Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Strony : 1 2 [3] 4 5 6

Kolekcjoner
05-03-2012, 21:09
tak naprawde to chyba jedyne czego sie nie da zdowngrade'owac (przepraszam za jezyk!) to AF, aczkolwiek upieral sie nie bede...

Nie no litości, a co jeszcze tam jest do wycięcia :lol:.

A skad taki wniosek ??? W moim poscie tego nie znajdziesz ... "dopisales" sobie ??? :):):):mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Nadaje sie. PS sie nadaje, Dreamweaver sie nadaje, Acrobat tez.

Ale nie uzywam ACR do wywolywania, bo znam program, ktory robi to znacznie lepiej. Z kazdym typem pliku RAW.

Taka jest MOJA opinia. Nie musisz sie z nia zgadzac. Nikt ( a juz na pewno nie ja ) nawet nie wymaga abys sie do niej odnosil. Wiecej, twoja opinia nt mojej opinii w ogole mnie nie interesuje !

Ale nie dopisuj mi czegos, czego sam nie napisalem. To co najmniej niegrzeczne...zeby nie nazwac rzeczy po imieniu ( bo znowu dasz mi ostrzezenie :):):) )

Ja bym jednak prosił żebyś wziął pod uwagę, że nie prowadzimy tutaj dyskusji w ten sposób :roll:.

Prosiłbym też innych o zakończenie wątku na co kogo stać i po co ktoś coś kupuje. To naprawdę prywatne sprawy i nie ma powodu się tym zajmować na forum.

dulak
05-03-2012, 21:11
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=3951.msg83053#msg83053

Słowo: http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=3951.msg83053#msg83053

przeciwko obrazowi: http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/1779792/iso-1600?inalbum=canon-eos-5d-mark-iii-low-light-iso-samples

:)

akustyk
05-03-2012, 21:13
to z CR brzmi jednak jak mocna sciema.

Kolekcjoner
05-03-2012, 21:20
Może dlatego zostawili 5D mkII w ofercie :mrgreen:.

Qbańczyk
05-03-2012, 21:30
Na początek Witam Wszystkich jako że to mój pierwszy wpis na forum.

Uważnie przyglądam się temu wątkowi bo od dłuższego czasu planuję przesiadkę na FF a D800 jakoś nie przypadł mi do gustu. 5d3 wygląda na papierze na to na co właśnie czekałem.

Może mnie zlinczujecie, ale zapytam jako że w ogóle nie znam Canona - czy zielony tryb na pokrętle to tryb auto? domyślam się że tak, ale czy on działa identycznie jak w lustrach klasy entry? czy ustawia te same parametry i to pełny automat? Jeśli tak to kolejny argument za bo czasami mógłbym pożyczyć sprzęt żonie która nie marudziła by że "taki drogi aparat a jakoś zdjęcia nie wychodzą":)

Pozdrawiam Wszystkich

Kuba

akustyk
05-03-2012, 21:32
Może mnie zlinczujecie, ale zapytam jako że w ogóle nie znam Canona - czy zielony tryb na pokrętle to tryb auto? domyślam się że tak, ale czy on działa identycznie jak w lustrach klasy entry? czy ustawia te same parametry i to pełny automat? Jeśli tak to kolejny argument za bo czasami mógłbym pożyczyć sprzęt żonie która nie marudziła by że "taki drogi aparat a jakoś zdjęcia nie wychodzą":)

odpowiedz: tak, to jest taki automatogluptak, ze dobiera sam wszystko.

Qbańczyk
05-03-2012, 21:32
Aha i zapomniałem :)
Szandor :

Krasnystaw pozdrawiam Krasnystaw:)

jaki ten świat mały... :)

Joshec
05-03-2012, 21:34
Uważnie przyglądam się temu wątkowi bo od dłuższego czasu planuję przesiadkę na FF a D800 jakoś nie przypadł mi do gustu. 5d3 wygląda na papierze na to na co właśnie czekałem.
Pozdrawiam Wszystkich
Kuba
"Zielony prostokąt" to... automat. A poza tym myślę, że pełen automat, to pełen automat.
Ja nie mam tego typu dylematów... nie mam zielonego prostokąta, ba! nie mam nawet pokrętła ;-):D

luc_october
05-03-2012, 21:41
Rzeczywiście pachnie ściemą na CR. Chyba że gościu niedowidzi.

PBmarkII
05-03-2012, 21:53

Pozdrawiam Wszystkich

Kuba

Jeśli dasz żonie to będzie marudzić że za ciężki i duży :D wiem co mówię :D

kawo
05-03-2012, 22:10

Pozdrawiam Wszystkich

Kuba
no proszę... witamy kolegę serdecznie i zachęcamy do zakupu 5DIII, bo to naprawdę świetny sprzęt i można nim robić rewelacyjne fotki w automacie (zielony kwadracik na kółku nastaw). Kolega świetnie się wpisał w temat z 2-3 ostatnich stron.

Qbańczyk
05-03-2012, 22:13
no proszę... witamy kolegę serdecznie i zachęcamy do zakupu 5DIII, bo to naprawdę świetny sprzęt i można nim robić rewelacyjne fotki w automacie (zielony kwadracik na kółku nastaw). Kolega świetnie się wpisał w temat z 2-3 ostatnich stron.

A kolega to widzę ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem...

Merde
05-03-2012, 22:19
A skad taki wniosek ??? W moim poscie tego nie znajdziesz ...

Jakby tak czytać między wierszami, to właśnie do takich wniosków można dojść:

Co do kolorow nikona. Nie mam pojecia o istnieniu problemu. ALE : nie uzywam do wywolywania niczego z Adobe. Nie nadawalo sie dla C, M, H i nie nadaje sie dla N .

O ten konkretny fragment mi chodziło, bo wymieniłeś praktycznie wszystkie systemy stwierdzając, że do żadnego z nich się nie nadaje.

RUTRA007
05-03-2012, 23:11
Kawo nie denerwuj się, ale jak ze spokojem miałbyś okazję przetestować 5 i Twoją 50-tkę, to będziesz pod wrażeniem. I nie chodzi o GO, którą wszyscy eksponują, czy o szumy. Mnie powalił zakres tonalny, bliższy temu co ćwiczyłem kiedyś na analogach. I dlatego, przy całej sympatii dla mojego aparatu, zachorowałem na 5-tkę. Niestety AF wypadł słabiej niż w 50-tce i dlatego postanowiłem poczekać. Robiąc krok do przodu, zrobiłbym też krok wstecz (AF). Świetnie, że się pojawiła nowa wersja. Oby była tak dobra jak na papierach. Będzie bolało, ale będą ją miał i pewnie kiedyś zrobi to także większość obecnych posiadaczy dwójek.
Niech utyskiwania na cenę nie zdominują wątku i ogólnego wrażenia.
Wszyscy z zainteresowaniem i nadzieją czekamy na konfrontację deklarowanych parametrów z rzeczywistością. Obyśmy się nie zawiedli.
A co do perspektyw dla drugiej wersji - w Stanach są obniżki, co może sugerować ostateczne wietrzenie magazynów.

Bahrd
05-03-2012, 23:31
Słowo: http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=3951.msg83053#msg83053
przeciwko obrazowi: http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/1779792/iso-1600?inalbum=canon-eos-5d-mark-iii-low-light-iso-samples
:)

to z CR brzmi jednak jak mocna sciema.
Zgoda - widać dwie rzeczy: i mniej szumu i dobre odszumianie.

calmadonii
05-03-2012, 23:47
kurcze nosi mnie na zmiane osttanio z mojego 50D. Mark III to nie dlugo jeszcze ale II :)mmm, czy na prawdę warto?odczuje to?

luc_october
05-03-2012, 23:53
Piękny zestaw w stanach mają za ok ~6900:

http://www.adorama.com/ICA5DM2A.html?utm_term=Other&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Other&utm_source=rflaid64393

Czemu u nas tak fajnie nie ma?
Rzeczywiście chyba wyprzedają stare piątki żeby trzepak kasę na nowej droższej.
Mogliby zostawić jeszcze starą jako pełno-klatkowego rebela, bo tak wygląda 5dII przy 5dIII.

gietrzy
05-03-2012, 23:53
kurcze nosi mnie na zmiane osttanio z mojego 50D. Mark III to nie dlugo jeszcze ale II :)mmm, czy na prawdę warto?odczuje to?

Finansowo na bank, bez złośliwości. Spojrzałem tylko na twoją stopkę.

calmadonii
05-03-2012, 23:58
Finansowo na bank, bez złośliwości. Spojrzałem tylko na twoją stopkę.

no wtedy stopka na sprzedaż ale może jednak isc w stronę 7D,badz i zlosliwy jesli chcesz ;)

Kolekcjoner
06-03-2012, 00:23
Piękny zestaw w stanach mają za ok ~6900:

http://www.adorama.com/ICA5DM2A.html?utm_term=Other&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Other&utm_source=rflaid64393

Czemu u nas tak fajnie nie ma?
Rzeczywiście chyba wyprzedają stare piątki żeby trzepak kasę na nowej droższej.
Mogliby zostawić jeszcze starą jako pełno-klatkowego rebela, bo tak wygląda 5dII przy 5dIII.

Eee.... co tam fajnego, dodatkowy balast w postaci podrabianego gripa - dziękuję postoję :cool:.

Goomis
06-03-2012, 01:18
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=3951.msg83053#msg83053

ISO 800 clean, ISO 1600 getting very noisy, ISO 3200 is very very noisy.

Taaa... Trole są wszędzie. Obstawiam speców od marketingu Nikona. Po kradzieży ujęć z 5D2 do celów promocji D800 próbują teraz zdyskredytować 5D3 :D:mrgreen::lol:
Nie zwiększając praktycznie pikseli zwiększyli by szumy? Mhm. 100%

teethar
06-03-2012, 01:39
eh... żona nie pozwoli...

micles
06-03-2012, 01:40
Jak dobrze jest nie mieć jeszcze tego problemu :)

Lafar
06-03-2012, 01:54
http://webshop.goecker.dk/product/CAND5DMKIII
http://webshop.goecker.dk/product/CAND5DMKIIIKIT

Czyli na złotówki wychodzi około 14,000 zł (1 kr = 0,56 zł) za sam korpus. Klient ze sklepu twierdzi ze będzie dostępny od 28 marca.:p

akustyk
06-03-2012, 01:58
no to jeszcze NL podkleje:
http://www.cameranu.nl/nl/digitale-cameras/canon/eos-spiegelreflex/canon-eos-5d-mark-iii/h254_1007_246234/

http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1631461/canon-eos-5d-mark-iii-body-medio-eind-maart.html

3500 EUR, dostawa koniec marca - poczatek kwietnia...

PBmarkII
06-03-2012, 02:26
no to jeszcze NL podkleje:
http://www.cameranu.nl/nl/digitale-cameras/canon/eos-spiegelreflex/canon-eos-5d-mark-iii/h254_1007_246234/

http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1631461/canon-eos-5d-mark-iii-body-medio-eind-maart.html

3500 EUR, dostawa koniec marca - poczatek kwietnia...

No to świetnie ja mam pod koniec kwietnia urodzinki to muszę żonie powiedzieć :P
Zawsze pytała co chce dostać a ja dawalem jej wolną rękę :D teraz może się to zmienić <hahaha>

Sunders
06-03-2012, 08:34
Jak dobrze jest nie mieć jeszcze tego problemu :)

micles, a mama już nie zagraża twoim zakupom :?::twisted:

dinderi
06-03-2012, 09:33
odpowiedz: tak, to jest taki automatogluptak, ze dobiera sam wszystko.Nie do końca, taki sam.
W "entry level" zielony prostokącik umie otwierac wbudowana lampe błyskową, a w 5Dmarkwszystkojedno nie umie. I żadna siła sie go do tego nie zmusi, bo nie ma lampy.

Jeśli dasz żonie to będzie marudzić że za ciężki i duży :D wiem co mówię :D
A to zależy. Moja żona duzo chętniej bierze do ręki 5DII niż 450D, właśnie ze względu na rozmiar i wagę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

micles, a mama już nie zagraża twoim zakupom :?::twisted:Sunders, masz u mnie browar!

xxkomarxx
06-03-2012, 10:07
[QUOTE=Flores;1053190]Ha ha ha.

przeniesione do żarty o fotografii <janmar>

Chyba nie ten wątek. I znowu wychodzi że po wyjściu mk3 mk2 przestaje robić zdjęcia

pan.kolega
06-03-2012, 10:56
Każdy poświęca kase na to co lubi i co chce.

Celna uwaga. Tak przynajmniej jest w wolnym świecie.

W tej chwili 5Diii jest jedynym korpusem marki Canon który miałbym ochotę nabyć.

wain
06-03-2012, 12:19
Celna uwaga. Tak przynajmniej jest w wolnym świecie.

W tej chwili 5Diii jest jedynym korpusem marki Canon który miałbym ochotę nabyć.

Nie no od czasów 7D lustra canona sa bardzo fajne i mogą budzić pożądanie. Jakby ktoś wyciagnął spory kamień z trybek tej firmy i odblokował "you can" ...

Coś dziwne że nie dali do premiery zadnego szkla.. fajnie by wygladal z jakas nowa jasna stałka :)

Gregolius
06-03-2012, 12:40
Cena w cyfrowe.pl 15 tys. Czyli sympatycznie po kursie USD na dziś cena w USA 11tys.
Chcąc nie chcąc 4 tys różnicy to 2 bilety do NY. Kocham Europę za te ceny:)

polm
06-03-2012, 13:02
Canon zaskoczył mnie nowym 5d. Nie spodziewałem się, że będzie to taki wypasiony sprzęt. Dla mnie nie ma w nim praktycznie żadnych wad, bo obrazek będzie w nim przynajmniej tak dobry jak w mk II, a pojawiło się sporo rzeczy których brakowało w mk II. O to w sumie chodziło. Jedyny malutki minusik to brak cropa video, ale do tego można sobie kupić 600d, jeśli potrzeba.

arra
06-03-2012, 13:06
Cały czas oglądając sample niestety widzę jakiś problem z jakością obrazu. Szumy faktycznie małe, ale takoż i detale :/ Czyżby zbyt silny filtr AA? (mam cichą nadzieję, że to efekt przedprodukcyjnego FW)

wain
06-03-2012, 13:12
Cały czas oglądając sample niestety widzę jakiś problem z jakością obrazu. Szumy faktycznie małe, ale takoż i detale :/ Czyżby zbyt silny filtr AA? (mam cichą nadzieję, że to efekt przedprodukcyjnego FW)

Body ma 22Mpix to o ~5% więcej niż MKII ale w nowszej o 3 lata matrycy.. Naprawdę myslicie że będzie gorzej niż w MKII:shock:? Ja liczę na poprawe o jakies 0.5 do 1.0EV.

Edit: Sample odszumiane metoda Sony (te japońce mają słabość do impresjonistów).
Więc ja na tej podstawie nie wyciagałbym wniosków o ostrosciach tonach itd.

GoOrange
06-03-2012, 13:21
Biorąc pod uwagę że świetnie pracuje mi się z 16-35 i 70-200 a mam zakusy na nowego 24-70 to w III iso 3200 - 6400 jak w II 800 - 1600 i nic więcej do szczęścia nie potrzebuję.

RUTRA007
06-03-2012, 13:38
Cena w cyfrowe.pl 15 tys. Czyli sympatycznie po kursie USD na dziś cena w USA 11tys.
Chcąc nie chcąc 4 tys różnicy to 2 bilety do NY. Kocham Europę za te ceny:)

Można przejechać się do Szwajcarii, tam oferty sklepów internetowych, to wg dzisiejszego kursu niecałe 12 tys. Jak się sytuacja nie unormuje, to pewnie wsiądę w auto i połączę to z jakąś wycieczką.
Zatem nie w całej Europie szaleją.
http://en.toppreise.ch/index.php?search=Canon+5d+Mark+III&hp=true

Gregolius
06-03-2012, 13:42
Można przejechać się do Szwajcarii, tam oferty sklepów internetowych, to wg dzisiejszego kursu niecałe 12 tys. Jak się sytuacja nie unormuje, to pewnie wsiądę w auto i połączę to z jakąś wycieczką.
Zatem nie w całej Europie szaleją.
http://en.toppreise.ch/index.php?search=Canon+5d+Mark+III&hp=true

No właśnie wysłałem zapytanie do kumpla w Szwajcarii jaki jest koszt jak widać można tylko bilecik. Gwarancja Canona chyba obowiązuje kontynental nie więc ok ale nie jestem pewien ale mimo wszystko 12 tys to nie 15 tys. Wycieczka do Szwajcarii się szykuję

Jacek_Z
06-03-2012, 13:46
Wreszcie można samodzielnie otwierać RAWy z nowości - jest Adobe Photoshop Camera Raw 6.7 Release Candidate

dinderi
06-03-2012, 13:54
No właśnie wysłałem zapytanie do kumpla w Szwajcarii jaki jest koszt jak widać można tylko bilecik. Gwarancja Canona chyba obowiązuje kontynental nie więc ok ale nie jestem pewien ale mimo wszystko 12 tys to nie 15 tys. Wycieczka do Szwajcarii się szykuję
Szwajcaria nie jest w Unii, czy zatem można równiez liczyć na odliczenie ichniego VAT dla cudzoziemców?

konradl
06-03-2012, 13:59
micles, a mama już nie zagraża twoim zakupom :?::twisted:

HAHAHA... bezlitosny jestes... :)

Co do tej nowe 5-ki...
Jako, ze moim glownym zainteresowaniem sa widoki na iso 100... to niestety III jest nie dla mnie, bo w zasadzie nic nowego i jednoczesnie przydatnego nie oferuje ponad moje 5d mk2.

Czyli sytuacja troche sie odwrocila :) Do tej pory w przeciwienstwie do Canona, Nikon oferował obiektywy ostre (nie tylko na srodku pola widzenia), ale brakowalo mu "taniej" puszki z rozdzielczością w granicach 5dII...

A teraz po tych premierach patrzac z punktu widzenia "Landscapisty" wchodzacego w swiat FF i stojacego przed wyborem systemu, ktory zaoferowałby mu jak najlepsza (technicznie) jakosc można zadać sobie pytanie: Dlaczego się męczyć z Canonem czyli przejściówkami, drogimi Zeissami skoro Nikon wytworzył w końcu ekwiwalent 5-ki i juz od jakiegos czasu zapewnia odpowiednie do tego obiektywy?

Gregolius
06-03-2012, 14:00
Szwajcaria nie jest w Unii, czy zatem można równiez liczyć na odliczenie ichniego VAT dla cudzoziemców?

Nie mam pojęcia ale cena i tak jest atrakcyjna.Trzeba wybadać temat i jeśli faktycznie wychodzi te 12 tys to się opłaca. Postaram się coś dowiedzieć w tym temacie

dinderi
06-03-2012, 14:04
Nie mam pojęcia ale cena i tak jest atrakcyjna.Trzeba wybadać temat i jeśli faktycznie wychodzi te 12 tys to się opłaca. Postaram się coś dowiedzieć w tym temacie
Mnie ten aparat zacznie interesować, jak jego cena spadnie do poziomu dzisiejszej ceny 5DII więc pośpiechu nie ma :) Ale tak, czy tak, opcja zakupów w Szwajcu jest interesujaca.

Gregolius
06-03-2012, 14:08
Podatek VAT.

Towary kupowane w Szwajcarii są obciążone podatkiem VAT w wysokości 7,6%. Zwrot podatku VAT dla turystów jest możliwy przy jednorazowym zakupie powyżej 300 CHF i wywiezieniu za granicę zakupionych towarów w ciągu 30 dni. Przy przekraczaniu granicy formularze taxfree muszą być podstemplowane przez szwajcarskich celników. Zwrot podatku następuje w postaci gotówki w biurze na granicy lub przelewem.

dinderi
06-03-2012, 14:13
Gregolius, dzięki za cenne info.

pezetwpr
06-03-2012, 14:23
A teraz po tych premierach patrzac z punktu widzenia "Landscapisty" wchodzacego w swiat FF i stojacego przed wyborem systemu, ktory zaoferowałby mu jak najlepsza (technicznie) jakosc można zadać sobie pytanie: Dlaczego się męczyć z Canonem czyli przejściówkami, drogimi Zeissami skoro Nikon wytworzył w końcu ekwiwalent 5-ki i juz od jakiegos czasu zapewnia odpowiednie do tego obiektywy?[/QUOTE]

A mógłbyś coś bliżej, z uzasadnieniem? Bo jak się chlapie, to zawsze coś się przyklei... Czego „Landscapiście” brakowało w marku drugim i obiektywach canonowych? W czym lepszy był Nikon? Nie będę się powoływał na własne doświadczenie landszafciarza, chociaż zdjęć publikuję trochę, także za granicą, bo się nie znamy (i niech tak zostanie), ale znam oraz obserwuję zawodowców i podział procentowy wśród najlepszych jest mniej więcej równy między C i N. Ba, większość z tych prawdziwych profi od krajobrazu, jeśli zapytasz ich dlaczego C lub N, nie mówi o przewagach swojego systemu i wadach przeciwnego, ale... bo tak kiedyś wybrali i tak zostało. Canon 5d mark II jest w tym środowisku aparatem używanym i szanowanym. Sugerowałbym więcej pokory i szacunku, landscapisto

konradl
06-03-2012, 14:32
Moglbym ale poraził mnie autorytet "landszafciarza publikującego zdjęcia także za granicą" i jestem wręcz oniemiały...
Poza tym, gdzie napisałem coś zlego o 5d mkII?

A pokore i szacunek to wobec kogo powinienem okazac? :) Ciebie czy moze Canona?

pezetwpr
06-03-2012, 14:37
A pokore i szacunek to wobec kogo powinienem okazac? :) Ciebie czy moze Canona?[/QUOTE]
Wobec swojej ignorancji, bo to, co piszesz jest, delikatnie mówiąc, niemądre. Powinieneś oniemieć zanim coś napisałeś. Po moim poście lepiej się zastanów. Bo najwyraźniej najpierw działasz, a dopiero później myślisz. Zaczynaj od argumentów, jeśli je masz, w przeciwnym razie pamiętaj: milczenie jest złotem. Ja skończyłem

Merde
06-03-2012, 14:39
Panowie, proszę o zaprzestanie wycieczek osobistych.

Dodatkowo pezetwpr proszony jest o właściwe cytowanie, drugi post z rzędu mało czytelny.

Jacek_Z
06-03-2012, 14:39
.. obserwuję zawodowców i podział procentowy wśród najlepszych jest mniej więcej równy między C i N. Ba, większość z tych prawdziwych profi od krajobrazu, jeśli zapytasz ich dlaczego C lub N, nie mówi o przewagach swojego systemu i wadach przeciwnego, ale... bo tak kiedyś wybrali i tak zostało. Canon 5d mark II jest w tym środowisku aparatem używanym i szanowanym. Sugerowałbym więcej pokory i szacunku, landscapistoOK, tak jest. Tak się dziwnie składa, że to profi najmniej marudzą. Robią swoje.
Co nie oznacza, że nie mozna mówić o ewolucji body i ich przydatności w określonych zastosowaniach. W mk3 nie dodano pikseli (pomińmy 1), zwiększono fps, poprawiono AF. Więc ewolucja poszła w stronę reporterki, co nie oznacza że to profi body do reporterki - bo to jednak nie 10 fps, a pikseli aż tak dużo w reporterce nie trzeba. Mk2 było postrzegane jako body studyjno-krajobrazowe, choć oczywiście z braku laku (1Ds ciut drogi) robiono na nich też śluby.
W nikonie D700 było szybkie i mało szumiące, ale w studiu - nie bardzo. D800 ma 36 mpx i to jest coś co się podoba landscapistom (w połączeniu z genialnym 14-24) i fotografom studyjnym. A skoro te 36 jest więcej niż 22 to mozna mówić o pewnym przetasowaniu na półce semipro canona i nikona. Zapewne jest to chwilowe, canon wypuści coś z 45 Mpx, a nikon coś z 9 fps. I wszyscy będą zadowoleni. Po co się stresować?

konradl
06-03-2012, 14:52
Wobec swojej ignorancji, bo to, co piszesz jest, delikatnie mówiąc, niemądre. Powinieneś oniemieć zanim coś napisałeś. Po moim poście lepiej się zastanów. Bo najwyraźniej najpierw działasz, a dopiero później myślisz. Zaczynaj od argumentów, jeśli je masz, w przeciwnym razie pamiętaj: milczenie jest złotem. Ja skończyłem

Dzięki za rzeczową dyskusję i post z którego wręcz wylewają się argumenty!

Po pierwsze napisałem, że mk3 w moim przypadku niczego nowego nie oferuje. Nie oznacza to jednak, że mam cos do zarzucenia starej 5-ce. Bardzo lubie ten korpus, dla mnie praktycznie nie ma wad.

Po drugie. Ameryki chyba nie odkrywam mowiac, ze Canon przez dlugi czas gral sobie w kulki jezeli chodzi o szerokokątne zoomy, ktore moze i sa w miare rownomiernie ostre ale na... 12 Mpix sensorze 5d MK I. Taka jest prawda ze 17-40 od czasow wprowadzenia do oferty korpusow 21 Mpix wrecz krzyczy o następce. Nie chcialbym zobaczyc efektow na 36 Mpix ;) Poza tym wystarczy poczytac fora i wyciagnac wnioski skad taki ped canonierow do zabawy w manualne Zeissy oraz nie tanie i nie za wygodne przejsciowki pod Nikkora 14-24?

Po trzecie mniej emocji, ja rozumiem, że można być związanym ze swoim systemem, ale szkoda nerwów na niewiernych / wątpiących. Polecam więcej tolerancji na poglądy innych.

EDIT:

Dodatkowo pezetwpr proszony jest o właściwe cytowanie, drugi post z rzędu mało czytelny.

Juz zaprzestaje.

pezetwpr
06-03-2012, 14:55

Poprawię się, nowy jestem, raz wychodzi ok, raz nie. Będę dążyć do doskonałości;-)

strideer
06-03-2012, 14:58
Ja się przesiadam. Mark III doda najprawdopodobniej niewiele do jakości obrazu na moich zdjęciach, za to znakomicie podniesie komfort pracy. Do architektury fantastycznie (modów proszę o wybaczenie, ale żadne inne określenie lepiej mi tu nie pasuje) przyda się elektroniczna poziomica - zwłaszcza, że praca z poziomicą wkładaną do stopki lampy błyskowej z aparatem na głowicy kulowej to jest mordęga, no i można trzaskać foty z ręki w bardzo wygodny sposób. Po drugie AF - dokumentacji i reportażu robię teraz mało, niemniej większa funkcjonalność, większa spodziewana precyzja ze szkłami f/1,2 - tego oczekiwałem. Bardzo się cieszę, że ten aparat jest właśnie taki - jakby uszyty pode mnie. Tylko ta cena, ale ona się zwróci wcześniej czy później.

EDIT akustyk: wybaczamy. ten jeden raz

akustyk
06-03-2012, 14:59
W nikonie D700 było szybkie i mało szumiące, ale w studiu - nie bardzo. D800 ma 36 mpx i to jest coś co się podoba landscapistom (w połączeniu z genialnym 14-24)
kwestia priorytetow. ja jestem landszaftowy (btw. landscapista to moze byc po prostu "pocztowkowiec"/"widoczkowiec", bo przynajmniej po polsku a nie jakis jezykowy potworek) i 14-24 mi kompletnie nie robi. wole obiektywy, na ktore moge jakies filtry zalozyc. nawet 17-40, choc daleki jestem od chwalenia jego rogow (nie zeby srodka kadru tez...).

i fotografom studyjnym. A skoro te 36 jest więcej niż 22 to mozna mówić o pewnym przetasowaniu na półce semipro canona i nikona. Zapewne jest to chwilowe, canon wypuści coś z 45 Mpx, a nikon coś z 9 fps. I wszyscy będą zadowoleni. Po co się stresować?
mysle, ze to wlasnie jest bardziej celowe niz przypadkowe.

a co do wyboru sprzetu do landszaftu... umowmy sie, ze 99,9% parajacych sie ta dzialka robi to tylko dla idei i spelnienia wlasnych pasji, bo nie dla pieniedzy. juz 5D mkII jest dosc droga imprezka dla amatorow (rowniez na tzw. zachodzie, nie oszukujmy sie) i siegaja po niego faktyczni pasjonaci, nie byle kazdy sobie pocztowkowiec wakacyjny. cena 5D mkIII badz D800 jest zaporowa dla ogromnej wiekszosci tej grupy.

a ktory z nich to bedzie za jakies 3-4 lata, jak cena spadnie do poziomu osiagalnego dla normalnego widoczkowca? tu odpowiedz jest prosta: w ogromnej wiekszosci ten, do ktorego da sie wkrecic posiadane obiektywy. tak realnie.

w krotkiej historii fotografii cyfrowej byly chyba trzy aparaty, ktore mialy kardynalne znaczenie dla pocztowkowcow: 5D mkI, ktory tania pelna klatka przeciagnal cala mase ludzi na poletko Canona, potem D300 (ktory wstrzymal odplyw ze strony Nikona) i D700 (ktory przywrocil niektorych zoltych do ich systemu). poza tym, to poniewaz mowimy o hobbystach nie majacych wzgledem sprzetu napompowanych wymagan, wybor idzie po najprostszej linii - w tym samym systemie. i nie widze jak 5D mkIII badz D800 mialyby to zmienic.

pomijam ten promil pocztowkowcow, ktorzy to robia za pieniadze - kropla w morzu wodki...

konradl
06-03-2012, 15:00
^^*2
o tak... o tym zapomnialem poziomiczka elektroniczna bardzo my mi sie przydala. Teraz tez sie mecze z takim klamotem, ktory w kolko musze montowac i demontowac przy wkladaniu aparatu do torby.

micles
06-03-2012, 15:02
micles, a mama już nie zagraża twoim zakupom :?::twisted:Damn, zapomniałem! :)

Od dłuższego czasu wkład rodziny w mój budżet jest znikomy, więc już nie mam nieczystego sumienia z fundowaniem sobie zabawek ;)

pezetwpr
06-03-2012, 15:34
Z uwagą śledzę naszą dyskusję o aparacie, którego nikt z nas jeszcze nie widział. Temperatura wypowiedzi (także mojej w drobnym sporze z konradl) wskazuje, że to dla nas wszystkich puszka bardzo ważna, bardzo przez nas oczekiwana. Ilu z nas będzie jej szczęśliwym użytkownikiem, a ilu (niestety) tylko pogawędzi sobie na forum? Ważne, że (prawdopodobnie) Canon wreszcie zadbał o naszą dumę wobec sami wiecie kogo i może oszczędzić nam upokarzających uwag na forum... sami wiecie czego. Sądząc po wpisach tamże, dla większości z nas już nie ma już znaczenia, jaka nowa piątka będzie naprawdę. Poza tymi, którzy – wierzę w to – przygarną ją czule i to na dłużej. czego nam wszystkim z serca życzę.

Canion
06-03-2012, 15:53
Pomijamy w dyskusji dwa sloty na karty . a to sporo udogodnienie. . na CF lądują RAWy a na SD eye-fi małe jpg jednoczesnie przesyłane na komp/tablet do podglądu. Jak dla mnie warto przemyśleć zakup dla tej jednej możliwości.

.... , bo sam obrazek to już raczej od operatora zależy ;) i jak ręce koślawe to i mkXVIII nie pomoże.

akustyk
06-03-2012, 15:57
Ilu z nas będzie jej szczęśliwym użytkownikiem, a ilu (niestety) tylko pogawędzi sobie na forum?

5D mkIII poki co nie kupie. najwczesniej za jakies 3 lata.

kupie sobie, najprawdopodobniej jutro wieczorem, 5D mkII. aktualnie na holenderskim marktplaats.nl (taki tutejszy Ebay) jest wysyp mkII i mozna sobie przebierac w egzemplarzach - od 1200 do 1400 EUR w zaleznosci od stanu fizycznego, gwarancji, akcesoriow...

a mkII poki co jest dla mnie (co najmniej) w pelni wystarczajacy. mkIII tez mi sie podoba, ale sobie do niego dojrzeje... :D

konradl
06-03-2012, 16:00
^^nie warto jeszcze zaczekac, na moment jak juz "mark dwojkowcy" beda mieli na co fizycznie wymienic korpus?

GhostRider
06-03-2012, 16:09
Ja się tam nie znam, ale jak mkII wszedł na rynek to w PL canon dał dosłownie kilka sztuk. Także zakup z legalnego źródła w naszym kraju nie będzie taki oczywisty z dniem wprowadzenia sprzętu na nasz synek ;)

A jak czytam jak to ceny dwójki spadną to śmiem wątpić w to ;)

Stara piątka nadal trzyma dobre ceny :)

pezetwpr
06-03-2012, 16:15
a mkII poki co jest dla mnie (co najmniej) w pelni wystarczajacy. mkIII tez mi sie podoba, ale sobie do niego dojrzeje... :D[/QUOTE]

Moja dwójka też zyskała na wartości (przynajmniej w moich oczach) jak tylko zobaczyłem cenę trójki. Ba, przestały mi przeszkadzać jej nieliczne (choć czasem bolesne) niedoskonałości. Myślę, że wielu z nas tak ma, ale i tak jesteśmy w dobrej sytuacji. Gorzej mają ci, którzy dwójkę skreślili, czekając na następcę, a teraz budżet się nie domyka:cry:

luc_october
06-03-2012, 16:45
Dla landszafciarzy przede wszystkim DR się liczy co w nowej piąteczce jest ładnie podciągnięte. W końcu można wyciągnąć w cholerę cieni. Dodatkowo są HDR'y i jest poziomica, więc dla fanów widoczków też jest to fajny upgrade.

konradl
06-03-2012, 16:51
Niby tak, ale jednak mało, żeby sprzedać II za... nie wiem...? 6k i kupić III-ke za 14-15k :) Gdyby ta roznica byla 4 razy mniejsza i zyskiwalbym odnowienie gwarancji to moglbym sie zastanowic ;)

Roy P
06-03-2012, 16:54
Z tą ceną za mk3 coś mi nie pasuje.
D700 - ceneo od 8400
5DmkII - ceneo od 7400
800 w cenniku nikona na stronie PL Cena Brutto - 12.199 (za nikoniarze.pl)
Nawet jak faktycznie dadzą cenę 14000 za mk3 to chyba szybko spadnie bo coś mocno odstaje od innych uczestników rynku

luc_october
06-03-2012, 16:57
14-15k to będzie moim zdaniem okradanie ludzi w biały dzień i jeśli ktoś za tyle kupi to da się nabrać jak dziecko.

akustyk
06-03-2012, 17:00
Nawet jak faktycznie dadzą cenę 14000 za mk3 to chyba szybko spadnie bo coś mocno odstaje od innych uczestników rynku
przeczytaj jeszcze raz ten watek i reakcje na 5D mkIII. i potem wrocimy do dyskusji, czy Canon bedzie szybko obnizal cen.

tak serjoznie... zwyczajowo przy premierach Canona sa "jeki zawodu", po ktorych... i tak sie swietnie sprzedaje, bo w docelowym rozrachunku wychodzi, ze wcale nie gryzie. i nawet wtedy szybkie obnizki premierom nie groza.

a tu jest produkt, ktory jako jeden z nielicznych ostatnio witany jest nie zrzedzeniem i narzekaniem, tylko oklaskami.

w tej sytuacji nie widze ceny ponizej 3000 EUR predzej niz na gwiazdke. byc moze ta 2012, ale sie nie upieram...

Kolekcjoner
06-03-2012, 18:15
Dokładnie. Nie robiłbym sobie złudzeń na szybkie obniżki. I nie ma co patrzeć na tę premierę z punktu widzenia wyznawców czy użytkowników innych systemów. W ich oczach istotnie po pierwsze nie jest to przełom, po drugie wielu orzekło, że to qpa ;). Natomiast dla Canonierów ten korpus jest przełomowy i jestem głęboko przekonany, że w Canonie to doskonale wiedzą i wykorzystają.

Sunders
06-03-2012, 18:34
dla Canonierów ten korpus jest przełomowy i jestem głęboko przekonany, że w Canonie to doskonale wiedzą i wykorzystają.

Jak dotąd "przełomowa" to jest jego specyfikacja :mrgreen:
IMO decydujące będzie czy i o ile jest lepsza jego matryca od tej w mkII, jaka jest jakość zaimplementowanego w nim oprogramowania i czy rzeczywiscie AF bedzie działał jak w jedynkach :???:
Będę niecierpliwie czekał na wyniki testów i wrażenia pierwszych nabywców :-)

Kolekcjoner
06-03-2012, 19:03
Jak dotąd "przełomowa" to jest jego specyfikacja :mrgreen:

Jak najbardziej, póki co rozmawiamy tylko o tych cyferkach :cool:.

shaolin
06-03-2012, 19:48
Moze to Wam sie przyda... ;)

http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/impression/20120307_516825.html
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/081.jpg 50
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/082.jpg 100
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/083.jpg 200
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/084.jpg 400
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/085.jpg 800
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/086.jpg 1600
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/087.jpg 3200
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/088.jpg 6400
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/089.jpg 12800
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/090.jpg 25600
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/091.jpg 51200
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/092.jpg 102400

I rozne sample real-life na iso100.
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/093.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/094.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/095.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/096.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/097.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/098.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/099.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/100.jpg

tkosiada
06-03-2012, 20:23
widzieliście to: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=40825115
chyba ma nadal kłopocik, oceńcie

qbic2
06-03-2012, 20:27
widzieliście to: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=40825115

Jest klapa.
Żałosne, widać że niczego się nie nauczyli przez te 3 lata.

To również jest "zabawne":

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=40824864

Roy P
06-03-2012, 21:19
przeczytaj jeszcze raz ten watek i reakcje na 5D mkIII. i potem wrocimy do dyskusji, czy Canon bedzie szybko obnizal cen.

I myślisz, że grupa kilku maniaków, którzy się już ślinią na nową puszkę jest reprezentatywną próbką nabywców??
Cena D800 dużo bardziej mi się podoba i gdyby taka była dla mk3 to bym się chyba nawet zapisał już teraz na nią.
Tak to jednak chwilkę poczekam.

xxkomarxx
06-03-2012, 21:22
Nie zapominajmy że cena jest zaporowa patrząc na zarobki w naszym kraju. Znajomy mieszkający w Niemczech czeka tylko na dostępność.

mirco
06-03-2012, 21:25
Czyżby wielki powrót do banding-u ?

qbic2
06-03-2012, 21:26
Czyżby wielki powrót do banding-u ?

Chyba nigdy sobie nie poszedł, to i wracać nie musi :-(

xxkomarxx
06-03-2012, 21:27
Czyżby koniec euforii i zacznie się narzekanie.

micles
06-03-2012, 21:29
Ja się tam nie znam, ale jak mkII wszedł na rynek to w PL canon dał dosłownie kilka sztuk.Bo był gnój z firmware'em i musieli ściągać całe dostawy z powrotem. Jak już się powołujesz na historię dostępności, to nie tylko na jeden model i uwzględniaj więcej czynników zewnętrznych, niż zero.
Gorzej mają ci, którzy dwójkę skreślili, czekając na następcę, a teraz budżet się nie domyka:cry:A jak się domyka?
14-15k to będzie moim zdaniem okradanie ludzi w biały dzień i jeśli ktoś za tyle kupi to da się nabrać jak dziecko.Nie rozumiem co wam robią te 2 koła w tą czy we wtą. Jak stać was na 12, to i 14 się uzbiera po kieszeniach.

Kolekcjoner
06-03-2012, 21:31
Czyżby koniec euforii i zacznie się narzekanie.

Wreszcie :mrgreen:.

micles
06-03-2012, 21:34
chyba ma nadal kłopocik, oceńcieCzy filllight +100 jest operacją działającą hmm, jakby to ująć... monotonicznie? deterministycznie?

W sensie że mamy pewność, że ta operacja wiernie odzwierciedla ilość szumu w obu plikach. Moim zdaniem nie. Mógłbym się nawet pokusić o stwierdzenie, że dla różnych rawów funkcja ta mogła zostać zaimplementowana inaczej :twisted:

mirco
06-03-2012, 21:34
Wejście na rynek mkII było pełne porażek. Pamiętam (choć już 43 wiosna nadchodzi), że na pewno nie był to szczyt marketingowych marzeń firmy. Po prostu wtopa. Najpierw soft, potem banding a potem okazało się, że za "te " pieniądze ma gorszy AF niż mk1
Chyba tego błędu nie popełnili teraz przy mkIII

xxkomarxx
06-03-2012, 21:39
Wejście na rynek mkII było pełne porażek. Pamiętam (choć już 43 wiosna nadchodzi), że na pewno nie był to szczyt marketingowych marzeń firmy. Po prostu wtopa. Najpierw soft, potem banding a potem okazało się, że za "te " pieniądze ma gorszy AF niż mk1
Chyba tego błędu nie popełnili teraz przy mkIII

Gorszy Af? jakoś tego nie zauważyłem pisali o tym tylko ci których nie było stać na mk2 żeby jakoś się dowartościować że nie warto, pełno porażek nie przeszkodziło aby stał się hitem sprzedaży.

Gregolius
06-03-2012, 21:43
z 5d III będzie identycznie:)

mirco
06-03-2012, 21:44
Wiem o tym, ale czyż to nie była porażka, że w pierwszych dniach o nowym rewolucyjnym aparacie mówiono, że ma gorszy AF od poprzednika. Nigdy nie słyszałem o czymś takim w Nikonie. Chyba Sony dało jeszcze taką plamę.
Poza tym strasznie mnie wkurza i nie może pomieścić się w głowie to, że nowy sprzęt może być niedopracowany. Jest ISO, komputery, cały system testowania, testerzy zawodowi i na koniec coś jeszcze jest spie ... ne.

qbic2
06-03-2012, 21:52
I budżet oraz założony zysk..... to dlatego jest jak jest.

xxkomarxx
06-03-2012, 21:56
Nie ma co biadolić, póki co specyfikacja nowej zabawki wygląda imponująco i czas zweryfikuje wszystkie za i przeciw.

dzik
06-03-2012, 21:56
wiem o tym, ale czyż to nie była porażka, że w pierwszych dniach o nowym rewolucyjnym aparacie mówiono, że ma gorszy af od poprzednika. Nigdy nie słyszałem o czymś takim w nikonie. Chyba sony dało jeszcze taką plamę.

d7000?

mirco
06-03-2012, 21:57
Ale już piszą, że kołderka jest za krótka. Podciągnęli ją do góry ISO i odkryła nogi czyli 50-100 ISO.

xxkomarxx
06-03-2012, 22:05
Na forach różne rzeczy wypisują i często wiele z nich dość mocno mija się z prawdą :)

savage67
06-03-2012, 22:13
Wreszcie można samodzielnie otwierać RAWy z nowości - jest Adobe Photoshop Camera Raw 6.7 Release Candidate

A to ciekawe. W nowym Lightroomie wersja Camera Raw jest oznaczona 7.0

Kolekcjoner
06-03-2012, 22:15
Poza tym strasznie mnie wkurza i nie może pomieścić się w głowie to, że nowy sprzęt może być niedopracowany. Jest ISO, komputery, cały system testowania, testerzy zawodowi i na koniec coś jeszcze jest spie ... ne.

No tego właśnie nie wiemy. Pamiętam przy premierze mkII ile było narzekania - też wyciekały jakieś niewiadomego pochodzenia zdjęcia mające pokazać, że to qpa jakich mało. Jednak jak się ludzi nauczyli obrabiać zdjęcia z tej puchy to się okazało, że można uzyskać całkiem niezłe efekty. Ostatnio już chodzą słuchy, że nabiera magii :mrgreen:.

BTW: co do mkIII niektóre jpg-i pokazują, że się da więc ja bym był spokojny.

mirco
06-03-2012, 22:17
Mi się te zdjęcia podobają. Nie widzę nic niepokojącego, ale nie można na nich zbudować żadnej teorii ani testu.

xxkomarxx
06-03-2012, 22:17
No tego właśnie nie wiemy. Pamiętam przy premierze mkII ile było narzekania - też wyciekały jakieś niewiadomego pochodzenia zdjęcia mające pokazać, że to qpa jakich mało. Jednak jak się ludzi nauczyli obrabiać zdjęcia z tej puchy to się okazało, że można uzyskać całkiem niezłe efekty. Ostatnio już chodzą słuchy, że nabiera magii :mrgreen:.

BTW: co do mkIII niektóre jpg-i pokazują, że się da więc ja bym był spokojny.

Bo wiesz 5d mk3 ma jakiś taki strasznie metaliczny obrazek pozbawiony duszy. Mk2 ma to coś jednak czego brakuje nowej wersji.

Gregolius
06-03-2012, 22:21
A to ciekawe. W nowym Lightroomie wersja Camera Raw jest oznaczona 7.0

Camera 7,0 będzie w PS 6.0 a Camera Raw 6.7 jest przeznaczona do PS5 i LR3

michael_key
06-03-2012, 22:24
Bo wiesz 5d mk3 ma jakiś taki strasznie metaliczny obrazek pozbawiony duszy. Mk2 ma to coś jednak czego brakuje nowej wersji.
Świetnie napisane. Żenuła się powoli robi :smile:

Gregolius
06-03-2012, 22:28

Standardowo nie ma co się denerwować tylko jeśli można i jest się przekonanym do zakupu to po prostu kupić. A patrząc na historie to lada chwila zacznie się tu wojna na temat wyższości danego aparatu nad drugim i magi zdjęć. Czarodzieje:)

xxkomarxx
06-03-2012, 22:29

Mam wrażenie że ludzie szukają sobie dziury w całym aby na siłę udowodnić że sprzęt jaki się posiada jest najlepszy. Nie jest :mrgreen:

qbic2
06-03-2012, 22:35
Bzdury, mam 5dmk2 i wiem ze to shitex do zdjęć, za to video ma fajne. Myślałem że 5d3 to zmieni, aktualnie dostępne informacje temu zaprzeczają.

Roy P
06-03-2012, 22:38
Kiedyś kupiłem kilka numerów jakichś czasopism audiofilskich. Tam też były takie stwierdzenia oraz rozważania nad znaczeniem doboru odpowiednich wtyczek i kabli zasilających :shock:
Z braku paliwa (znaczy się fotek i testów) wątek mocno upada.

Bzdury, mam 5dmk2 i wiem ze to shitex do zdjęć, za to video ma fajne. Myślałem że 5d3 to zmieni, aktualnie dostępne informacje temu zaprzeczają.
hmm...
ja tam jestem zadowolony ze zdjęć i to bardzo (gorzej z AF i wcale z video)
Miałem A700 i jak przeanalizowałem sytuację to doszedłem do wniosku, że jednak A900 jest zbyt kiepska a szklarnia zbyt droga by się w S dalej bawić

xxkomarxx
06-03-2012, 22:46

Mi tam obrazek z 5d mk2 pasuje, videa nie używam wcale. Kurcze kiedyś ludzie cykali aparatami typy 300d i byli zadowoleni a dziś mk2 to szmelc. Ot postęp...

dinderi
06-03-2012, 22:47
Będzie to niewątpliwie bardzo powazna przeszkoda, żeby niektórzy mogli sobie niedoświetlać swoje artystyczne stopy.

xxkomarxx
06-03-2012, 22:52
Będzie to niewątpliwie bardzo powazna przeszkoda, żeby niektórzy mogli sobie niedoświetlać swoje artystyczne stopy.

No fakt po 15 tys nie starczy na lampę aby to doświetlić. A czy twój aparat też ze wstydu przestaje działać.

softgbs
06-03-2012, 22:58
Kurka znów ten banding ... Myślałem, że ta zmora w tym przypadku znika na dobre, a jednak ...

Chociaż nie ma co płakać :) na 5d mkII na palcach jedej ręki można szukać sytuacji z całego ślubu gdzie pojawia się po obróbce banding więc w sumie to nie ma co płakać :)

Roy P
06-03-2012, 23:00
Już jest na Ceneo:
http://www.ceneo.pl/15698767
Promocja: darmowa dostawa tylko do piątku.
:twisted:

Przemek Lipski
06-03-2012, 23:01
Bo upgade nie spowoduje ze zrobisz ladniejsze zdjecia tylko bardziej poprawne technicznie(szum itp)
Reszta to komfort pracy.

Nie będą bardziej poprawne technicznie, tylko ewentualnie jakościowo. Poprawność techniczna to od fotografa zależy :)

softgbs
06-03-2012, 23:05
Już jest na Ceneo:

Okazja jak byk :lol:

dulak
06-03-2012, 23:09

Kuba, pytam całkowicie poważnie bez cienia sarkazmu:

Ponieważ wciąż czytam Twoje wątki dotyczące problemów z wyciąganiem cieni o 4EV w Marku II a teraz w Marku III jaki rodzaj fotografii potrzebuje tego typu zabiegów? Fotografuję nieco lat już, z tego przyzwoicie żyję, używam MKII (onegdaj był Nikon) jednakże najnormalniej w świecie nie mam pojęcia jaki typ fotografii wymaga takich zabiegów, o których piszesz. Czasem muszę ciągnąć naprawdę mocno (trzecie zdjęcie na mojej www w Galerii 1 to ISO 25000 przy przesłonie 2.0 i czasie 1/60 - więc ciemno - a to co na nim widać było wyciągane ze smolistej czerni niemal) i uwierz, że nigdy nie zwróciłem nawet uwagi na jakikolwiek problem z bandingiem. Może to zjawisko występuje, tego nie podważam jednak w jakim rodzaju fotografii stanowi ono tak mocno akcentowany przez Ciebie problem. Jeszcze raz zaznaczam, że pytam z ciekawości i pewnej jednak niewiedzy.

Naprawdę będę wdzięczny za odpowiedź,

pozdrawiam

tomfoot
06-03-2012, 23:12

A robiłeś już zdjecia mkIII?
zreszta mkII chyba tez nie bardzo...

Joshec
06-03-2012, 23:14
Już jest na Ceneo:

Okazja jak byk :lol:

No co? Chyba zaskoczenia nie ma... cena ok. 13,5k PLN (17k z 24-105)

kaindox
06-03-2012, 23:14
Też jestem ciekaw, ja tam jeszcze problemów z bandingiem nie miałem, ale w sumie jeszcze nigdy nie robiłem zdjęć w piwnicy

Marv84
06-03-2012, 23:15
Chyba szybko kupie tego mk3 jak znudzi mi sie 1Ds III o ile ceny piatki mk3 spadna przynajmniej do ok 12tyś

luc_october
06-03-2012, 23:50
Właśnie macałem rawy i rzeczywiście banding na iso 100 w cieniach jest, ale słabszy i tylko wertykalnie.
Ciekaw jestem czy czasem magiczne DLO w nowym DPP nie będzie miało funkcji likwidowania bandingu.

Natomiast w rawach bardzo ładnie wygląda wysokie iso 6400 wygląda tak na oko lepiej niż 3200 mk2.

Z Bandingiem mogłoby być lepiej ale nie ma co płakać.
Testowałem na acr 6.7.

m_o_b_y
07-03-2012, 00:11
Już jest na Ceneo:

Niebywała okazja !!!
Podobno przed sklepami Euro stoją już kolejki społeczne ze sprawdzanymi co godzinę listami na zapisy, jak niegdyś po sowieckie telewizory marki Rubin. :-P:mrgreen:
Pozdrówka

qbic2
07-03-2012, 00:15

Ponieważ wciąż czytam Twoje wątki dotyczące problemów z wyciąganiem cieni o 4EV w Marku II a teraz w Marku III jaki rodzaj fotografii potrzebuje tego typu zabiegów? Fotografuję nieco lat już, z tego przyzwoicie żyję, -

....ciach....

Naprawdę będę wdzięczny za odpowiedź,

pozdrawiam

Spoko, już odpowiadam. To co napisze jest pewnym uproszczeniem na potrzeby forum.

Canon ze względu na kiepską (tanią?) implementacje matrycy nie nadaje się do robienia HDRów i mocnego PP ze względu na źle kalibrowane wzmacniacze kolumnowe A/D (czy tez brak autokalibracji po każdym zdjęciu).

Efekty tego widać gołym okiem w cieniach ale tak naprawdę w całym paśmie ta nierówność występuje. Na wielu zdjęciach z jednolitymi obszarami widać to bez specjalnej obróbki (co wybitnie mnie wkurzyło, pal licho cienie).

1Dsmk3 nie banduje na niskim iso (jak widać się da). Oczywiście każdy problem da się obejść (filtry, przecierki w PS), tylko czemu inni potrafią a Canon nie (zwłaszcza w puszcze za 10k) ?

To co napisałem dotyczy wersji II, sample na dpreview z wersji III sugerują że problem jest identyczny, aczkolwiek II-jke posiadam, III nie nie mam jak samodzielnie sprawdzić.

Gdyby nie video i to ze lubię parę szkieł Canona już dawno ten szrot wylądowałby na allegro.

Kolekcjoner
07-03-2012, 00:48
Ciekawe że tyle osób robi tym "szrotem" wspaniałe zdjęcia i nie mają misji wylewania żalów na forach internetowych - może jednak umieją sobie z tym radzić ;).

qbic2
07-03-2012, 00:50
Ciekawe że tyle osób robi tym "szrotem" wspaniałe zdjęcia i nie mają misji wylewania żalów na forach internetowych - może jednak umieją sobie z tym radzić ;).

No chyba napisałem że każdy problem da się obejść ;)

shaolin
07-03-2012, 00:54
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-5d-mkiii/canon-5d-mkiiiTHMB.HTM

Macie jeszcze takie cos ;)

Przemek Lipski
07-03-2012, 02:04

Kolega pisało problemach jakie się napotyka przy pewnych specyficznych zdjęciach. A druga sprawa, że jeżeli taki problem występuje, to producent powinien mu zaradzić, a nie użytkownik za każdym razem jak zrobi tego typu foto... Zaradzić można jak pisał kolega, tylko wymaga to czasu i trochę zabawy dodatkowej, a mogłoby być tak pięknie :)

mrjq
07-03-2012, 02:22
Nie mogłem się powstrzymać co do bandingu Banding w 5D ? (http://test.canon-board.pl/archive/index.php?t-25321.html)
Wybaczcie za zboczenie z tematu.

PBmarkII
07-03-2012, 02:32
no czyli tak jak każdy mniej wiecej zakładał około 14k ;) marzenia o 10-11 k prysły :D

Goomis
07-03-2012, 02:38

Ponieważ wciąż czytam Twoje wątki dotyczące problemów z wyciąganiem cieni o 4EV w Marku II a teraz w Marku III jaki rodzaj fotografii potrzebuje tego typu zabiegów?

Wiesz jak się wytrzepie cały hajs na body to na statyw już nie wystarcza.
A, że HDRy są takie sW33T<3 to potem trzeba wyciągać 4EV z cieni, do czego nie była projektowana żadna matryca. Ba nawet nie ma kliszy co by dobrze zniosła forsowanie o 4stopnie. Cudów nie ma. Jednak wystarczy odrobina rozsądku aby to pojąć. Wyciągałem nie raz 2EV z ISO 400-1600 i bandingu nie zauważyłem. Jednak zdarzają się domorośli mądrale, którzy stwierdzą, że aparat zaprojektowany przez jednych z najlepszych specjalistów w tej branży jest "szrotem". Wylewają swoje bolączki na forum bo pamiętniczek niestety nie odpowie :D Na szczęście Nikon dał w D800 normalne filmowanie i 36Mpx więc może niektóre trolle wywęszą okazję i się przeniosą na żółte forum ;)

MaciejDlugosz
07-03-2012, 03:50
Cudów nie ma. Jednak wystarczy odrobina rozsądku aby to pojąć.

Może byś łaskawie zauważył że zostało "co nieco" napomknięte w tej kwestii:

"1Dsmk3 nie banduje na niskim iso".

Cudów nie ma ale różnica jest.

mirco
07-03-2012, 07:47
Ciekawy jestem , kto pierwszy zrobi test

xxkomarxx
07-03-2012, 09:24
Jedni kupią ten aparat i będą się cieszyć i robić nim zdjęcia świadomi niedoskonałości sprzętu i wiedzący jak sobie z tym radzić (tak jak 5d mk2) a inni nadal będą rozważać jaki to jest szmelc, rozpisywać się o wadach bo przecież go nie kupią za drogi i zbyt słaby jak na taką cenę.

Aparatu nikt jeszcze nie użytkuje a już pojawiają się problemy typu namalowałem na 18-55 czerwony pasek i nie chce mi lepiej obrazować co robię nie tak, bo przecież na rumorsie pokazane było że jest lepiej.

arra
07-03-2012, 09:42
Mi tam się podoba mimo, że obróbka jpg jest lekko skopana, to widzę pewien progres, np. w interpertacji koloru czerwonego. Nie podobają mi się natomiast stopień zmiękczania i potem siłowego wyostrzania, przynajmniej jeśli chodzi o jpg aparatu:

MK2: http://www.imaging-resource.com/PRODS/E5D2/FULLRES/E5D2hSLI00100.HTM
MK3: http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-5d-mkiii/FULLRES/E5D3hSLI000100.HTM

Tu jest wyciknek z iso3200, który obrazuje to czego nie lubię, czyli coraz większe "zcyfrowacenie" obrazu:
MK2:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://i.pbase.com/o2/01/47801/1/141931175.ucbKZnst.E5D2hSLI03200.JPG)
MK3:
źródło (http://i.pbase.com/o2/01/47801/1/141931176.jlj3SLIO.E5D3hSLI003200.JPG)

A Wam który się wydaje bardziej naturalny?

GoOrange
07-03-2012, 10:01
Tak na szybko porównałem II, iso 1600 z III iso 3200 oraz analogicznie 3200 z 6400 i wg mnie w takim porównaniu II jest minimalnie lepsza, choć jest już bardzo blisko. Czyli nie ma nawet 1EV?

wain
07-03-2012, 10:03
Wiesz jak się wytrzepie cały hajs na body to na statyw już nie wystarcza.
A, że HDRy są takie sW33T<3 to potem trzeba wyciągać 4EV z cieni, do czego nie była projektowana żadna matryca. Ba nawet nie ma kliszy co by dobrze zniosła forsowanie o 4stopnie. Cudów nie ma. Jednak wystarczy odrobina rozsądku aby to pojąć. Wyciągałem nie raz 2EV z ISO 400-1600 i bandingu nie zauważyłem. Jednak zdarzają się domorośli mądrale, którzy stwierdzą, że aparat zaprojektowany przez jednych z najlepszych specjalistów w tej branży jest "szrotem". Wylewają swoje bolączki na forum bo pamiętniczek niestety nie odpowie :D Na szczęście Nikon dał w D800 normalne filmowanie i 36Mpx więc może niektóre trolle wywęszą okazję i się przeniosą na żółte forum ;)

Tu nie chodzi o trolowanie. Czasem (raz na pare tygodni) musiałem ratowac fotke mocno niedoswietlona i powiem że ciężko bo z ciemniejszych partii wyłazi zamiast jednolitego ziarna, ziarno o strukturze płutna(banding poprzeczny i pionowy). Niestety nie umiałem sobie z tym poradzić. Zreszta czasem na blogach widać takie ratowane foty (bo moment i kard wyjatkowo siadly) i wiadomo od razu czym robione. Myslalem ze pozbyli sie tego problemu od momentu wprowadzenia matrycy z 7D.

strideer
07-03-2012, 10:06
Tu nie chodzi o trolowanie. Czasem (raz na pare tygodni) musiałem ratowac fotke mocno niedoswietlona i powiem że ciężko bo z ciemniejszych partii wyłazi zamiast jednolitego ziarna, ziarno o strukturze płutna(banding poprzeczny i pionowy). Niestety nie umiałem sobie z tym poradzić. Zreszta czasem na blogach widać takie ratowane foty (bo moment i kard wyjatkowo siadly) i wiadomo od razu czym robione. Myslalem ze pozbyli sie tego problemu od momentu wprowadzenia matrycy z 7D.

Może w innym sprzęcie kwestia jest ograna lepiej, ale umówmy się - na zdjęciach o normalnym kontraście jeżeli trzeba wyciągnąć Fillem więcej niż 20-30 stopni (w nomenklaturze LR3), to znaczy, że zdjęcie zostało po prostu źle naświetlone - i jest to przede wszystkim problem fotografa, a nie aparatu.

Przemek_PC
07-03-2012, 10:25
No ale obrotowego LCD nie dali :(

pezetwpr
07-03-2012, 10:26

a może – postawię taką śmiałą hipotezę – potrafią po prostu prawidłowo naświetlać zdjęcia i nie forsują ich potem w komputerze?:shock:

wain
07-03-2012, 10:27
Może w innym sprzęcie kwestia jest ograna lepiej, ale umówmy się - na zdjęciach o normalnym kontraście jeżeli trzeba wyciągnąć Fillem więcej niż 20-30 stopni (w nomenklaturze LR3), to znaczy, że zdjęcie zostało po prostu źle naświetlone - i jest to przede wszystkim problem fotografa, a nie aparatu.

Tak napisalem ze fota ratowana a przyczyny są rózne, nie zawsze to wina fotografa, roznie sie dzieje. Jesli mogloby nie być tego bandingu to ratowany fotki wygladalyby lepiej. Przeciez chodzi o sama mozliwosc, skoro wiadomo ze da sie tak zrobic w nikonie/sony i tam fota ciagnieta za uszy pare dobrych EV nie wykazuje takich tendencji (w puszkach 2 klasy nizej).. tymbardziej ze nowe konstrukcje matryc maja zapas DR wlasnie w cieniach a nie swiatlach a takich "kwiatek" mocno ogranicza wykorzystanie takiego potencjalu.

Jeszcze raz napisze jakby ktos mial watpliwosci: CHODZI O RATOWANIE ZDJEC KTORE SIE ZDARZAJA a nie specjalne trzaskanie wszystkich niedoswietlonych..

EDIT: Poprawa orta wskazanego przez pezetwpr. dzieki.

qbic2
07-03-2012, 10:53
W sumie nie tylko o ratowanie, wystarczy delikatny post żeby zobaczyć to na dużych płaszczyznach. Nie zastanawia was, ze pomimo tak długo występującego problemu, Canon jednak nic z tym nie zrobił ?

xxkomarxx
07-03-2012, 10:58
W sumie nie tylko o ratowanie, wystarczy delikatny post żeby zobaczyć to na dużych płaszczyznach. Nie zastanawia was, ze pomimo tak długo występującego problemu, Canon jednak nic z tym nie zrobił ?

Czymś ten sprzęt jednak musi być gorszy od flagówki jakim jest 1dx :P

horak
07-03-2012, 10:59
No ale obrotowego LCD nie dali :(

Z czego bardzo się cieszę :)

xxkomarxx
07-03-2012, 11:00
Z czego bardzo się cieszę :)

Jedni się cieszą inni nie. W sumie nie byłoby to głupie.

qbic2
07-03-2012, 11:01
Czymś ten sprzęt jednak musi być gorszy od flagówki jakim jest 1dx :P

Nie wiadomo czy lepszy.

xxkomarxx
07-03-2012, 11:05
Nie wiadomo czy lepszy.

Musi być lepszy :) jaki by to inaczej miało sens.

qbic2
07-03-2012, 11:06
Musi być lepszy :) jaki by to inaczej miało sens.

To dlaczego w tym aspekcie 5D jest lepsze od 5D2, jaki to ma sens?

sv
07-03-2012, 11:07

Delikatny post o 4 EV? Tysiące ludzi używają tych aparatów i nic o badningu nie wiedzieli. Na całe szczęście Ty się pojawiłeś i wszystkich uświadomiłeś. Teraz już wiem, że jak fotografuję z założonym deklem, to tylko sony lub nikon. Dzięki Ci za to.

strideer
07-03-2012, 11:08
Delikatny post o 4 EV? Tysiące ludzi używają tych aparatów i nic o badningu nie wiedzieli. Na całe szczęście Ty się pojawiłeś i wszystkich uświadomiłeś. Teraz już wiem, że jak fotografuję z założonym deklem, to tylko sony lub nikon. Dzięki Ci za to.

Mam wrażenie, że ta rozmowa już kiedyś była. Zresztą chyba z tym samym interlokutorem :-)

qbic2
07-03-2012, 11:10
Ehh.... nie można nic napisać o jesus-cam. To oczywiste że większość identyfikuje się z posiadanym sprzętem, przepraszam że wprowadzam element niepewności do waszej egzystencji.

strideer
07-03-2012, 11:11
Ehh.... nie można nic napisać o jesus-cam. To oczywiste że większość identyfikuje się z posiadanym sprzętem, przepraszam że wprowadzam element niepewności do waszej egzystencji.

Spokojnie, nie wprowadzasz. Jedyne co to ja się skrobię po głowie i zastanawiam czemu nie widzę tych jakże oczywistych problemów w 5D Mark II, a niedługo pewnie w Mark III. Kurczę, no.

qbic2
07-03-2012, 11:13
Możliwe powody:

- nie przyglądasz się zbyt uważnie
- masz "lepszy" egzemplarz (rożnie bywa z intensywnością bandingu)
- wywołujesz blurującym DPP

strideer
07-03-2012, 11:14
Zapewne nic z tych rzeczy, ale dziękuję za dokładną diagnozę mojego przypadku. Jak zwykle w takich sytuacjach mówię: dobrze, że moje odbitki (takie duże, własnoręcznie drukowane) nie słyszą Twoich opinii.

pezetwpr
07-03-2012, 11:15
Spokojnie, nie wprowadzasz. Jedyne co to ja się skrobię po głowie i zastanawiam czemu nie widzę tych jakże oczywistych problemów w 5D Mark II, a niedługo pewnie w Mark III. Kurczę, no.

Bo i ty, i ja, i jeszcze wielu zadowolonych to ciemniaki. Ale, na szczęście, nasze aparaty nie. I dlatego nie musimy tak ciągnąć z cieni. Nasz sfrustrowany rozmówca ma odwrotnie. On pod wpływem iluminacji, ale aparacik ciemny, oj ciemny

qbic2
07-03-2012, 11:15
Skąd wiesz że nic z tych rzeczy ?

Delikatny post o 4 EV?

Naucz się czytać ze zrozumieniem.

Merde
07-03-2012, 11:16
Na razie nie mam sensownych sampli, te z imaging-resource nie mają na tyle głębokich cieni by wydobyć banding. Fill light 100% i ponoszenie ekspozycji o 3-5EV nie pokazały niczego strasznego. Ale z drugiej strony nie pokazały też na samplach z MkII ;-)

strideer
07-03-2012, 11:16
Skąd wiesz że nic z tych rzeczy ?

Skąd wiem? Zabawne pytanie. Moje zdjęcia się same fotografują, obrabiają i drukują, bo przecież nie dzięki mnie.

qbic2
07-03-2012, 11:17
Skąd wiem? Zabawne pytanie. Moje zdjęcia się same fotografują, obrabiają i drukują, bo przecież nie dzięki mnie.

To jak wyeliminowałeś moja diagnozę:
- masz "lepszy" egzemplarz ?

strideer
07-03-2012, 11:19
To jak wyeliminowałeś moja diagnozę:
- masz "lepszy" egzemplarz ?

Nie wiem, wybierał Towers, ale nie sądzę, żeby rozkręcał aparat i mierzył jak pracują poszczególne scalaki. Ale najwyraźniej Ty miałeś same gorsze. Albo przyczyna narzekania leży gdzieś indziej...

qbic2
07-03-2012, 11:20
Nie wiem, wybierał Towers, ale nie sądzę, żeby rozkręcał aparat i mierzył jak pracują poszczególne scalaki. Ale najwyraźniej Ty miałeś same gorsze. Albo przyczyna narzekania leży gdzieś indziej...

Typowe zaprzeczenie ;-)

Merde
07-03-2012, 11:20
@qbic2: byłbyś może tak łaskaw i pokazał nam przykład real life gdzie to jest tak ewidentnie widoczne? RAW i obrazek po obróbce.
Chciałbym ocenić co tak naprawdę trzeba zrobić ze zdjęciem żeby to wylazło.

qbic2
07-03-2012, 11:22
@qbic2: byłbyś może tak łaskaw i pokazał nam przykład real life gdzie to jest tak ewidentnie widoczne? RAW i obrazek po obróbce.
Chciałbym ocenić co tak naprawdę trzeba zrobić ze zdjęciem żeby to wylazło.

Jak będę w domu to specjalnie poszukam dla Ciebie. Na szybko wystarczy zagooglować i poczytać parę wpisów na dpreview.

strideer
07-03-2012, 11:22
Typowe zaprzeczenie ;-)

No chłopie, nie dość, że stawiasz świetne diagnozy odnośnie sprzętu, to jeszcze masz kwalifikacje w psychoanalizie? Może minąłeś się z powołaniem? Ale skoro przy tym jesteśmy, to typowe zaprzeczenie leży w Tobie, skoro zaklinasz, że praktycznie cały świat ma problemy z 5D - kiedy ich nie ma. Chyba tyle z mojej strony, bo co tu więcej dodać?

qbic2
07-03-2012, 11:23
Tylko tyle ze wszystko jest względne.

RHJG
07-03-2012, 11:25
Wątpie,że pokaże-przecież to jeden z talibów z zóltego forum-piąta kolumna działa.Gula im lata i tyle....

qbic2
07-03-2012, 11:28
Wątpie,że pokaże-przecież to jeden z talibów z zóltego forum-piąta kolumna działa.Gula im lata i tyle....

Poszukaj sobie, nie raz udostępniałem rawy porównując chociażby A900 i 5Dmk2. Naprawdę, jak ktoś ma sztukę bez paseczków w cieniach to się chętnie wymienię....i zamilknę w tym temacie.

Ja rozumiem ze marketing Canona jakoś się musi bronic i zaprzeczać, ale używajcie trochę więcej wyobraźni.

strideer
07-03-2012, 11:29
Poszukaj sobie, nie raz udostępniałem rawy porównując chociażby A900 i 5Dmk2. Naprawdę, jak ktoś ma sztukę bez paseczków w cieniach to się chętnie wymienię....i zamilknę w tym temacie.

Ja rozumiem ze marketing Canona jakoś się musi bronic i zaprzeczać, ale używajcie trochę więcej wyobraźni.

Może Twój kłopot polega na tym, że zajmujesz się fotografowaniem paseczków w cieniach? No i dlatego tak Ci ciągle wychodzą.

xxkomarxx
07-03-2012, 11:34
qubic2 pokaż o co chodzi na przykładzie i gdzie cię boli (jak będziesz miał możliwość) bo zaraz się znajdzie ktoś kto napisze ci że trolujesz ty się odetniesz i posypią się kartki.

sv
07-03-2012, 11:54
qubic2 pokaż o co chodzi na przykładzie i gdzie cię boli (jak będziesz miał możliwość) bo zaraz się znajdzie ktoś kto napisze ci że trolujesz ty się odetniesz i posypią się kartki.

Z tym pokazywaniem to będzie problem, bo problem nie występuje w praktyce, tylko w teorii Qubika.

Na dpreview znalazłem przepis na wywołanie bandingu:

"On a dark, moonless night, turn off all the lights in your house and close all the curtains and doors to your living room. Set your camera for ISO 100. Take a picture at 1/100 s at f/11. Load the raw file into light room. Turn the fill light up to 100%. Fiddle with the exposure control. Look for bands in the noise.
Bonus: If you find a picture of Jesus face in the noise, sell it to the Weekly World News."

Moja metoda również działa: dekiel na obiektywie, iso 100 i 30 s.

xxkomarxx
07-03-2012, 12:00
Z tym pokazywaniem to będzie problem, bo problem nie występuje w praktyce, tylko w teorii Qubika.

Na dpreview znalazłem przepis na wywołanie bandingu:

"On a dark, moonless night, turn off all the lights in your house and close all the curtains and doors to your living room. Set your camera for ISO 100. Take a picture at 1/100 s at f/11. Load the raw file into light room. Turn the fill light up to 100%. Fiddle with the exposure control. Look for bands in the noise.
Bonus: If you find a picture of Jesus face in the noise, sell it to the Weekly World News."

Moja metoda również działa: dekiel na obiektywie, iso 100 i 30 s.

Najlepszy bonus :P

janmar
07-03-2012, 12:05
Pilne!!!

Pardon za OT :oops: ,ale spytam bo pilnie potrzebuję

...czy jest gdzieś w necie emotka "Zakaz karmienia trolli?" :shock:

GoOrange
07-03-2012, 12:05
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/215/banding.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Crop 100%. Ciągnięte 5EV z niedoświetlonego cienia ISO 100. W realu nigdy takich zdjęć nie robię a jak zrobię to odrzucam przy pierwszej selekcji. Oczywiście chodzi o tą drobną siateczkę równoległą i prostopadłą do brzegów zdjęcia :-)

mc_iek
07-03-2012, 12:08
Masakra... Tym aparatem nie da się robić zdjęć. Jakby ktoś wyrzucał, to nich powie gdzie i kiedy, żebym przypadkiem tamtędy nie przechodził i nie przygarnął tego złomu!

xxkomarxx
07-03-2012, 12:08
Pilne!!!

Mówisz masz :)

źródło (http://nowa-stepnica.x25.pl/wp-content/uploads/2010/07/dont-feed-troll.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2012/03/imagesqtbnANd9GcSdMMpOzoaO3fild9D52qTnZD-1.jpg
źródło (http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSdMMpOzoaO3fild9D52qTnZDMrFaYeb AEE9JJshp5nURf1fC1HD3CIwfy3qQ)

albo
https://canon-board.info/imgimported/2012/03/120pxDoNotFeedTroll-1.png
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/DoNotFeedTroll.png/120px-DoNotFeedTroll.png)

GoOrange
07-03-2012, 12:12
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/401/banding2.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

ISO 100, niedoświetlone o 3EV i ciągnięte o 5EV, widać co się dzieje w cieniach, choinka i cień nad drzwiami.

To tylko przykłady, w normalnym użytkowaniu można całymi latami o tym nie wiedzieć.

qbic2
07-03-2012, 12:13
To tylko przykłady, w normalnym użytkowaniu można całymi latami o tym nie wiedzieć.

Dokładnie, jak ktoś nie robi mocnego post to problemu mieć nie będzie.

janmar
07-03-2012, 12:14
Dzięki wielkie

>Uznajemy za zamieszczone w wątku< my janmar.:-)

mirco
07-03-2012, 12:25
Ale żaden aparat nas nie zabezpieczy przez zepsutym zdjeciem. -3EV to jakby ktoś miał mieć parametry 1/100 i f=8 a zrobił zdjęcie 1/100 f=22 albo przy stałym czasie f=2,8 a zrobił na f=8. I jeszcze rozjaśnione o 5 EV to nikt tego nie wytrzyma.

MC_
07-03-2012, 12:27
Czy nikt to nie wiem, ale na przykład taka matryca z D7000 znosi to nieporównywalnie lepiej.

sv
07-03-2012, 12:29
Ja bym chciał zobaczyć dwa, trzy zdjęcia, które zdyskwalifikował banding. Prosiłbym tylko o takie zdjęcie, które cokolwiek sobą reprezentuje, a nie banding uzyskany na siłę jako sztuka dla sztuki.

daviddark
07-03-2012, 12:32
Czy nikt to nie wiem, ale na przykład taka matryca z D7000 znosi to nieporównywalnie lepiej.

Ja wiem czy nieporównywalnie ? :)

Świetne to wyjście Canona 5Dmark III bo w Irlandii wysypało Canony 5D mkII po średnio 1100-1200 € ( czyli ok 4600 PLN :) ) .. lubimy tak

pozdr DD

gary
07-03-2012, 12:33
5dmkII to gniot bo upadajac z wysokości 50m na asfalt rozwala sie w drobny mak - co prawda w normalnym uzytkowaniu mozna fotografować latami i nigdy nie upuscic go z 12 pietra, ale mimo to canon powinien cos z tym zrobic bo nikon podobno znosi to lepiej i to juz w entry level.

Gregolius
07-03-2012, 12:34
Poczekajmy na testy użytkowników i dywagujmy.Za chwilę będziemy mieć tu wojnę o ile już nie mamy. Zresztą na forum żółtych mamy tą samą dyskusję. Tylko czekać na bitwę D800 z 5d III i udowadniania że nasz system zrobił lepszą puszkę a wasz gorszą i odwrotnie.
Nie ma co się denerwować a tym bardziej reagować na zaczepki troli:)

MC_
07-03-2012, 12:35
Oczywiście.
Widzę, że braki posiadanego sprzętu można sprowadzić do absurdu.
Gratuluję.

zaix
Cóż...długo się mierzyłem z powrotną przesiadką na Nikona. Stwierdziłem, że poczekam na 5d3, w międzyczasie sprzedałem 5d2. Zostało mi jednak sporo optyki, dodatkowo na gwarancji więc decyzja dość trudna do podjęcia. Zobaczyłem wiele sampli, chyba za wiele, decyzja o powrocie na stare śmieci już raczej przesądzona na 85 %. Takiej papki, braku szczegółu, krawędzi o ostrości nie widziałem dawno na FF. Przykre i boli, szczególnie jak inwestowało się w mocno rozwijaną pasję z myślą o zakupie nowego 5d3 a tu wielkie rozczarowanie, przynajmniej bazując na samplach oficjalnych i mniej oficjalnych. Prawdopodobnie poczekam jeszcze do finalnych testów bazujących na wersji produkcyjnej mając nadzieję na cud. Tak zcyfryzowanych zdjęć na prawdę dawno nie widziałem, iso 100, 200-kiepko wg mnie. Z tego czytałem to filtr AA w nowej 5 miał być słabszy niż w 5d2, tym samym zdjęcia powinny być żyletą. Ciężko mi uwierzyć w to co widzę. Z systemem chciałem się rozstać od dawna, wszedłem w Canona dla studia, ale jak widać wystarczyło poczekać rok z Nikonem. Po nowej piątce spodziewałem się zdecydowanie lepszego AF, lepszego pomiaru światła, czystego ISO 100 i 200, braku bandingu i realnego x-sync na poziomie 1/250 (200), zwiększenie DR, trochę lepszego zachowania na wyższych czułościach, nie oczekiwałem zwiększenia rozdzielczości bo i po co, 21 mpix to zdecydowanie wystarczająco do wielu, wielu celów, uwzględniając umiejętne cropowwanie. Mając na szali wyścig rozdzielczości vs polepszenie parametrów obrazowania (DR, ISO) zdecydowanie preferuję to drugie. Ale skoro spełnienie tych założeń na papierze ma zostać okupione taką stratą szczegółów i ostrości to niestety ale dziękuje bardzo. Papka cyfrowa, za dodatkowo 15000 (!!!) zł to niestety nie moja gra. Chciałem w tym roku zakupić optykę (35 i 10,5), wielka szkoda bo optyka Canona jest wyjątkowo udana (oczywiście nie wszystko), a wygląda na to, że jej właściwości zostaną z premedytacją zniszczone zachowaniem 5d3, ciężko na to spojrzeć inaczej. Ogólnie dziwna sprawa, 5d2 to klasyka, w zasadzie marka sama w sobie jeżeli chodzi o IQ, detal...a teraz coś takiego, kto i co za tym stoi???

sv
Ale żaden aparat nas nie zabezpieczy przez zepsutym zdjeciem. -3EV to jakby ktoś miał mieć parametry 1/100 i f=8 a zrobił zdjęcie 1/100 f=22 albo przy stałym czasie f=2,8 a zrobił na f=8. I jeszcze rozjaśnione o 5 EV to nikt tego nie wytrzyma.

No i właśnie o to chodzi. Jakiś neptyk nie potrafi zmierzyć światła i zaczyna się problem, który w realnym świecie nie występuje.

GoOrange
07-03-2012, 12:37
Ja bym chciał zobaczyć dwa, trzy zdjęcia, które zdyskwalifikował banding. Prosiłbym tylko o takie zdjęcie, które cokolwiek sobą reprezentuje, a nie banding uzyskany na siłę jako sztuka dla sztuki.

Hehe, to tak nie działa. Trzeba skopać zdjęcie żeby cieszyć się bandingiem.

No i właśnie o to chodzi. Jakiś neptyk nie potrafi zmierzyć światła i zaczyna się problem, który w realnym świecie nie występuje.

Zdjęcia zostały ściągnięte z neta, piszę tak na wszelki wypadek...

qbic2
07-03-2012, 12:38
Zawsze o to chodzi... sprowadzić problem do absurdu, aby ogłosić zwycięstwo :-)

Nie ma sprzętu idealnego, tylko czemu zaprzeczać ze dany problem istnieje ? Dzięki takiemu podejściu użytkownicy będą otrzymywać technologiczne odgrzewane kotlety.

Nadzieja w 1DX, a jak nie to pozostaje 1Ds3....

janmar
07-03-2012, 12:39
Poczekajmy na testy użytkowników i dywagujmy.Za chwilę będziemy mieć tu wojnę o ile już nie mamy.

źródło (http://nowa-stepnica.x25.pl/wp-content/uploads/2010/07/dont-feed-troll.jpg)

Gregolius
07-03-2012, 12:41
Pytanie Zaix posiadasz już 5d III z 24-70 2.8 L II bo widzę że masz w stopce a dostępność obiektywu w BH na 12 kwiecień 2012 :) Magia:) Powoli ten wątek zaczyna się robić marketingowy tylko w jakim celu??

xxkomarxx
07-03-2012, 12:42
Cóż...długo się mierzyłem z powrotną przesiadką na Nikona. Stwierdziłem, że poczekam na 5d3, w międzyczasie sprzedałem 5d2. Zostało mi jednak sporo optyki, dodatkowo na gwarancji więc decyzja dość trudna do podjęcia. Zobaczyłem wiele sampli, chyba za wiele, decyzja o powrocie na stare śmieci już raczej przesądzona na 85 %. Takiej papki, braku szczegółu, krawędzi o ostrości nie widziałem dawno na FF. Przykre i boli, szczególnie jak inwestowało się w mocno rozwijaną pasję z myślą o zakupie nowego 5d3 a tu wielkie rozczarowanie, przynajmniej bazując na samplach oficjalnych i mniej oficjalnych. Prawdopodobnie poczekam jeszcze do finalnych testów bazujących na wersji produkcyjnej mając nadzieję na cud. Tak zcyfryzowanych zdjęć na prawdę dawno nie widziałem, iso 100, 200-kiepko wg mnie. Z tego czytałem to filtr AA w nowej 5 miał być słabszy niż w 5d2, tym samym zdjęcia powinny być żyletą. Ciężko mi uwierzyć w to co widzę. Z systemem chciałem się rozstać od dawna, wszedłem w Canona dla studia, ale jak widać wystarczyło poczekać rok z Nikonem. Po nowej piątce spodziewałem się zdecydowanie lepszego AF, lepszego pomiaru światła, czystego ISO 100 i 200, braku bandingu i realnego x-sync na poziomie 1/250 (200), zwiększenie DR, trochę lepszego zachowania na wyższych czułościach, nie oczekiwałem zwiększenia rozdzielczości bo i po co, 21 mpix to zdecydowanie wystarczająco do wielu, wielu celów, uwzględniając umiejętne cropowwanie. Mając na szali wyścig rozdzielczości vs polepszenie parametrów obrazowania (DR, ISO) zdecydowanie preferuję to drugie. Ale skoro spełnienie tych założeń na papierze ma zostać okupione taką stratą szczegółów i ostrości to niestety ale dziękuje bardzo. Papka cyfrowa, za dodatkowo 15000 (!!!) zł to niestety nie moja gra. Chciałem w tym roku zakupić optykę (35 i 10,5), wielka szkoda bo optyka Canona jest wyjątkowo udana (oczywiście nie wszystko), a wygląda na to, że jej właściwości zostaną z premedytacją zniszczone zachowaniem 5d3, ciężko na to spojrzeć inaczej. Ogólnie dziwna sprawa, 5d2 to klasyka, w zasadzie marka sama w sobie jeżeli chodzi o IQ, detal...a teraz coś takiego, kto i co za tym stoi???

Sprzedałem rodzinę dom samochód chcąc kupić nowe 5d mk3 i teraz się okazuje że nie spełnia moich oczekiwań chyba się zastrzelę. Takie pitulenie na podstawie kilku zdjęć zamieszczonych w internecie. Żenujące to już jest

sv
07-03-2012, 12:42

Bardzo wzruszyła mnie Twoja historia, ale zapytam dla porządku: ile rawów widziałeś z nowego 5d?

zaix
07-03-2012, 12:54
Faktycznie miałem pomyłkę w stopce. Skorygowana. Ile rawów widzałem-z 8 może. Niewiele to fakt, ale czy nie jest w interesie Canona, żeby zamieszczać sample podkreślające maksymalne możliwości matrycy i koprusu? Dla kontrprzykładu widziałem również sample z D800, również jpg. Pewnie widziało wielu z was. Z tego założenia wychodzę.Nie sprzedałem domu ani samochodu (akurat niedawno nabyłem ;)) i nie chodzi absolutnie o kwestie finansowe. Mogę pozwolić sobie na zakup 5d3, ale nie w tym rzecz absolutnie. Pytanie co dostaję za tą cenę. Wolałbym żaby dyskusja raczej nie schodziła na komentarze typu "wzruszające historia itp", to nie ma sensu panowie. Chodzi o obiektywizm, nic więcej, ja na napisałem, że jestem wyjątkowo rozczarowany tym co zobaczyłem na samplach. I tak-spodziewałem się czegoś innego. Nie gorszego od 5d2, znacznie lepszego w pewnych kwestiach (AF). Nie ma sensu tworzyć obozów Canon vs Nikon, bo z tego nic nie wynika, oceniając możliwości korpusów i obiektywów trzeba postawić się w sytuacji osoby nie posiadające żadnego system. W przeciwnym razie dochodzi do sytuacji, w której osoba posiadająca choćby jeden korpus i szkiełko za wszelką cenę broni "własnej marki", zero obiektywizmu. Ty chyba my jesteśmy klientami, a często ludzie zachowują się jakby należeli do jednej z tych dwóch korporacji.

pezetwpr
07-03-2012, 12:56

Żegnaj zanim popadniesz w niebezpieczną depresję. Tylko nie rób sobie krzywdy. Szybko kup sam wiesz co, byle z żółtym paskiem

wain
07-03-2012, 13:01
5dmkII to gniot bo upadajac z wysokości 50m na asfalt rozwala sie w drobny mak - co prawda w normalnym uzytkowaniu mozna fotografować latami i nigdy nie upuscic go z 12 pietra, ale mimo to canon powinien cos z tym zrobic bo nikon podobno znosi to lepiej i to juz w entry level.

"I ty Brutusie?" :

źródło (http://img267.imageshack.us/img267/2245/40131843.jpg)

sv
07-03-2012, 13:03
Ile rawów widzałem-z 8 może. Niewiele to fakt, ale czy nie jest w interesie Canona, żeby zamieszczać sample podkreślające maksymalne możliwości matrycy i koprusu? Dla kontrprzykładu widziałem również sample z D800, również jpg. .

Ja jakoś nie trafiłem w sieci na 8 rawów z mk III, ale może źle szukałem? Co do jpegów: widziałem wczoraj parę jpegów z mk III; pliki z matrycy 22 mpix ważył 1,8 mb - czy uważasz, że na tej podstawie można cokolwiek ocenić? A co do sampli nikona: ostatnio nikonowi filmy z d800 pomyliły się z tymi z 5d mk II, tak więc byłbym ostrożny wybierając body na podstawie kilku firmowych sampli. Jest mi absolutnie obojętne czy kupisz N czy C, ale czy nie możesz poczekać aż pojawią się realne sample? Pali się? Nie masz czym zdjęć robić?

crazy
07-03-2012, 13:04
Przebrnąłem przez cały ten bełkot i powiem jedno, ja czekam az pojawi sie w sprzedaży co za tym idzie pojawią się tez normalne sample. Wyciąganie wniosków na podstawie obecnych informacji czy tez samych danych jest mało poważne. 687 postów z czego większa część to dywagacje i zbędna pisanina :)

Mnie bardzo ciekawi nowy model bo jestem posiadaczem 5D i czas na wymiane dziadka na nowszy :)

zaix
07-03-2012, 13:04
Żegnaj zanim popadniesz w niebezpieczną depresję. Tylko nie rób sobie krzywdy. Szybko kup sam wiesz co, byle z żółtym paskiem

szkoda słów człowieku...

qbic2
07-03-2012, 13:08
"I ty Brutusie?" :

:-)

Od razu widać ze 5d2 ;-)
No ale... widać ze ratowane :-P

sv
07-03-2012, 13:08
"I ty Brutusie?" :

Przepraszam, czy to ma być przykład, że Sebastian Małachowski też potrafi spieprzyć zdjęcie? Jeżeli tak, to dobry przykład. Zrobił to zdjęcie na iso 100? Pomyliło mu się?
Wolałbym jednak jakiś przykład zdjęcia a nie grafiki komputerowej.

cauchy
07-03-2012, 13:09
seria 5D skończyła się na MkI i to na egzemplarzach wyprodukowanych w 2005r., potem to już tylko syf, kiła i mogiła... :D

a tak poważnie to obrazek ze starej piątki nadal lśni na tle obrazków ze współczesnych aparatów.. wg mnie oczywiście

Tylko się cieszyć na taki wysyp nowości ostatnimi czasy. Canon 5D3, D1X, Nikon D4, D800 - piękne puszki, jestem pewien, że będą produkować piękne zdjęcia.

dziobolek
07-03-2012, 13:11
Pilne!!!

Z życia wzięte... sam pstryknąłem :twisted:

https://canon-board.info/imgimported/2009/07/plsdonotfeedthetrolls-1.jpg
źródło (http://img266.imageshack.us/img266/5707/plsdonotfeedthetrolls.jpg)

Pozdrówka!

wain
07-03-2012, 13:12
Przepraszam, czy to ma być przykład, że Sebastian Małachowski też potrafi spieprzyć zdjęcie? Jeżeli tak, to dobry przykład. Zrobił to zdjęcie na iso 100? Pomyliło mu się?

Zapytajcie Garego dlaczego uwazal ze ono jest warte ekspozycji w galerii skoro jest tak skopane - shit happens kazdemu ale warto byloby mieć jakis dupochron w razie W.

Powtorze po raz 100x czy nie lpiej jakby tego bandingu nie bylo? 5DmkI nie miala takich problemow o ile pamietam (ciagnalem iso3200 3EV z podobnej sytuacji).

zaix
07-03-2012, 13:13
Ja jakoś nie trafiłem w sieci na 8 rawów z mk III, ale może źle szukałem? Co do jpegów: widziałem wczoraj parę jpegów z mk III; pliki z matrycy 22 mpix ważył 1,8 mb - czy uważasz, że na tej podstawie można cokolwiek ocenić? A co do sampli nikona: ostatnio nikonowi filmy z d800 pomyliły się z tymi z 5d mk II, tak więc byłbym ostrożny wybierając body na podstawie kilku firmowych sampli. Jest mi absolutnie obojętne czy kupisz N czy C, ale czy nie możesz poczekać aż pojawią się realne sample? Pali się? Nie masz czym zdjęć robić?

Pewnie, że poczekam. Wchodząc w Canona raczej nie zakładałem jego sprzedaży. Fakt, że obecnie nie mam czym robić zdjęć (mam d300 ale jednak, 5d2 z dobrą optyką trochę mnie rozpieścilo pod względem IQ) więc troszkę się pali. Filmy mnie nie interesują, ale ciekawe co piszesz. Co do RAWów:

http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-5d-mkiii/canon-5d-mkiiiA7.HTM

GoOrange
07-03-2012, 13:13
Akurat iso 6400 i f1/4 z tego co widzę.

Kurczę ale po co takie nerwy, przecież to że jest w 5D MKII czy inny w D700/D3 wiadomo ale komu to przeszkadza. Ustaliliśmy że jest bo z tym był problem, teraz zaczyna się odwracanie kota ogonem... OK, jest ale foto to du**... Ech...

W D700 nie trzeba nawet wyciągać... ;-)

Foto z neta, iso 6400.

źródło (http://static.photo.net/attachments/bboard/00T/00TTdv-138137584.jpg)

tombas
07-03-2012, 13:14
a jak by tak zamknąć wątek na 2-3 dni dla ostudzenia gorących głów?:wink: albo lepiej do czasu az parę osób weźmie go w łapy...

strideer
07-03-2012, 13:16
Człowiek wyjdzie na godzinę pobiegać, wraca, a tu tysiąc nowych postów o niczym :-) Jestem za zamknięciem.

cauchy
a jak by tak zamknąć wątek na 2-3 dni dla ostudzenia gorących głów?:wink: albo lepiej do czasu az parę osób weźmie go w łapy...

zapewne moderator zamknie ten wątek za miesiąc a otworzy nowy z realnymi macankami.. tak było jak się pojawił 5D2

xxkomarxx
Teraz pomarudzą to potem będzie cisza :)

sv
07-03-2012, 13:17
Zapytajcie Garego dlaczego uwazal ze ono jest warte ekspozycji w galerii skoro jest tak skopane - shit happens kazdemu ale warto byloby mieć jakis dupochron w razie W.

.

Po co mam kogokolwiek pytać? To foto to shit, a dlaczego jest w galerii, to już jego sprawa.

janmar
07-03-2012, 13:18
Na ocenę aparatu ma wpływ wiele parametrów ,cech i właściwości
Wyścig technologii to jedna sprawa a ocena wynikająca z kilkuletniej eksploatacji to inna.
IMHO możemy np. oceniać dziś 5d [1] .
Jest odpowiedni dystans i wiedza o tym jak się spisał i spisuje.Jest tło na którym się prezentował.Są użytkownicy którzy go eksploatowali [-ują].

Opinie na temat 5d mark III w tym wątku to są prognozy i oczekiwania.Jedne pełne nadziei na dobry sprzęt,inne..[no dobrze].
Fajnie gdyby wątek gromadził fakty i wiedzę a nie frustracje i pobożne życzenia.
Resztę zgromadzi czas.Ja jestem optymistą.Aparat mi się podoba.
Chociaż jest gorszy od 5d mark IV :confused:

dulak
07-03-2012, 13:20
Wiem o tym, ale czyż to nie była porażka, że w pierwszych dniach o nowym rewolucyjnym aparacie mówiono, że ma gorszy AF od poprzednika. Nigdy nie słyszałem o czymś takim w Nikonie. Chyba Sony dało jeszcze taką plamę.

No widzisz, a dla mnie niepojęte jest jak matryca z większą ilością pikseli nie generuje bardziej szczegółowego obrazu od matrycy "mniejszej" ba, jest on nawet słabszy:
http://www.optyczne.pl/95.4-Test_aparatu-Nikon_D3x_Rozdzielczość.html
http://www.optyczne.pl/85.4-Test_aparatu-Sony_Alpha_DSLR-A900_Rozdzielczość.html
Jak widać każda firma ma jeszcze nieco do poprawki :wink:

Spoko, już odpowiadam. To co napisze jest pewnym uproszczeniem na potrzeby forum.

Canon ze względu na kiepską (tanią?) implementacje matrycy nie nadaje się do robienia HDRów i mocnego PP ze względu na źle kalibrowane wzmacniacze kolumnowe A/D (czy tez brak autokalibracji po każdym zdjęciu).

Efekty tego widać gołym okiem w cieniach ale tak naprawdę w całym paśmie ta nierówność występuje. Na wielu zdjęciach z jednolitymi obszarami widać to bez specjalnej obróbki (co wybitnie mnie wkurzyło, pal licho cienie).

1Dsmk3 nie banduje na niskim iso (jak widać się da). Oczywiście każdy problem da się obejść (filtry, przecierki w PS), tylko czemu inni potrafią a Canon nie (zwłaszcza w puszcze za 10k) ?

To co napisałem dotyczy wersji II, sample na dpreview z wersji III sugerują że problem jest identyczny, aczkolwiek II-jke posiadam, III nie nie mam jak samodzielnie sprawdzić.

Gdyby nie video i to ze lubię parę szkieł Canona już dawno ten szrot wylądowałby na allegro.

Kwestia HDRów mnie nie przekonuje gdyż nie tworzy się ich przez przciąganie ekspozycji w post procesie przecież - kiedyś robiłem trochę tego typu zdjęć więc co nieco wiem o temacie, ba chyba, że wykonujemy pseudo HDR i forsujemy do bólu to rzeczywiście może problem pojawia się, ale zważ, że uprawiamy własny rodzaj fotografii. Jeśli problem występuje przy ratowaniu zdjęć zbyt często najlepiej zmienić korpus bo po prostu do pewnego rodzaju fotografii się nie nadaje :)

Możliwe powody:

...- wywołujesz blurującym DPP

DPP bluruje w postprocesie - można nad tym zapanować, puszki żółte blurują i wyostrzają w RAWie nie pozwalając na ingerencję :mrgreen: Aczkolwiek wszystko wskazuje na to, że w D4 zaniechano tego niecnego procederu pozwalając na zaszumiony aczkolwiek bardziej szczegółowy obraz.

... Takiej papki, braku szczegółu, krawędzi o ostrości nie widziałem dawno na FF....

Jeśli masz FF Canona ustaw sobie wyostrzanie JPGa na minimum strzel zdjęcie i sprawdź czy jest ostre :) Canon całkowicie inaczej ustawia 0 ostrzenia niż Nikon

janmar
07-03-2012, 13:22
zapewne moderator zamknie ten wątek za miesiąc a otworzy nowy z realnymi macankami.. tak było jak się pojawił 5D2

Tak ,z braku konkretów wątek zmierza do hydeparku ,ale to nic strasznego IMHO.Jakoś to poukładamy. :-)

pezetwpr
07-03-2012, 13:23
szkoda słów człowieku...

Tak, szkoda słów i czasu. Zaczyna się tradycyjne bicie piany na podstawie cyferek i sampli z netu. Na tej podstawie wypowiadane są sądy ostateczne. Najczęściej deprecjonujące 5dmarkIII. Przecież to wszystko już było. Dowiadywaliśmy się, nie tylko od użytkowników tego forum, także zagranicznych, że kolejnymi aparatami nie da się zrobić dobrego zdjęcia, że to ostatnie badziewie nie warte wydania złotówki. Na szczęście jest tu sporo ludzi, którzy potrafią zachować zdrowy rozsądek. Jeśli ta dyskusja ma zmierzać nadal w kierunku: a podobno jedna pani widziała..., to będzie warto wrócić do tego wątku, kiedy już pojawią się użytkownicy. Wszystko jedno – zadowoleni czy nie – ale z rzeczowymi argumentami.

Gregolius
07-03-2012, 13:30
Wracając do tematu czy ktoś się orientuję ile realnie będzie kosztował u nas aparat są ceny na poziomie 15k ale i na 12k więc to spora różnica.?

qbic2
07-03-2012, 13:31
Kwestia HDRów mnie nie przekonuje gdyż nie tworzy się ich przez przciąganie ekspozycji w post procesie przecież - kiedyś robiłem trochę tego typu zdjęć więc co nieco wiem o temacie, ba chyba, że wykonujemy pseudo HDR i forsujemy do bólu to rzeczywiście może problem pojawia się, ale zważ, że uprawiamy własny rodzaj fotografii. Jeśli problem występuje przy ratowaniu zdjęć zbyt często najlepiej zmienić korpus bo po prostu do pewnego rodzaju fotografii się nie nadaje :)

Myślałem że już nie będę się wypowiadać, ale skoro piszesz bezpośrednio do mnie to odpowiem :) (oczywiście maksymalnie upraszczając na potrzeby forum, nie każdy fotograf jest "techniczny").

HDRy które wykonuje to minimum 3 zdjęcia o odpowiedniej różnicy w ekspozycji. Nierówne działanie wzmacniaczy/konwerterów AD w 5d2 jest w całym pasmie jak już wielokrotnie pisałem, wielokrotna ekspozycja i wymnożenie tego w odpowiedni sposób wzmacnia tylko efekt. Gdyby szum był czysto losowy to kolejne ekspozycje (i uśrednienie danych) powodowałyby jego znikanie, a ze tak nie jest to mamy paseczki.

Pisze ostatni raz, pewnie część osób nie zrozumie o czym pisałem, ale tak to już jest.

filias
07-03-2012, 13:32
Czy ktoś wrzucał już info o dostępności? Jednak w USA ma być już na 22 tego miesiąca :)
http://www.canonrumors.com/2012/03/5d-mark-iii-availability-update/

GoOrange
07-03-2012, 13:32
Wracając do tematu czy ktoś się orientuję ile realnie będzie kosztował u nas aparat są ceny na poziomie 15k ale i na 12k więc to spora różnica.?

Od kilku ostatnich stron na CB cena podobno spadła już o 1500 zł :mrgreen:

sv
07-03-2012, 13:33
M
Pisze ostatni raz, pewnie część osób nie zrozumie o czym pisałem, ale tak to już jest.

A co ze zdjęciami? Zapodziały się na dysku?

qbic2
07-03-2012, 13:35
A co ze zdjęciami? Zapodziały się na dysku?

Czego nie rozumiesz w stwierdzeniu "poszukam wieczorem"?

sv
07-03-2012, 13:37
Czego nie rozumiesz w stwierdzeniu "poszukam wieczorem"?

Cytuję: "Pisze ostatni raz" Czego nie rozumiesz we własnej wypowiedzi?

qbic2
07-03-2012, 13:39
Cytuję: "Pisze ostatni raz" Czego nie rozumiesz we własnej wypowiedzi?

To może doprecyzuje, nie mam zamiaru się na razie wypowiadać w tym temacie drogi kolego.
Strategia wyprowadzania z równowagi się nie powiedzie, pytanie czego teraz będziesz próbować, jestem nawet ciekaw.

mc_iek
07-03-2012, 13:47
Czym otwieracie RAWy z 5d3, bo mój DPP (3.11.4.10) nie chce go łyknąć?

strideer
07-03-2012, 13:47
Czym otwieracie RAWy z 5d3, bo mój DPP (3.11.4.10) nie chce go łyknąć?

ACR 6.7 RC ma zdaje się taką możliwość. Można pobrać z Adobe Labs.

Merde
07-03-2012, 13:50
ACR 6.7 RC ma zdaje się taką możliwość. Można pobrać z Adobe Labs.

A bez ACR -> najnowszy DNG Converter też daje radę

http://download.macromedia.com/pub/labs/cameraraw/6-7/dngconverter6-7_r1_win_030612.exe

mc_iek
07-03-2012, 13:51
Acha... Czyli Canon jeszcze nie otwiera swoich rawów? Nie używam Adoba...

strideer
07-03-2012, 13:52

Będzie otwierał, jak aparat będzie oficjalnie dostępny :-)

Merde
07-03-2012, 13:53

Najnowszy zapewne otwiera. Ale ta wersja nie została jeszcze puszczona w świat.

Kolekcjoner
07-03-2012, 13:59

hmm.. niezła myśl. Co do bandingu bardzo proszę nie kontynuować w tym wątku kwestii bandingu w 5D mkII.
Jeśli ktoś uważa za konieczne dzielenie się ze światem mądrościami na ten temat proszę to robić w wątku o 5DmkII lub w ostateczności założyć nowy.

Jeśli temat będzie dalej kontynuowany tutaj to wątek zostanie wyczyszczony, posty usunięte, potraktowane jako śmiecenie i stosownie "nagrodzone".

Goomis
07-03-2012, 14:19
P.S. 2
Przepraszam Kolekcjoner, ale zacząłem pisać zanim pojawił się Twój post.
Obiecuję już nie kontynuować tego tematu w ogóle, ponieważ jest to bezcelowe.

Bahrd
07-03-2012, 14:40
P.S. 2
Przepraszam Kolekcjoner, ale zacząłem pisać zanim pojawił się Twój post.
Obiecuję już nie kontynuować tego tematu w ogóle, ponieważ jest to bezcelowe.

Ja zaryzykuję uwagę ogólną: cała dyskusja o jakości zdjęć z Mk III opiera się o zdjęcia nie wołane DPP? Przecież Adobe może jeszcze nie umieć ich wołać. W szczególności np. korygować bandingu na podstawie dodatkowych informacji zapisanych w CR2 o charakterystykach wzmacniaczy.

wain
07-03-2012, 14:51
Ja zaryzykuję uwagę ogólną: cała dyskusja o jakości zdjęć z Mk III opiera się o zdjęcia nie wołane DPP? Przecież Adobe może jeszcze nie umieć ich wołać. W szczególności np. korygować bandingu na podstawie dodatkowych informacji zapisanych w CR2 o charakterystykach wzmacniaczy.

Skoro oficjalnie mozna je otwierac to raczej nauczyli sie ...
Ale dzialajace(mam nadzieje) AutoISO powinno skutecznie zapobiegac powstawaniu fot sprzyjajacych bandingowi ;)

MkIII uwazam za najbardziej rewolucyjna w historii cyfrowego canona, swiety gral ktory wreszcie sie objawil w jakotako ludzkiej cenie. Do tej pory caly czas wszyscy watpili czy kiedykolwiek beda mogli w canonie nabyc takie body. Teraz jest tylko pytanie kiedy ...

qbic2
07-03-2012, 15:01
Jak wygląda sprawa line-skippingu w video?

micles
07-03-2012, 15:03
Wracając do tematu czy ktoś się orientuję ile realnie będzie kosztował u nas aparat są ceny na poziomie 15k ale i na 12k więc to spora różnica.?Nie, nie wiemy. Proponuję hmm... Poczekać?

Jak wygląda sprawa line-skippingu w video?Rozdzielczość matrycy wskazywałaby, że będzie lepiej niż było. W sumie to nie wiem co za problem napisać jakąś szybką funkcję robiącą z 3x3 - 1x1.

wain
07-03-2012, 15:07

http://www.eoshd.com/content/7378/5d-mark-iii-raw-h-264-video-file-for-download

Masz film testowy i pod nim opis. Wnioski na luzno. Brak line skippingu - skalowanie -> Miekko -> Brak mory.

Kolekcjoner
07-03-2012, 15:21
W sumie jak pooglądałem te pliki z IR to wysokie iso dużo czystrze niż w mkII. Szum coś a'la Nikon. Jest trochę prawdy w tym co napisał arra, że obraz jakby bardziej cyfrowo-plastikowy - prawdopodobnie DigiC5 tak mieli. Podejrzewam że w realu nie będzie to problem, a jak niektórzy dojdą do perfekcji w obróbce będzie bardzo dobrze.

wain
07-03-2012, 15:33
W sumie jak pooglądałem te pliki z IR to wysokie iso dużo czystrze niż w mkII. Szum coś a'la Nikon. Jest trochę prawdy w tym co napisał arra, że obraz jakby bardziej cyfrowo-plastikowy - prawdopodobnie DigiC5 tak mieli. Podejrzewam że w realu nie będzie to problem, a jak niektórzy dojdą do perfekcji w obróbce będzie bardzo dobrze.

RAW czy JPGi? W jpg na oko wyglada że trzeba zjechać z ostroscia 2 dzialki i odszumianiem na minimalne. Nie spodziewalbym sie z RAWa gorszych wynikow niz z MKII...

GoOrange
07-03-2012, 15:48
RAW czy JPGi? W jpg na oko wyglada że trzeba zjechać z ostroscia 2 dzialki i odszumianiem na minimalne. Nie spodziewalbym sie z RAWa gorszych wynikow niz z MKII...

RAW-y nie są gorsze, ta sama rozdzielczość + 3 lata i to wiadomo już ze specyfikacji. Kwestią było ile, liczyłem na 2EV ale na razie doliczyłem się ok. 1EV. Przy czym trzeba zaznaczyć że znikoma ilość sampli, brak docelowego softu, świeżość konstrukcji działa na niekorzyść takich ocen.

Koniec końców ja pewnie za jakiś czas zamienię zapasowego 50D na 5D Mark III, wtedy pewnie II będzie zapasem.

Bahrd
07-03-2012, 16:46
MkIII uwazam za najbardziej rewolucyjna w historii cyfrowego canona, swiety gral ktory wreszcie sie objawil w jakotako ludzkiej cenie. Do tej pory caly czas wszyscy watpili...
Na myśl przychodzi Apokalipsa i Paruzja w jednym! :D

PS
Przez Was nawet tu widzę teraz i ciapki i paski: (1D X@12800 za CR (http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos1dx/downloads/009.jpg)).

polm
07-03-2012, 17:10
Widziałem, że zadawałeś podobne pytania klika razy na optycznych i na forum Nikona przy okazji D4 i przy innych okazjach. Nie łudź się, będzie tak jak było. Matryca ma za dużą rozdzielczość, żeby dało się ją tak szybko czytać, dodatkowo trzeba by przepchać 70Gb/s (tak mi się chyba kiedyś policzyło) do procka, żeby sobie policzył to co ma policzyć.

Jeszcze słówko na temat Twoich dylematów, jeśli ciągniesz szczegóły w cieniach za pomocą softu do HDR, to przenosisz w prawo najmłodsze bity o 4 i więcej pozycji. Powoduje, to że tam gdzie było czarno (i na zdjęciu tez powinno być czarno) nie został ustawiony bit. Nawet jeśli w wyniku szumu term. ustawił się tam bit, to nie ma to wpływu ponieważ jest to najmłodszy bit i zamiast 0 masz 1. Jeżeli jednak przesuniesz go o 4 pozycje, to błąd w jego ustawieniu będzie powodował powstanie wartości 16 zamiast 0. Jeśli kochasz tak HDR (zaglądałem na Twoją galerię), to rób więcej eksp. np. od -4 do +4 EV ze skokiem 1/3. Zrób to porządnie i nie będziesz miał problemów, a nowe 5d III pomoże Ci w tym bo będzie miało bracketing na 7 klatek.
I tak na koniec, DPP nie bluruje jeśli tego nie chcesz, a banding da się w nim pokazać jeszcze łatwiej niż w ACR.

micles
07-03-2012, 17:36
trzeba by przepchać 70Gb/s (tak mi się chyba kiedyś policzyło) do procka, żeby sobie policzył to co ma policzyć.30fps x 1920x1080px x 3x3px x 14bit x 3colors = 23514624000bit/s = 2,8GB/s

Czy to aż tak duży bandwidth?

Dla porównania PCIExpress.... :twisted::mrgreen:

Dla ludzi bardziej znających się na rzeczy :
http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20090218/165866/

Kolekcjoner
07-03-2012, 17:55

To co na stronie czyli JPG. Ja używam blurującego DPP :wink: więc dopiero muszę poczekac żeby zobaczyć Raw-y. Do tego piszą, że to nie jest finalna puszka więc chciałem tylko zobaczyć jak póki co wygląda ten "dramat" :cool: żeby móc wyrobić sobie jakiś swój wstępny pogląd.

Bahrd
07-03-2012, 18:03
30fps x 1920x1080px x 3x3px x 14bit x 3colors = 23514624000bit/s = 2,8GB/s

Jak to mówią: apples to oranges (http://en.wikipedia.org/wiki/Apples_and_oranges).
PCI Express to magistrala cyfrowa. A to o czym dyskutujemy "dzieje się" analogowo(*) pomiędzy filtrem AA a przetwornikiem A/C (nieliniowość sensorów, kanały transmisyjne, przesłuchy, nieliniowości wzmacniaczy i samych przetworników, pojemności pasożytnicze, etc.).

(*) Wiadomo - w dużym przybliżeniu.

micles
07-03-2012, 18:59
Jak to mówią: apples to oranges (http://en.wikipedia.org/wiki/Apples_and_oranges).
PCI Express to magistrala cyfrowa. A to o czym dyskutujemy "dzieje się" analogowo(*) pomiędzy filtrem AA a przetwornikiem A/C (nieliniowość sensorów, kanały transmisyjne, przesłuchy, nieliniowości wzmacniaczy i samych przetworników, pojemności pasożytnicze, etc.).

(*) Wiadomo - w dużym przybliżeniu.W którym momencie następuje line-skipping w 5d2? Co jest wąskim gardłem jak nie konieczność downscalowania obrazu?

Bahrd
07-03-2012, 19:30
W którym momencie następuje line-skipping w 5d2? Co jest wąskim gardłem jak nie konieczność downscalowania obrazu?
A bez metafor?

mirco
07-03-2012, 19:51
To ile będzie miał GB /TB 10 minutowy film w najwyższej rozdzielczości?

micles
07-03-2012, 20:15
A bez metafor?Nie umiem bez metafor, bo będę się przyznawał do niewiedzy ;)

Czy to nie jest tak, że matryca musi zostać sczytana w całości, i później [te rzeczy co wymieniłeś i nie wiem co to jest] też się dzieją na całym obrazie a jedyna korzyść z line-skippingu jest w momencie gdy obraz jest już cyfrowy (albo bezpośrednio krok przed, tzn krok analog>cyfra)?

To ile będzie miał GB /TB 10 minutowy film w najwyższej rozdzielczości?Tyle ile w 1dx bo to te same kodeki.

dinderi
07-03-2012, 20:19
hmm.. niezła myśl. Co do bandingu bardzo proszę nie kontynuować w tym wątku kwestii bandingu w 5D mkII.
Jeśli ktoś uważa za konieczne dzielenie się ze światem mądrościami na ten temat proszę to robić w wątku o 5DmkII lub w ostateczności założyć nowy.

Jeśli temat będzie dalej kontynuowany tutaj to wątek zostanie wyczyszczony, posty usunięte, potraktowane jako śmiecenie i stosownie "nagrodzone".
Kurcze-na-grylu! Spóźniłem się!
Taki sobie piekny post nt. problemów z bandingiem z 5DII wymyśliłem, czytając przez ostatnia godzinę te bełkoty, a tu nie wolno już napisac :( To nie sprawiedliwe.

Kolekcjoner
07-03-2012, 20:38
Kurcze-na-grylu! Spóźniłem się!
Taki sobie piekny post nt. problemów z bandingiem z 5DII wymyśliłem, czytając przez ostatnia godzinę te bełkoty, a tu nie wolno już napisac :( To nie sprawiedliwe.

Wolno - tylko nie w tym wątku :cool:.

xxkomarxx
07-03-2012, 20:38
Załóż nowy wątek :)

Kolekcjoner wyprzedziłeś mnie

polm
07-03-2012, 20:50
30fps x 1920x1080px x 3x3px x 14bit x 3colors = 23514624000bit/s = 2,8GB/s

Dla ludzi bardziej znających się na rzeczy :
http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20090218/165866/
Napisałem chyba bo nie pamiętałem ile mi wyszło kiedyś. Chyba jest jeszcze inaczej niż napisałeś
5760 x 3840 x 25fps x 16 bit (bo raczej transmisja jest po pełnych bajtach)
= 8,8Gb, czyli trochę więcej niż 1 GB danych do przerobienia w każdej sekundzie. Najpierw musiałoby być zrobione skalowanie (lub wcześniej demozaikowanie) każdej z 25 klatek, to jest operacja iteracyjna, można ją zrobić w wielu wątkach, ale to i tak trochę trwa. Szczególnie jeśli użyje się algorytmu Lanczosa, ale pewnie nie użyliby tego tylko metody podwójnych kwadratów. Następnie demozaikowanie, jeśli wcześniej nie było zrobione. Dopiero po tym odpalona byłaby kompresja h264, która też ma swoje zapotrzebowanie na moc. Uważam, że z matrycy powstałby za duży obrazek, żeby procek się wyrobił. No cóż takie jest moje zdanie, ale może Digic 5+ ma więcej mocy niż mi się wydaje. Do momentu kiedy nie przeczytam, że nie ma pomijania linii to nie uwierzę. Samo to, że nie ma 60 fps w fhd może świadczyć, że procek nie daje rady. Ewentualnie zostawili to na 650d :)

dinderi
07-03-2012, 20:51
Chciałbym zaprotestować przeciw takim postom.
Ja rozumiem, że kolega, który sprzedał 5DII i zawiódł się na realnie nieistniejącym jeszcze 5DIII napisał bzdurę. Ja rozumiem, ze komuś sie nie podobało to co napisał. Ale jak dotad nie napisał nic, co mogłoby świadczyc o jego złym wychowaniu, czy skłonnosciach trollerskich. Wypraszanie z forum, tylko dlatego, że napisał coś nielogicznego, godzącego jedynie w niego samego jest poniżej poziomu, jaki chciałbym, żeby tu panował.
Dlatego proponuję przeprosić kolegę i powstrzymac się od takich uwag na przyszłośc.

Przepraszam, ze jako niemoderator, pozwalam sobie na takie uwagi.

jacek_73
07-03-2012, 20:57
...jest poniżej poziomu, jaki chciałbym, żeby tu panował....

Tak właśnie. Nie jesteśmy wyznawcami jakiegoś kultu, tylko zwykłymi użytkownikami sprzętu - dlaczego wątki o najświeższych produktach budzą tyle niepotrzebnych emocji:?:

Przepraszam, ze jako niemoderator, pozwalam sobie na takie uwagi.

Też przepraszam za to :roll:

Bahrd
07-03-2012, 21:37
Nie umiem bez metafor, bo będę się przyznawał do niewiedzy ;)

Mea cupla! Źle przeczytałem i pisałem w kontekście tych nieszczęsnych pasemek wyciąganych z cieni.

Najpierw musiałoby być zrobione skalowanie (lub wcześniej demozaikowanie) każdej z 25 klatek, to jest operacja iteracyjna, można ją zrobić w wielu wątkach, ale to i tak trochę trwa.
Można pomiędzy przetwornikiem A/C a procesorem dać sumatory, które potokowo dodadzą/uśrednią piksele. Wtedy demozaikowanie można by nawet pominąć.

polm
07-03-2012, 22:16
Mea cupla! Źle przeczytałem i pisałem w kontekście tych nieszczęsnych pasemek wyciąganych z cieni.

Można pomiędzy przetwornikiem A/C a procesorem dać sumatory, które potokowo dodadzą/uśrednią piksele. Wtedy demozaikowanie można by nawet pominąć.

Takie sumowanie/uśrednianie dałoby efekt jaki daje skalowanie metodą najbliższych sąsiadów czyli brzydki efekt. Prawdopodobnie da się to zrobić sprzętowo, ale nie wiem na ile bateria w aparacie by wystarczyła. Sądzę, że gdyby Canon to zrobił, to chwaliłby się tym. Pisali natomiast przy okazji Cinema Eosa, że udało im się zredukować efekt AA, a nie że go wyeliminowali.
Pożywiom uwidim szto gieroj canon zdiełał.
Tutaj sobie tylko spekuluję o mk III bo i tak nie kupię, jestem hobbystą i następne body kupię dopiero jak mi się mk II rozleci, ewentualnie następce 600d jak mi się 600d rozleci, a jest taka szansa :)

micles
07-03-2012, 22:40
Napisałem chyba bo nie pamiętałem ile mi wyszło kiedyś. Chyba jest jeszcze inaczej niż napisałeś
5760 x 3840 x 25fps x 16 bit (bo raczej transmisja jest po pełnych bajtach)
= 8,8Gb, czyli trochę więcej niż 1 GB danych do przerobienia w każdej sekundzie.No wiesz, pewnie jakoś by się dało to poprzesuwać żeby było x 14bit ;)

Demozaikowanie po przeskalowaniu? To już nie będzie co demozaikować. A może zrobili sobie jakieś ładne grupy sensorów 3x3 które można zarówno zdemozaikować do normalnych 22mpix do fot, jak i (hmm jaki by tu czasownik wpakować...) "połączyć" w jeden pixel wynikowy RGB idealnie do video.

Ahh, jakie to by było marzenie...

Bahrd
07-03-2012, 22:52
Takie sumowanie/uśrednianie dałoby efekt jaki daje skalowanie metodą najbliższych sąsiadów czyli brzydki efekt.
Dla ustalenia uwagi: Line-skipping to szczególny przypadek najbliższego sąsiada - czyli faktycznie generatora mory (brzydkiego efektu). Uśrednianie sąsiednich pikseli to już szczególny przypadek interpolacji liniowej (zmniejszającej ryzyko mory). Odpowiednie uśrednianie większej liczby punktów jeszcze bardziej wygładza obraz - i działa jak coraz lepszy filtr AA eliminując tylko te szczegóły, które spowodowałyby morę w obrazie wideo.
Rachunki znacznie upraszczają się, gdy matryca ma w pionie i w poziomie rozmiary odpowiadające wielokrotności Full HD - a tak zdaje się właśnie jest w Mk III.

Kolekcjoner
08-03-2012, 00:10
Nie jest wykluczone że z tego powodu zwiększyli liczbę pikseli o ten 1Mpx - inny powód jest mi ciężko znaleźć.