Zobacz pełną wersję : Sprzęt do ślubów cz. II
Witam, nigdy jeszcze nie pisałem na forum więc wszystkich witam, czytam forum od dawna i teraz zamierzam zrobić zakupy i proszę was o radę. Zrobiłem wyprzedaż moich starych klamotów (zostawiłem tylko Canona 5d Mk II oraz zapas) zamierzam zakupić :
- Canon EF 28f/1.8 USM
- Canon EF 50F/1.4 USM
- Canon EF 85F/1.8 USM
- 3x flitry serie Pro 1 digital
- 2x lampy Yongnuo 565
- 2 parasolki - jedna biała odbijajaca 91cm i jedna 120cm
- 2 statywy do parasolek - air 260 x2 + 2x uchwyt do lampy i parasolki.
- 4x AA R6 plus BOX - 3 zestawy
- Ładowarka BC-700
- 1x Akumulator Canon LP-E6 Oryginał
- 3x CF 8GB ULTRA 30 MB/s
- Wyzwalacz radiowy Pixel Soldier Canon TF-371
- Torba Lowepro Nova 200 AW
- Pas reporterski + 3 sakwy na wyżej wymienione obiektywy
Sprzęt będzie służył do fotografii ślubnej, czekam na opinie co do moich zakupów, co zmienić itp. Pozdrawiam
Lampy zmienił bym na 430ex2
karty kupił bym więcej, obecnie mam trzy i zamierzam kupić kolejne trzy.
z mocowań kup jedno mocowanie BK-3 drugie na parasolki, bądź dwa BK-3 (wyszły z możliwością mocowania parasolki)
z obiektywów - miałem 28 1.8 i sprzedałem bardziej podobał mi się obraz z 35/2 a 50mm leży coraz częściej w torbie. - to takie moje preferencje, ale każdy ma inne.
Oj Czacha, nie prawda. Po prostu mi się podoba odwzorowanie kolorów w tym aparacie :P
Ciekawe, nigdy o tych drastycznych roznicach w kolorach nie slyszalem.
Powiadasz ze zaoszczedzisz 50% czasu obrobki?
Chyba jednak jestes troche podjarany co? :lol:
liquidsound
06-06-2012, 20:15
No może tak działa magia jedynki :P
Poczekajcie na test.
michael_key
06-06-2012, 21:24
No może tak działa magia jedynki :P
Poczekajcie na test.
Sam jestem ciekawy efektów :D
blackninja
06-06-2012, 23:15
To, że różnice w obrazowaniu są pomiędzy 1Ds mk2 i 5dmk2, to chyba nie podlega dyskusji. Dla mnie w każdym razie są i też wolę to co wypluwa 1Ds. Kalibracja + plus postprocess załatwiają sprawę, ale wolę nieobrobione pliki z Ds niż grzebanie tych z 5d. Z 1Ds kolory są praktycznie neutralne czego o "piątkowych" powiedzieć się nie da.
workinger
06-06-2012, 23:40
A co polecacie na drugie body do 5mk2, mam starą zapasową 30d ale chciał bym coś nowszego i teraz pytanie czy 50d czy 5d ?? bo mam dosyć ciągłego przepinania szkieł a na drugą 5mk2 narazie mnie nie stać.
michael_key
07-06-2012, 07:13
Zdecydowanie 5D, nie wiem nad czym tu się zastanawiać.
Witam, nigdy jeszcze nie pisałem na forum więc wszystkich witam, czytam forum od dawna i teraz zamierzam zrobić zakupy i proszę was o radę. Zrobiłem wyprzedaż moich starych klamotów (zostawiłem tylko Canona 5d Mk II oraz zapas) zamierzam zakupić :
- Canon EF 28f/1.8 USM
- Canon EF 50F/1.4 USM
- Canon EF 85F/1.8 USM
- 2x lampy Yongnuo 565
- 2 parasolki - jedna biała odbijajaca 91cm i jedna 120cm
- 2 statywy do parasolek - air 260 x2 + 2x uchwyt do lampy i parasolki.
- 4x AA R6 plus BOX - 3 zestawy
- Ładowarka BC-700
- 1x Akumulator Canon LP-E6 Oryginał
- 3x CF 8GB ULTRA 30 MB/s
- Wyzwalacz radiowy Pixel Soldier Canon TF-371
- Torba Lowepro Nova 200 AW
- Pas reporterski + 3 sakwy na wyżej wymienione obiektywy
Sprzęt będzie służył do fotografii ślubnej, czekam na opinie co do moich zakupów, co zmienić itp. Pozdrawiam
Ja bym rozważył jeszcze zakup oryginalnego softu do obróbki ;)
To, że różnice w obrazowaniu są pomiędzy 1Ds mk2 i 5dmk2, to chyba nie podlega dyskusji. Dla mnie w każdym razie są i też wolę to co wypluwa 1Ds. Kalibracja + plus postprocess załatwiają sprawę, ale wolę nieobrobione pliki z Ds niż grzebanie tych z 5d. Z 1Ds kolory są praktycznie neutralne czego o "piątkowych" powiedzieć się nie da.
Tak tylko 5dMKII ma lepsza rozpietosc tonalna niz stara jedynka.
A co polecacie na drugie body do 5mk2, mam starą zapasową 30d ale chciał bym coś nowszego i teraz pytanie czy 50d czy 5d ?? bo mam dosyć ciągłego przepinania szkieł a na drugą 5mk2 narazie mnie nie stać.
Mialem 40d i lezal przez pol roku w szufladzie. Zamienilem na 5d i 2 body sa w uzyciu caly czas. Nawet sie nie zastanawiaj.
McKiller
07-06-2012, 10:26
Lampy zmienił bym na 430ex2
karty kupił bym więcej, obecnie mam trzy i zamierzam kupić kolejne trzy.
z mocowań kup jedno mocowanie BK-3 drugie na parasolki, bądź dwa BK-3 (wyszły z możliwością mocowania parasolki)
z obiektywów - miałem 28 1.8 i sprzedałem bardziej podobał mi się obraz z 35/2 a 50mm leży coraz częściej w torbie. - to takie moje preferencje, ale każdy ma inne.
wezme to pod uwagę. soft również .
workinger
07-06-2012, 15:58
To tak jak moja 30 leży już z rok nie użyteczna... a przekręcanie słoików robi się męczące ... to czas zacząć szukać 5D :D
blackninja
07-06-2012, 23:59
Tak tylko 5dMKII ma lepsza rozpietosc tonalna niz stara jedynka.
Wiesz... z tą rozpiętością u Canona, to bym dyskutował :D, ale też tabelek nie oglądałem. Dla mnie 5dmk2 ma TYLKO lepsze użyteczne ISO i NIC więcej. Kwestia guzikologii to sprawa indywidualnych preferencji. Mi odpowiada.
migawkanatalia
09-06-2012, 14:05
Witam:-)
Jak uważacie, czy fotografując na jednym body 5dII (60d w zapasie) warto brać na ślub 24-70 2.8? Posiadam jeszcze 50 1.4 i 85 1.8 ale podczas ceremonii wymiana szkieł może się okazać katastrofalna w skutkach. A może lepiej zakupić 35 1.4?
Ten zoom ma mało światła ale ja (niestety) posiłkuję się w kościele lampą aby rozświetlać cienie więc może poradzi sobie w kościele?
manfred1
09-06-2012, 14:16
Zoom plus lampa albo brak lampy plus 35 1.4. Wymiana szkieł podczas ceremonii można ale trzeba mieć wprawę to raz i chyba najbardziej wtedy potrzebne są sakwy aby nigdzie nie gonić za szkłem.
migawkanatalia
09-06-2012, 14:21
No właśnie.... wprawa jest b.ważna.... Tak sobie pomyślałam, że na rynek wchodzi nowa wersja 24-70, która niestety kosztuje ok 10tys. dlatego rozważam zakup starej wersji (czasem zoom przydaje się.... ale z drugiej strony może lepiej postawić na jakość obrazka i od razu inwestować w stałki....)
Jeżeli nie jesteś pewna co Ci bardziej będzie na rękę, co będzie bardziej wygodne. To wypożycz zoom Sigmy albo od kolegi i 2 stałki i przetestuj w boju.
możesz wejść do jakiegoś kościoła i porobić sobie fotki nie znanego ślubu... albo weź znajomych i zobacz co bardziej Ci leży....
nie ma sensu kupować aby sprawdzić... jak chcesz iść droga zoom'ów to pomysł jakie ogniskowe warto mieć aby nie dublować zakresów i tak samo jak w stałkach.
możesz wejść do jakiegoś kościoła i porobić sobie fotki nie znanego ślubu...
chyba zwariowales? :shock: ma wejsc sobie z ulicy i przeszkadzac komus w pracy?
jacek_73
09-06-2012, 16:38
Lepiej poprzeszkadzać komuś niż samemu umoczyć i być zawiedzionym.
- Canon EF 28f/1.8 USM
- Canon EF 50F/1.4 USM
- Canon EF 85F/1.8 USM
coś bym przyoszczędził i zamiast 28 i 50, wziął tylko 35/1,4
Lepiej poprzeszkadzać komuś niż samemu umoczyć i być zawiedzionym.
powiedz że żartujesz ...
Witam:-)
Jak uważacie, czy fotografując na jednym body 5dII (60d w zapasie) warto brać na ślub 24-70 2.8? Posiadam jeszcze 50 1.4 i 85 1.8 ale podczas ceremonii wymiana szkieł może się okazać katastrofalna w skutkach. A może lepiej zakupić 35 1.4?
Ten zoom ma mało światła ale ja (niestety) posiłkuję się w kościele lampą aby rozświetlać cienie więc może poradzi sobie w kościele?
oczywiście,że warto, z ta mała ilością swiatła to bym tak nie przesadzał:D wielu profifoto robi tym szkłem (wcale nie mówię tu o sobie;-) ) tylko niewielu sie przyznaje:mrgreen:w zeszła sobote miałem taka sytuacje, że księdzu padł bezprzewodowy mikrofon i zarządził przysięge na ołtarzu miedzy kazalnica a ołtarzem na szerokości ok. 1 metra a stał tam jeszcze paschał i jak by nie ten zoom to bym miał naprawde duży problem z kadrowaniem
migawkanatalia
09-06-2012, 18:52
Chyba jednak obstawie 35 1.4. Biorąc pod uwagę fakt, iż w sklepach ten obiektyw dostępny jest na zamówienie to wizja wędrówki po sklepach rozsianych na obszarze województwa nie jest zachwycająca....
A teraz z innej beczki. Czy ktoś z Was czyścił samodzielnie lustro? Stoję przed tym wyzwaniem i nie wiem czy się za to zabierać....
jacek_73
09-06-2012, 19:04
powiedz że żartujesz ...
Chyba nie zwątpiłeś w mój zdrowy rozsądek :mrgreen: Oczywiście jest masa alternatywnych możliwości na trening - nie musi być dosłownie kościół i dosłownie czyjś ślub :-)
michael_key
09-06-2012, 19:34
A teraz z innej beczki. Czy ktoś z Was czyścił samodzielnie lustro? Stoję przed tym wyzwaniem i nie wiem czy się za to zabierać....
A powiedz dlaczego chcesz je czyścić, coś na nim jest?
Wystarczy wybrać odpowiednio duży kościółek i przy odrobinie taktu oraz kultury nikomu nie będzie się przeszkadzać począwszy od pary młodej, gości, innych ślubnych pstrykaczy a skończywszy na starych babciach które z "ciakawości" przyszły się pomodlić akurat w porze czyjegoś ślubu.
michael_key
09-06-2012, 19:37
Wystarczy wybrać odpowiednio duży kościółek i przy odrobinie taktu oraz kultury nikomu nie będzie się przeszkadzać począwszy od pary młodej, gości, innych ślubnych pstrykaczy a skończywszy na starych babciach które z "ciakawości" przyszły się pomodlić akurat w porze czyjegoś ślubu.
To chyba jest tak nie do końca.
Ja sobie nie wyobrażam tego by ktoś w trakcie mszy wszedł i zaczął pstrykać. Jeszcze przed mszą, gdy stoją przed kościołem po rozmowie z nimi, że chciałbym im porobić zdjęcia to jeszcze tak.
To chyba jest tak nie do końca.
Ja sobie nie wyobrażam tego by ktoś w trakcie mszy wszedł i zaczął pstrykać......
Jestem daleki od tego, aby zakłócać przebieg ceremonii ślubnej i wywoływać irytację u kogokolwiek z obecnych. Jak zaznaczyłem trzeba zachować takt i kulturę - może zapomniałem dodać, że także jeszcze dyskrecję. Nie chodzi o to, aby wychodzić z założenie: ceremonia ślubna - impreza otwarta a kościół miejsce publiczne. Chodzi o to, że decydując się na takie rozwiązanie trzeba robić tak, aby wilk i owca była cała.
Ja osobiście jeden raz w życiu znalazłem się w takiej sytuacji. Chciałem zrobić trochę wnętrza starego ale bardzo ładnego kościoła (duży obiekt). Pech chciał, że byłem bardzo ograniczony czasowo a na dodatek odbywał się w środku ślub. Więc zdecydowałem się pstrykać fotki mimo odbywającej się ceremonii ślubnej. Starałem się o pełną dyskrecję i anonimowość (pewnie przedstawiciele jednej rodziny myśleli, że jestem członkiem drugiej a ci drudzy myśleli pewnie tak samo jak ci pierwsi ;) ). W każdym razie ślub odbył się bez zakłóceń, para młoda wyszła z kościoła rozpromieniona i wszystko skończyło się jak w amerykańskim filmie, tzn heppy endem.
W każdym razie muszę szczerze przyznać, że trochę w kościele czułem się nieswojo i raczej wolę unikać takich sytuacji w przyszłości.
lukasz57-90
14-06-2012, 11:58
Witajcie,
Mam Canona 50D + 24-105 F4 L + 50mm (nie L) i tym robiłem śluby. Kupiłem teraz 5D Mark II i proszę o podpowiedź jakie szkło kupić najlepiej?
i pytanie drugie ;-) W I części wątku był wrzucony film z torbą profesjonalisty podrzucam jeszcze raz:
http://digitalprotalk.blogspot.com/2009/02/gear-bag-friday-double-blast-video-week.html
Interesuje mnie co takiego wkłada fotograf z filmu od 9:05 do 10min
W I części wątku był wrzucony film z torbą profesjonalisty podrzucam jeszcze raz:
http://digitalprotalk.blogspot.com/2009/02/gear-bag-friday-double-blast-video-week.html
Interesuje mnie co takiego wkłada fotograf z filmu od 9:05 do 10min
Kliknij tu (http://digitalprotalk.blogspot.ie/2009/01/gear-bag-friday-stuff-at-bottom-of-bag.html) i poczytaj od 'a tube of mirrors'.
Mam Canona 50D + 24-105 F4 L + 50mm (nie L) i tym robiłem śluby. Kupiłem teraz 5D Mark II i proszę o podpowiedź jakie szkło kupić najlepiej?
1. Masz 50/1.4 czy 1.8 ?
2. Może dziwne pytanie ale mając 50D używałeś zewnętrznej lampy czy nie/wbudowanej ?
3. Ile masz kasy na zakupy?
4. Najważniejsze - robiłeś już śluby i nie wiesz czego potrzebujesz?:roll:
lukasz57-90
14-06-2012, 12:29
SebFoto - dzięki :)
PioterD:
1. mam CANON EF 50mm f/1.8 II
2. Zewnętrznej 580EX
3. Około 6tys zł na początek
4. Robiłem ale 50D a teraz przesiadam się na 5D Mark II i chciałbym najlepsze waszym zdaniem szkło. Wiadomo, że jednym będzie ciężko wszystko oblecieć, ale... muszę od czegoś zacząć.
...chciałbym najlepsze waszym zdaniem szkło.
Najlepsze w czym i do czego?
lukasz57-90
14-06-2012, 12:37
do ślubów i do 5D Mark II Myślę nad 35mm L
rediconn
14-06-2012, 12:39
Sprzedaj 50 1.8, kup 35 1.4 (oblecisz wszystko) po czasie dołóż do 85 1.8 (oblecisz wszystko + drugie wszystko). Po kilku ślubach drugie body 5D, nawet w 1 wersji.
lukasz57-90
14-06-2012, 12:57
to pewnie tak zrobię ;)
Albo zostaw sobie 50/1.8, kup 24/1.4 II a z czasem zmień 50tkę na 1.4 albo 1.2. Tu już jest kwestia Twojego upodobania czy wolisz 24 + 50 czy 35 + 85 ;-)
lukasz57-90
14-06-2012, 13:53
chyba lepszą opcją będzie 35 + 85
chyba lepszą opcją będzie 35 + 85
nie bądź taki pewien ;))
liquidsound
14-06-2012, 14:28
Co kto woli. Ja się zastanawiam nad dokupieniem 50L lub 135L...mam dylemat, najchętniej bym pożyczył oba szkła i potestował :P
Co kto woli. Ja się zastanawiam nad dokupieniem 50L lub 135L...mam dylemat, najchętniej bym pożyczył oba szkła i potestował :P
W twoim przypadku wybral bym 135L
liquidsound
14-06-2012, 22:43
No sęk w tym, że czasem 85 to ciut za wąsko... walczę z sobą czy nie pogodzić tego dylematu kupnem 85L... :D wtedy na reszte kasy nie starczy i problemu nie będzie.
Zapraszam do czesci III
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=84297