą rację.

no ba... :twisted:

raado
27-03-2012, 20:28
Akustykowe Bump! Kupione

Kolekcjoner
27-03-2012, 21:21
Ponieważ jest już pierwszy użytkownik to robimy nowy wątek i zgodnie z obietnicą zamykamy stary :D.
Zapraszam -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=82469 :D