PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt do ślubów cz. II

Strony : 1 2 [3] 4 5

greg01
11-03-2012, 20:31
Moglbys mi jasniej wytlumaczyc o co chodzi z ta sferyczna budowa glowy i gorna czescia ciala? Ze niby co lepiej oddaja? strukture skory wlosow bo nie rozumiem zabardzo..:-)

tombas
11-03-2012, 20:34
Moglbys mi jasniej wytlumaczyc o co chodzi z ta sferyczna budowa glowy i gorna czescia ciala? Ze niby co lepiej oddaja? struktore skory wlosow bo nie rozumiem zabardzo..:-)
masz łeb podobny do kuli czy nie? co tu tłumaczyc?, no chyba że masz płaski:mrgreen:

micles
11-03-2012, 20:36
masz łeb podobny do kuli czy nie? co tu tłumaczyc?, no chyba że masz płaski:mrgreen:No tak, ale co ma do tego 85L @1.8 w porównaniu z 85 1.8, to znaczy jakie cechy 85L'ki wpływają na to co podkreśliłeś.

tombas
11-03-2012, 20:38
No tak, ale co ma do tego 85L @1.8 w porównaniu z 85 1.8, to znaczy jakie cechy 85L'ki wpływają na to co podkreśliłeś.

albo robisz ze mnie głupka, albo się nie rozumiemy, odnosiłem sie do stosowana macrówki do portretu

micles
11-03-2012, 20:42
Póki nie zobaczę, to nie uwierzę (portrety 85L@2.8 vs 100 2.8 macro). Chyba że poprzesz jakimiś logicznymi argumentami tą tezę.

Rozumiem, że szkła mogą inaczej rysować ( = bokeh, kontrast, ostrość, ...) ale żeby były jakieś różnice w "oddawaniu sferycznej budowy głowy/górnej częsci ciała"...

Chyba że po prostu tak niefortunnie to ująłeś.

tombas
11-03-2012, 20:45
Póki nie zobaczę, to nie uwierzę (portrety 85L@2.8 vs 100 2.8 macro). Chyba że poprzesz jakimiś logicznymi argumentami tą tezę.

Rozumiem, że szkła mogą inaczej rysować ( = bokeh, kontrast, ostrość, ...) ale żeby były jakieś różnice w "oddawaniu sferycznej budowy głowy/górnej częsci ciała"...

Chyba że po prostu tak niefortunnie to ująłeś.
być może :lol:,
zobacz perwsza częśc posta nr 14 świetnie napisane:mrgreen:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78984&page=2

micles
11-03-2012, 20:49
Dystorsja? Inny rozkład ostrości w różnych częściach kadru?

greg01
11-03-2012, 20:51
No ok ale chcialbym zobaczyc ta roznice, podejrzewam ze bedzie potrzebny mikroskop jak zwykle...

janmar
11-03-2012, 20:53
Panowie,nie przesadzajmy z emocjami.To tylko dyskusja :smile:
Nikt naprawdę nie musi nikogo przekonać za wszelką cenę.

Kolekcjoner
11-03-2012, 20:57
Jeszcze tylko dodam że wyczyściłem wzajemne "uprzejmości" - proszę nie kontynuować w tym kierunku.

micles
11-03-2012, 21:53
Nikt naprawdę nie musi nikogo przekonać za wszelką cenę.Zostałem przyzwyczajony do popierania moich tez (a szczególnie tych, które są przez rozmówców podważane) rzeczowymi argumentami i zazwyczaj wymagam tego również i od moich rozmówców (w momencie, kiedy ich teza wydaje się dla mnie podważalna)

janmar
11-03-2012, 22:07
Zostałem przyzwyczajony do popierania moich tez (a szczególnie tych, które są przez rozmówców podważane) rzeczowymi argumentami i zazwyczaj wymagam tego również i od moich rozmówców (w momencie, kiedy ich teza wydaje się dla mnie podważalna)

Przyzwyczajenie do łamania zasad porządkowych pkt 3.I dyskutowania nad działaniami moderatora w wątku, zostaje nagrodzone karteczką.

Goomis
11-03-2012, 23:01
85 mm pasuje do szerszych portretów, 135 mm lepiej nadaje się do główek. Wszystko zależy od tego, kto jakie kadry lubi.

Nie żeby coś, ale raczej odwrotnie? 135L już za bardzo spłaszcza IMHO. Dlatego lepiej nadaje się do całej sylwetki.
Główka na 85L oznacza portret z prawie minimalnej odległości. Dodając do tego f1.2 można się nieźle zabawić z GO. 85L rysuje tak fantastycznie, że trudno to opisać - to trzeba zobaczyć. Przy tym jest diabelnie ostra już od 1.2! To szkło to unikat, ale kto nie spróbował ten nie zrozumie ;)

P.S. Nie wydaje wam się panowie, że daliście się wciągnąć w zgrabny trolling? No proszę, jak ktoś nie widzi różnicy chociażby w perspektywie między ogniskowymi 85 i 135mm, pisząc, że jedyną różnicą jest to, że trzeba bliżej podejść, to nie uważacie, że jest coś z deczka nie teges? :p

micles
11-03-2012, 23:05
Jaką 85tkę pod śluby wybrać?

Canon 85 1.2 jest dla mnie zbyt klocowata i za wolny i niedokładny af.
Samyang 85 1.4 to manual.
Canon 85 1.8 już trochę za ciemne

Zostaje Sigma 85 1.4. Ryzykować?

jacek_73
11-03-2012, 23:12
sigma to klocek, a jej AF zbyt łatwo 'odkleja' się od obiektu (dość jasne wnętrze megasamu)...jeśli wiesz co mam na myśli.

franek kimono
11-03-2012, 23:12

Samyang 85 1.4 to manual.

Sigma pro centrum jest w Poznaniu. Idziesz, podpinasz, sprawdzasz i wychodzisz szczęśliwy, ze masz fajne szkielko (rzeczywiście jest fajne bo testowalem), a że przy okazji masz trochę chudszy portfel, to już mało istotne ;))

strideer
11-03-2012, 23:14
Nie żeby coś, ale raczej odwrotnie? 135L już za bardzo spłaszcza IMHO. Dlatego lepiej nadaje się do całej sylwetki.
Główka na 85L oznacza portret z prawie minimalnej odległości. Dodając do tego f1.2 można się nieźle zabawić z GO. 85L rysuje tak fantastycznie, że trudno to opisać - to trzeba zobaczyć. Przy tym jest diabelnie ostra już od 1.2! To szkło to unikat, ale kto nie spróbował ten nie zrozumie ;)

Wnioskuję, że nie robiłeś nigdy zdjęć beauty? :-)

micles
11-03-2012, 23:29
sigma to klocek, a jej AF zbyt łatwo 'odkleja' się od obiektu (dość jasne wnętrze megasamu)...jeśli wiesz co mam na myśli.Domyślam się jak przez mgłę. Rozwiń proszę.

Sigma pro centrum jest w Poznaniu. Idziesz, podpinasz, sprawdzasz i wychodzisz szczęśliwy, ze masz fajne szkielko (rzeczywiście jest fajne bo testowalem), a że przy okazji masz trochę chudszy portfel, to już mało istotne ;))Z kasą powiedzmy, że przeboleję, ważne jest dla mnie to, żeby ta 85tka dołączyła do szkieł, których nie będę miał zamiaru wymienić na inne w przeciągu najbliższych 2 lat (jak na razie w kolekcji są C35L i C70-200 2.8, a poza nią : Samyang 14 i Sigma 20, dlatego się martwię, czy ta Sigma spełni moje oczekiwania)

franek kimono
11-03-2012, 23:44
Z kasą powiedzmy, że przeboleję, ważne jest dla mnie to, żeby ta 85tka dołączyła do szkieł, których nie będę miał zamiaru wymienić na inne w przeciągu najbliższych 2 lat (jak na razie w kolekcji są C35L i C70-200 2.8, a poza nią : Samyang 14 i Sigma 20, dlatego się martwię, czy ta Sigma spełni moje oczekiwania)

Wydaje mi się, ze na slubach jasne 35L i 85 bedą podstawowymi szkielkami, które zgarną dla siebie pewnie 90% kadrow. Poza tym masz szerokiego Samyanga, długiego zooma, więc nie pozostaje nic innego jak tylko szukać klientów :)

micles
12-03-2012, 00:04
Wydaje mi się, ze na slubach jasne 35L i 85 bedą podstawowymi szkielkami, które zgarną dla siebie pewnie 90% kadrow. Poza tym masz szerokiego Samyanga, długiego zooma, więc nie pozostaje nic innego jak tylko szukać klientów :)Jak już powiedziałem, kasa nie gra aż takiej roli. Liczy się porządne szkło, ale co do Sigm (po weselnym teście 20 1.8 vs 35L, komforcie pracy i obrazku wynikowym z 20ki oraz z wielokrotnych testów różnych szkieł na warsztatach Sigmy) mam wątpliwości i szukam kogoś, kto by mnie jednak do niej przekonał, albo powiedział że mam sobie dać spokój i wziąć 85 1.8 i 5d3 ;)

Goomis
12-03-2012, 00:10
Wnioskuję, że nie robiłeś nigdy zdjęć beauty? :-)

Jesteśmy w wątku o ślubach, nie o foto studyjnym. Zauważ to proszę :D
Dlatego moje zdanie jest takie a nie inne ;) Jeżeli rozważalibyśmy pod portret-studio to zgodziłbym się z Twoją wypowiedzią :D

Stawiam, że jak kupisz 5D3 to zmienisz zdanie :D Masz opinie z pierwszej ręki, że na jedynkach jest lepiej a jakby nie patrzeć 5D3 będzie miało AF jedynki :mrgreen:

Samyang 85 1.4 to manual. no wiadomo, że odpada w przedbiegach.

terefere :p (P.S. jeżeli między 5d3 a 5d2 będzie choćby 1EV różnicy toooo... :D )

Mhmmm. Wiesz dobrze, że jak kupisz 5D3 to na 99% będziesz musiał słać do serwisu bo przestanie Ci AF chodzić, prawda? Zapomniałeś? Chce Ci się w to bawić? Sigma to sigma.

I tak wiemy, że jak kupię L to odkupisz ode mnie moje 85/1.8 :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

albo powiedział że mam sobie dać spokój i wziąć 85 1.8 i 5d3 ;)

ekhem, ekhem serio musisz tak daleko szukać? (patrz wyżej :D )

strideer
12-03-2012, 00:13
Jesteśmy w wątku o ślubach, nie o foto studyjnym. Zauważ to proszę :D
Dlatego moje zdanie jest takie a nie inne ;) Jeżeli rozważalibyśmy pod portret-studio to zgodziłbym się z Twoją wypowiedzią :D

To nie ma znaczenia w jakim wątku jesteśmy - dłuższe ogniskowe są po to, żeby uzyskać podobne wypełnienie kadru, co przy krótszych, ale z większej odległości. Większa odległość jest kluczowa dla zachowania odpowiednich proporcji ciała. Pracując 85 mm na minimalnej odległości przedmiotowej nie ma bata żeby nie przerysować nosa czy tego co najbliżej obiektywu na zdjęciu. Osobną kwestią jest oczywiście to na ile takie przerysowanie dobrze służy fotografii i przedstawionej osobie - moim zdaniem w ogóle nie służy.

Goomis
12-03-2012, 00:17
To nie ma znaczenia w jakim wątku jesteśmy - dłuższe ogniskowe są po to, żeby uzyskać podobne wypełnienie kadru, co przy krótszych, ale z większej odległości. Większa odległość jest kluczowa dla zachowania odpowiednich proporcji ciała. Pracując 85 mm na minimalnej odległości przedmiotowej nie ma bata żeby nie przerysować nosa czy tego co najbliżej obiektywu na zdjęciu. Osobną kwestią jest oczywiście to na ile takie przerysowanie dobrze służy fotografii i przedstawionej osobie - moim zdaniem w ogóle nie służy.

no dobra trochę większej niż minimalna. Bez przesady z tymi przerysowaniami. Jesteśmy już w zakresie "light tele". Same główki strzelam rzadko bo i po co? Ale jednak jeszcze nie zauważyłem przerysowań na 85 z ~2m

strideer
12-03-2012, 00:20
no dobra trochę większej niż minimalna. Bez przesady z tymi przerysowaniami. Jesteśmy już w zakresie "light tele". Same główki strzelam rzadko bo i po co? Ale jednak jeszcze nie zauważyłem przerysowań na 85 z ~2m

2-3 metry to najlepsza odległość do portretowania jakiejkolwiek osoby jakimkolwiek obiektywem, niezależnie od tego czy końcowe zdjęcie jest kadrem wąskim (główka) czy szerszym (główka i trochę niżej albo wyżej) :-) Te 2 metry to już nie jest trochę więcej dla obiektywu 85 mm tylko znacząco więcej niż MFD (która dla tej ogniskowej to zwyczajowo około 90 cm).

micles
12-03-2012, 00:46
ekhem, ekhem serio musisz tak daleko szukać? (patrz wyżej :D )No, to hop, bo coraz bardziej nie chce mi się tej 85tki pożyczać :D
2-3 metry to najlepsza odległość do portretowania jakiejkolwiek osoby jakimkolwiek obiektywem, niezależnie od tego czy końcowe zdjęcie jest kadrem wąskim (główka) czy szerszym (główka i trochę niżej albo wyżej) :-) Te 2 metry to już nie jest trochę więcej dla obiektywu 85 mm tylko znacząco więcej niż MFD (która dla tej ogniskowej to zwyczajowo około 90 cm).Potwierdzam. Potwierdzam również, że 85L nawet do popiersi jest już ciut za szerokie i przerysowuje (wiadomo, wszystko co nie jest C1200 5.6 przerysowuje :D, ale według mojego uznania, 85 przy niektórych portretach i niektórych osobach to już za szeroko).

crazy
12-03-2012, 13:28
Michał - 85mm za szeroko, prosze Cię... wejdzie jakiś amator i po przeczytaniu Twojego posta bedzie szukał 400/2,8 do portretu :D co mu nie będzie przerysowywać :P

Goomis
12-03-2012, 14:04
No, to hop, bo coraz bardziej nie chce mi się tej 85tki pożyczać :D

nie tak łatwo kupić używane 85LmkII :p

amroz
12-03-2012, 14:38
nie tak łatwo kupić używane 85LmkII :pbo jak już ktoś kupi to nie chce oddać:-) No chyba że sytuacja finansowa tego wymaga:?

micles
12-03-2012, 16:11
Michał - 85mm za szeroko, prosze Cię... wejdzie jakiś amator i po przeczytaniu Twojego posta bedzie szukał 400/2,8 do portretu :D co mu nie będzie przerysowywać :PNie dalej jak 2 dni temu obrabiałem foty z sesji i zdjęcia 85tką podobały mi się tylko przy kadrach "od pasa" albo szerzej. Te popiersiowe już zacinały o przerysowane. 400 może nie, ale 135 owszem :) (albo 70-200 2.8, ale to tylko z 5d3 (iso) :D)

GoomeX
12-03-2012, 16:18
Kurcze, a ja właśnie chciałem kupić canonowskie 800mm do portretu, ale po przeczytaniu w/w opinii chyba skłonię się do 1600mm, na ślub jak znalazł ;)
A na serio Panie i Panowie, pytanie z serii dziwnych, ale korci mnie żeby zapytać, czy ktoś z kolegów po fachu ma doświadczenia w robieniu ślubów w dużej (największej części) obiektywem 50mm (wersja nieistotna, chodzi o kąt widzenia)? Wiadomo, że przy tej ogniskowej brakuje szerokości i długości, że ogniskowa nie każdemu podchodzi, etc ale sam fakt... no i czy ktoś ma jakieś portfolio stricte ślubne przy użyciu głównie 50mm - jeśli to proszę o linka. Pozdro

strideer
12-03-2012, 16:29
Kurcze, a ja właśnie chciałem kupić canonowskie 800mm do portretu, ale po przeczytaniu w/w opinii chyba skłonię się do 1600mm, na ślub jak znalazł ;)
A na serio Panie i Panowie, pytanie z serii dziwnych, ale korci mnie żeby zapytać, czy ktoś z kolegów po fachu ma doświadczenia w robieniu ślubów w dużej (największej części) obiektywem 50mm (wersja nieistotna, chodzi o kąt widzenia)? Wiadomo, że przy tej ogniskowej brakuje szerokości i długości, że ogniskowa nie każdemu podchodzi, etc ale sam fakt... no i czy ktoś ma jakieś portfolio stricte ślubne przy użyciu głównie 50mm - jeśli to proszę o linka. Pozdro

Ja mam jeden taki ślub zrobiony niemal w całości 35L na 50D - czyli prawie jak 50 mm na pełnej klatce, nawet odrobinę ciaśniej. Moim zdaniem takiemu kątowi widzenia nie brakuje nic, kwestia tylko czy lubi się obrazek robiony taką ogniskową i czy tak trochę od strony psychologicznej można nastawić się pozytywnie do wykonania tego rodzaju zdania (mam na myśli to wbijane w wielu miejscach podejście, że ślub to najlepiej 16-35 na pełnej klatce albo jeszcze szerzej, 180 st po przekątnej anyone?). Plusem jest to, że materiał jako całość wygląda bardzo jednorodnie, minusem - że może niektórym brakować dynamiki, przerysowań, etc. Tamtego ślubu nie mam już w sieci do pokazania.

crazy
12-03-2012, 17:28
GoomeX - ja foce na co dzien 50tką, używam tego jako mój podstawowy obiektyw :)

Mojlo
12-03-2012, 22:24
Nie dalej jak 2 dni temu obrabiałem foty z sesji i zdjęcia 85tką podobały mi się tylko przy kadrach "od pasa" albo szerzej. Te popiersiowe już zacinały o przerysowane. 400 może nie, ale 135 owszem :) (albo 70-200 2.8, ale to tylko z 5d3 (iso) :D)
A wydawało mi się ,że kadry podobają się ze względu na treść i to co pokazują a nie to czym były robione. To zakrywa trochę o onanizm sprzętowy i szukanie dziury w całym.

crazy
12-03-2012, 23:15
o onanizmie ja już dawno pisałem :)

Parteq
12-03-2012, 23:56
A wydawało mi się ,że kadry podobają się ze względu na treść i to co pokazują a nie to czym były robione. To zakrywa trochę o onanizm sprzętowy i szukanie dziury w całym.

o onanizmie ja już dawno pisałem :)

Onanizm to nic złego, podobno 95% cieszy się jego odkryciem, a 5% się do niego nie przyznaje :)

Żeby złapać dobry kadr trzeba mieć trochę szczęścia, doświadczenia, a jak dodatkowo jeszcze ma się dobry sprzęt to z pewnościa nie zaszkodzi. Nie widzę powodu dla którego fotograf miałby sie wstydzić, że wie wszystko o swoim sprzęcie i wie jak go wykorzystać. Pogadac o tym z innymi? Bezcenne ;D

micles
13-03-2012, 01:42
A wydawało mi się ,że kadry podobają się ze względu na treść i to co pokazują a nie to czym były robione. To zakrywa trochę o onanizm sprzętowy i szukanie dziury w całym.Napiszę bardziej wprost, bo widzę że ktoś szuka dziury w całym : musiałem odrzucić kilka potencjalnie dobrych zdjęć przez to, że osoba na zdjęciu miała przerysowaną twarz, z powodu zastosowania za krótkiej ogniskowej/podejścia zbyt blisko.

7four
13-03-2012, 08:46
I dochodzimy do sedna. Czym jest fotografia ? Klepaniem na oślep iluś (set, tysięcy) zdjęć, aby wybrać kilka w których udało się nic nie skopać.

Mojlo
13-03-2012, 10:41
Napiszę bardziej wprost, bo widzę że ktoś szuka dziury w całym : musiałem odrzucić kilka potencjalnie dobrych zdjęć przez to, że osoba na zdjęciu miała przerysowaną twarz, z powodu zastosowania za krótkiej ogniskowej/podejścia zbyt blisko.
To już inaczej brzmi, czyli wina fotografa a nie obiektywu. Z twojej wcześniejszej wypowiedzi można było wywnioskować ,że 85 jest be do ciasnych portretów. Nie uważam aby 85 było krótką ogniskową, to bdb obiektyw portretowy i na ślubach sprawdza się świetnie. A przerysowanie nie jest niczym negatywnym, przy niektórych twarzach działa nawet na korzyść fotografowanej osoby. Według mnie zarówno 85 jak i 135 świetnie nadja się do portretu, kwestia gustu a i tak większość osób nie była by w stanie ocenić bez exifa jaką ogniskową było robione zdjęcie.

crazy
13-03-2012, 10:44
Onanizm to nic złego, podobno 95% cieszy się jego odkryciem, a 5% się do niego nie przyznaje :)

Żeby złapać dobry kadr trzeba mieć trochę szczęścia, doświadczenia, a jak dodatkowo jeszcze ma się dobry sprzęt to z pewnościa nie zaszkodzi. Nie widzę powodu dla którego fotograf miałby sie wstydzić, że wie wszystko o swoim sprzęcie i wie jak go wykorzystać. Pogadac o tym z innymi? Bezcenne ;D

Dobrze napisałeś, fotograf, który wie wszystko o swoim sprzęcie. Im więcej siedze na tym forum tym coraz mniej w tą tezę wierzę, czytając wpisy co niektórych. Tak mocno skupiają swa uwage na samym sprzęcie, że zapomnieli o robieniu zdjęć. To miałem na mysli pisząc o onanizmie(sprzętowym)

Mojlo
13-03-2012, 10:45
...Tak mocno skupiają swa uwage na samym sprzęcie, że zapomnieli o robieniu zdjęć. To miałem na mysli pisząc o onanizmie(sprzętowym)
Moja wypowiedź wzięła sie z podobnych odczuć :)

crazy
13-03-2012, 10:46
To przybij pięć :D

greg01
13-03-2012, 12:20
Ostatnio zastanawiam sie nad dobrym szklem do slubnych portretow, do wczoraj powaznie myslalem o 135L, jednak natknalem sie na sigme 85/1.4 i szczerze powiem ze zawrocila mi mocno w glowie. Co myslicie o tym rozwiazaniu? Warto zrezygnowac z czerwonego paska na rzecz tej sigmy? :-)
Dodam ze cena tego obiektywu to ok 4000zł czyli mniej wiecej jak w przypadku 135L.

micles
13-03-2012, 15:20
Ostatnio zastanawiam sie nad dobrym szklem do slubnych portretow, do wczoraj powaznie myslalem o 135L, jednak natknalem sie na sigme 85/1.4 i szczerze powiem ze zawrocila mi mocno w glowie. Co myslicie o tym rozwiazaniu? Warto zrezygnowac z czerwonego paska na rzecz tej sigmy? :-)
Dodam ze cena tego obiektywu to ok 4000zł czyli mniej wiecej jak w przypadku 135L.Pytałem już o nią w kontekście wyboru 85tki dla mnie (C1.8, C1.2, Si, Sam,...), jakieś 10-20 postów wyżej w tym wątku.

strideer
13-03-2012, 15:23
Pytałem już o nią w kontekście wyboru 85tki dla mnie (C1.8, C1.2, Si, Sam,...), jakieś 10-20 postów wyżej w tym wątku.

Micles, weź f/1,2. Oszczędzisz sobie późniejszego myślenia czy może warto było dołożyć, czy byłoby fajniej - i tak dalej. To najlepsza 85-tka jaką możesz mieć do portretu.

greg01
13-03-2012, 17:10
Pytałem już o nią w kontekście wyboru 85tki dla mnie (C1.8, C1.2, Si, Sam,...), jakieś 10-20 postów wyżej w tym wątku.
Dzieki juz doczytalem. Zastanawia mnie tylko czy af tej sigmy faktycznie jest tak trefny jak tu co niektorzy sugeruja, bo byc moze to tylko doszukiwanie sie na sile wad w dobrym obiektywie. Jesli chodzi o obrazek to sigma spokojnie moze konkurowac z 85L no i cena o polowe nizsza http://flickriver.com/groups/1362990@N21/pool/interesting/
jeszcze jeden przyklad
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133872&page=114

tombas
13-03-2012, 17:25
Dzieki juz doczytalem. Zastanawia mnie tylko czy af tej sigmy faktycznie jest tak trefny jak tu co niektorzy sugeruja, bo byc moze to tylko doszukiwanie sie na sile wad w dobrym obiektywie. Jesli chodzi o obrazek to sigma spokojnie moze konkurowac z 85L no i cena o polowe nizsza
żyję już wystarczająco długo, zeby wiedziec, że jesli produkt A jest połowe tańszy niz prdukt B to zwykle jest 2x gorszy, a jak czytam o perypetiach z kalibracjami, wymianami i generalnie kłopotami z sigma i ich serwisem to omijam szkła niesystemowe szerokim łukiem:mrgreen:

greg01
13-03-2012, 17:58
żyję już wystarczająco długo, zeby wiedziec, że jesli produkt A jest połowe tańszy niz prdukt B to zwykle jest 2x gorszy, a jak czytam o perypetiach z kalibracjami, wymianami i generalnie kłopotami z sigma i ich serwisem to omijam szkła niesystemowe szerokim łukiem:mrgreen:
Ja rozumiem ale z tego co czytam gdzies od czasu do czasu to z sigmami jest tak ze poprostu trafiaja sie felerne egzemplarze, dlatego najlepiej jest przetestowac takie szklo osobiscie zeby wyeliminowac ewentualne wady af i uniknac przykrych rozczarowan. Mysle ze warto bo szklo od strony optycznej nie budzi jak dla mnie zadnych zastrzezen.

janmar
13-03-2012, 18:12
Nie równywałbym jakosci tej Sigmy do C 85/1,2.To jedno.
Drugie to fakt że na analogu body C 50 miałem Sigmy.Jak zmieniłem na Canon 20d odmówiły współpracy.Przeczipowałem za sporą kasę a i tak nie spełniały oczekiwań.
Nigdy nie mamy pewności czy z kolejnym produktem Canona [hardware,software] będzie współpracować aktualna Sigma.
Nie chodzi o felerne.Bo te należy wymienić czy serwisować.

tombas
13-03-2012, 18:17
Nie równywałbym jakosci tej Sigmy do C 85/1,2.To jedno.
Drugie to fakt że na analogu body C 50 miałem Sigmy.Jak zmieniłem na Canon 20d odmówiły współpracy.Przeczipowałem za sporą kasę a i tak nie spełniały oczekiwań.
Nigdy nie mamy pewności czy z kolejnym produktem Canona [hardware,software] będzie współpracować aktualna Sigma.
mądrego to i miło posłuchać;-)

......

dzień bez "cukru" dniem straconym:mrgreen:

greg01
13-03-2012, 18:25
Nie równywałbym jakosci tej Sigmy do C 85/1,2
Albo ja jestem slepy albo sie zwyczajnie nie znam:-)
W tym tescie moim i nie tylko moim zdaniem sigma wypadla bardzo korzystnie
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=70688

tombas
13-03-2012, 18:28
Albo ja jestem slepy albo sie zwyczajnie nie znam:-)
W tym tescie moim i nie tylko moim zdaniem sigma wypadla bardzo korzystnie
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=70688
z całym szcunkem dla Cichego, ale w jego testach ciamciangi, tamrony itd... sa albo tak samo, albo lepsze niz canony:mrgreen: zadaj sobie pytanie dlaczego? jak nie wymyslisz to sprawdż co oferuje w swoim sklepie:mrgreen:

dreamstorm
13-03-2012, 18:29
Oczywiście do portretu 85L będzie lepsza od Sigmy. Chyba nikt nie sądzi inaczej. Pytanie tylko po co komu 85tka. Sigma nieźle się sprawdza w repo. Przy gorszym świetle obiektywy z USM jednak mają już przewagę. Sigma jest dla tych, którzy chcą mieć i w miarę szybki AF i bardzo dobrą jakość obrazka a niekoniecznie chcą wywalać 3-4tys więcej na obiektyw ze światłem 1.2.
Ta sigma akurat jest wyjątkiem i sprawuje się bardzo dobrze (sprawdzałem z 5d, 1DSmkII, 5d mkII). Nie ma problemu z celnością. Ogólnie jest to coś pomiędzy 85L a 85 1.8. Ani tak szybka jak 85 1.8 (w dobrych warunkach Sigma jest bardzo szybka), ani tak jasna jak 85L, ale za to jaśniejsza i ostrzejsza niż c85 1.8 i szybsza niż 85L. Coś za coś. Do 135L nie porównuję, bo to bez sensu. Zupełnie inny obrazek i ogniskowa.

jacek_73
13-03-2012, 18:32
...to sprawdż co oferuje w swoim sklepie:mrgreen:

Jakoś sigmy nie zauważyłem w ofercie :evil:

tombas
13-03-2012, 18:45
Jakoś sigmy nie zauważyłem w ofercie :evil:
i czego to dowodzi? no dobra, może ten jedyny raz test był w miare obiektywny, a i tak zadnej sigmy nie kupię:mrgreen:

greg01
13-03-2012, 18:46
Oczywiście do portretu 85L będzie lepsza od Sigmy. Chyba nikt nie sądzi inaczej. Pytanie tylko po co komu 85tka. Sigma nieźle się sprawdza w repo. Przy gorszym świetle obiektywy z USM jednak mają już przewagę. Sigma jest dla tych, którzy chcą mieć i w miarę szybki AF i bardzo dobrą jakość obrazka a niekoniecznie chcą wywalać 3-4tys więcej na obiektyw ze światłem 1.2.
Ta sigma akurat jest wyjątkiem i sprawuje się bardzo dobrze (sprawdzałem z 5d, 1DSmkII, 5d mkII). Nie ma problemu z celnością. Ogólnie jest to coś pomiędzy 85L a 85 1.8. Ani tak szybka jak 85 1.8 (w dobrych warunkach Sigma jest bardzo szybka), ani tak jasna jak 85L, ale za to jaśniejsza i ostrzejsza niż c85 1.8 i szybsza niż 85L. Coś za coś. Do 135L nie porównuję, bo to bez sensu. Zupełnie inny obrazek i ogniskowa.
O taka wypowiedz mi chodzilo. Czyli za powiedzmy nieduza kase w stosunku do ceny 85/1.2 mamy calkiem porzadne szklo. Jak twoim zdaniem wyglada bokeh w tej sigmie? Bardziej sie sklania ku 85/1.8 czy 1.2? Czy moze tez gdzies po srodku?

michael_key
13-03-2012, 18:50
O taka wypowiedz mi chodzilo. Czyli za powiedzmy nieduza kase w stosunku do ceny 85/1.2 mamy calkiem porzadne szklo. Jak twoim zdaniem wyglada bokeh w tej sigmie? Bardziej sie sklania ku 85/1.8 czy 1.2? Czy moze tez gdzies po srodku?
Podłączam się do pytania...

greg01
13-03-2012, 18:51
i czego to dowodzi? no dobra, może ten jedyny raz test był w miare obiektywny, a i tak zadnej sigmy nie kupię:mrgreen:
Ja jak przetestuje i sie przekonam to pewnie kupie:smile:

dreamstorm
13-03-2012, 21:08

Cieszę się.
Szkło jest całkiem fajne. Jednak przed zakupem warto się zastanowić czy to 1.4 będzie potrzebne, bo C85 1.8 też będzie dobrym wyborem.
Bokeh ciężko mi porównać, bo C85 1.8 ani 85L nie miałem (miałem C100 f2 tylko, a 85 1.8 bawiłem się u kumpla). Wydaje mi się jednak, że bliżej mu do Lki niż do C85 1.8 jeśli chodzi o jakość obrazka, ale to są takie gdybania, bo optycznie 85 1.8 jest szkiełkiem, któremu raczej nic nie brakuje.
Samplami z netu się nie kieruję, bo każdy obiektyw potrafi pokazać skrajnie cudowny lub paskudny obrazek. Porównanie musi być zrobione w identycznych warunkach, żeby miało sens.

Zresztą zobaczcie sami jak to wygląda w Sigmie- http://www.swiatlem-malowane.pl/zdjecia/sigma-sample/IMG_6415.jpg
(fota bez obróbki jakaś taka se)

Ogólnie, wiadomo, że obrazek z 85L jest nie do podrobienia i jeśli ktoś robi statyczne sceny to L-ka będzie najlepsza na ogniskowej 85mm. Sigma to jednak też kawałek fajnego szkiełka (i ciężkiego :)). Mój egzemplarz na f1.4 jest dość ostry. Bardziej już nie musi. Abberacje widać czasem w słońcu na jasnych przedmiotach (różowy kolor), ale nie była na tyle dokuczliwa nigdy, żebym musiał ją usuwać i aby była widoczna na papierze.

Goomis
13-03-2012, 22:15

Nie zgodzę się. Mamy pewność, że NIE będzie współpracować. Ja już to potwierdziłem sobie 2x jak w Bydgoszczy były warsztaty w muzeum i wypożyczanie sigm. Dlaczego na 350D było super a na 40D i 1DmkIII nie? Dlaczego rok później na tym samym 40D było dobrze, ale na 5DmkII już nie? :)
Ja się już nauczyłem, że inwestowanie w sigmy, tamrony itd. to wyrzucanie kasy w błoto.
Wiem na pewno, że będę kupował 5DIII w tej sytuacji branie sigmy to pakowanie się w problemy na własne życzenie.
Poza tym obrazka z 85L nie da się porównać do niczego innego :D
No i następna kwestia. Raz kupiona eLka zostaje na dłuuugo ;) Ja wolę raz a dobrze :D

micles
13-03-2012, 23:27
No tak, tylko jak już tyle kasy daję, to liczę na to, żeby AF był wystarczający na te śluby, a po moich kilku spotkaniach z 85L uważam, że taki nie jest, stanowczo.

A o kompatybilności Sigm to już tak na pewnika też się nie wypowiadaj, bo rzetelnych testów nie robiliśmy na spokojnie, a i na przyszłość też nie ma żadnych prognoz w tym temacie.

Goomis
14-03-2012, 00:27
No tak, tylko jak już tyle kasy daję, to liczę na to, żeby AF był wystarczający na te śluby, a po moich kilku spotkaniach z 85L uważam, że taki nie jest, stanowczo.

A o kompatybilności Sigm to już tak na pewnika też się nie wypowiadaj, bo rzetelnych testów nie robiliśmy na spokojnie, a i na przyszłość też nie ma żadnych prognoz w tym temacie.

Z 50mm były mega problemy głównie z 5D2. Przypadek? ;)
Jak chcesz, ja tam sigmy nie wezmę i już. Sądzę, że na 5D3 85LmkII będzie śmigać bosko.

dreamstorm
14-03-2012, 00:35
Z 50L też są problemy podobnie jak z Sigmą 50mm :)
85tka to wyjątkowo udany model. Raczej nie ma się czego bać. Pod warunkiem, że się trafi na dobry egzemplarz (o to też nie jest trudno). Niemniej jednak do Sigmy zawsze ostrożnie.

greg01
14-03-2012, 09:56
Nie zgodzę się. Mamy pewność, że NIE będzie współpracować. Ja już to potwierdziłem sobie 2x jak w Bydgoszczy były warsztaty w muzeum i wypożyczanie sigm. Dlaczego na 350D było super a na 40D i 1DmkIII nie? Dlaczego rok później na tym samym 40D było dobrze, ale na 5DmkII już nie? :)
Ja się już nauczyłem, że inwestowanie w sigmy, tamrony itd. to wyrzucanie kasy w błoto.
Wiem na pewno, że będę kupował 5DIII w tej sytuacji branie sigmy to pakowanie się w problemy na własne życzenie.
Poza tym obrazka z 85L nie da się porównać do niczego innego :D
No i następna kwestia. Raz kupiona eLka zostaje na dłuuugo ;) Ja wolę raz a dobrze :D
Z calym szacunkiem ale czy kiedy kolwiek miales do czynienia z omawiana sigma czy swoje osady wyrazasz na podstawie tego co uslyszales? Nie chce usilnie bronic sigmy ale w canonie tez sie trafiaja buble, ja np nie moglem dojsc do ladu z 300/4L ktory doslownie mydlil i zaloze sie ze nie tylko ja moge powiedziec zle slowo na temat obiektywow canona. Kolega dreamstrom jak widac jest zadowolony ze swojej 85tki. Pisze nawet ze af jest szybszy niz w 85L co stawia sigme jakby wyzej w tej kwesti. Slub to nie sport ale jednak czasem trzeba szybszego af i ta sigma to oferuje jak widac. Trzeba tylko kupic dobra sztuke co nie jest problemem. Obrazek tez ma bajkowy - bokeh ostros na wysokim poziomie, dlatego uwazam ze szklo jest godne uwagi tym bardziej ze kosztuje o polowe mniej niz 85L. Zaloze sie tez ze wielu nie odrozni obrazka z tych dwoch szkiel a tym bardziej klienci.

Zresztą zobaczcie sami jak to wygląda w Sigmie- http://www.swiatlem-malowane.pl/zdjecia/sigma-sample/IMG_6415.jpg
(fota bez obróbki jakaś taka se)
Taka sobie bo swiatlo bylo kiepskawe wiec nie ma sie co dziwic ale ogolnie jest fajnie, bokeh mi sie podoba.

pjakusz
14-03-2012, 11:02

Ciężko mi porównać sigmę do 85L, bo tej elki nigdy nie miałem. Ale szkło warte swojej ceny. Ostre od 1.4, celne, powtarzalne. Jak już pisałem rok temu po zakupie, nowe miało FF, ale stabilne - zawsze takie samo. Po darmowej regulacji w serwisie trafia idealnie, rok intensywnego używania i nie zmieniło parametrów :) Jedno z pewniejszych szkieł, równie celne jak 135L. Kolorów nie oceniam, bo w obróbce i tak się zmieniają :) Bokeh nie do odróżnienia od sampli 85L znalezionych w sieci.
Mam też sigmę 50/1.4 - tam AF to faktycznie loteria, taka sama jak w canonie 50/1.4 . 85/1.4 to zupełnie inna liga, naprawdę udane szkło. 85L w ogóle nie kusi, za to na pewno wkrótce zmienię sigmę 50 na 50L :P

crazy
14-03-2012, 13:03
To chyba ja trafiłem na świetny egzemplarz 50/1,4 HSM, bo nie mam z nią kłopotu a obrazek jaki daje bardzo mi odpowiada. Można tutaj obrać 2 warianty, kupujemy szkło do pracy czy do lansowania sie bo mamy 85L. Ja jednak wybiore Sigmę bo jest szybsza aniżeli żółwiasta 85L, poza tym jakiejś znacznej różnicy w jakości też nie widac pomiędzy 2 szkłami a różnica w cenia już jest bardzo znacząca i zawsze zostaje na inne szkło lub inne przyjemności. Sigmy to dobre szkła.

KrzysiekT
14-03-2012, 13:21
Z 85L to tak właśnie jest...

Dużo o nim (niej?) gadania, narzekanie, że droga, ciężka, wolna, i wogóle do ****, lepiej wziąć Sigmę, Samyanga, 1.8 USM, czy 100/2 itd...

Potem i tak się kończy z 85L, i pluje sobie w brodę że uciekło parę dobrych lat, i parę dobrych kadrów. Panowie c'mon, jesteśmy w Canonie, ten system zobowiązuje ^^

A tak na poważnie, mam to szkło, wszedłem w posiadanie przez przypadek, ale nie oddam, chyba że mnie finanse przycisną. Jest za dobre, zwłaszcza jeżeli fotografuje się dla siebie, a nie tylko śluby. Zwłaszcza na f/1.2, inne szkła wymiękają :)

Qbańczyk
14-03-2012, 13:35
Z 85L to tak właśnie jest...

Dużo o nim (niej?) gadania, narzekanie, że droga, ciężka, wolna, i wogóle do ****, lepiej wziąć Sigmę, Samyanga, 1.8 USM, czy 100/2 itd...

Potem i tak się kończy z 85L, i pluje sobie w brodę że uciekło parę dobrych lat, i parę dobrych kadrów. Panowie c'mon, jesteśmy w Canonie, ten system zobowiązuje ^^

A tak na poważnie, mam to szkło, wszedłem w posiadanie przez przypadek, ale nie oddam, chyba że mnie finanse przycisną. Jest za dobre, zwłaszcza jeżeli fotografuje się dla siebie, a nie tylko śluby. Zwłaszcza na f/1.2, inne szkła wymiękają :)

No szczególnie właśnie na 1,2 to inne wymiękają :)

Goomis
14-03-2012, 13:48
Z calym szacunkiem ale czy kiedy kolwiek miales do czynienia z omawiana sigma czy swoje osady wyrazasz na podstawie tego co uslyszales?

a przeczytałeś to co sam zacytowałeś czy piszesz tylko dla sportu?
Piszę o sigmach ogólnie. Kilku egzemplarzach różnych szkieł które testowałem. Poszukaj, nawet na forum czemu sigmy mają problemy z puszkami Canona a z np. Nikona nie.
Rozumiem również, że pracowałeś zarówno na 85L jak i omawianej sigmie i masz twarde argumenty za i przeciw na temat tych szkieł?
Poza tym z całym szacunkiem, ale po wypowiedziach związanych z 85L i 135L nie odbieram Cię jako poważnego interlokutora.
Czy skończył się już Twój dylemat na temat różnic między 85L a 135L? A co z różnicami między sigmą 85/1.4 a Canonem 135L? Czyżby, skoro jeden temat do trollingu się wyczerpał to trzeba zacząć następny?

To chyba ja trafiłem na świetny egzemplarz 50/1,4 HSM, bo nie mam z nią kłopotu a obrazek jaki daje bardzo mi odpowiada
Zapewne zafarbu też nie widzisz, tak samo jak w Samyangu? :D Nie żebym się czepiał ale dla mnie to też jest ważne. Mając szkła Canona mam pewność, że nie ważne jakim szkłem zrobię fotkę to każda będzie miała ten sam balans. Sigma farbuje na musztardowo. Samyang na zielono-żółto i to mnie wpienia i w gruncie rzeczy utrudnia mi workflow. Różnica jest taka, że 14mm robię kilka zdjęć i kupowanie w jego miejsce 14L jest totalnie bezsensu, natomiast 85mm to jakieś 30-40% kadrów. 85/1.8 nie jest zła ale 85L jest po prostu świetna.

Można tutaj obrać 2 warianty, kupujemy szkło do pracy czy do lansowania sie bo mamy 85L.
Tak więc, według Ciebie 85L nie nadaje się do pracy? :D Są ludzie którzy wchodzą w ten system właśnie dla tego szkła. (Znam osobiście dwóch).

Ja jednak wybiore Sigmę bo jest szybsza aniżeli żółwiasta 85L
pogadaj z artusem, który tym "żółwiastym" szkłem robi świetne fotki na ręcznej i to nomen omen piątką z również podobno "żółwiastym" AFem :D

poza tym jakiejś znacznej różnicy w jakości też nie widac pomiędzy 2 szkłami a różnica w cenia już jest bardzo znacząca i zawsze zostaje na inne szkło lub inne przyjemności. Sigmy to dobre szkła.
Rozumiem, że pracowałeś na 85L jak i na Sigmie i swojej opinii nie opierasz jedynie o sample internetowe? Poza tym znacznej czy nie - kwestia subiektywna.

Jeszcze raz powtórzę. Problemy z sigmami zaczynają się gdy mamy szkło wyprodukowane wcześniej niż aparat który posiadamy. Masowe problemy z 50mm na 5D2 skończyły się po jakiś 6miesiącach kiedy sigmie w końcu udało się rozgryźć algorytmy AF. Kupisz 85mm, zachce Ci się potem 5D3(a z tego co widzę, to już Ci się zachciało ;) ) i będzie wysyłanie do serwisu itd.
Nie mówię, że sigmy to beznadziejne szkła. Jest kilka fajnych(szczególnie macro). Optycznie są ok. ale Niestety do szybkości, jakości samego szkła jak i obrazka który produkuje nadal są niżej niż seria L Canona. eLki to szkła na lata. Jak się je dobrze traktuje to co najwyżej po iluś latach wymienia się je na kolejną wersję mkY.
Nie mam takiego przekonania co do obiektywów producentów alternatywnych nie ważne czy to sigma czy tamron czy cokolwiek innego.

To też kwestia kalkulacji ekonomicznej. Nowego 85LmkII nie mam zamiaru kupować, ale używane L a nowa sigma to dla mnie różnica dołożenia zysków z jednego wesela. W perspektywie całego sezonu to tylko jakieś 5% więc inwestycja jak najbardziej opłacalna.

dreamstorm
14-03-2012, 14:42
Z calym szacunkiem ale czy kiedy kolwiek miales do czynienia z omawiana sigma czy swoje osady wyrazasz na podstawie tego co uslyszales? Nie chce usilnie bronic sigmy ale w canonie tez sie trafiaja buble, ja np nie moglem dojsc do ladu z 300/4L ktory doslownie mydlil i zaloze sie ze nie tylko ja moge powiedziec zle slowo na temat obiektywow canona. Kolega dreamstrom jak widac jest zadowolony ze swojej 85tki. Pisze nawet ze af jest szybszy niz w 85L co stawia sigme jakby wyzej w tej kwesti. Slub to nie sport ale jednak czasem trzeba szybszego af i ta sigma to oferuje jak widac. Trzeba tylko kupic dobra sztuke co nie jest problemem. Obrazek tez ma bajkowy - bokeh ostros na wysokim poziomie, dlatego uwazam ze szklo jest godne uwagi tym bardziej ze kosztuje o polowe mniej niz 85L. Zaloze sie tez ze wielu nie odrozni obrazka z tych dwoch szkiel a tym bardziej klienci.

Taka sobie bo swiatlo bylo kiepskawe wiec nie ma sie co dziwic ale ogolnie jest fajnie, bokeh mi sie podoba.

To jest fota bez obróbki więc uprasza się grzecznie o nie komentowanie zdjęcia :)
Niestety mało mam fajnych zdjęc na f1.4. Przeważnie trochę przymykam (do 1,6 lub 1.8) chyba z przyzwyczajenia.

crazy
14-03-2012, 14:50
Goomis - guzik mnie obchodzi zafarb szkła skoro jest postprocess :D więc argument mało powazny, kolejna sprawa, że jakbym miał tylko patrzec iż posiadam body canona i musze być mu wierny w kwestii szkieł to tez do mnie nie przemawia. Nie napisałem nigdzie, że 85L nie nadaje sie do pracy. Zrobiłem 85L może 5 strzałów, szybka to ona nie jest i moja 50tka sigmy zjada ją szybkością na śniadanie, poza tym jak sam zauważyłeś mam 5D, może tutaj leży problem. Nie generalizuje tylko robię zdjęcia, guzik mnie obchodzi czym je zrobię bo dla mnie liczy sie efekt, a czy wykonam zlecenie Heliosem za 20 zł czy Canonem za 8 koła mnie, jak i klienta mało to obchodzi. Każde zdjęcie i tak przepuszczam przez LR. Znam wartośc szkieł klasy L ale nie jestem "omamiony" koniecznościa posiadania w plecaku tylko takich szkieł.

greg01
14-03-2012, 15:24
a przeczytałeś to co sam zacytowałeś czy piszesz tylko dla sportu?
Piszę o sigmach ogólnie. Kilku egzemplarzach różnych szkieł które testowałem. Poszukaj, nawet na forum czemu sigmy mają problemy z puszkami Canona a z np. Nikona nie.
Rozumiem również, że pracowałeś zarówno na 85L jak i omawianej sigmie i masz twarde argumenty za i przeciw na temat tych szkieł?
Poza tym z całym szacunkiem, ale po wypowiedziach związanych z 85L i 135L nie odbieram Cię jako poważnego interlokutora.
Czy skończył się już Twój dylemat na temat różnic między 85L a 135L? A co z różnicami między sigmą 85/1.4 a Canonem 135L? Czyżby, skoro jeden temat do trollingu się wyczerpał to trzeba zacząć następny?
Jesli bys czytal ze zrozumieniem to nie pisal bys tych bzdur , bez urazy:wink:. Jesli nie zauwazyles.. mowa jest o sigmie 85/1.4 wiec twoje teorie ogolnie o sigmach mnie nie interesuja. Jesli masz cos do powiedzenia sensownego na temat tego obiektywu oprocz domyslow to bardzo prosze bo jezeli nie to wyglada to troche smiesznie.. i w tym wypadku to ja ciebie nie moge traktowac powaznie:grin: to po pierwsze. Po drugie gdybym pracowal na dwoch omawianych obiektywach nie podjal bym tematu bo i po co? dla mnie non sens... Troche widzialem sampli z tych dwoch szkiel, dzieki czemu mam pewne zdanie na ich temat ale piszac tu na forum chcialem tez uslyszec co maja do powiedzenia uzytkownicy, powtarzam uzytkownicy jednego jak i drugiego obiektywu lub ludzie normalnie podchodzacy do sprawy. Co wiecej uwazam ze jestes zbyt nerwowy aby mozna prowadzic z toba luzna i rzeczowa dyskusie bez emocji, to jest wlasnie zmora kazdego forum poniewaz niektorym sie wydaje ze wszystkie rozumy pozjadali. Wydaje mi sie tez ze cie jakos urazilem lub zdenerwowalem, jesli tak to prosze o wybaczenie.. Ja niestety tematu krotkich ogniskowych nie znam bo przygode z fotografia slubna dopiero zaczynam ale nie oznacza to ze jestem kompletnym laikiem bo aparat w dloni mialem i to nie jeden raz i tak sie sklada ze jakies sukcesy fotograficzne tez by sie znalazly. Wiec jesli nie jestem dla ciebie odpowiednim partnerem do rozmow to z calym szacunkiem ale nie bede tego przezywal a tym bardziej sie z czego kolwiek tlumaczyl.

To jest fota bez obróbki więc uprasza się grzecznie o nie komentowanie zdjęcia :)
Niestety mało mam fajnych zdjęc na f1.4. Przeważnie trochę przymykam (do 1,6 lub 1.8) chyba z przyzwyczajenia.
Sam napisales ze taka sobie:grin: a jesli chodzi o scislosc to fotka mi sie podoba:grin:
Jak przymykasz to obrazek pewnie wymiata..? Chetnie bym kiedys potestowal to szklo i zrobil konkretne porownanie z c85/1.8

Ciężko mi porównać sigmę do 85L, bo tej elki nigdy nie miałem. Ale szkło warte swojej ceny. Ostre od 1.4, celne, powtarzalne. Jak już pisałem rok temu po zakupie, nowe miało FF, ale stabilne - zawsze takie samo. Po darmowej regulacji w serwisie trafia idealnie, rok intensywnego używania i nie zmieniło parametrów :) Jedno z pewniejszych szkieł, równie celne jak 135L. Kolorów nie oceniam, bo w obróbce i tak się zmieniają :) Bokeh nie do odróżnienia od sampli 85L znalezionych w sieci.
Mam też sigmę 50/1.4 - tam AF to faktycznie loteria, taka sama jak w canonie 50/1.4 . 85/1.4 to zupełnie inna liga, naprawdę udane szkło. 85L w ogóle nie kusi, za to na pewno wkrótce zmienię sigmę 50 na 50L :P
Wielkie dzieki za odpowiedz, takie posty az przyjemnie czytac, zero domyslow. Rzeczowa wypowiedz uzytkownika majca uzasadnienie ktora na domiar tego potwierdza moja cicha teorie o tej sigmie.
Pzdr:grin:

micles
14-03-2012, 15:55
Greg : jak na razie chwalisz tylko wypowiedzi zachwalające Sigmę. To po co się pytać i zastanawiać :)

Argument o kulejącej sprawności AF Sigm z Canonami sugerowałbym rozważyć w kontekście nie tylko lokalnym, ale też globalnym (przyszłe modele aparatów, których rzekomo Sigma nie jest obecnie w stanie rozpracować, bo jeszcze nie ma ich fizycznie dostępnych).

Ja jak na razie chyba zostanę przy opcji 1.8 i puchą z lepszym iso, bo pucha i tak ostatecznie będzie w planach, a na obie zabawki naraz stać mnie nie będzie.

Crazy : Goomisiowi chodzi o to że jak lecimy ze zdjęcia na zdjęcie w tych samych warunkach z obróbką w LR, to upierdliwe jest to, że nagle WB z jednego szkła != wb z drugiego szkła. Owszem, można przefiltrować po ogniskowej i obrabiać każde szkło osobno, ale to już o jeden problem na głowie więcej.

greg01
14-03-2012, 16:10
Greg : jak na razie chwalisz tylko wypowiedzi zachwalające Sigmę. To po co się pytać i zastanawiać :)

Argument o kulejącej sprawności AF Sigm z Canonami sugerowałbym rozważyć w kontekście nie tylko lokalnym, ale też globalnym (przyszłe modele aparatów, których rzekomo Sigma nie jest obecnie w stanie rozpracować, bo jeszcze nie ma ich fizycznie dostępnych).

Ja jak na razie chyba zostanę przy opcji 1.8 i puchą z lepszym iso, bo pucha i tak ostatecznie będzie w planach, a na obie zabawki naraz stać mnie nie będzie.
Zle mnie zrozumiales, nie neguje mocy 85L, bo wiadomo ze jest wielka:grin: Ale patrzac na obrazki pochodzace z sigmy mam wrazenie ze plasuja sie naprawde wysoko, zaprzeczysz?:grin: I zeby nie bylo ze mam klapki na oczach to czekam tez na negatywna ocene tego szkla ale od jego userow nie od mitomanow czy kolekcjonerow:grin: Jak narazie doliczylem sie dwoch userow bioracych udzial w tej dyskusji i jak narazie obaj sobie chwala.

micles
14-03-2012, 16:17
Nikt nie neguje ładnego obrazka 85L i porównywalnego Sigmy. Ja się obawiam głównie słabszej jakości wykonania (mam dwie Lki i jak na razie status : pancerne, a pozostałe kilka szkieł nie-L dostało już jakiś damage) i problemów z AFem.

crazy
14-03-2012, 16:20
Crazy : Goomisiowi chodzi o to że jak lecimy ze zdjęcia na zdjęcie w tych samych warunkach z obróbką w LR, to upierdliwe jest to, że nagle WB z jednego szkła != wb z drugiego szkła. Owszem, można przefiltrować po ogniskowej i obrabiać każde szkło osobno, ale to już o jeden problem na głowie więcej.

Z problemem tym już sobie dawno poradziłem o czym tez pisałem. mianowicie w korekcji szkła wskazuję że zrobione Canonem i mam po kłopocie, wszędzie taka sama kolorystyka, itp :) Więc ten argument do mnie nie trafia i nie trafi

Nikt nie neguje ładnego obrazka 85L i porównywalnego Sigmy. Ja się obawiam głównie słabszej jakości wykonania (mam dwie Lki i jak na razie status : pancerne, a pozostałe kilka szkieł nie-L dostało już jakiś damage) i problemów z AFem.

Michał - skoro potrzebujesz "pancernej" obudowy, kupujesz Lki, ja nie chodze na poligon więc mi ona nie jest potrzebna, a nie raz robiłem extreme zdjęcia nie mając szkła klasy L. Więc wszystko zaleznie od potrzeb, nie uszczęśliwiaj ludzi na siłe, daj im wybór :)

micles
14-03-2012, 16:26
Tja, ale 85 1.8 też ma u mnie status : pancerna, tak samo jak 28 1.8 które zaliczyło lot z 1m na marmur w czasie ceremonii i po korekcji optycznej na Żytniej dawało lepszy obrazek niż przed wypadkiem :) (AF sprawny, obudowa sprawna itp)

crazy
14-03-2012, 16:29
Miałem tak samo, kiedy używałem 24-85, po wizycie z serwisu obiektyw dostał skrzydeł. Szkło, nie do zajechania, deszcz, kurz, piach woda. Działał bez kłopotu :)

greg01
14-03-2012, 16:31
Dokladnie tak jak mowil moj przedmowca na wojne z tymi obiektywami nie zamierzamy sie wybierac ale jesli chodzi o pancernosc sigmy85/1.4 to chetnie posluchal bym wypowiedzi userow tego szkla.

tombas
14-03-2012, 16:31
jeszcze jadna taka opinia i walnę o glebę swoim 17-40 zeby się w rogach poprawił (nie jest źle, ale skoro może być lepiej...:mrgreen:)

greg01
14-03-2012, 16:33
Tja, ale 85 1.8 też ma u mnie status : pancerna, tak samo jak 28 1.8 które zaliczyło lot z 1m na marmur w czasie ceremonii i po korekcji optycznej na Żytniej dawało lepszy obrazek niż przed wypadkiem :) (AF sprawny, obudowa sprawna itp)
ja mialem podobnie z c50/1.8

crazy
14-03-2012, 16:33
ja akurat swojego wysłałem bo sie z lekka zurzył, a nie dlatego że go popsułem :) rzucać szkiełkami nie mam zamiaru, wbijać gwoździ takźe więc wszystko wedle potrzeb :)

Goomis
14-03-2012, 18:05
Goomis - guzik mnie obchodzi zafarb szkła skoro jest postprocess :D więc argument mało powazny, kolejna sprawa, że jakbym miał tylko patrzec iż posiadam body canona i musze być mu wierny w kwestii szkieł to tez do mnie nie przemawia. Nie napisałem nigdzie, że 85L nie nadaje sie do pracy. Zrobiłem 85L może 5 strzałów, szybka to ona nie jest i moja 50tka sigmy zjada ją szybkością na śniadanie, poza tym jak sam zauważyłeś mam 5D, może tutaj leży problem. Nie generalizuje tylko robię zdjęcia, guzik mnie obchodzi czym je zrobię bo dla mnie liczy sie efekt, a czy wykonam zlecenie Heliosem za 20 zł czy Canonem za 8 koła mnie, jak i klienta mało to obchodzi. Każde zdjęcie i tak przepuszczam przez LR. Znam wartośc szkieł klasy L ale nie jestem "omamiony" koniecznościa posiadania w plecaku tylko takich szkieł.

postprocess postprocessem ale ja bym chciał mieć równy WB na zdjęciach zrobionych w odstępie sekund na 35mm i 85mm a nie wyprowadzać balans dla każdego z osobna. A czasem walczę z dziwnym zafarbem samyanga i pół godziny żeby go dociągnąć do tego co mam od razu na szkłach Canona. Co jeszcze śmieszniejsze nie jest on zawsze równy. Wkurza mnie to przy kilku zdjęciach a co dopiero jak bym miał się cackać z większą ilością.
Mnie obchodzi czym zrobię zdjęcie bo ma to wpływ na wygodę mojej pracy zaczynając od momentu przed naciśnięciem spustu (np. AF) jak później w postprocesie. Jasne, że klient nie zauważy różnicy między zdjęciem zrobionym 85L, sigmą 85/1.4 i Canonem 85/1.8. Sęk w tym, że ja to robię też dla swojej przyjemności, a nie "klepię kotleta" ;) Również omamiony nie jestem. 1.8 mi w większości wystarcza, niestety miałem 85L kilka dni a nie na "5 strzałów" i to był błąd :p Bo to szkło jest genialne. Równie ostre, albo nawet ostrzejsze na 1.2 co moja 85 na 1.8 (której ostrości nie brakuje ani trochę) i 1EV "jaśniejsze". Jeżeli mam wymieniać bardzo dobre 1.8 na coś innego to wolę na świetne 85L niż na też bardzo dobrą sigmę.

Jesli bys czytal ze zrozumieniem to nie pisal bys tych bzdur , bez urazy:wink:. Jesli nie zauwazyles.. mowa jest o sigmie 85/1.4 wiec twoje teorie ogolnie o sigmach mnie nie interesuja. Jesli masz cos do powiedzenia sensownego na temat tego obiektywu oprocz domyslow to bardzo prosze bo jezeli nie to wyglada to troche smiesznie.. i w tym wypadku to ja ciebie nie moge traktowac powaznie:grin: to po pierwsze.

Pokaż mi gdzie są wypisane bzdury. Patrzysz na to bardzo wąsko bo interesuje Cię jeden obiektyw. Myślisz, że on jedyny jest wolny od problemów całej reszty? Testowałem 70-200, 120-300 i 50. Ciekawe czemu na 350D było ok, a na 40D i 1DmkIII zdjęcia wyglądały jak robione przez pończochę, a rok później na te samej 40D te same szkła były ok a na 5D2 już nie?
Masz jakieś sensowne argumenty na moje wypowiedzi czy tylko dalej machasz i tupiesz nóżkami bo moje argumenty nie zgadzają się z Twoimi?

Po drugie gdybym pracowal na dwoch omawianych obiektywach nie podjal bym tematu bo i po co? dla mnie non sens... Troche widzialem sampli z tych dwoch szkiel, dzieki czemu mam pewne zdanie na ich temat ale piszac tu na forum chcialem tez uslyszec co maja do powiedzenia uzytkownicy, powtarzam uzytkownicy jednego jak i drugiego obiektywu lub ludzie normalnie podchodzacy do sprawy. Co wiecej uwazam ze jestes zbyt nerwowy aby mozna prowadzic z toba luzna i rzeczowa dyskusie bez emocji, to jest wlasnie zmora kazdego forum poniewaz niektorym sie wydaje ze wszystkie rozumy pozjadali. Wydaje mi sie tez ze cie jakos urazilem lub zdenerwowalem, jesli tak to prosze o wybaczenie..

Widzisz i tu jest między nami różnica. Ty widziałeś tylko sample w internecie, ja oboma szkłami robiłem zdjęcia. Co prawda 85L miałem na całe zlecenie i potem jeszcze 2dni a sigmą tylko w sumie z godzinę/półtorej. Zastanów się więc kto wypisuje bzdury, lub też teorie wyssane z palca i kto tu jest, jak sam to podkreśliłeś użytkownikiem ;)
Nie nie uraziłeś mnie. Raczej śmieszy mnie Twoja postawa. Rozpoczynasz jedną dyskusję, wywołujesz jakieś kłótnie i sam tematu nie kończysz, po czym nagle przeskakujesz na inny, stawiasz jakąś tezę i komentarze jej przeciwne uznajesz za śmieszne i za wypisywanie bzdur, przyjmując jedynie te zgodne z Twoimi. To nie jest dyskusja, dlatego wydajesz mi się niepoważny.

Ja niestety tematu krotkich ogniskowych nie znam bo przygode z fotografia slubna dopiero zaczynam ale nie oznacza to ze jestem kompletnym laikiem bo aparat w dloni mialem i to nie jeden raz i tak sie sklada ze jakies sukcesy fotograficzne tez by sie znalazly. Wiec jesli nie jestem dla ciebie odpowiednim partnerem do rozmow to z calym szacunkiem ale nie bede tego przezywal a tym bardziej sie z czego kolwiek tlumaczyl.

85mm cz 135mm to krótkie ogniskowe? :D
Gratuluję i życzę następnych. Pokory również i słuchania różnych stron wypowiedzi, nie tylko tych zgodnych z Twoim tokiem myślenia.
P.S.
Możesz się też sugerować moim wiekiem. Nie martw się, śluby robię od 5lat. Firmę prowadzę od 3. Osiągnięcia różne też mam, co akurat tutaj nie ma nic do rzeczy.

Jak przymykasz to obrazek pewnie wymiata..? Chetnie bym kiedys potestowal to szklo i zrobil konkretne porownanie z c85/1.8

Jak chcesz porównywać przymkniętą sigmę do w pełni otwartego Canona 1.8 to powodzenia, bo jest to bezcelowe.

P.S. 85L bez przymykania wymiata ostrością, która już jest na poziomie mojego 1.8, a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że trochę lepsza.
Z tego co robiłem na sigmie to tak cukierkowo nie było. Ta co miałem w rękach była bardziej miękka niż mój 1.8 (w pełni otwarta) na 1.8 była tak samo ostra, ew. odrobinę lepsza. 85USM@2.0, sigma 85@1.8, 85L@1.2 na tych przysłonach te obiektywy reprezentują zbliżoną do siebie ostrość (jeszcze raz Tobie napiszę, opieram się o zdjęcia które sam wykonałem, a nie sample z internetu po 800px na dłuższym boku)

Wielkie dzieki za odpowiedz, takie posty az przyjemnie czytac, zero domyslow. Rzeczowa wypowiedz uzytkownika majca uzasadnienie ktora na domiar tego potwierdza moja cicha teorie o tej sigmie.
Pzdr:grin:

Ostatni raz podkreślę to co napisałem już wcześniej. Opinie przychylne Twojej są super, natomiast te przeciwne są bzdurami. Taki to jest poziom tej niby "dyskusji". Ja swoich wypowiedzi nie opieram o sample z internetu tak jak Ty. Niestety jak widać skoro jest to sprzeczne z Twoimi spostrzeżeniami to są to bzdury.
Poza tym kolega wyraźnie napisał, że porównania do 85L nie ma. Ja niestety mam.

greg01
14-03-2012, 18:27
Nie mam zamiaru z nikim walczyc na slowa ani przekamarzac sie dlatego tez nawet nie doczytalem twojego ostatniego posta do konca bo szkoda na to mojego czasu. Co do twojego userstwa :-) to albo nie doczytalem albo nie napisales o tym. Mogles odrazu zaczac z tej beczki, ze miales i co stwiedrdziles ale nie napisales o tym wiec sam juz nie wiem co o tym myslec :-) Nagle sie okazuje ze fociles obydwoma... jak dla mnie temat zamkniety.

Kolekcjoner
14-03-2012, 18:41
Bardzo proszę o zakończenie tego bezproduktywnego bicia piany.

Goomis
14-03-2012, 20:07
Nie mam zamiaru z nikim walczyc na slowa ani przekamarzac sie dlatego tez nawet nie doczytalem twojego ostatniego posta do konca bo szkoda na to mojego czasu. Co do twojego userstwa :-) to albo nie doczytalem albo nie napisales o tym. Mogles odrazu zaczac z tej beczki, ze miales i co stwiedrdziles ale nie napisales o tym wiec sam juz nie wiem co o tym myslec :-) Nagle sie okazuje ze fociles obydwoma... jak dla mnie temat zamkniety.

Nie mam w zwyczaju wypowiadać się i wystawiać oceny sprzętu którego nie miałem w ręku.
Tu jest dosyć sporo moich zdjęć z 85L
Regulamin pkt 8.(reportaż tej pary też ma sporo zdjęć z tej eLki)
Z sigmy nie mam już na dysku bo tylko testowałem i zrobiłem z 30 zdjęć.
sigma jest dobra, ale 85L jest lepsze.
Do tego dochodzą problemy z AFem itd. Ja dziękuję, wybieram 85L.

janmar
14-03-2012, 21:01
Nawet w ferworze dyskusji nie należy wstawiać zdjęć podpisanych komercyjnie.Reg. pkt 8.
Zdjęcia usunąłem.

crazy
16-03-2012, 12:08
...Ciekawe czemu na 350D było ok, a na 40D i 1DmkIII zdjęcia wyglądały jak robione przez pończochę, a rok później na te samej 40D te same szkła były ok a na 5D2 już nie? ...

Ty piszesz o sigmie a ja to samo miałem z canonem 28/1,8, którego miałem 2 szt i byłem zmuszony go oddać, więc jak widzisz canon też ma problemy na tym poziomie :)

muminek111
19-03-2012, 16:52
Witam, mam wielki dylemat i prośbę o pomoc od bardziej doświadczonych. Do tej pory fotografowałam bardzo amotorską lustrzanką canon 450 d do której podpinałam 50 /1.8 mam też kita ale mógłby dla mnie nie istniec, światło 5.6:) Fotografuję przede wszystkim portrety, fashion i zaczynam śluby, na razie nie komercyjnie ale mam kilka zlecen na przyszły sezon.. Mam do wydania kwotę 16000 tys zł. Muszę skompletowac sprzęt który będzie mi służył dosć długo. Mam dylemat czy kupić 7d czy już pełną klatkę i jakie obiektywy... Do tej pory pracowałam tylko na stałce. Może canon 24 70 2.8 ale nie miałam go jeszcze w ręce a za bardzo nie mam już czasu na myślenie. A i muszę jeszcze uwzględnić w tej kwocie lampę błyskową bo nie mam ... Proszę o szybkie podpowiedzi bo już mam głowe jak balon...:)

crazy
19-03-2012, 16:58
Kup 5D MK II 24 lub35/1,4 85/1,8 i EX580II :) lepszego zestawu nie znajdziesz, chyba że jednak zdecydujesz sie na zooma 24-70/2,8 to zostanie Ci jeszcze na jedno szkiełko

amroz
19-03-2012, 19:10
Kup 5D MK II 24 lub35/1,4 85/1,8 i EX580II :) lepszego zestawu nie znajdziesz, chyba że jednak zdecydujesz sie na zooma 24-70/2,8 to zostanie Ci jeszcze na jedno szkiełko
dokładnie tak bym zrobił: 5dII + 24L +85/1,8

michael_key
19-03-2012, 19:19
Kup 5D MK II 24 lub35/1,4 85/1,8 i EX580II
Ajjj... zestawik marzenie :D

Jaca9
19-03-2012, 19:25
Tylko pamiętać żeby mieć backup

michael_key
19-03-2012, 19:31
Na jakieś xxD powinno starczyć, zależy jakie założenie przy kompletowaniu: nowe czy używane (prawie nowe).

muminek111
19-03-2012, 20:31
Dzięki, tak też chyba zrobie, ale ten zestaw to prawie 18 tysi więc coś używanego chyba kupie, tylko nie wiem co...

crazy
19-03-2012, 20:34
jakie 18 tysi, 5D MK II kosztuje 7 tysi, do tego 5500 za 24/1.4 85/1.8 1400 lampa 1400 zł więc masz troche ponad 15 tysięcy, więc daleko do 18tu

amroz
19-03-2012, 20:36
jak dobrze poszukasz to w 16 tys się zmieścisz

muminek111
19-03-2012, 20:47
jakie 18 tysi, 5D MK II kosztuje 7 tysi, do tego 5500 za 24/1.4 85/1.8 1400 lampa 1400 zł więc masz troche ponad 15 tysięcy, więc daleko do 18tu

A gdzie takie ceny??, muszę mieć fakturkę ;)))

Jaca9
19-03-2012, 20:47
Może 18 tysi liczył już z backup...

crazy
19-03-2012, 20:49
A gdzie takie ceny??, muszę mieć fakturkę ;)))

każdy sprzedawca musi wydać Ci fakture/paragon więc pisałem o normalnych cenach a nie "super okazjach" niewiadomego pochodzenia
zapomniałem że żyjemy w dziwnym kraju i że ceny poszły tak mocno do góry :( a niby kryzys jest :D

michael_key
19-03-2012, 21:05
1. 5DII (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-body-kup-teraz-7100zl-i2197815364.html)
2. 24L (http://allegro.pl/canon-ef-24mm-f-1-4l-ii-usm-nowy-okazja-krakow-i2211714688.html)
3. 85mm 1.8 (http://allegro.pl/canon-ef-85-mm-f-1-8-usm-nowy-85mm-raty-i2216917240.html)
4. 580EX II (http://allegro.pl/canon-speedlite-580ex-ii-gw-kup-teraz-nowa1570-zl-i2201363411.html)

Suma: 15619 zł

Widać można

crazy
19-03-2012, 21:08
no kolega mnie uprzedził, ale już wcześniej pisałem że można zmieścić się w zakładanym budżecie :)

Lulu1988
19-03-2012, 21:09
NOWE:
5DII - 7300zł
24LII - 5900zł
85/1.8 - 1500zł
580EXII - 1800zł
------------------
= 16,500zł

W sklepach można popytać o używki i zaoszczędzić kilka stówek. Na backup musisz niestety dołożyć z własnych pieniędzy.

EDIT:
eee....chyba jestem bardziej rozrzutny niż michael_key :D

crazy
19-03-2012, 21:10
michael_key - Tylko, że aparat który podałeś i 85tka to licytacje a 24ka z USA

michael_key
19-03-2012, 21:16
michael_key - Tylko, że aparat który podałeś i 85tka to licytacje a 24ka z USA
Zgadza się, ślepota postępująca ;-)

muminek111
19-03-2012, 21:31
Może 18 tysi liczył już z backup...

Prosta chłopka jestem bo nie wiem o co kaman:))

Poszperam i poszukam , i znajdę nawet jakbym miała paść:))

1. 5DII (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-body-kup-teraz-7100zl-i2197815364.html)
2. 24L (http://allegro.pl/canon-ef-24mm-f-1-4l-ii-usm-nowy-okazja-krakow-i2211714688.html)
3. 85mm 1.8 (http://allegro.pl/canon-ef-85-mm-f-1-8-usm-nowy-85mm-raty-i2216917240.html)
4. 580EX II (http://allegro.pl/canon-speedlite-580ex-ii-gw-kup-teraz-nowa1570-zl-i2201363411.html)

Suma: 15619 zł

Widać można

Jesteś wielki i za to lubię to forum :****

firtiris
19-03-2012, 22:36
ja sobie zorganizowałem na ten rok zestaw 2x 5D mkII 24L 50L 85 1.8
zobaczymy jak będzie ;)
myślę o zamianie 85 na 135l ale to na razie tylko myślenie

GhostRider
19-03-2012, 22:45
Tylko, że Bluesklep i efotka to tam się nie kupuje :D Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego ;)

Kolekcjoner
19-03-2012, 23:04
Tylko pamiętać żeby mieć backup
5D mkIII ;).

arqadius
22-03-2012, 14:35
Chciałbym uzupełnić swój zestaw o szkło portretowe. Jak widzę/czytam wszyscy są zgodni o zasadności posiadania Canona 85 f/1.8. Zastanawia mnie dlaczego pomijane jest wg mnie ciekawe szkło jakim jest Canon ef 100 f/2?
Czyżby już zbyt ciemno? Drżenie ręki? Na cropie robi sie już dobre tele ale na FF?
Konstrukcja bliźniacza do 85 i z tego co widać na wykresach szkło ostrzejsze. Jak wygląda to w praktyce, ma ktoś doświadczenia z tymi szkłami?

kosdkp
22-03-2012, 23:22
5D mkIII ;).
M9. Lżej :mrgreen:

dreamstorm
22-03-2012, 23:36
Chciałbym uzupełnić swój zestaw o szkło portretowe. Jak widzę/czytam wszyscy są zgodni o zasadności posiadania Canona 85 f/1.8. Zastanawia mnie dlaczego pomijane jest wg mnie ciekawe szkło jakim jest Canon ef 100 f/2?
Czyżby już zbyt ciemno? Drżenie ręki? Na cropie robi sie już dobre tele ale na FF?
Konstrukcja bliźniacza do 85 i z tego co widać na wykresach szkło ostrzejsze. Jak wygląda to w praktyce, ma ktoś doświadczenia z tymi szkłami?

Powodów jest kilka.
85tka jest dalej od 135L, więc większy sens jest mieć ogniskową 85mm
85tek jest kilkukrotnie razy więcej niż 100tek, więc i 100tka jest trochę droższa
Na FF spisuje się świetnie. Różnica w jasności jest raczej pomijalna, z małym zastrzeżeniem. Ja mam taki nawyk, że minimalnie na 85tce schodzę na 1/100 sek, na setce schodziłem na 1/125 s, do tego dochodzi różnica między f1.8 a f2 i mamy z pół działki łącznie w praktyce. W wyjątkowych sytuacjach może to mieć znaczenie, ale wybór między 85 1.8 a 100f2 to tak naprawdę preferencje co do ogniskowej

arqadius
23-03-2012, 11:44
Tak, pewna logika wypływa z Twoich słów - dobór zakresów w swojej szklarni o ekonomii portfela niewspomne ;)
Jestem już dawno zdecydowany na 85 tylko się zastanawiałem dlaczego 100 jest pomijana.
Dzięki!

Goomis
23-03-2012, 11:56
Tak, pewna logika wypływa z Twoich słów - dobór zakresów w swojej szklarni o ekonomii portfela niewspomne ;)
Jestem już dawno zdecydowany na 85 tylko się zastanawiałem dlaczego 100 jest pomijana.
Dzięki!

Ja setkę odrzuciłem bo stwierdziłem, że jak 100mm to lepiej 2.8 Macro

dreamstorm
23-03-2012, 17:47
Czy lepiej, nie wiem. Mowa tu o 100L? Podobno Lka wymiata jeśli chodzi o ostrość, jednak 100 f2 ostrości nie brakuje i przy okazji jest 2x jaśniejsza.
Jeśli ktoś nie chce robić zdjęć makro, to 100 f2 będzie bardziej opłacalnym zakupem.

Jaca9
23-03-2012, 17:55
5D mkIII ;).
Minimum ;)

michael_key
23-03-2012, 20:17
ale wybór między 85 1.8 a 100f2 to tak naprawdę preferencje co do ogniskowej
Zgadza się. Zależy jaka ogniskowa komu bardziej leży na FF, myślę że podobnie rzecz się ma jeśli chodzi 35L i 50L, preferencje nic innego.

obcy21
23-03-2012, 20:26
alternatywnie
5Dmk2
35L
85 1.8
430ex2
i jeszcze na backup zostanie...

dreamstorm
23-03-2012, 21:12
Zgadza się. Zależy jaka ogniskowa komu bardziej leży na FF, myślę że podobnie rzecz się ma jeśli chodzi 35L i 50L, preferencje nic innego.

Nie chciałbym się czepiać, ale muszę jednak skomentować:)
Podobnie, aczkolwiek ze znacznie większymi różnicami. 35L i 50L to zupełnie różne szkła. Różnica w kącie widzenia jest o wiele większa niż między 85 i 100 mm. Różnica w świetle też jest większa.
35L jest też znacznie szybszy niż 50L i obrazek na f1.2 a 1.4 to też spora różnica w "rozmyciu". A poza tym się zgadzam :)

strideer
23-03-2012, 21:14
35L i 50L to zupełnie różne szkła.

Do ślubów? Jedno spokojnie może zastępować drugie. Plusem 35L jest szybszy AF, plusem 50L jest lepszy obrazek.

dreamstorm
23-03-2012, 21:54
Po tym kątem, to prawda. Jedno może zastąpić drugie w wielu przypadkach. Jednak dobrą 50tkę ciężko znaleźć. Kilku osobom na tym forum to się udało i oni się szczęściarzami. Inni, tak jak ja zrezygnowali po paru próbach.
Obrazek jednak dają całkiem inny, czego nie można powiedzieć o 85 1.8 względem 100 f2

strideer
23-03-2012, 21:58
Po tym kątem, to prawda. Jedno może zastąpić drugie w wielu przypadkach. Jednak dobrą 50tkę ciężko znaleźć. Kilku osobom na tym forum to się udało i oni się szczęściarzami. Inni, tak jak ja zrezygnowali po paru próbach.

Rozrzut jakościowy w 50L to jest moim zdaniem mit. To bardzo dobry lecz również wymagający obiektyw, wobec którego są stawiane nadmiernie wygórowane oczekiwania (przede wszystkim ze względu na cenę. Jednak jeżeli wziąć pod uwagę faktyczną jakość obrazka to to szkło nie ma przecież żadnej konkurencji - i właśnie za to się płaci tyle złotówek.

dreamstorm
23-03-2012, 22:19
Do jakości 50L nie mam żadnych zastrzeżeń. Kupiłem ją kiedyś sobie, ale miała BF, więc oddałem. Drugą sztukę pojechałem kupić, ale miała BF minimalny, więc oddałem. Do tego dochodzi Focus shift, na który ludzie narzekają. Ja miałem za krótko, żeby sprawdzić czy taka wada występuje, ale najpierw musiałbym mieć obiektyw bez BF.
Jak pierwszy raz wziąłem ten obiektyw w ręce to wiedziałem, że muszę go mieć, bo wrażenie robi niesamowite. Konstrukcja najlepsza jaką widziałem w Lkach, więc to nie jest tak, że uważam, że 35L cacy, bo mam a 50L jest be.
Trzeba było jednak coś wybrać.

strideer
23-03-2012, 22:21
Do jakości 50L nie mam żadnych zastrzeżeń. Kupiłem ją kiedyś sobie, ale miała BF, więc oddałem. Drugą sztukę pojechałem kupić, ale miała BF minimalny, więc oddałem. Do tego dochodzi Focus shift, na który ludzie narzekają. Ja miałem za krótko, żeby sprawdzić czy taka wada występuje, ale najpierw musiałbym mieć obiektyw bez BF.
Jak pierwszy raz wziąłem ten obiektyw w ręce to wiedziałem, że muszę go mieć, bo wrażenie robi niesamowite. Konstrukcja najlepsza jaką widziałem w Lkach, więc to nie jest tak, że uważam, że 35L cacy, bo mam a 50L jest be.
Trzeba było jednak coś wybrać.

Jasne. Ja po prostu swoim 50L fotografuję. W różnym świetle - przy żarowym i świetlówkach faktycznie szkło ma tendencje do odjazdów (na Mark II), ale można nad tym zapanować. Przypuszczam, że na Mark III będzie śmigać aż miło.

dreamstorm
23-03-2012, 22:34
Gdybyś miał takie 2 BF jak ja pewnie byś to zauważył i nie fotografował :).
Najpierw zrobiłem jak głupi ze 400 zdjęć tablic testowych i innych gratów w pokoju sprzedającego, ale najlepszym testem FF/BF zawsze jest fota zrobiona człowiekowi, ostrząc w oko. Dopiero wtedy widać czy obiektyw jest ok.
Oby te czasy szybko nastąpiły, żebyśmy mieli 5d mkIII, na którym wszystko pięknie działa. Może kiedyś sobie kupię. Wtedy będę miał dylemat czy pozbyć się 5tki czy 1ki. Prawdopodobnie pozbędę się 5tki.

geko123
27-03-2012, 11:18
Witam

Ostatnio moja koleżanka przymierza się (chce w piętek kupić) do zakupu zestawu weselno- portretowego, ona początkowo chciała d700 +nikkor 24-70/2.8(z tego co ma przyda jej sie tylko 50/1.8 i lampa sb600) , ale ta trochę pooglądałem ceny i sklepy i za tą samą cenę (ok 15tyś) mogła by mieć 5d mkII+ 24-70/2.8 L + 50/1.8 +85/1.8+ metz 50 af-1(a jak sprzeda swój sprzęt nikona to 50/1.8 zmieni na 50/1.4, może nawet jakieś 40d na backup dokupi), ja uważam że chyba lepiej mieć zestaw ze dwiema nowymi stałkami, niż d700, z bądź co bądź lepszym AF ale jednym zoomem i wysłużoną 50/1.8. Sam już nie wiem, co wy byście wzięli?

manfred1
27-03-2012, 12:33
Canona

tombas
27-03-2012, 12:47
24-70/2.8 L + 50/1.8 +85/1.8+ metz 50 af-1(a jak sprzeda swój sprzęt nikona to 50/1.8 zmieni na 50/1.4, wysłużoną 50/1.8.
wszystko Ok, tylko zamiast 50 (nawet tej 1.4) to proponuje coś szerokiego albo 35mm.f/2.0 no i potem cos dłuzszego, na początek może być 70-200 f/4 lub 200mm f/2.8

dreamstorm
27-03-2012, 16:18
Jeśli miałbym dokładnie te 2 zestawy to wolałbym zdecydowanie Nikona.
Zależy co dla niej jest priorytetem. Jeśli AF to Nikon.
Używanie tylko centralnego punktu AF to jest „pain In the ash” przy repo.
Zależy też czy chce fotografować zoomami czy stałkami. Jeśli zoomami, to Nikon sprawdzi się świetnie. 24-70 w nikonie podobno dużo lepsze, choć przy tej klasie sprzętu to raczej różnice nie będą widoczne dla zwykłego śmiertelnika.
Problem zaczyna się wtedy jak zaczynasz mieć ochotę na bardzo jasne stałki  Wtedy wybór masz tylko jeden – Canon.

geko123
28-03-2012, 18:26
po dzisiejszej zabawie obydwoma aparatami zdecydowała się na nikona, dzięki wszystkim za pomoc.

tombas
28-03-2012, 18:57
po dzisiejszej zabawie obydwoma aparatami zdecydowała się na nikona, dzięki wszystkim za pomoc.
jak nic pasuje mi tu cytat z mojego ulubionego filmu (Casablanca)
"Będziesz tego żałować. Może nie dziś, może nie jutro, ale pewnego dnia.
I do końca swojego życia. ” :mrgreen:

geko123
29-03-2012, 11:57
:) ja się jedynie martwię że po 12h zestawem body+24-7-/2.8 + lampa ręce jej odpadną, ale jej pieniążki jej decyzja

obcy21
29-03-2012, 12:04
ja nawet chyba z gripa zrezygnuje, ponieważ po długim fotografowaniu też ręce odpadają ;)

mirasb
29-03-2012, 12:31
Witaj
Jeżeli sporo fotografujesz to nie rezygnuj z gripa.
Ostatnio robiłem zdjęcia na koncercie dwoma aparatami, jeden z gripem , drugi bez. Teraz wiem ,że jednak grip się przydaje :smile:.

Pozdrawiam
Mirek

obcy21
29-03-2012, 12:55
fakt grip ma swoje plusy do których zaliczam:
- lepsze trzymanie body
- często jak dwie baterie oddzielnie nie chcą odpalić aparatu, to dwie razem w gripie dają jeszcze radę

to takie zalety a wady:
- po 12 godzinach fotografowania robi się już ciężko

i to by było na tyle...

amroz
29-03-2012, 16:47
kupiłem grip do 5d II bo myślałem że będzie mi tak super ale okazało się po kilku weselach że wygodniej mi bez. Pionowych kadrów robię max 10% a faktycznie po 10 godzinach pracy to nawet taka waga robi różnicę.

jellyeater
29-03-2012, 19:28
- lepsze trzymanie body

Nawet w poziomie lepiej mi się trzyma. Mam oparcie na mały palec. Ale fakt jest ciężej. Za to praca na dwóch akumulatorach jest wyśmienita. Kwestia że do pracy w pionie i tak trzeba się przystosować. Zawsze mam pasek oplątany o nadgarstek (część ciężaru utrzymuje i jednak pewniej), trzeba się nauczyć szybko uwalniać rękę. Aparat wygląda też bardziej PRO. :D

mirasb
29-03-2012, 19:40
Witam
Jeżeli jesteśmy już zmęczeni to wtedy właśnie grip się przydaje.
Zobaczcie jaką pozycję przyjmuje łokieć przy zdjęciach z gripem , a jaką bez gripa. Zmęczenie powoduje, że bardzo trudno ustabilizować aparat przy zdjęciach pionowych bez gripa gdy łokieć jest mocno odchylony do góry/boku i ręka całym ciężarem opiera się na aparacie. Zdecydowanie bardziej stabilnie trzyma się aparat z łokciami przy sobie (aparat z gripem). Są to może niuanse, ale na własnej skórze się przekonałem , że jednak istotne.
I właśnie dlatego przy długich sesjach wolę mieć aparat zagripowany.

Pozdrawiam
Mirek

tombas
29-03-2012, 19:57
I właśnie dlatego przy długich sesjach wolę mieć aparat zagripowany
od zawsze (tj. od analoga EOS 300) miałem grip przy każdym lustrze, poprostu tak mam i już, a odkąd odkryłem hand strap to jedna bajka:mrgreen:

raado
29-03-2012, 20:40
odkąd odkryłem hand strap to jedna bajka:mrgreen:
A hand strap apropo można zrobić z paska naramiennego i poowijać sobie wokół ręki. Napewno nie będzie to samo co hand strap ale zawsze cuś:)

tombas
29-03-2012, 20:43
A hand strap apropo można zrobić z paska naramiennego i poowijać sobie wokół ręki.

tylko jak pracujesz na 2 aparaty, to ciężko się wyplątac tak "na szybko" a cena tych kilku dych nie zabija :-)

dreamstorm
30-03-2012, 00:46
Dokładnie. Do jedynki od początku miałem handstrapa i wygoda jest niesamowita. Nie wyobrażam sobie pracy bez. Gripa Nowella sobie też kupię przy jakiejś okazji, bo sezon się zbliża a wygoda z gripem jednak większa

jellyeater
30-03-2012, 06:52
tylko jak pracujesz na 2 aparaty, to ciężko się wyplątac tak "na szybko" a cena tych kilku dych nie zabija

A jak z gripem? Trzeba rękę wysuwać?

tombas
30-03-2012, 08:12

przyznam, że nie do końca rozumiem Twoje pytanie, no tak wsuwasz ręke między body a piękną, canonowska "skórkę":lol: regulujesz tak, żeby trzymała sama gdy skierujesz reke do dołu, ale wkładanie nie było uciązliwe ;-)

darkon
30-03-2012, 08:56

przyznam, że nie do końca rozumiem Twoje pytanie,
Chyba rozumiem pytanie, też się nad tym zastanawiałem czy ma sens jednoczesne używanie gripa i hand strapa. Przecież po założeniu hand strapa do kadrów pionowych musimy gimnastykować rękę jak do body bez gripa, albo wysuwać dłoń z hand strapa i chwytać normalnie za gripa.

tombas
30-03-2012, 09:11
dokładnie tak, ale wydaje mi się że odplatywanie ręki omotanej paskiem jest bardziej czasochłonne i mniej wygodne, zależy tez ile robimy kadrów pionowych. nie pisałem, że strap jest lekiem na całe zło, tylko ze zdecydowanie poprawia trzymanie aparatu (przez 12 godzin w piękny upalny dzień na weselu w remizie :mrgreen: )

darkon
30-03-2012, 10:42
nie pisałem, że strap jest lekiem na całe zło, tylko ze zdecydowanie poprawia trzymanie aparatu
Zgadza się, ale już wiem, że mój najbliższy zakup to hand strap, często fotografuję bez gripa i wolę nosić aparat za pasek w ręce a nie na szyi, tutaj starp sprawdzi mi się znakomicie. Warto kupować oryginał C czy są dobre zamienniki ?

tombas
30-03-2012, 11:24
czy przy kwocie rzędu 60zł warto iśc w zamienniki...? I dont think so:mrgreen:
zwróc tylko uwage ze są 2 rodzaje E1 i E2 (body bez gripa)

MaD77
30-03-2012, 11:30
A korzysta ktoś z Quick Strapa? Nie ma obaw, by przykręcić to do gripa?

jellyeater
30-03-2012, 12:39
Zgadza się, ale już wiem, że mój najbliższy zakup to hand strap, często fotografuję bez gripa i wolę nosić aparat za pasek w ręce a nie na szyi, tutaj starp sprawdzi mi się znakomicie. Warto kupować oryginał C czy są dobre zamienniki ?

Zostanę jednak przy oplątanym o nadgarstek pasku. Już jakoś nauczyłem się go intuicyjnie wyplątywać. Muszę tylko jedną pętlę popuścić.

Pasek ma taki plus, że można czasami aparat na szyi zawiesić... Przydaje się na wycieczkach.

tombas
30-03-2012, 13:01
Pasek ma taki plus, że można czasami aparat na szyi zawiesić... Przydaje się na wycieczkach.
a kto powiedział, że uzywając strapa odpina się pasek?:mrgreen:

jellyeater
30-03-2012, 14:25
a kto powiedział, że uzywając strapa odpina się pasek?
Nie mam aparatu od ręką, wyobraźnia mi siada i nie umiem sobie wyobrazić dopięcia dwóch pasków na raz. Poza tym ten na szyję by się wtedy dyndał bez sensu.

Ale jak popatrzyłem na działanie E1 to jednak wygląda to całkiem wygodnie. To faktycznie jest skóra, czy jakiś plastik?

darkon
30-03-2012, 15:26
czy przy kwocie rzędu 60zł warto iśc w zamienniki...? I dont think so:mrgreen:
zwróc tylko uwage ze są 2 rodzaje E1 i E2 (body bez gripa)
Przy takiej kwocie faktycznie nie ma co się bawić w zamienniki.
Tu znalazłem cały temat o hand strep na naszym forum
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76190
Jest w nim wiele ciekawych informacji, które rozwiały moje wątpliwości co do sposobów montażu z paskiem na szyję, wyboru między E1 i E2.

Goomis
30-03-2012, 15:42

Kiedyś Towers je sprzedawał, ale już je wycofał po tym jak był osobiście świadkiem jak komuś się aparat z niego zerwał ;]

amerykański BlackRapid albo polski ReporterStrap.

tombas
30-03-2012, 16:05
Nie mam aparatu od ręką, wyobraźnia mi siada i nie umiem sobie wyobrazić dopięcia dwóch pasków na raz.
powiem wiecej, bez paska naramiennego się nie da poprawnie zamontowac:lol:

To faktycznie jest skóra, czy jakiś plastik?
skóra ze skóry;-)

obcy21
31-03-2012, 11:39
tak troszeczkę offtopując dzisiaj sprawdziłem sobie baterie: dwie padnięte, czyli po załadowaniu do aparatu bez gripa nie pozwalały na jego uruchomienie - każda z osobna wymaga w takim razie ładowania, ale razem załadowane do gripa jeszcze działają i na moje oko spokojnie ze 100-150zdjęć z nich zrobi. Czy jest to jakiś defekt czy raczej normalna sprawa?
bo jeżeli normalne to grip na ślubie robi się jeszcze bardziej przydatny, zawsze to ok 100 zdjęć do przodu...

sebfoto
31-03-2012, 11:55
tak troszeczkę offtopując dzisiaj sprawdziłem sobie baterie: dwie padnięte, czyli po załadowaniu do aparatu bez gripa nie pozwalały na jego uruchomienie - każda z osobna wymaga w takim razie ładowania, ale razem załadowane do gripa jeszcze działają i na moje oko spokojnie ze 100-150zdjęć z nich zrobi. Czy jest to jakiś defekt czy raczej normalna sprawa?
bo jeżeli normalne to grip na ślubie robi się jeszcze bardziej przydatny, zawsze to ok 100 zdjęć do przodu...

Padnięte w sensie w wystarczającym stopniu rozładowane?
imho normalna sprawa. Ja robię tak, że po określonej ilości zdjęć wrzucam nową baterie, a poprzednia trafia do ładowarki. Lepiej mieć pewność niż tracić czas na wkładanie nowej, gdy kadry znikają :)

obcy21
31-03-2012, 12:01
w wystarczającym stopniu rozładowane ;) - należy czytać, nie zrobisz zdjęcia ani ani inne funkcje na aparacie nie działaj.

wisiena
31-03-2012, 19:15
UFFF jadę od 300setnego postu poprzedniego wątku Niezły maraton :) Mam pytanie, którego chyba nie było jeszcze. Czy używacie filtrów żelowych w kosciele lub sali i jak mogę wyzwalać moje 2xY460 mając w sankach 430ex2. Dodam jeszcze że mam radio Y RF630 z wyjsciem pc. Próbowałem podłączyć nadajnik do puszki kablem pc (puszka to 50d) i mając w sankach 430 nie jestem wstanie wyzwolić dodatkowych lamp. Próbował ktoś może?
Penie spytacie zaraz po co wiec odpowiadam: chcę mieć możliwość doświetlenia sali jak i również kontrolę w postaci dopalenia pierwszego planu.

manfred1
31-03-2012, 21:19
To jest jakis masochizm z tymi lampami. Jutro Ci napisze czemu.

kosdkp
31-03-2012, 21:28
UFFF jadę od 300setnego postu poprzedniego wątku Niezły maraton :) [...] jak mogę wyzwalać moje 2xY460 mając w sankach 430ex2. Dodam jeszcze że mam radio Y RF630 z wyjsciem pc. Próbowałem podłączyć nadajnik do puszki kablem pc (puszka to 50d) i mając w sankach 430 nie jestem wstanie wyzwolić dodatkowych lamp. Próbował ktoś może?
Penie spytacie zaraz po co wiec odpowiadam: chcę mieć możliwość doświetlenia sali jak i również kontrolę w postaci dopalenia pierwszego planu.
Próbowałem i działa, tyle, że: 5d2+ na sankach 580II, kabelek pc z puchy do nadajnika podczepionego w mocowaniu statywu puchy. Odbiornik + 430II. Nie było problemów(kabelek do gniazda pc w body, do kostki w która wpięty jest nadajnik, stąd "pobiera" sygnał analogicznie jak ma to miejsce w sankach)

wisiena
31-03-2012, 21:36
kosdkp a trzeba coś w puszce przestawiać bo nie wiem czy mam kabel walnięty czy nadajnik bo za ch...re nie mogę tak wyzwolić.

kosdkp
31-03-2012, 21:48
kosdkp a trzeba coś w puszce przestawiać bo nie wiem czy mam kabel walnięty czy nadajnik bo za ch...re nie mogę tak wyzwolić.

Dziwne.Przed chwila sprawdziłem również na 20d smiga

bartek_
31-03-2012, 23:33

Miałem podobny problem. Uzywam photix (nie pamiętam modelu, ten co nie przenosi ettl). u mnie problem tkwił w tym, że trzeba było wpinać w body wtyczkę od nadajnika w pewnym okreslonym położeniu. Tak jakby wtyczką do góry i dopiero wtedy dokręcić śrubę co mocuje wtyczkę na stałe. Nie wiem z czego to wynika ale jak wtyczka jest skierowana do "góry" i dokręcona w tej pozycji na "stałe" to wszytko śmiga jak należy. Podobnie jest w lampie - 580ex jak nie ma wpietego w sanki odbiornika, a kabelkiem podłączony - musi byc wtyczka w położeniu do "góry". spróbuj

Morg
01-04-2012, 06:56
Witam,
fotografuję amatorsko już kilkanaście lat:) koledze spodobały się moje zdjęcia i poprosił mnie o fotografowanie na chrzcinach córki - zgodziłem się, był bardzo zadowolony ze zdjęć, ja również. Następnie zrobiłem jeden ślub w rodzinie (miałem pożyczone 17-40 i 28/1.8 + lampa), młoda para też zadowolona.
Zdjęcia rozeszły się wśród ich znajomych i na tą chwilę mam 3 śluby w ciągu 3 miesięcy z polecenia.
Jako że sprzęt skromny (1dmkII + 20d + T28-75/2.8 +50/1.4 +430exI) i budżet też - mogę dołożyć około 3500zł (max 4000zł) zaczęły się dylematy. W tej chwili widzę dla siebie 3 opcje:
- Zakup używanego 5d mkI z małym przebiegiem, sprzedaż 1d i zakup 35/2 i 85/1.8 (brak szerokiego kąta ale jest tamron 28-75).
- Zostawić 1d i dokupić używanego 16-35 (mogę mieć rocznego, przebranego z pewnego źródła za 4000zł), sprzedać 28-75 i dozbierać na 28/1.8
- Zakup 35/1.4 lub 24/1.4 ale chyba za 4000zł nie znajdę, 35 będzie pewnie ciut wąska na 1d, ale zapewne nadrobi plastyką i jakością.

Podsumowując, chciałbym mieć 35mm lub odpowiednik (moja ulubiona ogniskowa). W obecnym zestawie doskwiera mi brak jasnego 35mm i w drugiej kolejności czegoś szerszego. Co byście wybrali? Ewentualnie poproszę inne propozycje.

micles
01-04-2012, 11:59
Używane 24 1.4 mkI ?

manfred1
01-04-2012, 13:20
wisiena 2xY460 nie nadają się do oświetlania sali weselnej. Znaczy może i by się nadawały ale jeśli umieścisz je dość wysoko to musisz pamiętać o tym iż te lampy po 25 min. całkowicie się wyłączają. Trzeba co 20 minut wykonać zdjęcie lub test na błysk.

micles
01-04-2012, 17:08
Masz na ślubie przerwy większe niż 25min? :)

tombas
01-04-2012, 17:17

tak, w naszych rejonach bywają "obgrywki" lub "obigrowki" które czasem trwają i ponad godzine (i ja traktuje to jako przerwe) po zfoceniu tylko PM i rodziców wrzucających kase do koszyka

wisiena
01-04-2012, 17:21
a jeśli zamocuje na nich dwie parasolki srebre skierowane w sufit to powinny doświetlić. Nie mam też zamiaru pstrykać wszystkich zdjęć tak tylko przy niektórych ujęciach no myślę też by założyć jakiś kolorowy żel na lampę jeśli oświetlenie jest nijakie.

manfred1
01-04-2012, 17:31

Tak - gdy idę zdjęcia robić na salę gdzie siedzą goście, na zewnątrz przyjęcia ale w sumie wszędzie można lampy porozstawiać i wszędzie błyskać tak od domu Pani młodej po sale weselną.

tombas
01-04-2012, 17:36
wszędzie można lampy porozstawiać i wszędzie błyskać
parę slubów w życiu zrobiłem;-) i nie moge sobie przypomnieć sytuacji, gdzie żałowałem, że nie mam dodatkowych lamp porozstawianych na sali

manfred1
01-04-2012, 17:39
Gdy rozstawisz Y460 to na pewno pożałujesz i zapamiętasz ;-)

wisiena
01-04-2012, 18:20
Może i racja. Jeśli chodzi o filtry cto na lampe używacie coś w kosciele

tombas
01-04-2012, 18:28
Może i racja. Jeśli chodzi o filtry cto na lampe używacie coś w kosciele
nie, nie używam w kościele. zwykle do nocnych (miejskich) plenerów zakładam złotego stoffena, a na stałe na lampie jest biały

fotocoto
01-04-2012, 19:03
Ja polecam lumiqest promax, zestaw jest dośc drogi ale niezły i wygodny w użyciu. Ale jak kolega wyżej, uważam filtry nie, ważne jednak by zmiękczyć czymkolwiek.

wisiena
01-04-2012, 19:15
Ważne jest by oprócz miekiego było również zbalansowane światło odpowiednio. Ja używam Lumiquesta z takimi wrotami otwieranymi (nie pamietam nazwy). Ostatnio kupiłem zestaw Filtrów Żelowych Cokina i pewnie sprawdzę przy najbliższej okazji. Myślę że obróbka jest dużo prostsza jeśli świecisz podobną barwa co światło zastane no i mniej widać lampę na zdjęciach.

tombas
01-04-2012, 19:22
Ważne jest by oprócz miekiego było również zbalansowane światło odpowiednio. Ja używam Lumiquesta z takimi wrotami otwieranymi (nie pamietam nazwy). Ostatnio kupiłem zestaw Filtrów Żelowych Cokina i pewnie sprawdzę przy najbliższej okazji. Myślę że obróbka jest dużo prostsza jeśli świecisz podobną barwa co światło zastane no i mniej widać lampę na zdjęciach.

dokładnie o tym pisałem, nocne miasto "swieci" głównie na ciepło złoty kolor (stąd moja nakładka)

Anvil
02-04-2012, 16:06
Mam troszkę nietypowe pytanie. Jaki patent polecacie do pracy na dwóch korpusach jednocześnie. Jakies szelki, pasy czy coś w tym rodzaju? Linki mile widziane :)

gadget_zary
02-04-2012, 16:41
Zwykły neopren w miarę szeroki co by karku nie męczył aż tak jak zwykły pasek + reporter strap rs z 2 body. I póki co nie narzekam, może po tym sezonie wypróbuję pasek reportera na 2 body.

tombas
02-04-2012, 16:50
Zwykły neopren w miarę szeroki co by karku nie męczył aż tak jak zwykły pasek
dokładnie tak, mam paski lowepro C (nie ześlizguje się z ramienia) do tego pas biodrowy light utility z sakwami na szkła + utility bag jak bym chciał schowac drugie body. i sie sprawdza:smile:

darkon
02-04-2012, 16:57
dokładnie tak, mam paski lowepro C (nie ześlizguje się z ramienia) do tego pas biodrowy light utility z sakwami na szkła + utility bag jak bym chciał schowac drugie body. i sie sprawdza:smile:
A masz jakiś patent, na to aby ten pasek lowepro C nie wypinał się na końcach bez wiedzy użytkownika? Myślałem o takim pasku, ale przeraża mnie możliwość samoistnego rozpięcia się.

tombas
02-04-2012, 17:01
A masz jakiś patent, na to aby ten pasek lowepro C nie wypinał się na końcach bez wiedzy użytkownika? Myślałem o takim pasku, ale przeraża mnie możliwość samoistnego rozpięcia się.
weź mnie nie strasz;)
te klamerki trzeba dosyc mocno ścisnąc z obu stron żeby "puściły" wiec wydaje mi się że nie ma możliwości jak to napisałeś "samoistnego rozpięcia się"

obcy21
02-04-2012, 17:09
Witam,
fotografuję amatorsko już kilkanaście lat:) koledze spodobały się moje zdjęcia i poprosił mnie o fotografowanie na chrzcinach córki - zgodziłem się, był bardzo zadowolony ze zdjęć, ja również. Następnie zrobiłem jeden ślub w rodzinie (miałem pożyczone 17-40 i 28/1.8 + lampa), młoda para też zadowolona.
Zdjęcia rozeszły się wśród ich znajomych i na tą chwilę mam 3 śluby w ciągu 3 miesięcy z polecenia.
Jako że sprzęt skromny (1dmkII + 20d + T28-75/2.8 +50/1.4 +430exI) i budżet też - mogę dołożyć około 3500zł (max 4000zł) zaczęły się dylematy. W tej chwili widzę dla siebie 3 opcje:
- Zakup używanego 5d mkI z małym przebiegiem, sprzedaż 1d i zakup 35/2 i 85/1.8 (brak szerokiego kąta ale jest tamron 28-75).
- Zostawić 1d i dokupić używanego 16-35 (mogę mieć rocznego, przebranego z pewnego źródła za 4000zł), sprzedać 28-75 i dozbierać na 28/1.8
- Zakup 35/1.4 lub 24/1.4 ale chyba za 4000zł nie znajdę, 35 będzie pewnie ciut wąska na 1d, ale zapewne nadrobi plastyką i jakością.

Podsumowując, chciałbym mieć 35mm lub odpowiednik (moja ulubiona ogniskowa). W obecnym zestawie doskwiera mi brak jasnego 35mm i w drugiej kolejności czegoś szerszego. Co byście wybrali? Ewentualnie poproszę inne propozycje.

sprzedać 1dmk2 t28-75/2.8, za pozyskane pieniądze kupić 5Dmk1 bądź szukać mk2(po premierze mk3 jest wysyp) kupić 35/2 i 85 1.8

darkon
02-04-2012, 18:47
weź mnie nie strasz;)
te klamerki trzeba dosyc mocno ścisnąc z obu stron żeby "puściły" wiec wydaje mi się że nie ma możliwości jak to napisałeś "samoistnego rozpięcia się"
Jestem właśnie po testowym ściskaniu szybkozłączek w LowePro Voyager S, teraz to mam stracha, delikatne ściśnięcie i złączka robi "pstryk".

tombas
02-04-2012, 19:24
Jestem właśnie po testowym ściskaniu szybkozłączek w LowePro Voyager S, teraz to mam stracha, delikatne ściśnięcie i złączka robi "pstryk".
no tak, ale żeby wypiąc to należy scisnąc równocześnie z obu stron (chce wierzyć, że nie da się tego zrobić przypadkiem:smile: )

KGR
02-04-2012, 19:39
... więc teraz i ja zapytam :)
Czy zostawić 17-40L do 5dmII czy może wymienić na szerszą stałke?
17-40 wydaje się rozsądnym szerokim szkłem do ciasnych pomieszczeń i kościoła.
28/1.8 zdaje się być za ciasne do w/w.

tombas
02-04-2012, 19:49
Czy zostawić 17-40L do 5dmII czy może wymienić na szerszą stałke?

ale szerszą niż 17 czy 40mm?
bo jeśli od 17 to tak wymienic, albo lepiej dokupić:mrgreen:
sam bym chciał zastosować się do tej rady:mrgreen:
a tak powaznie to co masz najszersze i najjaśniesze to 17-40? bo piszesz też o 5D a w stopce go nie masz, wiec nie wiem

wisiena
02-04-2012, 19:51
Ja używam pasek lowepro voyager i miałem raz sytuację, której nie potrafię wyjaśnić ale pasek mi się zsuną z jednej strony. Klamry trzymały tylko jakoś się rozplątał na całe szczęście siedziałem więc aparat zsunął mi się na kolana. Myślę nad jakimś paskiem reporterskim ale nie wiem czego się czepić. Voyager jest trochę za szeroki i zajmuje dużo miejsca w torbie no i jak jest gorąco to szyja się poci. Jeśli chodzi o zastosowanie w plenerze czy na wypad w góry to bomba.
Jeśli chodzi o 17-40 to często używam ale zapiętego na 50D. Końcem miesiąca kupuję mkII więc na pewno odkryje to szkło na nowo. Każdy na tym forum napisze ci że 4l to ciemnica i tylko jasne stałki ale jak masz opanowaną lampę to szkiełko daje rade.

darkon
02-04-2012, 19:54
no tak, ale żeby wypiąc to należy scisnąc równocześnie z obu stron (chce wierzyć, że nie da się tego zrobić przypadkiem:smile: )
Powtórzyłem testy jeszcze raz, teraz pod obciążeniem body + grip + lampa. Szybkozłączki trzymają bardzo dobrze, wygląda na to, że tylko jeśli pasek jest luźny i nieobciążony to łatwo się rozpina, kiedy wisi na nim ciężar jest OK. Moje lustro bezpiecznie wisi już na Lowepro Voyager S, kupionym po okazyjnej cenie, bo to stary model :mrgreen:.

wisiena
02-04-2012, 19:56
z tym paskiem jest tak że im cięższy sprzęt tym klamry lepiej trzymają.

micles
02-04-2012, 20:52
no tak, ale żeby wypiąc to należy scisnąc równocześnie z obu stron (chce wierzyć, że nie da się tego zrobić przypadkiem:smile: )Tak gwoli ciekawostki : na zawodach wspinaczkowych miałem przełożonego repa (taki sznurek) przez dziurki, które powstają ze standardowego paska Canona normalnie założonego na body. Przy którejśtam z kolei kontroli sprzętu przed wychodzeniem na linie w górę zobaczyłem, że jeden z końców paska jest odpięty, a aparat wisi już tylko na moim repie przełożonym przez jedną pętelkę :)

Polecam w tym temacie dmuchać na zimne, bo gdy nie trzymamy aparatu w ręku, pasek jest jedyną formą zabezpieczenia sprzętu przed lotem.

arrow
02-04-2012, 21:11
pasek jest jedyną formą zabezpieczenia sprzętu przed lotem.

a to już kosztuje :) upadek z niewielkiej wysokości na beton ... pękniecie płyty głównej i koszt 2500 zł :)

micles
02-04-2012, 22:01
Ja już się na tych zawodach mniej o sprzęt martwiłem, niż o to że jak spadnie mi taki kawałek kloca z 10m na publiczność, to może zabić. Będę pewnie przyszłościowo myślał nad redundantnym zabezpieczeniem w postaci jakiegoś ucha wkręcanego w gwint statywowy.

KGR
03-04-2012, 09:01
ale szerszą niż 17 czy 40mm?
bo jeśli od 17 to tak wymienic, albo lepiej dokupić:mrgreen:
sam bym chciał zastosować się do tej rady:mrgreen:
a tak powaznie to co masz najszersze i najjaśniesze to 17-40? bo piszesz też o 5D a w stopce go nie masz, wiec nie wiem

żony też w stopce nie mam a w domu mam ;)

Pytam bo chcę zmienić szkiełka, 5-ka będzie wkrótce gdyby juz była nie pytał bym, sam bym znalazł odpowiedź.
Do sprzedania ida 8mm i 70-200L. Tak najszerzej to 17-40.

tombas
03-04-2012, 09:25
żony też w stopce nie mam a w domu mam ;)

a do sprzetu ją zaliczasz rozumiem, skoro wspominasz o Niej w kwestii stopki?:mrgreen:
a tak poważnie to moim skromnym zdaniem jednak potrzebujesz coś "po jasności" a tu wybór jest wprost proporcjonalny do zasobności portfela.
ale nie wiem czy pisac dalej bo...

sam bym znalazł odpowiedź.

jak nie znadziesz, to służe pomocą ;-)

Do sprzedania ida 8mm i 70-200L.
trochę krótko jak ogniskowe przy FF konczą się na 85mm

micles
03-04-2012, 15:31
a tak poważnie to moim skromnym zdaniem jednak potrzebujesz coś "po jasności" a tu wybór jest wprost proporcjonalny do zasobności portfela.Wybór jest jeden. Ostatnio znowu rozważałem nad alternatywą dla Samyanga 14, ale niestety - nie ma żadnej ;)

C14 - słabszy niż Samyang pod względem ostrości i w cenie sześciu Samyangów
S14 - bardzo słabszy niż Samyang
C16-35 - akceptowalna jakość i mega drogi
To16-28 - słaby i mega drogi
C17-40 - ciemny
To11-16 - pod cropa, na FF działa tylko na 16mm i rogi supermiękkie

O czymś jeszcze zapomniałem?

Ostatecznie podsumowując, do rozważenia w kryteriach "szerszy niż 17" i "2.8" są wg mnie tylko Samyang i C16-35.

gadget_zary
03-04-2012, 15:37
Masz jeszcze Sigmę 17-35 HSM (wersję II) i tamrona 17-35. No ale tylko używki bo już nieprodukowane.

Flanel
03-04-2012, 16:02

Ja używam.

Zakupiony w foto-necie.

o taki

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt38972-Capa-Quick-Strap-ergo-neoprenowy-.html

Wisi na tym 5D mark II, z gripem phottixa, i np z zapiętym 35L, czy 135L + lampa 580exII

Dynda sobie spokojnie...

micles
03-04-2012, 19:28
Masz jeszcze Sigmę 17-35 HSM (wersję II) i tamrona 17-35. No ale tylko używki bo już nieprodukowane.No ale to już 17, a nie 14 ;)

Pedro44
03-04-2012, 21:45
Odnośnie paska to ja mam coś takiego:
http://allegro.pl/double-quick-strap-podwojny-pasek-na-2-aparaty-i2240670819.html
i w kościele sprawdza się dobrze (praktycznie używam tylko w kościele, ale bez lamp) - mam pod ręką 2 aparaty, zamiana aparatu w ręku trwa 1-2s.
Trzeba sobie dopasować długość pasków - popróbować jaka długość jest dla nas optymalna.
Samo wykonanie paska i trzymanie aparatu jest ok.

wisiena
03-04-2012, 23:31
Ma ktoś z was pasek crumplera takie kolorowe widziałem.

dunablaster
04-04-2012, 09:08
mam 2 lampy 560 i 560II, do tego 2x4 akumulatorki AA NiMH 2100 mAh. 4 akumulatorki w gripie canona BP-511 nie pamietam ile mAh ale standardowo jak akumulatorki Canona - mam oryginalny akumulatorek Canona.

Karty pamięci CF 2 GB, 8 GB, 16 GB.
w zapasowym body 2 karty SD 8 GB

Wszystko na kartę w RAWach.

Zapasowy Canon ma jednego LP-E5 ale też posiada grip

Docelowo ma być 500 obrobionych zdjęć na CD z czego 150 z nich trafi do albumu na "odbitce". niewykluczone że zdjęcia będą wyselekcjonowane, dlatego wliczam całą pracę na ślubie jeśli chodzi o zużycie sprzętu (przede wszystkim akumulatorków)

Cała sesja - przygotowania, ślub, wesele, krótki plener, wesele i koniec.
Ewentualnie ma zostać nagrany jakiś krótki film na 500d. Ale to taka opcja.

I teraz takie pytanie
-czy wystarczy tyle kart? (Canon 30d, 500d)
-ile powinienem jeszcze minimalnie akumulatorków dokupić (mam 4 w 30d, 1 w 500d, 2x4 do lampy błyskowej, biorąc pod uwagę jeszcze to, że będę doświetlał na plenerze)?

aha mam jeszcze aputure trigmastery, jeden nadajnik, 2 odbiorniki, powinno chyba starczyć na 20 kafli wyzwoleń? no cóź, trigmastery dopiero nówka od połowy miesiąca, nieczęsto używane, tylko do sprawdzenia jak się sprawuje.
Ciekawe jak sobie poradzą w plenerku..

wisiena
04-04-2012, 09:31
Mi na weselu jeśli sesja jest w ten sam dzień idą 2 baterie w 50D i jeden komplet w lampie 430EX2 czasem pod koniec wesela zmienię. Jeśli chodzi o karty to mam 2x8, 1x4, 1x16
i ta ostatnio wykorzystuje w 20% (robię w RAW i nie kręcę video). Jeśli jest brakuje miejsca to na mniej ważnych sytuacja (np w trakcie zabawy) przełączam się na sRAW

arrow
04-04-2012, 11:13
Przez całe zlecenie weselne schodzi mi po około 50 % z kazdej baterii (grip) w 5d2, jeden komplet baterii w 580 tce ktory asekuracyjnie wymieniam przed oczepinami
teoretycznie po zleceniu wiesz juz co i ile tobie potrzeba ... video filmowanie lustrem zjada baterie w oczach wiec przy założeniu ze będziesz sporo krecil musisz tego miec sporo

wisiena
04-04-2012, 11:52
Nie spotkałem się jeszcze by na sali weselniej nie było prądu. Bierzesz więc ładowarki i doładowywujesz jak ci zaczną szybko padać. Akumulatorki do lampy naładujesz w godzinę dobra ładowarka ą. Ewentualnie zawsze możesz załadować 2 reklemówki bateriami i po sprawie albo jakiś agregat na plecy :)

geko123
04-04-2012, 12:03
Podstawa to mieć zawsze zapas i ładowarki, ja raz jak zostawiłem domu saszetkę z aku do aparatu to całe wesele na jednej baterii leciałem ale zawsze gdy była przerwa bateria lądowała w ładowarce. Natomiast co do lampy to wszystko zależy ile fotografuje się z lampą ile bez, ja bez 3 kompletów akumulatorków się na zlecenie ruszam...;)

arrow
04-04-2012, 13:00
jakiś agregat na plecy :)

grunt to obrazowe tłumaczenie ...

Nie zmienia to faktu ze z większości z nas nie trzeba tłumaczyć ile prądu potrzebują i nie zmienia to faktu ze każdy przed zleceniem przygotowuje sie do niego (ładuje aku, przegląda karty i ląduje potrzebne akcesoria do torby) wraz z ilością zleceń wyrabia sobie pogląd na własną prace czyli ile zużywa aku ile robi średnio zdjęć ile materiałów zużywa ile kart jakie szkła najczęściej używa etc etc ale to oczywiście nic nowego i żadnej rewelacji nie odkrywam :):P

Goomis
04-04-2012, 20:14
Nie spotkałem się jeszcze by na sali weselniej nie było prądu. Bierzesz więc ładowarki i doładowywujesz jak ci zaczną szybko padać. Akumulatorki do lampy naładujesz w godzinę dobra ładowarka ą. Ewentualnie zawsze możesz załadować 2 reklemówki bateriami i po sprawie albo jakiś agregat na plecy :)

A ja się spotkałem. Była awaria na całym osiedlu i przez 2h grajek leciał na akustyku przy świeczkach a goście jedli tylko zimne przekąski :D

Natomiast co do lampy to wszystko zależy ile fotografuje się z lampą ile bez, ja bez 3 kompletów akumulatorków się na zlecenie ruszam...;)

łoo matko mi jeden komplet eneloopów starczy na 1,5 wesela... (oczywiście bez błyskania w plenerze)

Mi BP-511 w 40D wystarczały na ~1100-1200 zdjęć jedna.
A karty to nie wiem, bo nie wiem ile ma RAW z 30D.

micles
04-04-2012, 20:27
łoo matko mi jeden komplet eneloopów starczy na 1,5 wesela... (oczywiście bez błyskania w plenerze)Niektórzy nie robią na 1600-3200 1.4-2.5, kiedy używają lampy :)

budziko
04-04-2012, 21:15
Niektórzy nie robią na 1600-3200 1.4-2.5, kiedy używają lampy :)
:)
No tak, używanie ciemnych szkieł plus niskiego iso dla podtrzymania jakości zdjęć nie służy dobrze akumulatorkom.
Skoro i tak jadąc fotografować wesele jedziemy autem to zabrani ładowarek do aparatu i AA nie powinno być problemem. Mogą nie być potrzebne ale gdy coś się zadzieje złego mamy możliwość "ratowania" naszej sytuacji. Wszytko w myśl teorii lepiej mieć niż nie.

dunablaster
04-04-2012, 21:15
eneloopy bardzo ładna sprawa a jeśli to będzie GP 2100 mAh ? Bo takie na razie mam :-D

Goomis
05-04-2012, 10:26
:)
No tak, używanie ciemnych szkieł plus niskiego iso dla podtrzymania jakości zdjęć...

Chyba chciałeś napisać, dla zabicia klimatu? 0 ambientu, oświetlony główny obiekt a z tyłu ciemność widzę :p
(P.S. Zaczynamy od nowa wojnę o lampę? :p)

Skoro i tak jadąc fotografować wesele jedziemy autem to zabrani ładowarek do aparatu i AA nie powinno być problemem. Mogą nie być potrzebne ale gdy coś się zadzieje złego mamy możliwość "ratowania" naszej sytuacji. Wszytko w myśl teorii lepiej mieć niż nie.

No ja zawsze mam 2komplety eneloopów, w poprzednim sezonie miałem 2x lp-e6 (teraz mam 3x) ładowarki na wszelki wypadek też, chociaż jeszcze nie musiałem korzystać (no chyba, że jestem razem z takim jednym upierdliwym filmowcem co kręci 5D2 i ciągle krzyczy: "daj akku, bo mi już pada" :p )

eneloopy bardzo ładna sprawa a jeśli to będzie GP 2100 mAh ? Bo takie na razie mam :-D

Proponuję zakup eneloopów. Koszt nie duży a pewność i spokój gwarantowane.

Niektórzy nie robią na 1600-3200 1.4-2.5, kiedy używają lampy :)

Bez przesady, zazwyczaj jadę 1600 i 2.0 :p

Pedro44
05-04-2012, 23:07
Ja wyznaję zasadę - czym więcej tym lepiej i bezpieczniej, sprzęt nie ma prawa mnie zaskoczyć. Do 5D, 40D, 30D mam łącznie 11 szt aku, w tym 7 oryginalnych (super, że BP-511 pasują do wszystkich ww. modeli), 2 lampy i 4-5 kpl aku AA do lamp, enelopki czarne, białe i pentagramy.

Pewnie w niedługim czasie będzie 5D II i akumulatorki z posiadanego 7D też są kompatybilne, a to też inwestycja na przyszłość, do 5D III :)
Znowu akumulatorki nie kosztują, aż tyle, żeby przez nie obgryzać paznokcie.

Nie czekam, aż mi się rozładowują do końca tylko wymieniam wcześniej - aparat mnie nie zaskoczy, a lampa szybciej się ładuje, jeśli jej używam.

wisiena
06-04-2012, 10:05
Ja wyznaję zasadę - czym więcej tym lepiej i bezpieczniej, sprzęt nie ma prawa mnie zaskoczyć. Do 5D, 40D, 30D mam łącznie 11 szt aku, w tym 7 oryginalnych (super, że BP-511 pasują do wszystkich ww. modeli), 2 lampy i 4-5 kpl aku AA do lamp, enelopki czarne, białe i pentagramy.

Pewnie w niedługim czasie będzie 5D II i akumulatorki z posiadanego 7D też są kompatybilne, a to też inwestycja na przyszłość, do 5D III :)
Znowu akumulatorki nie kosztują, aż tyle, żeby przez nie obgryzać paznokcie.

Nie czekam, aż mi się rozładowują do końca tylko wymieniam wcześniej - aparat mnie nie zaskoczy, a lampa szybciej się ładuje, jeśli jej używam.

Kiedy ty to chłopie ładujesz?. Ja pewnie musiał bym iść dzień wcześniej na urlop by to naładować.

Pedro44
06-04-2012, 10:45
3 ładowarki do BP-511 i 2 szybkie ładowarki do AA.
Przy ładowarkach procesorowych nie trzeba jej pilnować, można zostawić na noc.
Zresztą nigdy nie ma takiej sytuacji, że mam rozładowane wszystkie baterie, przed imprezą co najmniej połowę baterii tylko doładowuję - wtedy czas ładowania trwa kilka-kilkanaście minut.

dreamstorm
06-04-2012, 12:10
Pedro44 - w pełni popieram i podzielam taki punkt widzenia.
Dostałem od żony na walentynki ładowarkę procesorową :D, super sprawa.
Myślę, czy by nie dokupić do 5d mkII czwartej baterii, ale mając naładowane na fulla powinienem dać radę zrobić całe repo na 2 aku.

tombas
06-04-2012, 12:44
mając naładowane na fulla powinienem dać radę zrobić całe repo na 2 aku.
i jeszcze plener w innym dniu, tez dasz radę na tych 2 aku

darkon
06-04-2012, 12:51
Jeśli masz GP ReCyko+ 2100 mAh, to one niczym nie ustępują Sanyo Eneloop, jesli te GP to zwykłe NiMH to warto je wymienić na Eneloopy czy Recyko.

wisiena
06-04-2012, 16:54
Jaki zamiennik baterii proponujecie do mkII w 50D używałem hanhell i było ok ale do marka nie mam pojęcia co dobre

Pedro44
06-04-2012, 17:47
Ja do 7D, a to to samo kupiłem aku Phottix-a, wydajność podobna do oryginalnego, niby 2000mAh, ale nie patrzę na to.
Na Allegro można kupić niby oryginalny LP-E6 za 130zł.
Wg mnie firma znana i dobra, zobacz na gripy Phottix-a, prawie niczym się nie różnią od oryginalnych, choć moja opinia jest tylko na podstawie zdjęć, w ręku nie miałem. Mam inne produkty Phottix-a - wyzwalacze i są ok.

Enelopki - polecam czarne 2500 mAh - naprawdę mocne.

wisiena
06-04-2012, 18:01
Ja do 7D, a to to samo kupiłem aku Phottix-a, wydajność podobna do oryginalnego, niby 2000mAh, ale nie patrzę na to.
Na Allegro można kupić niby oryginalny LP-E6 za 130zł.
Wg mnie firma znana i dobra, zobacz na gripy Phottix-a, prawie niczym się nie różnią od oryginalnych, choć moja opinia jest tylko na podstawie zdjęć, w ręku nie miałem. Mam inne produkty Phottix-a - wyzwalacze i są ok.

Enelopki - polecam czarne 2500 mAh - naprawdę mocne.

Baterie zamienniki tak ale grip nigdy więcej. Miałem do 50D jakiś zamiennik i tak plastiki waliły chińszczyzną że sprzedałem po godzinie i kupiłem oryginał. W zamiennikach przeważnie plstiki i guma są fatalnej jakości.

Pedro44
06-04-2012, 18:06
Ale pewnie nie był to Phottix, choć nie chwalę - mam tylko oryginalne gripy, które używam, bo się naczytałem różnych historii i nie mam czasu na ryzykowanie. Do 30D mam gripa jakiś niefirmowy zamiennik, który był w zestawie z body jak kupowałem używkę, jakość nie jest tragiczna, ale i tak go nie używam.

Nie zawsze co tanie jest złe, ale też w drugą stronę - jakość musi kosztować.

Flar
07-04-2012, 10:27
Też w swoich 5D II używam zamienników phottixa i z czystym sumieniem polecam. Trzymają porównywalnie z oryginalnymi - robię na nich średnio około 1000-1100 zdjęć (na oryginałach 1100-1200).

Jimmy
08-04-2012, 12:19
Witam, prosiłbym o pomoc w skompletowaniu sprzętu.

Mianowicie budżet to 18.000 zł - Zacznę od body Canon 5D MK II, wydaje mi się że pójdę w kierunku zoomów czyli do tego obiektyw Canon 24-70 F2.8, lampa błyskowa 430EX II lub 580EX II (w wyborze lampy proszę o podpowiedź), na pewno grip tylko oryginalny czy jakiś zamiennik? czy kupować jakieś filtry? dodatkowo muszę kupić również monitor, także budżet jest dosyć napięty. Prosiłbym o rady, podpowiedzi, sugestie. Dziękuje

micles
08-04-2012, 12:32
Witamy pana dofinansowanie, który nie wie co ma kupić ;)

5d2, 24-70, 70-200, monitory ostatnio widziałem EIZO na allegro sprzedają używane z przebiegiem <3000h, ja mam już 8000h i z kolorami i ostrością wszystko ok, podświetlenie też bez zarzutu.

580exII

Grip moim zdaniem zbędny klamot.

Filtry? E.

obcy21
08-04-2012, 12:40
18tyś - kolejne dotacje?
5Dmk2 - ok 7500zł
obiektywy:
opcja:
1. 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8 - ok 5000zł
2. 35/2 85 1.8 - ok 2800zł
3. zoom 24-70L - 5000zł
lampa:
przy opcji 3 kupuj 580ex2 (ok 1900zł)
przy opcji 1 i 2 wystarczy 430ex2(ok 1000zł)

pamiętaj też o backupie ok 1500zł za używkę.

co wybierzesz Twoja indywidualna predyspozycja:)

Jimmy
08-04-2012, 18:37
pamiętaj też o backupie ok 1500zł za używkę.

Posiadam Canona 40D ale tylko z obiektywami 18-55 i 50mm 1.8 a to raczej na backup za mało ? I teraz pytanie sprzedać te dwa obiektywy i kupić coś lepszego, np. tamrona 17-50 2.8. Czy może zupełnie inaczej skompletować backup

obcy21
08-04-2012, 19:44
Na backup wystarczy Ci samo body 40D. Z obiektywami sam musisz wiedzieć czego chcesz, bo jak chcesz FF to tylko 50 1.8 ci podejdzie pod 5D, tamron odpada, jak i kit.
Jest mnogość opcji które możesz kupić za te pieniądze, nawet o 5Dmk3 możesz się pokusić i kupić słabsze szkła 35/2, 85 1.8. Bądź iść na lepsze szkła i zakupić spokojnie 5Dmk2 + 35L +85 1.8, później resztę obiektywów wymieniać na L. Sam musisz podjąć decyzje w jakiej ogniskowej się dobrze czujesz i co Ci jest potrzebne.

Jimmy
08-04-2012, 20:47
Body - 5D MK II
Szkła - 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8
+ 2x lampy 430E lub 580E

Co powiecie o takim zestawie ? czego brakuje / co zmienić

obcy21
08-04-2012, 21:13
zestaw ok tylko nie starczy chyba już na monitor ;) jeśli weźmiesz dwie lampki 580ex2

Pumba_
08-04-2012, 21:19
wydaje mi się że pójdę w kierunku zoomów

Można wiedzieć dlaczego odszedłeś od tej wizji? Sam mam dylemat w co zainwestować(zoom/stałki) bo powoli zbliżam się do wymiany sprzętu ale nie aż takim funduszem zarządzam. W.g mnie obiektyw i aparat to nie wszystko tu przyjdzie Ci kupić karty pamięci tu jakiś dyfuzor tu jakieś baterie statyw torba. Trochę zapasu bym sobie zostawił. Dużo rzeczy potrzebnych, a tak patrząc po zamiarach to pieniądze szybko się skurczą. Można wiedzieć dlaczego tak bardzo trzymają się wszyscy na "start" 5D?

Flar
08-04-2012, 21:21
Body - 5D MK II
Szkła - 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8
+ 2x lampy 430E lub 580E

Co powiecie o takim zestawie ? czego brakuje / co zmienić

skoro masz 50 1,8 to zostaw je zamiast kupowac 1,4 - na FF nabierze skrzydel.
Do tego 2x 430EX i bedzie git - pracuje na podobnym zestawie i nigdy nie brakowalo mi mocy lampy z 430tek

obcy21
08-04-2012, 21:22
wypożycz sobie 5D na jeden dzień, porób zdjęcia a zobaczysz różnicę.

Pumba_
08-04-2012, 21:38
Nie przeczę, że obraz nie jest lepszy i nie ma tej "magii". Lecz w.g mnie jak na start to ciężko przynajmniej w moim wypadku było by wykorzystać w 100% potencjał tego aparatu. Nie mówię, że nie da się wiele nauczyć w krótkim czasie. Lecz wydaje mi się pieniądze "oszczędzone" na samym body równie dobrze będą potrzebne na inne wydatki, typu "podstawowy zoom", który na pewno zwiększy komfort pracy. Stałki są może fajne i nie mówię że jestem przeciwny. Byłem już na 2 ślubach i może to mój brak doświadczenia ale czasami nie można sobie już pozwolić na krok w przód albo w tył i co wtedy? To tylko moje zdanie(sam przymierzałem się tak z ciekawości do dotacji ale patrząc realnie na świat nie mam jeszcze doświadczenia żadnego wiec z czym do ludzi).

P.S Wesołych Świąt ;)

dreamstorm
08-04-2012, 22:27
Witam, prosiłbym o pomoc w skompletowaniu sprzętu.

Mianowicie budżet to 18.000 zł - Zacznę od body Canon 5D MK II, wydaje mi się że pójdę w kierunku zoomów czyli do tego obiektyw Canon 24-70 F2.8, lampa błyskowa 430EX II lub 580EX II (w wyborze lampy proszę o podpowiedź), na pewno grip tylko oryginalny czy jakiś zamiennik? czy kupować jakieś filtry? dodatkowo muszę kupić również monitor, także budżet jest dosyć napięty. Prosiłbym o rady, podpowiedzi, sugestie. Dziękuje

Z monitorów to najkorzystniej jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości wychodzi wg mnie EIZO FORIS FS2331. Za tą kasę nic lepszego nie dostaniesz.

Jeśli kupujesz 24-70 to grip faktycznie się przyda, bo to szkło to niezły klocek.
Phottix albo Nowell ponoć są całkiem ok.
Wolał bym kupić 2 stare piątki niż nową mk2. Wtedy możesz pracować na 2 body, co doskonale się sprawdza szczególnie przy stałkach. Przy zoomach to już zupełnie prawie brak żonglerki.

Opcja 1 - bliższa Twoich preferencji, daleka od moich :)
Monitor - 1,5 tys
5d mkII - 7,5 tys (albo 2x5d stare) - używkę można dostać poniżej 6tys
24-70 (jeśli upierasz się przy tym zoomie) - ok 4,5 (nówka lub lekko używany z fakturą)
135L - 4 tys nowy, 3tys uzywany (lub 70-200 f2.8)
430 EX2 - 1 tys

Opcja 2
Osobiście jednak zapolowałbym na sprzęt używany z fakturą:
brałbym 2 stare 5tki,
T17-35 - tanie UWA, ale piekielnie ostre w centrum, tragedia na rogach, AF jak to Tamron
35L - podstawowe szkło. Do największych ilości ujęć musi być najlepsze
85 1.8 - mając 35L i 85 1.8 na obu body fotografując 2ma aparatami jesteś w stanie sfotografować prawie wszystko
135L - na plenery, ale też do kościoła
430 EX2 - wystarcza jak się ma jasne szkła
Monitor j/w
Reszta na UVki, zapasowe baterie, itp

micles
08-04-2012, 23:43
T17-35 - tanie UWA, ale piekielnie ostre w centrum, tragedia na rogach, AF jak to TamronSamyang ostry i w centrum i w rogach ;) AF jak to ręczny, zależy jak kto umie obsługiwać ;)

Jimmy
09-04-2012, 01:28
Z monitorów to najkorzystniej jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości wychodzi wg mnie EIZO FORIS FS2331. Za tą kasę nic lepszego nie dostaniesz.

Jeśli kupujesz 24-70 to grip faktycznie się przyda, bo to szkło to niezły klocek.
Phottix albo Nowell ponoć są całkiem ok.
Wolał bym kupić 2 stare piątki niż nową mk2. Wtedy możesz pracować na 2 body, co doskonale się sprawdza szczególnie przy stałkach. Przy zoomach to już zupełnie prawie brak żonglerki.

Opcja 1 - bliższa Twoich preferencji, daleka od moich :)
Monitor - 1,5 tys
5d mkII - 7,5 tys (albo 2x5d stare) - używkę można dostać poniżej 6tys
24-70 (jeśli upierasz się przy tym zoomie) - ok 4,5 (nówka lub lekko używany z fakturą)
135L - 4 tys nowy, 3tys uzywany (lub 70-200 f2.8)
430 EX2 - 1 tys

Opcja 2
Osobiście jednak zapolowałbym na sprzęt używany z fakturą:
brałbym 2 stare 5tki,
T17-35 - tanie UWA, ale piekielnie ostre w centrum, tragedia na rogach, AF jak to Tamron
35L - podstawowe szkło. Do największych ilości ujęć musi być najlepsze
85 1.8 - mając 35L i 85 1.8 na obu body fotografując 2ma aparatami jesteś w stanie sfotografować prawie wszystko
135L - na plenery, ale też do kościoła
430 EX2 - wystarcza jak się ma jasne szkła
Monitor j/w
Reszta na UVki, zapasowe baterie, itp

Obie opcje są bardzo fajne, ale na drugą chyba mi nie starczy funduszu i gdy by nawet to czy to wszystko co wymieniłeś dostanę "od ręki" używane i na fakturę ? Oczywiste jest że przydały by się dwa body FF, ale gdy będę miał jedno + 40D(backup) i do tego same stałki czy nadążę wachlować szkłami ? Czy jest sens mieć w torbie tylko same stałki ? bo na tą chwilę i na ten budżet nie starczy raczej żeby dokupić zooma.

geko123
09-04-2012, 03:24
Praca ze stałkami jest specyficzna i ma to do siebie że trzeba w miarę przewidywać sytuacje, wymaga to nieco wprawy ale da się to zrobić na jedno body FF, każde rozwiązanie ma plusy i minusy, stałkami zyskujesz swiatło i plastykę, zoom szczególnie typu 24-70 daje duża elastyczność w mało przwidywalnych sytuacjach. 18 tyś? ja bym zaproponował:
5dmk II + posiadane 40d (lub 2x 5DmkI ale na fakturę będzie ciężko)
85/1.8
35/2 lub 28/1.8
17-40/4 L (czasem, szczególnie w małych mieszkaniach nawet 24mm bywa wąsko)
monitor: dell 2711 (IPS, 2560 x 1440) w średnim zakresie cenowym bardzo dobry monitor, dający się dosyć dokładnie skalibrować
metz 58 AF2/ 50 AF1

większość rzeczy powinieneś dostać zarówno nowe jak i używane z fakturą

jeśli wolisz zoom to pierwsze dwa obiektywy możesz zmienić na 24-70/2.8

gadget_zary
09-04-2012, 09:51
to wszystko co wymieniłeś dostanę "od ręki" używane i na fakturę ?

Domyślam się, że dłużej spędzisz na pisaniu na forum co kupić..

ale gdy będę miał jedno + 40D(backup) i do tego same stałki czy nadążę wachlować szkłami ?

A skąd my to mamy wiedzieć ? Są ludzie którzy spokojnie robią na 1 body i zmieniają szkła a są tacy którzy sobie tego nie wyobrażają..

BTW. Jakbyś poszukał to znalazłbyś co najmniej 5-10 takich samych postów - co kupić za dotacje...
Swoją drogą to dla mnie trochę dziwne/śmiesznie... Mieć na wydanie taką kasę i zwyczajnie nie wiedzieć co z nią zrobić.

Jaca9
09-04-2012, 10:39
Dla mnie dziwne jest to że tacy ludzie dostają dotacje a tacy co ją potrzebują naprawdę nie dostaną.

obcy21
09-04-2012, 10:42
a ja mam propozycję, zróbmy temat: "co kupić za dotacje - sprzęt ślubny", tam określamy kwotę dotacji i propozycje co można kupić.

Czacha
09-04-2012, 10:45
.. a oddzielny temat z wzorami biznesplanów pod fotografię ślubną i jeszcze jeden z pomysłami jak nie dać się urzędnikom.

Mamy na forum wątek z dotacjami, mamy wątek ze sprzętem do ślubów (ten oto właśnie), mamy małe FAQ jak zachowywać się w kościele w czasie fotografowania.. no chyba już wystarczy? ;)

gadget_zary
09-04-2012, 11:13
W ostateczności nakręćmy "How it's made - wedding photographer" !:D Dobra koniec OT.

Jimmy
09-04-2012, 11:41
To skąd mam pieniądze na zakup sprzętu całkowicie nie powinno was interesować, mogę dostać od babci, wygrać w lottka lub obrabować bank. Jest konkretne pytanie w odpowiednim temacie, więc jak nie chcesz / nie potrafisz lub po prostu przemawia za Ciebie zawiść nie pisz nic.

do gadget_zary " Domyślam się, że dłużej spędzisz na pisaniu na forum co kupić.."

Dokładnie, przyszedł czas zakupu więc spędzam czas na forum, natomiast w normalne dni nie wlepiam oczy w monitor godzinami ponieważ wolę wyjść w plener i zrobić zdjęcie. Po co miałem się podniecać nowymi aparatami lub akcesoriami skoro nie miałem na to funduszu.

do Jaca9 " Dla mnie dziwne jest to że tacy ludzie dostają dotacje a tacy co ją potrzebują naprawdę nie dostaną. " - widocznie jesteś na tyle za*****ty że wiesz kto potrzebuje a kto nie, gratulacje.

a może zróbmy oddzielny wątek zawiść na forum?

PS. Dziękuje wszystkim za normalne odpowiedzi które mi pomogły

firtiris
09-04-2012, 12:21
ja startowałem od:

5D mkI
40D
C 28 1.8
C 50 1.4
C 85 1.8
580 EXII

i to mi wystarczało

Spokojnie kupisz (to był mój 2gi zestaw) :

5D mkII
5D mkI (używane na fakturę - alledrogo)
C 28 1.8 (lub szerzej ale ciemniej C 20 2.8)
C 50 1.4
C 85 1.8
580 EXII

i zostanie na dodatki :)

tombas
09-04-2012, 12:43
To skąd mam pieniądze na zakup sprzętu całkowicie nie powinno was interesować, mogę dostać od babci, wygrać w lottka lub obrabować bank. Jest konkretne pytanie w odpowiednim temacie, więc jak nie chcesz / nie potrafisz lub po prostu przemawia za Ciebie zawiść nie pisz nic.

zastanawiąjące, dlaczego ludzie którzy biora dotacje tak nerwwo reaguja w temacie pieniądze :twisted:

a może zróbmy oddzielny wątek zawiść na forum?

a może taki: za dotację dziękuje państwu polskiemu i wszystkim podatnikom?
a tak powaznie to rada starszego kolegi ;-) jak oczekujesz pomocy bo sam nie wiesz co zrobic co kupić czy dokąd iść... to zalecam więcej pokory...

strideer
09-04-2012, 12:50
a może taki: za dotację dziękuje państwu polskiemu i wszystkim podatnikom?

Ale że beneficjent dotacji nie płaci później podatków uzyskanych z pracy narzędziami kupionymi w ramach tego wsparcia finansowego?

MaD77
09-04-2012, 12:54
A ja tak zupełnie abstrahując od dotacji, zastanawiam się, jak można zawodowo zajmować się fotografią, nie wiedząc jakie narzędzia są do tego potrzebne...

tombas
09-04-2012, 12:54
Ale że beneficjent dotacji nie płaci później podatków uzyskanych z pracy narzędziami kupionymi w ramach tego wsparcia finansowego?

nie mam info z GUS ile takich firm działa dłużej niż rok, ale znam 2 osoby które rozpoczynały dział gosp z dotacji i żadna z nich nie działała dłużej niż 1,5 roku

strideer
09-04-2012, 12:58
nie mam info z GUS ile takich firm działa dłużej niż rok, ale znam 2 osoby które rozpoczynały dział gosp z dotacji i żadna z nich nie działała dłużej niż 1,5 roku

Zdaje się, że większość jednoosobowych firm nie wytrzymuje dwuletniej próby czasu. Czy to znaczy, że należałoby zamknąć system wsparcia finansowego dla osób, które jednak chcą pracować na własny rachunek?